מוט"ב

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
22241
03/02/2008
מה כל כך רע בקמח לבן?
שאלה מספר 22241 - מה כל כך רע בקמח לבן?

ביום שישי 29.2 באחד מעיתוני סוף השבוע, במדור הצרכנות, היתה השוואה של סוגי לחם שונים מבחינת ערכם התנזונתי. אחד הקריטריונים לערך תזונתי נמוך היה - שיעור (גבוה) של הקמח הלבן בלחם .


שאלתי - מה רע בקמח לבן, ומדוע הוא מוריד את ערכו התזונתי?


ובנוסף, שיעור הסיבים התזונתיים הטבעיים (של החיטה) לעומת הסיבים התזונתיים המוספים באופן מלאכותי . ככל שמוסיפים סיבים ממקור אחר, זה מוריד את ערכו של הלחם


סיבים הם סיבים, ומה זה משנה מה מקורם?


תודה!




תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 03/02/2008

שלום רב לשואלת,

קמח לבן נספג במערכת העיכול במהירות, וכתוצאה מכך רמת הסוכר בדם עולה גם היא במהירות, בדומה להשפעה של סוכר לבן. תופעה זו איננה רצויה לחולי סוכרת, לשומרים על משקל, לחולי לב ועוד. כמו כן, ניקוי הקמח מהקליפות מוריד את ערכו התזונתי בכך שמוריד את תכולתם של ויטמינים, מינראלים ופיטוכימיקליים החשובים לבריאות.

בהקשר לסיבים, אין הבדל מהותי בין הסיבים ה"טבעיים" של החיטה ובין הסיבים המוספים, לפעמים אפילו הסיבים המוספים יותר מועילים.

בכבוד רב,
אולגה רז
מנהלת היחידת לתזונה ודיאטה
בית החולים איכילוב

22243
03/02/2008
איזו קרינה היא המסוכנת ביותר?
שאלה מספר 22243 - איזו קרינה היא המסוכנת ביותר?

איזו קרינה היא המסוכנת ביותר? אני טענתי שאלפא מכיוון שהיא חודרת בשאיפה, חלקיקיה גדולים וכושר היינון שלה רב. במדריך למורה הטענה הייתה שגאמא המסוכנת ביותר בגלל כושר החדירות הרב שלה, אולם כושר היינון שלה קטן... אז מיהי הקרינה ה"מסוכנת" ביותר? האם ניתן לומר שמידת הסכנה תלויה בנסיבות?.

תודה,

אורלי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 03/02/2008

שלום רב,

התשובה לשאלה איננה חד משמעית. לכל אחד מסוגי הקרינה שאנחנו עלולים להיות חשופים לה ישנו מקדם איכות (Qulity Factor). מקדם זה מבטא את הנזק שגורמת הקרינה לגוף החי. להלן המקדמים: קרינת X, גמה ובטה, המקדם הוא 1. קרינת אלפה המקדם הוא 20. קרינת ניוטרונים המקדם הוא 10.
לפי הטבלה הזאת את צודקת, קרינת אלפה היא המזיקה ביותר. אבל קרינת אלפה היא הפחות חדירה מבין כל הקרינות האלו, הטוח שלה באויר הוא בערך שני ס"מ. בריקמה הטוח הוא עד 10 מיקרון. לפיכך הסיכוי שקרינת אלפה תחדור לגוף הוא נמוך אלא אם כן אנחנו נמצאים בחדר מכיל רדון שאותו אנחנו נושמים ואז הראות נחשפות לקרינת אלפה. אפשרות אחרת היא שהאוכל שאדם אוכל הזדהם בחומר פולט אלפה . החומר נכנס לגוף ופולט אלפה אם במערכת העיכול או במקום אחר אליו יגיע לאחר עיכול האוכל. דרך אחרת להחדרת פולטי אלפה לגוף היא זדונית כמו שנירצח המרגל הרוסי בלונדון ע"י כך שהחדירו לו לגוף (נדמה לי דרך האוכל) חומר שנקרא פולוניום שהוא פולט אלפה.
קרינת בטה אינה חדירה והיא אולי הפחות מסוכנת. גם אם תחדור לגוף הנזק שלה מועט.
קרינות X וגמה חדירות מאוד אבל הנזק שלהן לא גבוה כל כך. החדירות שלהן עושה אותן למסוכנות.
קרינה ניוטרונים חדירה גם היא וגם גורמת נזק. אין הרבה אפשרויות להחשף לקרינת ניוטרונים אלא אם כן עובדים עם חומר פולט ניוטרונים או בכור גרעיני. אפשר אולי להגיד שקרינת ניוטרונים היא המסוכנת ביותר.
אני לא יודע אם האינפורמציה לעיל עוזרת לענות על השאלה איזו קרינה מסוכנת יותר. אולי זה רק מגדיל את הבילבול. מצטער.

