כימיה

אאאא
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
25768
01/12/2022
הניסוי המקדים- אילו טווחי זמן מתאימים לבדוק את השפעת אנזים קטלאז בתאי הכבד?
שאלה מספר 25768 - הניסוי המקדים- אילו טווחי זמן מתאימים לבדוק את השפעת אנזים קטלאז בתאי הכבד?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

שלום, בניסוי שלי אני בודק את הפעילות של אנזים קטלאז בתאי הכבד. אני מכניסה כוהל לכבד ולאחר מכן מכניסה את הכוהל למי חמצן, בודקת את בועות הקצף בס"מ. הפעילות בהתחלה התחילה בעלייה ואחר כך בירידה ואחר כך עוד פעם בעלייה. איזה הסבר ביולוגי יכול להמחיש את התופעה שקיבלתי?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25730
01/12/2022
הטבלה המחזורית
שאלה מספר 25730 - הטבלה המחזורית
תחומי דעת:כימיהפיזיקה
במתכות מעבר ,רמה 4s נמוכה מ 3d . האם זו תוצאה חישובית או ניסיונית.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25748
01/12/2022
חדירות קרום התא לצבען בטאנין
שאלה מספר 25748 - חדירות קרום התא לצבען בטאנין
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
לאחר שערכנו ניסוי העוסק בחדירות קרומי תאי שורש הסלק לצבען בטאנין, רצינו לשאול האם קרום של תאי סלק נפגע בטמפרטורה של 30-35 מעלות? והאם קרום התא באופן טבעי חדיר לצבען או לא? תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25716
01/12/2022
מבנה הפיח
שאלה מספר 25716 - מבנה הפיח
תחומי דעת:כימיה
למדנו על בעירה שלמה בה נוצר גם פיח. אנו יודעים מהו המבנה של היהלום והגרפיט. מהו מבנה הפיח? מהם הקשרים בין אטומי הפחמן המרכיבים את הפיח?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

מצ"ב תשובה לשאלה דומה שנשאלה בעבר

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25715
01/12/2022
לומינול וגודל שטח פנים
שאלה מספר 25715 - לומינול וגודל שטח פנים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
היי אני עושה ניסוי רמה שלוש בכימיה ורציתי לשאול האם זמן ההארה של הלומינול יכול להיות מושפע מגודל שטח הפנים שהדם נמצא עליי?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

התשובה היא שלא, זמן ההארה מושפע מריכוז או כמות הברזל ולא מגודל השטח שעליו נמצא הדם.

בברכה,

פרופ' גלעד הרן
הפקולטה לכימיה, המחלקה לפיסיקה כימית
מכון ויצמן למדע

25696
01/12/2022
חיידקי בצילוס
שאלה מספר 25696 - חיידקי בצילוס
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב, אני תלמידת כיתה יב וברצוני לשאול שאלה שקשורה לעבודת הביוחקר שלי. במהלך העבודה נתקלנו בשאלה שלא מצאנו לה מענה והיא: מהי השפעת השום על חיידקי בצילוס? (אשמח לתשובה מפורטת.) תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תשובה לשאלה דומה פורסמה בעבר באתר 

מצ"ב קישור

בהצלחה

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25697
01/12/2022
היכן ניתן לרכוש rh3 פרוקאין?
שאלה מספר 25697 - היכן ניתן לרכוש rh3 פרוקאין?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

השאלה מסובכת לתשובה חד משמעית, והנה הצעותי. 

פרוקאין הידרוכלוריד (ולא מוכרת לי התוספת rh3), הוא חומר להרדמה מקומית וניתן לדעתי לרכוש אותו בצורת אבקה מסיסה בחברות שמוכרות כימיקלים כמו Sigma או Aldrich. אם החומר נועד לצרכי הוראה, אפשר לבקש מהיבואן, או בפנייה ישירה לחברה המייצרת (Astra-Zeneka) תרומה של החומר. עוד, מכיוון שזו תרופה, אפשר לפנות לאגף הרוקחות במשרד הבריאות ולבקש מהם אישור לקבלת דוגמת חומר. 

בברכה, 

ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

25652
01/12/2022
השפעת שילוב דלקים ושמנים על זמן בערת הנר
שאלה מספר 25652 - השפעת שילוב דלקים ושמנים על זמן בערת הנר
תחומי דעת:כימיהפיזיקה
אם אני ישלב שמן זית ושעווה זה ישפיע על זמן הבערה? איך ולמה? תודה מראש חנה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אינטואיטיבית נראה לי שלא.

פרופ' קדמה בר-אלי
מדעים מדוייקים ביה
אוניברסיטת תל אביב

25662
01/12/2022
השפעת חומצת HCL על פירוק השמרים
שאלה מספר 25662 - השפעת חומצת HCL על פירוק השמרים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

האם יתכן שחומצה ברמה מסויימת דווקא תועיל לפירוק השמרים ותזרז אותו?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אם הכוונה לגידול אזי שמרים גדלים בטווח pH  רחב ויכולים לגדול גם בסביבות חומציות בהם הם מתחרים מצוין עם חיידקים. יתרה מזו תוך כדי גידולם הם מפרישים חומצה לסביבת הגידול (לחם מחמצת).

ד"ר רוני שפירא
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, המכון לביוכימיה מדעי המזון והתזונה
האוניברסיטה העברית

25641
01/12/2022
טבלת היסודות
שאלה מספר 25641 - טבלת היסודות
תחומי דעת:כימיה

כידוע שבטבלת היסודות , כאשר רושמים יסוד כלשהו רושמים רק את האות הראשונה , ואם יש עוד יסוד שמתחיל באותה האות מוסיפים לו עוד אות קטנה (אות שאחרי או אות לקיצור). אך מדוע, ישנם בטבלה יסודות רבים המתחילים בA ולהם אות קטנה מוצמדת, בעוד שלא קיים יסוד אחר בטבלה שנכתב רק באות A ביחידות ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

ההנחה המובלעת בשאלה, לפיה משתמשים תחילה בשם בעל אות אחת ורק אם שם זה קיים מוסיפים אות נוספת, אינה נכונה. יש לא מעט אותיות (בנוסף ל A ) שאינן משמשות כשם יסוד לבדן אלא בצרוף אות נוספת. דוגמאות: D, E, G, L, R ועוד. קביעת כל שם וסימן של יסוד חדש נעשית משיקולים שונים, כל יסוד לגופו.

