מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
מהי מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות, מה הם השימושים שלה? האם הם בעלי איבר המתפקד כמו לב?
האם זוהי מערכת פתוחה או סגורה והאם יש נוזל במערכת ההובלה כגון דם?
נוי שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע בנושא "מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות":
בנוסף מצ"ב קישור למסמך מסכם ומקיף בנושא: לצפייה במסמך לחץ/י כאן.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב ,
אני תלמיד בכיתה ח׳ וידוע לי שכאשר נושמים הליום שהוא גז קל מהאוויר אז נהיה קול גבוה .
השאלה שלי האם כאשר נושמים גז כבד מן האוויר (למשל:קסנון) נהפך הקול לקול נמוך ?
תום שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע העוסק בנושא נשימת גזים שונים והשפעתם על הקול:
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב.
בעת התנדבותי במד"א עלתה השאלה: האם בעת פעילות גופנית לחץ הדם הדיאסטולי עולה גם הוא?
לפי דעתו של המורה שלי לחינוך גופני לחץ זה אינו עולה, מכיוון שצריך לשמור על לחץ קבוע בעת הדיאסטולה כי העורקים הקורונריים מתמלאים ואם הלחץ יעלה זה לא טוב. מצד שני הגוף צריך יותר אנרגיה-הלב עובד יותר מהר (הלב הוא שריר גם הוא זקוק לחמצן)-ל"ד סיסטולי עולה כיוצא מזה גם ל"ד דיאסטולי אמור לעלות.
אשמח לתשובה,
תודה מראש. ענבל.
ענבל שלום,
בעת מאמץ ל"ד דיאסטולי עולה פחות מאשר הסיסטולי אם כי הוא עולה מעט.
בברכה,
פרופ' אהוד גרוסמן
מנהל היחידה ליתר לחץ דם
בית חולים שיבא
שלום רב!
כיצד חלבוני הקרישה ׳יודעים׳ לאן להגיע בעת חבלה?
מהו המנגנון שמנחה אותם?
תודה.
איתי
איתי שלום,
מצ"ב תשובות של מומחית שענתה בעבר האתר על שאלות בנושא "מנגנון הקרישה":
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5976
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2702
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב!
בדקו את הרכב השתן של שני אנשים בריאים. האחד תזונתו עשירה במלחים, והשני בסוכרים.
האם יהיו הבדלים בהרכב השתן של שני אנשים אלו מבחינת מלחים וסוכר ?
שלום,
אדם שאוכל דיאטה עשירה במלח, יפריש יותר מלחים בשתן במידה וכליותיו תקינות.
אדם שאוכל יותר סוכרים ופחות מלחים יפריש פחות מלחים בשתן.
לכן כן יהיה שוני מבחינת כמות המלחים בשתן בין שני האנשים האלו
בברכה
פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון
רציתי לדעת מדוע לא מתבצעת תגובת היצמתות בין תאי דם אדומים של אם עם סוג דם A לנוגדני עובר עם סוג דם B כמו שקורה עם RH ?
שלום רב,
כמעט ולא קיימת תגובה בין נוגדנים של האם נגד אנטיגן A ו-B של העובר כי רוב הנוגדנים שהאם מייצרת (והם מסיבות שונות קיימים כבר בהריון הראשון) הינם נוגדנים מסוג IgM שהינם בעלי משקל מולקולרי גדול ולכן אינם מסוגלים לחצות את השליה, לפגוש תאי דם עובריים ולהרוס אותם.
זאת בניגוד לנוגדנים מסוג IgG כדוגמת הנוגדנים שהאם מייצרת כנגד האנטיגן D או (Rh) שבזכות משקלם המולקולרי הקטן יותר מסוגלים לחצות את השליה ולפגוע בכדוריות הדם האדומות של העובר.
בנוסף , תאי דם עובריים מציגים על דופנם מעט אנטיגנים A ו-B לעומת אלו של הבוגר ובכך פחות מהווים "מטרות" להרס של הנוגדנים.
ה"מחלה" של חוסר התאמת קבוצת ABO בין העובר לאמו מתבטאת בדרך כלל לכל היותר בצהבת קלה של היילוד ובאנמיה שלו, ולא באנמיה של העובר. אין צורך לפיכך לבצע מעקב הריון אחר התפתחות אנמיה עוברית מסיבה זו.
בברכה,
ד"ר חגית דאום
מומחית ברפואת נשים ומיילדות יחידת האולטרה-סאונד מחלקת נשים ויולדות
הדסה הר צופים
מדוע הדם של החרקים לא אדום כמו אצל בני האדם ?
והאם זה נכון שצבע הדם של החרקים הוא ירוק - צהבהב ?
תודה !
חן שלום,
להלן קישור למקור מידע בנושא מערכת ההובלה של החרקים:
http://insectour.blogspot.co.il/2011/12/blog-post_30.html#axzz2Tj8gKgQC
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
ברור היתרון בהפרדה בין דם עשיר בחמצן ועני בחמצן בחלוקה לשני מדורים.
אבל, מהו היתרון לתפקוד הלב בקיום עליות?
האם תפקוד הלב היה שונה אם היו רק שני חדרים ולא שתי עליות ושני חדרים?
