מבוא לביולוגיה של האדם
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
התשובה לכך יכולה להיות בשל הסיבה שהגלוקוז מסיס ולא ניתן לאגור אותו בתא ואילו את השומן הלא מסיס ניתן לאכסן בתאי שומן מיוחדים עד לצריכתו על ידי התא בתנאי חוסר במזון. בנוסף, הפיכת הגלוקוז לאנרגיה היא מהירה בעוד שהפיכת השומן לאנרגיה איטית יותר.
בהצלחה.
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה,
המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
מדוע כאשר הידיים שוהים במים העור נעשה מקומט?
שלום,
שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור לתשובת המומחה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3300
תשובת המומחה לנושא מופיעה בסעיף ב'.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב ,
אני תלמיד בכיתה ח׳ וידוע לי שכאשר נושמים הליום שהוא גז קל מהאוויר אז נהיה קול גבוה .
השאלה שלי האם כאשר נושמים גז כבד מן האוויר (למשל:קסנון) נהפך הקול לקול נמוך ?
תום שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע העוסק בנושא נשימת גזים שונים והשפעתם על הקול:
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב.
בעת התנדבותי במד"א עלתה השאלה: האם בעת פעילות גופנית לחץ הדם הדיאסטולי עולה גם הוא?
לפי דעתו של המורה שלי לחינוך גופני לחץ זה אינו עולה, מכיוון שצריך לשמור על לחץ קבוע בעת הדיאסטולה כי העורקים הקורונריים מתמלאים ואם הלחץ יעלה זה לא טוב. מצד שני הגוף צריך יותר אנרגיה-הלב עובד יותר מהר (הלב הוא שריר גם הוא זקוק לחמצן)-ל"ד סיסטולי עולה כיוצא מזה גם ל"ד דיאסטולי אמור לעלות.
אשמח לתשובה,
תודה מראש. ענבל.
ענבל שלום,
בעת מאמץ ל"ד דיאסטולי עולה פחות מאשר הסיסטולי אם כי הוא עולה מעט.
בברכה,
פרופ' אהוד גרוסמן
מנהל היחידה ליתר לחץ דם
בית חולים שיבא
שלום במסגרת הוראת הורשת תכונות אנחנו מתייחסים לצבע עיניים ( כחול/חום) כתכונה הנקבעת על ידי גן אחד ולו שני אללים שהיחס ביניהם הוא רצסיבי דומיננטי, מה לגבי כל שאר גווני הביניים מירוק ועד צבע דבש? שאלה נוספת מקור הצבע החום הוא המלנין מהו מקור הצבע הכחול? תודה
שלום,
כשמלמדים על צבע עיניים כדוגמא לגן אחד עם שני אללים, זוהי הפשטה לצורך ההסבר. למעשה יותר מגן אחד מעורב ביצירת הגוונים בצבע העיניים. צבע עיניים הוא לא רק יש או אין מלנין, אלא כמה מלנין יש, ואופן הפיזור שלו.
הצבע הכחול הוא למעשה 'לא צבע' - אין ביטוי של פיגמנט, והכחול הוא למעשה פיזור של האור הפוגע בעין, בדומה לצבע הכחול של השמיים.
בברכה,
ד"ר עינת סיטבון
חברת הזרע ג'נטיקס
שלום
רציתי לשאול האם מחלת נפש יכולה לעבור בגנים דרך ההורים? מה הסיכוי שאם אחד מההורים חולה גם הילד יחלה ? וכיצד אפשר לבדוק זאת?
תודה
שלום רב,
מחלות נפש עוברות בתורשה בהחלט. אני מתייחס בעיקר למחלות הנפש של סכיזופרניה ומאניה דפרסיה (הפרעה דו-קוטבית). אומרים שחצי מהסיבתיות של המחלות היא תורשתית וחצי היא סביבתית. החלק הסביבתי כולל אירועי לחץ בעיקר בילדות (אביוז, הזנחה), זיהומים בגיל מוקדם, הגירה וכו'.