מידע מפורט ונגיש על כל היסודות, כולל הסבר שמותיהם, מצוי באתר
www.webelements.com

בטבע נמצאים יסורות עד 92. יסודות כבדים יותר, עד 118, נוצרו במאיצים.  
שמותיהם נקבעו ע"י גופים בינלאומיים של פיסיקאים וכימאים, בדרך כלל על פי  
הצעות המדענים המעורבים בייצורם.

פרופ' עוזי קלדור
כימיה
אוניברסיטת תל אביב

 

25612
01/12/2022
השפעת שמן מנטה על התפתחות חיידקי האי קולי
שאלה מספר 25612 - השפעת שמן מנטה על התפתחות חיידקי האי קולי
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום אנו תלמידי כיתה יב במגמת ביולוגיה במסגרת עבודת החקר שלנו הנושא שנבחר הוא השפעת שמן מנטה על חיידקי ה E coli רצינו להבין מהו המנגנון שגורם לשמן המנטה למנוע את התרבות החיידקים והאם כל סוג של שמן ישפיע באותה צורה או שתהיה לו השפעה דומה על החיידקים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
היי אורי ובן,
 
בנוגע להשפעת שמנים אחרים מצרפת לכם תשובה של פרופ' נתיב דודאי.
 
בנוגע למנגנון- אני מצרפת לך תשובה של ד"ר יורם גרשמן לשאלה דומה שנשאלה על שמן קינמון.
 
מוזמנים לשאול עוד אם משהו לא ברור :)
בהצלחה!
בשער ברשת

 

פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
25615
01/12/2022
גיצים - מהם?
שאלה מספר 25615 - גיצים - מהם?
תחומי דעת:כימיה
מהי ההגדרה של גיצים? האם אלו חלקיקי חומר קטנים וקלים שמתעופפים באויר, חומר במצב פלזמה או משהו אחר? תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25628
01/12/2022
קשרי מימן בחומצה פולואורית HF
שאלה מספר 25628 - קשרי מימן בחומצה פולואורית HF
תחומי דעת:כימיה
שלום רב, נתקלתי במספר מקומות בטענה שמולקולת HF יוצרת שני קשרי מימן בלבד עם שכנותיה, ולכן כמות קשרי המימן שהיא יוצרת ביחס למים היא קטנה יותר מה שמוביל לטמפרטורת רתיחה נמוכה יותר ממים. רציתי לשאול מדוע מולקולת HF יוצרת רק שני קשרי מימן שהרי שלושת זוגות האלקטרונים הבלתי קושרים יכולים להשתתף ביצירת קשר בנוסף למימן אחד חשוף מאלקטרונים ובסך הכל ארבעה קשרים, בדומה למולקולת מים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

על פי תורת הקשר הכימי (Valence Bond Theory) מבנה האורביטלות באטום החמצן במים הוא מטיפוס sp3  היוצר מולקולה במבנה טטרהדראלי סביב החמצן עם ארבע פינות. בשתי פינות ממוקמים המימנים ובשתי פינות נוספות שני זוגות האלקטרונים הבלתי קושרים. מבנה זה מאפשר עד ארבעה קשרי מימן.

ראה השרטוטים הבאים:


 

מאידך במולקולת ה HF אופי ההיברידיזציה באטום הפלואור הוא מטיפוס  spוכתוצאה מכך המולקולה היא לינארית רק זוג אלקטרונים אחד מתוך שלושת הזוגות הבלתי קושרים הוא בעל מבנה מוכוון (בזוית של 180 מעלות) וזמין להיות אקספטור של קשר מימני.

שני זוגות האלקטרונים האחרים אינם משתתפים בהיברידיזציה ולפיכך אינם מוכוונים אלא "מתפזרים במרחב" ואינם מתאימים ליצירת קשרי מימן.

ראה בשרטוט הבא את  מבנה האורביטלות של בריליום (דומה לפלואור). האורביטלה ההיברידית SP מוכוונת היטב במרחב ואילו שתי אורביטלות p הנותרות אינן מוכוונות מספיק כדי ליצור אינטראקציה עם אטום המימן במולקולת HF הסמוכה.

השרטוט הבא מראה את אופי הקשר ב HF הנובע מהיברידיזציה מטיפוס SP.

בברכה

פרופ' יואל ששון
כימיה
האוניברסיטה העברית

25593
01/12/2022
פצצה גרעינית
שאלה מספר 25593 - פצצה גרעינית
תחומי דעת:כימיהפיזיקה

שלום וברכה. תלמידיי שאלו אותי לאחרונה, כיצד מבקעים את האטום לצורך יצירת פצצה גרעינית, שהרי הכוחות בתוך האטום חזקים ביותר, איזה כוח חזק יותר מהם וביכולתו לבקע את האטום? בנוסף, האם יש לכם רעיון לניסוי בנושא זה? אני מניח שלא ניתן לבקע אטום באמצעים הנמצאים במעבדת בית הספר. אודה על תשובתכם במהרה. בתודה, מחמוד עגבריה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

הקישור של גרעינים בקיעים (למשל אורניום 235) הוא אכן דרך הכח הגרעיני החזק בין הנוקלאונים (פרוטונים ונייטרונים). אנרגית הקישור ביחס למצב בו כל הנוקלאונים חפשיים היא אכן גבוהה מאד (1.8 מיליארד eV לאטום), אבל הביקוע איננו דורש לספק את האנרגיה הזו, משום שתוצרי הביקוע אינם (רק) נוקלאונים חפשיים, אלא גרעינים אחרים עם אנרגית קישור (כוללת) גדולה יותר. לכן, גם בלי להכניס לחשבון שום כח אחר, הכח החזק (או שיקולי אנרגיה הכרורים בו) "מעדיף" את המצב המבוקע על המצב המקורי של הגרעין הבקיע, היינו למצב המבוקע יש אנרגיה נמוכה יותר.

