מדעי כדור הארץ

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביו-פיסיקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26257
01/12/2022
ספיגה של נוזלים בחלל
שאלה מספר 26257 - ספיגה של נוזלים בחלל
תחומי דעת:מדעי כדור הארץ
היי, במידה ויש לי בתוך מבחנה סגורה בחלל, נוזל וחומר ספיגה, האם אם אנער את המבחנה הנוזל יספג בחומר הספיגה ללא בעיה? האם הכוח של הספיגה גובר על הכבידה? תודה, נועה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

  הנוזל ייספג ללא בעיה. במצב של חוסר משקל, הנוזל במבחנה מפוזר על כל נפח המבחנה בצורה של טיפות. אם מנערים את המבחנה, הטיפות באות במגע עם החומר הסופג ונספגות בו. תופעת הספיגה לא קשורה לכבידה אלא לתופעה של עליית נוזל בנימים דקים (קפילרות בלע״ז). תופעה זו נובעת ממתח הפנים של הנוזל, כלומר כוחות שפועלים בין מולקולות הנוזל לבין עצמן, ובין מולקולות הנוזל לבין הדפנות של הנים. כדאי להזכיר בהקשר זה שמתח הפנים אחראי גם ליצירה של טיפות הנוזל, בועות של גז בתוך הנוזל (למשל בזמן רתיחה) ובועות הסבון.
 
 באשר לשאלתך השניה, כלומר, האם תופעה זו חזקה או חלשה יותר מהכבידה, התשובה היא לא חד משמעית. הכוח הכולל בתופעת מתח הפנים  פרופורציוני למקדם מתח הפנים ולרדיוס הנים. במקרה שיש גם כבידה והנים הוא אנכי, כאשר הנוזל הוא בתחתיתו, פועלת תופעה זו בכיוון הפוך לכבידה. הכבידה פרופורציונית לצפיפות הנוזל, לריבוע רדיוס הנים ולגובה של הנוזל בנים. כאשר הגובה קטן, כוח הכבידה הוא קטן והכוח של מתח הפנים מתגבר עליו והנוזל ממשיך לעלות. ככל שגובה הנוזל גדל, גדל איתו כוח הכבידה, עד שהוא משתווה לכוח מתח הפנים, ואז עליית הנוזל נעצרת. בגלל שכאמור, כוח מתח הפנים פרופורציוני לרדיוס הנים, בעוד שכוח הכובד פרופורציוני לריבוע הרדיוס, יוצא שככל שרדיוס הנים יותר קטן, גדלה חשיבותו היחסית של מתח הפנים ביחס לכוח הכובד, וכתוצאה מכך מגיע הנוזל לגובה רב יותר.
 

בברכה,

ד"ר גדעון בלע
בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב

26235
01/12/2022
כיצד חלבונים מושפעים בחלל?
שאלה מספר 26235 - כיצד חלבונים מושפעים בחלל?
כיצד תנאי מיקרו כבידה משפיעים על התנהגות חלבונים במערכות הגוף? האם החלבון מתגבש? או קטן או גדל?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אין שום השפעה של מיקרו כבידה על מולקולות בכלל ועל מולקולות חלבונים בפרט. הכוח שמחזיק את המולקולה יציבה הוא הכוח החשמלי והוא, לגבי גופים קטנים כמו מולקולה, הרבה יותר חזק מכוח הכבידה הפועל על מולקולה, ולכן, הבאת המולקולה לתנאים של חוסר כבידה לא משנה כלום. גם הכוח הקושר את המולקולות לרקמת הגוף הוא כוח חשמלי, ולכן גם המבנה של הרקמה לא משתנה. על מנת להשתכנע בכך, נסתכל על קוביה קטנה שאורך צלעה הוא 1 מילימטר והיא מלאה בנוזל. הכוח שבין המולקולות בתוך הקוביה צריך להיות יותר חזק מהכוח שמפעיל הלחץ האטמוספרי, אחרת היא תימחץ על ידי הלחץ האטמוספרי. הכוח שמפעיל הלחץ האטמוספרי (אטמוספרה שהיא 1 קילוגרם על סנטימטר מרובע)  על צלע הקוביה ששטחה מילימטר מרובע יוצא שווה ל 10 גרם. מצד שני, אם נניח שצפיפות הנוזל בקוביה זהה לצפיפות המים, כלומר גרם לסנטימטר מעוקב, אזי משקל הקוביה יוצא שווה ל 1 מיליגרם, כלומר פי 10000 יותר קטן מהכוח שמופעל על ידי הלחץ האטמופרי על כל צלע של הקוביה. לכן, אין שום השפעה של המשקל (או העדרו)   

על הקוביה. כמובן שככל שממדי הקוביה יגדלו, כן תגדל החשיבות של המשקל, כי המשקל גדל בחזקה שלישית של צלע הקוביה בעוד שכוח הלחץ פרופורציוני לריבוע הצלע. אסטרונאוטים ששוהים זמן רב בחלל מאמצים פחות את שרירי השלד, וכתוצאה מכך, כאשר הם חוזרים לכדור הארץ הם סובלים מבעיות אורתופדיות.

