כימיה

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26389
01/12/2022
 מלפפונים חמוצים
שאלה מספר 26389 -  מלפפונים חמוצים
תחומי דעת:ביוכימיהכימיה
שלום אנחנו תלמידות כיתה יב ונשמח אם תוכלו להסביר לנו קצת על תהליך התסיסה הלקטית ולהסביר כיצד הוא גורם להחמצה של המלפפונים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

תסיסה לקטית היא תהליך הקיים ביצורים רבים שבמהלכו אנזימים בתוך התא מפרקים סוכר לגורמים קטנים כדי ליצור אנרגיה. 

אם יש חמצן בסביבה כשהתהליך הזה קורה, הוא לא נעצר בייצור של חומצה לקטית, וממשיך הלאה עד לפירוק מוחלט של הסוכר ל CO2. זה מה שקורה אצלנו ברוב המקרים: אנחנו נושמים אויר, והחמצן באוויר משמש כדי לפרק את הסוכר לגורמים. אם אין חמצן בסביבה, שזה מה שקורה בצנצנת חמוצים אטומה, התהליך עוצר באמצע ובמקום שיווצר CO2, נוצרת חומצה לקטית. החומצה הזאת מצטברת ונותנת למלפפונים (או ליוגורט) את הטעם החמוץ שלהם.

איפה עוד יש חומצה לקטית? בשרירים שלנו. כשאנחנו מתאמנים בצורה קשה ואינטנסיבית, לא מגיע מספיק חמצן לשרירים שלנו, ומצטברת בהם חומצה לקטית. לגוף לוקח זמן לפנות את החומצה הלקטית לפירוק בכבד, ועד שהיא מתפנה, אנחנו מרגישים שרירים תפוסים.

 

המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

26391
01/12/2022
שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שאלה מספר 26391 - שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שלום וברכה רציתי לברר באיזה שלב בהבשלת החיטה מתפתח הגלוטן, מקריאה בויקיפדיה ראיתי שהוא מתפתח בסוף ההבשלה. חשוב לי לדעת מידע מדוייק יותר מאיזה שלב יש כבר גלוטן הניתן להתפחה. השאלה היא בהקשר לכתוב ביהושע פרק ה, יא 'וַיֹּאכְלוּ מֵעֲבוּר הָאָרֶץ מִמָּחֳרַת הַפֶּסַח מַצּוֹת וְקָלוּי בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה', נכנסנו בכיתה קצת לתהליכי הכימיים של חימוץ מול מצה, וכפי שאני מבין החימוץ וההתפחה צריכים את הגלוטן כדי להתפתח. ורצינו לברר באיזה שלב מתפתח הגלוטן, והאם חיטה בשלב הזה של השנהה, יכול בכלל לבוא להחמצה/תפיחה? שאלה משנית, מאיזה שלב (בצמיחה, ובעונות השנה) החיטה כבר בשלה, שאם יזרעו אותה היא תצמיח? כמו כן, לגבי כל השאלות הנ''ל מה קורה בשעורים? תודה רבה יחיאל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

גלוטן היא רשת שנוצרת מקשרים (הצלבה) בין חלבונים שנמצאים בדגן (גליאדינים וגלוטינים). קשרים נוצרים על ידי חמצון כאשר התבואה נטחנת לקמח ומערבבת במים. בתוך התבואה, בשטח, חלבוני האגירה מתחילים להיות מסונתזים ~ 15 ימים לאחר ההפריה, אך הם נארזים בגופי חלבון קטנים ואינם נחשבים כרשת הגלוטן המעניקה לבצק הלחם את גמישותו.

בשדה, אם יש גשם, הוא לא מתחיל תסיסה והחיטה לא הופכת ל"חמץ". גרגר החיטה מורכב מעובר (נבט החיטה) ומהאנדוספרם המכיל את הקמח. כאשר העובר בוגר, הדגן יכול לנבוט. זה קורה ~ באמצע התפתחות הזרעים (מספר הימים תלוי בסוג החיטה ובתנאים). אבל זה לא רלוונטי לגלוטן.

כל האמור לעיל רלוונטי גם לשעורה, אלא ששעורה מתפתחת מהר יותר מחיטה (פורחת לפני ומבשילה לפני החיטה).


 

פרופ' אבי לוי,

מחלקה למדעי הצמח מכון ויצמן

26398
01/12/2022
תערובות
שאלה מספר 26398 - תערובות
תחומי דעת:כימיה
האם בלילת עוגה היא תערובת הומגנית או קולואידית וכ"ל בצק
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

תודה על שאלתכם

אנסה לענות כמיטב יכולתי למרות שידיעותי בתחום הכנת עוגות מצומצמות

ראשית נגדיר את המושג הומוגני

זו שאלה של סקלה

הומוגני פרושו שאם ניקח דגימות מאזורים שונים של התערובת נקבל את אותו ההרכב

אם הדגימה היא ברמה מולקולרית אנו עשויים לקבל תשובה שונה מאשר אם הדגימה היא בגודל של מילימטר מעוקב

כאשר מדובר בקולואידים אנו מדברים על ממדים בסדר גודל של מיקרונים ומטה

 

שאלתי מישהי שמכינה עוגות איך מכינים בלילת עוגה

התשובה היתה  מוסיפים סוכר, שמן וקמח למים או חלב ולפעמים גם שמרים

קמח לא נמס במים ולכן זו תהיה תערובת קולואידית

יש מרכיבי שמרים שמסיסים במים ויש כאלה שאינם מסיסים

אך גם חלב עצמו איננו תמיסה הומוגנית למרות השם חלב הומוגני

בחלב טיפות השומן המאקרוסקופיות בממדי מילימטרים מפורקות לטיפות ננומטריות זעירות הנקראות מיקרואמולסיה בתהליך תעשייתי של הומגניזציה

בגלל גודלן הזעיר החלב נראה בעין בלתי מזוינת כתערובת הומוגנית וגם כך תחושתו בפה למרות שברמה ננומטרית זו לא תערובת הומוגנית

גם הוספת שמן לבלילה תגרום לכך שזו לא תהיה תערובת הומוגנית כי הוא לא נמס במים

 

הבנתי שבצק דומה לבלילה וההבדל הוא בכמות הנוזלים ולכן נראה לי שהתשובה תהיה זהה זו תערובת קולואידית

