רפואה
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
כשאנו מביטים ישר, ישנם דברים מימין ומשמאל וכן מלמעלה ומלמטה שאיננו יכולים לראות אותם כי הם מחוץ לזווית הראיה.
ידוע שזוית הראיה האופקית (ימין שמאל) גדולה מזווית הראיה האנכית (מעלה מטה)
מהו הגודל של שתי הזוויות האלה, ואיך מודדין אותן?
תודה
עמוס
שלום רב
תלמידות שלי בכתה ט מבצעות עבודת חקר על השפעת סוג התרופה נגד צרבת על זמן תגובת התרופה עם החומצה.
לצורך זה אנחנו לוקחים סוגים שונים של תרופות נגד צרבת ומגיבים אותם עם חומצה.
שאלתי היא האם ניתן להשתמש ב HCl כקיבה מדומה?
והאם יש צורך להוסיף אליו חומרים אחרים?
והאם צריך להעמיד גם בקורת חיצונית או שאפשר להסתפק בבקורת פנימית?
אנא עזרתכם
ותודה
שלום רב,
השאלה כללית מידי, מכיוון שיש סוגים שונים של תרופות לצרבת. יש מפחיתי הפרשת חומצה כמו מעכבי משאבת המימן או גם אנטיהיסטאמינים חוסמי H2.
אני מניחה שאתם מעוניינים בקבוצה של סותרי-חומצה שאכן פועלים ישירות על חומצת הקיבה. ביניהם סודיום ביקרבונט, קלציום קרבונט, מגנזיום קרבונט, מגנזיום הידרוקסיד ואלומיניום הידרוקסיד ותערובות שלהם בתרופות השונות.
עבור חומרים אלה בהחלט ניתן להשתמש בחומצת מלח בריכוז מסוים (למשל pH2) ולהדגים את אפקט סתירת החומצה. לצורך הניסוי לדעתי צריך לעשות קבוצת השוואה שבה מודדים את פעולת הסתירה של הבסיסים ה"נקיים" בריכוזים שונים לצורך השוואה עם התרופות, שכאמור הן ברובן תערובות של החומרים הבסיסיים.
בברכה,
ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום,
האם מוטציות בדנ"א מתרחשות רק בעת שכפול הדנ"א, או בכל עת שהדנ"א פרוס (כמו בעת תעתוק)?
תודה,
הניה
האם יש דם כחול? מהו הצבע של הדם הזורם בורידים?
בתודה צהלה.
שלום צהלה,
לא, אין דם כחול אך זה נכון שיש הבדל בגווני האדום בין דם ורידי (דם הזורם בורידים) לבין דם עורקי (הזורם בעורקים). הראשון הוא דם בצבע אדום עז ואילו הדם העורקי - הדם המחומצן - הוא דם הרבה יותר כתום. אגב דם כחול: צוללן שנפצע בעומק המים דמו נראה כחול משום שהאור המסונן דרך שכבות המים העמוקים מביא לכך שהדם יראה כחול. אותו צוללן מדמם אם יגיע לפני המים דמו יהיה אדום כמובן.
בתודה,
יואל רק
פרופ' יואל רק
רפואה
אוניברסיטת תל אביב
תלמידים רבים מתעקשים לאכול שוקולד בזמן מבחן ועסוקים באכילה ודאגה לסוכרים , מה שלדעתי פוגע בריכוזם. בנוסף למיטב ידיעתי אכילת השוקולד המכיל חד סוכר גורמת לעליה מיידית באינסולין שיכולה להביא לירידה מתחת למצב הרצוי של רמת הסוכר בדם.
שאלתי האם מומלץ לאכול שוקולד בזמן בחינה?
ואם כן האם רצוי לאכול במרווחים קצרים מעט שוקולד כדי לשמור על רמת סוכר גבוהה יחסית?
בתודה וברכה,
יעלה בוסתן
שלום,
רפואית, הנושא sugar rash לא קיים. גם בחיפוש יסודי בתנך של רפואה פנימית, NowUpToDate הוא לא קיים. מאידך, שמעתי לא אחת, אמהות שנישבעות שהילד שלהם נעשה חסר מנוחה לאחר אכילה מופרזת של סוכר [שוקולד, גלוקוז]. קלינית, אדם לא חש כלום בעליה חריפה של רמות הסוכר בדם. אפילו עד מעל 1000 מ'ג אחוז.
חשוב לזכור שגלוקוז הוא מקור האנרגיה העיקרי למח האדם.
