פיזיקה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב,
אחוז המים הכבדים במים בטבע זהה בכל מקום.
בברכה,
פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון
שלום רב הייתי רוצה לשאול האם אנטרופיה יכולה להרחיב את האפשרות לשינוי מעשיונו או הסתברות מעשנו כי כמובן כל הזמן היא גדלה ביחס לזמן ואולי זה גורם לנו להשתנות.
שלום רב,
בברכה,
פרופ' שמואל אליצור
מכון רקח לפיסיקה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אין שום השפעה של מיקרו כבידה על מולקולות בכלל ועל מולקולות חלבונים בפרט. הכוח שמחזיק את המולקולה יציבה הוא הכוח החשמלי והוא, לגבי גופים קטנים כמו מולקולה, הרבה יותר חזק מכוח הכבידה הפועל על מולקולה, ולכן, הבאת המולקולה לתנאים של חוסר כבידה לא משנה כלום. גם הכוח הקושר את המולקולות לרקמת הגוף הוא כוח חשמלי, ולכן גם המבנה של הרקמה לא משתנה. על מנת להשתכנע בכך, נסתכל על קוביה קטנה שאורך צלעה הוא 1 מילימטר והיא מלאה בנוזל. הכוח שבין המולקולות בתוך הקוביה צריך להיות יותר חזק מהכוח שמפעיל הלחץ האטמוספרי, אחרת היא תימחץ על ידי הלחץ האטמוספרי. הכוח שמפעיל הלחץ האטמוספרי (אטמוספרה שהיא 1 קילוגרם על סנטימטר מרובע) על צלע הקוביה ששטחה מילימטר מרובע יוצא שווה ל 10 גרם. מצד שני, אם נניח שצפיפות הנוזל בקוביה זהה לצפיפות המים, כלומר גרם לסנטימטר מעוקב, אזי משקל הקוביה יוצא שווה ל 1 מיליגרם, כלומר פי 10000 יותר קטן מהכוח שמופעל על ידי הלחץ האטמופרי על כל צלע של הקוביה. לכן, אין שום השפעה של המשקל (או העדרו)
על הקוביה. כמובן שככל שממדי הקוביה יגדלו, כן תגדל החשיבות של המשקל, כי המשקל גדל בחזקה שלישית של צלע הקוביה בעוד שכוח הלחץ פרופורציוני לריבוע הצלע. אסטרונאוטים ששוהים זמן רב בחלל מאמצים פחות את שרירי השלד, וכתוצאה מכך, כאשר הם חוזרים לכדור הארץ הם סובלים מבעיות אורתופדיות.
בברכה,
ד"ר גדעון בלע
בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
כן. אטומי ההליום קטנים מאד, עוברים בקלות יחסית את מעטפת הבלון ומשתחררים לאטמוספרה
פרופ' אלי איזנברג
ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום נגה,
שאלת שאלה מצויינת: גלי קול הם תנודות מחזוריות בזמן של צפיפות האוויר, וכמו כל כוח מחזורי בזמן שפועל על מערכת - ההשפעה שלו מירבית כאשר המערכת נמצאת בתהודה.
למה הכוונה? תארי לך שאת מנסה לנדנד ילד בנדנדה. האופן היעיל ביותר שתעשי זאת הוא אם קצב הנדנוד שלך יהיה זהה לקצב שבו הנדנדה משלימה מחזור.
אותה הפיזיקה בדיוק תקפה גם לגלי קול שפועלים על גופים שונים, ולכן עלינו לדרוש שתדר התנודות של הקוביות יהיה זהה לזה של גלי הקול. השאלה איך מחשבים את קצב התנודה של קוביה...
זה עלול להיות קצת מסובך אבל אפשר לקבל הערכה גסה אם יודעים את גודל הקוביה, שנסמן ב L, ואת מהירות הקול שבה, שנסמן ב c. כי אז תדירות התנודה הבסיסת של הקוביה היא מסדר גודל של c/L וכפולות שלמות שלה.
אם אחת מהתדירויות הללו קרובה מספיק לתדירות גל הקול, אזי הקוביה תכנס לתהודה וההשפעה של גלי הקול תהייה מקסימלית.
