שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב,
יש לי שאלה על תהליך ייצור יין - שאלה של כימיה.
הייתי בסיור ביקב, והסבירו לנו שלאחר שהיין מתיישן בחביות, מעבירים אותו לבקבוקי זכוכית לאחסון למשך חצי שנה. לאחר חצי השנה הזאת מכניסים את הבקבוקים לתוך מכונה שמחדירה לתוכם גז חנקן - שהתפקיד שלו זה להוציא גז חמצן במידה והצטבר בתוך הבקבוק עם היין.
אז השאלה שלי היא כזאת:
1) למה חמצן הוא לא טוב כשהוא בא במגע עם יין? איזה תהליך כימי קורה שם? חמצון-עם מי?
2)כשמוסיפים את גז החנקן שתפקידו להוציא/אולי לספוח את גז החמצן בבקבוק - איזה תהליך קורה?מהו התוצר של התהליך?
בתודה מראש
דור
שלום דור,
התשובות לשאלותיך
בהתאמה הן:
-
אני מציע שתחפש את התשובה באינטרנט תחת wine oxidation. יתברר לך שתהליך החימצון מורכב והוא משפיע על הטעם, הריח וצבע היין.
-
הרחקת החמצן מחלל הראש בבקבוק אינו תהליך כימי שבעיקבותיו נוצר
חומר כלשהו. התהליך הוא פיזיקלי ומתבסס על כך שגז החנקן מגרש את החמצן מחלל הראש שבבקבוק. בצורה זו כמות החמצן הזמינה לריאקצית החימצון נמוכה ביותר.
פרופ' שמעון מזרחי
הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
שלום רב,
במסגרת הרצאות בימי העיון למורי הביולוגיה שמענו על מרכזי ברוקה וורניקה במוח
(מרכזי דיבור והבנה) הנמצאים רק בצד שמאל של המוח. אך ידוע לי על בדיקות
מקדימות לניתוחי מוח, שנועדו לזהות היכן נמצאים המרכזים, ועד כמה שאני יודעת -
לעיתים הם נמצאים בצד ימין של המוח.
האמנם? אשמח להבהרת הנושא.
תודה
דבורה
אכן, במיעוט ניכר של אנשים המרכזים נמצאים בצד ימין בלבד, ובמספר קטן אף יותר - הם נמצאים בשתי ההמיספרות. אצל הרוב הגדול (בערך 93%) המרכזים הללו נמצאים אך ורק בצד שמאל.
בברכה
ד"ר גדעון פינדלר
ד"ר מיקי שיינוביץ
מכון הלב
בית חולים שיבא
מהי תגליתו של רוג'ר ספרי בענין תפקידו של הקורפוס קלוסום.הסברת זאת בהרצאה שנתת במכון וייצמן ביום עיון ב25.06.07
השאלה מופנת לד"ר גדעון פינדלר
שלום רב,
ספרי בדק תחילה חתולים אצלם חתך את הקורפוס קלוסום לאורכו, ועל פי הממצאים הבין שהקורפוס קלוסום חיוני להעברת מידע (ויזואלי, במקרה שלהם)בין שתי ההמיספרות. בשלב שני הוא עיצב מבחנים גאוניים בפשטותם לבדיקת בני אדם שעברו ניתוח לפיצול הקורפוס בשל מחלת האפילפסיה. הוא הוכיח שהקורפוס אצל האדם חיוני להעברת מידע ויזואלי , כמו בחתולים, אך בנוסף לכך - גם להעברת מידע אחר, שקיים רק בצד אחד של המוח , אל הצד השני, לשני הכיוונים: כמו, למשל, תפיסת מרחב, זיהוי צד אחד של הגוף, זיהוי פנים, ועוד ועוד.
בניסויים שפיתח, הוכיח שקיים הבדל ברור בין שתי ההמיספרות וקבע מרכזים חדשים ואת תיפקודו המיוחד של כל צד במוח. פועלו החדשני הביא לזכיה בפרס נובל לרפואה.
בברכה
ד"ר פינדלר
שלום רב,
רציתי לדעת איפה נמצאים הצורבניים מבחינה סיסטמטית?
תודה
שרה
פרופ' יהודה בניהו
המחלקה לזאולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
בהקשר לסרט אמת מטרידה- האם יש פתרון ביוטכנולוגי לבעיה של העליה ברכוז
פחמן הדו חמצני באטמוספירה? אפילו פתרון שאינו יישומי כרגע ורק תאורטי?תודה.
