כימיה פיזיקלית
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום,
האם יתכן פעפוע מסויים במוצק?
תודה.
גלי שלום רב,
אנו מודים לך על פנייתך לאתר "בשער ברשת" - אנו מקווים כי שאלתך נענתה לשביעות רצונך ומתאימה לצרכיך ויתכן אף לצרכי מורים אחרים. כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
ברצוננו לבדוק השפעה של גורמים שונים על סינון קרינה אולטרא-סגולה (צבע, מירקם, גרם הגנה) ומבקשים הנחייה כיצד למדוד את הקרינה וממנה להקיש על מידת הסינון.
אנו מבקשים לדעת אלו שיטות קיימות. במידה ומדובר בספקטרופוטומטר - האם יש לכך הנחיות מדוייקות?
תודה רבה,
יהבית לוריא
שלום,
להלן מצורפת תשובת מומחה שענה בעבר באתר בנושא שיטות סינון של קרינה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4231
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
מדוע מסיסות גאז יורדת עם עליית הטמפ' לעומת מסיסות מוצק (מלחים) שעולה עם העלאת הטמפרטורה?
שלום רב,
כאשר ממיסים מוצק צריכות המולקולות להנתק זו מזו בדומה לתהליך ההיתוך. התהליך השני שקורה הוא ההמסה עצמה כלומר מולקולות הממס "עוטפות" את מולקולות המומס.
אם החום הנפלט בתהליך ההמסה – התהליך השני – גדול מן החום הנדרש לנתוק המולקולות זו מזו הרי התהליך כולו יהיה אקסותרמי.
לפי לה שטליה העלאת הטמפרטורה תגרום לירידת המסיסות.
מקרה זה נדיר יחסית אבל הוא קורה למשל Na2SO4
ברוב המקרים התהליך הוא אנדותרמי כאשר חום הנתוק גדול מחום ה"עטיפה". לפעמים זה יוצא כמעט שווה ואז המסיסות כמעט ואינה משתנה עם הטמפרטורה, כמו מלח בשול. במקרה של גזים חום הנתוק כמעט ולא קיים, כי המולקולות ממילא כמעט מנותקות זו מזו ולכן זה דומה למקרה הראשון - כלומר המסיסות יורדת עם הטמפרטורה.
בברכה
קדמה בר-אלי
פרופ' קדמה בראלי
מדעים מדוייקים ביה"ס לכימיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום איתי,
ישנם מספר שיטות בהם ניתן "לראות" אטומים בודדים. שיטות שונות של מיקרוסקופיה אלקטרונית (TEM או SEM) כבר שימשו לכך לפני די הרבה שנים. גם AFM atomic force microscopy - http://spectrum.ieee.org/nanoclast/semiconductors/nanotechnology/ibm-pushes-atomic-force-microscopy-to-it-limits) כבר שימש לויזואליזתציה של אטומים בודדים ומולקולות בודדות. ישנם דיווחים גם על פרטים תת-אטומים http://www.physik.uni-augsburg.de/exp6/imagegallery/afmimages/afmimages_e.shtml). כמעט בכל המקרים היה מדובר על אטומים יותר כבדים (מבחינת מספר האלקטרונים) מאלו שבמאמר ששלחת. קצת חיפשתי, ולא מצאתי שום דווח אחר – זה קצת חשוד מבחינת הקביעה שאלו באמת אטומי פחמן ומימן – אך מצד שני זה פורסם ב-Nature וזוהי קבוצת מחקר מצוינת.
בברכה,
נעם
פרופ' נעם אדיר
הפקולטה לכימיה
הטכניון
מה יקרה עם נשים חומרים שונים על מנת לבדוק את הצמיגות לעומת מים?
ולמה זה קורה שיש הבדלים??