בברכה,
פרופ' עודד אגם
פיסיקה
There are several reasons why the Moon appears to have different colors. The most common reason is its position in the sky. Ordinary light is made up of a collection of waves of different lengths. Each length corresponds to a different color. Red light has a wavelength of 680 nanometers (there are 1,000,000 nanometers in a millimeter). Violet light has a wavelength of 410 nanometers, and the other colors have wavelengths between 410 and 680 nanometers. The Moon reflects the light from the Sun and all the colors are mixed together. When this happens the light (and the Moon) appears white. But the different wavelengths don't pass through our atmosphere equally. It is harder for the blue and violet light to pass through. When the Moon is high in the sky, the light doesn't need to pass through so much atmosphere and most of the light gets through and the Moon appears white. But when the Moon is near the horizon, the light has to pass through a thicker layer of atmosphere, and some of the blue and violet light is lost. As a result the Moon appears more red. The same thing is true for the Sun. When it is high in the sky it appears yellow-white, but near sunrise or sunset it appears redder.
עידו שלום רב,
טמפרטורה היא אומדן של האנרגיה הקינטית של החלקיקים.
כאשר מחממים גז האנרגיה יכולה ללכת לתנועה של החלקיקים ואז הטמפרטורה עולה, אך היא יכולה גם ללכת לדרגות חופש פנימיות.
פלזמה היא גז מיונן. כאשר מייננים גז, למעשה מוציאים אלקטרונים מתוך האטומים. כאשר האנרגיה הולכת לצורך זה אז הגז לא מתחמם.
מצד שני משתחררים אלקטרונים. אם לאלקטרונים אנרגיה קינטית נמוכה מזו של האטומים הטמפרטורה יכולה אף לרדת.
שלום רב
"אימת הריק" או בשמה הלטיני
Horror vacui
כלומר הפחד מהריקנות
או
הטבע אינו מקבל מקומות ריקים ושואף למלאם
במקרו הרעיון נמצא בכתביו של אריסטו והיה מקובל לאורך כל ימי הבינים בצורה זו או אחרת.
אפשר למצוא הרבה פרטים בגוגל גם על החלק הפיסיקלי וגם על ההשפעות באומנות.
באופן מיוחד לגבי כימאים או פיזיקאים אימת הריק נתנה הסבר כיצד עולה הנוזל בצנור כאשר אנחנו שואפים את האויר מעליו (למשל כאשר אנו שותים מיץ בקשית)
הנסיונות של טוריצלי (תלמידו של גלילאי) הוכיחו כי הדבר אינו כך והפריך לכן את הרעיון סופית
(הערה: פה ושם במעבדות באוניברסיטה אני מקבל הסברים מסוג אימת הריק כאשר אני שואל כיצד עולה הנוזל בפיפטה. קשה לשכוח את אריסטו)
בברכה
פרופ' קדמה בר-אלי
מדעים מדוייקים ביה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
להלן תשובתי:
השואל ענה בעצמו על קושייתו וזאת הוא עשה במשפט האחרון של פנייתו. היות ומהירות של גוף הינה פרמטר שתלוי במערכת הקואורדינטות שבה מתבצעת המדידה, ממילא האנרגיה הקינטית, שהיא פרופורציונלית לריבוע המהירות, אף היא כן.
האנרגיה הקינטית של המזוודה המונחת על מדף ברכבת שיצאה זה עתה מתחנת האוניברסיטה לבנימינה, יחסית לבעלת המזוודה שיושבת מתחתה, היא כמובן אפס.
לעומת זאת יחסית לחבר שלה שנשאר על הרציף בתחנה, האנרגיה הקינטית של אותה מזוודה יכולה להיות גדולה למדי (בהשוואה, למשל, לאנרגית הכובד הפוטנציאלית של המזוודה יחסית לרצפת הקרון). כך לגבי האנרגיה הקינטית של גוף יחיד וכך לגבי האנרגיה הקינטית של מערכת של גופים רבים שהיא סכום האנרגיות הקינטיות של כל הגופים. אלה תמיד מוגדרות היטב אך ורק יחסית למערכת קואורדינטות כלשהי.