אם כן אין שום צורך בכח אחר שיתגבר על הכח הגרעיני כדי לאפשר ביקוע, ואורניום 235 מתבקע באופן ספונטני (אלא שהביקוע הספונטני קורה רק לעיתים נדירות; זמן מחצית חיים בערך 700 מליון שנה). כל ביקוע כזה משחרר גם נייטרונים חפשיים, ש"מעודדים" את הדעיכה במסלול הביקוע בגרעינים הסמוכים וכך מתקבלת תגובת שרשרת.

אי אפשר לעשות ניסוי בכתה בביקוע אטומים, כמובן, אבל אפשר להציג את המסה של האטום המבוקע מול זו של תוצרי הביקוע, ולהראות בחישוב שהמצב המבוקע עדיף מבחינה אנרגטית, ואז להסביר שהמצב לפני הביקוע הוא שווי-משקל לא יציב, כמו כדור המאוזן בראש גבעה. מה שדורש הסבר יותר מעמיק היא השאלה מדוע לוקח כל כך הרבה זמן לגרעין להתפרק, אם אכן זה "כדאי לו" אנרגטית, אבל זה דורש הבנה של מושגים מעמיקים יותר - מחסום פוטנציאל, ומינהור קוונטי (אפשר להסביר באנלוגיה למחסומי פוטנציאל בכימיה, שעוברים אותם דרך עירור תרמי).

אפשר לעשות ניסויים במצבים מטאסטביליים בכימיה (לייצר תמיסה super-saturated ולהראות כיצד כל הפרעה קטנה גורמת להפרדות המים והמומס), או אפילו במכניקה (שני כדורים מחוברים בקפיץ חלש, או אפילו בחוט דק שנקרע בקלות, נמצאים על ראש "גבעה". כדי לרדת במורד הגבעה עליהם למתוח את הקפיץ או לקרוע את החוט), כדי להמחיש את הענין.

 

פרופ' אלי איזנברג
ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב
25596
01/12/2022
חימום מים על ידי סיבוב
שאלה מספר 25596 - חימום מים על ידי סיבוב
תחומי דעת:כימיהפיזיקה

אם ניקח צנטריפוגה מספיק מהירה, האם נוכל להגיע למצב שהמים יתחממו? כאשר הכוונה שלי היא לא לחימום ע"י חיכוך עם הדפנות אלא ע"י הגדלת המהירות של המולקולות שתביא לעלייה בטמפרטורה של החומר

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי,

להלן התשובה:

התשובה הקצרה היא לא.

מהירות מוגדרת רק כדבר יחסי. חוקי הפיזיקה הם זהים ולא נדע אם אנחנו במנוחה או על רכבת במהירות גבוהה וחלונות סגורים. נעלה עם דלי מים לרכבת, הטמפרטורה של המים לא תהיה תלויה במהירות הרכבת. טמפרטורה אינה מהירות. 

אבל טמפרטורה קשורה למהירות - היא מדד למהירויות היחסיות בין חלקיקים. מדובר במהירויות בגודל וכיוון אקראי ולא מהירות סדורה (שבה כל החומר נע באותו כיוון). 

 

פרופ' דובי פוזננסקי
ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב
25601
01/12/2022
מהי השפעת אוראה וקלציום דו-כלורי על חיידקי אי-קולי?
שאלה מספר 25601 - מהי השפעת אוראה וקלציום דו-כלורי על חיידקי אי-קולי?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

היי, כחלק מעבודת הביוחקר שלי בחרתי לעסוק בנושא השפעתם של חומרים שונים על חיידקי האי קולי. לצערי לא הצלחתי להבין למה ואיך קלציום דו כלורי ואוראה משפיעים על החיידקים, תוכלו להסביר? תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25573
01/12/2022
השפעת מלטוז על קצב תסיסה כוהלית
שאלה מספר 25573 - השפעת מלטוז על קצב תסיסה כוהלית
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב. אני תלמידת כיתה י"ב ונושא הביוחקר שלי הוא השפעת סוכרים על קצב התסיסה הכוהלית בשמרי אפייה. בדקנו את השפעת 5 סוכרים שונים: גלוקוז, עמילן, סוכרוז, לקטוז ומלטוז. בארבעה מהסוכרים התוצאות היו צפויות: קצב התסיסה בגלוקוז היה המהיר ביותר, לאחריו סוכרוז, אחריו לקטוז ולבסוף עמילן. עם זאת, אני מתקשה להבין את תוצאות הבדיקה עם המלטוז: התוצאות הראו שקצב התסיסה בהשפעת המלטוז איטי יחסית, בממוצע אפילו יותר מלקטוז. תוצאות אלה מוזרות בעיניי כי ידוע שלקטאז אינו נוכח בכמויות משמעותיות בשמרים לעומת מלטוז, כי ממה שמצאתי, ישנה פעילות של האנזים מלטאז המפרק מלטוז ברמה שאכן תזרז את קצב פירוק המלטוז, לכן לא ברור לי למה קצב התסיסה יהיה כה איטי. האם מדובר בכשל בניסוי או שיש גורם כלשהו המגביל את התסיסה בנוכחות מלטוז? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי רחל,

קשה לדעת.
ייתכן שיש כמות קטנה של גלוקוז במלטוז שקניתם והיא מפריעה בניצול המלטוז.
ייתכן שגידלתם את השמרים בגלוקוז ואז העברתם למלטוז. ישנן הרבה אפשרויות. גם לא ברור מהשאלה איך את בודקת ״קצב תסיסה״. האם את בודקת קצב שחרור פחמן דו חמצני, או שאת בודקת התרבות תאים? בנוסף, לא ברור מהשאלה שלך מה היו מרכיבי המצע האחרים, שגם הם יכולים להשפיע. כדי לענות על שאלה מסוג זה צריך לתאר את הניסוי בצורה מפורטת, מה שלא המצב כאן.
 

