ננוטכנולוגיה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב,
מה קורה כשחושפים ננו צינוריות פחמן לשמש?
לננו-צינוריות פחמן יציבות כימית רבה. לפיכך אני לא צופה השפעה כל שהיא לקרני השמש עליהן.
כל טוּב,
אישי טלמון
פרופ' ישעיהו טלמון
הנדסה כימית
הטכניון
החימום כיום באמצעות גופי חימום מוגבל בטמפרטורות גבוהות וקיימים הפסדי הספק גדולים עקב זרם גבוה
האם ניתן להגיע לתנור בננו טכנולוגיה שיחמם עד ל 2000 מעלות סלזיוס
האם קיים תנור / גוף חימום שמחמם בטמפרטורות גבוהות כאלו
אילו מוצרים המיוצרים בננוטכנולוגיה קיימים בשוק?
יש מגוון לא קטן של מוצרי ננוטכנולוגיה המשמשים אותנו ביום יום; בדים שדוחים מים ודוחים כתמים. חומר צבע לבניינים המקנה להם יכולת ניקוי עצמי עם מעט מאוד מי גשם, כך שצבעם וניקיונם נשמר לאורך שנים. ספריי לציפוי שמשת הרכב המאפשר דחיית מים בימים שטופי גשם, ומאפשר ראות טובה יותר בזמן הנהיגה. שלושת המוצרים האחרונים מבוססים על אפקט הלוטוס. ספריי לציפוי החלק הפנימי של שמשת הרכב, שדוחה יצירת אדים על גבי השמשה. גרביים שלא מפתחות ריח רע לאחר יום שלם של לבישה, בזכות ננו חלקיקי כסף שהוכנסו לבד ומשמשים כקוטלי חיידקים. טכנולוגיות ה-LCD וה-LED שנכנסו בשנים האחרונות לשוק המסכים מבוססות על ננוטכנולוגיה. בתחום הרפואה והתרופות יש מגוון גדול של מוצרים שחלקם עדיין בפיתוח. יש פיתוחים המתבססים על שכבות דקות ננומטריות העוטפות את התרופה, ומקנות לה יכולת שחרור מבוקר ואיטי בגוף. בתחום הנדסת הרקמות יש פיתוחים בנושא הכנת רקמת עור לצורכי השתלה בתהליכי ייצור ננומטרים. בתחום הקוסמטיקה פותח קרם הגנה מפני השמש שהוא חסר צבע, הודות לשימוש בננו-חלקיקי תחמוצת האבץ. כמובן שאלו רק מעט מהמוצרים שקיימים בשוק.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מהן ננו צינוריות פחמן?
הפחמן בטבע מצוי במס' צורות אלוטרופיות (אלוטרופיות היא תכונה של יסודות בטבע שמופיעים ביותר מצורה או סידור מבני אחד, כלומר האטומים קשורים אחד לשני באופן שונה בכל צורה אלוטרופית של היסוד). הצורות המוכרות הן גרפיט או יהלום, אך יש צורות נוספות. חודו של עפרון מכיל גרפיט (graphite). הגרפיט מורכבת מהרבה שכבות של גרפן (graphene). כל שכבת גרפן מכילה אטומי פחמן הקשורים זה לזה בצורה של משושים, כמו כוורת דבורים. למעשה, כשאנו כותבים בעפרון אנחנו מורחים על הדף מס' שכבות קטן מאוד של גרפן. אם נסגור את הגרפן על עצמו, לצורת גליל, נקבל ננו-צינוריות פחמן (carbon nanotubes). כשמגלגלים את הגרפן וסוגרים אותו לננו-צינורית (באוריינטציה מסוימת) מקבלים מוליכות חשמלית מאוד גבוהה, כמו של מתכת. קוטרם של הננו-צינוריות הוא ננומטר או שניים ואורכם מגיע עד למס' מיקרומטרים או יותר. הפיזיקאי היפני Sumio Iijima, הוא זה שמייחסים אליו את גילוי ננו-צינוריות הפחמן (ב- 1991), למרות שהדיווח הראשון של ננו-צינוריות הפחמן היה בשנת 1952 (והוא התאפשר בזכות המצאת ה- TEM ב- 1931). סביר להניח שעוד לפני כן הצליחו לייצר ננו-צינוריות פחמן, אבל לא הייתה דרך להבחין בהן.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מה צבעו של זהב כשמקטינים אותו לגודל ננומטרי?
