מדעי החיים / מדעי הטבע

אאאא
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26401
01/12/2022
סטיות מן הקוד הגנטי
שאלה מספר 26401 - סטיות מן הקוד הגנטי
תחומי דעת:גנטיקה
שלום, הייתי מעוניין לדעת: 1. האם סטיות מן הקוד הגנטי מתייחסות לקישור לחומצות אמינו שונה? 2. באלו אורגניזמים נמצאות סטיות מן הקוד הגנטי. 3. האם הסטיות מן הקוד הגנטי הן תוצאה של מוטציות באותם אורגניזמים? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הקוד הגנטי, שעל פיו מתורגמות שלשות של נוקליאוטידים ב-mRNA לחומצות אמיניות בחלבון , נחשב אוניברסלי: אותו קוד לכל האורגניזמים. עם זאת, התגלו במשך השנים סטיות מהקוד, וזאת בנגיפים בעלי גנום של דנ"א, בחיידקים ובפטריות, ובתאי בעלי חיים עילאיים - בתרגום גנים של הגנום המיטוכונדרי. הסטייה הנפוצה מהקוד הקשיח, לכאורה, היא שקודון סיום (טרמינציה, nonsense) שאינו אמור לקודד לחומצה אמינית אלא לסיים את התרגום ולקטוע אותו – קודון כזה בכל זאת מתורגם לחומצה אמינית כלשהי. האבולוציה של תופעה זו אינה ברורה, ויש חילוקי דיעות לגבי המנגנון המאפשר למערכת התרגום של ה-mRNA לקרוא קודון סיום הנמצא באמצע הרצף ולא בסיומו – כאילו הוא קודון לחומצה אמינית, לתרגם אותו בהתאם – ולהמשיך הלאה, כאילו אין קודון סיום באמצע החלבון. התיאוריות לגבי המנגנון המאפשר זאת מסובכות ולא אומתו בניסויים.

עם זאת, יש לציין כי סטיות כאלה מהקוד הגנטי נדירות מאוד. בסופו של דבר, הקוד הגנטי הוא באמת אוניברסלי: אותן שלשות נוקליאוטידים מתורגמות לאותן חומצות אמיניות בכל עולם החי.

גניטיקה מולקולרית וביוכימיה אוניברסיטת תל אביב
26390
01/12/2022
הפריה בין ביצית לביצית
שאלה מספר 26390 - הפריה בין ביצית לביצית
האם זה אפשרי להפרות בהפריה מלאכותית גרעין מביצית לתוך ביצית של אישה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

ביונקים לא ניתן ליצור עובר ללא הפרייה מינית. כלומר צריך גרעין אבהי וגרעין אימהי כדי שהעובר יתפתח. אם יוכנסו 2 גרעינים מביצית, תהיה הפרייה ואפילו אפשר לקבל תאי גזע עובריים, אבל התוצאה תהיה גידול ולא עובר תקין.
 
ההסבר לזה הוא שישנם מספר מצוצמם של גנים "מוחתמים" ביונקים (קצת יותר מ 100 באדם) אשר מתבטאים אך ורק מהכרומוזום האבהי או מהאימהי (כלומר יש גנים שמוחתמים רק מהאם וגנים שמוחתמים רק מהאב) - במידה והעובר לא נושא עותק אחד אבהי ועותק אחד אימהי הגנים הללו לא מתבטאים וביטוי שלהם הוא חיוני להתפתחות העובר.
 
שימי לב כי לא מדובר על כרומוזומי המין. כלומר אפשר להכניס גרעין אבהי עם כרומוזום x וגרעין אמהי עם כרומזום x והתוצאה כמובן תהיה עובר ממין נקבה. אך לא ניתן לעשות אותו דבר עם שני גרעיניים מביציות.. ולא ניתן לעשות אותו דבר עם שני זרעים עם כרומוזומם x. חייבים עותק אימהי ועותק אבהי.
 
דבר זה מבטיח כי ביונקים לא תתבצע הפרייה א-מינית. ביציות יכולות להשתכפל בקלות ואם לא הייתה בקרה כזו, נשים יכלו לייצר עוברים  (תמיד ממין נקבה..) בעלי זהות גנטית רבה מאוד לאם (כלומר הפריית בתולין, שמתרחשת במספר מינים - לדוגמה חלזונות). דבר זה כמובן לא מועדף מבחינה אבולוציונית כיוון שיקטין את השונות בין פרטים. 
 
מקווה שלא ארוך ומסובך מידי - אם צריך הסבר יותר פשוט תכתבי לי שוב, בסדר?

ד"ר יונתן שטלצר
ביולוגיה
מכון ויצמן למדע

26389
01/12/2022
 מלפפונים חמוצים
שאלה מספר 26389 -  מלפפונים חמוצים
תחומי דעת:ביוכימיהכימיה
שלום אנחנו תלמידות כיתה יב ונשמח אם תוכלו להסביר לנו קצת על תהליך התסיסה הלקטית ולהסביר כיצד הוא גורם להחמצה של המלפפונים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

תסיסה לקטית היא תהליך הקיים ביצורים רבים שבמהלכו אנזימים בתוך התא מפרקים סוכר לגורמים קטנים כדי ליצור אנרגיה. 

אם יש חמצן בסביבה כשהתהליך הזה קורה, הוא לא נעצר בייצור של חומצה לקטית, וממשיך הלאה עד לפירוק מוחלט של הסוכר ל CO2. זה מה שקורה אצלנו ברוב המקרים: אנחנו נושמים אויר, והחמצן באוויר משמש כדי לפרק את הסוכר לגורמים. אם אין חמצן בסביבה, שזה מה שקורה בצנצנת חמוצים אטומה, התהליך עוצר באמצע ובמקום שיווצר CO2, נוצרת חומצה לקטית. החומצה הזאת מצטברת ונותנת למלפפונים (או ליוגורט) את הטעם החמוץ שלהם.

איפה עוד יש חומצה לקטית? בשרירים שלנו. כשאנחנו מתאמנים בצורה קשה ואינטנסיבית, לא מגיע מספיק חמצן לשרירים שלנו, ומצטברת בהם חומצה לקטית. לגוף לוקח זמן לפנות את החומצה הלקטית לפירוק בכבד, ועד שהיא מתפנה, אנחנו מרגישים שרירים תפוסים.