 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

25549
01/12/2022
מיצוי צבענים מפרחי לנטנה ססגונית
שאלה מספר 25549 - מיצוי צבענים מפרחי לנטנה ססגונית
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, אנחנו תלמידי מגמת ביולוגיה בכיתה י"א ואנו עורכים חקר בנושא השפעת גורמים שונים על שינוי הצבע בפרח הלנטנה הססגונית. לשם כך אנו רוצים למצות את הצבענים מהפרח ולבדוק את ריכוזיהם בספקטרופוטומטר. נשמח לדעת אילו דרכים קיימות למיצוי הצבענים מהפרחים. תודה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי יעל,

בחרתם פרוייקט מדליק!

אני מצרפת לכם כתבה מאתר קרן קיימת לישראל על שיטות מיצוי צבע מתבלינים ומפרחים. אני מניחה שאתם משווים צבענים בפרחים גדולים מול קטנים, או השוואה אחרת. במקרה זה, שימו לב לשים את אותו זמן מיצוי לכמות קבועה (גרמים) של עלי הכותרת.  

תהנו ובהצלחה!
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25550
01/12/2022
השפעה אנטיבקטריאלית של דבש חרובים
שאלה מספר 25550 - השפעה אנטיבקטריאלית של דבש חרובים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב, תלמידותי ערכו ניסוי ביוחקר שבו הן ראו פעילות אנטיבקטריאלית של דבש חרובים. עם זאת, אנחנו לא מוצאות כלל רקע ספרותי בעניין. האם תוכלו לומר לנו מה מכיל דבש חרובים שגורם לפעילות האנטי בקטריאלית שלו? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


היי רחלי,

שאלה מעניינת מאוד :) מצ"ב מאמר על תמצית של חרובים וההשפעות האנטיבקטריאליות שלה. מצ"ב מאמר נוסף על פעילות תמצית חרובים על החיידק ליסטריה.

 בgoogle scholar תוכלי למצוא עוד מאמרים. 

בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25564
01/12/2022
סולנין
שאלה מספר 25564 - סולנין
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
אנחנו תלמידות כיתה יב ואנחנו מחפשות שאלה לביוחקר שלנו.. רצינו לדעת אם לסולנין יש השפעה על הנביטה? הוא מעכב נביטה? תודה לעונים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


היי הודיה,

מצ"ב מאמר המדבר על סולאנין והשפעותו.בנוסף, קבלי קישור לאתר של מכון דוידסון המסביר על רעלנים בתפוח אדמה. 

שיהיה בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25568
01/12/2022
ביוחקר בנושא השפעת שמן אתרי רוזמרין על זרעי מש
שאלה מספר 25568 - ביוחקר בנושא השפעת שמן אתרי רוזמרין על זרעי מש
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום,אני עורכת עבודת ביוחקר בנושא עיכוב נביטת זרעי מש בנוכחות שמן אתרי. השאלה שלי היא : מה בדיוק המולקולות של השמן האתרי מסוג רוזמרין עושות לתאי הזרעים כך שהם לא נובטים? אשמח למאמרים ומידע בנושא, תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצ"ב מאמר שיכול לעזור:

בברכה,

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

25534
01/12/2022
תבנית לתנור שנמס עליה פלסטיק
שאלה מספר 25534 - תבנית לתנור שנמס עליה פלסטיק
תחומי דעת:כימיה
שלום רב, מקווה שתוכלו לענות בטעות נמס כלי פלסטיק בתבנית של התנור כשהדליקו את התנור והכלי היה על התבנית בתוך התנור החם. האם ניתן להשתמש בתבנית שוב לאחר ניקוי יסודי? או שהפלסטיק שנמס בתבנית עדין מסוכן אם נחמם שוב את התבנית. תודה אורלי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום רב,
השאלה פשוטה, אך התשובה מורכבת, משום שהמונח פלסטיק אינו אומר דבר על החמרים המרכיבים את ה"פיה עשויה מפלסטיק", לכן אין לדעת מה ישתחרר, אם בכלל. החמרים הפלסטיים הם פולימרים של חמרים אורגנים, שבדרך כלל אינם נמסים במים. יחד עם זאת, מים רותחים עלולים/עשויים להמיס מנות זעירות של שאריות מתהליך הפלמור, או תוספים המוכנסים למוצר הסופי כדי לקבל תכונות מסוימות. אי הידיעה מה התוספים מקשה עוד יותר על מתן תשובה משמעותית.                
להלן ההמשך המתיחס לשאלה הנוכחית.
אני מניח שהתבנית בתנור עשויה מתכת, לכן הסכוי שישארו פולימרים אחרי נקוי יסודי (מה הכוונה? מה הנקוי כולל? ) הוא אפסי. לכן, לא נראה שיש בעיה בשמוש חוזר של התבנית. במידה והתבנית עשויה מקרמיקה יש אפשרות של ספיחת חמרים אורגניים לתבנית ואז חמום יכל לשחררם בחמום. שוב, מה כולל הנקוי היסודי?
     
בברכה,

פרופ' ארנון שני
כימיה
אוניברסיטת בן גוריון

25537
01/12/2022
ביוחקר- השפעת אקונומיקה על אורך החיים של ורדים
שאלה מספר 25537 - ביוחקר- השפעת אקונומיקה על אורך החיים של ורדים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

היי, אני עושה ביוחקר בביולוגיה. שאלת החקר שלי האם יש קשר בין ריכוז האקונומיקה לאורך חייהם של ורדים? השאלה שלי לכאן היא אם ישנה השפעה של אקונומיקה על הפרחים או על חיידקים שבצמח עצמו?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי אנאל,

להלן תשובתו של פרופ' רוני אלוני לשאלה דומה שנשאלה בעבר:

שלום,
 
ניסוי שיבדוק האם אקונומיקה של קצה פרח אגרטל מאריך את חיי הפרח הרעיון כאן הוא שהגבעול החתוך מפריש מעט סוכר המעודד צמיחה והתרבות של חיידקים על שטח פני החתך במי ההאגרטל. מתן מעט אקונומיקה יכול להמית את החיידקים ועשוי להאריך את חיי הפרח הקטוף. עבור ניסוי זה ניתן לקנות בחנות פרחים כל גבעול פרח שמוצע למכירה. רצוי פרח לא יקר במיוחד.
 