כל טוב
פרופ' אליה ליבוביץ
אסטרופיסיקה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
כל הדוגמאות שאתה מביא ניתנות להסבר גם בתהליכים הדרגתיים, ללא צורך בקפיצה גדולה. חלק מן התכונות הן עתיקות מאוד וקודמות ללטאות - למשל קיומם של אנזימי עיכול היכולים לפרק בשר. אנזימים כאלו מופיעים בהדרגה עם האבולוציה של מערכת העיכול בחוליתנים (ואפילו באבות החוליתנים) ולכן ברור שהם מופיעים כבר במקום הנכון. עמידות מערכת העיכול לאנזימי עיכול מופיעה יחד עם הופעת האנזים עצמו. ברגע שיופיע חומר המזיק לאורגניזם הוא לא ישמר באבולוציה. הופעת ״חצאי כנפיים אינה פוגעת בהכרח ביכולת הריצה, ואם היא פוגעת, הנזק מכך הוא קטן מן התועלת שמביאים המבנים הללו.
שתי אמירות כלליות: 1) אבולוציה מתקדמת לרוב בצעדים קטנים. יש דוגמאות לשינויים דרמטיים או ״קפיצות דרך״ אך אלו הם היוצאים מן הכלל. 2) תהליכים אבולוציונים תמיד כוללים מידה מסוימת של שיווי משקל בין צרכים שונים (trade off). סיכום היתרונות והחסרונות של תכונה מסוימת יהיה תמיד חיובי, אך בהחלט יתכן שיהיו חסרונות.
ד"ר אריאל צ'יפמן
אקולוגיה, אבולוציה והתנהגות
האוניברסיטה העברית
אינני מומחה בהיסטוריה של הפיסיקה, אבל מצאתי בויקיפדיה האנגלית את הערך: “History of centrifugal and centripetal forces”.
לפי הכתוב שם, הראשון שטבע את המושג ״כוח צנטריפוגלי״ הוא המדען ההולנדי כריסטיאן הויגנס שידוע לנו גם מעקרון הויגנס באופטיקה.
הויגנס חי בין השנים 1629-1695, ובשנת 1659 כתב לראשונה על הכוח הצנטריפוגלי ונתן את הנוסחה שלו. את המושג המקביל: ״כוח צנטריפטלי״
טבע ניוטון 25 שנה אחרי כן.
עוד הרבה חומר על הנושא אפשר למצוא באתר הויקיפדיה באנגלית שמצוטט לעיל.
ד"ר גדעון בלע
בית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
לכדור מהירות בכיוון נסיעת המכונית, אותה מהירות שיש לו גם אם לא לא זורקים אותו.
בדיוק מאותה סיבה שכאשר קופצים ממשיכים לנוע עם תנועת כדור הארץ.
פרופ' אהוד בכר
הפקולטה לפיזיקה
הטכניון
שלום, ברצוני לברר את הדרך למדידת מסת האוויר בחדר סגור. תודה רבה
שלום וברכה. תלמידיי שאלו אותי לאחרונה, כיצד מבקעים את האטום לצורך יצירת פצצה גרעינית, שהרי הכוחות בתוך האטום חזקים ביותר, איזה כוח חזק יותר מהם וביכולתו לבקע את האטום? בנוסף, האם יש לכם רעיון לניסוי בנושא זה? אני מניח שלא ניתן לבקע אטום באמצעים הנמצאים במעבדת בית הספר. אודה על תשובתכם במהרה. בתודה, מחמוד עגבריה.
שלום,
הקישור של גרעינים בקיעים (למשל אורניום 235) הוא אכן דרך הכח הגרעיני החזק בין הנוקלאונים (פרוטונים ונייטרונים). אנרגית הקישור ביחס למצב בו כל הנוקלאונים חפשיים היא אכן גבוהה מאד (1.8 מיליארד eV לאטום), אבל הביקוע איננו דורש לספק את האנרגיה הזו, משום שתוצרי הביקוע אינם (רק) נוקלאונים חפשיים, אלא גרעינים אחרים עם אנרגית קישור (כוללת) גדולה יותר. לכן, גם בלי להכניס לחשבון שום כח אחר, הכח החזק (או שיקולי אנרגיה הכרורים בו) "מעדיף" את המצב המבוקע על המצב המקורי של הגרעין הבקיע, היינו למצב המבוקע יש אנרגיה נמוכה יותר.