קשה לי לנטרל את החלק התורשתי מהחלק הסביבתי.
שני תאומים שגדלו ביחד הושפעו על ידי אותה תורשה (אם הם זהים) ועל ידי אותה סביבה-חינוך. כך שמחקרי אימוץ ומחקרים שבהם התאומים גודלו בנפרד עוזרים. תאום זהה לחולה סכיזופרניה נמצא בסיכון הגדול פי 47 מן האוכלוסייה הכללית ללקות בסכיזופרניה. ילד לשני הורים חולים נמצא בסיכון פי 40, ולעומתו, אחים לחולה נמצאים בסיכון פי שמונה. ילד להורה סכיזופרניה נמצא בסיכון פי 12. יש מחקרים שבדקו אנשים בסיכון יתר לסכיזופרניה (בנים להורים עם המחלה) ואף בירושלים נעשה מחקר שכזה. יש קושי לנבא דברים מסוג זה.
בברכה,
ד"ר יוליאן יאנקו
פסיכיאטריה ופסיכולוגיה
מנהל מרפאת בריאות הנפש יבנה
שלום,
השאלה שלי היא, האם כאשר משתילים מח עצם של אדם מחוסן (לדוגמא, לאבעבועות רוח) לאדם לא מחוסן, האם מקבל מח העצם יהפוך למחוסן?
שלום,
זה תלוי. אם משתילים גם את הלויקוציטים של התורם עם תאי הגזע (כמו נוגדנים המייצרים תאי B ) הם עשויים להעביר גם את תאי הזיכרון שיספקו הגנה. יחד עם זאת, אם זה לא המקרה והם 'מרוקנים' את הלימפוציטים על מנת למנוע דחייה ע"י תאי מערכת החיסון (GVHD,Graft Versus Host Disease) ומשתילים רק את תאי הגזע והאב מדם התורם, במקרה זה לא יהיה תהליך העברת הזיכרון חיסוני.
כל טוב,
פרופ' צבי לפידות
המחלקה לאימונולוגיה
מכון ויצמן למדע
האם יש אפשרות לבצע בבית בדיקת ETCO2 בשינה? האם ניתן לבצע את הבדיקה בשינה במהלך היום?
שלום,
מדידת ETCO2 בשינה אפשרית אך אינה נוחה. צריך להשתמש לשם כך במסכה הדוקה על הפה והאף בדומה למסכות שמשמשות לטיפול בדום נשימה חסימתי בשינה. אפשר לעשות זאת גם עם קטטר עדין שמוכנס דרך האף עד אזור הגלוטיס. גם זה לא תענוג גדול. בארץ חברת אורידיון בירושלים היא חברה מובילה בנושא מדידות 2CO ברמה כלל עולמית. כדאי לשואלת לפנות גם אליהם.
בדיקות שינה במהלך היום ניתנות לביצוע אך מחייבות שהנבדק יהיה בחסך שינה משמעותי כדי שיירדם.
בברכה,
פרופ' נועם גבריאלי
רפואה
הטכניון
שלום רב!
כיצד חלבוני הקרישה ׳יודעים׳ לאן להגיע בעת חבלה?
מהו המנגנון שמנחה אותם?
תודה.
איתי
איתי שלום,
מצ"ב תשובות של מומחית שענתה בעבר האתר על שאלות בנושא "מנגנון הקרישה":
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5976
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2702
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב!
* האם הסכנה העיקרית במתן ריטלין לאדם שאינו זקוק לכך זה התנוונות מנגנון ייצור הדופמין הטבעי של הגוף? כלומר מס' הרצפטורים ירד עם הזמן ?
תודה
איתי
נשאלתי מדוע לא מזריקים את האנזים הזה לאנשים הרגישים לפול וכך מאפשרים להם להנות מפול?
תודה
שלום,
המגמה הכללית בתזונה כיום היא להתאים את התפריט לנתונים הגנטיים של כל אדם .(תזונה מחויטת), גם במקרה שלפנינו עדיף להמנע מחשיפה לחמרים שאינם רצויים ולא להזדקק לאנזימים מבחוץ .
