מזרע לזרע

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
24701
01/12/2022
השפעת חומציות על נביטה של זרעי מש
שאלה מספר 24701 - השפעת חומציות על נביטה של זרעי מש

שלום רב, במסגרת הביו חקר בחרנו את השאלה- כיצד רמת PH משפיעה על נביטת זרעי שעועית מש. אנו משערים שככל שרמת ה PH תהיה יותר חומצית כך יתעכב קצב הנביטה או לא יתאפשר כלל. אנו צריכים לרשום בסיס להשערה זו, אך לא מצאנו מקור מידע שעוזר לנו. שאלתנו היא- איך החומציות מעכבת את הנביטה? על איזה אנזים(מרכיב אחר בזרע) החומציות משפיעה ובכך מעכבת את הנביטה?

נשמח לתשובה, תודה רבה!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24373
01/12/2022
השפעת אורך גל על קצב הפוטוסינתזה
שאלה מספר 24373 - השפעת אורך גל על קצב הפוטוסינתזה

שלום. אנחנו מתכננות ניסוי חקר לבגרות בביולוגיה ששאלת החקר היא "מהי השפעת אורכי גל שונים על קצב תהליך הפוטוסינתזה ?". וברצוננו לדעת אם זה אפשרי שנשתמש בצבע מאכל בצבעים שונים במים שבכוס הכימית בה נשים את המבחנות עם הצמח ושנאיר באור לבן על הכוס הכימית? או שמא ישנה דרך אחרת לבצע את הניסוי? תודה מראש, אור ניר ואורטל נאמן

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

מצורף לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער":

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7552

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5901

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3397

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7760

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24216
01/12/2022
מיצוי שמן הלבנד
שאלה מספר 24216 - מיצוי שמן הלבנד
שלום, בעבודת הביוחקר שלנו בדקנו את השפעת מיצוי שמן הלבנדר על זרעי שעועית מש נובטים. אנחנו מתקשות למצוא מידע מדעי על שמן הלבנדר. באחד מהמקורות מצאנו ששמן הלבנדר אכן מתמוסס במים ולכן בניסוינו לקחנו פרחי לבנדר יבשים וחלטנו אותו ע"י מים רותחים, השארנו את זה 24 שעות ומכך התקבל מיצוי לבנדר מרוכז מאוד (הריכוז ידוע). נשמח אם תוכל לתת לנו מידע על ההרכב הכימי של שמן הלבנדר ואם אכן לעובדה ששמן הלבנדר מתמוסס במים. אם יש בידך עוד מידע שקשור לצמח הלבנדר ומאפיניו נשמח לעזרתך. תודה רבה ויום טוב, יעל עמית.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,
להלן קישורים לתשובות ממוחים שניתנו בעבר ויוכלו לתת לכם מענה


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7455

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7076


בהצלחה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24182
01/12/2022
השפעת מיצוי עגבניה על נביטת זרעי חיטה
שאלה מספר 24182 - השפעת מיצוי עגבניה על נביטת זרעי חיטה
שלום, במסגרת מטלת הביוחקר, הנושא עליו אנו כותבות הוא אללופתיה במיצוי עגבניה. נשמח לדעת מה החומר המעכב נביטה במיצוי העגבניה ועוד מידע על אללופתיה בעגבניה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022



שלום,

מצ"ב קישור לתשובה המסבירה את התופעה: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5506

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24169
01/12/2022
האם יש טעם לבדוק את ההשפעה של קרינה טלפונית על נביטה של זרעים?
שאלה מספר 24169 - האם יש טעם לבדוק את ההשפעה של קרינה טלפונית על נביטה של זרעים?

קיבלנו עבודת חקר בשיעור ביולוגיה בה אנחנו בוחרים את השאלת חקר, בחרנו לבדוק את ההשפעה של קרינה טלפונית על נביטה. השאלה שלי היא האם יש טעם לעשות  ניסוי שכזה  כלומר האם יש סוג של השפעה של קרינה של טלפון על נביטה של זרעים האם לדעתכם אני יכול להשתמש בזה בתור עבודת החקר שלי?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

יש סוגי קרינה שיכולים להשפיע על נביטת זרעים, אבל לא ידוע לי על השפעת קרינה של טלפון על נביטה.

 

בברכה,

 

פרופ' יהושע סרנגה
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית

24172
01/12/2022
עיכוב נביטה על ידי מיץ תות שדה
שאלה מספר 24172 - עיכוב נביטה על ידי מיץ תות שדה
אנו עורכות ניסוי של עיכוב נביטה ע"י מיץ תות שדה . אנו מבקשות לדעת אילו חומרים מעכבי נביטה נמצאים בפרי של תות שדה. תודה , סיוון ויקה ויובל .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

איני מכיר חומרי עיכוב ספציפיים במיץ פרי תות שדה. מצד שני ריכוז גבוה של מיץ (למעשה של כל מיץ) יכול לכלול ריכוז גבוה של מומסים המעכבים (עיכוב אוסמוטי) הנביטה.
כמו כן, בתנאים לא סטריליים יכולים להתפתח מיקרואורגניזמים במיץ הפוגעים בזרעים ולכן אינם נובטים.
 