אם כן אין שום צורך בכח אחר שיתגבר על הכח הגרעיני כדי לאפשר ביקוע, ואורניום 235 מתבקע באופן ספונטני (אלא שהביקוע הספונטני קורה רק לעיתים נדירות; זמן מחצית חיים בערך 700 מליון שנה). כל ביקוע כזה משחרר גם נייטרונים חפשיים, ש"מעודדים" את הדעיכה במסלול הביקוע בגרעינים הסמוכים וכך מתקבלת תגובת שרשרת.
אי אפשר לעשות ניסוי בכתה בביקוע אטומים, כמובן, אבל אפשר להציג את המסה של האטום המבוקע מול זו של תוצרי הביקוע, ולהראות בחישוב שהמצב המבוקע עדיף מבחינה אנרגטית, ואז להסביר שהמצב לפני הביקוע הוא שווי-משקל לא יציב, כמו כדור המאוזן בראש גבעה. מה שדורש הסבר יותר מעמיק היא השאלה מדוע לוקח כל כך הרבה זמן לגרעין להתפרק, אם אכן זה "כדאי לו" אנרגטית, אבל זה דורש הבנה של מושגים מעמיקים יותר - מחסום פוטנציאל, ומינהור קוונטי (אפשר להסביר באנלוגיה למחסומי פוטנציאל בכימיה, שעוברים אותם דרך עירור תרמי).
אפשר לעשות ניסויים במצבים מטאסטביליים בכימיה (לייצר תמיסה super-saturated ולהראות כיצד כל הפרעה קטנה גורמת להפרדות המים והמומס), או אפילו במכניקה (שני כדורים מחוברים בקפיץ חלש, או אפילו בחוט דק שנקרע בקלות, נמצאים על ראש "גבעה". כדי לרדת במורד הגבעה עליהם למתוח את הקפיץ או לקרוע את החוט), כדי להמחיש את הענין.
אם ניקח צנטריפוגה מספיק מהירה, האם נוכל להגיע למצב שהמים יתחממו? כאשר הכוונה שלי היא לא לחימום ע"י חיכוך עם הדפנות אלא ע"י הגדלת המהירות של המולקולות שתביא לעלייה בטמפרטורה של החומר
היי,
להלן התשובה:
התשובה הקצרה היא לא.
מהירות מוגדרת רק כדבר יחסי. חוקי הפיזיקה הם זהים ולא נדע אם אנחנו במנוחה או על רכבת במהירות גבוהה וחלונות סגורים. נעלה עם דלי מים לרכבת, הטמפרטורה של המים לא תהיה תלויה במהירות הרכבת. טמפרטורה אינה מהירות.
אבל טמפרטורה קשורה למהירות - היא מדד למהירויות היחסיות בין חלקיקים. מדובר במהירויות בגודל וכיוון אקראי ולא מהירות סדורה (שבה כל החומר נע באותו כיוון).
בהמשך למאמר שהתפרסם באתר:
האם זה דומה למצלמות התרמיות הנפוצות כיום בשוק? לדוגמא המצלמה התרמית הזאת - https://www.ibt.co.il/Product.aspx?id=233 ?
לא. המצלמה שלנו היא מצלמה ספקטראלית, כלומר מצלמה שמייצרת תמונות במספר רב (מאות) של אורכי גל ("צבעים"). להמחשה: מצלמה צבעונית, כמו למשל זו בטלפון הנייד אוספת למעשה 3 תמונות בצבעים שונים (אדום, כחול וירוק). שלנו יכולה להבדיל לא רק בין 3 צבעים אלה בין מאות צבעים. אחד השימושים הוא להבדיל בין חומרים שנראים דומה אבל הם שונים רק במעט בהרכב הספקטראלי ("צבעים").
המצלמה התרמית היא מצלמה שחשה מעבר לספקטרום ("צבעים") שנראים בעין. היא חשה אורכי גל שגופינו פולט. היא לא יכולה להבדיל בין אורכי גל השונים
בברכה,
פרופ' אדריאן שטרן
אוניברסיטת בן גוריון
אני תלמידת פיזיקה ושמי דקלית. לקראת הבגרות למדתי שעל פי חוק גאוס בכדור מוליך המטענים נמצאים על שפת הכדור וכך בתוך הכדור אין שדה. בצורה זו ניתן לעטוף מכשיר חשמלי בחומר מוליך וליצור סיכוך חשמלי- שמטענים חיצוניים לא ישפיעו על המכשיר. ואולם- בהנחה שחוק גאוס בכדור המוליך מבוסס על הסימטריות שבמטענים הנמצאים על השפה כך שבפנים אין שדה, מטען שיונח מחוץ למכשיר יפר את האיזון והסימטריות, ולכאורה כן יגרום לשדה בתוך המכשיר.