 

המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

26391
01/12/2022
שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שאלה מספר 26391 - שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שלום וברכה רציתי לברר באיזה שלב בהבשלת החיטה מתפתח הגלוטן, מקריאה בויקיפדיה ראיתי שהוא מתפתח בסוף ההבשלה. חשוב לי לדעת מידע מדוייק יותר מאיזה שלב יש כבר גלוטן הניתן להתפחה. השאלה היא בהקשר לכתוב ביהושע פרק ה, יא 'וַיֹּאכְלוּ מֵעֲבוּר הָאָרֶץ מִמָּחֳרַת הַפֶּסַח מַצּוֹת וְקָלוּי בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה', נכנסנו בכיתה קצת לתהליכי הכימיים של חימוץ מול מצה, וכפי שאני מבין החימוץ וההתפחה צריכים את הגלוטן כדי להתפתח. ורצינו לברר באיזה שלב מתפתח הגלוטן, והאם חיטה בשלב הזה של השנהה, יכול בכלל לבוא להחמצה/תפיחה? שאלה משנית, מאיזה שלב (בצמיחה, ובעונות השנה) החיטה כבר בשלה, שאם יזרעו אותה היא תצמיח? כמו כן, לגבי כל השאלות הנ''ל מה קורה בשעורים? תודה רבה יחיאל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

גלוטן היא רשת שנוצרת מקשרים (הצלבה) בין חלבונים שנמצאים בדגן (גליאדינים וגלוטינים). קשרים נוצרים על ידי חמצון כאשר התבואה נטחנת לקמח ומערבבת במים. בתוך התבואה, בשטח, חלבוני האגירה מתחילים להיות מסונתזים ~ 15 ימים לאחר ההפריה, אך הם נארזים בגופי חלבון קטנים ואינם נחשבים כרשת הגלוטן המעניקה לבצק הלחם את גמישותו.

בשדה, אם יש גשם, הוא לא מתחיל תסיסה והחיטה לא הופכת ל"חמץ". גרגר החיטה מורכב מעובר (נבט החיטה) ומהאנדוספרם המכיל את הקמח. כאשר העובר בוגר, הדגן יכול לנבוט. זה קורה ~ באמצע התפתחות הזרעים (מספר הימים תלוי בסוג החיטה ובתנאים). אבל זה לא רלוונטי לגלוטן.

כל האמור לעיל רלוונטי גם לשעורה, אלא ששעורה מתפתחת מהר יותר מחיטה (פורחת לפני ומבשילה לפני החיטה).


 

פרופ' אבי לוי,

מחלקה למדעי הצמח מכון ויצמן

26396
01/12/2022
הכלאה בין שני מיני צמחים
שאלה מספר 26396 - הכלאה בין שני מיני צמחים
שלום רב, לפני זמן מה שלחתי שאלה האם ניתן לבצע הכלאה בין מינים שונים של צמחים, למשל מצליבים וסולניים. לא קיבלתי מענה ואשמח אם תבדקו אם השאלה הלכה לאיבוד. תודה מראש על המענה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

!לא

מבחינה גנטית ההגדרה של שיכות למין מסויים היא כל הפרטים שיכולים להכליא אחד את השני ולתת צאצאים פוריים. גם בתוך הסולנים ינם מינים שונים לא ניתן להכליא עגבניות עם חציל או פלפל.  מכאן ברור שלא ניתן להכליא בין סולנים למצליבים

 

ד"ר יונתן אלקינד
מדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות.ישום של הנדסה גנטית בצמחים
האוניברסיטה העברית

26370
01/12/2022
ביצי עופות ותרנגולות
שאלה מספר 26370 - ביצי עופות ותרנגולות
1) האם כל ביצה של כל ציפור יש בה כיס אויר כולל ביצים עגולות לגמרי (של אוח למשל) 2) כיצד הגיעה הסלמונלה לתוך הביצה. הקליפה אינה חדירה לחיידקים 3) האם קמפילובקטר מהווה בעיה בביצי מאכל כמו הסלמונלה תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום מוטי

 

1.  לגבי נוכחות של כיס אוויר – כן, כנראה שיש בכל ביצה.

2. חיידקי סלמונלה וקמפילובקטר נמצאים באופן טבעי בדרכי העיכול של עופות ולכן הם יכולים לזהם את הקליפה של הביצה, והם חודרים לתוכה רק אם היא סדוקה,  או בזמן השבירה של הקליפה.

3.  קמפילובקטר מוכר בעיקר כמזהם בשר עוף, לא של ביצים, למרות נגישותו גם לביצים. – אין דיווחים על מחלות של קמפילובקטר כתוצאה מזיהום של ביצים. לכן גם לא בודקים את זה, למרות סבירות גבוהה שאכן ימצאו אותם.

 

בברכה, דרור

 

 

ד"ר דרור בר-ניר
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה

26386
01/12/2022
המעי הדק
שאלה מספר 26386 - המעי הדק
בוקר אור, תלמידי מגמת ביולוגיה שואלים מהו עובי המעי הדק באדם? מהו קוטר המעי הדק ? מכמה שכבות תאים בנוי המעי הדק? נשמח לתשובתכם קמפוס קרית שרת חולון
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
אינני בטוח שאני הכתובת אבל אנסה
אם הכוונה ב"עובי" לעובי דופן המעי אז התשובה היא כ-1 מ"מ (אבל משתנה באזורים שונים של המעי, בין אנשים, עם הגיל,  ועוד פרמטרים) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22504939/
 
קוטר המעי הדק בממוצע 2.5 ס״מ - ראו התקציר בקישור https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365521.2014.898326?journalCode=igas20
 
מספר השכבות תלוי בצורת הספירה (רקמות אינן חומר אחיד). באיור הבא אפשר להבחין ב-6 שכבות (מתוך https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/circular-folds)

ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך

26356
01/12/2022
אנזימים המפרקים ג`לטין
שאלה מספר 26356 - אנזימים המפרקים ג`לטין
תחומי דעת:ביולוגיה
אילו סוגי אינזימים מסוגלים לפרק ג'לטין? והאם האינזימים שבקטניות מסוגלות לפרק ג'לטין?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
אנזימים שמפרקים ג'לטין (ג'לטינאזות) הם פרוטיאזות (מפרקי חלבון)  ספציפיים שקיימים בעיקר בבעלי חיים וחיידקים. לפי מיטב היכרותי אין כאלה בקטניות - להיפך בקטניות יש מעכבים שלהם.
אורי