ד"ר יונה שניאור
גנטיקאית קלינית
רציתי לדעת מדוע לא מתבצעת תגובת היצמתות בין תאי דם אדומים של אם עם סוג דם A לנוגדני עובר עם סוג דם B כמו שקורה עם RH ?
שלום רב,
כמעט ולא קיימת תגובה בין נוגדנים של האם נגד אנטיגן A ו-B של העובר כי רוב הנוגדנים שהאם מייצרת (והם מסיבות שונות קיימים כבר בהריון הראשון) הינם נוגדנים מסוג IgM שהינם בעלי משקל מולקולרי גדול ולכן אינם מסוגלים לחצות את השליה, לפגוש תאי דם עובריים ולהרוס אותם.
זאת בניגוד לנוגדנים מסוג IgG כדוגמת הנוגדנים שהאם מייצרת כנגד האנטיגן D או (Rh) שבזכות משקלם המולקולרי הקטן יותר מסוגלים לחצות את השליה ולפגוע בכדוריות הדם האדומות של העובר.
בנוסף , תאי דם עובריים מציגים על דופנם מעט אנטיגנים A ו-B לעומת אלו של הבוגר ובכך פחות מהווים "מטרות" להרס של הנוגדנים.
ה"מחלה" של חוסר התאמת קבוצת ABO בין העובר לאמו מתבטאת בדרך כלל לכל היותר בצהבת קלה של היילוד ובאנמיה שלו, ולא באנמיה של העובר. אין צורך לפיכך לבצע מעקב הריון אחר התפתחות אנמיה עוברית מסיבה זו.
בברכה,
ד"ר חגית דאום
מומחית ברפואת נשים ומיילדות יחידת האולטרה-סאונד מחלקת נשים ויולדות
הדסה הר צופים
שלום, אני וחברותיי עושות ביוחקר לגבי ההשפעה של טמפרטורה וחמצן על כמות ויטמין C. אשמח לקבל מידע לגבי הנקודות הבאות:
1. האנזים של החומצה האסקורבית- האנזים אוקסידאז( מה הוא עושה?)
2. מדוע בטמפרטורות גבוהות החומצה האסקורבית נהרסת?
3. מה קורה כאשר הויטמין C בא במגע עם חמצן?
תודה רבה!!
שלום לכן,
מצ"ב קישור למקור מידע שיאפשר מענה לשאלותכן בנושא ויטמין C :
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
האם ניתן לתת את האנזים G6PD בהזרקה אוראלית למי שחסר?
שלום,
האם ידוע הגן לאיטרות יד ימין (להיות שמאלי בשפת היום יום)?
מבקשת לדעת את דרך הורשת התכונה להיות ימני או שמאלי.
האם יש כאן יחסי דומיננטיות/רצסיביות?
האם יש כאן הורשה אמהית?
בברכה
תמי צור
שלום רב!
בדקו את הרכב השתן של שני אנשים בריאים. האחד תזונתו עשירה במלחים, והשני בסוכרים.
האם יהיו הבדלים בהרכב השתן של שני אנשים אלו מבחינת מלחים וסוכר ?
שלום,
אדם שאוכל דיאטה עשירה במלח, יפריש יותר מלחים בשתן במידה וכליותיו תקינות.
אדם שאוכל יותר סוכרים ופחות מלחים יפריש פחות מלחים בשתן.
לכן כן יהיה שוני מבחינת כמות המלחים בשתן בין שני האנשים האלו
בברכה
פרופ' זייד עבאסי
ביה"ס לרפואה
הטכניון
שלום
רציתי לדעת מה הם מבחני Genome wide association?
מתי משתמשים בהם ,כיצד עושים אותם וכן מהי תרומתם לחקר גנים, הבנת מחלות וכו
בדגש על תרומתם לחקר פיגמנטציה באדם
בברכה קרן.