אם תוכלו בבקשה להסביר לי כיצד ייתכן שמטען חיצוני לא ייצור שדה בתוך המכשיר המוגן בסיכוך חשמלי, אשמח מאוד.
תודה!
שלום,
פרופ' אהוד בכר
הפקולטה לפיזיקה
הטכניון
חסן בוקר טוב,
מצ"ב מאמר המדבר על השפעת אורך גלי המיקרו על שמרים. אתה מוזמן לחפש עוד על הנושא המעניין הזה בgoole scholar.
בהצלחה!!
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
זו שאלה טובה (ומאוד מוכרת — יש עליה מאמרים משנות החמישים של המאה הקודמת). אם אנחנו נמצאים יחד עם מטען חשמלי במעלית שנופלת נפילה חופשית, אז לא תהיה כלל קרינה מבחינתנו.
לעומת זאת, עבור מישהו שנמצא במעבדה נייחת בכדה״א ומסתכל על המעלית נופלת, בוודאי שהוא יקלוט קרינה. לכן אין סתירה עם חוק השקילות.
פרופ' זוהר קומרגודסקי
מכון ויצמן למדע
שלום
מעלית שנופלת בנפילה חופשית היא אכן מתנהגת כמערכת לא מאיצה. ואם נשים בתוכה מטען, הוא לא יקרין מנקודת המבט של מישהו במעלית. הוא כן מקרין מנקודת המבט של מישהו שנמצא נייח על כדה״א. צופה שנמצא נייח על כדה״א הוא צופה מאיץ במובן שחוקי הפיסיקה בו כוללים כבידה.
כאשר המטען מונח על השולחן הוא אכן נמצא בתאוצה אבל גם הצופה במעבדה נמצא בתאוצה ולכן אין קרינה.
לגבי שאלת ההמשך: מטען שנמצא בתאוצה ומקרין (ללא כבידה) אכן יאבד בהדרגה ממהירותו. כאשר יש כבידה הוא יכול לאבד אנרגיה גם בגלל שהוא מאט וגם בגלל שהוא נופל עמוק יותר בשדה הכבידה. בסיטואציות שונות אחד או שני הדברים יכולים לקרות על מנת לפצות על איבוד האנרגיה דרך קרינה.
פרופ' זוהר קומרגודסקי
מכון ויצמן למדע
שלום רב, שאלו אותי חידה: מה קורה לגודלם של שני בלונים מגומי, שיש בהם אויר: אחד גדול ואחד קטן, כאשר מחברים אותם זה לזה באמצעות צינור ומאפשרים מעבר אוויר ביניהם. האם אחד מהם ( איזה?) יגדל והשני יקטן או שניהם יגדלו או שניהם יקטנו? ומדוע א. ידוע גז יזרום מן הלחץ הגבוה ללחץ הנמוך- עד שוויון לחצים. השאלה באיזה בלון הלחץ יותר גדול - בבלון הקטן כי שטח הפנים שלו קטן יותר, או בבלון הגדול בעל נפח גז יותר גדול? ב. אם הבלון הקטן הוא בעל הלחץ גדול, האם אוויר שם יזרום כולו, לתוך הבלון הגדול ואז הבלון הקטן יקרוס ודפנותיו ידבקו והוא לא יוכל להתנפח, למרות שהבלון הגדול מלא והלחץ בו גדול ? התוצאה- בלון אחד גדול מאוד ובלון אחד ללא אויר ואם הדפנות לא יידבקו, הוא יחזור ויתנפח שנית, עד שוויון לחצים ונפחים? התוצאה: הבלון הגדול יקטן והבלון הקטן יגדל. ג. האם יהיה מעבר אויר מהבלון הגדול, בעל נפח אויר גדול יותר, אל הבלון הקטן היותר, עד שוויון נפחים ולחצים? התוצאה הבלון הגדול יקטן, והבלון הקטן יגדל. התשובה היתה מפתיעה ובכלל לא ברורה. שואל החידה טען שבדקו ומדדו ונמצא ששני הבלונים יקטנו בנפחם. אשמח להסבר.