 

פרופ' אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26367
01/12/2022
לטאות שיש בהן רק נקבות
שאלה מספר 26367 - לטאות שיש בהן רק נקבות
תחומי דעת:ביולוגיה
קראתי כי קיים מין של לטאות בהן יש רק נקבות, והן מתרבות מתוך עצמן. כדי לעורר את הביוץ, כנראה, נקבה עולה על גב האחרת, ומתחככת בה. האם ידועים גם מינים אחרים בהם יש נקבות בלבד? כמובן, רביית בתולין, הפרתנוגנזיס, למרות קיומם של זכרים במין, מצויה במינים רבים. נתגלתה אפילו בכרישים. האם יש בעלי חיים "גבוהים" באבולוציה יותר מכרישים בהם התגלתה תופעת הפרתנוגנזיס? מתי בוחרות הנקבות להשתמש ביכולת זו? האם מדובר בתנאי עקה סביבתיים, או ההסבר אחר? השערה: קיום התופעות הללו מלמד שהנקבה היא המין הראשון והראשוני, והזכר הוא "מחשבה שניה" של האבולוציה. אולי הוא נוצר כדי שלנקבה תהיה אפשרות בחירה אם ללדת או לאו, והיא משתמשת בה לפי תנאי הסביבה (שפע מזון לעומת מחסור, וכד'). (לנוכח זאת, האגדה השומרית האווילית ב"בראשית" על יצירת הזכר ראשון ויצירת האשה מ..... צלעו (חחחחחחחחח) נראית לא רק זדונית אלא מהובלת שבעתיים.כל החרדים למיניהם, יהודים, נוצרים ומוסלמים, המחנכים גם כיום את בנותיהם ובניהם עפ"י החושך של אגדה זו הם חבלנים באנושות, ברוחה ובתרבותה).
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום דליה,
אנסה לגשת באופן ענייני ולכסות את הסעיפים.
למיטב ידיעתי (אם כי - אינני אנטמולוג = מומחה לחרקים), ידוע על מינים (species) שיש בהם אך ורק נקבות גם במיני חרקים, למשל מינים מסוימים של כנימות. בחולייתנים, ידועה פרתנוגנזה באוכלוסיות של נקבות בלבד גם במין אחד (ויחיד) של נחש, קרוב של הנחשיל המצוי שלנו, שנקרא Brahminy blind snake ושמו המדעי Indotyphlops braminus.
במרבית המקרים בהם ידוע בטבע על "רביית בתולין" פרתנוגנזה, מדובר בכזו שאיננה אובליגטורית כלומר היא תלויה בתנאים סביבתיים; לדוגמה, כאשר חסרים / נעדרים זכרים מהאוכלוסייה, הנקבות יכולות להתרבות ע"י רביית בתולין. אני לא חושב שנכון לומר שהן "בוחרות" בכך, כי הדבר נתון לסיגנלים סביבתיים ולבקרה הורמונלית. התנאים והנסיבות הנוצרים מניעים את המהלך אצל הנקבות. 
לשאלה האם זה התגלה ביצורים "גבוהים" יותר מכרישים - יש כאן טעות יסודית בהנחה שכרישים הם "גבוהים" יותר מזוחלים, למשל. הם נחשבים קדומים יותר מהלטאות והנחשים בהם ידוע על פרתנוגנזה. יש גם דיווחים על פרתנוגנזה (נדירה) בציפורים, שהן אפילו יותר מתקדמות מבחינה אבולוציונית. 
מצאתי אפילו אזכור לנושא של פרתנוגנזה בביציות אנושיות - אבל זה מתרחש בתנאי מעבדה, בחשיפה של ביציות לכל מיני מניפולציות אשר מביאות ליצירת רקמות עובריות אבל לא עובר שיכול להתפתח לאורגניזם חי. כך גם ביונקים אחרים - מייצרים אינדוקציה על הביצית בתנאי מעבדה, אבל זה כיום עדיין רק למטרות מחקר או ליצירת רקמה של תאי גזע עובריים. לכאורה יש לזה פוטנציאל אדיר רפואי - כי הרי אפשר לייצר מתאי גזע עובריים כל מיני רשמות ואף איברים ולהשתמש למשל בהשתלות. אבל עוד חזון למועד, ובכל מקרה זה לא נמצא (עדיין) במקום שבו ניתן לייצר עוברים של ממש שיתפתחו לאדם או לבעל חיים (יונק) שהוא תוצר של פרתנוגנזה.
יש לנושא הזה כמובן גם השלכות אתיות, ובחלק מהדתות (כמו יהדות למשל) גם השלכות הלכתיות מורכבות.
 
כל הפיתוח של השואלת לכיוונים של מגדר, מה בא קודם - זכר או נקבה? זה מעניין אך פחות בתחום העיסוק שלי...
היתרונות האבולוציוניים של רבייה מינית הם רבים ומוכרים לעולם המדעי, ואין מחלוקת על כך שמדובר בהתפתחות מאוחרת יותר (לעומת רבייה א-מינית). 
ואין קשר בין ה"רצון" של הנקבה ללדת או לא - הרי גם במינים שיש אצלם פרתנוגנזה, הנקבה נאלצת להטיל ביצים או להשריץ את הצאצאים אשר נוצרים מן הביציות שלה. רבייה חייבת להיות כדי שיהיה דור המשך - אבל לא בהכרח הזדווגות. 
 
אם לא ניתן לייצר עוברים ואת הדור הבא ללא שני החלקים - נקבה + זכר, ביצים + זרע, אזי אין בכלל משמעות של מי בא קודם או מי "חשוב יותר". בבעלי חיים רבים (אך עדיין מיעוט מבחינה מספרית בעולם החי) אנו רואים את התופעה של הרמפרודיטיות hermaphrodism - גם נקבה וגם זכר בגוף אחד. גם אז, ברוב רובם של המינים שיש בהם את התופעה הזו, אין אפשרות של הפרייה עצמית, ונחוצים שני פרטים אשר נפגשים, מזדווגים ומפרים זו את זו. דוגמה מפורסמת ודי נפוצה - חלזונות למיניהם, בעיקר יבשתיים gastropoda שהם מחלקה בתוך מערכת הרכיכות. 

