מיקרואורגניזמים
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום , ערכנו ניסוי ובו בדקנו את השפעת כמות הסוכר על מידת תפיחת תמיסת שמרים. בניסוי עם כמות גבוהה יחסית של סוכר התמיסה לא תפחה בכלל , מהי הסיבה לכך ?
כמו כן ברצוני לשאול האם תא שמרים מנצל ישירות את הפרוקטוז לנשימה תאית או שמא הפרוקטוז צריך להפוך תחילה לגלוקוז ?
אשמח להסבר , תודה מראש (:
באופן כללי, שמרים מעבדים (metabolize) סוכרים ע"מ ליצור מטבעות אנרגיה בצורה של מולקולות ATP. מטבעות אלו נחוצים לתהליכי התפתחות שונים, כגון מעבר חומרים ויונים דרך ממברנות, סילוק רעלנים ועוד.
בשלב הראשון, האנאירובי , תהליך הגליקוליזה (בחלק התא שנקרא ציטוסול (מפרק גלוקוז בשרשרת ריאקציות המתרגמות מולקולה אחת של גלוקוז לשתי מולקולות פירובט ושתי מולקולות ATP. בשלב השני, האירובי, פירובט מחומצן לקבלת דו-תחמוצת הפחמן ובשלב זה, הכולל את מעגל קרבס במיטוכונדריה , או מעגל חומצה הציטרית, מתקבלים יותר מולקולות אנרגיה, בעיקר בצורה של נשאי אלקטרונים (NADH FADH). נשאי אלקטרונים אלו נכנסים למעגל הנשימה הממוקם על גבי מיברנות המיטוכונדריה. מעגל זה יוצר מפל אלקטרונים המשמש להתמרה של ADP לATP (מטבע האנרגיה, כאמור).
שמרים משתמשים כאמור בגלוקוז. בנשימה אירובית פרוקטוז צריך לעבור התמרה לגלוקוז ע"מ להכנס לגליקוליזה. סוכרוז, או הסוכר הלבן שאנו מכירים, הינו די-סכריד שפירוקו לפרוקטוז וגלוקוז מאפשר כניסה לגליקוליזה.
עם זאת, פרוקטוז יכול לעבור מטבוליזם בתהליך של תסיסה (פרמנטציה) לעומת תהליך הנשימה
שמתואר לעיל. במצב זה הפירובט לא יובל למיטוכונדריה ויהיה שיווי משקל ליצירת NAD ולא NADH בציטוזול )ללא האלקטרון הנוסף). תוצרי פירוק זה יהיו דו תחמוצת הפחמן ואתנול
יתכן ובניסוי של עודף הסוכר לא ניתן מספיק זמן לפירוקו על ידי השמר או שתנאי החמצון לא איפשרו פרמנטציה.
על הקשר שבין איכות וכמות הסוכר לבין הנשימה של שמרים ישנו תיאור של שיעור מעבדה באוניברסיטת קליפורניה
(http://www.csun.edu/scied/2-longitudinal/schuster/index.html)
שכולל גם את מבנה הסוכרים השונים. ניתן לראות ששמרים מעבדים סוכרים שונים בנצילות שונה, אולם ניסויים אלו לא נוגעים בשאלת הרוויה של התהליך בשמר עבור כל סוכר
איל פרידמן
ד"ר אייל פרידמן
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
ברצוני לשאול שאלה בנושא הדנטורציה בשמרים ובנוגע לתפקודם לאחר תהליך הדנטורציה.
כלומר,כיצד משפיעה כמות שונה של חומצות שונות כגון חומצת לימון על תפקוד השמרים?
כמו כן אני מעוניינת לדעת כיצד משפיעהים סוגים שונים של סוכרים על כמות פליטת הפחמן הדו חמצני בשמרים לאחר שהושלם תהליך הדנטורציה?
בתודה מראש רותם בקלצוק ודפנה רייבי
ראש העין
תיכון בגין
להלן מספר קישורים בנושא:
http://translate.google.co.il/translate?hl=iw&langpair=en%7Ciw&u=http://www.123helpme.com/view.asp%3Fid%3D122462
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
במסגרת עבודת חקר בביולוגיה נתקלנו עמיתי ואני בשאלה מהי הטמפרטורה והph המתאים לגידול עובשים מסוג מסויים: פניציליום קנדידום ופניציליום רוקפורתי (עובשי גבינה).
לאחר חיפוש מאומץ ללא הצלחה, תהיתי האם תוכלו לתת לנו את התשובה לשאלה- מהי הטמפרטורה ורמת ה-PH המתאימה לגידול עובשים אלו?
תודה רבה.
חיפוש קצר באינטרנט העלה את הספר Industrial Applications
(By Karl Esser, Joan W. Bennett, Heinz D. Osiewacz).
לפי ספר זה, הטמפרטורה האופטימלית של Penicillium camemberti (שם נרדף ל- Penicillium candidum) היא 20-25 מעלות צלזיוס וה- pH המומלץ לגידול הוא בין 3.5 ל- 6.5.
ניתן לגשת לספר הזה בקישור הבא:
באותו ספר יש גם פרטים לגבי Penicillium roqueforti.
ה- pH האופטימלי לפטריה זו הוא בין 4 ל-5 אבל העובש יגדל גם בין pH 3 ל- 10.