קרן שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע המסביר מהם מבחני GWAS :
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ידוע כי לתא דם אדום אין גרעין ואין מיטוכונדריה
האם אין כלל אברונים בתא דם אדום
קרן שלום,
מצ"ב קישורים למקורות מידע המסבירים את מבנה תא דם אדום ותפקודיו במערכת ההובלה:
http://www.misgav.galil.k12.il/new/files/biology/blood.htm
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%90_%D7%93%D7%9D_%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9D
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
מדוע תא זרע חודר לתא ביצה למרות זרותו?
תודה.
שלום,
בתא הביצית אין מרכיבים של מערכת החיסון.
השאלה היותר מעניינת בהקשר זה היא - כיצד העובר שהוא זר לאם, מושרש ברחם ומתפתח ואינו נידחה ע"י האם? כאן כבר יש שיליה ומערכת דם.
גם בהקשר זה רב הנסתר על הגלוי.
בברכה,
ד"ר דלית בן יוסף
המעבדה להפריה חוץ גופית
המרכז הרפואי תל-אביב
כשאנו מביטים ישר, ישנם דברים מימין ומשמאל וכן מלמעלה ומלמטה שאיננו יכולים לראות אותם כי הם מחוץ לזווית הראיה.
ידוע שזוית הראיה האופקית (ימין שמאל) גדולה מזווית הראיה האנכית (מעלה מטה)
מהו הגודל של שתי הזוויות האלה, ואיך מודדין אותן?
תודה
עמוס
נגיף HIV גורם לכשל חיסוני המערער את היכולת להתגונן מפני פתוגנים. האם הוא גם מונע באיזשהו אופן יצירה והפרשה של אינטרפרון , כפי שקורה בדרך כלל בתאים המודבקים בנגיפים? (וכפי שכנראה עושה נגיף הגורם להפטיטיס C?)
שלום,
האם מוטציות בדנ"א מתרחשות רק בעת שכפול הדנ"א, או בכל עת שהדנ"א פרוס (כמו בעת תעתוק)?
תודה,
הניה
האם יש דם כחול? מהו הצבע של הדם הזורם בורידים?
בתודה צהלה.
שלום צהלה,
לא, אין דם כחול אך זה נכון שיש הבדל בגווני האדום בין דם ורידי (דם הזורם בורידים) לבין דם עורקי (הזורם בעורקים). הראשון הוא דם בצבע אדום עז ואילו הדם העורקי - הדם המחומצן - הוא דם הרבה יותר כתום. אגב דם כחול: צוללן שנפצע בעומק המים דמו נראה כחול משום שהאור המסונן דרך שכבות המים העמוקים מביא לכך שהדם יראה כחול. אותו צוללן מדמם אם יגיע לפני המים דמו יהיה אדום כמובן.
בתודה,
יואל רק
פרופ' יואל רק
רפואה
אוניברסיטת תל אביב
האם צבע עורנו (הרבה מלנין או מיעוט מלנין) מושפע מעוצמת האור הנקלטת או לא נקלטת כמו צבע של כל גוף אחר כמו חולצה כהה לעומת חולצה בהירה? ולכן האם אדם כהה עור יקלוט יותר אור ויתחמם יותר מאדם בהיר עור? לא מדובר על ההגנה שיש לכהה העור מפני קרינת הUV המזיקה והמסרטנת אלא רק על התחממות הגוף.
תלמידים רבים מתעקשים לאכול שוקולד בזמן מבחן ועסוקים באכילה ודאגה לסוכרים , מה שלדעתי פוגע בריכוזם. בנוסף למיטב ידיעתי אכילת השוקולד המכיל חד סוכר גורמת לעליה מיידית באינסולין שיכולה להביא לירידה מתחת למצב הרצוי של רמת הסוכר בדם.
שאלתי האם מומלץ לאכול שוקולד בזמן בחינה?
ואם כן האם רצוי לאכול במרווחים קצרים מעט שוקולד כדי לשמור על רמת סוכר גבוהה יחסית?