בברכה, יעל בר
שלום
זו שאלה טובה (ומאוד מוכרת — יש עליה מאמרים משנות החמישים של המאה הקודמת).
אם אנחנו נמצאים יחד עם מטען חשמלי במעלית שנופלת נפילה חופשית, אז לא תהיה כלל קרינה מבחינתנו.
לעומת זאת, עבור מישהו שנמצא במעבדה נייחת בכדה״א ומסתכל על המעלית נופלת, בוודאי שהוא יקלוט קרינה. לכן אין סתירה עם חוק השקילות.
פרופ' זוהר קומרגודסקי
מכון ויצמן למדע
כשאוויר זורם מאיזור של לחץ גבוה לאיזור של לחץ נמוך מה קובע את קצב הדעיכה של המהירות שלו? איך אפשר לחשב את המהירות שלו בכל נקודה כשמדליקים מאוורר בחדר סגור כפונקציה של המרחק ושל ספיקת המאוורר(פלוס טמפרטורה, אולי גם פלוס הלחץ שהמאוורר מייצר) ? ובמונחים של כוחות איזה כוח מתנגד לכוח שהמאוורר מפעיל על האוויר ומה גודלו? כמו כן מה קובע את אופן הפיזור של האוויר, כלומר את מפתח הקונוס שלו? בתודה, עופר
שלום רב!
פרס נובל בפיסיקה לשנת 2011 ניתן על גילוי ההתפשטות המואצת של היקום. הגילוי מבוסס על סקר אירועי סופרנובה מסוג a1, שהמסקנות העולות ממנו מבוססות בין היתר על ההנחה שהסחה לאדום קוסמולוגית נגרמת מ"מתיחה" של גלים אלקטרומגנטיים עקב מתיחה של המרחב שבו הם עושים את דרכם (האבל עצמו לא קיבל את ההנחה הזו כהסבר להסחה לאדום קוסמולוגית). הגילוי של גלי כבידה באמצעות מתקן הצפיה LIGO ב-14 בספטמבר 2015 וב-11 בפברואר 2016 מבוסס על ההשערה שגלי כבידה מתקדמים במרחב באופן שמכווץ ומותח לחילופין את המרחב-זמן. ועל ההשערה שגל הכבידה העובר דרך המתקן יגרום לשינוי תואם במרחק בין שתי מראות הממוקמות בקצוות של כל אחת משתי זרועות מתקן הגילוי, עקב כך תופרע ההתאבכות ההורסת בין קרני הלייזר העוברות לאורך זרועות המתקן בין המראות, ותתקבל קריאה מתאימה בגלאי. כלומר, בבסיס הגילוי של LIGO עומדת ההשערה שניתן למדוד שינוי במטריקה של המרחב בדרך של מדידת מרחק בין שתי מראות באמצעות אורכו של גל אלקטרומגנטי המשמש לצורך זה כ"סרגל מדידה". מובן, שאם סרגל מדידה היה מתכווץ ונמתח יחד עם התכווצות והתמתחות המרחק אותו הוא מודד, לא היה ניתן למדוד כל שינוי במרחק הנמדד. מכאן ששיטת המדידה של LIGO מניחה שגל אלקטרומגנטי הוא סרגל מדידה כשר למדידת מרחק, כלומר אורכו לא מושפע משינויים במטריקת המרחב. זו לכאורה הנחה הפוכה לזו שעליה נשען הגילוי של ההתפשטות המואצת של היקום, אותה ציינתי למעלה.
נשאלת השאלה האם הענקתו הצפויה של פרס נובל בפיסיקה לשנת 2017 על הגילוי ה"ישיר" של גלי כבידה במתקן LIGO, לא תהיה אבסורדית לאור הענקת הפרס לשנת 2011, ובמילים אחרות, האם אין שתי התגליות הללו מבוססות על הנחות סותרות?
תודה מראש,
מאיר
שלום(:
רציתי לשאול למה צריך את החוק הראשון של ניוטון כשהוא בעצם מקרה פרטי של החוק השני?
מרים, שלום רב!
אני מצרפת לך תשובה מקיפה על חוקי ניוטון שניתנה בעבר ע"י ד"ר אסנת אלדר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9214
אם יש לך שאלות נוספות את מוזמנת לשלוח אלינו.