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

24033
01/12/2022
גיל ההתבגרות והורמוני המין
שאלה מספר 24033 - גיל ההתבגרות והורמוני המין

שלום, ברצוני לדעת למה דווקא בגיל ההתבגרות יש שחרור מההיפותלמוס של הורמון משחרר GNRH ומההיפופיזה LH ו FSH שמעוררים את הזקיק אצל האישה ומעוררים יצירת תאי זרע אצל הגבר (והשפעתם על השחלה והאשכים)? 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב.

שאלה מצויינת.

ראשית כדאי להבהיר כי הפרשה פולסטילית של GnRH מההיפותלמוס ושל LH  ו-  FSH (הגונדוטרופינים) מההיפופיזה מתרחשת גם לפני גיל ההתבגרות, אבל בתדירות ובעוצמה שלא מעוררים את התפתחות של תאי המין.

בגיל ההתבגרות הורמונים אלו מופרשים באופן שמעורר את גדילת הזקיקים וביוץ בנקבה ואת התפתחות תאי הזרע בנקבה.

למה התהליך קורה דווקה בגיל ההתבגרות ולא קודם?

הסיבה לכך היא שתהליך הרבייה קורה בזמן ובתנאים שהכי מתאימים לאחזקת הריון ולגידול צאצאים. למשל, בבע"ח החיים באזורים בהם יש חילופי עונות, ההזדווגות ותחילת ההריון מתרחשים כך שההמלטה תתרחש כאשר מזג האויר וזמינות המזון יתאימו לגידול הצאצאים. הגיל שבו מתרחש ההריון הראשון (כלומר גיל ההתבגרות המינית) גם הוא חשוב מאחר ויש צורך במאגרי אנרגיה מספיקים וגודל מסויים על מנת לקיים הריון תקין ולגדל צאצאים. המידע לגבי גודל הגוף ומאגרי האנרגיה, כמו גם העונה והתנאים החיצוניים נקלטים בהיפותלמוס ומשפיעים על הפרשת ההורמון GnRH כך שתהיה מספקת לעודד את הפרשת ה LH וה- FSH ולעודד התפתחות ביציות ותאי זרע רק כאשר התנאים מתאימים לכך.

יתכן ואילו התהליך היה מתרחש בגיל צעיר מידי היכולת לגדל צאצאים הייתה פוחתת והיינו נכחדים. תהליכים אבולוציונים "דואגים" לכך שכל מין בע"ח (כולל בני אדם) יתרבה בזמן המתאים ביותר לסיכויי ההשרדות של הצאצאים. 

ד"ר יואב גוטהילף
מדעי החיים, נוירוביוכימיה
אוניברסיטת תל אביב

24024
01/12/2022
חומצת ABA כמעכב נביטה בעגבניה
שאלה מספר 24024 - חומצת ABA כמעכב נביטה בעגבניה

אנו שתי תלמידות בכיתה י''ב, שעושות ביוחקר על השפעת ריכוזים שונים של מיץ עגבניות על נביטת זרעי עגבניה - בהתייחסות למעכב הנביטה בעגבניה ABA שאמור לעכב את הנביטה. רצינו לדעת כיצד משפיע ההורמון aba על זרעי העגבניה: כיצד הוא מעכב את נביטתם? נשמח לתשובה במהרה. תודה מראש!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לכן,

שאלות דומות לשאלתכן נענו בעבר באתר "בשער ברשת", להלן קישור לתשובות המומחים בנושא:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5749
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5506
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5755

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24002
01/12/2022
השפעת סוכר על צמיחה
שאלה מספר 24002 - השפעת סוכר על צמיחה

שאלת החקר שלנו היא: השפעת כמויות שונות של סוכר ממקור חיצוני על כמות וקצב הצמיחה.

עלינו לבחור צמח לניסוי , אבל אנחנו לא יודעים איזה צמח ישפיע סוכר ממקור חיצוני (לא מפוטוסינטזה).

אנחנו צריכים מקורות לניסוי ולא מצאנו אז נשמח לקבל עזרה.

תודה אגם ואלעד.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אלעד שלום,

מצ"ב קישור לתשובות מומחים שהשיבו באתר "בשער ברשת" לשאלות בנושא השפעת הוספת גלוקוז על קצב הנביטה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5853
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5352
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4471

לאחר עיון בחומר המצ"ב, נשמח להשיב על שאלות נוספות במהלך עבודת הביוחקר,

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23938
01/12/2022
העשרת הקרקע בחיידקי ריזוביום
שאלה מספר 23938 - העשרת הקרקע בחיידקי ריזוביום

שלום,

האם כאשר מעשירים את הקרקע בחיידקי ריזוביום, יש צורך לזרוע בה גם צמחי קטניות, או שהחיידקים מסוגלים להעשיר את הקרקע באמוניה גם ללא קטניות?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

רחלי שלום,

להלן קישור לתשובות שניתנו בנושא ע"י מומחים באתר:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5365
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4621
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23943
01/12/2022
השפעת לחות אויר גדולה על הצמח
שאלה מספר 23943 - השפעת לחות אויר גדולה על הצמח

כיצד משפיעה לחות האויר על הצמח?

תשובה 1:  כשהאויר לח הפיוניות פתוחות כל הזמן ומצב זה גורם להתייבשות הצמח.

