מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
24031
01/12/2022
מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות
שאלה מספר 24031 - מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות

מהי מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות, מה הם השימושים שלה? האם הם בעלי איבר המתפקד כמו לב?

האם זוהי מערכת פתוחה או סגורה והאם יש נוזל במערכת ההובלה כגון דם?

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

נוי שלום,

מצ"ב קישור למקור מידע בנושא "מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות":

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%95%D7%9C%D7%A2%D7%99%D7%9D_%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%AA%D7%99%D7%95%D7%AA
 

בנוסף מצ"ב קישור למסמך מסכם ומקיף בנושא: לצפייה במסמך לחץ/י כאן.

 

בברכה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24012
01/12/2022
השפעת גזים כבדים מהאוויר בדיבור
שאלה מספר 24012 - השפעת גזים כבדים מהאוויר בדיבור

שלום רב ,

אני תלמיד בכיתה ח׳ וידוע לי שכאשר נושמים הליום שהוא גז קל מהאוויר אז נהיה קול גבוה .

השאלה שלי האם כאשר נושמים גז כבד מן האוויר (למשל:קסנון) נהפך הקול לקול נמוך ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

תום שלום,

מצ"ב קישור למקור מידע העוסק בנושא נשימת גזים שונים והשפעתם על הקול:

http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/med_and_physiol/%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%A2-%D7%9B%D7%90%D7%A9%D7%A8-%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%A4%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%96-%D7%9E%D7%93%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%A7%D7%95%D7%9C-%D7%9E%D7%A9%D7%AA%D7%A0%D7%94
 

בברכה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24017
01/12/2022
לחץ דם בעת פעילות גופנית
שאלה מספר 24017 - לחץ דם בעת פעילות גופנית

שלום רב.

בעת התנדבותי במד"א עלתה השאלה: האם בעת פעילות גופנית לחץ הדם הדיאסטולי עולה גם הוא?

לפי דעתו של המורה שלי לחינוך גופני לחץ זה אינו עולה, מכיוון שצריך לשמור על לחץ קבוע בעת הדיאסטולה כי העורקים הקורונריים מתמלאים ואם הלחץ יעלה זה לא טוב. מצד שני הגוף צריך יותר אנרגיה-הלב עובד יותר מהר (הלב הוא שריר גם הוא זקוק לחמצן)-ל"ד סיסטולי עולה כיוצא מזה גם ל"ד דיאסטולי אמור לעלות.

אשמח לתשובה,

תודה מראש. ענבל.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

ענבל שלום,

בעת מאמץ ל"ד דיאסטולי עולה פחות מאשר הסיסטולי אם כי הוא עולה מעט.

בברכה, 


 

פרופ' אהוד גרוסמן
מנהל היחידה ליתר לחץ דם
בית חולים שיבא

23976
01/12/2022
קרישת דם
שאלה מספר 23976 - קרישת דם

שלום רב!

כיצד חלבוני הקרישה ׳יודעים׳ לאן להגיע בעת חבלה?

מהו המנגנון שמנחה אותם?

תודה.

איתי

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

איתי שלום,

מצ"ב תשובות של מומחית שענתה בעבר האתר על שאלות בנושא "מנגנון הקרישה":

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5976
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2702
 

בברכה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23930
01/12/2022
סוג דם O
שאלה מספר 23930 - סוג דם O

שלום רב!

 
רציתי לשאול: מהו ההסבר לכך שלמרות שסוג דם O הינו סוג דם רצסיבי הוא מופיע בשכיחות דיי גבוהה באוכלוסייה? האם ההסבר הוא רק עניין של "מזל" - הסתברות? .... 
 
תודה ויום נעים!
 
איתי.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23932
01/12/2022
הבדלים בהפרשת מלחים בשתן
שאלה מספר 23932 - הבדלים בהפרשת מלחים בשתן

בדקו את הרכב השתן של שני אנשים בריאים. האחד תזונתו עשירה במלחים, והשני בסוכרים.

האם יהיו הבדלים בהרכב השתן של שני אנשים אלו מבחינת מלחים וסוכר ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

אדם שאוכל דיאטה עשירה במלח, יפריש יותר מלחים בשתן במידה וכליותיו תקינות.

אדם שאוכל יותר סוכרים ופחות מלחים יפריש פחות מלחים בשתן.

לכן כן יהיה שוני מבחינת כמות המלחים בשתן בין שני האנשים האלו

 

בברכה

 

פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון

23933
01/12/2022
תגובה בין תאי דם אם ונוגדני עובר
שאלה מספר 23933 - תגובה בין תאי דם אם ונוגדני עובר

רציתי לדעת מדוע לא מתבצעת תגובת היצמתות בין תאי דם אדומים של אם עם סוג דם A לנוגדני עובר עם סוג דם B כמו שקורה עם RH ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,
 

כמעט ולא קיימת תגובה בין נוגדנים של האם נגד אנטיגן A ו-B של העובר כי רוב הנוגדנים שהאם מייצרת (והם מסיבות שונות קיימים כבר בהריון הראשון) הינם נוגדנים מסוג IgM שהינם בעלי משקל מולקולרי גדול ולכן אינם מסוגלים לחצות את השליה, לפגוש תאי דם עובריים ולהרוס אותם. 

זאת בניגוד לנוגדנים מסוג IgG כדוגמת הנוגדנים שהאם מייצרת כנגד האנטיגן D או (Rh) שבזכות משקלם המולקולרי הקטן יותר מסוגלים לחצות את השליה ולפגוע בכדוריות הדם האדומות של העובר. 

בנוסף , תאי דם עובריים מציגים על דופנם מעט אנטיגנים A ו-B לעומת אלו של הבוגר ובכך פחות מהווים "מטרות" להרס של הנוגדנים.

ה"מחלה" של חוסר התאמת קבוצת ABO בין העובר לאמו מתבטאת בדרך כלל לכל היותר בצהבת קלה של היילוד ובאנמיה שלו, ולא באנמיה של העובר. אין צורך לפיכך לבצע מעקב הריון אחר התפתחות אנמיה עוברית מסיבה זו. 