בתודה וברכה,
יעלה בוסתן
שלום,
רפואית, הנושא sugar rash לא קיים. גם בחיפוש יסודי בתנך של רפואה פנימית, NowUpToDate הוא לא קיים. מאידך, שמעתי לא אחת, אמהות שנישבעות שהילד שלהם נעשה חסר מנוחה לאחר אכילה מופרזת של סוכר [שוקולד, גלוקוז]. קלינית, אדם לא חש כלום בעליה חריפה של רמות הסוכר בדם. אפילו עד מעל 1000 מ'ג אחוז.
חשוב לזכור שגלוקוז הוא מקור האנרגיה העיקרי למח האדם.
באדם בריא, לא חולה סוכרת, הלבלב מגיב בדיקנות ובזריזות כדי לפנות את העליה ברמות הסוכר בדם. פעולה זו תיפסק בדייקנות רבה עם איזון הסוכר בדם. מרבית הסוכר יהפוך בכבד לגליקוגן והיתר יהפוך לשומן. מאידך, ירידה חדה ומהירה מרמות גלוקוז גבוהות מאוד לנמוכות יותר בדם [קורה לפרקים בחולי סוכרת שמקבלים טיפול לא נכון] גוררת תופעות קשות: הזעה, דופק מהיר, בילבול ואפילו איבוד הכרה.
לסיכום, עליה חדה ברמות גלוקוז לא אמורות להשפיע על הנער, חוץ מהרגשת שובע......
בברכה,
ד"ר רפאל נשר
אנדוקרינולוגיה ומטאבוליזם
הדסה עין כרם
שלום,
הבנתי כי למחלת האנורקסיה ישנם גם היבטים גנטיים.
האם ידוע מה אופן ההורשה של המחלה ואם כן מהו?
כיצד בא לידי ביטוי המרכיב הגנטי של המחלה? - חוסר בהורמון, אנזים, נוירוטרנסמיטור, תעלה וכד'...?
דודי שלום,
להלן מצורף לעיונך מאמר העוסק בקשר שבין מצבי לחץ (גם אנורקסיה) לגנטיקה.
http://www.bashaar.org.il/News.asp?id=217
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
האם הפחמן הדו-חמצני מובל כמומס בהמוגלובין או על ידי קשירתו בתאי הדם האדומים (כמו החמצן)?
שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר את אופן הובלת הפחמן הדו-חמצני בדם:
http://agribio.snunit.k12.il/Breath_site/main/unit_co2.html
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
הטמפ' הנורמלית הממוצעת של גוף האדם היא 36.6 ,
אם כן מדוע כבר בטמפרטורות הרבה יותר נמוכות ( ב- 27 מעלות החום כבר מורגש טוב) הגוף מרגיש שחם לו, ואף מתחיל לקרר עצמו ע"י הזעה? (הרי בטמפ' נמוכות יותר מחום הגוף היה אמור להתרחש מעבר של חום לחוץ והגוף היה אמור להתקרר, ולא להיפך להתחמם יותר )
תודה !!
אליאסף שלום,
מצ"ב קישור לאתר המסביר בהרחבה את נושא "מאזן חום הגוף באדם":
http://www.starmed.co.il/FirstAid/ClimateInjuries/HeatInjuries
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב!
יש לי שתי שאלות:
האחת - האם נכון ברמה המדעית להגדיר שכל מחלה תורשתית היא מחלה גנטית אך לא כל מחלה גנטית היא מחלה תורשתית? כלומר, אם לא יהיה שינוי גנטי בDNA של תאי המין המחלה לא תעבור לעובר.
השניה - תלמיד בכיתתי שאל איך "מתחילה" מחלת הטיי - זקס? או "האנמיה החרמשית"? כלומר, ידוע ששתי המחלות נוצרות ממוטציות. השאלה היא האם "פתאום" יכולה להיות מוטציה בגן ואז האדם יהיה חולה? אם זה קורה בתאי מין זה יכול לעבור לעובר? ...
אשמח לסדר בדברים.
תודה רבה.
איתי.