במאמר אחר מצאתי שגידלו את שתי הפטריות הללו על PDA (מצע תפוחי אדמה) ב- 25 מעלות צלזיוס למספר ימים.
ד"ר כרמית זיו
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
כיצד הביקרבונטים מעקבים התפתחות פטריות?
האם הגורם הוא שחרור ופירוק פחמן דו חמצני או שינוי הpH?
האם יש יתרון אבולוציוני לצורת שבלול, כמבנה חיצוני של רכיכות מסוימות,
והאם יש לו יתרונות נוספים כמבנה של האוזן הפנימית אצל יונקים?
תודה
עמוס
שלום רב לך עמוס
כדי להסביר את היתרון בצורה הסלילית של הקונכייה אצל חלזונות נתאר לנו חילזון ימי ירוד כלשהו בשחר האבולוציה, לפני 500 מיליון שנה, אשר יש לו רגל ובקדמתה ראש, ועל גב הרגל מתנשא גוש קרביים המכיל את מערכת העיכול ובלוטות המין. גוש הקרביים מפריש קליפת מגן גירית, היא הקונכייה.
כעת: לבלוטת מין גדולה יותר תהיה יתרון בכך שהיא תייצר יותר תאי זרע ותאי ביצית ולפיכך פרט שיש לו בלוטת מין גדולה יותר, גדלים סיכוייו לשרוד ולהעמיד צאצאים רבים. לפיכך פרט כזה גם ייצר קונכייה מגינה גדולה יותר (מפרט אחר שבלוטת המין שלו יותר קטנה). לכאורה ניתן היה להגדיל את (גוש הקרביים וה-) הקונכייה על ידי יצירת חרוט גירי גדול וארוך מאוד, שיתנשא גבוה ורם מעל לגב הרגל. אלא שחרוט גבוה כזה יהיה כה צר וארוך שהוא ייצור בעיות יציבה, וגם קשה יהיה להזדחל עמו לתוך נקיקי סלע. הפתרון: פיתול החרוט הגדל לצורה סלילנית, כך שהוא יהיה אמנם גדול, אך נמוך יותר (מחרוט גבוה) ויהיה קל יותר להתנועע עמה.
שבלול באוזן אכן קיים ביונקים אך לפני היונקים נתחיל בזוחלים. בזוחלים האוזן הפנימית בנויה כחרוט צר וארוך המשתנה בקוטרו, ולאורכו תאי חוש שונים, המגיבים כל אחד לתדר אחר של קולות; וככל שהחרוט ארוך יותר כך עולה רגישות בעל-החיים לקולות אלה ואחרים. בעופות הרגישות לקולות רבה הרבה יותר (תנשמת שומעת רשרוש של מכרסם ומאתרת אותו גם בחושך מוחלט) ולפיכך החרוט ארוך יותר, אך הוא כה ארוך שלו היה נותר ישר לא היה לו די מקום בגולגולת; ולפיכך האוזן הפנימית בעופות רבים בנויה כחרוט ארוך המתפתל בקצהו. ביונקים, ששמיעתם חדה במיוחד (בחדף הנקבה משמיעה וקולטת קולות אולטרא-סוניים לתקשורת עם צאצאיה) כדי שחרוט השמיעה הארוך מאוד יוכל להיות מוכל בתוך הגולגולת, הוא מלכתחילה מפותל בצורת סליל צפוף, הוא "שבלול האוזן".
כך, בחלזונות הצורה הלוליינית מאפשרת נשיאה קלה של גוש קרביים גדול; וביונקים היא מאפשרת הכלת איבר שמיעה חרוטי רגיש בתוך הגולגולת.
מדעי הטבע/ אבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אשמח לדעת האם כל סוג של בקטריופאז'
מסוגל לתקוף ולהתרבות רק במין מסויים של חייידק.
האם לא יתכן שסוג מסויים של בקטריופאז' מסוגל להתרבות במספר מינים של חיידקים ?
תודה,
סיגל
מספר שאלות.
- האם פטריית העובש הגדלה על לחם נחשבת כמפרקת?(ספרופיט)
- ידוע לנו כי הפטריות הן הטרוטרופיות ולא פוטואוטרופיות.אך מדוע אור מעכב את גידולן ומהווה גיקוי למעבר לשלב הרבייה ותנאי להמשכו התקין?
- כיד משפיע יחס החומרים חנקן פחמן על הפעילות המטבולית של הפטרייה?
נשמח לתשובה בקרוב..תודה רבה...
להלן התשובה ובנוסף קובץ מצורף
http://bashaar.org.il/files/lightregulationfungi.pdf
http://bashaar.org.il/files/4951.doc
1.האם פטריית העובש הגדלה על לחם נחשבת כמפרקת?(ספרופיט)
כן. הפטריה מנצלת את מקורות הפחמן בלחם, כדוגמת העמילן אותו היא מפרקת לסוכרים פשוטים (גלוקוז) ע"י הפרשת אנזימים חוץ תאיים (כמו עמילאז). הגלוקוז נקלט ע"י הפטריה ומאפשר את צמיחתה.
2.ידוע לנו כי הפטריות הן הטרוטרופיות ולא פוטואוטרופיות.אך מדוע אור מעכב את גידולן ומהווה גיקוי למעבר לשלב הרבייה ותנאי להמשכו התקין?