 

בברכה,
 

ד"ר חגית דאום
מומחית ברפואת נשים ומיילדות יחידת האולטרה-סאונד מחלקת נשים ויולדות
הדסה הר צופים

23892
01/12/2022
דם החרקים
שאלה מספר 23892 - דם החרקים

מדוע הדם של החרקים לא אדום כמו אצל בני האדם ? 

והאם זה נכון שצבע הדם של החרקים הוא ירוק - צהבהב ?

תודה !

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


חן שלום,

להלן קישור למקור מידע בנושא מערכת ההובלה של החרקים:

http://insectour.blogspot.co.il/2011/12/blog-post_30.html#axzz2Tj8gKgQC

בברכה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23898
01/12/2022
היתרון בקיום עליות הלב
שאלה מספר 23898 - היתרון בקיום עליות הלב

שלום רב,

ברור היתרון בהפרדה בין דם עשיר בחמצן ועני בחמצן בחלוקה לשני מדורים.

אבל, מהו היתרון לתפקוד הלב בקיום עליות?

האם תפקוד הלב היה שונה אם היו רק שני חדרים ולא שתי עליות ושני חדרים?

תודה מראש,

גלית פנונו

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23874
01/12/2022
תא דם אדום
שאלה מספר 23874 - תא דם אדום

ידוע כי לתא דם אדום אין גרעין ואין מיטוכונדריה

האם אין כלל אברונים בתא דם אדום

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

קרן שלום,

מצ"ב קישורים למקורות מידע המסבירים את מבנה תא דם אדום ותפקודיו במערכת ההובלה:

http://www.misgav.galil.k12.il/new/files/biology/blood.htm
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%90_%D7%93%D7%9D_%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9D
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23692
01/12/2022
כיצד מובל פחמן דו חמצני בדם?
שאלה מספר 23692 - כיצד מובל פחמן דו חמצני בדם?

האם הפחמן הדו-חמצני מובל כמומס בהמוגלובין או על ידי קשירתו בתאי הדם האדומים (כמו החמצן)?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצ"ב קישור לאתר המסביר את אופן הובלת הפחמן הדו-חמצני בדם:

http://agribio.snunit.k12.il/Breath_site/main/unit_co2.html

בברכה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23621
01/12/2022
מדוע מכחילים כשנחנקים?
שאלה מספר 23621 - מדוע מכחילים כשנחנקים?

שלום וברכה.

רציתי לשאול מדוע כשנחנקים מכחילים?

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום מיכל,

יש להכחלה בזמן חנק שתי סיבות:

  1. העדר אספקת חמצן גורם להמוגלובין בדם לשנות את צבעו מאדום לחום/סגול אשר נראה דרך העור ככחול.
  2. חנק לעתים גורם לגודש ורידי. כאמור, הדם הוורידי שרמת החמצן בו נמוכה נראה כחול מבעד לעור.

בברכה,

נעם גבריאלי


פרופ' נועם גבריאלי
רפואה
הטכניון

23622
01/12/2022
נשימה תאית בממלכות השונות
שאלה מספר 23622 - נשימה תאית בממלכות השונות

שלום רב,

 

תלמידותיי נגשות השנה לבחינת ביוחקר.

מכיוון שקבוצה זאת הם תלמידות ברמה גבוהה מאוד, רציתי לבחור נושא גדול יותר עבורן.

עלה עניין על האנזים קטלאז ומצאנו באוגדן המעבדות ניסוי על השוואת עוצמת פעילות האנזים קטלאז בין הממלכות השונות. דהיינו - לוקחים תא מצמח, מבעל חי (כבד עוף) ומפטריה (שמרים) ובודקים זאת ע"י עוצמת הופעת הבועות בפירוק מי חמצן תחת עדשת מיקרוסקופ.

בהשערה שהעלינו , נראה לנו שבכולם תתבצע פעילות האנזים אך יהיו הבדלים בין הממלכות השונות. הבעיה היא  שאין לנו בסיס ביולוגי איתן (למעט אותה מעבדה מצויינת שלא מספיקה).

מחד אנו רוצים להראות את האחידות בעניין פירוק מי החמצן (דהייינו שהוא מתרחש בכל הממלכות) ומאידך - הבדלים בעוצמת הפעילות בין הממלכות השונות.

נודה לכם מאוד אם תוכלו להפנות אותנו למקור ביולוגי אמין עליו נוכל להתבסס (מאמר בעברית או תשובה)?

תודה רבה,

אפרת.

 

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


פרטיה של המומחית הועברו לשואלת לשם קבלת הבהרות בנושא.
 

פרופ' אילה הוכמן
ביוכימיה וביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב

23599
01/12/2022
הבהרות נוספות לשאלה 5846 בעניין התחממות הגוף בעומס חום גבוה עם מאוורר
שאלה מספר 23599 - הבהרות נוספות לשאלה 5846 בעניין התחממות הגוף בעומס חום גבוה עם מאוורר

שלום רב לד"ר יובל חלד,


תודה על התשובה המהירה והמעניינת, אבל יש לי הבהרות נוספות והשגות ואשמח להסבר נוסף.



אבהיר את את תנאי הסביבה : טמפ סביבה גבוהה נניח 37 מעלות ומעלה בלחות מ-40% ומעלה שזה עומס חום כבד.


אכן בחדר עם מאוורר שטף החום המגיע לגוף בזכות הרוח אל הגוף הוא גדול יותר ,אני מסכימה שאם הלחות בחדר היתה נמוכה הרי שהזיעה היתה מתאדה מחום החדר (בשני המקרים ) ולא מחום הגוף, והיא לא היתה כל כך מקררת. יתר על כן, האדם שהיושב עם מאוורר יקבל הרבה יותר חום מן האוויר ואולי אפילו יתחמם. אבל בשאלה שלי , (שאותה לא חידדתי מספיק לצערי) הטמפ גבוהה וגם הלחות גבוהה.


מתשובתך משתמע שעומס החום גדל עם עליית הטמפ וירידת הלחות. אני חושבת שעומס החום גדל עם עליית הטמפ והלחות גם יחד. עליית הלחות מפריעה מאוד לאידוי הזיעה.