פרופ' משה גוטליב
הנדסה כימית
אוניברסיטת בן גוריון

26340
01/12/2022
חימום וקירור
שאלה מספר 26340 - חימום וקירור
תחומי דעת:כימיה
שלום. א. החום הסגולי של מים גדול פי 4.2 מהחום הסגולי של אוויר, הצפיפות של מים גדולה פי 770 מהצפיפות של אוויר, ולכן יוצא שכדי לחמם נפחים שווים של מים ושל אוויר באותו הפרש טמפ, צריך להשקיע במים כמות אנרגיה גדולה פי 3200 בערך מאשר באוויר. האם זה אומר שכדי לקרר שני נפחים שווים של מים ושל אוויר באותו הפרש טמפ, דרושה למים אנרגיה גדולה פי 3200 בערך מאשר לאוויר??. ב. מהי הנצילות המקובלת בתהליך קירור של מים או אוויר במקרר בייתי, והאם הנוסחא לחישוב אנרגיית קירור זהה לנוסחא לחישוב אנרגיית חימום (אנרגיה שווה מסה כפול חום סגולי כפול הפרש טמפ) ? תודה עמוס
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
עמוס היקר.
לשאלתך הראשונה (לה נתת תשובה בעצמך) התשובה חיובית. אנרגית הקירור זהה לאנרגית החימום בתנאי שהמערכת מבודדת מהסביבה.
לשאלה השניה. אנרגית קירור וחימום זהות תיאורטית. נוסחה נוחה מאד לחישוב היעילות של מקרר היא
                                                                                                                                                                                    Tc/Th-Tc
כאשר Tc הטמפרטורה בתוך המקרר ו Th טמפרטורת הסביבה. (T במעלות קלוין או צלזיוס) אם הטמפרטורה בתוך המקרר 5 מעלות ובסביבה 25 מעלות היעילות היא 25%.
 
בברכה,

 

פרופ' יואל ששון
כימיה
האוניברסיטה העברית

26346
01/12/2022
עמילן עמיד
שאלה מספר 26346 - עמילן עמיד
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, העוסקים בנטורופתיה ממליצים על אכילת עמילן עמיד מה האמת המדעית לגבי עמילן עמיד היכן ניתן למצוא אותו האם נכון שעמילן עמיד אמור לשמש כגורם דיאטטי האם עמילן עמיד אמור למנוע גידולי סרטן במעי הגס בברכה תמי צור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

למיטב ידיעתי אין שום ביסוס מדעי לטענות הללו.

בברכה,

 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

26323
01/12/2022
התפרקות הקפסולה של האדוויל בקיבה
שאלה מספר 26323 - התפרקות הקפסולה של האדוויל בקיבה
תחומי דעת:כימיה
שלום רב, במסגרת מעבדת חקר בבית הספר הכנסנו קפסולות של אדוויל לתמיסות חומציות בריכוזים שונים של HCl וראינו שכל שריכוז החומצה גבוה יותר הקפסולה נפתחת תוך זמן קצר יותר. לפי הרכיבים, הקפסולה עשויה מג'לטין, השאלה שלנו האם הג'לטין רק מתמוסס (התפרקות כוחות בין מולקולריים) או שזה גם עובר הידרוליזה (התפרקות קשרים קוולנטיים) בגלל הנוכחות של החומצה? שאלה נוספת מהי נוסחת המבנה המדויקת של הג'ילטין שעשויה ממנו הקפסולה של האדוויל? תודה תמר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תודה על השאלה. הג'לטין הוא חומר חלבוני (כלומר פולימר של חומצות אמינו) המיוצר מקולגן, חלבון שאותו אפשר למצוא למשל בעצמות שלנו. הג'לטין מתמוסס במים ועוד יותר מהר בתמיסות חומציות, אך לא עובר הידרוליזה- הקשר בין חומצות אמינו (שנקרא קשר אמידי) עמיד לpH נמוך, לפחות בטמפרטורת החדר (ואני מנחש שבניסוי ריכוז החומצה לא היה מאד גבוה, בכל מקרה).


בברכה,

פרופ' גלעד הרן
הפקולטה לכימיה, המחלקה לפיסיקה כימית
מכון ויצמן למדע

26298
01/12/2022
אחוז מים כבדים במקורות מים שונים
שאלה מספר 26298 - אחוז מים כבדים במקורות מים שונים
תחומי דעת:כימיהפיזיקה
האם יש קשר באחוז מים כבדים במקורות מים שונים בטבע, כגון מים בכוכבי שביט או מים שמקורם בגשם או בשלג או טל ? תודה רבה רמי עלוש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 

אחוז המים הכבדים במים בטבע זהה בכל מקום.

 

בברכה, 

 

פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון

26254
01/12/2022
למה אי אפשר לסתום את החור באוזון?
שאלה מספר 26254 - למה אי אפשר לסתום את החור באוזון?
תחומי דעת:כימיה
שלום רב התעוררה שאלה בכיתה: בשכבת האוזון בסך הכל כמות המולקולות קטנה מאוד האוזון הוא גז אותו אפשר לייצר מדוע אי אפשר ל"לזרוע" את החור שמעל הקוטב הדרומי באוזון (יישלח על ידי טילים וכד')ובכך לסתום אותו? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26210
01/12/2022
פירוק של פפסין
שאלה מספר 26210 - פירוק של פפסין
תחומי דעת:כימיה

אנחנו רוצים לעשות בפרוייקט של העבודת חקר ניסוי שבו נבדוק את השפעת יחסי תאי השומן שריר ברקמת עוף על קצב פירוק הפפסין, שאלתי היא, כיצד נמדוד את קצב הפירוק של העוף, כיצד ניתן למדוד את זה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

הניסוי הקלאסי למדד את פעילותו של הפפסין הינו משנות ה 50 המאוחרות ומשתמש בחומר רדיו אקטיבי (נדמה לי יוד) אבל זה לא מתאים לילדים….

לכן חשבתי על מערכת שבה מודדידים שינוי אופטי. את בשר העוף יש כמובן לטחון היטב ולטפל בחומצה כפי שנעשה בפה ובקיבה.

מצאתי עבורך פרוטוקל למדדית פעילות האנזים (הפרוטאז) על המוגלובין של בקר כסובסטרט.