באדם בריא, לא חולה סוכרת, הלבלב מגיב בדיקנות ובזריזות כדי לפנות את העליה ברמות הסוכר בדם. פעולה זו תיפסק בדייקנות רבה עם איזון הסוכר בדם. מרבית הסוכר יהפוך בכבד לגליקוגן והיתר יהפוך לשומן. מאידך, ירידה חדה ומהירה מרמות גלוקוז גבוהות מאוד לנמוכות יותר בדם [קורה לפרקים בחולי סוכרת שמקבלים טיפול לא נכון] גוררת תופעות קשות: הזעה, דופק מהיר, בילבול ואפילו איבוד הכרה.
לסיכום, עליה חדה ברמות גלוקוז לא אמורות להשפיע על הנער, חוץ מהרגשת שובע......
בברכה,
ד"ר רפאל נשר
אנדוקרינולוגיה ומטאבוליזם
הדסה עין כרם
שלום,
הבנתי כי למחלת האנורקסיה ישנם גם היבטים גנטיים.
האם ידוע מה אופן ההורשה של המחלה ואם כן מהו?
כיצד בא לידי ביטוי המרכיב הגנטי של המחלה? - חוסר בהורמון, אנזים, נוירוטרנסמיטור, תעלה וכד'...?
דודי שלום,
להלן מצורף לעיונך מאמר העוסק בקשר שבין מצבי לחץ (גם אנורקסיה) לגנטיקה.
http://www.bashaar.org.il/News.asp?id=217
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום אלירן,
אני אמנם לא מומחה בזיכרון אבל אני חושב שאני יכול לענות: מדענים כבר יצרו עכברים חכמים יותר על ידי שינוי בגן אחד בודד. העכברים למדו מהר יותר וזכרו טוב יותר מעכברים רגילים. על ידי שינוי הפעילות של הגן אפשר לעשות אותם גם חכמים וגם טיפשים יותר, מה שמראה על הקשר החזק שיש בין החלבון לבין הפעילות המוחית. צריך רק להזהיר שלא מדובר בגן לזיכרון אלא בגן שמשפיע על פעילות הזיכרון. העובדה שגן בודד יכול להשפיע בצורה כל כך דרמטית מראה שבאופן עקרוני ניתן ע"י מניפולציה של מולקולה בודדת, ע"י סוג כלשהו של תרופה, כדי להפוך יצור לחכם יותר. אפשר לקרוא עוד על העבודה של המדען שעשה אותה ג'ו צ'ין במאמר קריא ביותר ב scientific American:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=making-smart-mice
אני אשמח לענות על שאלות נוספות שיתעוררו.
בברכה, רונן
ד"ר רונן שגב
מדעי החיים
אוניברסיטת בן גוריון
האם הפחמן הדו-חמצני מובל כמומס בהמוגלובין או על ידי קשירתו בתאי הדם האדומים (כמו החמצן)?
שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר את אופן הובלת הפחמן הדו-חמצני בדם:
http://agribio.snunit.k12.il/Breath_site/main/unit_co2.html
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
הטמפ' הנורמלית הממוצעת של גוף האדם היא 36.6 ,
אם כן מדוע כבר בטמפרטורות הרבה יותר נמוכות ( ב- 27 מעלות החום כבר מורגש טוב) הגוף מרגיש שחם לו, ואף מתחיל לקרר עצמו ע"י הזעה? (הרי בטמפ' נמוכות יותר מחום הגוף היה אמור להתרחש מעבר של חום לחוץ והגוף היה אמור להתקרר, ולא להיפך להתחמם יותר )
תודה !!
אליאסף שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר בהרחבה את נושא "מאזן חום הגוף באדם":
http://www.starmed.co.il/FirstAid/ClimateInjuries/HeatInjuries
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
ברצוני לדעת כיצד החומרים האנטיביוטיים חודרים לתאי החיידקים?
תודה רבה
אורנה שלום,
מצ"ב מאמר מקיף ומעניין בנושא: אופן השפעת אנטיביוטיקה על חיידקים.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב לד"ר יובל חלד,
תודה על התשובה המהירה והמעניינת, אבל יש לי הבהרות נוספות והשגות ואשמח להסבר נוסף.
אבהיר את את תנאי הסביבה : טמפ סביבה גבוהה נניח 37 מעלות ומעלה בלחות מ-40% ומעלה שזה עומס חום כבד.