במצב זה שהלחות וטמפ גבוהים , המאוורר דווקא יוריד את עומס החום, (למרות שהגוף יקבל רוח חמה), כי הרוח מיבשת. ככל שהלחות נמוכה יותר, הזיעה תתאדה מהר. הרוח מפנה את אידי המים מן העור ועל כן הזיעה תתייבש יותר מהר עם רוח ( למרות שהיא חמה) מאשר בלי רוח. האידוי ממערכת חילופי הגזים תהיה אף היא גבוהה ותתרום מעט לקרור. בטמפ ובלחות גבוהים , האדם היושב ללא רוח, ירגיש עומס חום גבוה יותר (ויתחמם מהר יותר), מאדם היושב ללא מאוורר באותם תנאים. האדם היושב על יד מאוורר לא יחוש רטוב, כי הזיעה תתאדה יותר טוב ממנו.



אשמח לביקורת על מה שכתבתי לעיל.



תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

כמה הערות והבהרות:

א. זיעה אינה מתאדה לאוויר אלא עוברת תהליך נידוף שמהווה מנגנון פיזיקלי שונה.

ב. ככל ששילוב הטמפרטורה והלחות גבוה יותר אכן עומס החום יגבר. אין בתשובתי כל אמירה המשתמעת אחרת.

ג. תרומת הרוח להפחתת עומס החום תתבטא כאשר הלחות היחסית גבוהה, גם כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה. ככל שטמפרטורת הסביבה גבוהה והלחות נמוכה, תרומת הרוח
לקרור תקטן, עד כדי שהרוח תתרום לחימום הגוף.

ד. לחות יחסית של 40% מהווה לחות בינונית.

ה. כפי שכתבתי בתשובתי וכפי שגם את כתבת בפנייתך,
בתנאים האמורים מאוורר יתרום לתחושת עומס חום קל יותר עקב נידוף מוגבר של זיעה.

בברכה,

ד"ר יובל חלד



ד"ר יובל חלד
מכון הלר למחקר רפואי
בית חולים שיבא

23584
01/12/2022
צמא וסכרת
שאלה מספר 23584 - צמא וסכרת
שלום

מה ההסבר לתחושת הצמא שחשים חולי סכרת?

תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שלום,


הצמא אצל חולי סכרת הינו סממן של רמות סוכר גבוהות בדם. זה יכול להיות הסימפטום הראשון של סכרת או תוצאה של תת-טיפול אצל חולי סוכרת ידועים. טיפול המשלב תזונה נכונה ותרופות מותאמות לכל חולה גורמים להעלמות של התופעה.

הצמא גורמת לשתיה של כמויות גדולות של נוזלים (polydipsia), שמלווה בהטלת יתר של שתן (polyuria). התופעה מוסברת על ידי התייבשות של הרקמות על רקע "משיכת" נוזלים מתאי הגוף לתוך מחזור הדם, עקב עליה בכוח אוסמוטי של הדם שבו ריכוז גבוה של גלוקוזה. כתוצאה מכך, יש סינון מוגבר של נוזלים לכליות הגורם להשתנת יתר- וכך המעגל נסגר.


בברכה,

פרופ' ווייצמן



פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון

23579
01/12/2022
ציאנוזיס
שאלה מספר 23579 - ציאנוזיס

אני מדריך במד"א.

במסגרת הקורס אותו אני מעביר אני צריך ללמד נושאים ומושגים למינהם

וכשאני מלמד את המושג "ציאנוזיס", אני שואל את עצמי - ממה נובע הצבע הכחלחל??

אני יודע שצבעו האדום של הדם נובע מהקשר בין ההמוגלובין והחמצן (הברזל בעיקר), אבל כשאין חמצן, מדוע נראה צבע כחלחל?

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

כשהדם עשיר בחמצן צבעו אדום בהיר (דם עורקי). כשהדם דל בחמצן צבעו אדום כהה (דם ורידי). ציאנוזיס (כחלון), נובע מדם עורקי דל בחמצן (בהיר יותר מדם ורידי אך כהה יותר מדם עורקי תקין) הזורם דרך הקפילרות העוריות או בריריות ונוצר צבע כחלחל בלשון, עור, מיטת הציפורן...(הצבע הכחלחל נובע מאפקט צבע של הדם הדל בחמצן וצבע הרקמה).

מקווה שהתשובה עזרה,

בברכה,



ד"ר בנימין מדליון
מנהל יחידת השתלות לב וראות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון

23504
01/12/2022
נוזל בחרקים שנקרא צימוגל
שאלה מספר 23504 - נוזל בחרקים שנקרא צימוגל
שלום,

יש לי זיכרון מקורס באנטמולוגיה שנוזל צהוב בחרקים נקרא צימוגל. יש משהו כזה? או משהו שנשמע דומה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23471
01/12/2022
איפה ניתן למצוא ריכוז ויטמין C גבוה יותר? בפרי בוסר או פרי בשל?
שאלה מספר 23471 - איפה ניתן למצוא ריכוז ויטמין C גבוה יותר? בפרי בוסר או פרי בשל?
היי
בבדיקה שערכנו ע"י טיטרציה עם אינדופנול לבדיקת ויטמין סי מצאנו שיש יותר ויטמין C בלימון בוסר לעומת לימון בשל. בקריאת חומר מהאינטרנט מצאנו מקורות סותרים. חלקם מדברים על הצטברות ויטמין C עם הבשלת הפרי וחלקם מדברים על ריכוז גדול יותר של ויטמין C דווקא בפרי בוסר. ידוע לנו שויטמין סי משמש כאנטיאוקסידנט בפרי ומגן עליו בעיקר בתנאי עקה.

נודה לכם מאוד אם תעזרו לנו! :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

קביעת ריכוז של ויטמין C רגישה לתנאי בידוד של החומר. הריכוז תלוי טמפרטורה בה מבודדים את הויטמין וזמן החשיפה לחמצן. ולא רק: גם בתנאי אקלים שבו גדל הפרי, בזן שלו, חומרי הדברה שהשתמשו, בתנאי האחסון שלו.....