טבעת זהב היא צהובה ומבריקה, ניתכת ב- C°1063 ומוליכה חשמל. אם נחתוך את הטבעת לשתי חתיכות אז הן יתנהגו כמו זהב רגיל. אם נחתוך להרבה חתיכות, הזהב עדיין יתנהג רגיל. אפילו כשהוא בגודל של גרגר חול תכונותיו המוכרות עדיין יישמרו. אך אם החתיכה הקטנה של הזהב תיחתך לעוד הרבה חתיכות קטנות עד שגודלם יהיה מתחת ל-100 ננומטר, תכונות הזהב יחלו להשתנות. צבעו של זהב בגודל של 20~ ננומטר הוא אדום. הצבע יכול להשתנות כתלות בגודל ובצורה. ננו-חלקיקי זהב יכולים להיות בעלי צבע כחול, סגול, ורוד, אדום, ירוק ועוד. השינוי בצבע נגרם מכיוון שהחומר מגיב עם אור בצורה שונה בסקלה ננומטרית לעומת סקלה מאקרוסקופית (כאשר החומר הוא בגודל שנראה לעין בלתי מצויידת). השינוי בצבע נובע מתופעה הנקראת Plasmon resonance תהודה פלסמונית. כשיורדים לגדלים ננומטרים האינטראקציה של מתכת עם אור משתנה בהשוואה למתכת בגודל שניתן לראותו בעין לא מצוידת. בחתיכת מתכת גדולה חלק מהאלקטרונים חופשיים לנוע ולא קשורים לגרעין אחד או לאטום אחד. מנקודת מבט אלקטרונית, הגוש מתכת נראה כ"ים של אלקטרונים". כשמקטינים את המתכת לגודל ננומטרי, החופשיות של האלקטרונים יורדת והם נעים בתנועה מסונכרנת קדימה ואחורה בשטח הפנים של הננו-חלקיק המתכתי. בתנועה שכזו הם יוצרים בחומר דיפול זמני הגורם לאינטראקציה מיוחדת עם האור.חלק מקרני האור מתקדמות לצידי המשטח המתכתי הננומטרי, ומעוררות את הפלסמון כך שהוא נמצא בתהודה עם האור. תהליך זה מתרחש כשתדירות התנודות של הפלסמון (השיעור שבו האלקטרונים זזים קדימה ואחורה) שווה לתדירות האור שגורמת לתנודות אלו. האלקטרונים שמתנודדים פולטים אור באותה התדירות, ומייצרים את הצבע שאנו רואים.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מהו מיקרוסקופ כוח אטומי (AFM) ואיך הוא עובד?
זהו מכשיר המסוגל לבצע הדמיית משטחים בעזרת סריקת המשטח עם גשש המכיל קצה חד מאוד (טיפ) בגודל ננומטרי בקצהו. קרן לייזר הפוגעת בחלק שמעל הטיפ מוחזרת לגלאי, ומשנה את מיקומה על גבי הגלאי בהתאם לתנועת הטיפ על גבי המשטח הנסרק. בליטה או בור במשטח יגרמו לקרן הלייזר לשנות את מיקומה, ובהתאם לכך ניתן יהיה לדעת מהי הטופוגרפיה של המשטח ברזולוציה ננומטרית. ניתן לסרוק את המשטח במספר שיטות. שיטה נפוצה היא ע"י שמירת כוח קבוע בין המשטח לטיפ. כשהטיפ מתקרב מספיק למשטח, יש משיכה או דחייה ביניהם (בהתאם לחומר הנסרק). אם סורקים את פני השטח ושומרים על כוח קבוע הפועל בין המשטח לטיפ, אז יתקבל מרחק קבוע שנשמר בין המשטח לטיפ, כך שקרן הלייזר תישמר במקום קבוע על הגלאי. לכן המשטח יזוז מעלה או מטה בהתאם לבליטות או לבורות. לפי תזוזת המשטח ניתן יהיה לדעת איך נראים פני השטח.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מה כל כך מיוחד בננוטכנולוגיה?