 

ד"ר בעז שחם
הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, המכון למדעי החיים , המחלקה לאבולוציה אקולוגיה וסיסטמטיקה אס
האוניברסיטה העברית

26336
01/12/2022
מה הסיבה העיקרית שבגללה תותים לא גדלים בקיץ?
שאלה מספר 26336 - מה הסיבה העיקרית שבגללה תותים לא גדלים בקיץ?
בבית הספר אנחנו חוקרים על גידול תותים בקיץ וכדי לענות על השאלה הזו חיפשנו את התשובות במאמרים ובמקורות מידע שונים, אך את שורש הבעיה שבגללה תותים לא גדלים בקיץ לא מצאנו. נשמח לעזרה בנוגע לסיבה העיקרית או אתרים שבהם יש מידע בנושא שיוכלו מאוד לעזור לנו. לתשובתכם נודה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תות שדה מגיב לטמפרטורה ואורך יום. תות שדה גדל בארץ בכל השנה אך מניב בחורף ומפתח שלוחות וצמחי בת בקיץ. בסתיו ובחורף כאשר מתקרר והטמפרטורות יורדות חלה השראה לפריחה. פרות מתפתחים בעקבות זאת וזנים בכירים (מקדימים) נקטפים החל מנובמבר. התפתחות הפריחה וההנבה שונה בזנים שונים והקטיף ייתכן עד יוני. בקיץ הימים ארוכים והטמפרטורות גבוהות כך שההשראה לפריחה לא קיימת ומתפתחות שלוחות ועליהן צמחי בת המשמשות לריבוי ושתילה בעונת ההנבה.

בברכה,

פרופ' יגאל אלעד
המחלקה לפתולוגיה של צמחים וחקר העשבים, מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני

26337
01/12/2022
1.האם בגוף זכר-האדם יש כמות קטנה (סביר שמזערית....) של אסטרוגן?
שאלה מספר 26337 - 1.האם בגוף זכר-האדם יש כמות קטנה (סביר שמזערית....) של אסטרוגן?
תחומי דעת:ביולוגיה
ואם יש, מה תפקידו בגוף הזכר? (השערתי, שפרוגסטרון אין ולא יכול כלל להיות בגוף הזכר. אבל אסטרוגן, ייתכן). 2.מן העובדה שאצל נשים לאחר תקופת-המחזור יש צימוח מסויים (קטנטן) של שיער על הפנים (הסנטר), האפשר שזו תוצאה של התמעטות האסטרוגן, אשר בשיא השפעתו מדכא טסטוסטרון, הנמצא בכמות קטנה בגוף הנשי? האם אפשר לשער מכך שהאבולוציה הגבירה מאד את כמויות הטסטוסטרון אצל עובריות בשלב קדום מאד של התפתחות האנושות, וכך הפכה נקבות פוטנציאליות לזכרים? במילים אחרות: הניקביות היא ברירת המחדל של הטבע (כפי שאמר ביולוג בכיר מסוים, לצערי שמו נשמט ממני), היא המין הראשון והראשוני, וממנו פיתחה האבולוציה זכרים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26341
01/12/2022
נוגדנים לקורונה
שאלה מספר 26341 - נוגדנים לקורונה
תחומי דעת:ביולוגיה
שלום, לפי המידע שרכשתי, כאשר מתחסנים בחיסון פעיל נוצרים נוגדנים. כאשר המחלה נעלמת הנוגדנים "נעלמים" ונוצרים תאי זיכרון המכילים שיירים של הנוגדנים. עם הופעת אותו אנטיגן תאי הזיכרון משחררים כמות הרבה יותר גדולה של נוגדנים המגנים מפני המחלה. וכאן בקורונה שהחיסון מכיל spike של covid-19 לא ברור לי מדוע מדברים על כמות נוגדנים יורדת. האם לא היו צריכים להיווצר תאי זיכרון וברגע שתוקף וירוס מהסוג שהנוגדנים הללו יכולים למגר שיפעלו... זוכרת שלפני הרבה שנים נבדקתי אם אכן חליתי בילדותי באדמת והסתבר שהיו לי הרבה מאוד נוגדנים, דבר שהחשיד שיש סביבי וירוס אדמת בברכה, תמי צור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אכן נוצרים תאי זכרון שמופעלים מחדש עקב חשיפה חדשה למחולל המחלה. לאחר ההפעלה הם מייצרים מיד נוגדנים ובכך הגוף מנטרל את מחולל המחלה עוד לפני שנגרם כל נזק. מדידת רמת הנוגדנים בזמנים שונים לאחר החיסון מאפשרת הערכה של מידת ההתחסנות ולכן היא משמעותית. להזכירך לא כל אדם מגיב לחיסון באותה מידה ואחוז מסויים גם לא יפתח חיסון או שמידת ההתחסנות תהיה מעטה מדי. לכן חשוב לקבל מידע על רמת הנוגדנים. ברור שהיא יורדת עם הזמן וגם תאי הזכרון לא תמיד שורדים. 

בברכה,
 

פרופ' מנחם רובינשטיין

מכון ויצמן למדע

26345
01/12/2022
האם הנקביות היא המין הראשוני?
שאלה מספר 26345 - האם הנקביות היא המין הראשוני?
תחומי דעת:ביולוגיהרפואה
מעובדת קיומם של שדיים מנוונים אצל הזכר; מהעובדה שאצל תינוקות זכרים מסוימים נוטף חלב מהחזה לאחר הלידה; מהעובדה שאצל נשים קיים טסטוסטרון בכמות מסוימת; ומעובדות הנוגעות לצורה ולרקמה של איברי המין, בזכר ובנקבה; מהעובדה שגם הנקבה וגם הזכר מתפתחים מעובר זהה;מהעובדה שהתפתחות הנקבה מן העובר היא חלקה, ישירה, וכדי שיתפתח זכר יש התערבות הורמון משנה בשבוע מסוים להריון; האם מכל אלה הוסקה מסקנה כי המין הניקבי הוא המין הראשוני, והזכר נוצר מנקבות שהשתנו? ייצור הטסטוסטרון הוגבר, והדבר חולל שינוי באיברי הרביה והמין הניקביים, הראשוניים, ודיכא את רקמת השדיים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 
 
 
 
 
 
 
 
