התא- מבנה ופעילות
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב
בתשובה אני מתייחס לשתי נקודות:
1) ATP גם בציטוזול בתהליך הגליקולויזה.
2) ממברנות ביולוגיות לא מעבירות בדיפוזיה הרבה חומרים כולל ATP. אולם הם מעבירות ע"י נשאים הרבה מולקולות קטנות. בממברנה של המיטוכנדריה יש חלבון הנקרא ADP-ATP carrier אשר מעביר ATP מתוך המיטוכינדריה לציטזול ובמקביל מכניס ADP לתוך המיטוכונדריה
בקיצור: יש שפע של ATP בציטזול/מחוץ למיטוכונדריה לשימוש תהליכים ביולוגיים
בברכה
פרופ' עבד עזאם
מדעי החיים, ביוכימיה
אוניברסיטת תל אביב
מצורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא :
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7522
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273
בהצלחה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
הרנא שליח עובר תהליכי עיבוד בגרעין, בסוף התהליכים האלה הוא הופך מקדם-רנא שליח לרנא שליח בוגר. בשלב הזה יש עליו חלבונים שממוקמים במקומות בהם הרנא עבר עיבוד.
אחד מאתרי העיבוד נמצא בקצה ה5' של מולקולת הרנא שעובר תהליך הוספה של מבנה CAP (כובע). אל ה-CAP נקשרים חלבונים ספציפיים.
בדיפוזיה מולקולת הרנא הבשלה נעה בתוך הגרעין עד שהיא מגיעה לתעלות הממוקמות בממברנת הגרעין (תעלות ממברנת הגרעין). החלבונים שקושרים את מבנה ה-CAP נקשרים לתעלה. התעלה נפתחת ומאפשרת למולקולת הרנא לעבור מהגרעין לציטופלזה.
בציטופלזה הרנא שליח נקשר לשתי תת היחידות של הריבוזומים שסורקים את המולקולה במורד בזרם מה-CAP עד שהם מגיעים לקודון תחילת התרגום לחלבון (תמיד מתיונין), מימנו הריבוזום קורא את הנוקלאוטידים בשלשות (קודונים) ויוצר חלבון.
בהצלחה
פרופ' גיל אסט
המחלקה גנטיקה מולקולארית של האדם וביוכימיה
הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר
אוניברסיטת תל אביב
התשובה לכך יכולה להיות בשל הסיבה שהגלוקוז מסיס ולא ניתן לאגור אותו בתא ואילו את השומן הלא מסיס ניתן לאכסן בתאי שומן מיוחדים עד לצריכתו על ידי התא בתנאי חוסר במזון. בנוסף, הפיכת הגלוקוז לאנרגיה היא מהירה בעוד שהפיכת השומן לאנרגיה איטית יותר.
בהצלחה.
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה,
המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום, רציתי לשאול כיצד זמן חשיפת תרחיף שמרים לריכוז מלח נמוך משפיעה על קצב התסיסה של השמרים בריכוזי מלח גבוהים יותר לאחר מכן?
האם תאי השמרים נפגעים בכלל עקב חשיפה לריכוזי מלח ברמות שונות?
האם ייתכן כי גנים מסוימים מתבטאים בעקבות חשיפה ראשונית לריכוז מלח נמוך דבר המסייע לתאי השמרים להמשיך להתקיים ולבצע תסיסה גם בריכוזי מלח גבוהים יותר? או שמא מדובר בברירה טבעית של תאי השמר, ורק התאים העמידים לריכוז מלח גבוה שורדים ומבצעים תסיסה?
תודה מראש
תאי שמרים רגישים למלח בריכוזים מעל ל- 1.5% מלח. ישנם שמרים שעמידים בריכוזי מלח גבוהים (שמרים אוסמוטולרנטים). המלח משפיע על מערכות רבות בתא, פרט לאפקט הלחץ האוסמוטי שהוא יוצר, כגון על הרכב קרום התא – הרכב חומצות השומן.
ישנם הרבה גנים שמתבטאים עקב חשיפה למלח (כגון HAL1,2,3,4, and 5).