הדרך הטובה ביותר למניעת עליית רכוז הפחמן הדו-חמצני(פד"ח) באטמוספרה היא הפסקת שריפת יערות ודלקים פוסיליים. אולם, מסיבות כלכליות הדבר כרגע לא מעשי. שיטות ביו-טכנולוגיות לקליטת פד"ח, כגון דישון הים בברזל, להגברת הפוטוסינתזה, הן אפשריות, אולם אנו לא יודעים את כל ההשלכות האקולוגיות של פעולה כזו.
שיטות אלטרנטיביות להפקת אנרגיה ללא פליטת פד"ח ידועות, אולם לכל אחת מגרעות וסכנות.
בין אלו: הפקת אנרגיה מתחנות כוח גרעיניות, מהרוח ומתנועות הים, מפעלים הידרו-אלקטריים בנהרות והתמרת אנרגיה סולרית במישרין לחשמל.
מדובר רבות על החלפת דלק מכוניות במימן או באתנול, שאינן פולטות או פולטות הרבה פחות פד"ח.
אולם, הפקת דלקים אלו כרוכה בטכנולוגיות שבדרך כלל משחררות פד"ח רב, כך שהחסכון נטו אפסי או אפילו שלילי!
אם התשובה הנ"ל נראת תבוסתנית אזכיר שלא מעט מדענים מטילים ספק באם העלייה בפד"ח (שאינה בספק) אומנם גורמת לרוב העלייה לטמפרטורות כדור הארץ-דבר שגם הוא לא הוכח דיו. יש גורמים נוספים רבים, מלבד הפד"ח, המשפיעים על מאזן החום של כדור הארץ.
פרופ' יוסף גיל
ביולוגיה ואסטרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
רציתי לשאול מהו סימונו הכימי של החומר אפידרין והאם יש לו שם כימי נוסף?
כמו כן - האם ידוע למשהו האם חומר זה נחשב כסם מסוכן ונכלל בפקודת הסמים?
בתודה אהובה
שלום אהובה,
אפדרין הוא חומר טבעי שהופק במקור מצמח הקרוי Ephedra equisetina. כיום הוא מיוצר גם באופן סינטטי והוא משווק בעיקר בצורת המלח Ephedrine sulfate.
כימית הוא מוגדר כ:
a-[1-(methylamino) ethyl] benzenemethanol
אפדרין הוא אמין סימפטומימטי (פועל בדומה למערכת העצבים הסימפטתית) הפועל חלקית כאגוניסט של המתווך הכימי/הורמון אדרנלין (אפינפרין), אך עיקר הפעילות שלו באה לכלל ביטוי בהגברת השחרור של נוראדרנלין. ככזה הוא גורם, בין השאר, להרפיית השרירים המקיפים את דרכי הנשימה ובכך הוא מקל על קשיי נשימה הנגרמים על ידי דלקות של כלי הנשימה ומחלות כמו אסתמה ואמפיזמה. כל זה בתנאי שמשתמשים בו במינון הנכון. אחד השימושים הרווחים ביותר כיום, בתכשיר זה, הוא באמצעות טיפות אף המפחיתות גודש.
בהיותו מאיץ של תהליך חילוף החומרים בגוף ומעורר ניצול מוגבר של מקורות האנרגיה באמצעות "שריפת" שומנים, נחשב האפדרין כאחד התוספים התרמוגנים הפופולארים בעולם. ככזה, עושים בו כיום שימוש מפתחי גוף מקצוענים ואתלטים למיניהם, וכן כאלה שרוצים לאבד עודפי שומן.
האם חומר זה נחשב כסם מסוכן? הגם שהדעות חלוקות בעניין זה, במובן המקובל והשכיח של המונח, לא מדובר בסם ממכר, לפחות לא במינונים רפואיים. אולם בגלל הפוטנציאל שלו להגביר ביצועים של הגוף, ארגוני ספורט שונים, כמו ארגון הכדורגל העולמי (FIFA), ואחרים אוסרים על השימוש בו בתחרויות ספורט שונות, כולל תחרויות "פיתוח גוף" של חובבנים.
סכנות: למרות שאפדרין נמכר במקומות רבים כתוסף מזון, הרי ששימוש בכמויות גדולות מאלה הנעשות למטרות רפואיות עלולות לגרום לתופעות לוואי קשות כמו קצב לב מוגבר ולא סדיר, לחץ דם גבוה, הזעה מוגברת, קשיי נשימה, אי שקט, עצבנות, סחרחורות, נדודי שינה, רעידות ועוויתות, הזיות, ובמקרים קיצוניים – אפילו מוות.
פרופסור צבי וולברג,
הפקולטה למדעי החיים
אוניברסיטת תל אביב