תודה מראש,
גלית פנונו
ידוע כי לתא דם אדום אין גרעין ואין מיטוכונדריה
האם אין כלל אברונים בתא דם אדום
קרן שלום,
מצ"ב קישורים למקורות מידע המסבירים את מבנה תא דם אדום ותפקודיו במערכת ההובלה:
http://www.misgav.galil.k12.il/new/files/biology/blood.htm
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%90_%D7%93%D7%9D_%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9D
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
האם הפחמן הדו-חמצני מובל כמומס בהמוגלובין או על ידי קשירתו בתאי הדם האדומים (כמו החמצן)?
שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר את אופן הובלת הפחמן הדו-חמצני בדם:
http://agribio.snunit.k12.il/Breath_site/main/unit_co2.html
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום וברכה.
רציתי לשאול מדוע כשנחנקים מכחילים?
שלום מיכל,
יש להכחלה בזמן חנק שתי סיבות:
- העדר אספקת חמצן גורם להמוגלובין בדם לשנות את צבעו מאדום לחום/סגול אשר נראה דרך העור ככחול.
- חנק לעתים גורם לגודש ורידי. כאמור, הדם הוורידי שרמת החמצן בו נמוכה נראה כחול מבעד לעור.
בברכה,
נעם גבריאלי
פרופ' נועם גבריאלי
רפואה
הטכניון
שלום רב,
תלמידותיי נגשות השנה לבחינת ביוחקר.
מכיוון שקבוצה זאת הם תלמידות ברמה גבוהה מאוד, רציתי לבחור נושא גדול יותר עבורן.
עלה עניין על האנזים קטלאז ומצאנו באוגדן המעבדות ניסוי על השוואת עוצמת פעילות האנזים קטלאז בין הממלכות השונות. דהיינו - לוקחים תא מצמח, מבעל חי (כבד עוף) ומפטריה (שמרים) ובודקים זאת ע"י עוצמת הופעת הבועות בפירוק מי חמצן תחת עדשת מיקרוסקופ.
בהשערה שהעלינו , נראה לנו שבכולם תתבצע פעילות האנזים אך יהיו הבדלים בין הממלכות השונות. הבעיה היא שאין לנו בסיס ביולוגי איתן (למעט אותה מעבדה מצויינת שלא מספיקה).
מחד אנו רוצים להראות את האחידות בעניין פירוק מי החמצן (דהייינו שהוא מתרחש בכל הממלכות) ומאידך - הבדלים בעוצמת הפעילות בין הממלכות השונות.
נודה לכם מאוד אם תוכלו להפנות אותנו למקור ביולוגי אמין עליו נוכל להתבסס (מאמר בעברית או תשובה)?
תודה רבה,
אפרת.
פרטיה של המומחית הועברו לשואלת לשם קבלת הבהרות בנושא.
פרופ' אילה הוכמן
ביוכימיה וביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב לד"ר יובל חלד,
תודה על התשובה המהירה והמעניינת, אבל יש לי הבהרות נוספות והשגות ואשמח להסבר נוסף.
אבהיר את את תנאי הסביבה : טמפ סביבה גבוהה נניח 37 מעלות ומעלה בלחות מ-40% ומעלה שזה עומס חום כבד.
אכן בחדר עם מאוורר שטף החום המגיע לגוף בזכות הרוח אל הגוף הוא גדול יותר ,אני מסכימה שאם הלחות בחדר היתה נמוכה הרי שהזיעה היתה מתאדה מחום החדר (בשני המקרים ) ולא מחום הגוף, והיא לא היתה כל כך מקררת. יתר על כן, האדם שהיושב עם מאוורר יקבל הרבה יותר חום מן האוויר ואולי אפילו יתחמם. אבל בשאלה שלי , (שאותה לא חידדתי מספיק לצערי) הטמפ גבוהה וגם הלחות גבוהה.
מתשובתך משתמע שעומס החום גדל עם עליית הטמפ וירידת הלחות. אני חושבת שעומס החום גדל עם עליית הטמפ והלחות גם יחד. עליית הלחות מפריעה מאוד לאידוי הזיעה.
במצב זה שהלחות וטמפ גבוהים , המאוורר דווקא יוריד את עומס החום, (למרות שהגוף יקבל רוח חמה), כי הרוח מיבשת. ככל שהלחות נמוכה יותר, הזיעה תתאדה מהר. הרוח מפנה את אידי המים מן העור ועל כן הזיעה תתייבש יותר מהר עם רוח ( למרות שהיא חמה) מאשר בלי רוח. האידוי ממערכת חילופי הגזים תהיה אף היא גבוהה ותתרום מעט לקרור. בטמפ ובלחות גבוהים , האדם היושב ללא רוח, ירגיש עומס חום גבוה יותר (ויתחמם מהר יותר), מאדם היושב ללא מאוורר באותם תנאים. האדם היושב על יד מאוורר לא יחוש רטוב, כי הזיעה תתאדה יותר טוב ממנו.
אשמח לביקורת על מה שכתבתי לעיל.
שלום,
כמה הערות והבהרות:
א. זיעה אינה מתאדה לאוויר אלא עוברת תהליך נידוף שמהווה מנגנון פיזיקלי שונה.