שלום איתי,
לשאלתך הראשונה – מחלה תורשתית מעצם הגדרתה היא מחלה שעוברת בתורשה ולכן השינוי הגנטי חייב להיות ברמת הד.נ.איי. מחלה גנטית היא זהה למחלה תורשתית וחייב להיות שינוי בדי.נ.איי.
מחלת הטאי זאקס היא מחלה העוברת בתורשה רצסיבית. כלומר אם יש אלל אחד הבן אדם בריא. רק אם מתחתן עם אשה שיש לה גם אלל אחד מוטנטי יש סיכוי של רבע שהילד יהיה הומוזיגוט לשני האללים המוטנטים ואז יהיה חולה.
לשאלתך השניה – ישנם מיקרים כאשר למישהו יש אלל אחד מוטנטי למשל לגן p53 שמעלה את הסיכוי לקבל סוגי סרטן שונים. ואז יכולה לקרות מוטציה שנייה כתוצאה מחשיפה לחומר קרצינוגני למשל: עשן סיגריה או קרינת UV בתאים סומטיים ולא בתאי המין. ואז, האלל השני ל-p53 יעבור מוטציה והתא יהפוך להיות תא סרטני. במקרה כזה הילדים של אותו אדם ימשיכו לשאת את המוטציה באלל אחד ויהיו בריאים. המוטציה באלל השני לא תעבור בתורשה מכיוון שקרתה רק בתאים סומאטיים. במקרים מסוימים כאשר תאי המין נחשפים למוטגן למשל, קרינת UV ,יכולה להתרחש מוטציה בתאי המין ואז היא כן תעבור בתורשה.
בברכה,
טלילה
פרופ' טלילה וולק
גנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע
שלום וברכה.
רציתי לשאול מדוע כשנחנקים מכחילים?
שלום מיכל,
יש להכחלה בזמן חנק שתי סיבות:
- העדר אספקת חמצן גורם להמוגלובין בדם לשנות את צבעו מאדום לחום/סגול אשר נראה דרך העור ככחול.
- חנק לעתים גורם לגודש ורידי. כאמור, הדם הוורידי שרמת החמצן בו נמוכה נראה כחול מבעד לעור.
בברכה,
נעם גבריאלי
פרופ' נועם גבריאלי
רפואה
הטכניון
כתוצאה ממה נשמעים קרקורי בטן כשרעבים? הרי בקיבה ריקה ממזון ולכן כל ההסבר על כיסי האוויר שנוצרים בעת עיכול המזון בקיבה אינם רלונטים כשהקיבה ריקה.
תודה
סיגל שלום,
להלן הסבר מפורט לגבי משמעות קרקורי בטן:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%A8%D7%A7%D7%95%D7%A8_%D7%91%D7%98%D7%9F
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב לד"ר יובל חלד,
תודה על התשובה המהירה והמעניינת, אבל יש לי הבהרות נוספות והשגות ואשמח להסבר נוסף.
אבהיר את את תנאי הסביבה : טמפ סביבה גבוהה נניח 37 מעלות ומעלה בלחות מ-40% ומעלה שזה עומס חום כבד.
אכן בחדר עם מאוורר שטף החום המגיע לגוף בזכות הרוח אל הגוף הוא גדול יותר ,אני מסכימה שאם הלחות בחדר היתה נמוכה הרי שהזיעה היתה מתאדה מחום החדר (בשני המקרים ) ולא מחום הגוף, והיא לא היתה כל כך מקררת. יתר על כן, האדם שהיושב עם מאוורר יקבל הרבה יותר חום מן האוויר ואולי אפילו יתחמם. אבל בשאלה שלי , (שאותה לא חידדתי מספיק לצערי) הטמפ גבוהה וגם הלחות גבוהה.
מתשובתך משתמע שעומס החום גדל עם עליית הטמפ וירידת הלחות. אני חושבת שעומס החום גדל עם עליית הטמפ והלחות גם יחד. עליית הלחות מפריעה מאוד לאידוי הזיעה.