תשובה 2: כשהאויר לח אדי מים נשארים בחללים שבעלה, ואז אין מקום לכניסת פד"ח ואז אין פוטוסינתיזה.

האם שתי התשובות מקובלות?

תודה רבה. 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23910
01/12/2022
מקור מהימן לביוחקר
שאלה מספר 23910 - מקור מהימן לביוחקר

אשמח לקישור למקור הקשור לשאלת החקר:

השפעת ריכוזי אבקת כביסה על נשימה תאית בזרעי חומוס.

תודה רבה לעוזרים!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אודיה שלום,

מצ"ב קישורים לתשובות מומחים בנושא שאלת החקר שהצגת בשאלתך:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5937

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4758

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23911
01/12/2022
שיוך סיסטמטי
שאלה מספר 23911 - שיוך סיסטמטי

שיוך סיסטמטי של זרעי חומוס ושם לועזי לזרעי חומוס.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצ"ב קישור המפרט את שיוך החמצה (חומוס):

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%9E%D7%A6%D7%94
 

בברכה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23914
01/12/2022
פריחה וחנטת פירות
שאלה מספר 23914 - פריחה וחנטת פירות

מדוע  עצי פרי  או שיחים שמתפתחים מזרעי פירות אשר נקנים בסופר  אינם מפתחים פירות ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

הזרעים כן יתפתחו לעצים מניבים אך בשל הגנטיקה המורכבת של רוב הפירות לא יתקבלו פירות כמו הפרי המקורי, אלא פרי שהוא שונה לטובה או יותר שכיח לרעה.

רוב עצי פרי מתרבים מסחרית מייחורים כדי להתגבר על תופעה זאת, אבל בגידול מזרעים גם ניתן להשיג יבול אם מקפידים על משטר מים ודשן כראוי.


בברכה,
 

ד"ר יהושע קליין
המכון למדעי הצמח
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

23909
01/12/2022
השחמה
שאלה מספר 23909 - השחמה

חיפשנו אני וחברתי לעבודה, מידע על תהליך ההשחמה, ורצינו לדעת האם תהליך ההשחמה הוא תהליך הפיך? ואם אפשר לקבל עוד מידע על תהליך זה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
23891
01/12/2022
השפעת סבון כלים רגיל וסבון כלים אקולוגי על גדילת הצמח
שאלה מספר 23891 - השפעת סבון כלים רגיל וסבון כלים אקולוגי על גדילת הצמח

אני מתקשה למצוא חומר בעברית באינטרנט לגבי השפעתו של סבון כלים רגיל וסבון כלים אקולוגי על גדילתו של צמח. כל מאמר/ כתבה וכו' יתקבלו בברכה. תודה רבה מראש. נועה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

נועה שלום,

להלן מצורפים מקורות מידע לעיונך בנושא המחקר שלך: "השפעת מים אפורים על התפתחות הצמח".

1. קובץ סיכום מחקר לחצי כאן


2. מצורפים שני תקצירים לעבודות חקר בנושא: עבודה מס' 1 עבודה מס' 2 .

3. מצורפת מצגת לעבודת חקר נוספת לחצי כאן למצגת.
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23901
01/12/2022
השפעת קוטר בצלי הגינה על פריחתם.
שאלה מספר 23901 - השפעת קוטר בצלי הגינה על פריחתם.

אנחנו עושים פרוייקט חממה על השפעת קוטר בצלי הגינה על פריחתם(חתחנו בצלים בכל מיני גדלים-25%,50%,75%, ובקרה-100%),והיינו שמחים לקבל מידע על אופן גידול הבצלים ועל הגודל בו הם מתחילים ליפרוח (אם יש כזה),ונשמח גם לקבל כל מידע נוסף שיכול ליתרום  לעבודתנו. 

תודה רבה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אביה שלום,

להלן קישורים לתשובת מומחה שפורסמה באתר בנושא:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4638

כמו כן, מצורף קישור למחקר שנערך בנושא התפתחות גיאופיט:

http://www.agri.gov.il/download/files/%D7%A2%D7%9C%D7%95%D7%9F%20%D7%94%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%A7%D7%94%20%D7%9C%D7%A4%D7%A8%D7%97%D7%99%D7%9D%20%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9F%205%20%D7%9E%D7%90%D7%99%202012_1.pdf

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23875
01/12/2022
איזה מינרל הכי נחוץ לגדילת הצמח ?
שאלה מספר 23875 - איזה מינרל הכי נחוץ לגדילת הצמח ?

איזה 3 מירנרלים הכי ישפיעו על טיב צמיחת הצמח ? והאם בהעדר אחד מהם הצמח יכול להתפתח כרגיל ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שקד שלום,

מצ"ב קישור לאתר העונה לשאלה: "אילו מינרלים הצמח צריך" וכיצד יושפע הצמח במקרה של עודף או מחסור במינרלים:

http://www.haderech.co.il/garden27.html
 

כמו כן, מצורף קישור לאתר המסביר עם אילו סוגי מים עדיף להשקות צמחים:

http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%A2%D7%9D-%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%95-%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%9B%D7%93%D7%90%D7%99-%D7%9C%D7%94%D7%A9%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%99-%D7%91%D7%A8%D7%96-%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%A8%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%95-%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%A0%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23877
01/12/2022
השפעת סוגי תאורה על נביטה וצמיחת זרעי שעועי(תאורת יום, לד, פלורוסנט)
שאלה מספר 23877 - השפעת סוגי תאורה על נביטה וצמיחת זרעי שעועי(תאורת יום, לד, פלורוסנט)

חוקרת את הנושא:

השפעת גורמי תאורה(אור יום, לד, פלורוסנט)על נביטת זרעי שעועית .