אורגניזמים פוטוטרופיים מנצלים אור כמקור אנרגיה. ללא קשר לזה, אור הוא גירוי סביבתי שמשפיע על הפיזיולוגיה של הרבה מאוד אורגניזמים שאינם בעלי יכולת פוטוסנטטית. זה כולל מיקרואורגניזמים כדוגמת פטריות, אך גם יונקים מושפעים מאור ובכלל זה האדם. השפעת האור על תהליכים בגוף האדם מתבצעת ע"י שינוי ברמת הורמונים כדוגמת המלטונין. בפטריות, האור נקלט ע"י קולטנים (פוטורצפטורים) ומשפעל שרשרת הולכת סיגנל בתוך התא שמשפיעה על מגוון רחב של תהליכים (ראה מאמר סיכום מצורף). כך למשל בפטרית עובש הלחם הכתום Neurospora crassa (בתמונה המצורפת), ביטויים של הרבה גנים הקשורים בהנבגה אל-מינית וביצור קרטנואידים (הפיגמנט הכתום כמו שבגזר) מושפע מגירוי של אור. דווקא בפטריה זו אור אינו מעכב צימוח וגטטיבי ואינו גורם למעבר לרבייה מינית. כך שהתגובה לאור משתנה בין פטריה לפטריה.
3.כיצד משפיע יחס החומרים חנקן פחמן על הפעילות המטבולית של הפטרייה?
יחס חנקן / פחמן משפיע על הרבה מאוד תהליכים בפטריה, הן ברמת המטבוליזים הראשוני והשניוני שקשור לביטוי והפרשת אנזימים מפרקי מקורות מזון ואנזימים האחראיים על אגירת מקורות מזון עודפים (למשל, בעודף פחמן יווצר גליקוגן) והן על תהליכים התפתחותיים מורכבים יותר כמו מעבר לשלב של רביה מינית בפטריה N. crassa במצב של הרעבה לחנקן.
ד"ר כרמית זיו
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
התעורר ויכוח בצוות מדעים בנוגע להגדרות של נשימה תאית ותסיסה. האם תהליך ייצור הגבינה מוגדר כסוג של תסיסה (תסיסה לקטית)או שיותר נכון להגדירו כתהליך של נשימה תאית אנאירובית? האם רק תסיסה כוהלית מוגדרת כתסיסה?
נשמח לתשובתכם
אולפנית טבריה
האם קמח ומים יכולים להחמיץ ללא שמרים? כלומר האם ניתן לקבל מפירוק עמילן ללא שמרים כוהל ופחמן דו חמצני? משמע חימוץ העיסה?
במילים אחרות ,האם חמץ בפסח תוך חי רגעים על פי ההלכה תואם את התהליך הכימי ביולוגי?
תודה רותי
שלום, אני תלמיד בכיתה י"א ואני צריך לעשות השנה ביוחקר.
רציתי לדעת לשם כך, האם הפרוטיסט פיטופטורה מצוי בארץ ואם יש דרך להשיג אותו שידועה לכם (אם זה בכלל חוקי להשתמש בו).
אשמח אם תוכלו לעזור לי - אני מחפשת מקור מידע מהימן העוסק בהשפעת רמת הלחות על התפתחות העובש.
הומלץ לי לחפש מאמרים בסקולר גוגל, אך לא מצאתי משהו רלוונטי. אשמח אם תוכלו לעזור לי ואו להמליץ לי על מאמר, או לכתוב את דעתכם בנושא, מהי השפעת רמת הלחות על התפתחות העובש, מידע שאוכל להסתמכך עליו בתהליך העבודה
שלום רב
להלן קישור לתשובה:
http://www.bashaar.org.il/files/Host Acidification and virulence of Pencillium in Apples4860.pdf
פרופ' דב פרוסקי
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני
שלום, אנו שלוש תלמידות י"ב אשר עורכות ניסוי במסגרת יחידת הביוחקר בנושא השפעת ריכוזים שונים של מיצוי שום על עיכוב התרבות חיידק E.Coli
רצינו לשאול מדוע מיצוי השום גורם לעיכוב התרבות אצל חיידק הE.Coli
בתודה מראש-
ליטל וחברותיה
בספרות מקובל לחשוב שחומר פעיל נדיף בשם אליצין (allicin) המקנה לשום כתוש טרי
את ריחו החזק הוא המרכיב האנטי-בקטריאלי העיקרי. האליצין מגיב עם
החומצה האמינית ציסטאין באנזימים של החיידק ומנטרל אנזימים שהציסטאין חשוב לפעילותם (נמצא באתר הפעיל שלהם)
שחלקם חשובים למטבוליזם של החיידק ולכן פגיעה בהם מעכבת את גידולו. פרופ' דוד מירלמן ממכון ויצמן חקר את הנושא בשנות ה- 90 ופרופ' אנקרי שהיה אז תלמידו והיום נמצא בפקולטה לרפואה בטכניון ידע אולי לתרום פרטים נוספים.
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום
רציתי לשאול מה המנגנון הגורם לעלית חום בזמן מחלה בעקבות חשיפה לוירוס או חיידק?