ננוטכנולוגיה אינה תחום חדש במדע ובטבע. הכלים החדשים והטכנולוגיות החדשות כגון מיקרוסקופים מאוד מתוחכמים, מאפשרים לחוקרים "לראות" מה קורה בסקלה ננומטרית ולחקור תופעות שעד כה היו נסתרות מעיננו. תכונות החומרים משתנות באופן משמעותי כשמקטינים את החומר לגודל ננומטרי. במערכות ננומטריות, אפקטים קוונטים הם אלו שקובעים את התנהגות ותכונות המערכת והחומר. תכונות רבות יכולות להשתנות במערכות ננומטריות לעומת מקבילותיהן המאקרוסקופיות (מערכות שניתן למדוד ולראות בעין). למשל, התכונות האופטיות (צבע החומר, פלורסנציה), התכונות החשמליות (מוליכות החומר), התכונות המכניות (חוזק, פריכות), התכונות הפיזיקליות והכימיות (נקודת ההתכה, מגנטיות, ראקטיביות) ועוד...
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מה זה ננומטר?
ננומטר זוהי יחידת אורך השווה למיליארדית המטר או מיליונית המילימטר. הקידומת "ננו" מקורה במילה היוונית "ננוס" שפירושה בעברית "ננס" או קטן מאד. קוטרה של שערת אדם הוא בערך 50,000 ננומטר. אורכם של 6 אטומי פחמן, המחוברים זה לזה בשורה, הוא 1 ננומטר. קוטרם של תאי דם אדומים הוא בערך 8000 ננומטר. בעזרת יחידת אורך זו אפשר לציין את גודלם של עצמים קטנים מאוד.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
מה היא ננוטכנולוגיה?
ננוטכנולוגיה וננו-מדעים הם האופן והשליטה בקבוצת אטומים או מולקולות קטנה לבניית חומר חדש עם תכונות ייחודיות ובעל שימושים חדשניים. הננוטכנולוגיה מהווה בסיס להמצאות חשובות וחדשות בתחומים כמו אלקטרוניקה, אנרגיה, רפואה, אופטיקה, צבא ועוד. בננוטכנולוגיה משתמשים באבני הבניין הקטנות ביותר בעולם החומרים - האטומים והמולקולות. בעשורים האחרונים פותחו שיטות ומכשירים שונים שבעזרתם ניתן "לראות", להזיז, ולבנות ננו-מבנים. היכולת לראות חומרים בגודל ננומטרי פתחה עולם שטומן בתוכו אפשרויות רבות.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
האם יש חומרים ננומטרים בטבע?
בטבע יש אינספור חומרים ננומטרים. בכל תא בגופנו יש מבנים ננומטרים. לדוגמה: ממברנת התא המקיפה את התאים היא בעלת עובי ננומטרי. המולקולות המכילות את המידע התורשתי, מולקולות הדנ"א, בעלות קוטר של בערך 2 ננומטר. חלבוני התא יוצרים מבנים ננומטרים. יש לא מעט חיות ויצורים בטבע משתמשים בטכנולוגיות ננומטריות על מנת להתקיים. למשל, רגלה של השממית מורכבת מהמון שעריות ננומטריות, שמעניקות לה את היכולת להלך על התקרה מבלי ליפול. כנפי הפרפר בוהקות בצבעים מרהיבים עקב מבנה מיוחד המכיל שקערוריות בקוטר מיקרומטרי. אזורים ננומטרים בשקערוריות אלו יוצרים אינטראקציה מיוחדת עם האור ולכן נוצרים הצבעים המרהיבים הללו. עלי פרח הלוטוס הנקיים, הגדלים בסביבה ביצתית, הם דוגמה נוספת לכך. העלים מכוסים בשכבת וקס המכילה מבנים קונוסים ננומטרים הפרוסים על פני העלים, ומאפשרים את דחיית המים ויכולת הניקוי העצמי של הפרח. יש עוד דוגמאות נוספות ורבות של ננוטכנולוגיה מהטבע.
פרופ' ישעיהו טלמון ודוקטורנטית סיון פרל
הנדסה כימית
הטכניון
שלום רב,
אשמח לדעת אם המחקר של פרופ' שהם נוגע גם לסובלים מהמחלה retinitis pigmentosa.
בתודה,
נאוה ברסי
שלום נאוה,
כן בהחלט, המחלה העיקרית שהמחקר רלוונטי לגביה היא Retinitis Pigmentosa או RP, שהיא אחת המחלות הניווניות של הרשתית החיצונית. אני מבקש להדגיש שהמערכת שלנו עדיין בשלב מוקדם של ניסויים בחיות קטנות וקשה מאוד להעריך מתי יהיה רלוונטי לבני אדם עיוורים.