ב. ככל ששילוב הטמפרטורה והלחות גבוה יותר אכן עומס החום יגבר. אין בתשובתי כל אמירה המשתמעת אחרת.
ג. תרומת הרוח להפחתת עומס החום תתבטא כאשר הלחות היחסית גבוהה, גם כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה. ככל שטמפרטורת הסביבה גבוהה והלחות נמוכה, תרומת הרוח
לקרור תקטן, עד כדי שהרוח תתרום לחימום הגוף.
ד. לחות יחסית של 40% מהווה לחות בינונית.
ה. כפי שכתבתי בתשובתי וכפי שגם את כתבת בפנייתך,
בתנאים האמורים מאוורר יתרום לתחושת עומס חום קל יותר עקב נידוף מוגבר של זיעה.
בברכה,
ד"ר יובל חלד
ד"ר יובל חלד
מכון הלר למחקר רפואי
בית חולים שיבא
מה ההסבר לתחושת הצמא שחשים חולי סכרת?
תודה
שלום,
הצמא אצל חולי סכרת הינו סממן של רמות סוכר גבוהות בדם. זה יכול להיות הסימפטום הראשון של סכרת או תוצאה של תת-טיפול אצל חולי סוכרת ידועים. טיפול המשלב תזונה נכונה ותרופות מותאמות לכל חולה גורמים להעלמות של התופעה.
הצמא גורמת לשתיה של כמויות גדולות של נוזלים (polydipsia), שמלווה בהטלת יתר של שתן (polyuria). התופעה מוסברת על ידי התייבשות של הרקמות על רקע "משיכת" נוזלים מתאי הגוף לתוך מחזור הדם, עקב עליה בכוח אוסמוטי של הדם שבו ריכוז גבוה של גלוקוזה. כתוצאה מכך, יש סינון מוגבר של נוזלים לכליות הגורם להשתנת יתר- וכך המעגל נסגר.
בברכה,
פרופ' ווייצמן
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
אני מדריך במד"א.
במסגרת הקורס אותו אני מעביר אני צריך ללמד נושאים ומושגים למינהם
וכשאני מלמד את המושג "ציאנוזיס", אני שואל את עצמי - ממה נובע הצבע הכחלחל??
אני יודע שצבעו האדום של הדם נובע מהקשר בין ההמוגלובין והחמצן (הברזל בעיקר), אבל כשאין חמצן, מדוע נראה צבע כחלחל?
תודה רבה
שלום רב,
כשהדם עשיר בחמצן צבעו אדום בהיר (דם עורקי). כשהדם דל בחמצן צבעו אדום כהה (דם ורידי). ציאנוזיס (כחלון), נובע מדם עורקי דל בחמצן (בהיר יותר מדם ורידי אך כהה יותר מדם עורקי תקין) הזורם דרך הקפילרות העוריות או בריריות ונוצר צבע כחלחל בלשון, עור, מיטת הציפורן...(הצבע הכחלחל נובע מאפקט צבע של הדם הדל בחמצן וצבע הרקמה).
מקווה שהתשובה עזרה,
בברכה,
ד"ר בנימין מדליון
מנהל יחידת השתלות לב וראות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
יש לי זיכרון מקורס באנטמולוגיה שנוזל צהוב בחרקים נקרא צימוגל. יש משהו כזה? או משהו שנשמע דומה?
בבדיקה שערכנו ע"י טיטרציה עם אינדופנול לבדיקת ויטמין סי מצאנו שיש יותר ויטמין C בלימון בוסר לעומת לימון בשל. בקריאת חומר מהאינטרנט מצאנו מקורות סותרים. חלקם מדברים על הצטברות ויטמין C עם הבשלת הפרי וחלקם מדברים על ריכוז גדול יותר של ויטמין C דווקא בפרי בוסר. ידוע לנו שויטמין סי משמש כאנטיאוקסידנט בפרי ומגן עליו בעיקר בתנאי עקה.
נודה לכם מאוד אם תעזרו לנו! :)
שלום,
קביעת ריכוז של ויטמין C רגישה לתנאי בידוד של החומר. הריכוז תלוי טמפרטורה בה מבודדים את הויטמין וזמן החשיפה לחמצן. ולא רק: גם בתנאי אקלים שבו גדל הפרי, בזן שלו, חומרי הדברה שהשתמשו, בתנאי האחסון שלו.....
בגדול, פרי בוסר בעל ריכוז גבוה יותר של ויטמין C. עם הבשלתו של הפרי – ריכוז ויטמין C יורד. (education.com)
יחד עם זאת זה לא כך בכל הפירות.
למשל לפי מחקרים שנעשו:
-במנגו ובבננה ריכוז גבוה יותר של ויטמין C בפרי בוסר ובפפאיה ריכוז גבוה יותר בפרי בשל. (Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods; Food Chemistry, Volume 96, Issue 4, June 2006, Pages 654–664):
-באפונה ירוקה בוסר, ריכוז ויטמין C גבוה יותר מאשר באפונה ירוקה בשלה (THE PHYSIOLOGY OF VITAMIN C; C. G. KING; Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 1939;7(0):137-147).