ושאלה נוספת מדוע מערכת החיסון אינה מזהה כגורם זר תרופות / סמים
ןחומרים מקרוסקופים אחרים או רעלנים שונים מזוהים כזר
שלום, שמי ספיר הקבוצה שלי עושה בידוע על נושא העובש בפירות הדר. ברצונינו לערוך ניסוי על השפעת הטמפרטורה על התפתחות העובש בפירות. כמו כן גם רצינו לבדוק את השפעת האור על התפתחות העובש. בשני המקרים לא מצאנו מספיק מידע שתומך בכך שבכלל יש הפעה כלשהי. מידע שאנו צריכים עוד לפני שעושים את הניסוי. אם תוכלו לעזור לי בעניין אני אמשח מאוד. בתודה, ספיר
concerning this second question, you could do the experiment at 15 (room temp) and 5-7
C (refrigerator temp) and you will see that after wound inoculation of the fruits you will have a difference in decay development.
If you want
you use an acid solution that you add in the wound inoculation and I expect that the decay development will be faster under the acidic conditions. You could use some of the references I sent you to
support your experiments.
http://www.bashaar.org.il/files/Host Acidification and virulence of Pencillium in Apples4860.pdf
פרופ' דב פרוסקי
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני
אנו מחפשים בסיס ביולוגי להשערה שלנו לגבי השאלה מה השפעת עוצמת האור על התפתחות העובש בלחם?
אנו יודעים שעוצמת האור משפיעה על התפתחות צמחים, אך לא מצאנו חומר לגבי התפתחות עובש בעקבות עוצמת אור שונה..
שלום רב
שלחנו שאלה לפני כחודשיים בקשר להשפעת בצל על התפתחות חיידקים
קיבלנו תשובה מצויינת מאת הפרופ' חיים רבינוביץ
אנחנו מחפשים מאמר אחד או שניים(רצוי בעברית) העוסק בחומר הפעיל בבצל והשפעתו
נשמח לעזרתכם בעניין זה
תודה רבה
אורנה
שלום רב
,למיטב זכרוני העיתון מדע פרסם לפני כעשור או יותר מאמר המסכם את הרכב חמרי הגפרית ופעולתם. אין לי עותק והשואל מוזמן לגשת לאחת הספריות האוצרות את כרכי העיתון הזה, לבדוק את האינדקס ולמצוא את המאמר
.סיכום מדעי ניתן למצוא בספר
Rabinowitch HD and Brewster JL 1990. Onions and Allied Crops volume 3. Augusti , K. T. Therapeutic and medicinal values of onions and garlic. pp 93-108.
Rabinowitch, H.D., Currah, L. eds. (2002). Allium Crop Science: Recent Advances. CABI, Wallingford, U.K. 515pp
. בפרק 14 W.M. Randle and J.E. Lancaster. Sulphur compounds in alliumsin relation to flavour quality . pp. 329-356.חיפוש ברשת בעזרת מילות מפתח כמו שום, בצל, בקטריוצידים, אנטימיקרוביאלים וכד' עשוי להעלות מגוון של מאמרים פופלאריים שאינני יכול להיות ערב לתוכנם, לדיוק ולאיכות
בברכה,פרופ' חיים רבינוביץ'
פקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום וברכה
ידוע לי שככל שיש פחות שומן בחלב (או במוצריו) כך המוצר מתקלקל מהר יותר (מתפתחים מיקרואורגניזמים)
מה הסיבה לכך? מה הקשר בין אחוז השומן לקצב התפתחות המיקרו'? תודה
שלום,
רציתי לשאול על פטרייה הגדלה בפירות- הכוונה הספציפית שלי היא ללימון, אני מניחה שזוהי פטריית העובש הירוק.
ידוע לי שהיא צריכה רטיבות על מנת לגדול, ושאלתי היא - כאשר מדובר במיץ לימון שעשוי מרכז ומדולל במים- ברור שהסביבה הרטובה עוזרת, אך לדעתי ככל שיש יותר רכז בתחתית(משקע), כך הפטריה גדלה יותר. האם יש דרך למנוע את גדילת הפטריה על הרכז או לעשות טיפול כלשהו למיץ שימנע את גדילת הפטריה?
שלום אפרת,
שאלה בנוגע לעובש על פירות הדר נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת", להלן קישור לתשובה אשר מכילה מאמרים רבים בנושא וכן הפניות למאמרים בהם ודאי תוכלי למצוא תשובה לשאלתך.
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3550
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
האם יכולה להתקיים תופעת פלזמוליזה/ דפלזמוליזה בחיידקים בעלי דופן?
אשמח לתשובה, בתודה מראש.
שלום נדב,
פלסמוליזה ודפלסמוליזה, תהליכים הנגרמים כתוצאה משנויים בלחצים האוסמוטיים בין תוך וחוץ תא בעל דופן. על פי הגדרה מאפיינים תאים בעלי דופן – חיידקים, תאי צמח. לעיתים השנויים בהתרחקות הממברנה הציטופלסמטית מהדופן הינם שנויים מיקרוסקופיים.
בברכה,
פרופ' יאיר אהרונוביץ
מדעי החיים/מיקרוביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב
האם יש בסיס ביולוגי לכך שאור משפיע/מונע התפתחות של פטריית הפניצליום על תפוז? כי כידוע העובש אינו מבצע פוטוסינתזה...
האם יש תנאים סביבתיים נוספים המשפיעים על התפתחותו, מלבד לחות וטמפרטורה?
תודה
בוקר טוב
אני מבקשת באם אפשר לקבל מידע על בוטריטיס,אופן הדבקה- אילו תנאי הדבקה נדרשים?כמה שעות חושך,ובכלל כל מה שאפשר בנושא זה.