עשיתי ניסוי עם החומרים שמן פרפין ,חומץ ,סבון ,חלב, גליצרין ומים וראינו שמהירות הזרימה שונה בין החומרים :
לפי ממוצע:
מים- 14.17 שניות
שמן פרפין- 16.033 שניות
סבון - 3.32 דקות
חלב - שניות14.733
גליצרין- 2.45 דקות
חומץ- 18.533
שלום,
לכל חומר יש מבנה ואריזה שונים, וכתוצאה מכך כוחות בין מולקולריים שונים. מהירות הזרימה של חומר תלוייה בכוחות בין המולקולות המרכיבות אותו. ככול שהכוחות חזקים יותר כך הצמיגות תהיה גבוהה יותר. כמו כן, בזרימה של חומר יש מגע עם הסביבה ושינוי בשטח הפנים. ככל שהנוזל מעדיף את האינטראקציה עם הסביבה שלו יהיה לו 'קל'' יותר לזרום.
אורי
ד"ר אורי רביב
המכון לכימיה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אני חוקר על היסוד פלטינה ונתקלתי בשאלה איך הפלטינה משפיעה על גוף האדם.
אשמח אם תוכל לעזור לי בהכוונה ולהגעה לפיתרון
תודה מראש והמשך יום טוב
אם אני מוציא כוס מים נוזליים לסביבה עם טמפרטורה נמוכה מ-0 מעלות המים יקפאו לאחר שיאבדו חום לסביבה. מה קורה במצב הזה לאנטרופיה של המערכת (כוס המים והסביבה שלה)? האם האנטרופיה של המים ירדה והאנטרופיה של הסביבה עולה? מה קורה לסך כל האנטרופיה של המים והסביבה?
השאלה בניסוח אחר ובכיוון קצת שונה.
החוק השני של התרמודינמיקה קובע שעם הזמן האנטרופיה ביקום גדלה. כמו כן עם הזמן יורדת הטמפרטורה ביקום. כאשר הטמפרטורה יורדת חומרים משנים את מצב לצבירה שלהם למצב עם אנטרופיה נמוכה יותר (למשל מים קופאים לקרח שהאנטרופיה שלו נמוכה ממים נוזליים). אם מה שתיארתי אכן נכון, אז זה סותר את הגידול באנטרופיה עם הזמן.
זאב שלום,
החוק השני של התרמודינמיקה קובע, כי בתהליך המתרחש באופן ספונטני האנטרופיה הכוללת איננה קטנה. כשהמים בכוס קופאים, האנטרופיה שלהם יורדת, אולם האנטרופיה של סביבתם עולה בשיעור גדול יותר, כך שהאנטרופיה הכוללת אכן עולה.
באשר לחלק השני של השאלה, אין זה מדויק שכאשר הטמפרטורה יורדת חומר עובר בהכרח למצב צבירה מסודר יותר ובעל אנטרופיה נמוכה יותר. זה יהיה נכון תחת אילוצים מסוימים נוספים, כגון שמירת לחץ קבוע. בדוגמא של כוס המים שהופיעה בחלק הראשון של השאלה יש הנחה סמויה של לחץ קבוע – למשל, שכוס המים נשמרת בלחץ אטמוספרי. דוגמא הפוכה היא גז המתפשט באופן ספונטני מכלי בעל נפח קטן לכלי בעל נפח גדול יותר, כששני הכלים מבודדים. הטמפרטורה של הגז יורדת, ועם זאת האנטרופיה שלו עולה – הוא מתרחק מהנקודה של שינוי מצב הצבירה לנוזל, ולא מתקרב אליה.
בברכה,
פרופ' חיים דימנט
בית הספר לכימיה
אוניברסיטת תל אביב
ידוע שלמים יש תכונה אנומלית שבה הצפיפות של הנוזל יורדת כאשר הטמפרטורה יורדת בין 4 ל-0 מעלות צלסיוס. כך מתקבל מוצק (קרח) שצפיפותו נמוכה מזו של הנוזל.
1. האם יש חומרים נוספים שמתנהגים כך? מהם?
