פיזיולוגיה ורפואה
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום וברכה.
רציתי לשאול מדוע כשנחנקים מכחילים?
שלום מיכל,
יש להכחלה בזמן חנק שתי סיבות:
- העדר אספקת חמצן גורם להמוגלובין בדם לשנות את צבעו מאדום לחום/סגול אשר נראה דרך העור ככחול.
- חנק לעתים גורם לגודש ורידי. כאמור, הדם הוורידי שרמת החמצן בו נמוכה נראה כחול מבעד לעור.
בברכה,
נעם גבריאלי
פרופ' נועם גבריאלי
רפואה
הטכניון
כתוצאה ממה נשמעים קרקורי בטן כשרעבים? הרי בקיבה ריקה ממזון ולכן כל ההסבר על כיסי האוויר שנוצרים בעת עיכול המזון בקיבה אינם רלונטים כשהקיבה ריקה.
תודה
סיגל שלום,
להלן הסבר מפורט לגבי משמעות קרקורי בטן:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%A8%D7%A7%D7%95%D7%A8_%D7%91%D7%98%D7%9F
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב לד"ר יובל חלד,
תודה על התשובה המהירה והמעניינת, אבל יש לי הבהרות נוספות והשגות ואשמח להסבר נוסף.
אבהיר את את תנאי הסביבה : טמפ סביבה גבוהה נניח 37 מעלות ומעלה בלחות מ-40% ומעלה שזה עומס חום כבד.
אכן בחדר עם מאוורר שטף החום המגיע לגוף בזכות הרוח אל הגוף הוא גדול יותר ,אני מסכימה שאם הלחות בחדר היתה נמוכה הרי שהזיעה היתה מתאדה מחום החדר (בשני המקרים ) ולא מחום הגוף, והיא לא היתה כל כך מקררת. יתר על כן, האדם שהיושב עם מאוורר יקבל הרבה יותר חום מן האוויר ואולי אפילו יתחמם. אבל בשאלה שלי , (שאותה לא חידדתי מספיק לצערי) הטמפ גבוהה וגם הלחות גבוהה.
מתשובתך משתמע שעומס החום גדל עם עליית הטמפ וירידת הלחות. אני חושבת שעומס החום גדל עם עליית הטמפ והלחות גם יחד. עליית הלחות מפריעה מאוד לאידוי הזיעה.
במצב זה שהלחות וטמפ גבוהים , המאוורר דווקא יוריד את עומס החום, (למרות שהגוף יקבל רוח חמה), כי הרוח מיבשת. ככל שהלחות נמוכה יותר, הזיעה תתאדה מהר. הרוח מפנה את אידי המים מן העור ועל כן הזיעה תתייבש יותר מהר עם רוח ( למרות שהיא חמה) מאשר בלי רוח. האידוי ממערכת חילופי הגזים תהיה אף היא גבוהה ותתרום מעט לקרור. בטמפ ובלחות גבוהים , האדם היושב ללא רוח, ירגיש עומס חום גבוה יותר (ויתחמם מהר יותר), מאדם היושב ללא מאוורר באותם תנאים. האדם היושב על יד מאוורר לא יחוש רטוב, כי הזיעה תתאדה יותר טוב ממנו.
אשמח לביקורת על מה שכתבתי לעיל.
שלום,
כמה הערות והבהרות:
א. זיעה אינה מתאדה לאוויר אלא עוברת תהליך נידוף שמהווה מנגנון פיזיקלי שונה.
ב. ככל ששילוב הטמפרטורה והלחות גבוה יותר אכן עומס החום יגבר. אין בתשובתי כל אמירה המשתמעת אחרת.
ג. תרומת הרוח להפחתת עומס החום תתבטא כאשר הלחות היחסית גבוהה, גם כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה. ככל שטמפרטורת הסביבה גבוהה והלחות נמוכה, תרומת הרוח
לקרור תקטן, עד כדי שהרוח תתרום לחימום הגוף.
ד. לחות יחסית של 40% מהווה לחות בינונית.
ה. כפי שכתבתי בתשובתי וכפי שגם את כתבת בפנייתך,
בתנאים האמורים מאוורר יתרום לתחושת עומס חום קל יותר עקב נידוף מוגבר של זיעה.
בברכה,
ד"ר יובל חלד
ד"ר יובל חלד
מכון הלר למחקר רפואי
בית חולים שיבא
אם לא מופרש אינסולין ורמת הסוכר בדם עולה, תאי העצב במוח יכולים להמשיך להכניס גלוקוז לתאים, אז מדוע עלול להגרם מצב של אובדן הכרה?
תודה
שלום,
עליית רמת הסוכר לא מביאה לאובדן הכרה.
חולים יכולים להסתובב עם ערכים סביב 300 ומעלה זמן רב.
גם ערכים קיצוניים מעל 1000 מ"ד לד"ל מופיעים מדי פעם בהכרה מלאה. ירידת סוכר מביאה לאובדן הכרה עקב חוסר בסובסטרט למטבוליזם לבמוח.
רם
ד"ר רם וייס
היחידה לסוכרת
הדסה עין כרם
ב"ה
במהלך הוראת הנושא "הזנה" הגדרו חומרי מזון כחומרים הנחוצים לגןף לצורך הפקת אנרגיה ו/או אבני בניין לבניית הגוף.