בגדול, פרי בוסר בעל ריכוז גבוה יותר של ויטמין C. עם הבשלתו של הפרי – ריכוז ויטמין C יורד. (education.com)

יחד עם זאת זה לא כך בכל הפירות.

למשל לפי מחקרים שנעשו:

-במנגו ובבננה ריכוז גבוה יותר של ויטמין C בפרי בוסר ובפפאיה ריכוז גבוה יותר בפרי בשל. (Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods; Food Chemistry, Volume 96, Issue 4, June 2006, Pages 654–664):

-באפונה ירוקה בוסר, ריכוז ויטמין C גבוה יותר מאשר באפונה ירוקה בשלה (THE PHYSIOLOGY OF VITAMIN C; C. G. KING; Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 1939;7(0):137-147).

-בפרי acerola
(עץ בדרום אמריקה) ריכוז ויטמין
C גבוה יותר בברי בוסר ( ;Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity; Chemistry Food 71 (2000), pp. 195–198 )

-בחבוש יפני ריכוז ויטמין C גדל עם הבשלתו (Biochemical Changes in Chaenomeles Fruits and Fruit Juice during Ripening and Storage ; R. Vila, M.V. Granados, P. Hellín, S. Kauppinen, J. Laencina, K. Rumpunen, J.M. Ros; 2003 - pub.epsilon.slu.se)

-בתפוח ריכוז ויטמין C יורד עם הבשלתו (Ackermann J., Fischer M., Amadò R. 1992. Changes in sugars, acids, and amino acids during ripening and storage of apples (cv. Glockenapfel). Journal of Agricultural and Food Chemistry 40: 1131–1134. )


בברכה
ד"ר דורותה צ'רקי

ד"ר דורותה צ'רקי
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה

23483
01/12/2022
כמות כללית של הפחמן שמשתתפת במחזור
שאלה מספר 23483 - כמות כללית של הפחמן שמשתתפת במחזור

שלום

האם אפשר להעריך את המסה הכללית של הפחמן או של הפחמן הדו חמצני שנצרכת בשנה על ידי כל הצמחים בכדור הארץ?

בברכה

עמוס


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


התשובה היא כן.

ההערכה היא כי הביוספרה היבשתית על פני כדור הארץ
(כל הצמחים ביבשה, לא בים) צורכים בפוטוסינתזה כ -115 מיליארד טון פחמן מדי שנה. הם משחררים חזרה לאטמוספרה כ -112 מיליארד טונות של פחמן בתהליך הנשימה. ההבדל בין שני המספרים, כמעט 3 טונות של פחמן, נצברים על ידי צמחי היבשה (והקרקע) מדי שנה. 3 מיליארד טונות של פחמן מהווים כמעט 1/3 מכמות הפליטה הגלובלית של פחמן על ידי שריפת דלק מאובנים על ידי האדם ... וכך, למעשה, הצמחים מאטים


(לעת עתה) את עליית הפחמן (
CO2) באטמוספרה.


פרופ' דן יקיר
הפקולטה לכימיה, המחלקה
למדעי הסביבה וחקר האנרגיה

מכון ויצמן למדע

23488
01/12/2022
השפעת ריכוזי מלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
שאלה מספר 23488 - השפעת ריכוזי מלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
שלום,
במסגרת ניסוי ביוחקר שערכנו בבית ספר, חקרנו את השפעת ריכוז המלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
באופן כללי יצא כי ככל שריכוז המלח עולה, קצב הפותוסינתזה בזמן קצוב יורד. אך בריכוז מסויים (2 גרם לליטר) בניגוד למגמה הכללית קצב הפוטוסינטזה נמצא גבוה ביחס לריכוזים נמוכים יותר. האם יש הסבר ביולוגי לתוצאה זאת או שיש להניח כי החריגה נובעת מטעות טכנית בניסוי?? נשמח לתשובה כמה שיותר מהר!תודה לכם!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

לא ידוע לי על ריכוז ״קסם״ של מלח שמגביר את קצב הפוטוסינתזה ולכן סביר להניח שמדובר בטעות מדידה. הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא לחזור על המדידה ולהתמקד בתחום הריכוזים סביב המדידה החריגה

בהצלחה

דרור

ד"ר דרור נוי
מדעי הצמח
מכון ויצמן למדע

23457
01/12/2022
עיכוב בתהליך נביטה
שאלה מספר 23457 - עיכוב בתהליך נביטה

מדוע המלח KCl מעכב יותר מאשר המלח NaCl את תהליך הנביטה.

הדבר חזר על עצמו בכל החזרות של הנסוי.

תודה


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להערכתי התמונה בדרך כלל הפוכה - הנביטה של מינים רבים מראה רגישות
גבוהה לנתרן כלורי בהשוואה לזו שמתקימת בנוכחות אשלגן כלורי

ראו הספרות הנילווית למאמר , כדי להעריך נכונה את התוצאות שלכם יש לברר

African Journal of Plant Science Vol. 5(1), pp. 52-56, January 2011

נסו לאתר בגוגול מאמרים נוספים אולי רלבנטים יותר מהנ"ל

כדוגמת

Laura Sosa et al. 2005

OSMOTIC AND SPECIFIC ION EFFECT

Annals of Botany 2005 Vol. 96 2261-267

מצורף העתק מהמאמר הראשון

לחזור על הבדיקה שנית כולל תהליך ההכנה של תמיסות חדשות,
רצוי ולהעזר בתלמידים אחרים שאין להם קשר לראשונים

לעקב אחר מהלך העבודה ועל אסוף הנתונים לאורך משך הנביטה

בברכות

יעקב פרידמן

פרופסור אמריטוס

פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23459
01/12/2022
דבקון הזית
שאלה מספר 23459 - דבקון הזית

האם ידועה הסיבה מדוע דבקון הזית לא נמצא על עצים מסוימים כמו אורן מיש חרוב ושיטה מכחילה ואילו על עצים אחרים כן נמצא כמו למשל זית שקד עוזרר אשחר


תודה


מיכל

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23444
01/12/2022
אנזימים בתפוחים משחירים
שאלה מספר 23444 - אנזימים בתפוחים משחירים

שלום,

לי ולחברה שלי יש עבודה בביוחקר בנושא השחרת תפוחים, גורמי ההשחרה, ואיך מיץ לימון מונע את ההשחרה.