לא נראה לי שחשיפת השמרים לריכוז מלח נמוך תשפיע באופן ניכר (שיפור משמעותי) על העמידות של השמר הרגיל (כמו שמר המאפה Saccharomyces cerevisiae) על התסיסה בריכוז מלח גבוה (לא תהיה תסיסה!).
היות ומספר רב של מערכות וגנים מושפעים ממלח אי אפשר לעשות אדפטציה משמעותית לשמר לחיות ולבצע תסיסה בריכוזי מלח גבוהים. לכן משתמשים, או יכולים להשתמש, בשמרים אוסמוטולרנטים בתסיסות בהן ריכוז המלח גבוה.
להתראות,
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
מצ"ב קישור להסבר מפורט שניתן ע"י מומחה באתר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום וברכה,
במסגרת עבודת ביוחקר אנו בודקות את השפעת היון אצטט על קצב גידול חיידקים ואת השפעת עיתוי הוספת חומצה אצטית על קצב גידול חיידקים.
רצינו לשאול:
א. מה ההבדל בין חומצה אצטית ליון אצטט?
ב. במטרה לבחון את שאלת החקר הראשונה - האם הגורם לעיכוב הגדילה של חיידקי e.coli הוא רמת החומציות או שמא נוכחות היון אצטט אנו מתכוונות לנטרל את החומצה האצטית במבחנות בעזרת NaOH שאלתנו היא, האם הוספת הבסיס תגרום לתגובת לוואי כימית שיש לקחת בחשבון.
תודה רבה
- כשחומצה אצטית מאבדת אטום מימן בקבוצת הקרבוקסיל מתקבל יון אצטט עם מטען שלילי (אניון) -CH3COO
- חומצה אצטית היא חומצה קרבוקסילית חלשה וידועה כחומר משמר המעכב גידול חיידקים. הטוקסיות שלה נובעת ממספר סיבות כשאחת מהן היא היכולת של החומצה (אך לא של יון האצטט) להכנס באופן חופשי לתא דרך קרום התא השומני ולשחרר פרוטונים (יוני מימן, הקטיון של החומצה) בציטופלסמה ובכך להעלות את החומציות בתא ולהעלות את ריכוז יון האצטט הטוכסי בתא.
ככל שהחומציות מחוץ לתא גבוהה הרי ריכוז יון האצטט בתוך התא יהיה גדול. באם תגרום להורדת החומציות מחוץ לתא על ידי הוספת הבסיס NaOH ויצירת המלח הנתרני של החומצה תקטין את מידת הכניסה של החומצה האצטית לתא, תקטין את העלאת החומציות בתא ותקטין את הריכוז של יון האצטט בתא. היות והשינוי שתגרום יהיה ביותר ממשתנה אחד (ריכוז יון האצטט) לא תוכל להגיע למסקנה חותכת לגבי השפעתו של משתנה זה לבדו על גידול החיידק המסוים. אל יאוש, גם כיום ההסבר או המנגנון (המנגנונים) המדויק לעיכוב הגידול של החיידקים על ידי חומצה אצטית לא ברור די צרכו.
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
רצינו לבדוק את השפעת ריכוז האלכוהול על הכבד. בדקנו זאת ע"י שריית חתיכות קטנות של כבד עוף בתוך ריכוזים שונים של אלכוהול, והכנסת חתיכות כבד אלו למי חמצן ובדיקת פעילות הקטלאז שבכבד. מצאנו, שבתחום זמן של 20 דקות, ככל שריכוז האלכוהול יותר גבוה, כך פעילות האנזים יותר גבוהה.
רצינו לשאול: האם יש בסיס ביולוגי שתומך בתוצאות שלנו? אם כן, מהו?
תודה על העזרה
ההסבר הפשוט ביותר הוא שככל שעלה ריכוז האלכוהול היתה המסה יעילה יותר של ממברנות התאים ויותר אנזים השתחרר לתמיסה . זה לא ההסבר היחיד אבל בהתחשב שחסרים המון פרטים על הניסוי הוא סביר.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
מהי מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות, מה הם השימושים שלה? האם הם בעלי איבר המתפקד כמו לב?