2. הגורם להתנהגות המים הם קשרי מימן בין המולקולות שיוצרים מבנה מרחבי בו צפיפות המולקוות קטנה מזו של הנוזל. מה גורם לאנומליה של החומרים האחרים (אם יש כאלו)?
3. האם עוד תכונות (מלבד צפיפות) של המים ושל החומרים להם יש אנומליה שמשתנות בצורה "לא נורמלית" בטמפרטורות שקרובות לנק' הקיפאון?
שלום,
מצ"ב קישור לתשובה מקיפה שניתנה באתר ע"י מומחה בנושא "אנומליה של חומרים נוספים" :
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3938
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
לאחרונה אני קורא רבות על חלקיקים אלמנטריים אבל אף פעם לא הבנתי מהו ספין.
האם אפשר לקבל הסבר על כך?
תודה מראש.
רועי שלום רב,
שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.
כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.
המשך יום טוב ובהצלחה בהמשך.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
הבנתי שאבנית נגרמת משיקוע של יוני מגנזיום וקלציום עם יוני ביקרבונט, הבנתי גם שסילפוס (פוליפופטים) המוספים למים מונעים את השיקוע הנ"ל,
שאלתי היא, האם הסילפוס קושר את יוני ביקרבונט או אולי את יוני הסידן והמגנזיום?
ובכך למעשה גורם למצב שלא תהיה תגובה בין היונים הללו?
אשמח לפירוט כיצד התהליך פועל....
שלום רב,
סיליפוס הוא חומר מעכב שיקוע אבנית (ANTI-SCALANT INHIBITOR). שייך למשפחת הפוליפוספטים. מכיל סידן, מגנזיום וסיליקטים שקשורים לפולימר הזרחתי. מיוצר במבנה זכוכיתי במטרה להאט את מהירות המסיסות של החומר.
היתרון של מעכבי השיקוע מהסוג של סיליפוס הוא ששחרור ריכוז נמוך מאד של החומר (בסביבות 2-5 מג"ל) מעכב את שיקוע האבנית. מעכב שיקוע אינו מונע את הנטיה לשיקוע אלא רק מאריך את הזמן הנדרש לתמיסה רווית יתר להגיע לשלב התגבשות. הפעולה פיזיקלית ולא נוצרת תרכובת כימית בין המעכב לבין מרכיבי האבנית. פעולת העיכוב נעשית ע"י ספיחה של המעכב על פני אתרי התגבשות של האבנית. כיסוי אתרי גיבוש פעילים מאיט מאד את תהליך ההתגבשות של האבנית וכאשר האבנית מתגבשת היא מקבלת צורה מעוותת המונעת הידבקות חזקה למשטחי הכלי בו נוצרת האבנית.
פרופ' דוד חסון
מכון גרנד למחקר מים, הפקולטה להנדסה כימית
הטכניון
השאלה שלי היא - איזו מסה גדלה עם המהירות בפקטור גמה - המסה ההתמדית או המסה הכבידתית (כלומר, האם כאשר גוף זז מהר יהיה קשה יותר להאיץ אותו, או שהוא יפעיל כוח כבידה גדול יותר על חלקיקים אחרים, או גם וגם).
תודה,
צור.
במסגרת תורת היחסות הכללית גם המסה הכבידתית וגם ההתמדית זהות (ולפיכך שתיהן גדלות בפקטור גאמא) . אקסיומה תאורטית זו עולה בקנה אחד עם כל המדידות הנסיוניות שבוצעו עד כה.
בברכה
טל
פרופ' טל אלכסנדר
פיסיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע
השאלה שלי - האם ניתן לקבל התאבכות בין 2 חלקיקים שונים - למשל אלקטרון ופוטון?
תיאורטית, בהנחה שאורכי הגל שלהם זהים ושנוכל להתגבר על בעיות של קוהרנטיות ביניהם וכו'
ישנה התאבכות רק של חלקיק במינו הוא: אלקטרון עם אלקטרון, פוטון עם פוטון, שני אטומים מאותו יסוד ואותו איזוטום רק אם הם שניהם
באותו מצב אלקטרוני.
הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, מכון רקח לפיסיקה
האוניברסיטה העברית
ידוע שהחום הסגולי של המים גבוה פי 2 בערך מהחום הסגולי של שמן סויה, אם זאת נקודת הרתיחה של שמן גבוהה מזו של מים. מאחר ושתי התופעות מושפעות מכוחות המשיכה בין המולקולות כיצד ניתן להסביר את העובדה שלמרות שלמים חום סגולי גבוה משמן, הם רותחים בטמפרטורה נמוכה יותר?
תודה על תשובתכם,
שולמית
נקודת הרתיחה של חומר מושפעת מחום האידוי של החומר וזו קשורה בעיקר לאנרגיה הדרושה להפרדה בין מולקולות החומר, ולכן מהמשיכה בין המולקולות של החומר. מולקולות השמן גדולות ממולקולות המים ולכן שטח פניהן גדול יותר ויותר אנרגיה דרושה כדי להתגבר על המשיכות (בעיקר כוחות ון-דר-וולס) ביניהן. זאת למרות שלמים יש גם קשרי מימן שתורמים למשיכות בין מולקולות המים.
החום הסגולי של חומר תלוי בכמות האנרגיה הדרושה על מנת להעלות את הטפרטורה של החומר ליחידת מסה. החום הסגולי קשור במספר דרגות החופש המולקולריות (טרנסלציות, ויברציות, מתיחות ורוטציות) אליהן ניתן להעביר אנרגיה. לשמן סויה חום סגולי שערכו חצי מזה של מים כיוון שמולקולת המים קטנה יותר ובגרם מים יש יותר מוקלולות מים ממספר מולקולות השמן בגרם של שמן. למרות שלמולקולת שמן אחת יש יותר דרגות חופש ממולקולת מים אחת, בגרם של שמן יש בסה"כ פחות דרגות חופש אליהן ניתן להעביר אנרגיה מבגרם של מים, היות שיש הרבה יותר מולקולות מים. עקרון החלוקה השווה אומר שהאנרגיה מתפלגת באופן אחיד בין כל דרגות החופש ודרגת החופש הקשורה לטמפרטורה היא הטרנסלציה. ככול שיש יותר דרגות חופש יהיה צורך להשקיע יותר אנרגיה כדי להעביר מספיק אנרגיה לטרנסלציה ולכן החום הסגולי יהיה גבוה יותר.
אורי
ד"ר אורי רביב
המכון לכימיה
האוניברסיטה העברית
המורה לפיזיקה ממש בילבל אותנו היום בשיעור בנושא של התפרקות רדיואקטיבית.
הבנתי ממנו שמדובר בתהליך שהוא אקראי. כלומר לא ניתן לנבא מתי מתחילה ההתפרקות. לאחר שהיא מתחילה כמות החומר מתפרק באופן מעריכי. כאן משהו לא ברור לי!!! אם יש לי למשל 100 אטומים בלתי יציבים של אותו חומר רדיואקטיבי. אם ההתפרקות היא אקראית איך ניתן לנבא מהי כמות האטומים שתישאר לאחר פרק זמן מסויים? מה אני מפספס כאן? איך ניתן לומר שיש זמן מחצית חיים של חומר רדיואקטיבי אם תיאורטית ההתפרקות היא ספונטנית?
תודה על התשובה
דניאל
שלום דניאל,
התשובה לשאלתך נמצאת בתורת ההסתברות.