-בפרי acerola
(עץ בדרום אמריקה) ריכוז ויטמין C גבוה יותר בברי בוסר ( ;Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity; Chemistry Food 71 (2000), pp. 195–198 )
-בחבוש יפני ריכוז ויטמין C גדל עם הבשלתו (Biochemical Changes in Chaenomeles Fruits and Fruit Juice during Ripening and Storage ; R. Vila, M.V. Granados, P. Hellín, S. Kauppinen, J. Laencina, K. Rumpunen, J.M. Ros; 2003 - pub.epsilon.slu.se)
-בתפוח ריכוז ויטמין C יורד עם הבשלתו (Ackermann J., Fischer M., Amadò R. 1992. Changes in sugars, acids, and amino acids during ripening and storage of apples (cv. Glockenapfel). Journal of Agricultural and Food Chemistry 40: 1131–1134. )
בברכה
ד"ר דורותה צ'רקי
ד"ר דורותה צ'רקי
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה
שלום
האם אפשר להעריך את המסה הכללית של הפחמן או של הפחמן הדו חמצני שנצרכת בשנה על ידי כל הצמחים בכדור הארץ?
בברכה
עמוס
התשובה היא כן.
ההערכה היא כי הביוספרה היבשתית על פני כדור הארץ
(כל הצמחים ביבשה, לא בים) צורכים בפוטוסינתזה כ -115 מיליארד טון פחמן מדי שנה. הם משחררים חזרה לאטמוספרה כ -112 מיליארד טונות של פחמן בתהליך הנשימה. ההבדל בין שני המספרים, כמעט 3 טונות של פחמן, נצברים על ידי צמחי היבשה (והקרקע) מדי שנה. 3 מיליארד טונות של פחמן מהווים כמעט 1/3 מכמות הפליטה הגלובלית של פחמן על ידי שריפת דלק מאובנים על ידי האדם ... וכך, למעשה, הצמחים מאטים
(לעת עתה) את עליית הפחמן (CO2) באטמוספרה.
פרופ' דן יקיר
הפקולטה לכימיה, המחלקה
למדעי הסביבה וחקר האנרגיה
מכון ויצמן למדע
במסגרת ניסוי ביוחקר שערכנו בבית ספר, חקרנו את השפעת ריכוז המלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
באופן כללי יצא כי ככל שריכוז המלח עולה, קצב הפותוסינתזה בזמן קצוב יורד. אך בריכוז מסויים (2 גרם לליטר) בניגוד למגמה הכללית קצב הפוטוסינטזה נמצא גבוה ביחס לריכוזים נמוכים יותר. האם יש הסבר ביולוגי לתוצאה זאת או שיש להניח כי החריגה נובעת מטעות טכנית בניסוי?? נשמח לתשובה כמה שיותר מהר!תודה לכם!
לא ידוע לי על ריכוז ״קסם״ של מלח שמגביר את קצב הפוטוסינתזה ולכן סביר להניח שמדובר בטעות מדידה. הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא לחזור על המדידה ולהתמקד בתחום הריכוזים סביב המדידה החריגה
בהצלחה
דרור
ד"ר דרור נוי
מדעי הצמח
מכון ויצמן למדע
מדוע המלח KCl מעכב יותר מאשר המלח NaCl את תהליך הנביטה.
הדבר חזר על עצמו בכל החזרות של הנסוי.
תודה
להערכתי התמונה בדרך כלל הפוכה - הנביטה של מינים רבים מראה רגישות
גבוהה לנתרן כלורי בהשוואה לזו שמתקימת בנוכחות אשלגן כלורי
ראו הספרות הנילווית למאמר , כדי להעריך נכונה את התוצאות שלכם יש לברר
African Journal of Plant Science Vol. 5(1), pp. 52-56, January 2011
נסו לאתר בגוגול מאמרים נוספים אולי רלבנטים יותר מהנ"ל
כדוגמת
Laura Sosa et al. 2005
OSMOTIC AND SPECIFIC ION EFFECT
Annals of Botany 2005 Vol. 96 2261-267
מצורף העתק מהמאמר הראשון
לחזור על הבדיקה שנית כולל תהליך ההכנה של תמיסות חדשות,
רצוי ולהעזר בתלמידים אחרים שאין להם קשר לראשונים
לעקב אחר מהלך העבודה ועל אסוף הנתונים לאורך משך הנביטה
בברכות
יעקב פרידמן
פרופסור אמריטוס
פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
האם ידועה הסיבה מדוע דבקון הזית לא נמצא על עצים מסוימים כמו אורן מיש חרוב ושיטה מכחילה ואילו על עצים אחרים כן נמצא כמו למשל זית שקד עוזרר אשחר
תודה
מיכל
שלום,
לי ולחברה שלי יש עבודה בביוחקר בנושא השחרת תפוחים, גורמי ההשחרה, ואיך מיץ לימון מונע את ההשחרה.
המורה שלנו אמרה לנו למדוד את האנזימים שבתפוח אבל אנחנו לא ממש יודעות איך למדוד,השאלה שלנו בעצם היא:
איך מודדים את האנזימים?
ומה הוא הגורם המשפיע והמושפע
נשמח אם תענו לנו מהר אנחנו רק בהתחלה ומעלות השערות
להלן תשובות בנושא:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5603
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5342
נשמח להמשיך ולסייע
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
מה מקור החמצן לנשימת שורשי עצים עמוקים מאד?