אכן בחדר עם מאוורר שטף החום המגיע לגוף בזכות הרוח אל הגוף הוא גדול יותר ,אני מסכימה שאם הלחות בחדר היתה נמוכה הרי שהזיעה היתה מתאדה מחום החדר (בשני המקרים ) ולא מחום הגוף, והיא לא היתה כל כך מקררת. יתר על כן, האדם שהיושב עם מאוורר יקבל הרבה יותר חום מן האוויר ואולי אפילו יתחמם. אבל בשאלה שלי , (שאותה לא חידדתי מספיק לצערי) הטמפ גבוהה וגם הלחות גבוהה.
מתשובתך משתמע שעומס החום גדל עם עליית הטמפ וירידת הלחות. אני חושבת שעומס החום גדל עם עליית הטמפ והלחות גם יחד. עליית הלחות מפריעה מאוד לאידוי הזיעה.
במצב זה שהלחות וטמפ גבוהים , המאוורר דווקא יוריד את עומס החום, (למרות שהגוף יקבל רוח חמה), כי הרוח מיבשת. ככל שהלחות נמוכה יותר, הזיעה תתאדה מהר. הרוח מפנה את אידי המים מן העור ועל כן הזיעה תתייבש יותר מהר עם רוח ( למרות שהיא חמה) מאשר בלי רוח. האידוי ממערכת חילופי הגזים תהיה אף היא גבוהה ותתרום מעט לקרור. בטמפ ובלחות גבוהים , האדם היושב ללא רוח, ירגיש עומס חום גבוה יותר (ויתחמם מהר יותר), מאדם היושב ללא מאוורר באותם תנאים. האדם היושב על יד מאוורר לא יחוש רטוב, כי הזיעה תתאדה יותר טוב ממנו.
אשמח לביקורת על מה שכתבתי לעיל.
שלום,
כמה הערות והבהרות:
א. זיעה אינה מתאדה לאוויר אלא עוברת תהליך נידוף שמהווה מנגנון פיזיקלי שונה.
ב. ככל ששילוב הטמפרטורה והלחות גבוה יותר אכן עומס החום יגבר. אין בתשובתי כל אמירה המשתמעת אחרת.
ג. תרומת הרוח להפחתת עומס החום תתבטא כאשר הלחות היחסית גבוהה, גם כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה. ככל שטמפרטורת הסביבה גבוהה והלחות נמוכה, תרומת הרוח
לקרור תקטן, עד כדי שהרוח תתרום לחימום הגוף.
ד. לחות יחסית של 40% מהווה לחות בינונית.
ה. כפי שכתבתי בתשובתי וכפי שגם את כתבת בפנייתך,
בתנאים האמורים מאוורר יתרום לתחושת עומס חום קל יותר עקב נידוף מוגבר של זיעה.
בברכה,
ד"ר יובל חלד
ד"ר יובל חלד
מכון הלר למחקר רפואי
בית חולים שיבא
מה ההסבר לתחושת הצמא שחשים חולי סכרת?
תודה
שלום,
הצמא אצל חולי סכרת הינו סממן של רמות סוכר גבוהות בדם. זה יכול להיות הסימפטום הראשון של סכרת או תוצאה של תת-טיפול אצל חולי סוכרת ידועים. טיפול המשלב תזונה נכונה ותרופות מותאמות לכל חולה גורמים להעלמות של התופעה.
הצמא גורמת לשתיה של כמויות גדולות של נוזלים (polydipsia), שמלווה בהטלת יתר של שתן (polyuria). התופעה מוסברת על ידי התייבשות של הרקמות על רקע "משיכת" נוזלים מתאי הגוף לתוך מחזור הדם, עקב עליה בכוח אוסמוטי של הדם שבו ריכוז גבוה של גלוקוזה. כתוצאה מכך, יש סינון מוגבר של נוזלים לכליות הגורם להשתנת יתר- וכך המעגל נסגר.
בברכה,
פרופ' ווייצמן
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
אם לא מופרש אינסולין ורמת הסוכר בדם עולה, תאי העצב במוח יכולים להמשיך להכניס גלוקוז לתאים, אז מדוע עלול להגרם מצב של אובדן הכרה?
תודה
שלום,
עליית רמת הסוכר לא מביאה לאובדן הכרה.
חולים יכולים להסתובב עם ערכים סביב 300 ומעלה זמן רב.
גם ערכים קיצוניים מעל 1000 מ"ד לד"ל מופיעים מדי פעם בהכרה מלאה. ירידת סוכר מביאה לאובדן הכרה עקב חוסר בסובסטרט למטבוליזם לבמוח.