האם ידוע לך מה אמור להיתקבל?מה ההשערה?(כרגע איני רואה הבדל והזרעים נבטו אותו דבר בכל סוגי התאורה ששמתי),אשמח לקבל חומר בנושא של השפעת סוגי תאורה על נביטה- האם קיים?

בברכה ליאורית

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
23878
01/12/2022
שאלת המשך חקר
שאלה מספר 23878 - שאלת המשך חקר

שלום רב,

אנו תלמידות כיתת יב הלומדות במגמת ביולוגיה.

במסגרת המגמה, אנו מכינות ביוחקר בו אנו בודקות את השפעת סוגי סוכר שונים על קצב הפקת האנרגיה בשמרי אפיה.

האם שמרי אפייה יכולים לנצל עמילן? אם כן, איך? באמצעות אנזימים שונים? אילו אנזימים? תוך כמה זמן יוכלו השמרים לנצל את העמילן ?

תודה מראש

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לכן,

שמרים לא מייצרים עמילאז לכן לא יכולים לפרק עמילן, אלא אם כן הוסיפו להם מבחוץ את האנזים. כשחומר הגלם לתסיסת השמרים הוא גרגרי חיטה או שעורה נובטים (בתעשית הבירה למשל), נוצר עמילאז בקליפת הגרגר הנובט והוא שמפרק את העמילן לדו סוכרים וחד סוכרים, אותם יכולים לפרק השמרים.

רוני


 

ד"ר רוני לב
מדעים
מכללת לוינסקי לחינוך

23864
01/12/2022
מידע מדעי על נושא הביוחקר: השפעת אלכוהול על נביטה
שאלה מספר 23864 - מידע מדעי על נושא הביוחקר: השפעת אלכוהול על נביטה

שלום וברכה.אנחנו רוצות לעשות את הביוחקר שלנו על הקשר בין ריכוזי אלכוהול שונים לבין עיכוב נביטה  של זרעים.  אנחנו מאוד מחפשות מידע. נשמח על עזרתכם. תודה רבה. עדן  ושקד

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

עדן ושקד שלום,

בקישור לתשובה המצורפת ישנם מאמרים שנשלחו ע"י המומחה לנושא, והמסבירים את נושא השפעת אלכוהול על נביטה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5929

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23812
01/12/2022
עזרה בביוחקר- אללופתיה
שאלה מספר 23812 - עזרה בביוחקר- אללופתיה

שלום, אנו תלמידות יב מבית הספר גינסבורג האורן ביבנה.

כעת אנו בעיצומו של תהליך כתיבת הביוחקר.

הנושא הנבדק בעבודתנו- מהי השפעת מספר הטיפות של שמן האקליפטוס על נביטת שעועית המאש?

נבקש מקורות מידע על שעועית מאש ועל מחקרים בנושא האללופתיה, שכן נתקלנו בקשיים למצוא  בכוחות עצמנו.

תודה רבה 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לכן,

מצורף קישור לתשובת מומחה בנושא "אללופתיה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4912

כמו כן, מצורף קישור למידע על שעועית המאש:

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A9

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23822
01/12/2022
עזרה דחופה לעבודת הביוחקר
שאלה מספר 23822 - עזרה דחופה לעבודת הביוחקר

שלום, אני לומדת במגמת ביולוגיה ועושה עבודת חקר  העוסקת בהשפעת זמן השריית זרעי קטניות במים על אחוז נביטתם. חיפשתי הרבה באינטרנט ולא מצאתי מקורות מידע טובים בנושא. אשמח לקבל עזרה בכך בדחיפות.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן קישורים לתשובות מומחים שפורסמו באתר בנושא זה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5366
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5323
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4861

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23798
01/12/2022
פריחת התורמוסים
שאלה מספר 23798 - פריחת התורמוסים

שלום, בתאריך 27/02 סיירתי עם תלמידות בגבעת התורמוסים והתעוררה לי שאלה שאולי תוכלו להציע לי פתרונות- בניסויים במעבדה / בחממה אנחנו בקושי מצליחים להנביט תורמוסים, רק אחרי טיפולים מקדימים כמו השריה בחומצה מתקבל אחוז נביטה נורמלי אבל לא הצלחנו להגיע ל 100% ואילו בשטחים פתוחים כמו בגבעת התורמוסים או בנחל תבור יש פריחה מדהימה ומשנה לשנה אני רואה התרחבות בשטחי הפריחה לפחות בגבעת התורמוסים ושאלתי הכיצד? האם סוג הקרקע זה המפתח? אגב גם בגבעת התורמוסים יש אזורי פריחה ואיזורים שבקושי  נתקלים בפרח בודד. אשמח לקבל רעיונות

תודה מראש. דליה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23650
01/12/2022
עומק זריעה
שאלה מספר 23650 - עומק זריעה

שלום אני רוני כהן תלמידת יב.