התלמידות שאלו מדוע החמצן אינו מוגדר כחומר מזון שהרי הוא שותף לתהליך פירוק הגלוקוז לצורך הפקת אנרגיה,ובתגובה הכימית יש לשניהם חשיבות שווה לצורך הפקת אנרגיה.
אשמח לדעת מה דעתכם בעניין.
מירב
חמצן אינו חומר מזון אלה גז המשמש אותנו "לשרוף" או לחמצן את המזון על מנת להפיק ממנו את מלוא האנרגיה. ללא חמצן הפקת האנרגיה ממזון היא מאד לא יעילה.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
אני מדריך במד"א.
במסגרת הקורס אותו אני מעביר אני צריך ללמד נושאים ומושגים למינהם
וכשאני מלמד את המושג "ציאנוזיס", אני שואל את עצמי - ממה נובע הצבע הכחלחל??
אני יודע שצבעו האדום של הדם נובע מהקשר בין ההמוגלובין והחמצן (הברזל בעיקר), אבל כשאין חמצן, מדוע נראה צבע כחלחל?
תודה רבה
שלום רב,
כשהדם עשיר בחמצן צבעו אדום בהיר (דם עורקי). כשהדם דל בחמצן צבעו אדום כהה (דם ורידי). ציאנוזיס (כחלון), נובע מדם עורקי דל בחמצן (בהיר יותר מדם ורידי אך כהה יותר מדם עורקי תקין) הזורם דרך הקפילרות העוריות או בריריות ונוצר צבע כחלחל בלשון, עור, מיטת הציפורן...(הצבע הכחלחל נובע מאפקט צבע של הדם הדל בחמצן וצבע הרקמה).
מקווה שהתשובה עזרה,
בברכה,
ד"ר בנימין מדליון
מנהל יחידת השתלות לב וראות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
מה ההסבר לתחושת הצמא שחשים חולי סכרת?
תודה
שלום,
הצמא אצל חולי סכרת הינו סממן של רמות סוכר גבוהות בדם. זה יכול להיות הסימפטום הראשון של סכרת או תוצאה של תת-טיפול אצל חולי סוכרת ידועים. טיפול המשלב תזונה נכונה ותרופות מותאמות לכל חולה גורמים להעלמות של התופעה.
הצמא גורמת לשתיה של כמויות גדולות של נוזלים (polydipsia), שמלווה בהטלת יתר של שתן (polyuria). התופעה מוסברת על ידי התייבשות של הרקמות על רקע "משיכת" נוזלים מתאי הגוף לתוך מחזור הדם, עקב עליה בכוח אוסמוטי של הדם שבו ריכוז גבוה של גלוקוזה. כתוצאה מכך, יש סינון מוגבר של נוזלים לכליות הגורם להשתנת יתר- וכך המעגל נסגר.
בברכה,
פרופ' ווייצמן
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
השאלה הראשונה שלי - האם ידועים הבדלים ניכרים בין סוגי דבש שונים ברמת ההשפעה שלהם על קצב התפתחות חיידקים?
השאלה השנייה שלי - איזה מאפיינים/מרכיבים בדבש תורמים ליכולת האנטיבקטריאלית שלו? אני יודע שפרופוליס זה מרכיב אחד, והמורה שלי אמרה שגם העובדה שדבש הוא תמיסה היפרטונית תורמת לכך. האם יש עוד?
בתודה מראש, מעיין.
שלום רב.
האם יש הוכחה מדעית לכך שחלום הוא 7 שניות?
איך יש לילות שבכלל אני לא חולמת ואם אני חולמת כל הזמן אז איך זה יכול להיות שחלק חלומות אני זוכרת וחלק לא? תודה רבה.
חיה.
אנו מבלים כרבע משנת הלילה שלנו בשנת חלום, ישנם פרקי חלום הנמשכים דקות בודדות וישנם פרקי חלום בייחוד לפנות בוקר היכולים להמשך גם חצי שעה. כל פרק חלימה יכול להכיל חלום אחד אך גם מספר חלומות ולכן יכולים להיות חלומות קצרים של שניות בודדות אך ישנם גם חלומות ממושכים יותר.
העיקר שיהיו חלומות טובים...
דר' גילי גבעתי
נוירולוגית ורופאת שינה
מרכז רפואי שיבא
ד"ר גילי גבעתי
נוירולוגית ורופאת שינה
שלום!
עבדתי כ5 שנים במקום בו הייתי חשוף לקרינה מייננת. בהריון של אישתי בבדיקת מי שפיר התגלה כרומוזום 20 עם שינוי מבני ככל הנראה לאחר שבירה ותיקון.
שאלתי היא: האם ישנה אפשרות שהמבנה שלי בכרומוזום 20 השתנה כתוצאה מחשיפה לקרינה? והאם העברתי את המטען הגנטי השבור לעובר?
תודה
שלום לשואל
תאי הזרע מתחדשים מדי כמה חדשים, ולכן אם סיימת לעבוד במקום בו היית חשוף לקרינה לפני שאשתך נכנסה להריון הסיכוי לקשר בין מקום העבודה לפגם בעובר קטן מאד מאד. גם אם עדיין עבדת הסיכוי מאד נמוך מכיוון שאני מניחה שנקטת בכל אמצעי ההגנה המקובלים.