תודה רבה
בלה
רציתי לדעת האם מתקיימת פלסמוליזה בשמרים?
במסגרת ניסויי הביוחקר בדקנו את השפעת ריכוזי מלח על נשימת שמרים. כמו כן, חשבנו שניתן לראות פלסמוליזה בתאי שמרים ששהו בתמיסה מרוכזת, ואף צבענו את התאים באוונס כחול ולא ראינו דבר.
האם יש תופעה כזו בשמרים? הרי הם מורכבים מקרום ודופן? האם יש לכם רעיון, כיצד לבדוק פגיעה בחדירות תאי שמרים בעקבות שינויים אוסמוטיים?
בתודה
תמי בן דור
בניסוי שביצענו בעבודת הביוחקר שלנו, גילינו כי זרעי החיטה עמידים יחסית להשקייה בתמיסות מלח. הם נובטים יפה (יחסית לזרעים אחרים) במים מליחים (עד 0.4% מליחות) רצינו לשאול: האם ידוע לכם מהו המנגנון / מנגנונים המאפשרים לזרעי החיטה לנבוט ולצמוח טוב יותר מאחרים? האם ייתכן שריכוז המלחים בזרע גבוה יחסית או אולי מופעלות משאבות כלשהן להוצאת המלח?
לא מצאנו חומר על כך... בתודה מראש
אור אתלאיי ורוני הן
לאור אתלאיי ורוני הן שלום,
לא מוכרים לי זני חיטה שהזרעים שלהם עמידים למליחות, אך אין זה בלתי אפשרי כי השתמשתם בזן של חיטה עמיד למליחות. לפני הערכת המנגנון של עמידות למלח חשוב כי תתארו את שיטת העבודה-
כמו: לאיזה סוגי מלחים נחשפו ולאיזה אחוז נביטה הגיעו הזרעים שהונבטו בתוספת מלח בהשוואה לזרעי חיטה שהונבטו כבקורת במים מזוקקים, מה היה סוג המצע שעליו הונבטו הזרעים, כמה זמן נמשכו הניסויים וכמה חזרות נבדקו לפני הערכת מנגנון העמידות למלח יש לבסס היטב את המסקנה שלכם זאת תוך פירוט הנתונים המתארים את מהלך הנביטה (אחוז נביטה מול זמן) בריכוזי מלח שונים לעומת נביטה במים מזוקקים.
בברכות,
פרופ. יעקב פרידמן
פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
אני לא מצליחה למצוא מידע על מבנה והרכב הזרעים של צנון, חיטה ומלפפון.
אני צריכה את המידע בשביל להסביר תוצאות שאלת מחקר של הביודע.
אפשר מידע בבקשה?
שלום רב,
לגבי חיטה, יש בספר "צמחים בחקלאות" מאת עודד זיו ודניאל רימון – ספר לימוד במדעי החיים והחקלאות לחטיבה העליונה, משרד החינוך התרבות והספורט, המינהל הפדגוגי, האגף לתכניות לימודים, מהדורת ניסוי תשנ"ח 1998. פרק ד', עמ' 133.
בנוסף שולחת סריקה מתוך חוברת "גידול חיטה הלכה למעשה", הוצאת ארגון עובדי הפלחה ומשרד החקלאות שה"מ 1992. פרק מורפולוגיה, עמ' 10-11.
לגבי סלק, יש בספר "נביטת זרעים" מאת פרופ' א.מ. מאיר ופרופ' א. פוליקוב-מיבר, הוצאת ספרים מאגנס, האוניברסיטה העברית ירושלים 1985. עמ' 5
בברכה,
ד"ר לאה קרני
מנהלת (בפועל) המעבדה הרשמית לבדיקת זרעים
מינהל המחקר החקלאי
ד"ר לאה קרני
המעבדה הרשמית לבדיקת זרעים
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני
שלום שמי ימית אני עורכת עבודת חקר בנושא פוטוטרטרופיזם בזרעי חיטה לאחר שנבטו
לשם כך אני צריכה להנביט זרעי חיטה ולאחר הצמיחה להאיר אותם בזוויות שונות
הבעיה היא שזרעי החיטה לא נבטו לי השריתי אותם במים במשך יומיים שטפתי אותם ושמתי אותם בצמר גפן שהושקה חיכיתי שבועיים וביצבצו רק כמה זרעים
השאלה שלי היא כמה זמן לוקח לזרעי חיטה לנבוט? והאם היא נובטת בטמפ' כול כך קרה
האם עדיף לי לקחת זרעים אחרים או לבצע את הניסוי בצמחים
ואם כן איזה צמח או זרע מתכופף לכיוון האור
תודה ימית
שלום,
מובן שמי שיגיב לאור אלה לא הזרעים אלא החותלות שיציצו בתחילת תהליך הנביטה. אותן עלייך להאיר. גם נבטים אחרים יגיבו להארה אך החותלות הן אובייקט קלאסי ששימש למחקר זה מתחילתו.