תורת הקוואנטים יודעת לומר בדייקנות מה ההסתברות ,שאטום מסויים יתפרק תוך זמן מסויים. הזמן שעבורו ההסתברות היא 50% נקרא זמן מחצית החיים. לגבי אטום בודד אין לנו כל אפשרות לדעת אם יתפרק עכשיו או בעוד שנה (אם זמן מחצית החיים הוא אלף שנה, למשל). אבל, כשמדובר במיליארדי מיליארדים של אטומים הנמצאים בגראם אחד של ראדיום, למשל, פועל החוק הסטאטיסטי של המספרים הגדולים. ניתן אז לומר בדיוק רב שכעבור זמן מחצית החיים תתפרק מחצית הכמות של הראדיום וישאר 1/2 גראם בלבד.
אגב, לפי אותו עיקרון פועלות חברות הביטוח כאשר אתה או הוריך מבטחים את עצמם בביטוח חיים!
בברכה
יששכר אונא.
פרופ' יששכר אונא
פיסיקה
האוניברסיטה העברית
מדוע בזמן קירור הלחץ בכלי יורד (ו/או להיפך) * בשמירה על נפח קבוע במערכת סגורה.
אני מניח שהשואל מדבר על גז טהור הנמצא בכלי בעל נפח קבוע
לפי משואת הגזים האידיאליים:
pV=nRT
אם V קבוע
ומספר המולים קבוע
הרי הלחץ יהיה פרופורציוני לטמפרטורה המוחלטת T
הלחץ נגרם ע"י "המכות" שהמולקולות "מכות" על קיר הכלי - אם המולקולה מהירה יותר המכה שלה תהיה חזקה יותר.
או בסגנון פיסיקלי יותר, שנוי התנע שלה, כאשר היא מתנגשת בקיר וחוזרת ממנו יהיה גדול יותר. שנוי התנע הוא הכוח, והכוח על יחידת שטח הוא הלחץ.
כאשר הטמפרטורה עולה, מהירות המולקולות ולכן התנע שלהם יותר גדול, ולכן בזמן ההתנגשות מועבר תנע גדול יותר והלחץ יגדל.
לעומת זאת, אם השאלה מכוונת לכלי שבו נמצא נוזל והאדים שלו, הרי לחץ האדים יורד עם ירידת הטמפרטורה, לפי משואת קלאוזיוס קלפירון.
לחץ האדים יורד משום שלמולקולות בנוזל יש פחות אנרגיה והן מתקשות יותר להינתק מחברותיהן
ולהגיע למצב הגזי.
מקווה שהתשובה סייעה לך.
בברכה,
קדמה בר-אלי
פרופ' קדמה בראלי
מדעים מדוייקים ביה"ס לכימיה
אוניברסיטת תל אביב
שאלתי בנושא ציפוי שמבוסס על נאנו טכנולוגיה.
בזמן דחיסת חומר אבקתי קורא שחומר (אבקה) נדבק אל דפנות של מדחס .
שאלתי:האם קיים חומר שיוצר ציפוי שמסוגל למנוע הדבקות חומר או היבצרות דביקות?
תודה מראש.
יגאל גויזמן
Igalgoizman@hotmail.com
052-5359050
שלום
פתרון יכול לבוא לאו דווקא מננוטכנולוגיה. ההדבקה תלויה באינטרקציית האבקה עם פני השטח. בדרך כלל הפיכת המשטח להידרופובי יכולה לעזור. לדוגמא, להשתמש בכלי עשוי טלפון
כל טוב
שלמה מגדסי
פרופ' שלמה מגדסי
המכון לכימיה - המרכז לננוטכנולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום!
במסגרת לימודיי עסקנו בתכונות פיסיקליות שונות של גלים בכלל וגלי אלקטרומגנטים בפרט. בתנאי ריק, ישנו קשר חד-חד-ערכי בין אורך הגל לבין תדירות הגל. לדוגמא - מתארים אור אדום באמצעות אורך הגל המתאים לו, או בעזרת התדירות שמתקבלת ממנת החלוקה במהירות האור.