האם זוהי מערכת פתוחה או סגורה והאם יש נוזל במערכת ההובלה כגון דם?
נוי שלום,
מצ"ב קישור למקור מידע בנושא "מערכת ההובלה בתולעים טבעתיות":
בנוסף מצ"ב קישור למסמך מסכם ומקיף בנושא: לצפייה במסמך לחץ/י כאן.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
רציתי לדעת מדוע לא מתבצעת תגובת היצמתות בין תאי דם אדומים של אם עם סוג דם A לנוגדני עובר עם סוג דם B כמו שקורה עם RH ?
שלום רב,
כמעט ולא קיימת תגובה בין נוגדנים של האם נגד אנטיגן A ו-B של העובר כי רוב הנוגדנים שהאם מייצרת (והם מסיבות שונות קיימים כבר בהריון הראשון) הינם נוגדנים מסוג IgM שהינם בעלי משקל מולקולרי גדול ולכן אינם מסוגלים לחצות את השליה, לפגוש תאי דם עובריים ולהרוס אותם.
זאת בניגוד לנוגדנים מסוג IgG כדוגמת הנוגדנים שהאם מייצרת כנגד האנטיגן D או (Rh) שבזכות משקלם המולקולרי הקטן יותר מסוגלים לחצות את השליה ולפגוע בכדוריות הדם האדומות של העובר.
בנוסף , תאי דם עובריים מציגים על דופנם מעט אנטיגנים A ו-B לעומת אלו של הבוגר ובכך פחות מהווים "מטרות" להרס של הנוגדנים.
ה"מחלה" של חוסר התאמת קבוצת ABO בין העובר לאמו מתבטאת בדרך כלל לכל היותר בצהבת קלה של היילוד ובאנמיה שלו, ולא באנמיה של העובר. אין צורך לפיכך לבצע מעקב הריון אחר התפתחות אנמיה עוברית מסיבה זו.
בברכה,
ד"ר חגית דאום
מומחית ברפואת נשים ומיילדות יחידת האולטרה-סאונד מחלקת נשים ויולדות
הדסה הר צופים
שלום רב,
אני יודע שחיידקים, יצורים פרוקריוטים, חסרים מיטוכונדריה.
אם כן, כיצד הם מפיקים אנרגיה ATP בתהליך אווירני (בנוכחות חמצן)?
האם יש תהליך בנוסף לגליקוליזה אשר מתבצעת בציטופלסמה?
תודה
אור
שלום,
בחיידקים (גם אנארוביים) נשאי האלקטרונים ממוקמים בממברנה והם מאפשרים יצירת מפל פרוטונים ו/או ATP. מרכיבי יצירת שרשרת האלקטרונים יכולים להיות שונים וגם מקבל האלקטרונים הסופי אינו תמיד חמצן.
בברכה,
פרופ' אירית אבירם
מדעי החיים/ המחלקה לביוכימיה
אוניברסיטת תל אביב
אפשר בבקשה פירוט על השפעת האתנול על חלבונים ועל הדרך בה הוא פוגע בממברנה?
ליבי שלום,
להלן קישור לתשובת מומחה בנושא השפעת אלכוהול על תסיסת שמרים:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
1. מהם הגורמים המגבילים בתסיסה?
2.מהם התגובות האנזמיטיות בתסיסה?
תודה מראש
שלום,
להלן מצורף מסמך שיתן מענה מחקרי לשאלותיך.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
במסגרת לימודי הביולוגיה אנו עושות ביוחקר שמתמקד בהשפעת סוגי סוכר שונים על קצב הפקת אנרגיה בשמרי אפייה.
בניסוי, בדקנו מלטוז וסוכרוז, וראינו כי סוכרוז הביא לקצב הפקת אנרגיה גבוה יותר משל המלטוז. רצינו לשאול מה הסיבה לכך. (מלטוז מורכב משתי יחידות של גלוקוז וסוכרוז מיחידת גלוקוז ויחידת פרוקטוז, ובמקור אחר שקראנו באתר כתבתם כי שמרי האפייה מעדיפים לנצל גלוקוז על פני פרוקטוז. לכאורה, זוהי סתירה. אך מה הסיבה לכך?)