אני מניח שאפשר להחליף את הדם באקסרקט של עוף… צריך יהיה לבצע התאמות אבל בסוף המדידה של  280.O.D זה הכיוון הכי פשוט אם יש לכם ספקטרופוטומטר

 

 

https://www.sigmaaldrich.com/technical-documents/protocols/biology/enzymatic-assay-of-pepsin.html?gclid=Cj0KCQjwreT8BRDTARIsAJLI0KJDyyC2D6zFo_ASi9-G2gdSip3ER0kDC3B9O-CGJEGhLK4tAC2ixTMaAvzuEALw_wcB

בהצלחה,

פרופ' גלי פראג
המחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב

26199
01/12/2022
מחלות בתאחיזה לכרומוזום Y
שאלה מספר 26199 - מחלות בתאחיזה לכרומוזום Y
שלום. האם יכול להיות מצב של גנים רסציביים שהינם בתאחיזה לכרומוזום Y והאם ישנה משמעות קלינית?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26170
01/12/2022
השפעת סוג החומצה המוספת לגיר על השינוי במסת הגיר
שאלה מספר 26170 - השפעת סוג החומצה המוספת לגיר על השינוי במסת הגיר
תחומי דעת:כימיה
בניסוי שעשינו בבית הספר הוספנו חומצות שונות בריכוז שווה לגיר, ובדקנו את השפעת סוג החומצה על השינוי במסת הגיר. החומצות שהשתמשונו בהן: חומצה ציטרית, חומצת מימן כלורי HCl ,חומצה אצטית, חומצה אסקורבית. כתבתי אותם לפי סדר יורד. בציטרית הייתה הירידה הכי גבוהה במסה. אנחנו מנסים להסביר את התוצאות: הדבר המוזר שלמרות שחומצת המימן הכלורי חזקה מהחומצה הציטרית, לחומצה ציטרית יש השפעה יותר גדולה, ניסינו להסביר את זה על ידי כך שהחומצה הציטרית הינה תלת פרוטית. בעיה נוספת לחומצה אסקורבית, ערך pka1 יותר נמוך מחומצה אצטית לכן צפוי שההשפעה של האסקורבית תהיה יותר גבוהה, בניסוי שלנו קיבלנו תוצאות הפוכות, כיצד ניתן להסביר את זה? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

יועיל מאד אם תיאור הניסוי שבוצע יפורט יותר.
 באיזה גיר השתמשו ומה הייתה המסה שלו? אבן גיר שאספנו מהאדמה ושברנו לחלקים קטנים, מסה התחלתית קרוב ל10 גרם,

מה ריכוז וכמות החומצות שהן השתמשו? הכנו חומצות בנפח 50 מ"ל ריכוז 0.4 מולר 
כמה זמן נמשך הניסוי? שעה
האם השארית יובשה? כן, למשך שלושה ימים 
 

במידה ולא הפעלה בחישה הרי שסביר להניח שהגורם המגביל (והקובע) בתגובות אלה הוא לא חוזק החומצה (ערך תרמודינמי) אלא קצב מעבר המסה של הפרוטונים אל חלקיקי הגיר (רכיב קינטי) . ומה שנמדד למעשה הוא קצב הדיפוזיה של החומצות אל (ובתוך) המגיב המוצק (גיר). קצב זה רגיש להרבה מאד פרמטרים ובמקרים רבים ערכו אקראי לגמרי.

 

בברכה,

פרופ' יואל ששון

כימיה
האוניברסיטה העברית

26152
01/12/2022
השפעת כבידה על האור - האומנם?
שאלה מספר 26152 - השפעת כבידה על האור - האומנם?
תחומי דעת:כימיה
שלום, אני אריאל - תלמיד מגמת פיזיקה-כימיה מתל אביב. קראתי קצת על תורת היחסות הפרטית של אינשטיין והבנתי שאור יכול מושפע מכוח הכבידה (כמו שהוכח בליקוי החמה ב1919). אולם הבנתי גם שהאור מורכב למעשה מחלקיקים חסרי מסה וחסרי מטען שנקראים פוטונים (שגם אותם אלברט אינשטיין גילה ועל כך זכה אפילו בפרס נובל), פוטונים אלה הם חסרי מסה - הם כך אז איך זה בכלל אפשרי שהם מושפעים מכוח כבידה? משום שהרי כוח כבידה נובע מהמסות שני גופים אבל לאור בעצם אין מסה ?!? אשמח להסבר מפורט , תודה רבה :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

הי אריאל
השאלה שלך טובה, ותשובה לה דורשת שימוש בתורת היחסות הכללית של איינשטיין, שמחליפה את תפיסת הכבידה הניוטונית בהסתכלות מאוד שונה. במקום לדבר על כוחות בין גופים בעלי מסה, בתיאור היחסותי מסה מעוותת את הגאומטריה של המרחב-זמן. זה מה שגורם למסלול של חלקיקים או של אור להשתנות. נהוג להדגים את זה בעזרת כדור באולינג שמונח על שמיכה מתוחה ויוצר בה שקע. כדור קטן יותר שיתגלגל על השמיכה יפול למסלול סביב הכדור הגדול. באותה צורה קרן אור משנה את מסלולה בהשפעת עצם מאסיבי בדרכה. 
כל זה לא תלוי בשאלה מהו אור, גל או חלקיק, כי שניהם יושפעו מהשינוי בגאומטריה. 
 
בברכה,
 

פרופ' דובי פוזננסקי
ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב

26153
01/12/2022
מהו ספין?
שאלה מספר 26153 - מהו ספין?
תחומי דעת:כימיה
הבנתי שיש לחלקיקים תכונה אלקטרומגנטית שנקראת ספין. מה זה בעצם? ניסיתי לברר בעצמי בספרים ובאינטרנט והסתבכתי... אשמח להסבר מפורט :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

שאלה דומה נשאלה בעבר.
מצ"ב קישור לשאלה שנשאלה בעבר שתוכל לעזור לך.