אשמח אם זה יהיה בעברית.
תודה רבה מראש
בילי
שלום בילי,
מצ"ב מידע אודות בוטריטוס שהתקבל מפרופ' יגאל אלעד, המחלקה לפתולוגיה של צמחים וחקר העשבים, מינהל המחקר החקלאי, מכון וולקני.
בברכה,
"בשער ברשת"
שלום רב
במסגרת עבודות חקר בכיתות יב, אנו מחפשים מידע אודות החומר הפעיל בבצל כנגד החיידקים. אנו מעוניינים לדעת מהו וכיצד משפיע על תאי החיידקים(הפסקת/עיכוב תהליכים? פגיעה פיזית בדופן? בקרום? וכדומה).
תודה מראש
אורנה
שלום אורנה,
פסטר נוכח ב-1858כי שום הגינה מכיל חמרים בעלי פעילות אנטי-בקטריאלית. מיצויי שום שמשו במהלך מלחמת העולם הראשונה לחיטוי ולמניעת גנגרנה. פעולתו האנטי-חיידקית, אנטי-פטרייתית ואנטי-נגיפית הוכחה בניסויים במבחנה, אך קשה להוכחה בבני אדם.
דוגמה להצלחת ניסוי בבני אדם: ניסויים קליניים בהם נשטף הפה בתמיסה המכילה 2.5% מיצוי של שום העלו כי הטיפול הועיל אך המטופלים התלוננו על הטעם והריח הדוחה.שום הגינה (וכך גם הבצל) מכיל מרכיבים מכילי גפרית שיש להם
פעילות ביולוגית, כגון: alliin, allicin, ajoene, S-allycystein, diallylsulphide and allymethyltrisulphide.פציעת התאים של השום
(ע"י חיתוך, לעיסה, כתישה וכד') גורמת למגע בין האנזים אלינאז וחומצת האמינו אליין ולפירוקה. מתקבלים אליצין וחמרים אחרים מכילי גפרית (חומרים נדיפים התורמים לריח ולטעם האופייניים ולתכונות הפרמצויטיות). חשיפה לאויר מעודדת את המשך הפירוק ויצירת diallyldisulphide בעל התכונות האנטיבקטריאליות וחיזור הציסטאין יגרום לפירוק הקשרים הדיסולפידיים בחלבוני החיידקים. מחקרים העלו כי האליצין ותיוסולפונטים המסונתזים ברקמות הפצועות של שום (ושל בצל) אחראים לעיכוב הגדילה של חיידקים ולתכונות הבקטריוצידיות של השום. כך גם אג'ואן וחמרים אחרים מכילי גפרית המשתחררים בתהליכים אלה .המנגנון האנטיבקטריאלי כולל מספר פעילויות, כגון: עיכוב התחרותי של אליצין עם אנזימים מכילי
sulphydryl, עיכוב הספציפי של סינתזת RNA בקטריאלי ע"י אליצין ועיכוב של סינתזת שומנים המשתתפים בבניית הממבראנות . כך נגרמים נזקים לדופן התא (למשל ב-Candida albicans) בברכה,פרופ' חיים רבינוביץ'
פקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
לורד ואיגור שלום
,שאלתכם מעסיקה את החוקרים כבר הרבה שנים, הנושא מורכב והממצאים אינם מצביעים בהכרח רק על מנגנון אחד, כפי שאסביר בהמשך
.כל שמן אתרי מכיל הרבה מאוד חומרים, להרבה מאוד יש פעילות כזאת או אחרת על חיידקים, פטריות תאים צמחיים או אנימליים. עד היום, בנושא החיידקים, רוב המחקרים הובילו לפעילות הפוגעת בתיפקוד ומבנה הממברנה הציטופלמטית של התא וגם במרכיבים המשולבים בה (חומצות שומן ואנזימים). פעולה זו פוגעת לחלוטין בתיפקוד החיידק, נפגעים תהליכים פיסיולוגים רבים, הוא מאבד את הכושר לשלוט מה נכנס ומה יוצא ממנו, עשוי לאבד את צורתו, להיות רגיש למלחים, לאבד את כושר הנשימה ועוד. עם זאת, מאחר שנבדקו רק חלק מהמרכיבים הפעילים, יתכן שיש כאלו המפעילים מנגנונים נוספים. להלן 3 מקורות ספרותיים טובים בנושא המנגנון בחידקים
:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.2009.04622.x/full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC127210/
בנוסף, יש לציין שבנוגע לתאים של יצורים עילאיים, חוץ מפגיעה בממברנות נמצאו מנגנונים נוספים. לדוגמא
:1.
נמצא במעבדתנו ופורסם לאחרונה שבצמחים ובתאים אנימליים חלק ממרכיבי השמנים האתריים פוגעים בריכוזים מזעריים בשלד התא ("מערכת המיקרוטובולי") על ידי פירוק הפולימר המרכיב אותה ו/או מניעת הפילמור. כך נמנע גם כושר ההתחלקות התלוי במערכת הזו.2.
עבודה יפנית הראתה דגרדציה של ד.נ.א כתוצאה מטיפול במרכיב מסויים. יתכן שזה נגרם בגלל הפגיעה בשלד התא, שיוצרת "בלגן" בתהליך התחלקות התא.3.