בתודה מראש
שלום,
להלן מצורף מסמך המפרט את הסיבות וההבדלים לניצול מקורות אנרגיה בתהליך התסיסה:
לקריאת החומר יש ללחוץ כאן.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
היינו רוצים לדעת איזה חלק בתאי השמרים מושפע מריכוז גבוה של אתנול, כך שמתרחש עיכוב בקצב הפקת האנרגיה שלהם?
שלום,
מצ"ב קישור לתשובת מומחה בנושא שפורסמה באתר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
אני תלמידת כיתה י"ב ועשיתי עבודה על תסיסת שמרים בסוכרים שונים (פרוקטוז, גלקטוז, לקטוז, מלטוז, סוכרוז )
רציתי לדעת, מהו הריכוז האופטימלי של סוכרים בתסיסת שמרים ?
דניאלה שלום,
להלן קישור לתשובות מומחים שפורסמו באתר בנושא: ריכוז סוכרים אופטימלי לתסיסת שמרי אפייה
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ידוע כי לתא דם אדום אין גרעין ואין מיטוכונדריה
האם אין כלל אברונים בתא דם אדום
קרן שלום,
מצ"ב קישורים למקורות מידע המסבירים את מבנה תא דם אדום ותפקודיו במערכת ההובלה:
http://www.misgav.galil.k12.il/new/files/biology/blood.htm
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%90_%D7%93%D7%9D_%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9D
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
מדוע תא זרע חודר לתא ביצה למרות זרותו?
תודה.
שלום,
בתא הביצית אין מרכיבים של מערכת החיסון.
השאלה היותר מעניינת בהקשר זה היא - כיצד העובר שהוא זר לאם, מושרש ברחם ומתפתח ואינו נידחה ע"י האם? כאן כבר יש שיליה ומערכת דם.
גם בהקשר זה רב הנסתר על הגלוי.
בברכה,
ד"ר דלית בן יוסף
המעבדה להפריה חוץ גופית
המרכז הרפואי תל-אביב
נגיף HIV גורם לכשל חיסוני המערער את היכולת להתגונן מפני פתוגנים. האם הוא גם מונע באיזשהו אופן יצירה והפרשה של אינטרפרון , כפי שקורה בדרך כלל בתאים המודבקים בנגיפים? (וכפי שכנראה עושה נגיף הגורם להפטיטיס C?)
שלום, במסגרת עבודת הביוחקר אני עוסקת בשאלה כיצד משפיעה תמיסת יוד על דיכוי גדילת חיידקי סטף אלבוס, אני משתמשת בדידרית ספוגה ביוד שמונחת על מצע חיידקים. ואיני מוצאת חומר על מנגנון הפעולה של היוד ועל השפעתו על החיידק סטף אלבוס.
אשמח אם תוכלו לעזור לי
תודה
מומחים שלום,
אשמח לדעת כיצד מבנה השרשראות של הבוטולינום טוקסין (בוטוקס) משפיע על הסינפסה ומונע את שחרור האצטיל כולין.
בנוסף אם תוכלו להסביר לי מה זה:
SNAP-25, VAMP ו- סינטקסין אשמח מאוד מאחר ואני זקוק לזה לעבודת החקר שלי.
תודה, יונתן
במסגרת עבודת הביוחקר אנו בודקים פירוק אלבומין (מביצה) ע"י חיידקים.
ברצוני לשאול איך האלבומין נכנס לתא החיידק, ואיך הוא מתפרק שם? הרי הוא מולקולה גדולה שאינה יכולה לעבור דרך קרום התא.
תודה,
אריאל
רציתי בבקשה לדעת:
1. האם תהליך המיוזה מרחש רק בזמן יצירת תאי המין (האם הוא מתרחש גם ביצירת תאים אחרים)?
2. בזמן קירור חומר, בשל גריעת אנרגיה, תנועת האטומים בחומר נעשית איטית יותר. אך מה קורה לתנועת האלקטרונים של אותם האטומים כתוצאה מהקירור? גם היא מאיטה?