המורה שלנו אמרה לנו למדוד את האנזימים שבתפוח אבל אנחנו לא ממש יודעות איך למדוד,השאלה שלנו בעצם היא:
איך מודדים את האנזימים?
ומה הוא הגורם המשפיע והמושפע

נשמח אם תענו לנו מהר אנחנו רק בהתחלה ומעלות השערות

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן תשובות בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5603

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5342

נשמח להמשיך ולסייע
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23411
01/12/2022
מקור החמצן לשורשים עמוקים מאד של עצים
שאלה מספר 23411 - מקור החמצן לשורשים עמוקים מאד של עצים


מה מקור החמצן לנשימת שורשי עצים עמוקים מאד?



תודה רבה


בלה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23375
01/12/2022
פלסמוליזה בשמרים
שאלה מספר 23375 - פלסמוליזה בשמרים
שלום רב,
רציתי לדעת האם מתקיימת פלסמוליזה בשמרים?
במסגרת ניסויי הביוחקר בדקנו את השפעת ריכוזי מלח על נשימת שמרים. כמו כן, חשבנו שניתן לראות פלסמוליזה בתאי שמרים ששהו בתמיסה מרוכזת, ואף צבענו את התאים באוונס כחול ולא ראינו דבר.
האם יש תופעה כזו בשמרים? הרי הם מורכבים מקרום ודופן? האם יש לכם רעיון, כיצד לבדוק פגיעה בחדירות תאי שמרים בעקבות שינויים אוסמוטיים?
בתודה
תמי בן דור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23380
01/12/2022
לחץ אטמוספרי שיאט התפתחות נבגים או עובש בלחם
שאלה מספר 23380 - לחץ אטמוספרי שיאט התפתחות נבגים או עובש בלחם
למדתי שכדי להאט התפתחות נבגים ועובש בלחם יוצרים ריק (ואקום) בתוך שקית השימור ומוסיפים חנקן אבקש לדעת באיזה לחץ אמורים לשמר את הלחם כדי שפעולה זו תהיה יעילה. הנחת הבסיס שבטמפ החדר הלחץ הינו אטמוספרה אחת. בתודה מראש נועה גדות
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23349
01/12/2022
השפעת מליחות על נביטת זרעים
שאלה מספר 23349 - השפעת מליחות על נביטת זרעים

בניסוי שביצענו בעבודת הביוחקר שלנו, גילינו כי זרעי החיטה עמידים יחסית להשקייה בתמיסות מלח. הם נובטים יפה (יחסית לזרעים אחרים) במים מליחים (עד 0.4% מליחות) רצינו לשאול: האם ידוע לכם מהו המנגנון / מנגנונים המאפשרים לזרעי החיטה לנבוט ולצמוח טוב יותר מאחרים? האם ייתכן שריכוז המלחים בזרע גבוה יחסית או אולי מופעלות משאבות כלשהן להוצאת המלח?

לא מצאנו חומר על כך... בתודה מראש

אור אתלאיי ורוני הן

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


לאור אתלאיי ורוני הן שלום,

לא מוכרים לי זני חיטה שהזרעים שלהם עמידים למליחות, אך אין זה בלתי אפשרי כי השתמשתם בזן של חיטה עמיד למליחות. לפני הערכת המנגנון של עמידות למלח חשוב כי תתארו את שיטת העבודה-
כמו: לאיזה סוגי מלחים
נחשפו ולאיזה אחוז נביטה הגיעו הזרעים שהונבטו בתוספת מלח בהשוואה לזרעי חיטה שהונבטו כבקורת במים מזוקקים, מה היה סוג המצע שעליו הונבטו הזרעים, כמה זמן נמשכו הניסויים וכמה חזרות נבדקו לפני הערכת מנגנון העמידות למלח יש לבסס היטב את המסקנה שלכם זאת תוך פירוט הנתונים המתארים את מהלך הנביטה (אחוז נביטה מול זמן) בריכוזי מלח שונים לעומת נביטה במים מזוקקים.

בברכות,

פרופ. יעקב פרידמן

פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23350
01/12/2022
מידע על נביטת זרעים
שאלה מספר 23350 - מידע על נביטת זרעים

אני לא מצליחה למצוא מידע על מבנה והרכב הזרעים של צנון, חיטה ומלפפון.


אני צריכה את המידע בשביל להסביר תוצאות שאלת מחקר של הביודע.


אפשר מידע בבקשה?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,


לגבי חיטה, יש בספר "צמחים בחקלאות" מאת עודד זיו ודניאל רימון – ספר לימוד במדעי החיים והחקלאות לחטיבה העליונה, משרד החינוך התרבות והספורט, המינהל הפדגוגי, האגף לתכניות לימודים, מהדורת ניסוי תשנ"ח 1998. פרק ד', עמ' 133.

בנוסף שולחת סריקה מתוך חוברת "גידול חיטה הלכה למעשה", הוצאת ארגון עובדי הפלחה ומשרד החקלאות שה"מ 1992. פרק מורפולוגיה, עמ' 10-11.