רם
ד"ר רם וייס
היחידה לסוכרת
הדסה עין כרם
אני מדריך במד"א.
במסגרת הקורס אותו אני מעביר אני צריך ללמד נושאים ומושגים למינהם
וכשאני מלמד את המושג "ציאנוזיס", אני שואל את עצמי - ממה נובע הצבע הכחלחל??
אני יודע שצבעו האדום של הדם נובע מהקשר בין ההמוגלובין והחמצן (הברזל בעיקר), אבל כשאין חמצן, מדוע נראה צבע כחלחל?
תודה רבה
שלום רב,
כשהדם עשיר בחמצן צבעו אדום בהיר (דם עורקי). כשהדם דל בחמצן צבעו אדום כהה (דם ורידי). ציאנוזיס (כחלון), נובע מדם עורקי דל בחמצן (בהיר יותר מדם ורידי אך כהה יותר מדם עורקי תקין) הזורם דרך הקפילרות העוריות או בריריות ונוצר צבע כחלחל בלשון, עור, מיטת הציפורן...(הצבע הכחלחל נובע מאפקט צבע של הדם הדל בחמצן וצבע הרקמה).
מקווה שהתשובה עזרה,
בברכה,
ד"ר בנימין מדליון
מנהל יחידת השתלות לב וראות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
מהו פירוש המושג פחמימות גליקמיות
האם ניתן לדעת עפ"י חישוב או שזה מצריך בדיקת מעבדה ומכשור.
שלום
האינדקס הגליקמי הנו מדד המתאר את השפעת מזון פחמימתי על רמת הסוכר בדם לאחר צריכת המזון, כלומר, זהו מדד המתאר את קצב ספיגת הגלוקוז לדם.
ככל המזונות, הפחמימות נעכלות ומתפרקות במערכת העיכול לתת יחידות המבנה הבסיסיות שלהן- מה שמאפשר את ספיגתן מהמעי לדם. הפחמימות מתפרקות לגלוקוז.
על כן נקבע כי האינדקס הגליקמי של גלוקוז = 100 ואליו משווים את קצב ספיגת הגלוקוז שמקורו במזונות השונים.
למזונות פחמימתיים אינדקס גליקמי שונה כיון שקיימים גורמים שונים המשפיעים על קצב ספיגת הגלוקוז לדם הגורם לעליית רמת הסוכר: נוכחות סיבים תזונתיים במזון למשל מאטה את קצב ספיגת הפחמימות לדם ולכן גם קצב עליית רמת הסוכר תהיה איטית יותר. כך גם נוכחות שומן במזון מאט את קצב ספיגת הגלוקוז כיון ששומן שוהה זמן רב יותר בקיבה ולכן קצב פעולת הקיבה איטי יותר. גם לסוג הפחמימה יש השפעה,למקורה במזון ולרמת עיבוד הפחמימות בתעשייה.
ככלל, ההמלצה היא לצרוך מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (מתחת ל-55) שכן אז רמת הסוכר בדם לא "תקפוץ" באופן חד (מה שיגרום לעליית רמת הסוכר ובעקבותיה עלייה ברמת האינסולין). כך למשל רצוי לצרוך לחם מקמח מלא עשיר בסיבים, תפוח עץ וקטניות.
נקודה נוספת הראויה לציון היא שמדד זה לא מתחשב בכמות הפחמימה הנצרכת- לא ניתן לצרוך כמויות גדולות של פחמימות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ולחשוב שרמת הסוכר בדם לא תושפע....הרי בסופה של אותה ארוחה יותר פחמימות יספגו לדם.... על כן קיים מדד נוסף הנקרא מדד העומס הגליקמי המתייחס גם לכמות הפחמימה הנצרכת. הוא מחושב עפ"י נוסחה של חלוקת האינדקס הגליקמי ב- 100 והכפלה בכמות הפחמימות בארוחה. ככל שמדד זה נמוך מ- 10 מדובר בארוחה בעלת עומס גלוקוז נמוך.
מקווה שעניתי על השאלה.
בברכה
אורית וייס
MSc, RD- דיאטנית קלינית מוסמכת ומורה לביולוגיה בקרית חינוך "דרור".