תודה רבה מראש,
ישראל
שלום,
להלן קישורים לתשובות לשאלותיך:
2. קירור חומרים ותנועת חלקיקים- לחץ כאן למאמר.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
ב"ה
במהלך הוראת הנושא "הזנה" הגדרו חומרי מזון כחומרים הנחוצים לגןף לצורך הפקת אנרגיה ו/או אבני בניין לבניית הגוף.
התלמידות שאלו מדוע החמצן אינו מוגדר כחומר מזון שהרי הוא שותף לתהליך פירוק הגלוקוז לצורך הפקת אנרגיה,ובתגובה הכימית יש לשניהם חשיבות שווה לצורך הפקת אנרגיה.
אשמח לדעת מה דעתכם בעניין.
מירב
חמצן אינו חומר מזון אלה גז המשמש אותנו "לשרוף" או לחמצן את המזון על מנת להפיק ממנו את מלוא האנרגיה. ללא חמצן הפקת האנרגיה ממזון היא מאד לא יעילה.
ד"ר כורת הירשברג
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל אביב
האם ידועה השפעת קפאין גם על יצורים חד תאיים כגון שמרים?
כן. אמנם חלק מן ההשפעות על יצורים עילאיים נובעות מקישור קפאין לרצפטורים במוח, כגון רצפטורים לאדנוזין, שלא קימים בחד תאים. אך לקפאין יש גם השפעות על תהליכים נוספים בתא. לדוגמה, קפאין מעכב את הפעולה של אנזים בשם TOR, ועיכוב של האנזים הזה גורם לתאים להתנהג כאילו שהרעיבו אותם.
תופעה זו קיימת גם בתאים אאוקריוטיים חד-תאיים, כגון שמרים.
ד"ר חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית
איפה מתפתח יותר מהר עובש, בלחם מקמח לבן או בלחם מקמח מלא ?
בבקשה תחזירו לנו תשובה כמה שיותר מהר כי אנחנו צריכות להגיש עבודת ביוחקר וזה ממש דחוף תודה רבה.
קצב גדילת עובש על מצע מזון (למשל על לחם) תלוי בהרבה גורמים כמו: זמינות מקורות המזון, טמפרטורה, תאורה, לחות ונוכחות חומרים המעכבים את הצימוח.
אם נניח ששני הלחמים נבדלים רק בסוג הקמח (לבן לעומת מלא) אך זהים בשאר מרכיבי הלחם (כלומר יש בהם כמות זהה של שאר המרכיבים), אני מניחה
שהעובש יתפתח מהר יותר על הלחם הלבן. ההסבר לכך נעוץ בהרכב השונה של הקמח הלבן לעומת הקמח המלא, ובעיקר בתכולת העמילן השונה בין שני סוגי הקמח. עמילן הוא מקור פחמן זמין ועתיר אנרגיה ולכן הוא מאפשר צימוח מהיר של העובש. קמח לבן מכיל בעיקר עמילן בעוד קמח מלא מכיל גם סיבים תזונתיים שפחות יעילים לגידול העובש.
כל האמור לעיל מתבסס כמובן על ההנחה ששני סוגי הלחם מוחזקים באותם תנאים סביבתיים, ובתנאי ששני סוגי הלחם מכילים את אותה כמות של חומרים משמרים שמעכבים את צימוח עובש.
מקווה שעזרתי,
כרמית
ד"ר כרמית זיו
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום ברצוני לקבל מעט מידע בוגע לקשר בין ריכוזי סוכרוז שונים ועוצמת נשימת השמרים ובנוסף גם על הקשר בין סוגי סוכר שונים ועוצמת נשימת השמרים
תודה רבה.
באופן כללי, שמרים מעבדים (metabolize) סוכרים ע"מ ליצור מטבעות אנרגיה בצורה של מולקולות ATP. מטבעות אלו נחוצים לתהליכי התפתחות שונים, כגון מעבר חומרים ויונים דרך ממברנות, סילוק רעלנים ועוד.