אני מבצעת את הביודע על נושא נביטת זרעי שעועית. אחת משאלות החקר שלי היא על עומק הזריעה. אני באמצע הניסוי והזרע שצמח ראשון היה בעציץ אחד (מתוך שלוש חזרות) בעומק זריעה 6 ס"מ (מתוך 7 ס"מ של אדמה בעציץ) ביצענו גם זריעה בגובה 3.5 ס"מ ו-1 ס"מ בעציצים שונים, ולא קיבלנו נביטה.

אשמח לדעת למה דווקא הזרע הראשון שצמח היה בעציץ שבו עומק השתילה הוא 6 ס"מ ולמה רק בעציץ הזה ולא גם בשני האחרים למרות שכולם קיבלו אותם תנאים.

תודה, רוני כהן :)

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רוני,

שאלתך מעניינת. אבל, ראשית מזרע בודד אין להסיק מסקנות צריך להמתין ולראות אם זאת תופעה או מקרה. בנוסף, כדי לענות על שאלתך צריך עוד הרבה נתונים.

1. מה סוג האדמה בעציצים?

2. כמה זרעים יש בכל חזרה? בכל עציץ?

3. מה משטר ההשקייה בניסוי?

4. איך נזרעו הזרעים, יבשים או לאחר התפחה?

5. מה הטמפרטורה במקום הניסוי (יום ולילה)?

6. כמה זמן חלף מהזריעה?

בברכה,

פרופ' אברהם לאלזר



פרופ' אברהם לאלזר
מנהל מכון
מכון וולקני

23654
01/12/2022
עזרה בביוחקר
שאלה מספר 23654 - עזרה בביוחקר

שאלת הביוחקר שלי היא:

מה ההשפעה של מעכבי נביטה אורגניים על צמחי בר

רציתי לקבל עזרה ואולי תדריך כיצד אני יכול לחקור שאלה זו ?

אולי אם אפשר להפנות אותי למאמרים מדעיים בנושא?

האם לדעתך שאלה זו טובה לרמת ביוחקר של בגרות?

אשמח לתשובה,לעזרה, לתדרוך..

בתודה מראש,

ידידיה קליפה

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


ידידיה שלום,

שאלה בנושא עיכוב נביטה נשאלה בעבר באתר, להלן קישור לתשובה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4306

נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות,

בהצלחה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23605
01/12/2022
רמות חומציות אופטימליות לגידול זרעים
שאלה מספר 23605 - רמות חומציות אופטימליות לגידול זרעים
הייתי רוצה לדעת באילו רמות חומציות של האדמה עם וללא דשן זרעים של לוביה, שעועית, חיטה יכולים לגדול בצורה מיטבית, בזמן שישנם זרעים רגישים יותר שלא יוכלו לגדול ברמת חומציות זו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הראל שלום,

שאלה בנושא "השפעת רמת חומציות הקרקע על נביטת זרעים" נענתה בעבר באתר.

להלן הקישור: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4943

בברכה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23532
01/12/2022
עיכוב נביטה ע"י מיץ תפוזים ו/או מיץ עגבניות
שאלה מספר 23532 - עיכוב נביטה ע"י מיץ תפוזים ו/או מיץ עגבניות

שלום רב,

אני מנחה תלמידים בפרוייקטים של מדעי החיים וחקלאות.

אחד התלמידים בחר בנושא עיכוב נביטה ע"י מיץ תפוזים או עגבניות ואנו רוצים לבדוק את העיכוב על נביטה של זרעי חיטה.

ברצוני לשאול האם במיץ תפוזים ובמיץ עגבניות יש גורם המעכב נביטה? האם ידוע מהו הגורם? האם ניתן לבודדו בתנאי מעבדה של בית הספר?

תודה רבה,

אורלי קבילי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

לאורלי שלום,

היות והטבע מסביבנו מורכב ופעיל, לא ניתן להדגים בקלות בכיתה כל מה שעולה בראשו של כל תלמיד. גם לא לכל רעיון שמישהו מעלה ניתן למצוא תשובה מוסמכת. לא לחינם עסקו בעבר רבות בתכנון קפדני של ניסויי מעבדה שיהיו מוצלחים ויוכלו להדגים את התהליך הנלמד.

אני מניח שמיץ תפוזים, בעיקר עקב תכולת החומצה שבו, יעכב נביטה של זרעי חיטה אך אינני חושב שמישהו בדק זאת. בעגבניה, לעומת זאת, ידוע שיש בציפה חומרים מעכבי נביטה של זרעי העגבניה הנמצאים בה. ההבדל בין עגבניה לתפוז בעניין זה הוא שזרעי התפוז אינם "שוחים" במיץ תפוזים כל עוד הפרי שלם. אני מעריך שלא תוכלי להדגים את הדברים האלה במעבדת ביה"ס כי כאשר תשרי זרעי חיטה במיץ תפוזים או מיץ עגבניה, בתנאים לא סטריליים, יגדלו עליהם פטריות וחיידקים כי שניהם מכילים סוכר ועוד חומרי מזון טובים. כל הכלים יסריחו ויהיו מלאים במיקרואורגניזמיים שלכעצמם יכולים להפריע לנביטה. הטכניקה המקובלת של "שחרור" זרעי עגבניה מהעיכוב היא לסחוט את הפירות ולתת לזרעים להישאר שרויים במיץ העגבניות מספר ימים עד שהפטריות יפרקו את חומרי העיכוב (זהירות מסריח מאוד!!!). אחר-כך ניתן
לשטוף את זרעי העגבניה ולהנביט אותם. ראי תיאור כאן:

http://www.seedsave.org/issi/904/beginner.html#anchor005

לדעתי, הרבה יותר קל יהיה להדגים עיכוב או זרוז של נביטה ע"י מלחים אנורגניים (מלח בישול - מעכב, מלחי חנקן בריכוז מתאים - מזרזים).