בהצלחה,
 
פרופ' רוני אלוני
הפקולטה למדעי החיים
אוניברסיטת תל אביב

להלן קישור לשאלה המלאה-.8536

ותשובתו של פרופ' גוטניק על פעילות האנטיביוטיקה:

החומר הפעיל באקונומיקה חמר המחמצן מאוד חזק. כתוצאה, נוצרים מרדיקלים חופשיים שפוגעים ברוב חלבוני התא החיידקי. כמו כן, היות והחומר הפעיל מכיל כלור, תוך כדי חמצון הוא בעצמו מתחזר ונוצרות חומצות חזקות שמורידות את החומציות התןך-תאית
של חיידקים. חיידקים מאוד רגישים לשינויים חזקים ב- PH 
הפנימי של התא.
אינני יודע על הבדלים ברגישות בין חיידקים גרם שליליים וחיוביים.
 
פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

ויש עוד שאלות דומות באתר "בשער".

שיהיה בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25542
01/12/2022
תנועת חלקיקים
שאלה מספר 25542 - תנועת חלקיקים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב. בכיתה ז' מלמדים שככל שהטמפ' גדלה, גדלה גם תנועת החלקיקים. בכיתה ח' מלמדים שחלקיקים הם אטומים ומולקולות. אם כך, תנועתו של מה גדלה? של האטומים, המולקולות או האלקטרונים מסביב לגרעין האטום, כשהטמפרטורה גדלה? תודה מראש, ישראל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
 
ישראל שלום,
 
עקרונית, התנועה בכל דרגות החופש האלה יכולה לגדול כתלות בטמפרטורה. הכלל הוא שהתנועה היא קודם כל בכיוונים שיותר קל אנרגטית לנוע בהם.
 
. כשמחממים מוצק או נוזל בעצם מכניסים אנרגיה לתוכו. האנרגיה הולכת לשבירת הקשרים בין המולקולות ובעצם לתנועה של המולקולות ומצב הצבירה משתנה לנוזל ואז לגז. במצב של גז המולקולות יכולות להתחמם ולנוע מהר יותר ללא הגבלה (כמעט) של אינטרקציות ביניהן.
 
האטומים בתוך המולקולות בד״כ קשורים חזק יותר (הקשר הזה מגדיר את המולקולה), לכן הם יתחילו לנוע משמעותית רק בטמפרטורה גבוהה
 יותר.
כשהטמפרטורה עולה חלק מהאנרגיה ילך לתנודות של האטומים בתוך המולקולה עד להתפרקותה. בשלב זה האטומים נעים כל אחד  לעצמו (המבנה המולקולרי נשבר כבר) וכל גידול נוסף בטמפרטורה מגדיל את האנרגיה הקינטית שלהם.
 
 בטמפרטורה עוד יותר גבוהה האלקטרונים נקרעים מהאטומים ומצב הצבירה הוא של גז של יונים ואלקטרונים. מצב זה קרוי פלזמה. הטמפרטורות הנדרשות הן של אלפי מעלות - למשל בשמש, בטפמרפרטורה של כ 5500 מעלות (על כדה״א תהיה פלזמה כזו תהיה בברקיםֿ באופן טבעי, ובמגוון מכשירים באופן מלאכותי, לאו דוקא בגלל טמפרטורה גבוהה).
 
כדי לפרק את גרעין האטום יש לעלות לטמפרטורות עוד יותר גבוהות - של פיצוץ גרעיני. כיום יש ניסויים שעולים אפילו לטמפרטורות עוד יותר גבוהות (אבל לשבריר שניה ובנפח מאוד קטן) שבהן הפרוטונים והנויטרונים שבגרעין מתפרקים לקוורקים וגלואונים.
 
בברכה,

פרופ' מיכה ברכוז
פיזיקה
מכון ויצמן למדע

25544
01/12/2022
השפעת טיונית החולות על נביטת זרעי חיטה
שאלה מספר 25544 - השפעת טיונית החולות על נביטת זרעי חיטה
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, אנחנו תלמידות ביולוגיה בכיתה י"א , אנחנו עושות ביוחקר ביוחקר ובחרנו לחקור על השפעת טיונית החולות על נביטת זרעי חיטה. אנו רוצות לדעת ולברר מה המנגנון בטיונית החולות שמעכב את הנביטה של הזרעים? מה החומר הספציפי שנמצא בטיונית החולות שמעכב את הנביטה של הזרעים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


היי זוהר,

להלן קישור לתשובה שניתנה בעבר באתר שלנו על האללופתיה של טיונית. 

את יכולה לחפש עוד מאמרים ב google scholar.

בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25546
01/12/2022
מעכב נביטה בעגבנייה
שאלה מספר 25546 - מעכב נביטה בעגבנייה
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
בביוחקר שלנו בדקנו איך ריכוז מיצוי מיץ עגבניות משפיע על נביטת זרעי עגבנייה. השתמשנו בריכוזים 0,3,5,10,15,20 אחוז ומ0-15 אחוז היה ירידה בכמות הזרעים שנבטו אך הוא עלה ב20 אחוז. יש לכם סיבה לעלייה באחוז הנביטה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25548
01/12/2022
השפעת קפאין על עובש- ביוחקר
שאלה מספר 25548 - השפעת קפאין על עובש- ביוחקר
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

שלום, אני וחברה עושות את הביוחקר שלנו על השפעת קפה על עובש, בדקנו ומצאנו שאכן ככל שריכוז הקפה גבוה יותר מתפתח פחות עובש על הלחם. רצינו לדעת איך הקפאין משפיע על העובש מאחר והתקשינו למצוא מידע על התופעה. נשמח לעזרה, תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום שירה,

מעיון בספרות, נראה כי פטריות לעיתים מייצרות קפאין, חלק גדול מהן מסוגל לפרק קפאין לשימוש מטבולי וכולן רגישות לרמות גבוהות מספיק של קפאין. מכיוון שקפאין הוא אנלוג של פורינים, הוא עובר אינטרקציה עם חלבונים רבים וברמות גבוהות מספיק אף מסוגל לגרום למוטציות בתא. המכניזם העיקרי שגורם למוות תאי בפטריות ע"י קפאין אינו ברור, אבל ייתכן ומדובר בפגיעה בשלמות דופן התא של השמר, מכיוון שמוטנטים רבים בעלי מערכת דופן תא פגומה מראים רגישות רבה יותר לקפאין ולא נראה כי מדובר בשינוי החדירות של המולקולה אלא באפקט ישיר על מנגנוני הייצור של דופן התא. כאמור, הנושא לא נקבע סופית.
 
מצורף לינק למאמר (חופשי) קצת מסובך שבודק מנגנונים מולקולריים של הרעלת קפאין בשמר האפייה:
 

בהצלחה!

ד"ר אביגדור אלדר

אוניברסיטת תל אביב

25522
01/12/2022
שימוש ביחידות
שאלה מספר 25522 - שימוש ביחידות
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
האם התלמיד חייב לרשום יחידות כשהוא מציב נתונים בנוסחה או רק לרשום יחידות בתשובה הסופית ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי סירין,

חשוב מאוד לרשום יחידות במיוחד אם יש לך משוואה ארוכה עם כמה פרמטרים. כך, בזמן פעולות כגון העברת אגפים או פעולת מנה (חילוק), גם היחידות מתקזזות.

להלן דוגמה של משוואה קלה:

אם רוצים להכין נפח סופי של 500 מ"ל תמיסה כלשהי בריכוז 1M (אחד מולר) כאשר תמיסת המקור שלי היא 1000 מ"ל (1ליטר) וריכוזה 5M. כמה עליי לקחת מתמיסת המקור כדי לקבל את הריכוז והנפח שאני רוצה? לשם כך נשתמש במשוואת חישוב ריכוז ונפח: C1V1=C2V2 כאשר C1 זה הריכוז של תמיסת המקור (5M) וV1 זה הנפח שאנו צריכים לקחת ממנו (הנעלם שלנו). C2 נתון לנו והוא 1M ו V2 נתון גם הוא וזה 500 מ"ל.  כעת משוואתנו תהיה :                          5M*V1=1M*500ml. 

אפשר לראות שקל מאוד לראות מה הנעלם שלנו (V1- כמה נפח לוקחים מ1000 מ"ל תמיסת מקור) ואיך אנו מחלצים אותו.   
 

מקווה שעזרתי ואם יש עוד שאלות נשמח לקבלן.

חג אביב שמח smiley

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25527
01/12/2022
השפעת סוגי דבש על גידול חיידקי e-coli
שאלה מספר 25527 - השפעת סוגי דבש על גידול חיידקי e-coli
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב, אנו עושים עבודת ביוחקר בנושא השפעת סוגי דבש על גידול חיידקים. אנו מנסים למצוא מידע על מה ההבדל בין כל סוגי הדבש ולא מצליחים למצוא הסבר שיעזור לנו לנסח השערה לפני ביצוע הניסוי. נשמח לעזרה. הצוות ודור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


היי דור,

מצ"ב תשובות לשאלות דומות שיכולות לעזור לך:

השפעת סוג הדבש על אי-קוליביוחקר השפעת דבש על תרבית חיידקים, השפעת ריכוזי דבש שונים על חיידקים,

בנוסף אני מצרפת מאמר על סוגי דבש שונים ותכונותיהם. 

שיהיה חג שמח!!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25511
01/12/2022
ויטמין סי
שאלה מספר 25511 - ויטמין סי
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

אני רוצה להבין לעומק את תהליך החימצון של ויטמין סי בעקבות חימום וההסבר של מכון דיוויסון לא מספיק לי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי יסכה,

"ההגדרה הכימית היבשה של חמצון - חיזור היא תגובה כימית בה משתנה דרגת החמצון של חומרים (דרגת החמצון הוא ערך המבטא את מטען החומר). חמצון - חיזור הינן תגובות כימיות משלימות, ולא יכולות להתקיים האחת ללא השניה. החיזור היא תגובה של קבלת אלקטרונים (חיזור = נתינה) ממולקולה אחת בעלת אלקטרושליליות נמוכה למולקולה אחרת בעלת אלקטרושליליות גבוהה (אלקטרושליליות זו היכולת של חומר למשוך אליו אלקטרונים בקשר קוולנטי). חמצון זו התגובה ההפוכה כלומר, מסירת אלקטרונים." הסבר מאת ד"ר ארז גרטי, מכון דוידסון (לדף השלם).

בנוסף, כדי שתביני יותר את התהליך, אני מצרפת לך דף הסבר על חמזור, המפרק את הריאקציה לשניים ומפרט מה קורה בכל שלב. 

מקווה שהקישורים הנ"ל יעזרו לך להבין יותר את תהליך החימצון של ויטמין C כשמחממים אותו (מצ"ב אותו קישור להסבר של מכון דוידסון).

בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25513
01/12/2022
פוספטאז בהבשלה
שאלה מספר 25513 - פוספטאז בהבשלה
שלום רב, בבגרות מעבדה בביולוגיה 2017 נאמר שפוספטאז קשור בתהליכי הבשלה [של בננה]. אשמח לקבל הרחבה בעניין - מה תפקיד הפוספטאז בתהליך
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי דודי,

מצ"ב תשובה לשאלה שנשאלה בעבר המסבירה מהו פוספטאז וקב' האנזימים הזו.