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7465

שיהיה בהצלחה :) 

בשער ברשת

פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26155
01/12/2022
איך האקונומיקה הורגת את החיידקים?
שאלה מספר 26155 - איך האקונומיקה הורגת את החיידקים?
תחומי דעת:כימיה
מצד אחד הבנו שהאקונומיקה היא בסיסית אך מצד שני הבנו שהחומר הפעיל בה הוא חומצה, איך זה עובד?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

האקונומיקה היא תמסה מימית של חמר הנקרא היפוכלוריט, בו נמצא אטום הכלור בדרגת חמצון בלתי יציבה. בדרך כלל כלור נמצא במלחים שלו (כלורידים) עם מטען שלילי (אניון -1Cl). ההיפוכלוריט הוא מלח של החומצה תתכלוריט HClO, בה אטום הכלור הוא בדרכת חמצון

+1 מאד לא יציבה ומכאן הפעילות המחמצנת והמחטאת, כתוצאה מחזור הכלור לדרגה היותר יציבה (Cl0 , הקימת בגז כלור מחמצו חזק בעצמו, או יון כלוריד כמו במלחים של החומצה המלחית). המלח הנפוץ הוא של הסידן Ca(ClO)2, אך יש גם של נתרן NaClO. לכן אומרים שהאקונומיקה היא בסיסית, כי בהידרוליזה נוצר בסיס חזק וחומצה חלשה. (שאלה לשואל - מהם הבסיסים והחומצה המתקבלים בהידרוליזה?).  לא החומצה היא הפעילה, אלא אטום הכלור בדרגת חמצון בלתי יציבה.  יש מלחים של חומצות אחרות של כלור כמו HClO3  

ו -  HClO4    כלורטים ועל-כלורטים, שהן יותר יציבות. עוד שאלה לשואל: מה דרגת החמצון של אטום הכלור במלחים הללו?

נא לחטא את הידים, אך לא באקונומיקה.

 

פרופ' ארנון שני
כימיה
אוניברסיטת בן גוריון

26146
01/12/2022
הסבר ניסוי כדורים סופחי מים
שאלה מספר 26146 - הסבר ניסוי כדורים סופחי מים
תחומי דעת:כימיה
שלום, בניסוי אותו ערכו התלמידים, כדורי הידרוג'ל הושרו במים מזוקקים למשך 25 שעות ולאחר שספחו מים והתנפחו הועברו לתמיסות נתרן כלורי בריכוזים: 0.75-2 מולר. ציפינו כי השינוי במסת הכדורים יעלה עפ"י הנוסחה ללחץ אוסמוטי, כל שריכוז היונים המומסים עולה,עולה הלחץ האוסמוטי שמפעילות מולקולות המים ובכך יותר מים יעברו מהכדור הספוח לתמיסה במטרה להשוות ריכוזים וכתוצאה מכך אחוז השינוי במסה יעלה. תוצאות הניסוי היו הפוכות. אני מבינה שהתנהגות הכדורים הספוחים שונה בהשרייה בריכוזים גבוהים לעומת ריכוזים נמוכים. (שם ככל שהריכוז עולה אחוז השינוי במסה עולה אף הוא). אשמח להסבר הממצאים. בניסוי שני שעשו התלמידים הם השרו את הכדורים הספוחים בתמיסת נתרן כלורי בריכוז 0.75 מולר אך הפעם שינו את הטמפרטורה ומדדו שינוי במוליכות החשמלית של התמיסה. לא נראה שינוי במוליכות. מדוע? בתודה מראש,
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

להלן תשובתי:

לתשובה שלושה חלקים: הראשון מתייחס למבנה הכימי של הג'ל, השני לאופן שבו מולקולות מים ויונים (נתרן וכלור) יכולים לנוע מהתמיסה החיצונית לתוך הג'ל, והשלישי קושר את שני הראשונים להבנה של השפעת היונים על הלחץ האוסמוטי בג'ל ומכאן על מסת המים שספוחה בו (ועל משקל כדור הג'ל).

 

להידרוג'ל מהסוג שסופח הרבה מים ולכן מתנפח, יש מבנה של שרשרת פולימרית תלת ממדית. מידת הצילוב של השרשראות (מספר החיבורים ביניהן) קטן יחסית כך שהשרשראות יכולות להימתח כשמים נכנסים לתוך הרשת הזו (תפיחה). מה שמייחד את הרשת הפולימרית הוא שיש עליה מטענים חשמליים.  למשל הפולימר המשמש בהידרוג'ל שבחיתולים חד-פעמיים בנוי מפולימר  של סודיום אקרילט. כך השרשת היא פולימר של חומצה אקרילית מיוננת במטען שלילי: קבוצות קרבוקסיליות –COO(-)   ולידן יונים של נתרן Na(+) . אלו נקראים "יונים נגדיים" כי הם יכולים לנוע בתוך המים, אבל לא למרחק גדול יותר מידי (למשל לא "לעזוב" את הרשת, כי בסך הכל צריך לשמור על איזון חשמלי בג'ל – הרי בכל זאת יש משיכה מסוימת בין המטען השלילי על הרשת למטען החיובי על היון הנגדי.

לכן אפשר לדמות את מבנה הג'ל כרשת תלת ממדית עליה מטענים שליליים מלאה במים עם יונים חיוביים.

 

כשמכניסים ג'ל כזה למים ניטרליים הג'ל מתנפח כי נכנסים אליו הרבה מים. מדוע? היונים הנגדיים בתוך הג'ל (למשל Na+ בדוגמה הנ"ל) יוצרים לחץ אוסמוטי ה"מושך" מים מחוץ לג'ל אל תוכו. במילים אחרות, היונים "רוצים" למהול את עצמם בכמות גדולה של מים (כמו שמלח בישול מתמוסס בקלות בכוס מים). אבל הם אינם יכולים "לצאת" מהרשת של הג'ל ולכן הדרך היחידה "למהול" את היונים היא שמולקולות מים יכנסו פנימה לתוך הג'ל. במילים מדעיות: תפיחת הג'ל המביאה למיהול היונים בג'ל בהרבה מים מעלה את האנטרופיה שלהם, ולכן מורידה את האנרגיה החופשית של הג'ל.

מתי הג'ל מפסיק לתפוח? כאשר מתיחת השרשראות עקב התפיחה מעלה את האנרגיה בצורה שמאזנת את ירידת האנרגיה עקב מיהול היונים. זה נקרא מצב שיווי משקל של ג'ל המורכב מיונים (לפעמים נקרא ג'ל "טעון").