אורית וייס
דיאטנית קלינית M.Sc, RD
תודה רבה על עזרתכם
איתי
על פי ההגדרה, לתאומים זהים יש מטען גנטי זהה מלידה. אולם, במהלך ההתפתחות, הן העוברית והן בחיים הבוגרים, חלות באופן ספונטני מוטציות סומטיות. אם יבצעו ריצוף של כל הגנום של התאומים הזהים
אפשר יהיה בסבירות גבוהה לגלות פה ושם מוטציות נרכשות שמופיעות אצל האחד ולא אצל השני. קיימות היום שיטות נגישות ולא מאוד יקרות לריצופים גנטיים, כמו:
Exome sequencing, Deep sequencing
שיטות אלה נותנות תשובה כמו זו של מיפוי הגנום האנושי אך תוך זמן קצר יחסית (שבועות ספורים ואפילו פחות). ישנן רקמות רגישות יותר למוטציות סומטיות ואחרות פחות כך שניתן מראש לכוון לדגימות של תאים "מועדים " יותר לשינויים כמו בגידולים שונים, כמו כן ישנם גנים שעוברים יותר שינויים מאחרים כמו למשל הגן המקודד לרצפטור להרחה.
יש עוד דרכים ביולוגיות מדוייקות להבדיל בין אחים תאומים ע"פ תכונות נרכשות, (פרופיל נוגדנים למשל), אבל זה כבר סיפור אחר.
מקווה שעזרתי,
מירה מלכוב (Ph.D)
מרכזת תחום איבחון גנטי טרום השרשה, איכילוב
שלום
א.מדוע פרוקאין אינו יציב בגוף?
ב.מדוע נוכחות פרוקאין מפריעה ביעילות אנטיביוטיקות ממשפחת הסולפה?
תודה,
אירמה
שלום רב,
בתשובה לשאלות:
א. פרוקאין הוא אסטר שעובר הידרוליזה בקלות על ידי אסטראזות שנפוצות בדם. לכן הוא מאבד את פעילותו במהירות.
ב. פרוקאין הוא אסטר של חומצה פרא-אמינו בנזואית (PABA). PABA דרושה לחיידק כדי לייצר חומצה פולית הדרושה להתרבותו של החיידק. סולפה היא אנטימטאבוליט של PABA שמונעת את התרבות החיידק. לכן השילוב ביניהם עשוי לגרום לסולפה לאבד מיעילותה. למעשה, פרוקאין ניתן לצורך אילחוש במתן מקומי בהזרקה ואז הכמות שמגיעה למחזור הדם הסיסטמי נמוכה מאוד (בכל מקרה השימוש לא שכיח במיוחד) ואילו סולפה ניתנת בבליעה (ובדרכים נוספות) בכמות הנדרשת ומעט הפרעה לא ממש תשבש את הטיפול.
בברכה,
ד"ר עדנה אופנהיימר
ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום,
בסיר ה"פויקה" שלי נוצרה חלודה.
התפתח דיון בין החברים האם אפשר לבשל בו או לא.
אלה שהיו בעד הבישול אמרו שאין בעיה לאכול חלודה כי הגוף זקוק לברזל. לעומת זאת, אלה שהיו נגד הבישול בגלל החלודה אמרו שזה מסוכן לבריאות.
מי צודק ומה הנימוק המדויק?
שאלה מעניינת.
על פי המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) אין בעיה בריאותית לאכול חלודה. טעם האוכל יהיה כנראה מתכתי.
יום טוב
יורם
פרופ' יורם אפשטיין
רפואה
בית חולים שיבא
שלום רב,
האם נכון להמשיך וללמד ע"פ החוק הביוגנטי של ארנסט הקל ולהציג את הדמיון בין התפתחות עוברית של יצורים שונים ממחלקות שונות באמצעות האיור המבוסס על חוק זה?
בהנחה שהגישה והאיור אינם מדוייקים, אודה אם אקבל הפנייה למקור לאיורים/תמונות אחרים שניתן באמצעותם להדגים את הדמיון בהתפתחות העוברית לתלמידים.
תודה,
יפה גונדה-קרן
לפוסיטרון ואלקטרון מסה חיובית ומטענים הפוכים.