בנוסף, קבל את תשובתה של פרופ' פישמן לתהליכים המתרחשים בהבשלת בננות.

אני מצרפת לך מאמר על תהליכי ההבשלה של בננה ועל האנזימים הפעילים בשלבים אילו.

שיהיה בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25515
01/12/2022
עזרה בביוחקר- השפעות מיצוי צמח הג'ינג'ר
שאלה מספר 25515 - עזרה בביוחקר- השפעות מיצוי צמח הג'ינג'ר
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

שלום. אני וחברתי עושות שאלת ביוחקר על: מהי השפעת מיצוי ג'ינג'ר בריכוזים שונים על נביטת זרעי מש. ואנחנו מתקשות למצוא חומר בנושא

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי סיון,

יש לך שאלה מאוד מעניינת. לא מצאתי ב google scholar  מאמר על השפעות הג'ינג'ר על שעועית המש אבל מצאתי מאמר סריקה על ההשפעות השונות של הג'ינג'ר כנוגד חימצון, אנטי דלקתי ועוד. מאמר זה יכול לתת לך בסיס לכמה רעיונות על ההשפעות של מיצוי הג'ינג'ר ואת כמובן יכולה לחפש עוד מאמרים דומים. 

מצ"ב המאמר.

מקווה שזה יעזור ושיהיה בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25518
01/12/2022
מהי השפעת אנטיביוטיקת הטטרצקילין על התרבות חידקי איקולי?
שאלה מספר 25518 - מהי השפעת אנטיביוטיקת הטטרצקילין על התרבות חידקי איקולי?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום אנחנו בנות כיתה יא ממגמת ביולוגיה באולפנית טבריה. אנחנו עושות מחקר על השפעת אנטיביוטיקת הטטרצקלין על התרבות חיידקי האיקולי. במבוא לעבודתינו אנו נדרשות לתאר את תהליך הפגיעה של האנטיביוטיקה בחיידקי האיקולי. חיפשנו מידע בכל האינטרנט באנגלית ובעברית ולא הגענו לאתר שהסביר בדרך מדעית מה מנגנון הפעולה של האנטיביוטיקת הטטרצקלין על חיידק ה e coli (גרם שלילי).נשמח אם תוכלו להסביר לנו מה מנגנון הפגיעה של הטטרצקלין על חיידקי ה e coli. בנוסף ידוע לנו שמנגנון הפעולה הוא ע"י מניעת יצור החלבון בתא החיידק. נשמח אם תוכלו להרחיב על זה. נשמח לתשובה בהקדם , תודה רבה! נועם ונהורה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

טטרציקלין מונעת את הקישור בין הריבוזום, שהוא קומפלקס ייצור החלבונים בתא, לבין מולקולות tRNA הטעונות בחומצות האמינו הדרושות לייצור החלבון בתוך הריבוזום. כלומר כאשר הטטרציקלין נקשר לריבוזום (לתת היחידה הקטנה) נחסמת האפשרות להגעת חומצות האמינו שהן "חומרי הגלם" הדרושים לייצור החלבון ותא החיידק אינו יכול לייצר חלבונים חדשים. דרך אגב אתר הויקיפדיה בעברית דווקא נותן מידע זה, אך לא מציין מהיכן הוא נלקח ( תורגם כנראה מהויקיפדיה האנגלית, אך בתרגום הושמטו מקורות המידע המופיעים במקור האנגלי). 

מאמר מאד מקיף באנגלית שהגישה אליו חינמית נמצא בקישור הבא:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC99026/

בהצלחה!

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

25519
01/12/2022
מה ההשפעה של האלכוהול ספטול לחיטוי ידיים על החיידק האי קולי??
שאלה מספר 25519 - מה ההשפעה של האלכוהול ספטול לחיטוי ידיים על החיידק האי קולי??
תחומי דעת:כימיה

איזה חומרים יש בספטול ? ואיך הוא משפיע על אי קולי?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי שלהבת,

להלן המרכיבים בספטול (google) :

 נוזל חיטוי כחול של בית החולים
- מכיל חומרי ריכוך המפחיתים התייבשות של עור הידיים, מכיל שני חומרי חיטוי: כלורהקסידין גלוקונאט ואתנול.
Chlorhexidine Gluconate 0.5% W/V
Ethanol 70% W/V
Emollients
לקוח מאתר "עזרים".

וכדי להבין איך אתנול פוגע בחיידקים מצ"ב תכמה תשובות שהתפרסמו באתר שלנו בעבר:

השפעת כוהל על חיידקים, השפעת אתנול על חיידקים,

בנוסף, מצ"ב מאמר על פעולת הכלורוהקסידין.

שיהיה בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25520
01/12/2022
מדוע בור הוא מתכת למחצה ובריליום הוא מתכת?
שאלה מספר 25520 - מדוע בור הוא מתכת למחצה ובריליום הוא מתכת?
תחומי דעת:כימיה

לשני היסודות הנ"ל יש שתי רמות אנרגיה,מדוע בור נחשב למתכת למחצה? האם בגלל אנרגיית יינון שלישית? תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

התשובה לשאלה מדוע בור הוא מוליך למחצה בעוד שבריליום היא מתכת לא פשוטה. אומר רק את הדברים הבאים:

  1.  באופן כללי בטבלה המחזורית יש מעבר ממתכות בצד שמאל לאל-מתכות בצידה הימני ולכן תמיד נמצא יסוד אחד או שניים במעבר שמתנהג כמוליך למחצה. כך זה בשורה השנייה עם בור ובשורה השלישית עם סיליקון ולאחר מכן עם גרמניום וכד'.
  2. ככל שיורדים בטבלה המחזורית המעבר ממתכת לאל מתכת זז לצד הימני של הטבלה או במילים אחרות הנטייה של יסודות היא להיות מתכות.
  3. הסיבה העיקרית להתנהגות זו ניתנת להסבר על ידי המטען הגרעיני שהולך וגדל ולכן הנטייה ההולכת וקטנה של יסודות "לוותר" בקלות על אלקטרונים. נטייה זו היא הבסיס להתנהגות המתכתית. בתיכון קראו לזה פעם ואולי עוד היום "ים של אלקטרונים" ובשפה מקצועית יותר אלקטרונים לא מאותרים שהם הגורמים להולכה במתכת.
  4. מובן שהסברים אלה הם מאד איכותיים והבנה טובה יותר מחייבת להבין את מבנה המתכת או במילים אחרות להיכנס להבנה של הבסיס של "מצק מוצק" שזה מעבר לרמה של בית ספר תיכון.
  5. סיכומו של דבר אפשר לומר שהנטייה של בור למסור אלקטרונים לטובת אל-איתור הולכת וקטנה בגלל מטען גרעיני שהולך וגדל.