עוד נמצא במעבדתנו שמרכיבי שמנים אתריים מסוגלים לעורר פעילות מערכת אנזימטית הגורמת להתאבדות מתוכננת של תאים אנימליים (תהליך הקרוי "אפופטוזיס").יוצא איפה, שהשמנים האתריים לא עובדים רק במנגנון אחד אלא בשילוב מנגנונים, ולכן יתכן שזו הסיבה לכך שיש סינרגיזם בין המרכיבים, כך ששמן אתרי של צמח מסויים עשוי לפעול טוב יותר מאשר כל אחד ממרכיביו. במהלך המחקר, לעתים מנגנון אחד עשוי למסך קיומו של מנגנון אחר. לדוגמא, הרס מערכת המיקרוטובולי מתרחשת בריכוזים הרבה יותר נמוכים מאלה שפוגעים באופן ברור בממברנה. לכן אנשים שבדקו ריכוזים גבוהים יחסית של השמן האתרי גילו הרס ממברנות ומוות התאים מבלי שהבחינו בפגיעה במיקרוטובולי, שהיא מסובכת יותר מבחינה טכנית לבדיקה
.מקווה שעזרתי לשפוך אור על הידוע בנושא.
בברכה,ד"ר נתיב דודאי
היחידה לצמחי תבלין ובושם
מינהל המחקר החקלאי
שלום!
קראתי על חיידק הקלוסטרידיום הגורם לנמק ברקמת פצע ואחד מסימני הזיהוי שלו הוא גז שנוצר ברקמה. רציתי לדעת מהו גז זה ומה מקורו. האם יש קשר בין חיידק זה לק. בוטולינום שגם הוא מייצר גז? האם אותו גז?
תודה
שלום אסתי,
הגז ב "גז גנגרנה" הוא למעשה תערובת של גזים שונים, תוצרי תסיסה של החיידק קלוסטרידיום פרפרינגס
(Clostridium perfringens).קלוסטרידיום בוטוליניום, בן דוד רחוק, גם כן מייצר תערובת גזים כתוצאה מתסיסה
.אשמח לסייע אם יש צורך בפרטים נוספים
בברכה,ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
בברכה
מירה פלד
למירה שלום. ככל שאני יודע, שמרי האפייה
(Saccharmyces cerevisiae)אינם מושפעים מאור. גם אני חשבתי על טמפרטורה, אך את אומרת שניטרלת גורם זה... הייתי בודק שאכן מדובר בשמרי אפייה (מאיפה
השגת אותם? (.
בהעדר פרטים נוספים על האופן בו נעשה הניסוי קשה לי ליעץ עצה חכמה...:-(בברכה,
פרופ' מרטין קופייק
הפקולטה למדעי החיים
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
ישנו ניסוי בו מודדים קצב נשימה אלאוורנית של חיידקים בחלב ע"י מעקב אחר קצב העלמות צבעו של מתילן כחול.
אני מבקשת להבין את הכימיה של הסביבה המחזרת הנוצרת.
תודה, ריטה גלעד.
שלום ריטה וגלעד,
לפי הבנתי, ככל שיש חמצן בסביבה מתילן בלו נשאר כחול והופך להיות שקוף כאשר נגמר החמצן בתמיסה. הוא מחוזר על ידי חומרים מחזרים שונים אבל חוזר להיות כחול כל זמן שהחמצן עדיין בסביבתו
.יש על זה נתונים בויקיפדיה תחת הערך
Methylene blue בברכה,פרופ' אריה אדמון
ביולוגיה
הטכניון
קראתי שחיידקי המעי עלולים לעתים להפריש חומרים רעילים כגון מכווצי כלי דם או אמוניה.
באילו מקרים זה קורה?
תודה
שלום נוגה,
ראשית
הקדמה מספר גסטרואנטרולוגיה "שלייזינגר" מהדורה אחרונה:
בברכה,
ד"ר פליקס גוטספלד
גסטרואנטרולוגיה
בית חולים קפלן
אשמח לעזרה בזיהוי מין העפצים.
בביטופ של תלמידותי ישנו אקליפטוס שעליו עפצים הנראים כבליטות עגולות גדולות יחסית , כחצי ס"מ. הממוקמות בעיקר במרכז העלה ומופיעות בצרורות כמעין אשכולות.אציין שעץ זה גדל ביבול אשר בחבל אשכול.
ועפצים אלו אינם תוצר של Ophelimus maskelli
תודה זוהר
שלום זוהר,
העפצים נוצרו ע"י מין צרעה פולש אחר
, Leptocybe invasa שחדרה לישראל שנה או שנתיים לפני הצרעה Ophelimus maskelli ותוקפת את אותם מיני האיקליפטוס. בברכה,פרופ' צבי מנדל
מיקרוביולוגיה מולקולרית וביוטכנולוגיה
מכון וולקני
האם תא שמר מתכווץ/קטן בניפחו כתוצאה מריכוזי סוכרוז גבוהים?
שהרי לשמרים יש דופן, אבל שונה מתא צמח
שלום שרון,
והתא שבתוך הדופן יתכווץ. אותו הדבר קורה בתאים צמחיים.
פרופ' חגי גינזבורג
המחלקה לכימיה ביולגית, המכון למדעי החיים, הפקולטה למדעי הטבע
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אודה לך אם תוכל לכתוב כיצד דופן החיידק מגנה מפני סביבה היפוטונית, ואיך נמנעת כניסת מים לתא.