במצב זה שהלחות וטמפ גבוהים , המאוורר דווקא יוריד את עומס החום, (למרות שהגוף יקבל רוח חמה), כי הרוח מיבשת. ככל שהלחות נמוכה יותר, הזיעה תתאדה מהר. הרוח מפנה את אידי המים מן העור ועל כן הזיעה תתייבש יותר מהר עם רוח ( למרות שהיא חמה) מאשר בלי רוח. האידוי ממערכת חילופי הגזים תהיה אף היא גבוהה ותתרום מעט לקרור. בטמפ ובלחות גבוהים , האדם היושב ללא רוח, ירגיש עומס חום גבוה יותר (ויתחמם מהר יותר), מאדם היושב ללא מאוורר באותם תנאים. האדם היושב על יד מאוורר לא יחוש רטוב, כי הזיעה תתאדה יותר טוב ממנו.
אשמח לביקורת על מה שכתבתי לעיל.
שלום,
כמה הערות והבהרות:
א. זיעה אינה מתאדה לאוויר אלא עוברת תהליך נידוף שמהווה מנגנון פיזיקלי שונה.
ב. ככל ששילוב הטמפרטורה והלחות גבוה יותר אכן עומס החום יגבר. אין בתשובתי כל אמירה המשתמעת אחרת.
ג. תרומת הרוח להפחתת עומס החום תתבטא כאשר הלחות היחסית גבוהה, גם כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה. ככל שטמפרטורת הסביבה גבוהה והלחות נמוכה, תרומת הרוח
לקרור תקטן, עד כדי שהרוח תתרום לחימום הגוף.
ד. לחות יחסית של 40% מהווה לחות בינונית.
ה. כפי שכתבתי בתשובתי וכפי שגם את כתבת בפנייתך,
בתנאים האמורים מאוורר יתרום לתחושת עומס חום קל יותר עקב נידוף מוגבר של זיעה.
בברכה,
ד"ר יובל חלד
ד"ר יובל חלד
מכון הלר למחקר רפואי
בית חולים שיבא
מה ההסבר לתחושת הצמא שחשים חולי סכרת?
תודה
שלום,
הצמא אצל חולי סכרת הינו סממן של רמות סוכר גבוהות בדם. זה יכול להיות הסימפטום הראשון של סכרת או תוצאה של תת-טיפול אצל חולי סוכרת ידועים. טיפול המשלב תזונה נכונה ותרופות מותאמות לכל חולה גורמים להעלמות של התופעה.
הצמא גורמת לשתיה של כמויות גדולות של נוזלים (polydipsia), שמלווה בהטלת יתר של שתן (polyuria). התופעה מוסברת על ידי התייבשות של הרקמות על רקע "משיכת" נוזלים מתאי הגוף לתוך מחזור הדם, עקב עליה בכוח אוסמוטי של הדם שבו ריכוז גבוה של גלוקוזה. כתוצאה מכך, יש סינון מוגבר של נוזלים לכליות הגורם להשתנת יתר- וכך המעגל נסגר.
בברכה,
פרופ' ווייצמן
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה/אפידמיולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
ב"ה
במהלך הוראת הנושא "הזנה" הגדרו חומרי מזון כחומרים הנחוצים לגןף לצורך הפקת אנרגיה ו/או אבני בניין לבניית הגוף.
התלמידות שאלו מדוע החמצן אינו מוגדר כחומר מזון שהרי הוא שותף לתהליך פירוק הגלוקוז לצורך הפקת אנרגיה,ובתגובה הכימית יש לשניהם חשיבות שווה לצורך הפקת אנרגיה.
אשמח לדעת מה דעתכם בעניין.
מירב
חמצן אינו חומר מזון אלה גז המשמש אותנו "לשרוף" או לחמצן את המזון על מנת להפיק ממנו את מלוא האנרגיה. ללא חמצן הפקת האנרגיה ממזון היא מאד לא יעילה.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
אני מדריך במד"א.
במסגרת הקורס אותו אני מעביר אני צריך ללמד נושאים ומושגים למינהם
וכשאני מלמד את המושג "ציאנוזיס", אני שואל את עצמי - ממה נובע הצבע הכחלחל??