בברכה, 

פרופ' דניאל מנדלר

המחלקה לכימיה אורגנית ואנליטית

האוניברסיטה העברית

25492
01/12/2022
ביוחקר- השפעת מי מדיח על קצב נביטת זרעי עגבנייה
שאלה מספר 25492 - ביוחקר- השפעת מי מדיח על קצב נביטת זרעי עגבנייה
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, אני וחברות עושות ניסוי בביוחקר בנושא של השפעת מי מדיח על קצב נביטת זרעי העגבנייה. השערתינו הייתה שככל שיש ריכוז יותר גבוה של מי המדיח כך קצב הנביטה של זרעי העגבנייה יקטן. אך להפתעתינו קיבלנו שבטווח הריכוזים 0.2%-1% של מי מדיח ישנה עלייה בקצב הנביטה ואפילו מהירה יותר מאשר בחזרה של הבקרה. האם יש סיכוי שמי מדיח עד ריכוז מסוים עוזר לצמח לגדול יותר? אם כן, כיצד זה אפשרי? נשמח לקבל תשובה בחזרה! תודה מראש, בנות כיתה י"ב.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי עינב,

גם לך אני מצרפת מס' תשובות והסברים על מים אפורים שנשאלו בעבר ופורסמו באתר 'בשער':

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7639
 

את מוזמנת להמשיך ולחפש שאלות זהות שיעזרו לך.

בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25496
01/12/2022
מהי השפעת שמן רוזמרין על עיכוב התרבות חיידקי E.coli?
שאלה מספר 25496 - מהי השפעת שמן רוזמרין על עיכוב התרבות חיידקי E.coli?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

שלום רב, בביוחקר שלנו אנו בודקות את ההשפעה של שמן אתרי רוזמרין על עיכוב התרבות חיידקי אי קולי. מצאנו את רוב המרכיבים של שמן הרוזמרין: camphor ,1,8-cineole, verbenone, borneol, α-pinene . אך לא הצלחנו למצוא את המנגנון פעילות המדויק של כל מרכיב בשמן הרוזמרין, וכיצד הוא גורם למות החיידק. אנו יודעות כי המנגנון הכללי של השמן האתרי (מהיותו הידרופובי) הוא לחדור את הממברנה החיצונית ובכך עלול לגרום לדליפת מולקולות ויונים חיוניים. רצינו לדעת האם יש לשמן הרוזמרין מנגנון ספציפי יותר בו נגרם מוות לחיידק? ומהו המנגנון הספציפי של כל מרכיב בשמן הרוזמרין בו נגרם מוות חיידקי.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25506
01/12/2022
השפעת מסת הכורכום על נביטת זרעי שעועית מש
שאלה מספר 25506 - השפעת מסת הכורכום על נביטת זרעי שעועית מש
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
היי במסגרת עבודת הביוחקר שלנו, החלטנו לחקור על השפעת הכורכום על נביטת זרעי שעועית המש. האם ידוע לך על הקשר בין הכורכום לתהליך הנביטה? אם כן, האם אתה מכיר מאמר שמוכיח זאת? תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

היי מיקה,

לא מצאתי מאמרים שמתארים איך בדיוק הכורכומין משפיע על הנביטה, אבל מצאתי לך תשובה של ד"ר מינה פארן לשאלה זהה בעבר. בנוסף, אני מצרפת לך מאמר שאמנם מדבר על תאי סרטן, אבל מתאר באיזה שלב בהתפתחות התא (G2/M), הכורכומין פוגע. וכדי להבין קצת על מחזור התא אני מצרפת לך הסבר של מכון ויצמן

שיהיה בהצלחה!!
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25488
01/12/2022
ביוחקר- השפעת מי מדיח על קצב נביטת זרעי עגבנייה
שאלה מספר 25488 - ביוחקר- השפעת מי מדיח על קצב נביטת זרעי עגבנייה
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, בצעתי לעבודת הביוחקר שלי ניסוי בו אני בדקתי את השפעת ריכוזים שונים של מי מדיח על קצב נביטת זרעי העגבנייה. האם יש סיכוי שמי המדיח עוזרים לצמח לגדל ולא להפך ומדוע? אם כן אשמח לתשובה בהקדם. תודה, ויום נעים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


היי דניאלה,

יש כמה תשובות על מים אפורים שפורסמו באתר שלנו בעבר. אני מצרפת לך כמה מהן:

4758, 5648

בנוסף, יתכן שהמים הכילו יותר נוטריאנטים מחומרים מזיקים ולכן הם גדלו יותר טוב במצע המים האפורים.

בהצלחה!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25470
01/12/2022
השפעת קפאין על נביטה ונשימת זרעי מאש
שאלה מספר 25470 - השפעת קפאין על נביטה ונשימת זרעי מאש
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

לפי תוצאות הנסוי הבנות קיבלו עיכוב הנביטה עם עלית הריכוז של הקפאין עד ל5% לעומת זאת בנסוי הנשימה עם פנול פתלאין וזרעי המאש קצב הנשימה עלה עם ריכוז הקפאין מה ההסבר המדעי לתוצאות שקיבלו? .

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
דילוג לתוכן