בכבוד רב
טלילה וולק
פרופ' טלילה וולק
גנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע
תודה רבה על עזרתכם
איתי
על פי ההגדרה, לתאומים זהים יש מטען גנטי זהה מלידה. אולם, במהלך ההתפתחות, הן העוברית והן בחיים הבוגרים, חלות באופן ספונטני מוטציות סומטיות. אם יבצעו ריצוף של כל הגנום של התאומים הזהים
אפשר יהיה בסבירות גבוהה לגלות פה ושם מוטציות נרכשות שמופיעות אצל האחד ולא אצל השני. קיימות היום שיטות נגישות ולא מאוד יקרות לריצופים גנטיים, כמו:
Exome sequencing, Deep sequencing
שיטות אלה נותנות תשובה כמו זו של מיפוי הגנום האנושי אך תוך זמן קצר יחסית (שבועות ספורים ואפילו פחות). ישנן רקמות רגישות יותר למוטציות סומטיות ואחרות פחות כך שניתן מראש לכוון לדגימות של תאים "מועדים " יותר לשינויים כמו בגידולים שונים, כמו כן ישנם גנים שעוברים יותר שינויים מאחרים כמו למשל הגן המקודד לרצפטור להרחה.
יש עוד דרכים ביולוגיות מדוייקות להבדיל בין אחים תאומים ע"פ תכונות נרכשות, (פרופיל נוגדנים למשל), אבל זה כבר סיפור אחר.
מקווה שעזרתי,
מירה מלכוב (Ph.D)
מרכזת תחום איבחון גנטי טרום השרשה, איכילוב
שלום
א.מדוע פרוקאין אינו יציב בגוף?
ב.מדוע נוכחות פרוקאין מפריעה ביעילות אנטיביוטיקות ממשפחת הסולפה?
תודה,
אירמה
שלום רב,
בתשובה לשאלות:
א. פרוקאין הוא אסטר שעובר הידרוליזה בקלות על ידי אסטראזות שנפוצות בדם. לכן הוא מאבד את פעילותו במהירות.
ב. פרוקאין הוא אסטר של חומצה פרא-אמינו בנזואית (PABA). PABA דרושה לחיידק כדי לייצר חומצה פולית הדרושה להתרבותו של החיידק. סולפה היא אנטימטאבוליט של PABA שמונעת את התרבות החיידק. לכן השילוב ביניהם עשוי לגרום לסולפה לאבד מיעילותה. למעשה, פרוקאין ניתן לצורך אילחוש במתן מקומי בהזרקה ואז הכמות שמגיעה למחזור הדם הסיסטמי נמוכה מאוד (בכל מקרה השימוש לא שכיח במיוחד) ואילו סולפה ניתנת בבליעה (ובדרכים נוספות) בכמות הנדרשת ומעט הפרעה לא ממש תשבש את הטיפול.
בברכה,
ד"ר עדנה אופנהיימר
ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
כאשר לא מגיעה אספקת חמצן יעילה לתאי שריר בגופינו הם מסוגלים לבצע תסיסה לקטית לפרק זמן קצר.
האם כל תאי הגוף מסוגלים לבצע תסיסה לקטית בתנאים של חוסר חמצן?
התשובה בקובץ המצורף
להלן קישור לשאלה ותשובה שנשאלו בתחום:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3911
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
אשמח לדעת האם כל סוג של בקטריופאז'
מסוגל לתקוף ולהתרבות רק במין מסויים של חייידק.
האם לא יתכן שסוג מסויים של בקטריופאז' מסוגל להתרבות במספר מינים של חיידקים ?
תודה,
סיגל
שלום,
ברצוני להבין מהו המנגנון שבו כוהל גורם להרס תאים (למשל חיידקים). האם הכוהל ממס את השכבה הפוספוליפידית של קרום התא, או לחלופין גורם לדנטורצית החלבונים שבקרום,או שהוא חודר פנימה ופוגע באוסמוטיות של התא? או אולי שילוב...
אני אתייחס לחומר אתנול : אכן הכוהל הוא מולקולה בעלת חדירות גבוהה לרקמות ביולוגיות היא חודרת לממברנות ומגדילה את החדירות והפלואידיות שלה ובריכוזים גבוהים יותר
תגרום להמסה. אתנול גם יגרום להרס של חלבונים עקב ע"י דהידרציה (העלמת מולקולות מים המשתתפות בקשרים חיוניים למבנה החלבון). לגבי חיידקים הוא לא תמיד יעיל לחלוטין כי נבגים מסוימים יכולים להיות עמידים.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
שלום
הסברתי שזה תכונה רצסיבית ודומיננטית לא רציתי להכנס ממש לעומקו של העיניין אבל בסוף השיעור התלמיד ניגש שוב ושאל אותי איך יתכן שלאחיו יש עין אחת כחולה והשניה חומה לא ידעתי כיצד לענות על שאלה זו אודה למומחה שיוכל להסביר לי כיצד זה יתכן ויכול להיות שבכלל הטעיתי את התלמיד ולא מדובר בדומיננטיות ורצסיביות
שלום רב
האם יש תימוכין מחקרי מאחורי הטענה שלא כדאי ללכת לישון לאחר ארוחה?
מה מקור טענה זו?