בשלב הראשון, האנאירובי , תהליך הגליקוליזה (בחלק התא שנקרא ציטוסול (מפרק גלוקוז בשרשרת ריאקציות המתרגמות מולקולה אחת של גלוקוז לשתי מולקולות פירובט ושתי מולקולות ATP. בשלב השני, האירובי, פירובט מחומצן לקבלת דו-תחמוצת הפחמן ובשלב זה, הכולל את מעגל קרבס במיטוכונדריה , או מעגל חומצה הציטרית, מתקבלים יותר מולקולות אנרגיה, בעיקר בצורה של נשאי אלקטרונים (NADH FADH). נשאי אלקטרונים אלו נכנסים למעגל הנשימה הממוקם על גבי מיברנות המיטוכונדריה. מעגל זה יוצר מפל אלקטרונים המשמש להתמרה של ADP לATP (מטבע האנרגיה, כאמור).
שמרים משתמשים כאמור בגלוקוז. בנשימה אירובית פרוקטוז צריך לעבור התמרה לגלוקוז ע"מ להכנס לגליקוליזה. סוכרוז, או הסוכר הלבן שאנו מכירים, הינו די-סכריד שפירוקו לפרוקטוז וגלוקוז מאפשר כניסה לגליקוליזה.
עם זאת, פרוקטוז יכול לעבור מטבוליזם בתהליך של תסיסה (פרמנטציה) לעומת תהליך הנשימה
שמתואר לעיל. במצב זה הפירובט לא יובל למיטוכונדריה ויהיה שיווי משקל ליצירת NAD ולא NADH בציטוזול )ללא האלקטרון הנוסף). תוצרי פירוק זה יהיו דו תחמוצת הפחמן ואתנול
יתכן ובניסוי של עודף הסוכר לא ניתן מספיק זמן לפירוקו על ידי השמר או שתנאי החמצון לא איפשרו פרמנטציה.
על הקשר שבין איכות וכמות הסוכר לבין הנשימה של שמרים ישנו תיאור של שיעור מעבדה באוניברסיטת קליפורניה
(http://www.csun.edu/scied/2-longitudinal/schuster/index.html)
שכולל גם את מבנה הסוכרים השונים. ניתן לראות ששמרים מעבדים סוכרים שונים בנצילות שונה, אולם ניסויים אלו לא נוגעים בשאלת הרוויה של התהליך בשמר עבור כל סוכר
כל טוב
איל פרידמן
ד"ר אייל פרידמן
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום , ערכנו ניסוי ובו בדקנו את השפעת כמות הסוכר על מידת תפיחת תמיסת שמרים. בניסוי עם כמות גבוהה יחסית של סוכר התמיסה לא תפחה בכלל , מהי הסיבה לכך ?
כמו כן ברצוני לשאול האם תא שמרים מנצל ישירות את הפרוקטוז לנשימה תאית או שמא הפרוקטוז צריך להפוך תחילה לגלוקוז ?
אשמח להסבר , תודה מראש (:
באופן כללי, שמרים מעבדים (metabolize) סוכרים ע"מ ליצור מטבעות אנרגיה בצורה של מולקולות ATP. מטבעות אלו נחוצים לתהליכי התפתחות שונים, כגון מעבר חומרים ויונים דרך ממברנות, סילוק רעלנים ועוד.
בשלב הראשון, האנאירובי , תהליך הגליקוליזה (בחלק התא שנקרא ציטוסול (מפרק גלוקוז בשרשרת ריאקציות המתרגמות מולקולה אחת של גלוקוז לשתי מולקולות פירובט ושתי מולקולות ATP. בשלב השני, האירובי, פירובט מחומצן לקבלת דו-תחמוצת הפחמן ובשלב זה, הכולל את מעגל קרבס במיטוכונדריה , או מעגל חומצה הציטרית, מתקבלים יותר מולקולות אנרגיה, בעיקר בצורה של נשאי אלקטרונים (NADH FADH). נשאי אלקטרונים אלו נכנסים למעגל הנשימה הממוקם על גבי מיברנות המיטוכונדריה. מעגל זה יוצר מפל אלקטרונים המשמש להתמרה של ADP לATP (מטבע האנרגיה, כאמור).