כאשר הם מתאחדים לקרינת גמא מקבלים פוטון גמא שהוא פוטון חסר מסה שנע במהירות האור. אז איפה נימצאות המסות של האלקטרון והפוטון בקרינת הגמא
ובמצב ההפוך קרינת גמא הופכת לפתע לאלקטרון ופוטון מאיפה לקרינת הגמא האפשרות ליצר שתי מסות זהות לפוטון ולאלקטרון
לפי העיקרון של תורת היחסות של איינשטיין והנוסחה המפורסמת: E = mc2, אין שימור של מסה או של אנרגיה בנפרד אלא של מסה+אנרגיה. לפיכך, את המסה של האלקטרון (ושל הפוזיטרון) מתרגמים לאנרגיה: 0.51 מליון אלקטרון וולט (מא"ו). קרן גמא שהאנרגיה שלה גדולה מ-1.02 מא"ו מסוגלת בתנאים מסוימים (הדואגים גם לשימור התנע) להפוך לזוג אלקטרון+פוזיטרון (הזוג דואג לשימור המטען). וגם להיפך, כאשר פוזיטרון פוגש אלקטרון והם מחסלים האחד את השני, המסה שלהם נשמרת בקרן גאמא הנוצרת באנרגיה הגדולה מ-1.02 מא"ו (גדולה מכך במידה של האנרגיה הקינטית של הפוזיטרון ואו האלקטרון, שבדרך כלל זניחים לעומת 1.02 מא"ו).
[אנרגיה של 1 מא"ו שווה ל- 1.6´10–13 ג'ול].
יצחק מרכוס
פרופ' יצחק מרכוס
המכון לכימיה
האוניברסיטה העברית
שלום למומחים,
נאמר לי כי סודה לשתיה פוגעת באמייל השן, ורציתי לדעת האם זה נכון (בייחוד בגלל שחלק ממשחות השיניים מכילות סודה לשתיה). ואם כן, מהי התגובה המתרחשת בין האמייל לסודה, והניסוח הכימי שלה
תודה!
אני מלמדת השנה תלמידי כתות ד' את מושג הטמפ'.במהלך הלמידה אני משלבת ניסויים שונים אחד מהם הוא טבילת אצבע במים שנמצאים בטמפ' שונות ואז הכנסה למים פושרים. במהלך הניסוי עלתה במוחי שאלה:
מדוע לוקח לכריות האצבעות ולפנים כף היד להגיב לאט יחסית לשנוי הטמפ בסביבת האצבע זאת למרות שיש הרבה קולטנים(גם קצוות רופיני) בקצות האצבע ומדוע החלק הגבי של כף היד רגיש יותר או יותר נכון נותן אינדיקציה נכונה יותר לגבי שנוי בסביבה- הראיה לכך היא שכשאני בודקת חום גוף של בתי אני משתמשת בגב כף היד, ואת מי האמבטיה במרפק, שכידוע יש בו מעט קולטנים. אני משערת שיש אלמנט השרדותי בכך(הגנה על הגוף) אבל הייתי שמחה לדעת איזה מרכיבים אחראים לכך ואת היחסים ביניהם.
תודה מראש
שלי
1.
מדוע לוקח לכריות האצבעות ולפנים כף היד להגיב לאט יחסית לשנוי הטמפ בסביבת האצבע?
זמן התגובה אינו קשור כלל לצפיפות קולטנים, והוא נובע מתכונות סיבי העצב המעורבים. שתי סיבות שעולות בדעתי לזמן תגובה ארוך יחסית הן שהאקסונים המוליכים את הטמפרטורה הם ללא מיילין ובעלי מהירות הולכה נמוכה מאד. בנוסף, הניסוי לילדים בדרך כלל בודק טמפרטורות קרובות מאד זו לזו ובטווח הפיזיולוגי, ולכן יש גם קושי למוח לקבוע את ההבדלים והסטיות. אני בטוחה שאילו הייתה נותנת לילדים להכניס אצבע למי קרח הייתה התגובה מהירה יותר.
2.
למרות שיש הרבה קולטנים(גם קצוות רופיני) בקצות האצבע...
אני חוששת שכאן יש בלבול בין הקולטנים לחוש המגע, ובין הקולטנים לטמפרטורה שהם שונים לחלוטין. אני לא יודעת שיש יותר קולטנים לטמפרטורה בקצות האצבעות. להיפך, קצוות הגוף שלנו מעצם היותם חשופים יותר לסביבה החיצונית הם פחות רגישים לשינויי הטמפרטורה ביחס לאזורי עור הקרובים יותר למרכז הגוף.
ידוע הביטוי "ידי כימאי" של מי שעוסקים התמיסות ומחזיקים כלים חמים כי אבדו משהו מהרגישות של כפות הידיים לטמפרטורה, קרוב לודאי בשל נזק לאותם קולטנים.