בברכה, שי שהם
פרופ' שי שהם
הטכניון
שלום לבשער
עשינו ניסוי ובדקנו יעילות של משטח חיתוך אנטי בקטריאלי ומצאנו שאין הבדל בינו ובין משטח עץ או פלסטיק לגבי התפתחות חיידקים
לדעתנו חיידקים נצמדים יותר למשטח שהוא רך ונחרץ מצד אחד ומשטח שעשוי מחומר אורגני
מצאנו שעל משטח נירוסטה התפתחו פחות חיידקים
שאלתנו היא האם משטח עשוי מחומר קוואזי גבישי יהיה יעיל יותר כי לפי מה שהבנו הוא נחרץ פחות
האם יש דבר כזה כמו משטח עשוי חומר קוואזי גבישי
שלום רב,
הנך מעלה בעיה חשובה בתעשיה מתחום הקורוזיה הבקטריאלית.
משטחים שונים נתקפים בקורוזיה כזו אם באופן ישיר ע"י החיידקים או אם באופן עקיף ע"י תוצרי לוואי שפולטים החיידים (כמו הפרשות חומציות) שגורמים לקורוזיה.
לפני שמתחילים להשיב על שאלה זו צריך לבדוק מה גורם לחיידקים להתיישב על המשטח ולהעדיף מצע זה או אחר. לעיתים מדובר על יחסי גומלין ביוטיים עם גורם שלישי. יכול להיות אפילו סמביוזה. למשל- עובש שגדל על המשטח ועליו מתיישבים החיידקים. בכל אופן, ישנן שתי צורות של גידול - (1) חיידקים אשר משתמשים במצע רק כבית גידול וניזונים ממקורות חיצוניים (כמו יסודות שבאוויר), או (2) חיידקים שניזונים ממנראלים המצויים במצע עצמו.
בכל אופן, פלסטיק ועץ נחשבים לחומרים בעלי מרכיבים אורגניים (לכן גם משוייכים לכימיה האורגנית) המרכיבים של עץ או פלסטיק הם בעיקר פחמן-מימן-חמצן וכו'. מרכיבים אורגניים. לעומת זאת מתכת, במיוחד נירוסטה, האחוז האורני הינו מזערי. נירוסטה מכילה, בדרך כלל, פחות מ- 0.08% פחמן....
לגבי משטח קוואזי-קריסטליני (ובהחלט ניתן ליצור כיום משטח כזה) - זה דומה לחומר לא אורגני כמו מתכת. למרות שמדובר על תרכובות מבוססות מתכת.
אולם, לדעתי, העניין קשור יותר לטיב פני השטח, כמו דרגת החיספוס וניקיון פני השטח יותר מאשר סוג החומר המתכתי.
בברכה
ד"ר עוז גולן
מכללת אפקה להנדסה בתל-אביב
למומחה, שלום רב
תלמידי ח מתכננים ננו לווין למדידת התפרצויות השמש
האם ניתן להסתפק במדידת כמות האנרגיה החשמלית המתקבלית מהתאים הסולריים של הננו לווין כדי לדעת על הפסקת אנרגיה חשמלית
בגלל התפרצות שמש ?
האם יש צורך בגלאי נוסף או מספיק להשתמש בתאים הסולריים כמדדים?
תודה
אתי
שאלתי בנושא ציפוי שמבוסס על נאנו טכנולוגיה.
בזמן דחיסת חומר אבקתי קורא שחומר (אבקה) נדבק אל דפנות של מדחס .
שאלתי:האם קיים חומר שיוצר ציפוי שמסוגל למנוע הדבקות חומר או היבצרות דביקות?
תודה מראש.
יגאל גויזמן
Igalgoizman@hotmail.com
052-5359050
שלום
פתרון יכול לבוא לאו דווקא מננוטכנולוגיה. ההדבקה תלויה באינטרקציית האבקה עם פני השטח. בדרך כלל הפיכת המשטח להידרופובי יכולה לעזור. לדוגמא, להשתמש בכלי עשוי טלפון
כל טוב
שלמה מגדסי
פרופ' שלמה מגדסי
המכון לכימיה - המרכז לננוטכנולוגיה
האוניברסיטה העברית
מהם הגלאים שיש להרכיב בננו לווין כדי שיוכל לזהות או לחזות רעידת אדמה . המדד הוא פליטה קרינה אלקטרומגנטית המעידה על שינוי כלשהוא שאותו אנו רוצים למדוד כאות /לניבוי רעידת אדמה. נשמח לקבל מידע בענין וכן הבהרות תודה אתי |
|