השאלה מעניינת, הנימוקים שהובאו לא ממש מסבירים את הגורם לתוצאה: נכון, לעובר יש תכונות זכריות ונקביות. נכון, גם לגבר יש פטמות, והקליטוריס של הנקבה הוא המקבילה לאבר המין הזכרי, אבל, מראש, בהפרייה, יש אפשרות לזיגוטה ממין זכר, או ממין נקבה, כך שהתוצאה מוכתבת על ידי ההזדבגות של הביצית עם הזרעון, כשהתוצר יהיה זכרי או נקבי, מראש. יש תסמונות בהן הכרומוזומים "מתבלבלים", כלומר נוצר עובר לא מאוזן, זו תסמונת טרנר, אבל חוץ ממנה, המין נקבע סופית בברירה של הזרע והביצית, כלומר יצירת הזיגוטה

בברכה,

 

פרופ' מיכאל אלקן
רפואה
אוניברסיטת בן גוריון

Michael Alkan

13:35 ‎(לפני 20 דקות)‎
 
אני
 
 
 
 
 
 
 
 
השאלה מעניינת, הנימוקים שהובאו לא ממש מסבירים את הגורם לתוצאה: נכון, לעובר יש תכונות זכריות ונקביות. נכון, גם לגבר יש פטמות, והקליטוריס של הנקבה הוא המקבילה לאבר המין הזכרי, אבל, מראש, בהפרייה, יש אפשרות לזיגוטה ממין זכר, או ממין נקבה, כך שהתוצאה מוכתבת על ידי ההזדבגות של הביצית עם הזרעון, כש התוצר יהיה זכרי או נקבי, מראש. יש תסמונות בהן הכרומוזומים "מתבלבלים", כלומר נוצר עובר לא מאוזן, זו תסמונת טרנר, אבל חוץ ממנה, המין נקבע סופית בברירה של הזרע והביצית, כלומר יצירת הזיגוטה

 

26346
01/12/2022
עמילן עמיד
שאלה מספר 26346 - עמילן עמיד
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, העוסקים בנטורופתיה ממליצים על אכילת עמילן עמיד מה האמת המדעית לגבי עמילן עמיד היכן ניתן למצוא אותו האם נכון שעמילן עמיד אמור לשמש כגורם דיאטטי האם עמילן עמיד אמור למנוע גידולי סרטן במעי הגס בברכה תמי צור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

למיטב ידיעתי אין שום ביסוס מדעי לטענות הללו.

בברכה,

 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

26333
01/12/2022
השפעת הספורט על הבריאות
שאלה מספר 26333 - השפעת הספורט על הבריאות
תחומי דעת:ביולוגיהרפואה
שלום. רציתי לדעת את ההסבר המדעי לכך שפעילות גופנית עוזרת להעלאת סיבולת לב ראיה ומיטוכונדריה בתא (שגורמת להעלאת האנרגיה), וכיצד שני הדברים הנ"ל משפיעים על איכות החיים של המתעמל? בתודה רבה מראש:)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26334
01/12/2022
כמות ויטמין סי בפירות שונים
שאלה מספר 26334 - כמות ויטמין סי בפירות שונים
תחומי דעת:ביולוגיה
שלום רב, אני תחלמידה בכיתה יב וכרגע אני עובדת על עבודת הביוחקר שלי. בעבודתי אני משווה כמויות ויטמין C בפירות הדר שונים. במהלך החקירה שלי סביב הניסוי נתקלתי במאמר לפיו בפירות הדר שונים יש כמויות שונות של אינזימים ההופכים גלוקוז לויטמין C. במאמר זה היה כתוב על כך בתמצות ולא מצאתי מידה נוסף בנושא. האם תוכלו בבקשה להרחיב מעט על העניין? לאשר האם הוא נכון? במידה ולא, אשמח לדעת מהו הגורם לכמויות שונות של ויטמין C בפירות הדר שונים? בברכה ובתודה מראש, מילי פרס
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום מילי,

בפירות הדר יכולים להיות רמות שונות של ויטמין C מכמה סיבות:

1. הבדלים גנטיים בין מיני וזני הדר שונים (הבדלים בגנים ורמות ביטוי של אנזימים המעורבים בסינתיזה ופירוק של ויטמין C)

2. הבדלים בתנאי האקלים באזורי גידול שונים (בעיקר שינויים בטמפרטורות ודישון)

3. הבדלים בדרגות ההבשלה של הפרי (תכולת ויטמין C משתנה במהלך ההבשלה, וחלק מהפירות נקטפים בשלב מוקדם וחלק בשלב מאוחר יותר)

4. הבדלים בשיטת הסחיטה ועיבוד המיץ (ויטמין C מאוד רגיש לנזקי חמצון במהלך עיבוד התוצרת)

5. הבדלים בריכוז כתוצאה מתנאי ומשך האחסון

 

להלן לינק למידע בנושא זה: https://www.ultimatecitrus.com/vitaminc.html

 

בבקשה תחזרי אלי אם תצטרכי מידע נוסף.

בברכה,

 

ד"ר רון פורת
המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית
מכון וולקני

26312
01/12/2022
כיצד המלח משפיע על השמרים?
שאלה מספר 26312 - כיצד המלח משפיע על השמרים?
תחומי דעת:ביולוגיה

שלום, שמי שיר, אני תלמידה בכיתה י'ב וכחלק מתוכנית הלימודים בביולוגיה התבקשנו לעשות עבודת חקר. שאלת החקר שלנו היא כיצד ריכוז המלח משפיע על קצב התסיסה של השמרים. השערתנו הייתה שככל שריכוז המלח יהיה קטן יותר או אפסי קצב התסיסה של השמרים יהיה גדול יותר. ערכנו ניסוי והתוצאות שהתקבלו הן שבריכוז של אחד וחצי אחוז התסיסה הייתה הגבוהה ביותר. ואילו לפני כן באפס אחוז והלאה הייתה עלייה ואחר כך ירידה. לאחר הריכוז הגבוה ביותר של אחד וחצי אחוז חלה ירידה. (כלומר, חלה עלייה לאחר מכן ירידה לאחר מכן באחד וחצי אחוז עלייה הגבוהה ביותר ולבסוף ירידה). *איננו כל כך מבינות מדוע התוצאות יצאו כך ונשמח להסבר מדעי בנושא* בנוסף אם יש מאמר מדעי שתוכלו לקשר אותנו אליו שיכול להסביר לנו באופן מפורט על הנושא נשמח. (מאחר ואיננו מצאנו מקור מהימן) תודה מראש על העזרה ותשומת הלב, שיר מיכאלי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26315
01/12/2022
הסבר לתופעה
שאלה מספר 26315 - הסבר לתופעה
תחומי דעת:ביולוגיה

https://www.facebook.com/eim10.co.il/videos/1630051867301817/ 

שלום רב,

אשמח לקבל הסבר לתופעה בסירטון. 