בברכה,
יעל אמתי
פרופ' יעל אמיתי
המחלקה לפיזיולוגיה, רפואה
אוניברסיטת בן גוריון
שלום מהו מנגנון הפעולה של פוסטינור הגלולה שאחרי ידוע לי שהמרכיב הכימי הוא פרוגסטרון כמו כן ידוע שהגלולה מונעת השתרשות של הביצית ברחם לעומת זאת אני יודעת שפרוגסטרון נחוץ לקיום הריון ולהשתרשות כיצד מסבירים את הסתירה תודה גבי |
שלום גבי,
אכן , כפי שציינת, המנגנונים שהוצעו להסביר מניעת ההריון ע''י POSTINOR כוללים: הפרעה בהשרשה, הפרעה בביוץ , שינוי הריר הצוארי ועוד...
יחד עם זאת , נכון הוא שחוסר פרוגסטרון בשלב הלוטיאלי [ הפרשתי] עלול למנוע השרשה או להעלות סיכון הפלה מוקדמת , כך שהיינו מצפים שמתן תרופה פרוגסטטיבית תעלה סיכויי ההשרשה.
כפי שניתן לראות מתקציר המחקר שבהמשך, העיתוי הוא שם המשחק...
אם הפוסטינור ניתן לפני הזיז של הגונדוטרופינים [ LH SURGE] יימנע או יופרע הביוץ בכ- 80% מהמקרים. מאידך , מתן לאחר הביוץ או לאחר הזיז של LH עשוי לא להיות פעיל כלל וכלל.
בנוסף, חלון ההשרשה "Implantation window" ,
הינו ימים מספר לאחר הביוץ, ונמשך ימים ספורים [3-4 ימים ואולי אף פחות], והוא נקבע ע''פ תחילת העליה בפרוגסטרון המופרש מהגופיף הצהוב. מתן פוסטינור עלול לשבש חלון ההשרשה ולהוריד סיכויי ההשרשה , אף אם הופרתה הביצית.
מנגוני המשוב השלילי והחיובי מאד עדינים ומושפעים משינויים עדינים ברמות הורמוני המין [ Fine tuning] , כך ששינוי קל במאזן בין פרוגסטרון לאסטרוגן בעיתוי לא נכון יכול בהחלט לשבש ולהקטין סיכוי ההריון המוצלח. זו הסיבה מדוע יעילות ההצלחה של הריון בבני אדם הינו רק 25-30%
ולא קרוב ל100% כבמכרסמים. גם מחזור
IVF מגיע להצלחה מכסימלית של 40-50% בהחזרת שני עוברים וכמחצית או פחות בהחזרת עובר יחיד, למרות שבאופן תיאורטי היינו מצפים שהחזרת עוברים לרחם יניבו הריון כמעט בכל המקרים ולא כך הוא.
יש לציין כי אלו הסברים תיאורטיים וכמו תופעות רבות ברפואה לא תמיד ברור ומובן ההסבר באופן מוחלט.
באיחולי שנה טובה ומוצלחת
Zeev Blumenfeld,M.D.
Associate Professor
Director, Reproductive Endocrinology
Dept. OB/GYN, Rambam Med.Ctr
Technion-Faculty of Medicine
Haifa,Israel.31096
פרופ' זאב בלומנפלד
אנדוקרינולוגיה של הרבייה
הטכניון
התשובה בקובץ המצורף
להלן קישור לשאלה ותשובה שנשאלו בתחום:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3911
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אני רוצה לדעת מה יכול לגרום לתא עצב "לרכז הכל אצלו"?
איך נקראית תופעה בה כמות הדנדריטים של תא עצב גבוהה מידיי יחסית לכמות כפתורי הטרמינל שלו?
מה יכול לגרום לתא עצב (לרבות נוירון) >לא להעביר את המידע כלל?התא בריא, לפרוטוקול מתפקד כנדרש, ובכ"ז החליט לפי שיקול דעתו הסובייקטיבי שלא להעביר את המידע, כולו או מקצתו.
בנוסף, אני רוצה לדעת מה יכול לגרום לו לעכב את המידע ולשחררו מאוחר מידיי?
תודה!
שלום,
ברצוני להבין מהו המנגנון שבו כוהל גורם להרס תאים (למשל חיידקים). האם הכוהל ממס את השכבה הפוספוליפידית של קרום התא, או לחלופין גורם לדנטורצית החלבונים שבקרום,או שהוא חודר פנימה ופוגע באוסמוטיות של התא? או אולי שילוב...