אבל ראי הצעה לפעילות בכתובת:

http://www.biologycorner.com/worksheets/germination_inhibitors.html



בברכה,

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23533
01/12/2022
מעכבים ומזרזים אנאורגניים
שאלה מספר 23533 - מעכבים ומזרזים אנאורגניים

שלום,


בהמשך לתשובתו של פרופ' עמרם אשל, ובמיוחד המשפט שלהלן:


לדעתי, הרבה יותר קל יהיה להדגים עיכוב או זירוז של נביטה ע"י מלחים אנורגניים (מלח בישול - מעכב, מלחי חנקן בריכוז מתאים – מזרזים):


רציתי לדעת:


1) מהם מלחי חנקן שפועלים כזרזי נביטה?


2) מהו טווח הריכוזים האפשריים של אותם מלחי חנקן שמתאימים לניסוי של בדיקת התופעה במעבדה בית ספרית?


3) זרעים של אילו סוגים של צמחים מתאימים יותר לניסוי כזה?



תודה,


סלי.


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,


מלחי החנקן שיכולים לשמש לזירוז נביטה הם חנקת אשלגן, חנקן סידן וחנקן אמון. הריכוזים המומלצים הם עד 5 מילימולר. צריך יהיה לבדוק לכל טיפוס של זרעים בניסוי מקדים מה הריכוזים המתאימים.

להדגמה יש להנביט על מצע עני כגון נייר סופג או צמר-גפן נקי. אפשר גם להשתמש בוורמיקוליט או פרלייט בתנאי שאינם מכילים תוספות דשן.


בחירת הזרעים איננה קלה כי כל סוג של זרעים מסחריים טובים שנמכרים לחקלאות או לגינון בדרך-כלל ינבטו בשיעור קרוב ל-100% גם ללא תוספות, אבל אפשר לבדוק. ייתכן שניתן למצוא זרעים קטנים (כגון חסה או עגבניות) שיגיבו יפה. לגבי קצב הנביטה קשה לדעת, כי הוא יהיה תלוי בטמפרטורה ובתנאי הארה.


אם אפשר, כדאי לנסות על זרעים של צמחי בר שניתן לאסוף בשפע בקרבת ביה"ס. העדיפות לזרעים קטנים (דגניים או מצליבים) ולא לזרעים גדולים (קטניות) שמכילים הרבה חומרי תשמורת וביניהם גם תרכובות חנקן, כך שצפוי שיגיבו חלש לתוספת חיצונית.


אין לאסוף זרעים של צמחי בר מוגנים או של אלה שגדלים בשמורות טבע!


עמרם



פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
23536
01/12/2022
כיצד משפיע החומר ABA כמעכב נביטה בזרעי העגבניה?
שאלה מספר 23536 - כיצד משפיע החומר ABA כמעכב נביטה בזרעי העגבניה?
קראתי תשובות באתר בנוגע לחומר המעכב נביטת זרעי עגבניה, הבנתי, כי החומר המעכב הוא ABA רציתי לדעת כיצד?
רחל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23507
01/12/2022
השפעת עוצמת האור על נביטת צנון
שאלה מספר 23507 - השפעת עוצמת האור על נביטת צנון

אני וחברתי עורכות ביוחקר. הניסוי הוא: השפעת עוצמת האור על אחוז הנביטה ועל אורך הניצרון.
בניסוי שערכנו בזרעי צנון גילינו שאחוז הנביטה הגבוה ביותר ואורך הניצרון הארוך ביותר היה דווקא בעוצמות אור נמוכות וחושך לעומת עוצמות אור גבוהות ששם אחוז הנביטה היה נמוך. הבנו שיש קשר למושג אטיולציה, האם תוכלו להסביר לנו לעומק במה מדובר? ולפרט על האטיולציה.
האם בתהליך הנביטה הצנון זקוק לאור או לא?
תודה מראש,

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

יש להבדיל בין שלב הנביטה (תהליכים המביאים לפריצת השורשון דרך קליפת הזרע) לבין התפתחות הנבט (הצמחון המתפתח מהעובר שבזרע). האור משפיע על שני השלבים האלה. לגבי הנביטה: אור יכול לעודד או לעכב נביטה במיני צמחים שונים. איני יודע באיזה תנאים בוצע ניסוי הנביטה? האם הזרעים היו קבורים באדמה בעציץ? במקרה זה הזרעים היו למעשה בחושך, כי אור לא חודר מעבר למספר מילימטרים בקרקע. אם הזרעים הקבורים נבטו סימן שזן הצנון שבדקתם לא זקוק לאור לנביטת הזרעים. לכן השפעת האור שראיתם היא על התפתחות הנבט עצמו. תנאי חושך ועוצמות אור מאד נמוכות מעודדים התארכות הנצרון: זו תופעת האטיולציה עליה תוכלו לקרוא בספר או ויקיפדיה.