בברכה,

פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון
22174
01/02/2008
ספוג הפלא
שאלה מספר 22174 - ספוג הפלא

אחד החומרים היעילים בנקוי הוא "ספוג הפלא".זהו ספוג לבן, ניתן לחיתוך בקלות רבה, חסר ריח. בהוראות רשום להרטיב אותו ולשפשף את הלכלוך. ספוג זה מנקה מצוין, בעיקר לכלוך שומני. על תוית המוצר לא רשום ממה מיוצר. האם ניתן לדעת ממה עשוי, וכיצד מנקה? היתכן שמים ינקו בקלות רבה לכלוך שומני? אני שואלת זאת גם כמורה המנסה להסביר את התהליך, וגם כצרכן המנסה לפצח את החידה, כדי להיות בטוח שאין בספוג חומרים לא ידידותיים למשתמש


תודה


בתיה


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/02/2008


שלום בתיה,

ממידע שנמסר לנו ע"י חברת סנו-סושי, החברה המייצרת את "ספוג הפלא", הספוג אינו מכיל כל חומר כימי.
עיקרון הניקוי הוא פיזיקלי: עקב מבנהו הצפוף, השפשוף עם שטח הפנים יוצר מצב של שחיקה אשר מנקה את המשטח הרצוי ביעילות.

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
"בשער- קהילה אקדמית למען החברה בישראל"

22167
01/01/2008
ראש הגפרור
שאלה מספר 22167 - ראש הגפרור
תחומי דעת:כימיהמוט"ב

מדוע כאשר מדליקים שני ראשי גפרור הם מתחברים? האם קורה פה תהליך התכה? אני מבקש אם תוכלי להתייחס להבט הכימי


תודה משה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/01/2008


שלום משה,

מצ"ב קובץ עם תשובתה של ד"ר רון בלונדר, מהמחלקה להוראת מדעים
מכון ויצמן למדע .

בברכה,

"בשער ברשת"

22159
10/12/2007
תפקיד הסוללה
שאלה מספר 22159 - תפקיד הסוללה
תחומי דעת:כימיהמוט"ב
שלום! שמי מאיה ואני מורה המלמדת בחטיבת הביניים. במהלך שעורי כימיה כאשר אנו מלמדים אודות תפקיד הסוללה מתוך ספר הלימוד : פרקים בחשמל וכימיה מתעורר קושי בהבנת תפקיד הסולללה מצד אחד בתח ילת הנושא מציינים כי הסולללה אינה מספקת אלקטרונים וכל תפקידה הוא לגרום לאלקטרונים שבמוליכים לנוע.כשמעמיקים בנושא רואים כי הסוללה אכן מייצרת אלקטרונים תוך כדי תהליך כימי המתבצע בה (חימצון / חיזור ) אז מדוע אם כך בספר הלימוד מקדישים מספר עמודים בנושא בטענה כי : מקור האלקטרונים הזורמים במעגל אינו קשור לסוללה וכי תפקיד הסוללה הוא לגרום אך ורק לזרימתם של האלקטרונים במוליך.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 10/12/2007


שלום מאיה,

מצ"ב קובץ עם תשובתו המפורטת של פרופ' דורון אורבך,ראש המחלקה לכימיה באוניברסיטת בר-אילן.

בברכה,

"בשער ברשת".

דילוג לתוכן