אני מעריך ששלב ההשריה במים במשך יומיים הוא שגרם לתמותת הזרעים, מחוסר חמצן. ברגע שמרטיבים את הזרעים הם מתחיל לנשום וזקוקים לחמצן. היות ובמים אין מספיק חמצן, ההשריה עלולה להזיק לזרעים. ניתן להתגבר על-כך בכמה דרכים: דרך אחת היא לא להשרות במים לזמן ארוך, אלא רק להרטיב את הזרעים במשך 10 דקות ואחר-כך להניח על מצע רטוב בכלי סגור. דרך אחרת היא לבעבע אוויר במים במשך כל זמן ההשריה, באמצעות משאבת אוורור של אקוואריום, כך שהמים יתערבבו והחמצן יתמוסס בהם כל הזמן. אפשר גם להזרים את המים בכלי כל הזמן ולא להשאיר מים עומדים, אך זה יהיה בזבוז גדול מאוד של מים ואינני ממליץ על כך. כדאי אולי לנסות גם מקור אחר של זרעים. אולי הזרעים שהשתמשת בהם איבדו את חיוניותם וכדאי לקנות זרעים טריים יותר. זרעי חיטה חיוניים אמורים לנבוט תוך יום עד יומיים לכל היותר.
בהצלחה
עמרם אשל
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
בס"ד
שלום, אנחנו תלמידות כיתה י"ב ואנחנו עושות עבודת ביוחקר בביולוגיה..
נתקלנו בבעיה:
שאלת החקר שלנו היא : השפעת ריכוזי מלח שונים על קצב הנביטה בזרעי מש.
נתנו לנו לכתוב נקודת מוצא לחקר- תיאור תופעהבעיה שהובילה אותנו לחקר. רצינו לדעת על מה התכוונו- מים מליחים, דישון, חיוניות המלח, אוסמוזה וכד'..
תודה רבה, ויום טוב :)
להלן מס' קישורים לתשובות בנושא זה:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4964
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5265
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
לד"ר ניר קרן
שלום אנחנו רוצים לחקור במסגרת הביוחקר שלנו את ההשפעה של הזרקת סוכרים לצמח על גדילתו ויבולו. נשמח אם תוכל להפנות אותנו למידע לגבי איזה צמח כדאי לבדוק, לאן בדיוק כדאי להזריק ובאיזה ריכוז כדאי להזריק. האם ישנו סוכר מסויים להזרקה, או שכל סוכר מתאים?
ישנו מידע רב על נושא יצור והובלת סוכרים בצמחים. רובו באנגלית.
בקצרה, צמחים מייצרים גלוקוז ופרוקטוז ברקמות הירוקות שלהם כתוצאה מהפעילות הפוטוסינטתית.
סוכרוז (גלוקוז+פרוקטוז) הוא הסוכר המשמש להובלה בין רקמות הצמח . מהעלים לשורש לדוגמא.
לצמחים יש מערכת הובלה לסוכרים וחומרים אחרים הנקראת פלואם או שיפה בעיברית.
אם תרצו להוסיף סוכר לצמח תצטרכו להשתמש בסוכרוז ולהזריק אותו לשיפה. זו משימה בעיתית למדי וקשה לי לראות איך תוכלו לבצע זאת ללא עזרה של מומחה.
אפשרות שנייה היא להוסיף סוכרוז דרך מערכת השורשים. צמחים מסוימים, אך לא כל הצמחים, מסוגלים לספוג סוכר מהשורשים. צמח הארבידופסיס (תודרנית לבנה) מסוגל לעשות זאת. במידה ותנסו לעבוד בשיטה זו תצטרכו לשמור על תנאים סטריליים. הסוכר הוא מקור מזון מצויין לחידקים ופטריות שיהרסו את הניסויי.
הוספת סוכר למצע הגידול של ארבידופסיס מגדילה את קצב הגידול.
אני מקווה שתשובתי מספקת במידה ודרושת הבהרות אני אשמח לענות שוב ניר.
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית
שלום,
במסגרת עבודת ביוחקר תלמידי בכיתה יב מבקשים לבדוק את השפעת הוספת חיידקי
ריזוביום לקרקע על התפתחות שתילי אפונה
במרכז פיתוח ותמיכה בבר אילן מספקים חיידקים מסוג זה על שיפוע אגר במבחנה
קראתי הרבה מידע ובכלכל זה על אפשרויות ביצוע בקטור לזרעים ושימוש בכבול כ"נשא".
אודה אם תוכלו להשיב על שאלותי :
א. במה רצוי להרחיף את החיידקים לפני הוספתם לקרקע או ביצוע ביקטור של הזרעים, בקרקע מזון נוזלית הספציפית לסוג או במים ?
ב. האם מתאים להנביט ולגדל את הצמחים באדמת עציצים / תערובת המכילה כבול
ולהעשיר את הקרקע או לבקטר את הזרעים?
אפשר שהשימוש בתערובת כזו מיטיב עם הצמחים ויש בו די והותר חיידקים כך שיתפתחו בהם פקעיות קושרות חנקן באופן שלא צפוי כלל שיפור בעקבות הוספת החיידקים?
בברכה,
אורה הירש
א. במה רצוי להרחיף את החיידקים לפני הוספתם לקרקע או ביצוע ביקטור של הזרעים, בקרקע מזון נוזלית הספציפית לסוג או במים ?