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שלום רב,

בקצרה - שישה המינים של דגי ריאות המוכרים הינם חוליה חשובה בהבנת האבולוציה של היציאה מהמים. הם עשו צעד ראשון בכיוון בפיתוח היכולת לנשום אוויר חופשי בנוסף לחמצן שמומס במים. התופעה המתוארת (נקראת אסטיבציה - Estivation) הינה מנגנון משלים ליכולת לנשום אוויר וקשורה בהתמודדות עם יובש וחום. כמו בדוגמאות של תרדמת חורף של יונקים, האסטיבציה (או תרדמת קיץ) מלווה בשינויים פיזיולוגיים כמו הורדה דרסטית של קצב המטבוליזם בגוף ועוד, המאפשרים לייצור להתקיים תקופה ארוכה ללא מזון (חודשים ולפעמים אפילו שנים).

 

מקווה שקצת עזר

כל טוב,

פרופ' אמיר אילי
ראש המחלקה לזואולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26321
01/12/2022
האם אפשר ליצור רקמת מוח מתאי גזע?
שאלה מספר 26321 - האם אפשר ליצור רקמת מוח מתאי גזע?
תחומי דעת:ביולוגיה
האם אפשרי לגרום לחלוקה והתמיינות של תאי גזע לתאי עצב, ובסופו של דבר להשתיל את הרקמה? הרי תאי גזע הם תאים שעדיין לא התמיינות, ולכן מדוע שתהיה סיבה שהם לא יכולות להתחיל לנוירונים? או שהמשימה הקשה היא החיבור עצמו? שהרי זו היא מערכת שלמה ומחוברת, ואי אפשר להוסיף לה נספח?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26325
01/12/2022
האם בהשרייה ממושכת של פירות יבשים במים נוצר אלכוהול?
שאלה מספר 26325 - האם בהשרייה ממושכת של פירות יבשים במים נוצר אלכוהול?
תחומי דעת:ביולוגיה
אני משרה פירות יבשים במים למשך 5-10 ולא מעונין בתסיסה כוהלית. האם ניתן להעריך כמה אלכוהול עשוי להיווצר בתסיסה? ומה קורה במידה שההשריה מתבצעת במקרר? באופן כללי יש דרך פשוטה להעריך את כמות האלכוהול במים עם סוכר שעברו תסיסה מכוונת או לא מכוונת? יש דרך להיפטר מאלכוהול שנוצר ככה שלא ע"י חימום?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום רב,
נשאלו כמה שאלות
וגם לי יש שאלה - למה להשרות פירות יבשים במים? לא כתוב לכמה זמן - שעות ? ימים?
אם מדובר בשעות - נראה לי שאם רוחצים את הפירות היטב  - מפחיתים את כמות השמרים הטבעיים ברמה כזו שלא יתרבו לרמה מדאיגה
לגבי המקרר - טמפרטורה נמוכה  גורמת בדרך כלל  לפעילות  ביולוגית איטית יותר - אז יעזור
לגבי תסיסה כוהלית (על ידי שמרים) - זו מתרחשת רק בתנאים אן-ארובים כלומר ללא חמצן. אפשר למנוע על ידי אוורור - אבל אז יהיו זיהומים אחרים.
אפשר להעריך שככל שריכוז הסוכר גבוהה ריכוז הכהל יעלה עד לריכוז בו השמרים מתים - כמו בהכנת יין.
האלכוהול מסיס במים - ולכן אין דרך פשוטה להפריד אלא בזיקוק
אפשר לקבוע ריכוז אתנול בעזרת HPLC ויש גם קיט מבוסס על ראקציה עם האנזים אתנול דה-הידרוגנאז
וגם את בדיקת ה"ינשוף" של המישטרה "   - יש מידע באתר של מכון דוידסון
מקווה שעזרתי
בברכה, פרופ' יצחק הדר הפקולטה לחקלאות, מיקרוביולוגיה האוניברסיטה העברית
26326
01/12/2022
תהליך הנשימה בריאות
שאלה מספר 26326 - תהליך הנשימה בריאות
תחומי דעת:ביולוגיה
מהו הגורם הישיר לכניסת אוויר לריאות בעת שאיפה? הפרש *הריכוזים* בין החמצן שבאוויר החיצוני ובין החמצן שבנאדיות הריאה או הפרש *הלחצים* בין האוויר החיצוני ובין האוויר שבנאדיות הריאה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 

בגלל הפרש הלחצים.

 

בברכה,
 

פרופ' מנחם רובינשטיין

מכון ויצמן למדע

26291
01/12/2022
יכולת של הנדסה גנטית לגרום לכך שיהיה אפשרי להרבות בין שני מינים
שאלה מספר 26291 - יכולת של הנדסה גנטית לגרום לכך שיהיה אפשרי להרבות בין שני מינים
תחומי דעת:ביולוגיה
האם ישנה דרך להנדס גנטית שני יצורים לשם כך שיוכלו להתרבות אחד עם השני אף על פי שבצורתם המקורית קיימים בידודים רבייתיים ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

התשובה לשאלה הזו מתייחסת לשתי אפשרויות שונות אותן יש לבחון:

1.     האם היצורים השונים יכולים לקיים תהליך של הפריית תאי המין שלהם? כלומר האם בעלי החיים יכולים להזדווג או הצמחים להפרות את הפרחים.

2.     האם החומר הגנטי שלהם מספיק דומה, כפי שהדבר למשל בסוסים וחמורים, כדי שיווצר יצור צאצא חי.

 

במידה שהמצב אינו כזה הרי אפשר בהחלט בהנדסה גנטית ליצור "עירוב" של מידע גנטי בין יצורים שונים מאוד. לדוגמא חיידקים המייצרים חלבונים שהגנים שלהם מקורם מאנשים. עכברים המייצרים חלבונים שמקורם בצמחים וכו.

 

בידוד רביתי באם הוא נגרם מבידוד גיאוגרפי הרי הוא ניתן להסרה בקלות יחסית. אם הוא נגרם בגלל שוני גדול במספר כרומוסומים הרי זה יותר מסובך.