לגבי תנועת מולקולות: מולקולות מים יכולות לנוע חופשית לתוך הג'ל והחוצה ממנו. אבל לא היונים הנגדיים בג'ל וודאי לא היונים שקבועים על השרשרת הפולימרית של הג'ל. גם יונים של מלח המומסים בתמיסה מחוץ לג'ל ( Na+   Cl-) יכולים לנוע בחופשיות פנימה והחוצה מהג'ל.

 

עכשיו לשאלת הניסוי: כפי שהבנתי מהשאלה (אני מקווה שנכון), לאחר שהג'ל תפח במים ניטרליים, הוא הוכנס לתמיסת מלח. ככל שריכוז המלח בתמיסה היה גבוה יותר, כן הלך משקל הג'ל וירד – כלומר הג'ל התכווץ כי מים "עזבו" את הג'ל.

כשג'ל תפוח הוכנס לתמיסת מלח, היונים החופשיים בתמיסה יכולים לנוע ולהכנס לתוך הג'ל . ריכוז המלח (היונים החיוביים והשליליים) גדל בתוך הג'ל. ככל שיש יותר מלח בחוץ, כן גדל גם הריכוז בפנים,  ומשתווה בקרוב לזה שבתמיסה מחוץ לג'ל. במצב זה היתרון  של הגדלת כמות המים בג'ל, בכך שהיא מוהלת את היונים הנגדיים, נהיית פחות חשובה כי יש עוד הרבה יונים במים שבג'ל. לכן ה"חיסרון" שבמתיחת השרשראות של הפולימר בג'ל מורגש יותר והג'ל מתכווץ.

בריכוז מסוים (די גבוה) של מלח נוצר מצב שיווי משקל חדש, הדומה לג'ל שאין בו יונים (ג'ל ניטרלי).

 

מבחינת לחץ אוסמוטי, אפשר לומר שככל שריכוז המלח בתמיסה גדול, ונכנסים יותר יונים לתוך הג'ל, ההפרש בין הלחץ האוסמטי מחוץ לג'ל לזה שבתוכו נהיה קטן יותר, והכח המניע לכניסת מים לג'ל ולגרום לתפיחה נהיה קטן יותר.

 

נדמה לי שלפי השאלה, חישבת את הלחץ האוסמוטי לפי הנוסחה הנקבעת מריכוז המלח, והיא אכן עולה עם ריכוז המלח. אבל ההפרש בלחץ האוסמוטי בין התמיסה בחוץ לפנים הג'ל נהיה קטן יותר. וזה מה שקובע את מידת התפיחה של הג'ל ואת משקל הכדור בניסוי.

 

 

 

 

פרופ' יכין כהן
הנדסה כימית
הטכניון

 

26147
01/12/2022
הידרוגל - כדורים סופחי מים
שאלה מספר 26147 - הידרוגל - כדורים סופחי מים
תחומי דעת:כימיה
התלמידים ביצעו ניסוי כחלק מניסוי רמה 3 . שאלת החקר שלהם היתה : כיצד ישפיעו ריכוזים שונים של תמיסת NaNO3 על השינוי בהולכה החשמלית של התמיסה לאחר השרייה של שעה בתמיסה... התוצאות הראו 2 דברים מאוד מענינים. 1.ככל שריכוז התמיסה היה גבוהה יותר כך השינוי בהולכה היה גבוהה יותר. (יותר מים נכנסו להידרוגל וכך ריכוז התמיסה עלה ולכן הולכה עלתה) 2.ככל שריכוז התמיסה היה גבוהה יותר כך השינוי במסה היה קטן יותר. (הנתון השני קצת סותר את החלק הראשון , כי התוצאות הראו שהשינוי בהולכה בריכוזים גבוהים היה הגבוהה ביותר זאת אומרת ספח הכי הרבה מים אבל בפועל הכדורים היו קטנים יותר והמסה קטנה יחסית ..) אשמח להסבר... בניסוי מקדים עם תמיסת נחושת כלורית ראינו כי צבע הכדורים השתנה מה שמעיד על כניסת יוני נחושת להידרוגל .. ובנוסך ראינו התקשחות של ההידורגל .. האם יתכן והפורות בהידרוגל נחסמו עקב כניסת יונים להידרוגל בריכוזים גבוהים במהירות רבה יותר ? אודה להסבר התופעה. תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

תשובה לשאלה מופיעה בקישור הבא:
 

 

פרופ' יכין כהן
הנדסה כימית
הטכניון
26032
01/12/2022
רדיקאלים חופשיים
שאלה מספר 26032 - רדיקאלים חופשיים
תחומי דעת:ביוכימיהכימיה
במהלך עבודת חקר נתקלנו במונח רדיקאלים חופשיים. ניסינו להבין באינטרנט, אך ללא הצלחה. תוכלו לפרש עבורנו את המושג רדיקל חופשי? תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום תומר

מצורפים קישורים עם מידע מפורט ומהימן לשאלתכם:

https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/life_sci/%D7%A8%D7%93%D7%99%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%97%D7%95%D7%A4%D7%A9%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%9B%D7%91%D7%99-%D7%97%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%9F

במידה ותהיינה שאלנו נוספות, אתה מוזמן לכתוב לנו שוב.
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26017
01/12/2022
תרכובת נחושת גפרית
שאלה מספר 26017 - תרכובת נחושת גפרית
חיממנו אבקת גפרית ופיסת נחושת דקה. לפי ההוראות בספר הלימוד. התוצאה תאמה לצפוי. בדקנו הולכה חשמלית וראינו שהחומר מוליך חשמל. ריסקנו את התרכובת וראינו שכל החומר הגיב -אין שאריות נחושת. התרכובת פריכה. האם התרכובת נחושת גופרית מוליכה חשמל? ואם לא-מה מוצע לנו לעשות?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25929
01/12/2022
מים שמתפשטים במגע
שאלה מספר 25929 - מים שמתפשטים במגע
תחומי דעת:כימיה
טיפת מים סטטית שעומדת על השולחן אם ניגע בה בעזרת קיסם וכדומה, הקיסם יוליך חלק מטיפת המים הלאה. מהו ההסבר לכך? האם יש דרך למנוע מהטיפה להתפשט הלאה ע"י הקיסם? תודה ויום טוב.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום מוטי,
חלק מהמים ניספגים לתוך העץ. מתח פנים משחק תפקיד חשוב ורצוי להפנות את השאול/ת לסיפרות. אם במקום קיסם מעץ משתמשים במקל מפלסטיק הסחיבה תיהיה משמעותית יותר קטנה ותושפע עלידי מתח פנים בלבד
 