בד"כ משתמשים בבופר (למשל בופר פוספט 10 מילימולר, pH 7- 7.2) או בתמיסה פיזיולוגית (9 g NaCl /l) שעברו עיקור.
ב. האם מתאים להנביט ולגדל את הצמחים באדמת עציצים / תערובת המכילה כבול
ולהעשיר את הקרקע או לבקטר את הזרעים?
אפשר שהשימוש בתערובת כזו מיטיב עם הצמחים ויש בו די והותר חיידקים כך שיתפתחו בהם פקעיות קושרות חנקן באופן שלא צפוי כלל שיפור בעקבות הוספ החיידקים?
תלוי בסוג התערובת. בד"כ בקטניות נהוג לבקטר את הזרעים או להוסיף את החיידקים בקרקע בזמן הזריעה אבל צריכים לבדוק כל מערכת קטנית-ריזוביום.
רצוי מאד לגשת לספרות המדעית בנושא הספציפי הזה.
בברכה,
שאול
ד"ר שאול בורדמן
מחלות צמחים ומיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
האם נכון לאמר שתהליך הדיות מקרר את הצמח?
בספרי מדע מקצועיים לא כתובה עובדה זו
אך באינטרנט ובמידע בע"פ נהוג לאמר שהדיות מקרר את הצמח.
מה נכון?
בברכה מיכל רבר
ישנם כמה מחקרים אשר מדדו את ההשפעה של דיות מרקמות הצמח על קירור של אברי הצמח. אני מצרף מאמר שהושג באמצעות פרופ' אלון סמך מהפקולטה לחקלאות, המראה את ההשפעה של דיות על קירור של הפרח - איבר רגיש במיוחד המכיל את הגמטות לדור הבא - באמצעות דיות. באותו מאמר מכיל רפרנסים אחרים בנושא של קירור באמצעות הדיות של העלים.
עם זאת, יש לזכור כי הדיות, כלומר יכולת משיכת המים מהעלה לאוויר חייב להיות מלווה עם ספיגת מים מן השורשים.
במקרים כאשר הצמח נמצא תחת מחסור במים זה יגרום לסגירת הנקבוביות שלו (הפיוניות) ותחסום איבוד מים על ידי דיות. כלומר השימוש של דיות לקירור די תלוי במצב.
פרופ' אברהם לוי
המחלקה למדעי הצמח
מכון ויצמן למדע
בשער שלום,
:אני מלמדת בכיתה ד על מערכת הנשימה ואחת התלמידות שאלה שאלה מעניינת
?מדוע כשאנו לוכדים אוויר בריאות ווסותמים את פתחי הנשימה פנינו מאדימות
אני יודעת שהאדמה של העור
נובעת מהתרחבות כלי דם פרפיריאליים
(נימים)
כחלק ממנגנון העוזר להקטין את שטח המגע ולקרר את הגוף מה הקשר בין שתי התופעות או שמא זוהי "תופעת לוואי" כמו בהסמקה בעת מבוכה
תודה מראש
שלי ותלמידי כיתה ד1
מה הסיבה שתוצרי העיכול של השומנים לא ניספגים לדם אלא למערכת הלימפה
האם העובדה נובעת מגודל תוצרי הפירוק
איך הם בכל זאת נכנסים מהדם היוצא מהלב אל התאים מתוך הנימים
Following uptake into the enterocytes, lipid digestion products, for example fatty acid (FA) and monoglyceride (MG), can be re-synthesized to triglyceride (TG) in the smooth endoplasmic reticulum and subsequently assembled into TG-rich lipoproteins (LPs). LPs are exocytosed from the enterocyte into the lamina propria where the tight junctions between adjacent vascular endothelial cells and the presence of an underlying basement membrane preclude easy access to the blood capillaries. Instead, LPs preferentially access the lymphatics where adjacent endothelial cells overlap, which results in the formation of large inter-endothelial junctions with significantly enhanced permeability for colloidal species such as LPs.

פרופ' חגי גינזבורג
המחלקה לכימיה ביולגית, המכון למדעי החיים, הפקולטה למדעי הטבע
האוניברסיטה העברית
מה עושה המעבר במערכת העיכול לזרעים המופצים על ידי בעלי חיים?
תודה
זרעים נושאים בתוכם את העובר הצמחי הנמצא במצב תרדמה. כדי שהעובר יתעורר ויתחיל להתפתח לנבט, הוא הצמח הצעיר, עליו להיות בטוח כי תנאי הסביבה מתאימים לכך. לפיכך זרעים מצמחים שונים ואפילו מאותו צמח דורשים
גירויים שונים מהסביבה "המודיעם" להם כי התנאים בשלים לנביטתם. כך למשל
לא כול הזרעים מאותו צמח ינבטו באותה עונה ונביטתם תלויה בין היתר בכמות המים אליה נחשפו.
חלק מהזרעים מופצים על ידי בע"ח . כאשר הזרע נבלע ועובר במערכת העיכול של בעל החיים הוא
אינו מתפרק בקיבתו ומעוכל על ידו
אך
הוא
נחשף למיצי העיכול בקיבת החייה ובכך מוסרים חלק ממערכות ההגנה
של מעטפות הזרע המאפשרות לזרע לנבוט לאחר שיופרש על ידי בעל החיים. בכך למעשה
מובטח כי הזרע ינבוט רק לאחר שהוא הופץ רחוק מצמח האם בסביבה חדשה
אשר תתאים לצמיחתו בא הוא אינו מתחרה בצמח האם.