 

בידוד שכזה נגרם גם כן על ידי גורמים "פסיכולוגים". לדוגמה, אין אנו יודעים האם קוף אדם ואדם יכולים להעמיד צאצאים אולם ברור לנו שלא נבחן זאת בניסויים.

בהצלחה,

פרופ' גדי שוסטר
דיקן הפקולטה לביולוגיה
הטכניון

26293
01/12/2022
כלים חד פעמיים
שאלה מספר 26293 - כלים חד פעמיים
תחומי דעת:ביולוגיה
למה כלים חד פעמיים כל כך מזיקים לסביבה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

קישור לשאלה שנשאלה בעבר:
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26294
01/12/2022
נשימה
שאלה מספר 26294 - נשימה
תחומי דעת:ביולוגיה
איך אנחנו נושמים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תשובה לשאלתך ניתן למצוא באתרי האינטרנט השונים.

מצ"ב קישור לתשובה ממכון דוידסון

בהצלחה, 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26295
01/12/2022
מוטציות בווירוסים
שאלה מספר 26295 - מוטציות בווירוסים
תחומי דעת:ביולוגיה
מהו הגורם העיקרי למוטציות בווירוסים? האם זה תהליך שקורה באופן טבעי? האם זה קשור להתפשטות שלו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

ככלל, התרבות תאים, או וירוסים, כולל שיכפול החומר התורשתי (DNA) בתאים ןDNA או RNA בוירוסים השונים. שכפול החומר התורשתי הוא תהליך טבעי בתאים שמתחדשים וגם בוירוסים שמתרבים הרבה יותר מהר מתאי הגוף. התהליך עצמו מורכב מאד ולכן חלים בו שגיאות בתדירות גבוהה. זה המקור ליצירת הוריאנטים עם המוטציות החדשות הוירוסים. חלק קטן מהמוטציות נותות יתרון לוירוס המוטנטי שיכול להפוך עמיד לחיסון. לכן הכרחי למגר את הוירוסים בהקדם כדי למנוע התרבות וריאנטים חדשים. באדם, אגב, ההתרבות המהירה והלא מבוקרת היא הבסיס להתפתחות תאים סרטניים.
 

פרופ' אברי בן-זאב
המחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא
מכון ויצמן למדע

26296
01/12/2022
אלרגיה
שאלה מספר 26296 - אלרגיה
תחומי דעת:ביולוגיהרפואה
שלום. האם בן אדם שעבר השתלת תאי מח עצם מתורם חיצוני עשוי לפתח אלרגיה לחומר שהתורם אלרגי אליו והנתרם לא או שאלרגיה שהייתה לנתרם בעבר עשויה לחלוף כתוצאה מהשתלת מח עצם? תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אכן אלרגיות הנובעות מתגובת יתר של מערכת החיסון ניתנות להעברה או לריפוי באמצעות השתלת מח עצם קלינית. אולם אם הם נובעים מתגובות הורמונליות של תאים מארחים שאינם חסינים, זה לא יהיה המקרה.

 

בהצלחה,

פרופ' צבי לפידות
המחלקה לאימונולוגיה
מכון ויצמן למדע

26297
01/12/2022
נוגדני קורונה
שאלה מספר 26297 - נוגדני קורונה
תחומי דעת:ביולוגיהרפואה
למה לא השתמשו בנוגדנים של אנשים אשר החלימו מקורונה על מנת לייצר חיסון סביל המכיל נוגדנים מונוקלונאלים ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

  1. חברת קמהדע הישראלית פיתחה שיטה לבידוד נוגדנים מהפלסמה של אנשים שהבריאו מקורונה. בנוגדנים אלה משמשים למניעת הדרדרות  המחלה במקרים של מחלה קשה -כחיסון סביל. נוגדנים אלה כמובן אינם מונוקלונלים אלה מכלול של נוגדנים המצויים בפלסמה מה שאומר שיהיו כמובן הבדלים  בין התכשירים שיוכנו מתורמים שונים ואפילו מאותו תורם בזמנים שונים.
  2. מספר חברות  כגון Regeneron ו Eli-Lilly  ואחרים יצרו נוגדנים מונוקלונלים כנגד וירוס הקורונה. כל קלון של תאי B יוצר נוגדנים זהים שניתן לגדל  באופן מלאכותי במעבדה ולכן התכשיר שמקבלים אחיד ולא כמו בפלסמה ששם יש מכלול רבגוני של נוגדנים כנגד חלבוני הוירוס. נוגדנים מונוקלונלים אלה נמצאים  בשלבים שונים של ניסויים קלינים.

אגב נשיא ארצות הברית לשעבר  טראמפ קיבל טיפול בנוגדנים מונוקלונלים כנגד קוביד (לפני שאושרו לשמוש קליני בבני אדם,) מה שכנראה הביא להחלמתו המהירה.

יצירת נוגדנים מונוקלונלים  שמנטרלים את הוירוס כרוכה  בזמן ממושך ומשאבים רבים.

בברכה,

ד"ר נחמה סמורודינסקי
חקר התא ואימונולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26300
01/12/2022
שאלת ביו חקר בנושא השפעת השריית זרעי העגבניה על קצב נביטתם
שאלה מספר 26300 - שאלת ביו חקר בנושא השפעת השריית זרעי העגבניה על קצב נביטתם
תחומי דעת:ביולוגיה
שלום אנו חוקרים את הנושא הזה בביו חקר שלנו, נשמח למקורות מידע או הסבר לתופעה המדעית השריית הזרעים והשפעתה ועל השפעת ההשריה על קצב נביטת זרעי העגבניה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

שאלות בנושא זרעי העגבניה נשאלו בעבר,

מצ"ב קישורים לשאלות:

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5265 
http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3157

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3491

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26301
01/12/2022
קליטת מים ומינרלים
שאלה מספר 26301 - קליטת מים ומינרלים
שלום רב, האם יש בצמחים סוגים של שורשים לפי סוג החומר שהם קולטים (למשל - כאלה שמותאמים יותר לקליטת מים או לקליטת מינרלים/מינרלים מסוימים)? תודה על התייחסותכם.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26304
01/12/2022
מזג אויר
שאלה מספר 26304 - מזג אויר
תחומי דעת:גיאוגרפיה
תודה על התשובה המפורטת. ברשותך שאלה נוספת, מדוע קר במקומות הגבוהים הרי האויר החם עולה והקר אמור לרדת, לא?!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