השימוש בשתי ההגדרות במקביל לא ברור לי. כאשר אנו עוברים לתווך מסויים, משתנה היחס בין אורך הגל לתדירות בהתאם לחומר, כאשר (למיטב ידיעתי) אורך הגל משתנה עם השינוי במהירות, ואילו התדירות נשארת קבועה.
שאלתי - אלו תכונות פיסיקליות נובעות מאורך הגל ואלו מהתדירות? במילים אחרות, האם בדוגמא שתוארה (כניסה של אור אדום לתווך), הצבע יישאר אדום כיוון שהתדירות לא השתנתה, או ישתנה עם השינוי באורך הגל? אשמח אם תתייחסו לתכונות נוספות פרט לצבע האור. לדוגמא - תבנית עקיפה - מה יקרה אם נבצע את ניסוי יאנג בתווך? האם תמונת העקיפה שמתקבלת נובעת מהתדירות או מאורך הגל?
שלום רב,
באופן הבסיסי ביותר, תדירות של כל תופעה גלית קשורה לאנרגית הגל ואילו אורך הגל מתקשר עם התנע שהגל נושא. בתופעות בהם מדובר על שיקולי אנרגיה ומעברי אנרגיה, כגון תופעות תהודה (רזוננס), התדירות היא המאפיין הרלוונטי של הגל. בתופעות בהן הפרש הפאזה חשוב, כגון התאבכות ועקיפה, אורך הגל הוא המאפיין הרלוונטי. ניסוי יאנג הוא ניסוי התאבכות, ולכן גם בתווך דיאלקטרי, אורך הגל הרלוונטי הוא אורך הגל בתוך התווך. אין משמעות לשאלה האם "האור ייראה אדום בתווך". משום שכיצד שהאור נראה (מה צבעו) קשור לחוש הראיה שלנו. יחד עם זאת, ברור שמרגע שהאור ימצא את דרכו לעין שלנו, יהיה לו בדיוק את אותו אורך גל, ללא קשר לתווך בו הוא עבר קודם. ולכן, ניתן לומר, שמה שקובע את התחושה "אדום" היא, בסופו של דבר, התדירות. זה גם תואם את העובדה שתהליך החישה של האור בעין הוא תהליך ביו-כימי, המתבסס על שיקולי אנרגיה.
להמחשה, הצבעים נראים אותו הדבר למי שצולל בתוך מי בריכה צלולים, עד כדי ההנחתה והפיזור של חלק מספקטרום האור הנראה שמתקדם בתוך המים.
מכיוון שיש קשר פשוט (לפחות כל זמן שהתופעות ליניאריות) בין אורך הגל ותדירותו, ניתן לרשום את הביטויים המתמטיים באמצעות כל אחד משני גדלים אלו.
בברכה,
פרופ' דוד אנדלמן
פיזיקה, אוניברסיטת תל-אביב
שלום רב.
רציתי לשאול:
ידוע שחום כמוס קשור לקשר בין המולקולות.
הפרדת מולקולות ממצב נוזלי לגזי דורשת יותר אנרגיה מאשר
הפרדתן ממצב מוצק לנוזלי.
מה ההסבר לכל?
תודה.
איתי
בין מולקולות יש אינטראקציות של משיכה ודחייה התלויות במרחק בין המולקולות. בנוזל ובמוצק כל מולקולה מוקפת במספר מולוקולת שכנות וההבדל במרחק הממוצע בין מולקולות בנוזל ובמוצק לא גדול במיוחד. לכן על מנת להפוך מוצק לנוזל בעיקר צריך להעניק למולקולות מספיק אנרגיה כדי שהתנודות התרמיות שלהן יהיו מספיק גדולות כדי להפר את הסדר ארוך הטווח של המולולקות במוצק. לעומת זאת כשעוברים מנוזל לגז צריך להפריד כל מולוקולה מכל שכנותיה בנוזל ולהרחיק בינהם מאד ולשם כך דרושה הרבה יותר אנרגיה.
ד"ר אורי רביב
המכון לכימיה
האוניברסיטה העברית