ד"ר ניר אוהד
מדעי החיים/ מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
מהם הגורמים להופעת אבנים בכליות
האם שתיית מים קשים (עשירים בסידן) גורמת להופעת אבנים בכליות?
שלום מיכאל,
קיימים גורמים רבים להתפתחות אבנים בכליות:
1. ישנן עדויות לגורמים גנטיים. ברב המקרים נמצא שכאשר לאדם ישנן אבנים בכליות ניתן למצוא הורים או קרובים מדרגה ראשונה אשר סבלו גם הם מאבנים בכליות.
2. גורמים סביבתיים ונרכשים – אנשים שמנים, סוכרתיים, בעלי תסמונות מטבוליות, חוסר ניידות. ישנם מקצועות בהם שוהים זמן ממשוך בשמש כמו מצילים וספורטאים שלא שותים מספיק
או מזיעים בכמויות, נפח השתן קטן והסיכוי לאבנים עולה.3. הרגלי דיאטה – דיאטה דלת סידן ועשירה בחלבונים או מלחים מעלה את הסיכוי לאבנים בכליות ולכן מומלצת דיאטה עם כמות סידן מאוזנת.
4. מחלות דלקתיות במעיים, מחלת גאוט.
5. חמצת מטבולית כלייתית
(RTA-Renal Tubular acidosis), ופעילות יתר של בלוטת הפארא תירואיד מעלים את השכיחות לאבנים בכליה.6. מחלה גנטית נדירה בה ישנה הפרשה מוגברת של החומצה האמינית
cystine ציסטין המעלה את השכיחות לאבני ציסטין בכליה.3 סוגים עיקריים של אבנים בכליות:
א. אבני סידן – השכיחות ביותר, בנויות מסידן אוקסלט או סידן פוספט.
ב. אבני סטרובייט – אבנים המתפתחות על רקע זיהום בדרכי השתן והכליה. מאופיינות בגודלן, גדולות מאוד יחסית לשאר האבנים.
ג. אבני חומצה – מכילים חומצה יורית
(Uric Acid) . מתפתחות בחולים מיובשים שלא שותים מספיק ואוכלים דאטה עתירת בשרים, חולים במחלת גאוט.חומצה יורית נמצאת בכמויות גדולות
בשוקולד, קפאין, יין, ובשרים – בעוד שאוקסאלט נמצא בכמויות גדולות בתרד, סלק, תה. לכן אנשים הסובלים מרמות גבוהות של חומצה יורית בדם, או עם היסטוריה של אבני כליה צריכים להיזהר ולהמעיט במאכלים הללו.אין עדויות לכך שמים המכילים משקעים תורמים לעליה בשכיחות אבני כליה. אבני הכליה נגרמות מהסיבות שפורטו לעיל ולא ע"י משקעים במי השתיה.
לעיתים חוסר בחומרים המסייעים למסיסות מלחים בשתן כמו ציטראט מעלה את הסיכוי להשפעה שלהם. ציטראט קיים בפירות הדר, במידה ואוכלים כמות סבירה של פירות הדר השכיחות לאבני כליה יורדת.
בברכה,
פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון
מקובל לחשוב שלא בריא לנשום חמצן נקי, מצד שני צוללנים כן משתמשים לעיתים בחמצן נקי. אם כן מה הנזק שעלול להיגרם בעקבות נשימת חמצן נקי אם בכלל?
תודה
נשימה של חמצן נקי אינה מסוכנת למעט יילודים אשר יכולים לפתח עכירות בעיניהם.
תהליך הנשימה מתבצע על ידי משוב שלילי. במערכת הדם נמצאים חיישנים {קולטנים} המזהים כמויות של פחמן דו-חמצני בדם. חיישנים אלו שולחים את המידע אל המוח המוארך שהוא מרכז בקרת הנשימה בגוף. רק מאוחר יותר המוח יפעיל את מנגנון הנשימה בהעדר הפחמן הדו חמצני (100% חמצן).
ובכל זאת, לא מומלץ להשתמש 100% חמצן, ורק צוללנים צבאיים (מי הבועות יחשפו את המיקום שלהם) נושמים במערכת סגורה, המאפשרת להם להישאר בלתי נראים.
יש להם חומר כימי מיוחד במיכל החמצן שלהם אשר סופג פחמן דו חמצני, כדי למנוע גירוי על מערכת הנשימה.
פרופ' מיכאל אלקן
רפואה
אוניברסיטת בן גוריון
ראינו בספר אקולוגיה שבשעות הצהריים יש לעיתים ירידה בריכוז החמצן המומס למרות שתהליך הפוטוסינתזה נמשך.
מה הסיבה לכך?
בתודה ובברכה, כיתת ביולוגיה
לימפוציטים B מגיבים לאינטרלויקין ובעקבות כך נוצרים נוגדנים. מה מאפשר יצירת נוגדנים ספציפיים, על ידי הלמפוציטים הנ"ל?