 

בברכה,

ד"ר גדעון בלע
בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב

26245
01/12/2022
מזג האויר
שאלה מספר 26245 - מזג האויר
שלום רב, ברצוני לדעת מהם המשפיעים העיקריים על מזג האויר לבד ממרחק השמש. או במילים אחרות מדוע בעונת החורף (חודשים 12-2), ישנם ימים קרים יותר ופחות למרות ששניהם לא מעוננים ואין רוח חזקה במיוחד, תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

1. אין קשר בין המרחק מהשמש ועונות השנה. הגורם שמשפיע הוא נטיית ציר כדור הארץ יחסית למישור הסיבוב סביב השמש (מישור המילקה). בחורף השמש במסלול יותר נמוך ולכן עוצמת הקרינה נמוכה יותר. כדאי לקרוא בהרחבה בספר שעוסק באקלים/גיאוגרפיה, כדי להבין יותר לעומק. 

2. שימי לב למזג אויר. בחודשים 12-2, יש ארועי גשם. לפני הגשם השמים בהירים, חמים והראות אינה טובה כי האויר לח. אחרי הגשם קריר, במיוחד בלילה. השמיים בהירים וצלולים והראות טובה. אם נסכם את שינויי מזג האויר יתברר התהליך הבא.  גשם יורד כאשר מגיע לאזורינו אויר קר (גוש אויר קר) האויר הקר נתקל באויר החם ( נוצרת חזית), דוחף אותו ומתחפר מתחתיו. האויר החם עולה למעלה, מתקרר, הלחות שבו הופכת לעננים ויורד גשם. לאחר שהאויר הקר משתלט,  מתבהרים השמיים, ביום השמש בהירה אבל כפי שאומרים החזאים, זו שמש שקרנית כי האוויר יבש וקר. 

מקווה שזה ענה לשאלות. 

 

ד"ר אברהם זהבי
המרכז לגיאוגרפיה
מכללת בית ברל

26090
01/12/2022
מדבר עדן בתימן
שאלה מספר 26090 - מדבר עדן בתימן
שלום רב, אני מכינה עבודה על מדבר עדן בתימן, ומחפשת מפה שבה ניתן לראות את גבולותיו. כדי לראות את ההבדל בין מדבר זה לבין המדבר בערב הסעודית. אשמח לקבל עזרה. תודה טלי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הדר שלום, 

אנסה לעזור. 

מצרפת מפה פשוטה מגוגל ארץ' שמציגה את מדבר רובע אל-ח'אלי, שזהו שמו של המדבר הגדול בחצי האי ערב המתפרס על 4 מדינות: ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, עומאן ותימן. 

אינני מכירה את מדבר עדן (ואינני בטוחה שיש כזה), אך אני מניחה שאפשר להסתכל על מפה פיסית רגילה ולסמן גבולות באופן עצמאי לאותם אזוריים מדבריים, כפי שמישהו שרטט במפה המצורפת. 

מוזמנת לפנות בשאלות נוספות. 

כמו כן קישור לgoogle earth https://earth.google.com/web/@19.21293412,47.77230746,2616.10496494a,2486787.51520962d,35y,0h,0t,0r

בברכה,

ד"ר מורן זגה

     


 

פרופ' חיים קותיאל
החוג לגאוגרפיה ולימודי סביבה
אוניברסיטת חיפה

26091
01/12/2022
קצפת בחלל
שאלה מספר 26091 - קצפת בחלל
שלום, למדנו על קצפת בחטיבה. ורציתי לשאול איך מכינים קצפת בחלל? זה אפשרי?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום הללי,  להלן תשובתי.

אני מניח שהכוונה היא להכנת קצפת בתנאים של חוסר משקל בתוך החללית. ניתן להכין קצפת אבל לא בדרך הרגילה שבה הנוזל המוקצף נמצא במיכל פתוח, כי אז חלקי הנוזל יתחילו לרחף בחלל ויצאו מהמיכל.

צריך לכן להשתמש במיכל אטום, עם פתח שאליו מחוברת משאבת ואקום, ובמקביל שפופרת עם הנוזל. באמצעות ברז, ניתן לחבר את פתח המיכל הריק או למשאבה או למיכל המלא בנוזל. בשלב הראשון שואבים חלק מהאויר במיכל הריק, ואז מעבירים את הברז למצב שבו המיכל הריק יהיה מחובר לשפופרת עם הנוזל. כתוצאה, בגלל הואקום במיכל הריק, יעבור חלק מהנוזל לתוכו, ואפשר גם, על ידי לחיצה על השפופרת לגרום לכך שכל הנוזל יעבור למיכל האטום. כדאי להקפיד שבשלב זה הלחץ במיכל יחזור להיות לחץ אטמוספרי. זה תלוי בכמות האויר ששאבנו בהתחלה. בשלב הזה מנתקים את המיכל האטום ואוטמים את הפתח בפקק. בתוך המיכל יש לנו עכשיו את הנוזל עם שארית האויר, ורק נותר לנענע את המיכל בתנועות חדות ומהירות, על מנת לערבב את הנוזל עם האויר. לצורך הערבוב אפשר גם להשתמש במיכל שבתוכו יש מערבל, כאשר ציר המערבל עובר דרך מכסה המיכל ומחובר למנוע חשמלי. כאשר פותחים לבסוף את המיכל הקצפת נשארת דבוקה לדפנותיו ואפשר ללקק אותה עם כפית. 

אפשר לבצע את הכול גם בחלל מחוץ לחללית, אבל צריך לדאוג לחימום המערכת כדי שהנוזל (והאויר!) לא יקפאו, כי בחלל הטמפרטורה מאד נמוכה. 

 

                               בתיאבון, גדעון בלע.


 

ד"ר גדעון בלע
בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב

26042
01/12/2022
האם נפלה שגיאה בתשובה לשאלה מס.10265
שאלה מספר 26042 - האם נפלה שגיאה בתשובה לשאלה מס.10265
בתשובה של פרופ' מוריס פודולק כתוב: אולם, כאשר הירח נמצא ליד האופק, האור מהשמש צריך לעבור דרך שכבה דקה יותר של האטמוספירה, כך שחלק מהצבע הכחול והסגול נעלם. כתוצאה מכך הירח נראה יותר אדום. לדעתי צריך להיות כתוב: ....שכבה עבה יותר של אטמוספירה וגו'
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26052
12/11/2019
מחקר בנושא מיקרופלסטיק
שאלה מספר 26052 - מחקר בנושא מיקרופלסטיק
במהלך עבודת האקוטופ שלנו אנו רוצים למדוד את כמות המיקרופלסטיק בכנרת. רצינו לדעת איך אפשר למדוד את כמות המיקרופלסטיק בדגימת מים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 12/11/2019

 

ראשית יש להקפיד שלא לזהם את הדגימה ויש להשתמש אך ורק בכלים עשויים זכוכית עם מכסה מתכת שעברו ניקוי קפדני.

את דגימת המים יש לסנן על פילטר סיבי זכוכית ולבחון את הפילטרים תחת מיקרוסקופ. לזיהוי וודאי של פלסטיק יש להשתמש גם בשיטות ספקטראליות מתקדמות יותר אך הן יקרות.

בהצלחה,

נועה


 

פרופ' נועה שנקר

אוניברסיטת תל אביב

25946
09/08/2019
מה ההסתברות ששמש תשקע דווקא בים
שאלה מספר 25946 - מה ההסתברות ששמש תשקע דווקא בים
היי עלה דיון קשוח ובו טענו שרוב הפעמים שמש תשקע בים כי 70 אחוז מכדור הארץ מים, לא הצלחתי להסביר להם למה זה לא נכון כי מביחינה הגיונית הים גם נמצא במדינות בצפון, בדרום ובמזרח. יש תשובה חד משמעית שתפתור את הסוגיה? תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 09/08/2019
שלום דור,

התשובה לשאלה שלך תלויה במי הצופה. השמש שוקעת ביחס לצופה במקום מסויים, כאשר במקום אחר בעולם (באותו רגע) זה יכול להיות 12 בצהריים או חצות.  מי שגר באמצע אירופה (ברלין) יראה השמש יורדת לתוך היבשה 100% מהזמן, אבל מישהו שגר בת"א יראה שקיעה לתוך הים 100% מהזמן.  הכל יחסי.  

בברכה,

 

פרופ' קולין פרייס
גיאופיזיקה ולמדעים פלנטריים
אוניברסיטת תל אביב
25848
04/07/2019
ים המלח
שאלה מספר 25848 - ים המלח
שלום, רציתי לשאול כיצד נוצר בולען בים המלח? אני יודעת שזה קשור לעליית מפלס מי התהום וירידת מפלס האגן הצפוני, אבל לא מצליחה להבין את התשובה עד הסוף.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 04/07/2019
0