לגבי סלק, יש בספר "נביטת זרעים" מאת פרופ' א.מ. מאיר ופרופ' א. פוליקוב-מיבר, הוצאת ספרים מאגנס, האוניברסיטה העברית ירושלים 1985. עמ' 5



בברכה,


ד"ר לאה קרני

מנהלת (בפועל) המעבדה הרשמית לבדיקת זרעים

מינהל המחקר החקלאי

ד"ר לאה קרני
המעבדה הרשמית לבדיקת זרעים
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

23312
01/12/2022
עבודת חקר כיתה יב פוטוטרופיזם בצמחים
שאלה מספר 23312 - עבודת חקר כיתה יב פוטוטרופיזם בצמחים

שלום שמי ימית אני עורכת עבודת חקר בנושא פוטוטרטרופיזם בזרעי חיטה לאחר שנבטו


לשם כך אני צריכה להנביט זרעי חיטה ולאחר הצמיחה להאיר אותם בזוויות שונות


הבעיה היא שזרעי החיטה לא נבטו לי השריתי אותם במים במשך יומיים שטפתי אותם ושמתי אותם בצמר גפן שהושקה חיכיתי שבועיים וביצבצו רק כמה זרעים


השאלה שלי היא כמה זמן לוקח לזרעי חיטה לנבוט? והאם היא נובטת בטמפ' כול כך קרה


האם עדיף לי לקחת זרעים אחרים או לבצע את הניסוי בצמחים


ואם כן איזה צמח או זרע מתכופף לכיוון האור


תודה ימית

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מובן שמי שיגיב לאור אלה לא הזרעים אלא החותלות שיציצו בתחילת תהליך הנביטה. אותן עלייך להאיר. גם נבטים אחרים יגיבו להארה אך החותלות הן אובייקט קלאסי ששימש למחקר זה מתחילתו.

אני מעריך ששלב ההשריה במים במשך יומיים הוא שגרם לתמותת הזרעים, מחוסר חמצן. ברגע שמרטיבים את הזרעים הם מתחיל לנשום וזקוקים לחמצן. היות ובמים אין מספיק חמצן, ההשריה עלולה להזיק לזרעים. ניתן להתגבר על-כך בכמה דרכים: דרך אחת היא לא להשרות במים לזמן ארוך, אלא רק להרטיב את הזרעים במשך 10 דקות ואחר-כך להניח על מצע רטוב בכלי סגור. דרך אחרת היא לבעבע אוויר במים במשך כל זמן ההשריה, באמצעות משאבת אוורור של אקוואריום, כך שהמים יתערבבו והחמצן יתמוסס בהם כל הזמן. אפשר גם להזרים את המים בכלי כל הזמן ולא להשאיר מים עומדים, אך זה יהיה בזבוז גדול מאוד של מים ואינני ממליץ על כך. כדאי אולי לנסות גם מקור אחר של זרעים. אולי הזרעים שהשתמשת בהם איבדו את חיוניותם וכדאי לקנות זרעים טריים יותר. זרעי חיטה חיוניים אמורים לנבוט תוך יום עד יומיים לכל היותר.

בהצלחה

עמרם אשל


פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23315
01/12/2022
שלום פרופסור-
שאלה מספר 23315 - שלום פרופסור-

בס"ד


שלום, אנחנו תלמידות כיתה י"ב ואנחנו עושות עבודת ביוחקר בביולוגיה..


נתקלנו בבעיה:


שאלת החקר שלנו היא : השפעת ריכוזי מלח שונים על קצב הנביטה בזרעי מש.


נתנו לנו לכתוב נקודת מוצא לחקר- תיאור תופעהבעיה שהובילה אותנו לחקר. רצינו לדעת על מה התכוונו- מים מליחים, דישון, חיוניות המלח, אוסמוזה וכד'..


תודה רבה, ויום טוב :)



תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן מס' קישורים לתשובות בנושא זה:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4964

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5265

נשמח להמשיך ולסייע,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23273
01/12/2022
הזרקת סוכרים לצמח
שאלה מספר 23273 - הזרקת סוכרים לצמח

לד"ר ניר קרן


שלום אנחנו רוצים לחקור במסגרת הביוחקר שלנו את ההשפעה של הזרקת סוכרים לצמח על גדילתו ויבולו. נשמח אם תוכל להפנות אותנו למידע לגבי איזה צמח כדאי לבדוק, לאן בדיוק כדאי להזריק ובאיזה ריכוז כדאי להזריק. האם ישנו סוכר מסויים להזרקה, או שכל סוכר מתאים?


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


ישנו מידע רב על נושא יצור והובלת סוכרים בצמחים. רובו באנגלית.

בקצרה, צמחים מייצרים גלוקוז ופרוקטוז ברקמות הירוקות שלהם כתוצאה מהפעילות הפוטוסינטתית.

סוכרוז (גלוקוז+פרוקטוז) הוא הסוכר המשמש להובלה בין רקמות הצמח . מהעלים לשורש לדוגמא.

לצמחים יש מערכת הובלה לסוכרים וחומרים אחרים הנקראת פלואם או שיפה בעיברית.

אם תרצו להוסיף סוכר לצמח תצטרכו להשתמש בסוכרוז ולהזריק אותו לשיפה. זו משימה בעיתית למדי וקשה לי לראות איך תוכלו לבצע זאת ללא עזרה של מומחה.

אפשרות שנייה היא להוסיף סוכרוז דרך מערכת השורשים. צמחים מסוימים, אך לא כל הצמחים, מסוגלים לספוג סוכר מהשורשים. צמח הארבידופסיס (תודרנית לבנה) מסוגל לעשות זאת. במידה ותנסו לעבוד בשיטה זו תצטרכו לשמור על תנאים סטריליים. הסוכר הוא מקור מזון מצויין לחידקים ופטריות שיהרסו את הניסויי.

הוספת סוכר למצע הגידול של ארבידופסיס מגדילה את קצב הגידול.

אני מקווה שתשובתי מספקת במידה ודרושת הבהרות אני אשמח לענות שוב ניר.



ד"ר ניר קרן
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית

23282
01/12/2022
השפעת הוספת חיידקי ריזוביום על התפתחות צמחי אפונה
שאלה מספר 23282 - השפעת הוספת חיידקי ריזוביום על התפתחות צמחי אפונה

שלום,

במסגרת עבודת ביוחקר תלמידי בכיתה יב מבקשים לבדוק את השפעת הוספת חיידקי
ריזוביום לקרקע על התפתחות שתילי אפונה
במרכז פיתוח ותמיכה בבר אילן מספקים חיידקים מסוג זה על שיפוע אגר במבחנה
קראתי הרבה מידע ובכלכל זה על אפשרויות ביצוע בקטור לזרעים ושימוש בכבול כ"נשא".

אודה אם תוכלו להשיב על שאלותי :
א. במה רצוי להרחיף את החיידקים לפני הוספתם לקרקע או ביצוע ביקטור של הזרעים, בקרקע מזון נוזלית הספציפית לסוג או במים ?