אם בניסוי הזרעים עצמם היו חשופים לאור (על פני שטח לח, לא קבורים), אז יתכן שנביטת הזרעים מעוכבת ע"י אור (%נביטה נמוך) ובהמשך גם התארכות הנבטים מעוכבת ע"י אור.


עיכוב נביטה ע"י הארה רציפה היא סימולציה למצב של נביטה על פני הקרקע עם סכנה גדולה של התייבשות הנבט לפני חדירת השורשון לעומק לקליטת מים. עידוד ההתארכות על ידי חושך מזרז הצצת נבטים מעומק הקרקע אל האור.


בהצלחה


חיים קיגל

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

23471
01/12/2022
איפה ניתן למצוא ריכוז ויטמין C גבוה יותר? בפרי בוסר או פרי בשל?
שאלה מספר 23471 - איפה ניתן למצוא ריכוז ויטמין C גבוה יותר? בפרי בוסר או פרי בשל?
היי
בבדיקה שערכנו ע"י טיטרציה עם אינדופנול לבדיקת ויטמין סי מצאנו שיש יותר ויטמין C בלימון בוסר לעומת לימון בשל. בקריאת חומר מהאינטרנט מצאנו מקורות סותרים. חלקם מדברים על הצטברות ויטמין C עם הבשלת הפרי וחלקם מדברים על ריכוז גדול יותר של ויטמין C דווקא בפרי בוסר. ידוע לנו שויטמין סי משמש כאנטיאוקסידנט בפרי ומגן עליו בעיקר בתנאי עקה.

נודה לכם מאוד אם תעזרו לנו! :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

קביעת ריכוז של ויטמין C רגישה לתנאי בידוד של החומר. הריכוז תלוי טמפרטורה בה מבודדים את הויטמין וזמן החשיפה לחמצן. ולא רק: גם בתנאי אקלים שבו גדל הפרי, בזן שלו, חומרי הדברה שהשתמשו, בתנאי האחסון שלו.....

בגדול, פרי בוסר בעל ריכוז גבוה יותר של ויטמין C. עם הבשלתו של הפרי – ריכוז ויטמין C יורד. (education.com)

יחד עם זאת זה לא כך בכל הפירות.

למשל לפי מחקרים שנעשו:

-במנגו ובבננה ריכוז גבוה יותר של ויטמין C בפרי בוסר ובפפאיה ריכוז גבוה יותר בפרי בשל. (Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods; Food Chemistry, Volume 96, Issue 4, June 2006, Pages 654–664):

-באפונה ירוקה בוסר, ריכוז ויטמין C גבוה יותר מאשר באפונה ירוקה בשלה (THE PHYSIOLOGY OF VITAMIN C; C. G. KING; Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 1939;7(0):137-147).

-בפרי acerola
(עץ בדרום אמריקה) ריכוז ויטמין
C גבוה יותר בברי בוסר ( ;Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity; Chemistry Food 71 (2000), pp. 195–198 )

-בחבוש יפני ריכוז ויטמין C גדל עם הבשלתו (Biochemical Changes in Chaenomeles Fruits and Fruit Juice during Ripening and Storage ; R. Vila, M.V. Granados, P. Hellín, S. Kauppinen, J. Laencina, K. Rumpunen, J.M. Ros; 2003 - pub.epsilon.slu.se)

-בתפוח ריכוז ויטמין C יורד עם הבשלתו (Ackermann J., Fischer M., Amadò R. 1992. Changes in sugars, acids, and amino acids during ripening and storage of apples (cv. Glockenapfel). Journal of Agricultural and Food Chemistry 40: 1131–1134. )


בברכה
ד"ר דורותה צ'רקי

ד"ר דורותה צ'רקי
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה

23484
01/12/2022
הבסיס הביולוגי למלח NaCl כמלח טוקסי
שאלה מספר 23484 - הבסיס הביולוגי למלח NaCl כמלח טוקסי
בעבודת הביוחקר - בדקנו את השפעת המלחים KCl ו NaCl על נביטת זרעי חיטה. ורצינו לדעת מהו הבסיס הביולוגי לכך שהמלח NaCl טוקסי. תודה רבה !
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


להלן קישור לתשובה בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5609

נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23488
01/12/2022
השפעת ריכוזי מלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
שאלה מספר 23488 - השפעת ריכוזי מלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
שלום,
במסגרת ניסוי ביוחקר שערכנו בבית ספר, חקרנו את השפעת ריכוז המלח על קצב הפוטוסינתזה בצמח האלודאה.
באופן כללי יצא כי ככל שריכוז המלח עולה, קצב הפותוסינתזה בזמן קצוב יורד. אך בריכוז מסויים (2 גרם לליטר) בניגוד למגמה הכללית קצב הפוטוסינטזה נמצא גבוה ביחס לריכוזים נמוכים יותר. האם יש הסבר ביולוגי לתוצאה זאת או שיש להניח כי החריגה נובעת מטעות טכנית בניסוי?? נשמח לתשובה כמה שיותר מהר!תודה לכם!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

לא ידוע לי על ריכוז ״קסם״ של מלח שמגביר את קצב הפוטוסינתזה ולכן סביר להניח שמדובר בטעות מדידה. הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא לחזור על המדידה ולהתמקד בתחום הריכוזים סביב המדידה החריגה

בהצלחה

דרור

ד"ר דרור נוי
מדעי הצמח
מכון ויצמן למדע

23457
01/12/2022
עיכוב בתהליך נביטה
שאלה מספר 23457 - עיכוב בתהליך נביטה

מדוע המלח KCl מעכב יותר מאשר המלח NaCl את תהליך הנביטה.