תודה רבה
the internal tube is the cytoplasmic membrnae, the external tire is the cell wall and air pressure is the tube is the osmotic pressure created inside the cell after influx of water to balance the outside osmotic pressure
to that of inside the cell.
פרופ' יצחק אופק
רפואה/החוג למיקרוביולוגיה הומנית
אוניברסיטת תל אביב
בהקשר לתשובה שניתנה על אנדואקזוציטוזה בחיידקים:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4486
מה ביחס לשמרים? גם להם דופן תא. האם הם מפרישים חומרים (לדוגמה בעיכול חוץ תאי) באקזוציטוזה, או במנגנונים כמו בחיידקים?
תודה, טלי
שלום טלי,
בברכה,
ד"ר חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אנטיביוטיקה מסוימת פועלת כיונופור ומגדילה את חדירות קרום החיידק ליונים בעקבות שינוי הריכוז התוך תאי מים חודרים לחיידקים וגורמים להתפוצצותו. השאלה האם דופן החיידקים אינה עמידה ללחץ אוסמוטי, כמו דופן של צמחים?
תודה, שרה
שלום שרה,
אכן דופן התא בחיידקים מגן עליהם מפני לחץ אוסמוטי וזוהי הסיבה שחיידקים יכולים לשרוד במים ללא ליזיס בניגוד לתאים אאוקריוטיים. ברב המקרים ליזיס מתרחש כאשר אנזימים המעכלים את דופן התא כדוגמת אנדופפטידאזות מופעלים בדרך שאינה טבעית/נורמלית ע"י מנגנונים או גירויים שונים כמו אלה המוזכרים בשאלתך.
פרופ' יצחק אופק
רפואה/החוג למיקרוביולוגיה הומנית
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב
האם ג'ל לניקוי ידיים לא מזיק לגוף בחיסול חיידקים מהפלורה הטבעית של העור?
תודה
איתי.
שלום איתי,
ג'ל אנטי בקטריאלי לחיטוי ידיים או להרג חיידקים פתוגניים משמש על פי רב מנתחים ואחיות. לפלורה הנורמלית יש אכן תפקיד בהגנה בעיקר על רקמה רירית (מוקוזה) כמו המעי וחלל הפה, בעור לא הוכח תפקידה אך עם זאת – פלורה נורמלית נבנית בתוך זמן קצר לפיכך סטריליזציה של הידיים ע"י חומר אנטיספטי לפרק זמן מוגבל לא תגרום כל נזק.
בברכה,
פרופ' יצחק אופק
רפואה/החוג למיקרוביולוגיה הומנית
אוניברסיטת תל אביב
מספר שאלות לי בקשר לזיכרון חיסוני
האם גופינו מפתח זיכרון חיסוני לכל וירוס שפעת שתוקף אותו?
האם אדם שחלה בשפעת החזירים יכול לחלות שנית?
מדוע יש מחלות שהגוף מפתח זיכרון חיסוני וכאלו שלא?
שלום רב,
ככלל, כל תגובת חיסון משרה זיכרון חיסוני. לכן, התשובה לשאלה הראשונה היא: כן, גופינו מפתח זיכרון חיסוני לכל וירוס שפעת שתוקף אותו. אבל כפי שמוסבר להלן, זיכרון זה אינו מבטיח שאדם לא יחלה בשפעת יותר מפעם אחת.
לגבי השאלה השלישית: כאשר מדובר במחלות זיהומיות הנגרמות על ידי חיידק או נגיף, אין זה מדויק לומר ש "יש מחלות שהגוף מפתח זיכרון חיסוני וכאלו שלא", כי במהלך תגובה חיסונית נגד חיידקים או נגיפים, כולל נגיף השפעת, מתפתח זיכרון חיסוני. אבל קיימים הבדלים במשך הזיכרון החיסוני. יש אנטיגנים שמשרים זיכרון קצר מועד, ויש אנטיגנים שמשרים זיכרון חיסוני שנשמר לאורך תקופות ארוכות. צריך גם לקחת בחשבון שיש נגיפים, כמו למשל נגיף השפעת, שעוברים שינויים גנטיים תכופים, שיוצרים זנים חדשים. הזיכרון החיסוני, שנוצר כנגד הדבקה בנגיף שפעת מסוים, אינו תקף כאשר נדבקים שנית בנגיף שפעת, שעבר שינוי גנטי ולכן אינו זהה לנגיף שכנגדו מכוון הזיכרון החיסוני.
לגבי השאלה השנייה הנוגעת לשפעת החזירים, אני מציעה לפנות לוירולוג או למומחה למחלות זיהומיות.
בברכה,
פרופ' נורית הולנדר
בית הספר לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב פרופ' בלקין,
אבקש ברשותך לשאול שאלה נוספת:
בתשובתך התייחסת למשוואה הכימית כמשוואה המייצגת תהליך מיקרוביאלי, האם המשוואה רלבנטית- מייצגת גם אורגניזמים שאינם מאירים ע"י חיידקים?
תודה
איתי.