אני אתייחס לחומר אתנול : אכן הכוהל הוא מולקולה בעלת חדירות גבוהה לרקמות ביולוגיות היא חודרת לממברנות ומגדילה את החדירות והפלואידיות שלה ובריכוזים גבוהים יותר
תגרום להמסה. אתנול גם יגרום להרס של חלבונים עקב ע"י דהידרציה (העלמת מולקולות מים המשתתפות בקשרים חיוניים למבנה החלבון). לגבי חיידקים הוא לא תמיד יעיל לחלוטין כי נבגים מסוימים יכולים להיות עמידים.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
ואם לא - האם כל פטמית מכילה תאים מכל הסוגים? והאם קליטת הטעמים על פני הלשון היא פחות או יותר אחידה או בכל זאת יש חלוקה לאזורים. אודה למידע עדכני בנושא.
תודה רחל -
שלום רב אשמח בבקשה אם תוכל להקדיש זמן לענות על השאלה שלי. השאלה: מה קורה במוח בזמן התקף לב?
שלום רב,
בריאות יש כלי דם ונימי דם מרובים המביאים את הדם הורידי שמכיל פחמן דו חמצני אל תאי הריאה. תאים אלו הבאים במגע עם האוויר משחררים את הפחמן הדו חמצני ומעבירים חמצן מהאוויר לדם. תאי הריאה מוחלפים בהדרגה בתאים חדשים אשר נוצרים מחלוקה של תאי גזע יחודיים הנמצאים גם הם בריאות.
הסבר נוסף: תאי הגזע של הריאה מספקים תאי ריאה חדשים גם לאחר מחלה כגון דלקת ריאות או קורונה. אבל זהו תהליך איטי.
בברכה,
פרופ' מנחם רובינשטיין
מכון ויצמן למדע
שלום רב,
המערכת העצבים האוטונומית על שני מרכיביה
Sympathetic and Paresympathetic
שולטת במירב התפקידים של הגוף (עיכול, דרכי השתן ,קרדיו-וסקולרית ואחרות). כשהמערת האטונומית נפגעת בחולי סכרת אחת מהתופעות השכיכות היא חסר איזון ושליטה של הסימפטטית כשאחד מהסימנים הוא האצה של קצב הלב (טכיקרדיה). סכרת גם מגבירה את הסיכון של הפרעות קצב רציניות יותר כגון פירפור פרוזדורים.
מחקר שפורסם ב2017, הראה שפעילות גופנית אירובית מתונה 3 פעמים בשבוע יכולה להחזיר את האיזון של המערכת האוטונומית.
בברכה,
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
שלום אסתי
שאלה דומה לשאלתך נשאלה אתר של מכון דוידסון
ניתו לעיין בקישור
כמו כן מצורף מידע מהימן מאתר משרד הבריאות ובי"ח הדסה עין כרם בנושא
https://www.health.gov.il/Subjects/Genetics/genetic_disorders/Pages/CF.aspx
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
א.כשהזירמה מגיעה לרחם, איך הרחם "יודע" לכוון אותה אך ורק לחצוצרה אחת, זו שבה הביצית? השכל הישר אומר שהפיזיקה מחייבת שהיא תגיע לשתי החצוצרות. אבל זהו בזבוז, מ"נקודת מבטו" של הטבע. ב.הזירמה מופקדת בואגינה ליד צואר הרחם. איך היא מגיעה לרחם? האם התכווצויות שלו שואבות אותה פנימה?
שלום רב,
מצ"ב קישור לתשובה לשאלה דומה שנשאלה בעבר:
http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4593
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
אכן ידוע שמתיקות מגבירה את רמות דופמין במוח, כשדופמין נחשב להורמון המעורב בתחושת תענוגות, בין היתר.
יש דיווחים גם על הגברת ההפרשה של סרוטונין בתגובה למתיקות בלשון.
שני ההורמונים האלו מעורבים גם בתחושות העונג הקשורים לפעילות מינית ולעוד מגוון רחב של פעילויות עיצביות.
מאידך לא כל בני האדם ׳מכורים׳ למתיקות, וזאת תכונה נרכשת בחלקה.
ידוע שאכילת שוקולד מגבירה את הפרשת סרוטונין במוח, ראה לעיל, זאת כנראה בגלל ריכוזי טריפטופן [פריקורסור של סרוטונין), וכן מספר חומצות שומן המביאות לתגובה דומה.
ד"ר רפאל נשר
אנדוקרינולוגיה ומטאבוליזם
הדסה עין כרם