תודה
איתי
מצ"ב קישור לתשובות לשאלות דומות שנשאלו באתר:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=1766
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4919
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום, אנו ארבע תלמידות י"ב אשר עורכות ניסוי במסגרת הביודע בו אנו בודקות את השפעת קרינת ה- U.V. על חיידקים. אחד הניסויים שהחלטנו לעשות הוא בדיקת השפעת קרינת ה-U.V. על חיידקי e-coli במיסוך של בד לבן לעומת בד שחור.
רצינו לשאול כמה שאלות:
1. ידוע שצבע שחור בולע אור ואילו צבע לבן מחזיר את קרני האור.
- האם יש הבדל בין בגדים שחורים ולבנים?
- מה עדיף ללבוש בקיץ?
2. כמו כן, חברות שונות של רופאי עור ממליצות שלא להסתובב חשופי עור בשמש.
- מה הבסיס לטענה זו?
נשמח לקבל תשובות המתמקדות בהשפעת קרינת ה- U.V.
תודה מראש,
הילה
בתשובה לשאלתכן,
בהחלט כן, יש הבדל לגבי סוגי צבעים, שחור ולבן וגם כמובן לסיבים השונים ממנו עשוי הבד, נמצא במחקרים כי שחור מגן טוב יותר מאשר לבן ולכן העובדה כי בדואים הולכים במדבר בבגדים בגוון שחור היא לא בכדי, שחור מגן טוב יותר מקרינת השמש,
לגבי השאלה השניה, הבגד עצמו כלומר הבד מהווה מיסוך מהשמש, שוב תלוי בסיבי הבד, בצפיפות הטוויה ובגוון הבד,
פרופ' שרה ברנר
מומחית ברפואת עור
?מה הוא תהליך הקרישה
להלן קישור העונה על שאלתך:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%A9%D7%AA_%D7%93%D7%9D#.D7.AA.D7.94.D7.9C.D7.99.D7.9A_.D7.A7.D7.A8.D7.99.D7.A9.D7.AA_.D7.94.D7.93.D7.9D
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
בשער שלום,
:אני מלמדת בכיתה ד על מערכת הנשימה ואחת התלמידות שאלה שאלה מעניינת
?מדוע כשאנו לוכדים אוויר בריאות ווסותמים את פתחי הנשימה פנינו מאדימות
אני יודעת שהאדמה של העור
נובעת מהתרחבות כלי דם פרפיריאליים
(נימים)
כחלק ממנגנון העוזר להקטין את שטח המגע ולקרר את הגוף מה הקשר בין שתי התופעות או שמא זוהי "תופעת לוואי" כמו בהסמקה בעת מבוכה
תודה מראש
שלי ותלמידי כיתה ד1
מה ההסבר לעובדה שרופא עור הוא גם מומחה למחלות מין?
תודה
שרה
שלום רב,
היסטורית, מחלות מדבקות המועברות במגע מיני טופלו ע"י רופאי העור. מכאן נובעת ההתמחות ברפואת עור ומין ב"עולם הישן".
שבוע טוב.
ד"ר אלכס זבולונוב.
ד"ר אלכס זבולונוב
רופא בכיר, יחידת עור-ילדים
בית החולים שניידר
האם תגובת היד למגע בגדר חשמלית (שאינה הורגת) היא רפלקס או שיש כאן השפעה חשמלית ישירה על תאי השרירים הגורמת לכיווצם שאינה קשורה לקשת הרפלקס?
שלום רחל,
שאלה מעניינת.
את היד כמו את כל אברי הגוף מניעים שרירים המסודרים בזוגות – כל אחד מבני הזוג אחראי על תנועה בכיוון אחד בעוד רעהו על התנועה בכיוון הנגדי. הסיבה הינה שפעולת כל שריר הינה בכיוון אחד בלבד (כיווץ או התקצרות) התנועה בכיוון השני (התארכות או התמתחות) הינה פאסיבית
ותלויה בפעולת השריר הנגדי.
לעניינינו – תגובת רתיעה כתוצאה ממגע קל בגדר חשמלית היא כנראה רפלקס רתיעה (כמו מדקירה או חום). אם היתה השפעה חשמלית ישירה על השרירים הרי היא היתה דומה על כל השרירים (הנגדיים) ולאו דווקא יוצרת תנועה בכיוון מסויים (רתיעה). יחד עם זאת, התחשמלות (עד כדי מוות) מלווה או אפילו נובעת בדיוק מהבעיה של חוסר יכולת להתנתק מהגורם המחשמל – קרי כיווץ שרירים בלתי מתואם הגורם לשיתוק.
נקווה שהתשובה ברורה ומספקת.
בברכה,
פרופ' אמיר אילי
ראש המחלקה לזואולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום,
קראתי כי אימהות בעלות Rh שלילי בתאי הדם האדומים שלהן , אשר יולדות תינוק בעל Rh חיובי מקבלות מיד לאחר הלידה זריקה שמכילה נוגדנים נגד אנטיגנים של Rh שעברו אליה מהעובר במהלך הלידה. וזאת במטרה שלא תפתח נוגדנים כנד Rh , אשר עלולים "לתקוף" את העובר הבא בעל Rh חיובי. שאלתי היא: הנוגדנים שמוחדרים לאם, הם בעצמם אנטיגנים ולכן אני משערת שמערכת החיסון שלה עוברת תגובת חיסון ראשונית ומנטרלת אותם, תוך היווצרות תאי זיכרון. האם ייתכן שבהריון הבא, לאחר הלידה, שוב, היא תקבל בזריקה את הנוגדנים כנגד Rh ואז עלולה להתרחש בגופה תגובת חיסון שניונית שבה הנוגדנים שקיבלה "יחוסלו" מהר מדי ולא יעשו את פעולת ניטרול האנטיגן, וכתוצאה מכך היא כן תייצר נוגדנים כנגד אנטיגן הRh , אשר עלולים לפגוע בעתיד בהריון נוסף בעובר...