 

פרופ' אמיליה אייזנר
מדעים מדויקים
אוניברסיטת תל אביב
25927
01/12/2022
כלים חד פעמיים - כן או לא
שאלה מספר 25927 - כלים חד פעמיים - כן או לא
שלום לאתר בשער, שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק, נפוץ בארץ מטעמי כשרות,שבת והיגיינה. כידוע, הפלסטיק כמעט שאינו מתפרק כימית בטבע (למעט בשרפות)והוא מתפרק פיזיקלית לחלקיקים מיקרוסקופיים, המגיעים למקורות מים ולאדמה. חלקיקים אלו, עוברים בשרשרת המזון וגורמים נזק לבעלי חיים ואולי גם לאדם. מאידך, שימוש בכלים חד פעמיים בארץ שחונה כמו שלנו, חוסכת מים שגם הם משאב יקר. מים ניתן להתפיל כמובן, אלא שזה תהליך יקר ומזהם גם כן. מה עדיף - להשתמש בכלים חד פעמיים, או בכלים רב פעמיים המצריכים שטיפה במים רבים? אולי עדיף להשתמש בכלי פלסטיק ולשרוף אותם בטמפ' גבוהה מאוד, למים ולפחמן דו חמצני? [אף כי פחמן דו חמצני הוא גז חממה, פליטתו בשרפה כזו, זניחה לעומת פליטתו בתחנות כוח ובשרפות יער]. בתודה, יעל בר באר שבע
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25902
01/12/2022
השפעת ריכוזי מלח על מבנה מרחבי של חלבונים
שאלה מספר 25902 - השפעת ריכוזי מלח על מבנה מרחבי של חלבונים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום למומחה, במסגרת עבודתנו בביוחקר נתקלנו בשאלה ללא תשובה, ידענו על סמך ידע קודם שבריכוזי מלח גבוהים מתרחשת פגיעה במבנה השלישוני או הרבעוני של חלבונים בתא השמר, אך לא מצאנו לכך מקור מבוסס שיסביר את התופעה. האם יש אפשרות לסיוע?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25890
01/12/2022
מעבר מגז לפלזמה
שאלה מספר 25890 - מעבר מגז לפלזמה
תחומי דעת:כימיהפיזיקה
האם יש מצב שבו הטמפרטורה מפסיקה לעלות בזמן חימום במעבר בין גז לפלזמה כמו שקורה במעברים בין מצבי צבירה אחרים?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

עידו שלום רב,

טמפרטורה היא אומדן של האנרגיה הקינטית של החלקיקים.

כאשר מחממים גז האנרגיה יכולה ללכת לתנועה של החלקיקים ואז הטמפרטורה עולה, אך היא יכולה גם ללכת לדרגות חופש פנימיות.

פלזמה היא גז מיונן. כאשר מייננים גז, למעשה מוציאים אלקטרונים מתוך האטומים. כאשר האנרגיה הולכת לצורך זה אז הגז לא מתחמם.

מצד שני משתחררים אלקטרונים. אם לאלקטרונים אנרגיה קינטית נמוכה מזו של האטומים הטמפרטורה יכולה אף לרדת.

 


פרופ' אהוד בכר

 

הפקולטה לפיזיקה
הטכניון
25891
01/12/2022
חימום עץ
שאלה מספר 25891 - חימום עץ
תחומי דעת:כימיה
כאשר מחממים עץ הוא בוער. אם נחמם עץ בסביבה ללא חמצן,הוא יותך?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25896
01/12/2022
פוליפנול
שאלה מספר 25896 - פוליפנול
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
מה זה פוליפנול? מה קשרו אל תהליך הנביטה, במיוחד בזרעי מאש? בבקשה לא לקשר אותנו לתשובה של ד"ר יהושע קליין. תודה מראש!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום מור,

פנול הוא טבעת ארומטית (טבעת בנזן) המכילה הידרוקסיל.

פוליפנולים  מכילים מספר טבעות אליהן קשור הידרוקסיל או מספר הידרוקסילים הקשורים לטבעת אחת או למספר טבעות. זאת הכימיה.

למה זה מעניין אותנו?

לפוליפנולים פעילות נוגדת חמצון ולפיכך רבים מהם נחשבים כמרכיבי בריאות במזון וצריכתם עשויה להפחית תהליכי מחלה והזדקנות.

מה זה קשור לנביטה של זרעים בכלל ושל זרעי מש בפרט?

בשעות הראשונות של תהליך הנביטה עולה תכולת הפעילות נוגדת החמצון בזרעים בגלל עליה בתכולת הפולפנולים. התופעה אופיינה בזרעי קטניות ושעועית מש (mung bean) שייכת למשפחה. אנשים הדואגים לבריאותם מקפידים להנביט ולא מסתפים בהשרריה של זרעי קטניות יבשים (חומוס, עדשים, אפונה, שעועית, פול וכו') לפני הבישול או לצרוך אותם כמונבטים ללא בישול, מאחר והם בריאים יותר מהמוצר היבש.

 

 
בברכה,

 

ד"ר יעקב תדמור
מרכז מחקר נוה יער
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני
25880
01/12/2022
מעוניינת בהסבר נוסף
שאלה מספר 25880 - מעוניינת בהסבר נוסף
תחומי דעת:כימיהרפואה
שלום רב, רציתי לשאול על מה מורים החיצים בתמונה. על פניו נראה כי רק האזור האדום משתנה עם הזמן. על מה מעיד האזור האדום? אם אלה הקולטנים, נראה שבשלב הכרוני יש עליה בכמותם. בברכה, ורד
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

ככל שאדום יותר אז יש יותר קולטנים.

לאחר חודש וארבעה חודשים ישנה ירידה ברורה בכמות הקולטנים.