ב. האם מתאים להנביט ולגדל את הצמחים באדמת עציצים / תערובת המכילה כבול
ולהעשיר את הקרקע או לבקטר את הזרעים?
אפשר שהשימוש בתערובת כזו מיטיב עם הצמחים ויש בו די והותר חיידקים כך שיתפתחו בהם פקעיות קושרות חנקן באופן שלא צפוי כלל שיפור בעקבות הוספת החיידקים?

בברכה,
אורה הירש

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

א. במה רצוי להרחיף את החיידקים לפני הוספתם לקרקע או ביצוע ביקטור של הזרעים, בקרקע מזון נוזלית הספציפית לסוג או במים ?

בד"כ משתמשים בבופר (למשל בופר פוספט 10 מילימולר, pH 7- 7.2) או בתמיסה פיזיולוגית (9 g NaCl /l) שעברו עיקור.

ב. האם מתאים להנביט ולגדל את הצמחים באדמת עציצים / תערובת המכילה כבול
ולהעשיר את הקרקע או לבקטר את הזרעים?
אפשר שהשימוש בתערובת כזו מיטיב עם הצמחים ויש בו די והותר חיידקים כך שיתפתחו בהם פקעיות קושרות חנקן באופן שלא צפוי כלל שיפור בעקבות הוספ החיידקים?

תלוי בסוג התערובת. בד"כ בקטניות נהוג לבקטר את הזרעים או להוסיף את החיידקים בקרקע בזמן הזריעה אבל צריכים לבדוק כל מערכת קטנית-ריזוביום.

רצוי מאד לגשת לספרות המדעית בנושא הספציפי הזה.

בברכה,

שאול

ד"ר שאול בורדמן
מחלות צמחים ומיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

23265
01/12/2022
דיות
שאלה מספר 23265 - דיות

האם נכון לאמר שתהליך הדיות מקרר את הצמח?


בספרי מדע מקצועיים לא כתובה עובדה זו


אך באינטרנט ובמידע בע"פ נהוג לאמר שהדיות מקרר את הצמח.


מה נכון?


בברכה מיכל רבר

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


ישנם כמה מחקרים אשר מדדו את ההשפעה של דיות מרקמות הצמח על קירור של אברי הצמח. אני מצרף מאמר שהושג באמצעות פרופ' אלון סמך מהפקולטה לחקלאות, המראה את ההשפעה של דיות על קירור של הפרח - איבר רגיש במיוחד המכיל את הגמטות לדור הבא - באמצעות דיות. באותו מאמר מכיל רפרנסים אחרים בנושא של קירור באמצעות הדיות של העלים.
עם זאת, יש לזכור כי הדיות, כלומר יכולת משיכת המים מהעלה לאוויר חייב להיות מלווה עם ספיגת מים מן השורשים.
במקרים כאשר הצמח נמצא תחת מחסור במים זה יגרום לסגירת הנקבוביות שלו (הפיוניות) ותחסום איבוד מים על ידי דיות. כלומר השימוש של דיות לקירור די תלוי במצב.



פרופ' אברהם לוי
המחלקה למדעי הצמח
מכון ויצמן למדע

23147
01/12/2022
הסמקה בעת נשימה
שאלה מספר 23147 - הסמקה בעת נשימה

בשער שלום,


:אני מלמדת בכיתה ד על מערכת הנשימה ואחת התלמידות שאלה שאלה מעניינת


?מדוע כשאנו לוכדים אוויר בריאות ווסותמים את פתחי הנשימה פנינו מאדימות


אני יודעת שהאדמה של העור


נובעת מהתרחבות כלי דם פרפיריאליים


(נימים)


כחלק ממנגנון העוזר להקטין את שטח המגע ולקרר את הגוף מה הקשר בין שתי התופעות או שמא זוהי "תופעת לוואי" כמו בהסמקה בעת מבוכה


תודה מראש


שלי ותלמידי כיתה ד1

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23077
01/12/2022
העברת גליצרול וח` שומן לתאים.
שאלה מספר 23077 - העברת גליצרול וח` שומן לתאים.

מה הסיבה שתוצרי העיכול של השומנים לא ניספגים לדם אלא למערכת הלימפה


האם העובדה נובעת מגודל תוצרי הפירוק


איך הם בכל זאת נכנסים מהדם היוצא מהלב אל התאים מתוך הנימים

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

Following uptake into the enterocytes, lipid digestion products, for example fatty acid (FA) and monoglyceride (MG), can be re-synthesized to triglyceride (TG) in the smooth endoplasmic reticulum and subsequently assembled into TG-rich lipoproteins (LPs). LPs are exocytosed from the enterocyte into the lamina propria where the tight junctions between adjacent vascular endothelial cells and the presence of an underlying basement membrane preclude easy access to the blood capillaries. Instead, LPs preferentially access the lymphatics where adjacent endothelial cells overlap, which results in the formation of large inter-endothelial junctions with significantly enhanced permeability for colloidal species such as LPs.




פרופ' חגי גינזבורג
המחלקה לכימיה ביולגית, המכון למדעי החיים, הפקולטה למדעי הטבע
האוניברסיטה העברית
23066
01/12/2022
מעבר במערכת העיכול
שאלה מספר 23066 - מעבר במערכת העיכול
שלום
מה עושה המעבר במערכת העיכול לזרעים המופצים על ידי בעלי חיים?
תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

זרעים נושאים בתוכם את העובר הצמחי הנמצא במצב תרדמה. כדי שהעובר יתעורר ויתחיל להתפתח לנבט, הוא הצמח הצעיר, עליו להיות בטוח כי תנאי הסביבה מתאימים לכך. לפיכך זרעים מצמחים שונים ואפילו מאותו צמח דורשים
גירויים שונים מהסביבה "המודיעם" להם כי התנאים בשלים לנביטתם. כך למשל
לא כול הזרעים מאותו צמח ינבטו באותה עונה ונביטתם תלויה בין היתר בכמות המים אליה נחשפו.