האויר הוא גז המורכב מאטומים ותרכובות של חנקן, חמצן, פחמן דו חמצני, אידי מים ועוד. ככל שקרובים יותר לפני השטח (ולמרכז הכדור), כך המשיכה של כדר הארץ גדול יותר וכך גם צפיפות החלקיקים באטמוספירה (עולה לחץ האויר). ככל שנעלה כוח המשיכה נחלש, צפיפות האטמוספירה יורדת (יורד לחץ האויר). טמפרטורת האויר היא תוצאה של התנגשויות בין חלקיקי הגז. ככל שצפיפותם קטנה, כמות ההתנגשויות יורדת והטמפרטורה נמוכה יותר. קיים מפל (שיעור ירידה) נורמלי של מעלה אחת כל 150 מ'. כל סטיה מהמפל הנורמלי תגרום לאוויר לעלות או לרדת, אבל המצב הנורמלי הוא המצב הרגיל. נשווה, טמפרטורת האויר הממוצעת  בחודש מרץ של ירושלים היא  8.4- 15.4 ואילו של תל אביב 11.5 – 19.2.

בברכה,

ד"ר אברהם זהבי
המרכז לגיאוגרפיה
מכללת בית ברל

26305
01/12/2022
המשך
שאלה מספר 26305 - המשך
תחומי דעת:ביולוגיהרפואה
יש מצב שלא ניתן לנבא התקף פסיכוטי מנתוני EEG בגלל שעוד לא עשו מאגר נתונים ממושך של חולים? אולי בגלל שניתוח הנתונים יבוצע על ידי מחשב עם פסיכיאטר ביחד אפשר יהיה לזהות דפוסים שמשתנים לאורך זמן? לא התכוונתי לזה שישימו את המכשיר כל היום, אלא רק כמה דקות-שעה ביום- אני לא יודעת ממש איך הוא עובד וכמה זמן צריך אבל כמו שאמרת לוקח לזה זמן לקרות אז עם הזמן אפשר יהיה לראות שינויים ואז כשזה יגיע לנקודה מסויימת שמראה שינוי בולט ניתן יהיה להניח שזוהי התחלה של התקף? אולי בזכות הנתונים היומיומיים אפשר יהיה לנבא התקפים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שלום רב,

התשובה והשאלה נכונות ונבונות מאוד. 
בכלים של "למידת מכונה" אכן יש סיכוי שאפשר יהיה לנבא התקף פסיכוטי בעזרת EEG.
אבל בשביל מחקר כזה, שכולל מדידות מוגבלות (כמה דק - שעה ביום) נצטרך כמות אדירה של נבדקים שאר ישתתפו בניסוי באופן עקבי וידווחו על התפרצות של התקף פסיכוטי. 
הרעיון יפה אבל הוא ידרוש שיתוף פעולה של המרכזים הגדולים בעולם בתחום. 
 
בהצלחה!

 

ד"ר אייל קלנטרוף
נירופסיכולוגיה קלינית
האוניברסיטה העברית

26306
01/12/2022
שאלה בנוגע לתשובה על "ברצוני לדעת כיצד משפיע אלכוהול על נשימת שמרים"
שאלה מספר 26306 - שאלה בנוגע לתשובה על "ברצוני לדעת כיצד משפיע אלכוהול על נשימת שמרים"
תחומי דעת:ביולוגיה
בפסקה האחרונה בתשובתו של פרופסור ישראל גולדברג כתוב "האלכוהול מעכב את גידול השמרים" מדוע האלכוהול פוגע ומעכב את גידולם? האם אפשר פירוט יותר רחב על הפגיעה של האלכוהול בשמרים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

האלכוהול מעכב את גידול השמריםבין בנשימה אווירנית ונשימה אל-אווירנית, בין השאר ע"י כך שהוא "ממיס" את קרום התא החיוני לגידול

בברכה,

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

26285
01/12/2022
עצבים בעצמות
שאלה מספר 26285 - עצבים בעצמות
תחומי דעת:ביולוגיה
שלום רב, האם קצות העצבים נכנסים אל פנים העצמות או שהם מתחברים חיצונית, בלבד, לרקמת החיבור העוטפת את העצם? תודה רבה, מקסימה גולן
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26269
01/12/2022
RNA בתא המין מצוי רק בביצית?
שאלה מספר 26269 - RNA בתא המין מצוי רק בביצית?
תחומי דעת:ביולוגיה
לאחר שהשלימה את גרעינה, הביצית שולחת RNA לריבוזומים שלה. האם הRNA מקורו בביצית עוד לפני שהשלימה את הגרעין? הוא מצוי רק בביצית? (לא בזרעון). עכשיו גילו כי מולקולות החיים הראשונות על פני כדור הארץ היו תערובת של DNA ו-RNA. האם מציאותו של RNA בביצית בלבד (כפי שאני משערת) היא הוכחה נוספת שהניקביות היא המין הראשוני, הבסיסי, והזיכריות התפתחה רק בהמשך?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

הביצית מכילה את כל המערכות כמו תא רגיל, ולכן היא מגיע עם כל סוגי הרנ"א הקיימים בתא רגיל.
במסגרתו יש גם מולקולות של רנא שליח שמקורן עוד מהביצית לפני שלב ההפריה (בזרענים אין מולקולות רנא שליח).
לאחר ההפריה מולקולות הרנא שליח נכנסים לתוך מפעלי בניית החלבונים, נקראים ריבוזומים, מתורגמים לחלבונים, חלק מהחלבונים האלה הינם חלבוני בקרה שנקשרים לגנים בדנ"א ומבקרים את רמת הביטוי.
בכך מתחיל תהליך ההתמיינות של העובר.
אז התשובה היא כן מולקולות הרנא שליח מגיעות עם הביצית לפני שלב ההפריה.
 
לגבי האם זה מצביע על כך שהנקבות הן המקור והזכרים הם התוספת האבולוציונית - אני משער שהתשובה היא כן - אבל זה דורש עוד מחקר.
 
בהצלחה
 

פרופ' גיל אסט
המחלקה גנטיקה מולקולארית של האדם וביוכימיה. הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר
אוניברסיטת תל אביב

דילוג לתוכן