מטרת הנוגדנים (אנטי D או אנטי RH, שמות נרדפים) היא לחסום את האנטיגן שעל גבי תאי הדם האדומים של העובר כאשר יש מעבר שלהם לדם האימהי, עוד בטרם נוצר ריגוש אימהי.
אכן, אם נוצר כבר ריגוש ותאי זיכרון, זה מאוחר מדי.
מצב כזה (של ריגוש האם) נוצר כאשר כמות הדם שעוברת בין העובר לאם בלידה למשל היא גדולה ממה שהוערך וכך האשה מקבלת כמות נוגדנים סטנדרטית במינון המקובל, שאינה מספיקה כדי למנוע ריגוש ואז אכן תופיע פגיעה בעובר בהריון הבא. הפגיעה תתבטא באנמיה עוברית בשל הרס כדוריות הדם האדומות של העובר על ידי נוגדנים אימהיים
מסוג אנטי D שמסוגלים לחצות את השליה. ניתן לעקוב אחרי התפתחות האנמיה בעובר בעזרת אולטרא סאונד
ואף להציע טיפול מתקדם במתן עירוי דם תוך רחמי לעובר שכמובן אינו חף מסיכונים אך ביכולתו להציל ממוות עובר אנמי.
על פי אותו רציונל של נטרול כל ריגוש אימהי, כל אשה עם RH שלילי וסיכוי לעובר עם RH חיובי (כלומר הבעל הוא RH חיובי) תקבל גם זריקה אחת של אנטי D במהלך ההריון ואף יותר מכך אם היה אירוע של דימום במהלך ההריון כדי לחסום כל מעבר אפשרי של
אנטיגן
RH
לאם וריגושה.
מקווה שהתשובה מספקת.
ד"ר חגית דאום
מחלקת נשים ויולדות
הדסה הר הצופים
ירושלים
dhagit@hadassah.org.il
שלום,
אנו דניאל ושירי תלמידות מגמת ביולוגיה בכיתה יב' מביה"ס רמות חפר.
אנחנו עושות עבודה על שימוש בנוגדני הוטיליגו כטיפול ביולוגי למחלת המלנומה.
האם תוכלו להפנות אותנו אל מומחה, אתרים ומאמרים בנושא זה?
תודה,
דניאל ברנט ושירי גולדשטיין.
מקובל לחשוב שלא בריא לנשום חמצן נקי, מצד שני צוללנים כן משתמשים לעיתים בחמצן נקי. אם כן מה הנזק שעלול להיגרם בעקבות נשימת חמצן נקי אם בכלל?
תודה
נשימה של חמצן נקי אינה מסוכנת למעט יילודים אשר יכולים לפתח עכירות בעיניהם.
תהליך הנשימה מתבצע על ידי משוב שלילי. במערכת הדם נמצאים חיישנים {קולטנים} המזהים כמויות של פחמן דו-חמצני בדם. חיישנים אלו שולחים את המידע אל המוח המוארך שהוא מרכז בקרת הנשימה בגוף. רק מאוחר יותר המוח יפעיל את מנגנון הנשימה בהעדר הפחמן הדו חמצני (100% חמצן).
ובכל זאת, לא מומלץ להשתמש 100% חמצן, ורק צוללנים צבאיים (מי הבועות יחשפו את המיקום שלהם) נושמים במערכת סגורה, המאפשרת להם להישאר בלתי נראים.
יש להם חומר כימי מיוחד במיכל החמצן שלהם אשר סופג פחמן דו חמצני, כדי למנוע גירוי על מערכת הנשימה.
פרופ' מיכאל אלקן
רפואה
אוניברסיטת בן גוריון
מהם הגורמים להופעת אבנים בכליות
האם שתיית מים קשים (עשירים בסידן) גורמת להופעת אבנים בכליות?
שלום מיכאל,
קיימים גורמים רבים להתפתחות אבנים בכליות:
1. ישנן עדויות לגורמים גנטיים. ברב המקרים נמצא שכאשר לאדם ישנן אבנים בכליות ניתן למצוא הורים או קרובים מדרגה ראשונה אשר סבלו גם הם מאבנים בכליות.
2. גורמים סביבתיים ונרכשים – אנשים שמנים, סוכרתיים, בעלי תסמונות מטבוליות, חוסר ניידות. ישנם מקצועות בהם שוהים זמן ממשוך בשמש כמו מצילים וספורטאים שלא שותים מספיק
או מזיעים בכמויות, נפח השתן קטן והסיכוי לאבנים עולה.3. הרגלי דיאטה – דיאטה דלת סידן ועשירה בחלבונים או מלחים מעלה את הסיכוי לאבנים בכליות ולכן מומלצת דיאטה עם כמות סידן מאוזנת.
4. מחלות דלקתיות במעיים, מחלת גאוט.