אני יודע שצבעו האדום של הדם נובע מהקשר בין ההמוגלובין והחמצן (הברזל בעיקר), אבל כשאין חמצן, מדוע נראה צבע כחלחל?
תודה רבה
שלום רב,
כשהדם עשיר בחמצן צבעו אדום בהיר (דם עורקי). כשהדם דל בחמצן צבעו אדום כהה (דם ורידי). ציאנוזיס (כחלון), נובע מדם עורקי דל בחמצן (בהיר יותר מדם ורידי אך כהה יותר מדם עורקי תקין) הזורם דרך הקפילרות העוריות או בריריות ונוצר צבע כחלחל בלשון, עור, מיטת הציפורן...(הצבע הכחלחל נובע מאפקט צבע של הדם הדל בחמצן וצבע הרקמה).
מקווה שהתשובה עזרה,
בברכה,
ד"ר בנימין מדליון
מנהל יחידת השתלות לב וראות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
אני תלמידת יא ואני חסרת האנזים הרשום לעיל, במסגרת ביוחקר אני מאוד מעונינת לחקור בנושא ואין לי כיווני חקירה.
אודה לכם על קבלת רעיון.
רציתי לדעת מדוע שרירים גדלים לאחר אימון כושר. מה המנגנון שגורם לאימון כמו הרמת משקולות להגדיל את השריר אבל אימון כמו ריצה לא. מה קורה בשרירים בזמן שאנחנו מרימים משקולות?
להלן קישור בנושא:
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אני מבינה שישנו שלב שבו צריך לספק לגופינו נוקלאוטידים, ובד"כ ישנה יצירה בגופנו- אשמח לקבל פירוט היכן בגופנו מיוצרים הנוקלאוטידים.
תודה- מיכל
להלן מספר קישורים בנושא:
http://www.hs.ph.biu.ac.il/library/mulg.shtml
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%9C%D7%91%D7%95%D7%9F
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ברצוני לבצע ניסוי חקר בכיתה ט' אשר ישתלב בעבודת חקר ובו התלמידים יבדקו את השפעת חומצות שונות על תהליך החמצת החלב , כהדמיה על התהליך המתרחש בקיבת האדם.
היות ואין לנו מכשור משוכלל אלא רק ציוד נורמטיבי של ביה"ס אשמח אם תתנו לי רעיון כיצד לבצע את הניסוי שיהיה כמותי ולא רק איכותי, ואיזה פרמטרים אפשר לבדוק בתוצר של קזאין ומים שמתקבלים בתהליך.
אם יש לכם רעיונות אחרים שניתן לבדוק בנוסף לרמת ה - pH, וריכוז חיידקים בעזרת מתילן כחול
אשמח לקבל תגובה זריזה.
בתודה,
לאונור
שלום,
לא ברורה לי מטרת הניסוי.
תהליך החמצת החלב על ידי חיידקים כולל פירוק של הלקטוז, סוכר החלב, בתהליך תסיסה שיוצר חומצה. החומצה מורידה PH וברגע שהוא יורד לבערך 4.6, חלבון הקזאין יוצר אגרגטים ושוקע, תוך שהוא נפרד מן המים.
כל חומצה שתוריד את הPH לערך הנדרש תגרום לאותו אפקט.
בקיבה מתקבל אפקט דומה מכיוון שה PHנמוך יותר.
ניתן לעשות ניסוי שבו שמים ריכוזים שונים של חומצה, או חומצות חלשות וחזקות, יוצרות תמיסה בערכי PH שונים, ואז למדוד כמה חלבון שקע: מסננים את החלב דרך נייר סינון, מייבשים, ושוקלים את המשקע שעל הנייר. אפשר גם למדוד את כלל החלבונים שנשארו בתמיסה בשיטות שונות להערכת חלבון בתמיסה כמו
BIO RAD לאחר שהקזאין שקע, חלבונים אלו הם חלבוני מי הגבינה.
בהצלחה
ירון סימה
ד"ר סימה ירון
המחלקה לביוטכנולוגיה והנדסת מזון
הטכניון