בהצלחה,

פרופ' רמי יקה
הפקולטה לרפואה ביהס לרוקחות - נוירוביולוגיה של התמכרות לסמים
האוניברסיטה העברית

25849
01/12/2022
מהי ההשפעה של סורביטול על תהליך הנשימה בחיידקים?
שאלה מספר 25849 - מהי ההשפעה של סורביטול על תהליך הנשימה בחיידקים?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
מכיון שהסורביטול הוא סוכר אלכוהולי שמוכר ע"י התא כפחממה. והוא בעל ערך קלורי. כיצד ישפיע השימוש בסורביטול על תהליך הפקת האנרגיה בחיידקים בהשוואה לסוכרים (סוכוז / גלוקוז)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

אם לחיידק המדובר אנזימים ההופכים סורבטול (סוכר כוהולי)  לסוכר רגיל,  למשל לפרוקטוז

נראה לי כי הערך האנרגטי דומה מאד לגלוקוז

כלומר לא ישפיע על הפקת האנרגיה באופן משמעותי


פרופ' יצחק הדר
הפקולטה לחקלאות, מיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

25831
01/12/2022
כיצד מיצוי מיץ רימונים משפיע על עיכוב חיידקים
שאלה מספר 25831 - כיצד מיצוי מיץ רימונים משפיע על עיכוב חיידקים
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
ברצוני לדעת מהו מנגנון הפעולה בו מיץ הרימון משפיע על עיכוב הגדילה של חיידקי אי כולי. האם העיכוב הוא בחלוקת התא, בסנטזת החלבונים או כתוצאה ממשהו אחר. אשמח לקבל מקורות מידע העוסקים בתחום תודה אילנית
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25838
01/12/2022
פיזיקת החומר של כדורי ג`לי
שאלה מספר 25838 - פיזיקת החומר של כדורי ג`לי
תחומי דעת:כימיה
שלום, רציתי לשאול למה קשה עד בלתי אפשרי ללחוץ על כדורי ג'לי כך שיתפוצצו? האם זה קשור לעובדה שהם 'מחליקים' וקשה לייצר חיכוך? מדובר על כדורים כאלו: https://en.wikipedia.org/wiki/Water_gel_(plain) אשמח למענה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

כדורי ג'לי מכילים בעיקר מים ולכן אין שום סיבה שלחץ יגרום ל"פיצוצם". כפי שידוע, נוזלים כמו גם מוצקים לא ניתנים לדחיסה כפי שגזים נדחסים. יש להפעיל כוחות מאד גדולים (מגהפסקל) על מנת להביא לשינויים ולרוב לא גדולים בנפח נוזלים ומוצקים. לכן, אין סיבה שכדורי ג'לי ידחסו בקלות ובוודאי שלא יתפוצצו... אין לכך שום קשר למקדם החיכוך שלהם.

בברכה, 

פרופ' דניאל מנדלר

האוניברסיטה העברית

25841
01/12/2022
כרומופורים ואקונומיקה
שאלה מספר 25841 - כרומופורים ואקונומיקה
תחומי דעת:כימיה
מה הקשר בין צבע הפיגמנט (אורך הכרומופור) לקצב שינוי צבעו לשקוף בחשיפה לריכוז קבוע של מלבין? האם ככל שהכרומופור ארוך יותר יקח לו יותר זמן עד שהחומר הופך לשקוף בנוכחות מלבין?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

כרומופור הוא חלק מהפרודה (מולקולה) הנותן לה צבע. כרומופורים הם בדרך כלל מערכות של קשרים כפולים מצומדים, מערכות ארומטיות, קבוצות פונקציונליות וכן קומפלכסים עם יוני מתכות. חמרים אלה רגישים לתהליכי חמצון והחמר המלבין (בדרך כלל אקונומיקה או חמרים דומים המבוססים על היסוד כלור בדרגת חמצון לא יציבה) הוא חמר מחמצן חזק. התוצאה של התהליך הכימי הוא שבירת המערכת המצומדת או חמצון מלא של המולקולה. ככל שיהיה צרך בתהליך חמצון ארוך יותר כך ידרש זמן רב יותר להעלמות הצבע. החמר לא בהכרח נעשה שקוף.

כל טוב,

פרופ' ארנון שני
כימיה
אוניברסיטת בן גוריון

25843
01/12/2022
משוואת נרנסט בתא אלקרוכימי מסוג אבץ נחושת ("תא דניאל")
שאלה מספר 25843 - משוואת נרנסט בתא אלקרוכימי מסוג אבץ נחושת ("תא דניאל")
תחומי דעת:כימיה
שלום, במסגרת שיעורי כימיה ביצעתי ניסוי בו מדדתי את מתח התא כאשר ריכוז יוני הנחושת קבוע וריכוז יוני האבץ משתנה. ביצענו את הניסוי בדיוק רב וכללנו מספר חזרות על כל מדידה. משוואת התא היא: Zn(s) + Cu2+(aq) → Zn2+(aq) + Cu(s התוצאות אשר קיבלנו מתאימות לתוצאות המתקבלות במשוואת נרנסט כאשר היא נראית כך: ([Eּּ=E0-0.02955ָָָָָ*log([Cu+2]/[Zn+2 כלומר, ככל שריכוז יוני האבץ עולה כך מתח התא גדל. האם הדבר הגיוני? ולמה? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

להלן תשובתי:

אקדים ואומר שהתא המתואר קרוי על שמו של חוקר אנגלי  John Frederic Daniell ולכן קרוי גם תא Daniell. הוא היה שיפור גדול (הומצא ב-1836) לעומת התא שהומצא על ידי וולטה מאחר והוא מנע את יצירת המימן שאפיין את התא של וולטה כאשר האבץ הוכנס לתמיסה חומצית. Daniell החליף את החומצה באבץ גופרתי.

מתח התא מתואר בנוסחה הבאה:

 

והוא מתאר את התהליך הספונטני (גלווני) הכללי הבא:

 

ומכאן מה שצריך להיות הוא שמתח התא צריך לגדול דווקא עם הגדלת ריכוז יוני הנחושת ולקטון עם הגדלה של ריכוז יוני האבץ, בדיוק על פי המשוואה וגם בהתאם לעיקרון לה-שטלייה של התהליך.

בברכה, דני.