5. חמצת מטבולית כלייתית
(RTA-Renal Tubular acidosis), ופעילות יתר של בלוטת הפארא תירואיד מעלים את השכיחות לאבנים בכליה.6. מחלה גנטית נדירה בה ישנה הפרשה מוגברת של החומצה האמינית
cystine ציסטין המעלה את השכיחות לאבני ציסטין בכליה.3 סוגים עיקריים של אבנים בכליות:
א. אבני סידן – השכיחות ביותר, בנויות מסידן אוקסלט או סידן פוספט.
ב. אבני סטרובייט – אבנים המתפתחות על רקע זיהום בדרכי השתן והכליה. מאופיינות בגודלן, גדולות מאוד יחסית לשאר האבנים.
ג. אבני חומצה – מכילים חומצה יורית
(Uric Acid) . מתפתחות בחולים מיובשים שלא שותים מספיק ואוכלים דאטה עתירת בשרים, חולים במחלת גאוט.חומצה יורית נמצאת בכמויות גדולות
בשוקולד, קפאין, יין, ובשרים – בעוד שאוקסאלט נמצא בכמויות גדולות בתרד, סלק, תה. לכן אנשים הסובלים מרמות גבוהות של חומצה יורית בדם, או עם היסטוריה של אבני כליה צריכים להיזהר ולהמעיט במאכלים הללו.אין עדויות לכך שמים המכילים משקעים תורמים לעליה בשכיחות אבני כליה. אבני הכליה נגרמות מהסיבות שפורטו לעיל ולא ע"י משקעים במי השתיה.
לעיתים חוסר בחומרים המסייעים למסיסות מלחים בשתן כמו ציטראט מעלה את הסיכוי להשפעה שלהם. ציטראט קיים בפירות הדר, במידה ואוכלים כמות סבירה של פירות הדר השכיחות לאבני כליה יורדת.
בברכה,
פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון
לא ברור לי כיצד יש מצב (די נפוץ, כניראה) של רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם בצום- הרי אם אין צורך אנרגתי בהם, הם היו אמורים להיאגר (ברור שחלק נאגר, מה שגורם להשמנה, אבל מדוע עדיין לפעמים נשארות רמות גבוהות- האם האגירה לא מספיק יעילה?)
תודה
שלום שני,
אפשר לצפות ברמות גבוהות של טריגליצרידים בצום (מלבד מחלות גנטיות ומחלות אגירה מולדות)במספר מצבים:
1. תנגודת לאינסולין . האינסולין מפעיל את האנזים ליפו פרוטאין-ליפזה אשר מאפשרת את הכנסת לתוך תאי שומן של כילומיקרונים ו
VLDL שנספגים מהמעיים בזמן העיכול. בתוך תאי שומן הם מהווים את מאגר האנרגיה העיקרי בצורה של גליצרול. במצב של תנגודת לאינסולין (כמו בהשמנת יתר) פעילות הליפופרוטאין ליפזה מופחתת ולכן רמת הטריגליצרידים עולה.2. סכרת מטיפוס 2 היא דוגמה נוספת של פעילות לא תקינה של אינסולין הגורמת לעליה ברמת הטריגליצרידים.
3. דיאטה עשירה בפחמימות
4. אלכוהוליזם
בסיכום: להוציא מחלות גנטיות, הסיבות השכיחות לעליה בטריגליצרידים בצום קשורות להפרעות בתיפקוד האינסולין (כמו בהשמנה וסכרת) אשר אחראי על אחסון הטריגליצרידים כמקור לאנרגיה. יש לציין שרמות האינסולין נמוכות באופן פיזיולוגי בשעות הלילה והעובדה הזאת בנוסף לגורמים שהוזכרו, תורמים לרמות טריגליצרידים (וגם גלוקוזה) בצום.
אני מקווה שהתשובה הזאת תענה על השאלה שהופנתה אלי.
בברכה,
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
שלום פרופ' ויצמן
דיאטה עשירה בפחמימות מעלה את שומני הדם- טריגליצרידים ולא דיאטה עשירה בשומנים. ידוע לי שזה מנגנון המונע עלייה חדשה ברמת הגלוקוז בדם. שאלתי - מדוע שומן אינו מעלה את רמת הטריגליצרידים, לפחות כמו עודף הפחמימות.
ציינת שבלילה רמת האינסולין נמוכה. האם אצל אנשים העובדים בלילה רמת האינסולין גבוהה יותר, לפחות כמו ביום? ולעובדי משמרות?
אשמח לקבל מידע כיצד אלכוהול מעלה את רמת הטריגליצרידים.
בתודה ,
יעל בר
באר שבע
שלום יעל,
להלן תשובות לשאלותיך:
1.
השפעה של דיאטה רבת שומנים על רמת הטריגליצרידים היא אינה מובנת דייה. למשל, מחקרים מראים שדיאטה עשירת שומנים עשויה לעלות את רמת הטריגליצרידים באוכלוסיה עם רמת טריגליצרידים גבוהה ולעומת זאת להוריד את רמת הטריגליצרידים באנשים עם רמת טריגליצרידים נמוכה. הסבר חלקי לתופעה הוא שאנשים עם רמות טריגליצרידים גבוהות (אפילו במידה קלה) הם לרוב בעלי משקל עודף אשר כידוע הינו גורם ישיר לעליה בטריגליצרידים.שנית, לא כל דיאטה שומנית משפיעה באותה צורה: במחקרים שבוצעו בארץ (הגדול בהם אצלנו בבאר-שבע) ובחו"ל נמצא שדיאטה עשירה בשומנים "טובים" המכילים חומצות שומן רב-בלתי רוויות
(PUFA) גורמת לירידה ברמת הטריגליצרידים. דיאטה זו מוכרת בשם "דיאטה ים-תיכונית" בה מרכבי השומן הם שמן זית ,אבוקדו, טחינה וכו'.2.