המשך יום טוב,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ממה מיצרים חוטי חשמל? מנחושת או כסף?
שלום,
חוטי חשמל עשויים בדרך כלל מנחושת או אלומיניום. הבחירה של החומר המתאים ביותר תלויה בתכונות כמו יעילות הולכה, תכונות מכניות ופיזיקליות של החומר שמשפיעות על תהליך הייצור ועל עמידות התוצר הסופי, ועלות חומר הגלם, עיבודו, שינועו ואיכסונו.
האתר שלנו מיועד ליצירת חיבור עם מומחים מהארץ בנושאים מדעיים – מדענים, טכנאים, חוקרים, בעלי מקצוע. אם יש לך שאלה ספציפית שניתן להפנות למומחה אתה מוזמן להמשיך ולשאול.
מקור: https://en.wikipedia.org/wiki/Power_cable
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דלת המקרר נסגרת באמצעות משיכה למגנט.
תלמיד מתעניין בהמצאה המסייעת לפתיחת דלת המקרר ללא מאמץ שיכול לסייע לאנשים הסובלים מנכות בידיים.
האם אפשר לגרום למגנט להתנתק מהברזל גם כשמדובר בברזל ובמגנט שאינם פועלים בהשראה של זרם חשמלי?
שלום רב,
האם יש מידרג של הצבעים (גלי אור) ביכולתם לספוג חום (בנוסף לכהות הצבעים כאשר שחור מקבל חום מקסימלי, ולבן - מינימלי)?
האם יתכן שגידול השטחים הכהים על פני כדור הארץ הוא גורם להאצת התחממות כדור הארץ? או האם השפעת גידול השטחים היא זניחה לעומת למשל החור באוזון או דו תחמוצת הפחמן
תודה
שלום, שמי ליה שליט, אני בת 11 וחצי ואני לומדת בתוכנית מחוננים של מכון סאלד.
בשבוע שעבר,ראיתי סרט שקוראים לו "עידן הקרח מסלול התנגשות". בסרט מסופר על אסטרואיד שעומד להתנגש בכדור הארץ ועומד לכסות את כולו ולהפוך אותו לכוכב לכת בוער.
מאז, אני מוטרדת ולא יכולה לישון בשקט במחשבה שבאמת אסטרואיד יתנגש בכדור הארץ ויחריב את כולו.
אני מחפשת תשובה מדעית שתרגיע אותי. האם אסטרואיד יתנגש בכדור הארץ?
אם כן, מתי זה יקרה? האם זה יחריב את כל כדור הארץ?
אשמח לעזרתך ומצפה מאוד לתשובתך,
תודה,
ליה שליט
שלום ליה,
אסטרואידים הם גופים קטנים יחסית הסובבים את השמש שלנו.
רובם נמצאים רחוק מכדור הארץ, ולכן לא יתנגשו בו לעולם. האסטרונומים ממפים את השמיים ומנסים לגלות אסטרואידים שנעים במסלול המתקרב לכדור הארץ.
מצורפים שני קישורים שמסבירים על אסטרואידים:
אחד מהאתר של NASA שדן באובייקטים הקרובים לכדור הארץ, חשוב להבין שמבחינת האסטרונומים, קרוב זה עניין יחסי. הירח קרוב לכדור הארץ, אבל אסטרואיד שיגיע קרוב כמו הירח, יפספס את כדור הארץ.
הקישור השני הוא מהאסטרופדיה – שמנוהלת על ידי אוניברסיטת תל-אביב ושם אפשר למצוא פרטים נוספים על אסטרואידים.
אני מציעה לך, לא להיות מאוד מוטרדת, כיוון שהסתברות שלך להיפגע בתאונת דרכים, הרבה יותר גבוהה מאשר להיפגע מאסטרואיד. אני מניחה שזה לא מונע ממך לנסוע ממקום למקום במכונית.
אנחנו מקוים שכאשר, נגלה אסטרואיד במסלול התנגשות, תהיה לנו את הטכנולוגיה להסיט אותו.
http://astroclub.tau.ac.il/astropedia/%D7%90%D7%A1%D7%98%D7%A8%D7%95%D7%90%D7%99%D7%93%D7%99%D7%9D
ד"ר אסנת אלדר
מכללת אורנים