הדבר חזר על עצמו בכל החזרות של הנסוי.

תודה


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להערכתי התמונה בדרך כלל הפוכה - הנביטה של מינים רבים מראה רגישות
גבוהה לנתרן כלורי בהשוואה לזו שמתקימת בנוכחות אשלגן כלורי

ראו הספרות הנילווית למאמר , כדי להעריך נכונה את התוצאות שלכם יש לברר

African Journal of Plant Science Vol. 5(1), pp. 52-56, January 2011

נסו לאתר בגוגול מאמרים נוספים אולי רלבנטים יותר מהנ"ל

כדוגמת

Laura Sosa et al. 2005

OSMOTIC AND SPECIFIC ION EFFECT

Annals of Botany 2005 Vol. 96 2261-267

מצורף העתק מהמאמר הראשון

לחזור על הבדיקה שנית כולל תהליך ההכנה של תמיסות חדשות,
רצוי ולהעזר בתלמידים אחרים שאין להם קשר לראשונים

לעקב אחר מהלך העבודה ועל אסוף הנתונים לאורך משך הנביטה

בברכות

יעקב פרידמן

פרופסור אמריטוס

פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

23459
01/12/2022
דבקון הזית
שאלה מספר 23459 - דבקון הזית

האם ידועה הסיבה מדוע דבקון הזית לא נמצא על עצים מסוימים כמו אורן מיש חרוב ושיטה מכחילה ואילו על עצים אחרים כן נמצא כמו למשל זית שקד עוזרר אשחר


תודה


מיכל

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23429
01/12/2022
השפעת הטפרטורה על ורדים
שאלה מספר 23429 - השפעת הטפרטורה על ורדים
תחומי דעת:מזרע לזרע

שלום רב


אני רוצה לדעת איך הטפרטורה משפיעה על ניבול ורדים ואחי חשוב מאוד הקשר בין הטפרטורה על ריכוז החמצן במים


סליחה ! אם יש מצגת על נושא הזאת זה יותר טוב לי



ותודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן תשובה בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5582

נשמח להמשיך ולסייע,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23439
01/12/2022
השפעות ביולוגיות של שום
שאלה מספר 23439 - השפעות ביולוגיות של שום
תחומי דעת:מזרע לזרע
שלום אני עושה עבודה בנושא דומה לנושא למעלה רק רציתי לשאול אילו עוד התרחשויות ביולוגיות יש לשום על החיידקים או בכלל .. תודה .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן תשובות בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5389

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4870

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4274

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4066

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23447
01/12/2022
השפעת אקונומיקה על ורדים באגרטל
שאלה מספר 23447 - השפעת אקונומיקה על ורדים באגרטל
בניסוי שערכנו לבדיקת השפעת מספר טיפות אקונומיקה על אורך חיי הורד הקטוף באגרטל (נבדק ע"י זוית כיפוף הראש של הפרח), מצאנו שללא אקונומיקה כלל או בכמות מועטה מאוד של טיפות - לא היה כיפוף כלל, בכמויות בינוניות היה כיפוף, אך בכמות גדולה (80 טיפות ב-300 מ"ל)שוב לא היה כיפוף .ידוע לנו שאקונומיקה מונעת התפתחות חיידקים ומאפשרת הובלת מים בעצה, אך בכמויות גדולות אמורה לפגוע ברקמות חיות ,לכן אנחנו לא מצליחות להסביר את התוצאות שקיבלנו. האם יש סיבה שבגללה כמויות בינוניות של אקונומיקה לא מנעו את הכיפוף של הורד?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


תופעה אכן מעניינת ופורסמה לאחרונה גם על ידי חוקרים מקניה (ראו פרסום http://www.m.elewa.org/JAPS/2011/11.2/2.pdf) .
אבל משך חיי המדף נקבע לא רק על ידי כיפוף הראש אלא גם על ידי נשירת עלים ועלי כותרת והשחרת עלים. ישנה אפשרות שהריכוז של הגבוה של היפוכלוריט (החומר הפעיל באקונומיקה) גורם להפרעה בתהליכים פיזיולוגיים אשר גורמים לכיפוף אבל עדיין לא מאריך את חיי המדף של הורד.

ד"ר משה ראובני
המחלקה לפרחים וצמחי נוי, מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני

23426
01/12/2022
השפעת הטמפרטורה על ורדים
שאלה מספר 23426 - השפעת הטמפרטורה על ורדים
איך הטמפרטורה משפיעה על ורדים, וגם על הנבילת הורדים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
דילוג לתוכן