רמת האינסולין הנמוכה בלילה היא תופעה מוכרת גם לגבי הורמונים אחרים בבני אדם, חיות ובצמחים. המחזוריות בהפרשת הורמונים מוכרת בשם circadian rhythm ומייצג את השעון הביולוגי. הדוגמה הטובה והמוכרת ביותר היא ה jet lag שמרגישים לאחר טיסות אשר חוצות מספר אזורי זמן. תופעה זו גורמת לבלבול בשעון הביולוגי מאחר ורמות המלטונין (הורמון השינה) שנפרש בהיפותלמוס הן גבוהות ביותר בלילה (כנראה שהחושך הוא גורם חשוב להפרשה). אם טסים למשל ממערב ארה"ב לארץ (10 שעות הפרש) תופעת ה jet lag תהיה בולטת במיוחד. מעניין לציין שזמן שיא הפרשת המלטונין הוא הזמן של הפרשה הנמוכה ביותר של אינסולין. כפי שה jet lag הינו בלבול בהפרשת מלטונין, עבודה במשמרות לילה גורמת לבלבול בהפרשת אינסולין ולא תמיד יש אדפטציה מלאה למצב.3.
אלכהל הינו מקום לקלוריות "ריקות" .הקלוריות שמקורן מאלכהל הופכות לשומן, בעקר טריגליצרידים, וזו הסיבה לעלית ברמת הטריגליצרידים לאנשים המפריזים בשתיית אלכהל.בברכה,
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
מדוע יש חיסונים שמספיק לתת פעם אחת לקבלת חסינות, בעוד אחרים מצריכים חיסוני דחף? קראתי שהצורך בחיסון חוזר נגד טטנוס הוא משום שמדובר בחיסון סביל. אבל אם כך הדבר, כיצד מוקנית חסינות כה ארוכה של חמש שנים? ואם החיסון הוא פעיל מדוע יש צורך בחיסון חוזר כל חמש שנים?
תודה, רחל
שלום רחל,
מרבית החיסונים הניתנים כיום הם חיסונים פעילים ולא סבילים.
חיסון פעיל מכיל את האנטיגן (חי או מומת, הפתוגן השלם או חלקים ממנו, או טוכסין) חיסון סביל מכיל נוגדנים כנגד הפתוגן.
חיסון פעיל תקף לתקופות ארוכות יותר של מספר שנים בעוד שחיסון סביל תקף למספר שבועות או חדשים.
הדבקה טבעית בפתוגן מקנה הגנה לטווח יותר ארוך, לפעמים לכל החיים או עד גיל מבוגר, תלוי בסוג הפתוגן.
ברוב הגדול של החיסונים מנה אחת אינה מספיקה להקניית הגנה מפני הפתוגן ויש לתת מנות חוזרות עד להשגת כייל נוגדנים מגן.
גם לאחר מכן, החסינות הולכת ודועכת עם הזמן וכדי לשמור עליה יש לתת מנות דחף חוזרות.
באופן ספציפי, תרכיב החיסון כנגד דיפטריה וטטנוס (אסכרה ופלצת) הוא תרכיב חיסון פעיל האמור להינתן כל 10 שנים לאחר השלמת חיסוני הילדות השגרתיים.
באם אדם נפצע פציעה חמורה ונחשף לסיכון גבוה של התפתחות זיהום של חיידק הטטנוס- נותנים מנת דחף באם עברו 5 שנים מאז המנה האחרונה.
מקווה שעניתי לשאלה
בברכה,
פרופ' אלה מנדלסון
מדעי החיים
אוניברסיטת בר-אילן
שלום רב
ידוע שתרומת איברים ורקמות אינה אפשרית מכל מצב קליני שבו נמצא התורם. מה הם המגבלות הללו? האם ניתן לעשות שימוש ברקמות או איברים של אדם שנפטר ומה ההסבר לכך?
תודה
גלית
יש להבדיל בין רקמות לאיברים. איבר בכדי לשמור על חיוניותו דורש פעילות התאים שבונים אותו ולכן דורש חמצן. ללא חמצן כל איבר עובר תהליך מהיר של הרס כתוצאה מנמק של התאים בתוכו.
פרופ' איתן מור
מנהל מחלקת ההשתלות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
שלום רב,
בהמשך לתשובה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2898
אני מבקש להתקדם עוד שלב בשאלה הסבוכה הזו
, ומתעניין בהשוואה בין שני סוגי הליכה:האחד בדופק 60 עד 69 אחוזים (דופק שריפת שומנים
).והשני בדופק 70 עד 80 אחוזים (דופק שריפת קלוריות
).השאלה, אם כן, היא כזו
:בהנחה שאתה הולך (ולא רץ) מרחק קבוע (למשל 6 ק"מ
),ובאפשרותך לבחור האם ללכת בקצב טבעי לא נמרץ (דופק 70 עד 75 אחוזים לערך - סוג ההליכה השני
)או להאט את קצב ההליכה במכוון לסוג הראשון (כדי להימצא במצב של שריפת שומנים בדופק עד 69%
).מה נכון לעשות לצורך איבוד שומנים (הרזייה בלבד
)?הבהרה לשאלה
:הואיל והמרחק קבוע, ברור שההליכה מהסוג הראשון תארך מעט פחות זמן, וגם יישרפו בה מעט יותר קלוריות (מסוג פחמימות).