שלום איתי,
המשותף לכל מערכות ההארה הביולוגית הוא שבשלב מסוים בריאקציה נוצרת מולקולה מעוררת; על מנת לחזור למצבה האנרגטי הבסיסי מולקולה זו משחררת פוטון, וכך מתרחשת ההארה. כפי שציינתי בתשובתי הקודמת, גם האנזים (לוציפראז) וגם הסובסטרט (לוציפרין) נבדלים זה מזה ביצורים שונים, ולפיכך שונה גם אופיין הכימי של המולקולות המעוררות בתהליך, וגם הדרכים בהן הן נוצרות. משוואות התהליך אינן זהות, איפה, ביצורים שונים. אחת ממערכות ההארה המוכרות ביותר היא זו של החרקים, ובמיוחד זו של הגחליליות.
המשואה בגחליליות מורכבת יותר מאשר בחיידקים, וניתן לתארה בשלושה שלבים המופיעים במסמך המצ"ב.
בברכה,
פרופ' שמשון בלקין
המכון למדעי החיים
האוניברסיטה העברית
מבקשת לשאול האם החיידקים והפטריות המשתייכים לקבוצת המפרקים חיים רק בקרקע, או נמצאים גם באוויר.?
כיצד הם באים במגע עם האורגניזמים המתים אותם הם מפרקים?
שלום רב,
רב החיידקים והפטריות המכונים ע"י השואל כ"מפרקים" פעילים בעיקר בקרקע או בסביבות מימיות. כאשר מיקרואורגניזמים אילו נמצאים באוויר הרי שהם ספוחים בעיקר לגרגרי אבק מיקרוסקופיים ונמצאים במצב מטאבולי "רדום" (רבים מהם במצב של נבגים). רק כאשר הם שוקעים לתוך מצע המכיל חומרי מזון הם יוצאים מן המצב התרדמתי ומתחילים להתחלק.
אני מקווה שתשובתי מספקת, ולוא, אנא חיזרו אלי עם שאלות מפורטות יותר.
בברכה,
פרופ' משה מברך
מיקרוביולוגיה מולקולרית וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב
א - מה המשוואה הכימית המתארת את תהליך הביולומניסנציה באמצעות האנזים לוציפראז שמחמצן את הפיגמנט לוציפירין ?תודה
ב - האם יש קורולציה חיוביות בין העומק לבין השימוש במנגנון הביולומינסנציה באורגניזמים החיים במים ?תודה
איתי.
שלום איתי,
א. ההארה הביולוגית (ביולומיניסנציה) נפוצה מאד בעולם החי (יש הטוענים שהיכולת להאיר התפתחה במהלך האבולוציה כ-30 פעם במקביל!), וקיימים יצורים מאירים מקבוצות שונות ומגוונות, מחיידקים דרך פטריות וחרקים ועד דגים. בכל המקרים האנזים המבצע את הריאקציה מכונה לוציפראז, והסובסטרט לתהליך נקרא לוציפרין. ברם, חשוב לזכור שהן הלוציפראזות והן הלוציפרינים שונים מאד האחד מהשני, בהתאם לאורגניזם אליו הם שייכים. בהתאמה, שונות גם המשוואות המתארות את תהליך ההארה הביולוגית
.שניים מתהליכי ההארה הביולוגית המוכרים ביותר הם של חרקים (למשל גחליליות) ושל חיידקים
.התהליך המיקרוביאלי בד"כ נרשם כך
:FMNH2 + RCHO + O2
à FMN + H2O + RCOOH + hv (490 nm)הפלבין מונו נוקליאוטיד המחוזר מהווה מקור לאלקטרונים, ומתחמצן לפלבין מונו נוקליאוטיד מחומצן. האלדהיד (שארכו 14 פחמנים) מהווה את הסובסטרט, והופך לחומצה השומנית המקבילה. נוכחותו של חמצן היא הכרחית
.הסיפור אצל החרקים שונה במספר אופנים, בין השאר בתלות ב
-ATP (ולכן ריאקציה זו משמשת כלי אנליטי מצויין לכימות ATP ) ובמגנזיום. התלות בחמצן משותפת לשני התהליכים. את המשוואות המתארות את התהליך בגחלילית ניתן למצוא, למשל, ב- www.photobiology.info/Branchini.htm.קיימים אתרי אינטרנט רבים מאד העוסקים בהארה ביולוגית; אחד האטרקטיביים שבהם הוא
http://www.lifesci.ucsb.edu/~biolum/.ב. נערכו מספר מחקרים שבדקו את נפיצות ההארה הביולוגית כפונקציה של העומק, אך אלה התרכזו בעיקר בהארה ע"י מיקרואורגניזמים, בעיקר חיידקים, שכמובן היתה נפוצה בעיקר באזורים בהם יש לחיידקים מקורות מזון. בהחלט קיימים בים ייצורי עומק (דגים) המשתמשים בהארה הביולוגית כמקור אור, אך אינני מכיר מחקרים שבדקו את השימוש בהארה כתלות בעומק
.בברכה,פרופ' שמשון בלקין
המכון למדעי החיים
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
האם זמן וטמפ' הפסטור זה תלוי מוצר או תלוי מיקרואורגניזם?
על פי התשובה אבקש לדעת את בזמן והטמפרטורה למזונות עיקריים ו/או לחיידקים, שמרים, פטריות, עובש
המון תודה
שלום ליאת,
שאלות הנושא פסטור נשאלו בעבר באתר "בשער ברשת".
להלן קישור לאחת התשובות:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3012
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל