גנטיקה
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
הקוד הגנטי, שעל פיו מתורגמות שלשות של נוקליאוטידים ב-mRNA לחומצות אמיניות בחלבון , נחשב אוניברסלי: אותו קוד לכל האורגניזמים. עם זאת, התגלו במשך השנים סטיות מהקוד, וזאת בנגיפים בעלי גנום של דנ"א, בחיידקים ובפטריות, ובתאי בעלי חיים עילאיים - בתרגום גנים של הגנום המיטוכונדרי. הסטייה הנפוצה מהקוד הקשיח, לכאורה, היא שקודון סיום (טרמינציה, nonsense) שאינו אמור לקודד לחומצה אמינית אלא לסיים את התרגום ולקטוע אותו – קודון כזה בכל זאת מתורגם לחומצה אמינית כלשהי. האבולוציה של תופעה זו אינה ברורה, ויש חילוקי דיעות לגבי המנגנון המאפשר למערכת התרגום של ה-mRNA לקרוא קודון סיום הנמצא באמצע הרצף ולא בסיומו – כאילו הוא קודון לחומצה אמינית, לתרגם אותו בהתאם – ולהמשיך הלאה, כאילו אין קודון סיום באמצע החלבון. התיאוריות לגבי המנגנון המאפשר זאת מסובכות ולא אומתו בניסויים.
עם זאת, יש לציין כי סטיות כאלה מהקוד הגנטי נדירות מאוד. בסופו של דבר, הקוד הגנטי הוא באמת אוניברסלי: אותן שלשות נוקליאוטידים מתורגמות לאותן חומצות אמיניות בכל עולם החי.
גניטיקה מולקולרית וביוכימיה אוניברסיטת תל אביבאלעזר שלום
מצורפים קישורים עם מידע מהימן שעונים על שאלתך:
https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/chemistry/rna-%D7%95-dna
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
תינוק נולד ללא הנוגדנים anti-A, anti-B (בהתאם לסוג הדם שלו).
האנטיגנים A ו- B הנם סוכרים פשוטים ונפוצים בטבע: האנטיגנים מצויים על פני ווירוסים, חיידקים, ואפילו על זרעים ודגנים.
כאשר תינוק נולד, הוא נחשף בשימים ובשבועות הראשונים של חייו לאותם מרכיבים שמתחילים לאכלס דרכי הנשימה ודרכי העיכול העליונות. האנטיגנים על פני הווירוסים, החיידקים והמזון נושרים, חוצים את ריריות דרכי הנשימה ודרכי העיכול ופוגשים שם לימפוציטים. הלימפוציטים מזהים אחד או שני האנטיגנים (לפי סוג הדם) ומתחילים לייצר הנוגדן המתאים (אדם בעל סוג דם A מייתר anti-B וכו') כך שרק אחרי חודשיים-3 חדשים ניתן לזהות לראשונה הנוגדנים בדם התינוק.
(במקרה של אדם בעל סוג דם AB, אזי שני האנטיגנים מוכרים ללימפוציטים כאנטיגנים עצמיים, ואף נוגדן לא נוצר).
ד"ר מרטין אליס
מנהל המכון ההמטולוגי ובנק הדם
בית החולים מאיר
הנה כמה אפשרויות
CFTR- הגן שמקודד לחלבון תעלת הכלור CFTR בריאות ופגום בחולי ציסטיק פיברוזיס (CF). יש מגוון מוטציות עם תוצאות 'טכניות' שונות אבל כולן מסתכמות בתעלה פגומה ובהצטברות נוזלים בראות.
מידע נוסף על המוטציות השונות:
וגם
2. חלבון נוסף ששווה לבדוק הוא הגן לחלבון glucose-6-phosphate dehydrogenase שמוטציות מקושרות לרגישות לפול אצל יוצאי עיראק. לקישור http://ghr.nlm.nih.gov/gene/G6PD לרשימת מוטציות (בגוף הטקסט)- http://omim.org/entry/305900
3. גם המופיליה סוג A בהחלט רלוונטית (hemophilia A). לקישור http://ghr.nlm.nih.gov/condition/hemophilia
ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך
מדוע (לפי תוצאותיו של צ'רגף) A וT הם שכיחים יותר מG וC ?
מתכונת רצף הנוקליאוטידים בדנ"א נקבעה (וממשיכה להשתנות) במהלך האבולוציה. מודלים מתמטיים מסובכים מתארים אותה. הכוחות המניעים העיקריים הם, מהות התוצרים המוכתבים ע"י הדנ"א (חלבונים, מולקולות RNA שאינן מקודדות), שהרי רצף הדנ"א קובע את מהותם; מהות רצפי הבקרה השונים לאורך הגנום; ומאידך גיסא – הדרישות מרצף הדנ"א לגבי ארגון הכרומטין (השונה באזורים שונים של הגנום – ומושפע מרצף זה). יש גם דרישות של יציבות הדנ"א (GC יציב יותר מ-AT). כל אלה ביחד משפיעים כל העת על שינויי הרצף הראשוני של הדנ"א, הממשיך לעבור שינויים אבולוציוניים. בלי להיכנס למודלים המתמטיים (המאוד מסובכים), אפשר להגיד בפשטות, שלאחר כל האבולוציה הזאת, ובהתחשב בכל הגורמים הנ"ל, מתברר, שבסך הכול, שיעור AT בדנ"א שלנו יצא גבוה יתר מ-GC.
בברכה,
פרופ' יוסי שילה
גניטיקה מולקולרית וביוכימיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום,
בינתיים אין דרך למדוד או לעקוב אחר טלומרים בתאים חיים, או בתאים בודדים. מה שניתן לעשות, זה להפיק את הדנ"א מהגנום של מספר קטן של תאים ואז להשתמש בשיטות מולקולריות למדידת אורך הטלומרים. שתי השיטות הנפוצות ביותר הן סאותרן(SOUTHERN) בו הדנ"א נחתך באנזימי רסטריקציה, מורץ בג'ל אלקטרופורסיס, ובעזרת גלאי רדיואקטיבי חושפים את הפרגמנטים ה"קיצוניים" של כל כרומוזום. או PCR שבה מגבירים את הדנ"א של הטלומרים בעזרת אוליגו-נוקלאוטידים ספציפיים לטלומרים.
מקווה שזה עוזר.
פרופ' מרטין קופאייק
אוניברסיטת תל אביב
בספר רבייה כתוב כי תאים מצויים בצינוריות באשכים כבר נמצאים מלידת התינוק והם יתמיינו לתאי זרע.
לא מסתדר לי עם ההגיון - הרי הזכר מייצר כל יום תאי זרע.. אז מספר התאים איתם הוא נולד הוא עצום? או שאלה רק תאים ראשונים? כי הרי מספר הזרעים שזכר מייצר לא ידוע מראש.
תודה רבה, הילה
שלום הילה ,
את צודקת, אכן היילוד הזכרי נולד עם תאי אב רבים אשר ייצרו [לאחר גיל ההתבגרות המינית ] עשרות ומאות אלפי זרעונים כל יממה .
חשוב להבין הבדל עקרוני בין זכר לנקבה.
בעוד שהזכר נולד עם תאי גזע גרמינטיביים אשר ייצרו אינספור תאי זרע בשלים מדי יום ביומו [ לאחר שתי חלוקות הפחתה- מיוזיס], ובמקביל יתחלקו בחלוקה מיטוטית לשמור על מלאי בלתי נדלה של תאי אב [תאי גזע גרמינטיביים] , המצב בנקבה שונה באופן מהותי.
לעובר ממין נקבה, באדם, יש מספר שיא של ביציות לעתיד [ OOGONIA בתוך זקיקים פרימורדיאליים ] במחצית ההריון, שנוצרו לאחר חלוקות מיטוטיות.
ממחצית ההריון ובהמשך אין יותר מיטוזות בעובר ממין נקבה באדם ומספר הזקיקים הפרימורדיאליים הולכים ופוחתים. בעוד שבשבוע 20 להריון באדם יש לעוברית כ -7 מיליון זקיקים פרימורדיאליים, בלידתה יש רק 1-2 מיליון, ובגיל הופעת הווסת הראשון [ גיל 12 לערך] רק כ 300-400,000 זקיקים. כל חודש מגיל ההתבגרות המינית ועד גיל סוף הפוריות [ מחצית שנות ה 40 ] יוצאים מתרדמתם כמה מאות זקיקים ורק אחת [ לעתים נדירות שתיים] מגיעה לידי ביוץ והפריה. דהיינו בכל משך שנות הפריות באשה רק כ 400 ביציות תגענה לביוץ ספונטני.
ההסבר הינו שהטבע "משלם" ב"כמות למען איכות". כל אותן ביציות אשר הינן פחות ממושלמות "פורשות" במהלך ההבשלה ובסוף המרוץ ההבשלתי הזה [ הנמשך בין 4 ל 9 חודשים] רק הביצית הבריאה ביותר תגיע לידי ביוץ , הפריה, והריון.
מבחינה טלאולוגיה, כך דואג הטבע שהמשכיות המינים תתאפשר רק ע''י הביציות הטובות והבריאות ביותר.
אצל הזכר, רק 2-4% מהזרעונים שבתנועה , הבאים במגע עם ריר צוואר הרחם מצליחים לחדור ולהמתין בבלוטות צוואר הרחם ובאברי המין הפנימיים לביצית. גם כאן יש כביכול "בזבוז" עצום ורק הזירעון המוכשר והבריא ביותר זוכה לחדור ולהפרות הביצית. לאחר שחדר, קליפת הביצית הופכת בלתי חדירה לזירעונים נוספים.
בברכה,
פרופ' זאב בלומנפלד
אנדוקרינולוגיה של הרבייה
הפקולטה לרפואה,
הטכניון
שלום, אני קורא את הספר "7 בנות חוה" מאת בריאן סייקס ונתקל בסתירות בקשר לקצב המוטציות בסידרת הבקרה ב DNA המיטוכונדריאלי. פעם הוא אומר שהקצב מהיר ופעם שהקצב איטי. אני מבקש לברר מה באמת קצב המוטציות בסדרת הבקרה, מה קצב המוטציות בשאר ה DNA המוטוכונדריאלי, ומה הקצב ב DNA שבגרעין.
בהמשך לתשובתה של פרופ. וולק השונה מאד ממה שאומר סייקס, נא עזרי לי להבין. הוא מעריך מוטציה אחת ל 10000 שנים שזה 400 דורות לא 33 אני מכין הרצאה לכיתה על הנושא ואיני רוצה לעשות שגיאה ... לפי סייקס ההבדל הגדול ביותר שנמצא בין בני אדם במספר המוטציות בסדרת הבקרה במיטוכונדריון הוא 14 וזה מעיד על "חווה המיטוכונדרית" לפני 140000 שנים. אם נשנה במשוואה מ 400 דורות ל 33 דורות נקבל ש"חווה המיטוכונדרית" חיה לפני 11500 שנים - כמעט הגירסה התנכית...
שלום,
רציתי לשאול מדוע נחוצה התאמה בין סוג הדם של התורם לבין סוג הדם של המקבל? מדוע אין צורך רק בבדיקה של תואם הרקמות?
אני מניחה שאיבר מושתל נקי מדם התורם. מכאן שחשוב יותר שתהיה התאמה במולקות תואם הרקמות. לא כך?
האם אי התאמה בסוג הדם מעידה כבר על אי התאמה בתואם הרקמות?
הסיבה העיקרית הנה משום שאותם אנטיגנים (מבנים) מקבוצת הדם ה- ABO המופיעים על פני כדוריות אדומות וקובעות את סוג הדם, מופיעים גם על כל רקמות הגוף ולכן אי התאמה עלולה לגרום לדחיית השתל.
נקודה נוספת: ישנה כמות גדולה של דם בדם הכלי דם של איברים מושתלים כך שאי התאמה עלילה לגרום לתגובה של "הימוליזה" של דם בנוסף לדחייה.
לבסוף: אי התאמה בין סוגי דם ABO לא מעידה על אי התאמת רקמות: התורשה הגנטית של ABO ומערכת ה- HLA (של הרקמות) הנה נפרדת ובלתי תלויה.
ד"ר מרטין אליס
מנהל המכון ההמטולוגי ובנק הדם
בית החולים מאיר
שלום במסגרת הוראת הורשת תכונות אנחנו מתייחסים לצבע עיניים ( כחול/חום) כתכונה הנקבעת על ידי גן אחד ולו שני אללים שהיחס ביניהם הוא רצסיבי דומיננטי, מה לגבי כל שאר גווני הביניים מירוק ועד צבע דבש? שאלה נוספת מקור הצבע החום הוא המלנין מהו מקור הצבע הכחול? תודה
שלום,
כשמלמדים על צבע עיניים כדוגמא לגן אחד עם שני אללים, זוהי הפשטה לצורך ההסבר. למעשה יותר מגן אחד מעורב ביצירת הגוונים בצבע העיניים. צבע עיניים הוא לא רק יש או אין מלנין, אלא כמה מלנין יש, ואופן הפיזור שלו.
הצבע הכחול הוא למעשה 'לא צבע' - אין ביטוי של פיגמנט, והכחול הוא למעשה פיזור של האור הפוגע בעין, בדומה לצבע הכחול של השמיים.
בברכה,
ד"ר עינת סיטבון
חברת הזרע ג'נטיקס
שלום
רציתי לשאול האם מחלת נפש יכולה לעבור בגנים דרך ההורים? מה הסיכוי שאם אחד מההורים חולה גם הילד יחלה ? וכיצד אפשר לבדוק זאת?
תודה
שלום רב,
מחלות נפש עוברות בתורשה בהחלט. אני מתייחס בעיקר למחלות הנפש של סכיזופרניה ומאניה דפרסיה (הפרעה דו-קוטבית). אומרים שחצי מהסיבתיות של המחלות היא תורשתית וחצי היא סביבתית. החלק הסביבתי כולל אירועי לחץ בעיקר בילדות (אביוז, הזנחה), זיהומים בגיל מוקדם, הגירה וכו'.
קשה לי לנטרל את החלק התורשתי מהחלק הסביבתי.
שני תאומים שגדלו ביחד הושפעו על ידי אותה תורשה (אם הם זהים) ועל ידי אותה סביבה-חינוך. כך שמחקרי אימוץ ומחקרים שבהם התאומים גודלו בנפרד עוזרים. תאום זהה לחולה סכיזופרניה נמצא בסיכון הגדול פי 47 מן האוכלוסייה הכללית ללקות בסכיזופרניה. ילד לשני הורים חולים נמצא בסיכון פי 40, ולעומתו, אחים לחולה נמצאים בסיכון פי שמונה. ילד להורה סכיזופרניה נמצא בסיכון פי 12. יש מחקרים שבדקו אנשים בסיכון יתר לסכיזופרניה (בנים להורים עם המחלה) ואף בירושלים נעשה מחקר שכזה. יש קושי לנבא דברים מסוג זה.
בברכה,
ד"ר יוליאן יאנקו
פסיכיאטריה ופסיכולוגיה
מנהל מרפאת בריאות הנפש יבנה
נשאלתי מדוע לא מזריקים את האנזים הזה לאנשים הרגישים לפול וכך מאפשרים להם להנות מפול?
תודה
שלום,
המגמה הכללית בתזונה כיום היא להתאים את התפריט לנתונים הגנטיים של כל אדם .(תזונה מחויטת), גם במקרה שלפנינו עדיף להמנע מחשיפה לחמרים שאינם רצויים ולא להזדקק לאנזימים מבחוץ .
ד"ר יונה שניאור
גנטיקאית קלינית
כיצד תכונות כמו חיפוש זרדים לקן ובניית קן אצל צפורים, מבוטאות בקידוד גנטי? אני למדתי שקידוד גנטי גורם ליצירת חלבונים. אבל מה לגבי תכונות שלא נראה שהן יצירת חלבונים?
תודה
ליאורה ורדי
שלום רב!
שלום,
האם ידוע הגן לאיטרות יד ימין (להיות שמאלי בשפת היום יום)?
מבקשת לדעת את דרך הורשת התכונה להיות ימני או שמאלי.
האם יש כאן יחסי דומיננטיות/רצסיביות?
האם יש כאן הורשה אמהית?
בברכה
תמי צור
שלום
רציתי לדעת מה הם מבחני Genome wide association?
מתי משתמשים בהם ,כיצד עושים אותם וכן מהי תרומתם לחקר גנים, הבנת מחלות וכו
בדגש על תרומתם לחקר פיגמנטציה באדם
בברכה קרן.
קרן שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע המסביר מהם מבחני GWAS :
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ידוע שקיימים זנים רבים של בעלי חיים מאותו מין. לגבי חלקם מקובל שאינם צאצאים של אותו בעל חי.
כפי שידוע לי, זני הכבשים שהם בעלי זנב אליה, וזני הכבשים שהם בעלי זנב רגיל (ללא אליה), מסווגים כצאצאים של שני בעלי חיים שונים מששת ימי בראשית (כלומר: לא יתכן שהם צאצאים של אותו בעל חי במקור).
רציתי לדעת אם זה נכון שלמשל: כבש אווסי טהור (ללא הכלאות ומוטציות לא טבעיות) וכבש מרינו טהור , מקורם באופן ודאי משני כבשים שונים שנבראו בששת ימי בראשית.
שלום,
מקובל כי אין לערבב אמונה דתית וענייני מדע. תשובה זו אינה מכוונת למי שסובר כי הכבשים נבראו בששת ימי בראשית.
כפי שאנשי המדע רואים את הדבר, ביות הכבשה החל לפני כ 12,000 שנה בצפון מסופוטמיה מאוכלוסיית כבשי בר. ממצאים גנטיים מלמדים כי לפחות חמש נקבות שונות ושני זכרים שונים בויתו, והם יחד עם פרטים אחרים שימשו בסיס לאוכלוסיית כבשי הבית אשר כיום מונה כ1000 זנים וגזעים.
כבש הבר אשר נציגו כיום הוא המופלון, שונה במראהו מכל וכל מכבש הבית. כפי שקיימת שונות בין בני האדם במראה ומבנה הגוף, כך כנראה הייתה שונות בין הכבשים שבויתו בתכונות הגוף שלהן. במהלך הביות (אלפי שנים ומקומות שונים) האדם בחר בכל מקום ומקום מבין הטיפוסים השונים של הכבשים את אלה שהתאימו יותר לצרכיו ודאג לזווג פרטים דומים. כך נוצרו הגזעים השונים. במהלך השנים אירעו מדי פעם בפעם באופן טבעי שינויים אקראיים במבנה הגנטי של בעלי החיים (מוטציות) והדבר היווה מקור לצורות חדשות וזנים חדשים.
כך, אם לסכם, את התשובה, אנו סוברים כי לזנים השונים של הכבשים יש מקור משותף – אוכלוסייה של הכבש הקדום, שהיא כשלעצמה הייתה הטרוגנית במופע שלה.
כל טוב
ד"ר אלישע גוטויין
ד"ר אלישע גוטויין
המחלקה לחקר בקר וצאן המכון לחקר בעלי חיים
מכון וולקני
שלום,
האם מוטציות בדנ"א מתרחשות רק בעת שכפול הדנ"א, או בכל עת שהדנ"א פרוס (כמו בעת תעתוק)?
תודה,
הניה
שלום אלירן,
אני אמנם לא מומחה בזיכרון אבל אני חושב שאני יכול לענות: מדענים כבר יצרו עכברים חכמים יותר על ידי שינוי בגן אחד בודד. העכברים למדו מהר יותר וזכרו טוב יותר מעכברים רגילים. על ידי שינוי הפעילות של הגן אפשר לעשות אותם גם חכמים וגם טיפשים יותר, מה שמראה על הקשר החזק שיש בין החלבון לבין הפעילות המוחית. צריך רק להזהיר שלא מדובר בגן לזיכרון אלא בגן שמשפיע על פעילות הזיכרון. העובדה שגן בודד יכול להשפיע בצורה כל כך דרמטית מראה שבאופן עקרוני ניתן ע"י מניפולציה של מולקולה בודדת, ע"י סוג כלשהו של תרופה, כדי להפוך יצור לחכם יותר. אפשר לקרוא עוד על העבודה של המדען שעשה אותה ג'ו צ'ין במאמר קריא ביותר ב scientific American:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=making-smart-mice
אני אשמח לענות על שאלות נוספות שיתעוררו.
בברכה, רונן
ד"ר רונן שגב
מדעי החיים
אוניברסיטת בן גוריון
שלום רב!
יש לי שתי שאלות:
האחת - האם נכון ברמה המדעית להגדיר שכל מחלה תורשתית היא מחלה גנטית אך לא כל מחלה גנטית היא מחלה תורשתית? כלומר, אם לא יהיה שינוי גנטי בDNA של תאי המין המחלה לא תעבור לעובר.
השניה - תלמיד בכיתתי שאל איך "מתחילה" מחלת הטיי - זקס? או "האנמיה החרמשית"? כלומר, ידוע ששתי המחלות נוצרות ממוטציות. השאלה היא האם "פתאום" יכולה להיות מוטציה בגן ואז האדם יהיה חולה? אם זה קורה בתאי מין זה יכול לעבור לעובר? ...
אשמח לסדר בדברים.
תודה רבה.
איתי.
שלום איתי,
לשאלתך הראשונה – מחלה תורשתית מעצם הגדרתה היא מחלה שעוברת בתורשה ולכן השינוי הגנטי חייב להיות ברמת הד.נ.איי. מחלה גנטית היא זהה למחלה תורשתית וחייב להיות שינוי בדי.נ.איי.
מחלת הטאי זאקס היא מחלה העוברת בתורשה רצסיבית. כלומר אם יש אלל אחד הבן אדם בריא. רק אם מתחתן עם אשה שיש לה גם אלל אחד מוטנטי יש סיכוי של רבע שהילד יהיה הומוזיגוט לשני האללים המוטנטים ואז יהיה חולה.
לשאלתך השניה – ישנם מיקרים כאשר למישהו יש אלל אחד מוטנטי למשל לגן p53 שמעלה את הסיכוי לקבל סוגי סרטן שונים. ואז יכולה לקרות מוטציה שנייה כתוצאה מחשיפה לחומר קרצינוגני למשל: עשן סיגריה או קרינת UV בתאים סומטיים ולא בתאי המין. ואז, האלל השני ל-p53 יעבור מוטציה והתא יהפוך להיות תא סרטני. במקרה כזה הילדים של אותו אדם ימשיכו לשאת את המוטציה באלל אחד ויהיו בריאים. המוטציה באלל השני לא תעבור בתורשה מכיוון שקרתה רק בתאים סומאטיים. במקרים מסוימים כאשר תאי המין נחשפים למוטגן למשל, קרינת UV ,יכולה להתרחש מוטציה בתאי המין ואז היא כן תעבור בתורשה.
בברכה,
טלילה
פרופ' טלילה וולק
גנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע
תודה
התשובה בקצרה: גנים המקודדים לאותה תכונה מפוזרים על פני הגינום כולו.
ובהרחבה:
תכונות כמותיות – תכונות המוגדרות ע"י הפנוטיפ כתכונות שיש להן מופע רציף ולא בינארי, כגון גובה, משקל וצבע עור. כל הפנוטיפים האלה מושפעים גם ע"י הגנים וגם ע"י הסביבה. המופע של התכונות הוא לא רצסיבי ודומיננטי כמו בתכונות מנדליות אלא בעל עקומת "פעמון". כל גן תורם תרומה אדיטיבית לפנוטיפ.
תכונות אלה נשלטות ע"י 2 גנים או יותר.
הגנים המשפיעים על תכונה כמותית לא חייבים להימצא בתאחיזה, כלומר על אותו הכרומוזום או בקרבה פיזית בגינום אחד לשני. גנים שונים התורמים לאותה תכונה יכולים להיות ממוקמים בתאחיזה אך יכולים גם להיות מרוחקים זה מזה, בשל "קפיצה" של הגן המשוכפל למקום אחר בגינום בעקבות רקומבינציה.
Quantitative Trait Loci (QTL) מסמנים תכונות כמותיות. זהו איזור בדנ"א שנמצא באסוציאציה עם תכונה פנוטיפית מסוימת. אותם QTL נמצאים לרוב על כרומוזומים שונים. מספר ה-QTL שמסביר ווריאביליות בתכונה מסוימת יכול להצביע על הגינומיקה של התכונה: למשל הרבה גנים עם אפקט קטן או מעט גנים בעלי אפקט גדול על הגובה של צמח.
שימוש נוסף בQTL הוא לזיהוי גנים, החשודים כמקודדים לתכונה מסוימת. ברגע שאיזור בדנ"א זוהה כתורם לפנוטיפ מסוים הוא עובר ריצוף והרצף מושווה למאגר מידע ידוע של גנים באותו הרצף, כך מוצאים התאמה בין הגן לבין התפקוד שלו.
ד"ר דורית כהן
המחלקה לגנטיקה
האוניברסיטה העברית
שלום אסתי
שאלה דומה לשאלתך נשאלה אתר של מכון דוידסון
ניתו לעיין בקישור
כמו כן מצורף מידע מהימן מאתר משרד הבריאות ובי"ח הדסה עין כרם בנושא
https://www.health.gov.il/Subjects/Genetics/genetic_disorders/Pages/CF.aspx
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רועי,
זאת שאלה ממש טובה ואין עליה תשובה.
האזור של החזרות אינו יציב ובאמת יכול לעבור הגברה רק במיוזות של תאי הנבט הנקביים.
תהליך יצירת הביצית והזרע, השלב שבו הם עוברים חלוקות הפחתה הוא שונה וכנראה הבסיס לתופעה הוא שם אך כיום אין מנגון שמסביר.
המצב עדיין נחקר ולא ממש ידוע.
ד"ר דורית כהן
המחלקה לגנטיקה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
ערכנו ניסוי ובו בדקנו את קצב נשימת השמרים. בניסוי בדקנו איך דטרגנט משפיע על נשימת השמרים ומדדנו זאת על ידי מתילן כחול. הדטרגנט הורס קרומי תאים ולכן במבחנה שבה היה הכי הרבה דטרגנט הצבע לא נעלם, אבל במבחנה שהיה פחות דטרגנט לא נהרסו קרומי תאים של השמרים ולכן היתה נשימה נמרצת והצבע של המתילן כחול נעלם מהר.
הרי השמרים צריכים גלוקוז (סוכרים) כדי לנשום ולא היה בכלל חומר עם משהו שהכיל סוכר אז אז איך השמרים ביצעו נשימה תאית?
אם תוכלו לענות לי אני אשמח מאוד
תודה.
שלום רב
לדעתי השמרים לא היו זקוקים לסוכר כי בניסוי הם לא התחלקו (התרבו), וגם במים הם מסוגלים להמשיך ולחיות ולבצע נשימה.
בברכה,
יונה קסיר
פרופ' יונה קסיר
ביולוגיה
הטכניון
שלום
לפי מידע מאינטרנט הבנתי שהפולאט נחוץ לתהליך שכפול הד.נ.א ועוזר במניעת שינוים גנטיים.
רציתי לדעת כיצד הפולאט מונע שינוים גנטיים בד.נ.א ?
תודה.
שאלה שמעניינת אותי לגבי חוקיות צבע העיניים והשיער, אני בעלת שיער חום ועיניים חומות וגם שני האחים שלי. אמא שלי ומשפחתה בעלי גנים כהים בלבד. אבי בעל עינייים ירוקות ושיער שטני וכך גם כל משפחתו. בעלי בעל עיניים ירוקות כמו של אבי ושיער בהיר(ואת זה קיבל מאמו). מה הסיכויים על פי ממצאים אלו לקבלת ילד/ה בעלי מאפיינים בהירים? תודה מראש
שלום,
להלן קישור לתשובות שניתנו ע"י מומחים בנושא "גנטיקה לצבע עיניים ושיער":
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5316
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5985
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
רציתי לשאול מדוע ישנן מחלות גנטיות שאינן באות לידי ביטוי מיד עם הולדת התינוק, אלא מתפרצות רק לאחר שנים?
בברכה, שולמית
שלום,
הסיבה להתפרצות מחלות גנטיות לאחר שנים כמו למשל, במגוון רחב של מחלות נוירודגנרטיביות היא שהבעיה נגרמת כתוצאה מהצטברות של החלבון המוטנטי ורק כאשר יש כמות רבה מידי בתוך התא התא מת. דוגמא מאד ידועה היא מחלות הנגרמות כתוצאה מריבוי חזרות של CAG המקודד לגלוטמין. רק כאשר מצטברת בתא העצב כמות גדולה של החלבון שמכיל את החזרות הללו יתקבל משקע שבסופו של דבר יהרוג את תא העצב. ורק כאשר הרבה תאים מתים המחלה באה לידי ביטוי. זה למרות שהדפקט הוא מולד ובא לידי ביטוי עם הוולדות התינוק.
בברכה,
פרופ' טלילה וולק
גנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע
שלום רב,
רציתי לדעת מהן השפעותיה של מחלת הקושינג ( קושינג מרכזי-גידול בהיפוזה) על תפקודי המוח מספר שנים לאחר שהגידול הוסר בהצלחה והאדם מאוזן, והאם יש פגיעה ביכולות הקוגניטיביות ו/או אחרות.
תודה רבה,
אור
שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר בפירוט את נושא מחלת הקושינג והשלכותיה:
שמחנו לסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
חברתי ואני רצינו לשאול שאלה בנוגע למערכת הקרישה בדם.
כידוע, כאשר נוצר דימום מופעלים כמה מנגנונים בגוף על מנת להפסיקו, כלי הדם נעשים צרים, הטסיות אחראיות ליצור תשתית לקריש הדם ומערכת הקרישה הגנטית מייצרת פקטורים המפעילים זה את זה בכדי ליצור את הקריש עצמו.
אנחנו רוצות להתמקד בפקטור 8 שלא מיוצר מספיק אצל חולי המופיליה (או לפעמים לא מיוצר כלל).
אנו מעוניינות לדעת מהן התכונות הביולוגיות והכימיות של פקטור 8 ? היכן הוא מיוצר בגוף? האם רק פקטור 9 מסוגל להפעילו? והאם יש לו קולטנים המנווטים אותו לתא מטרה ספציפי או שהוא בר פעילות בכל הגוף?
בעצם, אנו מעוניינות לקבל כמה שיותר מידע על פקטור 8 ותפקידו המדויק ביותר בגוף בזמן ולא בזמן דימום.
נשמח לקבל תשובה מפורטת ברמה אקדמאית מכיוון שזה לא במסגרת הלימודים התיכוניים בבית הספר.
תודה רבה.
שלום,
פקטור VIII
פקטור VIII הוא פקטור קרישה ההכרחי לתהליך קרישת דם. הוא גליקופרוטאין שמיוצר בתאי האנדותל של כלי הדם ובכבד. במצבו הלא פעיל פקטור VIII נמצא בדם קשור לפון וילברנד פקטור.
בתהליך הקרישה ( המסלול האינטרינזי) פקטור VIII משתחרר מפון וילברנד פקטור, נקשר לפקטור IXa, ויחד עם סידן ופוספוליפידים יוצרים קומפלקס המשפעל את את פקטור X לפקטור Xa.
פקטור VIII מקודד על ידי הגן F8. פגמים בגן זה יגרמו למחלת ההמופיליה מסוג A- מחלה רצסיבית בתאחיזה ל-X. במקרה זה הנשים הן בדרך כלל נשאיות ( כרומוזום X אחד פגוע ושני תקין). גבר שקיבל מאמו את הגן הפגוע יהיה חולה כי יש לו רק כרומוזום X אחד ועליו המוטציה.
אני מצרפת:
2. שרטוט של תהליך התורשה בתאחיזה ל-X
3. מאמרים מדעיים ( באנגלית): מאמר מס' 1 מאמר מס' 2 מאמר מס' 3
4. קישור לסרטון על מנגנון הקרישה http://www.hopkinsmedicine.org/hematology/coagulation.swf
בברכה,
ד"ר יעל אוריון
המטולוגיה
שלום רב,
ידוע שכל התאים הסומאטיים נושאים את כל המידע הגנטי של האורגניזם.
נניח שנוצרה מוטציה נקודתית בתא בכף היד ונניח ש"הפגם" הגנטי שנוצר כתוצאה מהמוטציה פגע בגן המקודד לחלבון הקשור בריאות.
האם יש סיכוי שמשהו יקרה לריאות בעקבות מוטציה נקודתית זו?
תודה
איתי
שלום,
מוטציה נקודתית ביד, בגן שמתבטא (מקודד ל-RNA ) רק בריאות, ככל הנראה לא תשפיע על הריאות, או על כל דבר אחר. אפילו אם החלבון נוצר גם ביד, סביר שיש הרבה עותקים תקינים שלו בריאות.
מקווה שעזרתי,
עינת סיטבון
ד"ר עינת סיטבון
חברת הזרע ג'נטיקס
שלום,
רציתי לדעת מהו סוג ההורשה של צבע העיינים וכן כיצד ניתן להסביר שהורה עם עיינים כחולות x עיניםחומות יתן כחול והללא החם דומיננטי על כחול או מקרים ששני הורים עם עיינים כחולות נותנים לד עם עיינים חומות
בברכה קרן
=
שלום,
להלן קישורים לתשובות מומחים שפורסמו באתר בנושא "תורשת צבע עיניים":
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4150
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5985
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4967
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
הבנתי שבשנים האחרונות עלות בדיקת הצופן הגנטי של אדם בודד ירדה בצורה דראסטית. האם ניתן ליצור מאגר של מאות אלפי/מליוני צפנים גנטיים ולעשות הצלבה בין השינויים הגנטייים שלהם לבין נתוניהם הפיסיים והבריאותיים? האם הדבר מתצבע? כך ניתן יהיה, לכאו', לפענח את משמעותו של כל גן ושל כל שילוב בין גנים.
האם ישנם דרכים אחרות, שמסתמכות על מחקר איכותי ולא כמותי, לפענוח הגנום האנושים?
תודה רבה
ארנון
שלום ארנון,
איך ריצוף דנ"א גינומי יכול להשפיע על זיהוי מחלות ועל בריאות?
בשנים האחרונות ישנה התרגשות מההתקדמות הטכנולוגית שמאפשרת ריצוף דנ"א גינומי של אנשים במהירות רבה יותר ובעלות נמוכה יותר. אולם, בעוד שהטכנולוגיה מאפשרת באופן ברור קבלת נתונים רבים של הרצף הגנטי, לא ברור איך המידע יכול לשמש באופן יישומי לשיפור טיפולים משפרי בריאות.
אם נדגום רצף של גן מסוים אחד מאנשים רבים, נגלה שלעיתים יש באוכלוסיה שינויים גנטיים במיקום מסוים של הגן, הקרויים אללים. שינויים אלה למעשה לא בהכרח משפיעים על התפקוד התקין של חלבון או של הבקרה שלו ולמעשה מהווים מופעים שונים של אותו תפקוד (כידוע לחומצה אמינית מסוימת יש קידוד של יותר משלשה נוקליאוטידית אחת).
יחד עם זאת, מריצוף גינומי של אוכלוסיות ניתן למצוא הקשר (קורלציה) בין שינוי גנטי במיקום מסוים של גן, לבין שכיחות מוגברת של מחלה מסוימת. דוגמה מצוינת לכך היא הגן BRCA1 שקשור לסבירות מוגברת ללקות בסרטן השד אצל נשים. ההגדרה המדויקת היא שנשים עם מוטציה מסוימת בגן זה מועדות יותר ללקות בסרטן. כמו כן הטיפול בסרטן השד גם הוא מושפע מהמופע של BRCA1. ישנם סוגי סרטן שלא מגיבים לתרופת הרצפטין ויש כאלה שכן, בהתאם לרקע הגנטי.
המחקר הכמותי והאיכותי למעשה משתלבים זה בזה. ברגע שיש קורלציה על סמך סטטיסטיקה של פרטים באוכלוסיות, יש צורך לבדוק את המנגנון המולקולרי בפרטים בודדים, דבר שמוביל למחקר איכותי.
כמו כן, ישנן חברות ביוטכנולוגיות רבות שעוסקות בדיאגנוסטיקה של מחלות, דהיינו אבחון מחלות באמצעות שינויים ייחודיים ברצפים גנטיים. חברות אלה חוקרות אנשים חולים לעומת בריאים ומנסות לראות מה האללים הייחודיים שיכולים לגרום להתפתחות המחלה. הדבר לא פשוט כיון שפעמים רבות מדובר בשילוב של מספר גנים, ובנוסף יש גם השפעות סביבתיות (כמו תזונה, גיל, אורח חיים וכיוצ"ב). ההתבוננות לצורך מחקר היא כללית: גינום הגזע הלבן לעומת השחור וכיוצ"ב.
כיום ריצוף דנ"א עדיין עולה לא מעט כסף, 1000$ לאדם. יש בעייה אתית בריצוף גינומים של אנשים, כיון שאז אובדת הפרטיות (כמו חיסיון על נתוני בריאות של פציאנט). וחמור מכך, חברות ביטוח יכולות להשתמש במידע זה כדי לסחוט כסף מאנשים, גם אם בפועל לא מתפתחת מחלה.
בברכה, ד"ר דורית כהן-כרמון
ד"ר דורית כהן-כרמון
המחלקה לגנטיקה
האוניברסיטה העברית
ביונק מסוים הגן A מקודד לחלבון. לגן זה שני אללים: A ו–a . האלל A, המקודד
ליצירת החלבון, דומיננטי.
כאשר יוצרים תרבית תאים מתאי נקבה הטרוזיגוטית (Aa) מוצאים כי בחלק מהתאים
נוצר החלבון, ובחלק מהתאים לא נוצר החלבון.
א. כיצד אפשר להסביר תופעה זאת?
ב. אם יכליאו נקבה זאת עם זכר שבתאיו נוצר החלבון, האם יש לצפות שבין
הצאצאים תהיה נקבה שבגופה לא ייווצר כלל החלבון? נמק.
מה התשובה, ומהו דרך הפיתרון? תודה!
שלום,
מצ"ב מסמך המכיל תשובתו של המומחה. לצפייה במסמך לחץ כאן.
בברכה,
פרופ' ארי אלסון
גנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע
תלמידות שלי שואלות מה מקורה של התופעה שפילפל אדום קטן גדל בפילפל אדום? חשבנו לבדוק האם בפילפל האדום הקטן יש יותר מיטוזות אבל אין לנו מיקרוסקופ חזק מספיק כדי לראות אותן. לכן רצינו לשאות:
א. האם ידוע ההסבר בנוגע לפילפל "התינוק" בפילפל הגדול?
ב. האם תוכלו להציע דרך שבאמצעותה נוכל לבדוק את ההסבר הזה במעבדה?
תודה רבה,
גילמור קשת, מורה לביולוגיה בתיכון למדעים בלוד
שלום,
הקדמה לתשובת המומחית:
גנים רבים מופיעים ביותר מצורה אחת, כשכל אחת מהצורות מביאה להתבטאות שונה במקצת של התכונה. כל צורה כזו של גן ספציפי נקראת אלל. לדוגמא, הגן המקודד לצבע עיניים יכול לקודד לצבע עיניים כחול (זהו אלל אחד) או לצבע עיניים חום (זהו אלל שני).
תשובת המומחית:
ישנה אפשרות שאת נושאת אלל אחד לצבע עיניים כחול ואלל שני לצבע עיניים חום (דומיננטי), ושניהם שייכים לאותו גן שאחראי לכך שצבע העיניים שלך הוא חום. במקרה של בעלך, הוא נושא שני אללים לצבע עיניים כחול ולכן צבע העיניים שלו הוא כחול. כך גם במקרה של ילדיך. זוהי התבנית הרווחת לקביעת תכונה.
בברכה,
פרופ' מייה הורביץ
מדעי החיים -גנטיקה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
א. שמעתי טענה שתנאי עקה מגבירים את קצב המוטציות. הייתי רוצה לדעת אם זה נכון ואם זה אכן קורה גם בתאי המין או בתאי אב- מין, ועל כן מוטציות אלה עוברות בתורשה ויש להן השפעה על תהליכים אבולוציוניים.
ב. האם כל מוטציה היא אך ורק שינוי בגן קיים או יכולה להיות מוטציה שהיא תוספת גן חדש שלא היה קיים קודם, לתאי המין או לתאי אב מין?
ג. מה מידת ההגנה שיש לדנ"א בתאי המין ובתאי אב מין בלוטות המין מבחינת מוטציות?. האם הדנ"א שלהם יותר מוגן מדנ"א של תאים ברקמות אחרות?
תודה,
יעל בר
שלום רב,
מצורפות תשובות לשאלות השונות:
א. זו טענה שהושמעה לראשונה לפני כמה עשורים, ונתקלה בתחילה בחוסר אמון מצד רוב הביולוגים. ככל הידוע לי, אין עדויות חד-משמעיות לכך שזה קורה בבעלי חיים רב-תאיים. זה כן הודגם בצורה די משכנעת בחיידקים לפני מספר שנים. באוכלוסיות חיידקים שהיו נתונות לתנאי עקה נראתה הופעה לכאורה של מוטציות ספציפיות להתמודדות עם תנאי העקה. בפועל הסתבר שמדובר בעליה כללית ברמת המוטציות, ובגלל הגודל הגדול של אוכלוסיות החיידקים הופיעו גם מוטציות ספציפיות לעקה ואלו השתלטו במהירות על האוכלוסיה.
מצד שני, תחום מחקר שהולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות, הוא חקר שינויים המתרחשים בתאי המין בתגובה לתנאים סביבתיים ועוברים בתורשה, אך אינם שינויים ברצף ה-DNA עצמו. שינויים אלו מכונים שינויים אפי-גנטיים ויכולים לכלול תוספות של קבוצות ארוגניות פשוטות בנקודות מסוימות על פני ה-DNA או שינויים בארגון ה-DNA בתוך הגרעין. שינויים אפי-גנטיים רבים הם ספציפים לתנאי עקה מסוימים והם משפיעים על הצאצאים, לפעמים גם לאורך מספר דורות, אך יש ויכוח עד כמה גדולה תרומתם לתהליכים אבולוציוניים ארוכי טווח.
ב. מוטציה היא שם כללי למגוון רחב מאוד של שינויים גנטיים. בהחלט תתכן הוספה של גן חדש דרך טעות בשכפול ה-DNA שגורם להכפלה של גן או שרשרת שלמה של גנים. מקובל שהכפלת גנים היא אחד ממקורות השינוי האבולוציוני החשובים ביותר. היא מה שמאפשר עליה במורכבות לאורך האבולוציה והיא מהווה מנגנון לשינויים מהירים. לאחר הכפלתו של גן, אחד העותקים לרוב ימשיך למלא את התפקיד המקורי ואחד ישתנה ויפתח תפקיד חדש. אפשרות אחרת היא שכאשר גן ממלא במקור יותר מתפקיד אחד, כל עותק של הגן יתמחה בחלק מן התפקידים, מה שמאפשר בקרה טובה יותר על התפקידים השונים. יש אינספור דוגמאות לכך וכל יום מתגלות דוגמאות נוספות עם העליה בכמות המידע הגנומי העומד לרשותנו. כל "משפחה" של גנים היא למעשה תוצר של מספר אירועי הכפלה של גן מקורי אחד.
ג. לא ברור לי למה כוונתך ב"הגנה". רוב המוטציות מתרחשות בתהליך חלוקת התאים. תאי מין עוברים חלוקות רבות ולכן חשופים יותר למוטציות. תאים אחרים המתחלקים הרבה (למשל תאי עור או תאי אפיתל במעי) גם מתחלקים הרבה וחשופים להרבה מוטציות. תהליך המיוזה שהוא יחודי לתאי מין הוא לרוב מדויק פחות ממיטוזה רגילה ומהווה מקור למוטציות נוספות. מובן שרק מוטציות בתאי המין הן מורשות ובעלות השפעה אבולוציונית.
בברכה,
אריאל צ'יפמן
ד"ר אריאל צ'יפמן
אבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה
האוניברסיטה העברית