הדגש בשאלה הוא
האם בסיטואציה המתוארת, הליכה איטית במכוון (תוך הקפדה לא לעלות מעל 69% דופק) אפקטיבית יותר (ובאופן משמעותי) להרזייה?תודה.
שלום שמוליק,
עדיף להגביר את ההוצאה האנרגטית ולא ללכת לאט בכוונה..
מה ההגיון בללכת 6 ק"מ לאט בכוונה? אם יש לך 60 דקות לספורט - נצל אותן בצורה טובה ביותר. פעילות מאומצת יותר תשפר גם את הכושר הגופני, שהוא מדד בריאותי חשוב ונפרד מהפעילות עצמה, וגם תסייע בבריאות העצם.
בברכה,
ד"ר גל דובנוב-רז
מרפאת ספורט, תזונה ואורח חיים בריא
שלוןם רב !
ברצוני לדעת מדוע כאשר מצטננים ויש המון נזלת אז העיניים דומעות לנו?
מדוע מערכת החיסון מפתחת עמידות יציבה כלפי מחלות כגון הבעבועות רוח אבל אינה מפתחת חסינות ועמידות יציבה כלפי דלקות כמו סינוסיטיז ומחלות אחרות?
האם כמו שלתינוק יש יותר תאי דם בממ"ק מאשר לבוגר, ניתן להניח שכך הדבר גם בעכבר - מאחר והוא בעל חיים קטן יותר, יחס שטח פנים לנפח שלו גדול יותר, וכדי לשמור על חום גוף קבוע הוא זקוק ליותר תאים בממ"ק?
תודה מראש על התשובה
שלום,
אשמח אם תוכלו להסביר לי מה לא נכון בפרסום שלהלן:
דיאטה של מהנדס
לפי חוקי התרמודינמיקה, כולם יודעים שקלוריה הינה מידת האנרגיה הדרושה לחימום גרם מים במעלה °C אחת.
לא צריך להיות גאון על מנת לחשב שאם אדם ישתה כוס מים קרים (200ml או גרמים) בסביבות
על מנת שיווצר שווי משקל טרמי בגוף, יהיו נחוצות 7400 קלוריות כדי ש-200g המים יגיעו לטמפרטורה של 37°
( 200gX37°C )
המקור היחיד לאנרגיה זו, הינו כמובן,
מאגרי השומן של האדם.
במילים אחרות, הוא צריך לשרוף שומנים על מנת לייצב את הטמפרטורה של הגוף.
התרמודינמיקה לא משקרת:
כך, שאם האדם ישתה כוס גדולה (כ- 400g של בירה קרה 0° C) הוא ישרוף כ- 14800 קלוריות
400x37=
לא נשכח את הקלוריות של הבירה - כ- 800 קלוריות ל-400g.
כלומר, אם אדם שותה כוס בירה גדולה וקרה, הוא שורף בסביבות 14000 קלוריות !
כפי שאנו למדים, זה הרבה יותר אפקטיבי מאשר לרכוב על אופניים או לרוץ , שבפעילויות אלה נשרפות רק 1000
קלוריות בשעה.
חברים! קל מאוד לרזות, מספיק
לשתות בירה, כמה שיותר קרה, בכמויות גדולות ולתת לתרמודינמיקה לעשות את העבודה.
לחיים לכוווולם!
קדימה לבר להתאמן !
תודה, מינה
סיפור יפה, אבל לצערי הוא נשען על טעות. הסטודנט שלי לתואר שני מר שי עמרם, העיר את תשומת ליבי שהערך הקאלורי של המזון כפי שרשום בעברית על האריזות הוא בקלוריות גדולות מה שידוע כ- קילו קלוריה
(kcal).אז לצערי הערך הקאלורי של 400 גרם בירה הוא 800
kcal שהם 800,000 קאלוריות!! ולשם האיזון התרמי צריך רק 14,800 קאלוריות ( 14.8 קילוקאלוריה). אז זה כבר לא כל כך מרשים!אין ברירה, שתייה של בירה היא אולי מהנה, אבל בהחלט לא דיאטתית
.בברכה
,ד"ר יוסי צפדיה
הפקולטה למדעי החיים
אוניברסיטת תל אביב
אני תלמיד כיתה יא' מנתניה ובמהלך פרויקט 5 יח' שאנו עושים השנה במדעי ההנדסה נתעוררו בקרב חברי הצוות שלי מספר שאלות הנוגעות לפחמן דו חמצני בגוף:
- מהו ריכוזו של פחמן דו חמצני בדם?
- מהו PCO2? ידוע לי שזהו הלחץ החלקי של הפחמן הדו חמצני
אך חסר מידע באינטרנט בנושא.
- כיצד ניתן למדוד את ריכוז הפחמן הדו חמצני בדם? ידוע לי
שישנה שיטה פולשנית אך האם ישנן עוד שיטות לא פולשניות?
אשמח אם תוכלו לענות,
בתודה רבה, עמרי