 

פרופ' דניאל מנדלר

האוניברסיטה העברית

25819
01/12/2022
כיצד כוהל ממיס קרומי תאים?
שאלה מספר 25819 - כיצד כוהל ממיס קרומי תאים?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
אנחנו תלמידות שכבת יב, וכחלק מעבודת ביוחקר חקרנו את השפעת ריכוזי אלכוהול שונים על קצב תסיסת השמרים. מעיון בשאלות קודמות שנשאלו הבנו כי הכוהל ממיס את קרום התא החיוני לגידול ובכך מעכב את גידול השמרים. היינו שמחות להבין לעומק כיצד הכוהל פוגע בקרום התא... תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תשובה לשאלתכן ניתן למצוא בתשובות לשאלות קודמות

מצ"ב קישור לתשובה

בהצלחה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25793
01/12/2022
תגובות צמחים לעקת חום
שאלה מספר 25793 - תגובות צמחים לעקת חום
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
ערכנו ניסוי בו הכנסנו חצי עלה נענע למים רותחים. החלק במים נשאר ירוק ואילו החלק מחוץ למים השחיר החל מפאזת הביניים בין המים לאוויר וכלפי מעלה לכיוון המרוחק מהמים. האם ההשחרה נובעת משיחרור פוליפנול אוקסידאז? האם יתכן שהוא משתחרר מהתאים בעקבות החום ללא פציעה מכאנית?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25800
01/12/2022
ניסוי לומינול ואקונומיקה
שאלה מספר 25800 - ניסוי לומינול ואקונומיקה
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום רב, במסגרת המחקר-רמה 3 , אנו מבצעים ניסוי שבודק את השפעת הPH של תמיסת הלומינול על משך זמן ההארה של הלומינול בתגובה עם אקונומיקה. אנו מעוניינים להבין כיצד שינוי רמת ה-pH בתמיסה (על ידי שינוי מסת NaOH בתמיסת הלומינול) ישפיע על זמן ההארה ומדוע? נשמח להבין את המנגנון שפועל בתגובה. תודה רבה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

גל שלום,

בעבר נשאלו שאלות בנושא זה.

אצרף לך כמה שאלות בנושא.

שאלה 1

שאלה 2

שאלה 3

כמו כן, ניתן לערוך חיפוש באתר ויעלו שאלות בנושא זה

שיהיה בהצלחה

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25802
01/12/2022
שאלה לגבי הפולימר שממנו עשוי חוט ה- Vicryl
שאלה מספר 25802 - שאלה לגבי הפולימר שממנו עשוי חוט ה- Vicryl
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום וברכה, ברצוני לשאול שאלה הקשורה לתהליך חקר שתלמידותי עושות בכיתה ט': על חוט תפירה רפואי כתוב שמו: Vicryl וכתוב שהוא עשוי מ-polyglactin 910. האם חומר זה הוא חומצה גליקולית (שמקורה בחומצת האמינו גליצין?) אני מעוניינת לדעת על החומר שמרכיב את חוט ה - Vicryl. תודה מראש בברכת חורף בריא ובשורות טובות
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

Coated VICRYL® (polyglactin 910) Suture

Coated VICRYL Suture is a synthetic absorbable sterile surgical suture composed of a copolymer made from 90% glycolide and 10% L-lactide.

Coated VICRYL Suture is indicated for use in general soft tissue approximation and/or ligation, including use in ophthalmic procedures, but not for use in neurological tissues

בברכה,

פרופ' גיל אסט
המחלקה גנטיקה מולקולארית של האדם וביוכימיה. הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר
אוניברסיטת תל אביב

25803
01/12/2022
השפעת ריכוז דשן חנקני על צמיחת אזולה שרכית
שאלה מספר 25803 - השפעת ריכוז דשן חנקני על צמיחת אזולה שרכית
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
שלום, אנחנו תלמידות כיתה יא ובמסגרת עבודת הביוחקר שלנו, אנו חוקרות את השפעתם של ריכוזים שונים של דשן חנקני על שיעור צמיחת האזולה השרכית. נשמח לקבל מידע בנוגע לריכוזים המומלצים לבדיקה, ולמאמרים נוספים בנושא החקר שלנו. בתודה, יובל ונועה(:
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

נועה שלום רב,

מצרפת לכן קישור לשאלה שנשאלה בעבר שיכולה לעזור לכן בביוחקר 

 

שיהיה בהצלחה

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25808
01/12/2022
השפעת ח. לימון על האמייל של השן
שאלה מספר 25808 - השפעת ח. לימון על האמייל של השן
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה
התלמידים שלי רוצים לבדוק את השפעת הח. לימון על זגוגית השן? מהו הריכוז המומלץ? והאם עדיף לבדוק עם ח. ציטרית? אשמח למקורות מידע על האימייל של השן. תודה רבה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25788
01/12/2022
תאריך תפוגה של תכשיר הגנה מפני השמש
שאלה מספר 25788 - תאריך תפוגה של תכשיר הגנה מפני השמש
תחומי דעת:כימיה
שלום רב, אני חלק מקבוצה שעושה מטלת ביצוע בכימיה בנושא תוקף קרם הגנה. רציתי לשאול מהם נזקי הזמן של החומרים הפעילים בקרם ההגנה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25768
01/12/2022
הניסוי המקדים- אילו טווחי זמן מתאימים לבדוק את השפעת אנזים קטלאז בתאי הכבד?
שאלה מספר 25768 - הניסוי המקדים- אילו טווחי זמן מתאימים לבדוק את השפעת אנזים קטלאז בתאי הכבד?
תחומי דעת:ביולוגיהכימיה

שלום, בניסוי שלי אני בודק את הפעילות של אנזים קטלאז בתאי הכבד. אני מכניסה כוהל לכבד ולאחר מכן מכניסה את הכוהל למי חמצן, בודקת את בועות הקצף בס"מ. הפעילות בהתחלה התחילה בעלייה ואחר כך בירידה ואחר כך עוד פעם בעלייה. איזה הסבר ביולוגי יכול להמחיש את התופעה שקיבלתי?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25758
01/12/2022
הכמיה של הסמים
שאלה מספר 25758 - הכמיה של הסמים
תחומי דעת:כימיה
שלום, אני ועוד כמה חברים שלי משתתפים בתחרות הנקראת "יש לנו כימיה". החלטנו לעסוק בנושא סמים. אנחנו נשמח לקבל מידע על הכימיה של הסמים - ההבדל הכימי בין סמים קלים וקשים, בין טבעיים וסינתטיים ועל הכימיה של הסמים בכלליות. מקווים לתשובה בהקדם האפשרי, תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תשובה לשאלתך ניתן למצוא באתרי האינטרנט. 

מצ"ב קישור למכון דוידסון המדבר על הנושא.

נשמח לעזור בהמשך 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

דילוג לתוכן