חלק מהזרעים מופצים על ידי בע"ח . כאשר הזרע נבלע ועובר במערכת העיכול של בעל החיים הוא
אינו מתפרק בקיבתו ומעוכל על ידו
אך
הוא
נחשף למיצי העיכול בקיבת החייה ובכך מוסרים חלק ממערכות ההגנה
של מעטפות הזרע המאפשרות לזרע לנבוט לאחר שיופרש על ידי בעל החיים. בכך למעשה

מובטח כי הזרע ינבוט רק לאחר שהוא הופץ רחוק מצמח האם בסביבה חדשה
אשר תתאים לצמיחתו בא הוא אינו מתחרה בצמח האם.



ד"ר ניר אוהד
מדעי החיים/ מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23068
01/12/2022
מחלות מטבוליות באדם
שאלה מספר 23068 - מחלות מטבוליות באדם

מהם הגורמים להופעת אבנים בכליות

האם שתיית מים קשים (עשירים בסידן) גורמת להופעת אבנים בכליות?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום מיכאל,

קיימים גורמים רבים להתפתחות אבנים בכליות:

1. ישנן עדויות לגורמים גנטיים. ברב המקרים נמצא שכאשר לאדם ישנן אבנים בכליות ניתן למצוא הורים או קרובים מדרגה ראשונה אשר סבלו גם הם מאבנים בכליות.

2. גורמים סביבתיים ונרכשים – אנשים שמנים, סוכרתיים, בעלי תסמונות מטבוליות, חוסר ניידות. ישנם מקצועות בהם שוהים זמן ממשוך בשמש כמו מצילים וספורטאים שלא שותים מספיק או מזיעים בכמויות, נפח השתן קטן והסיכוי לאבנים עולה.

3. הרגלי דיאטה – דיאטה דלת סידן ועשירה בחלבונים או מלחים מעלה את הסיכוי לאבנים בכליות ולכן מומלצת דיאטה עם כמות סידן מאוזנת.

4. מחלות דלקתיות במעיים, מחלת גאוט.

5. חמצת מטבולית כלייתית (RTA-Renal Tubular acidosis), ופעילות יתר של בלוטת הפארא תירואיד מעלים את השכיחות לאבנים בכליה.

6. מחלה גנטית נדירה בה ישנה הפרשה מוגברת של החומצה האמינית cystine ציסטין המעלה את השכיחות לאבני ציסטין בכליה.

3 סוגים עיקריים של אבנים בכליות:

א. אבני סידן – השכיחות ביותר, בנויות מסידן אוקסלט או סידן פוספט.

ב. אבני סטרובייט – אבנים המתפתחות על רקע זיהום בדרכי השתן והכליה. מאופיינות בגודלן, גדולות מאוד יחסית לשאר האבנים.

ג. אבני חומצה – מכילים חומצה יורית (Uric Acid) . מתפתחות בחולים מיובשים שלא שותים מספיק ואוכלים דאטה עתירת בשרים, חולים במחלת גאוט.

חומצה יורית נמצאת בכמויות גדולות בשוקולד, קפאין, יין, ובשרים בעוד שאוקסאלט נמצא בכמויות גדולות בתרד, סלק, תה. לכן אנשים הסובלים מרמות גבוהות של חומצה יורית בדם,  או עם היסטוריה של אבני כליה צריכים להיזהר ולהמעיט במאכלים הללו.

אין עדויות לכך שמים המכילים משקעים תורמים לעליה בשכיחות אבני כליה. אבני הכליה נגרמות מהסיבות שפורטו לעיל ולא ע"י משקעים במי השתיה.

לעיתים חוסר בחומרים המסייעים למסיסות מלחים בשתן כמו ציטראט מעלה את הסיכוי להשפעה שלהם. ציטראט קיים בפירות הדר, במידה ואוכלים כמות סבירה של פירות הדר השכיחות לאבני כליה יורדת.

בברכה,

פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון

23053
01/12/2022
מה יקרה אם ננשום חמצן נקי?
שאלה מספר 23053 - מה יקרה אם ננשום חמצן נקי?
שלום
מקובל לחשוב שלא בריא לנשום חמצן נקי, מצד שני צוללנים כן משתמשים לעיתים בחמצן נקי. אם כן מה הנזק שעלול להיגרם בעקבות נשימת חמצן נקי אם בכלל?
תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

נשימה של חמצן נקי אינה מסוכנת למעט יילודים אשר יכולים לפתח עכירות בעיניהם.

תהליך הנשימה מתבצע על ידי משוב שלילי. במערכת הדם נמצאים חיישנים {קולטנים} המזהים כמויות של פחמן דו-חמצני בדם. חיישנים אלו שולחים את המידע אל המוח המוארך שהוא מרכז בקרת הנשימה בגוף. רק מאוחר יותר המוח יפעיל את מנגנון הנשימה בהעדר הפחמן הדו חמצני (100% חמצן).

ובכל זאת, לא מומלץ להשתמש 100% חמצן, ורק צוללנים צבאיים (מי הבועות יחשפו את המיקום שלהם) נושמים במערכת סגורה, המאפשרת להם להישאר בלתי נראים.

יש להם חומר כימי מיוחד במיכל החמצן שלהם אשר סופג פחמן דו חמצני, כדי למנוע גירוי על מערכת הנשימה.


פרופ' מיכאל אלקן
רפואה
אוניברסיטת בן גוריון

23054
01/12/2022
מסיסות החמצן במים
שאלה מספר 23054 - מסיסות החמצן במים

ראינו בספר אקולוגיה שבשעות הצהריים יש לעיתים ירידה בריכוז החמצן המומס למרות שתהליך הפוטוסינתזה נמשך.


מה הסיבה לכך?


בתודה ובברכה, כיתת ביולוגיה


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23062
01/12/2022
ייצור נוגדנים על ידי לימפוציט B
שאלה מספר 23062 - ייצור נוגדנים על ידי לימפוציט B


לימפוציטים B מגיבים לאינטרלויקין ובעקבות כך נוצרים נוגדנים. מה מאפשר יצירת נוגדנים ספציפיים, על ידי הלמפוציטים הנ"ל?


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
דילוג לתוכן