שמרים משתמשים כאמור בגלוקוז. בנשימה אירובית פרוקטוז צריך לעבור התמרה לגלוקוז ע"מ להכנס לגליקוליזה. סוכרוז, או הסוכר הלבן שאנו מכירים, הינו די-סכריד שפירוקו לפרוקטוז וגלוקוז מאפשר כניסה לגליקוליזה.
עם זאת, פרוקטוז יכול לעבור מטבוליזם בתהליך של תסיסה (פרמנטציה) לעומת תהליך הנשימה
שמתואר לעיל. במצב זה הפירובט לא יובל למיטוכונדריה ויהיה שיווי משקל ליצירת NAD ולא NADH בציטוזול )ללא האלקטרון הנוסף). תוצרי פירוק זה יהיו דו תחמוצת הפחמן ואתנול
יתכן ובניסוי של עודף הסוכר לא ניתן מספיק זמן לפירוקו על ידי השמר או שתנאי החמצון לא איפשרו פרמנטציה.
על הקשר שבין איכות וכמות הסוכר לבין הנשימה של שמרים ישנו תיאור של שיעור מעבדה באוניברסיטת קליפורניה
(http://www.csun.edu/scied/2-longitudinal/schuster/index.html)
שכולל גם את מבנה הסוכרים השונים. ניתן לראות ששמרים מעבדים סוכרים שונים בנצילות שונה, אולם ניסויים אלו לא נוגעים בשאלת הרוויה של התהליך בשמר עבור כל סוכר
איל פרידמן
ד"ר אייל פרידמן
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
ברצוני לשאול שאלה בנושא הדנטורציה בשמרים ובנוגע לתפקודם לאחר תהליך הדנטורציה.
כלומר,כיצד משפיעה כמות שונה של חומצות שונות כגון חומצת לימון על תפקוד השמרים?
כמו כן אני מעוניינת לדעת כיצד משפיעהים סוגים שונים של סוכרים על כמות פליטת הפחמן הדו חמצני בשמרים לאחר שהושלם תהליך הדנטורציה?
בתודה מראש רותם בקלצוק ודפנה רייבי
ראש העין
תיכון בגין
בתשובה לשאלתי הקודמת הפנתם אותי לתשובות המדברות שמלח יכול להיות טוקסי אך אין הסבר למה הוא טוקסי או מה גורם לתהליך הנביטה בכך שהוא טוקסי.
אשמח לתשובה לשאלה.
תודה מראש
מלח יכול להיות רעיל מלחץ אוסמוטי הכרחי לספיגת המים, וגם ע"י שיבוש חלבונים / אנזימים הדרושים לצמיחת הזרע.
פרופ' אלכסנדר לוין
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית
אני תלמידת יא ואני חסרת האנזים הרשום לעיל, במסגרת ביוחקר אני מאוד מעונינת לחקור בנושא ואין לי כיווני חקירה.
אודה לכם על קבלת רעיון.
רציתי לדעת מדוע שרירים גדלים לאחר אימון כושר. מה המנגנון שגורם לאימון כמו הרמת משקולות להגדיל את השריר אבל אימון כמו ריצה לא. מה קורה בשרירים בזמן שאנחנו מרימים משקולות?
להלן קישור בנושא:
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אני מבינה שישנו שלב שבו צריך לספק לגופינו נוקלאוטידים, ובד"כ ישנה יצירה בגופנו- אשמח לקבל פירוט היכן בגופנו מיוצרים הנוקלאוטידים.
תודה- מיכל
להלן מספר קישורים בנושא:
http://www.hs.ph.biu.ac.il/library/mulg.shtml
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%9C%D7%91%D7%95%D7%9F
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
רציתי לדעת האם מתקיימת פלסמוליזה בשמרים?
במסגרת ניסויי הביוחקר בדקנו את השפעת ריכוזי מלח על נשימת שמרים. כמו כן, חשבנו שניתן לראות פלסמוליזה בתאי שמרים ששהו בתמיסה מרוכזת, ואף צבענו את התאים באוונס כחול ולא ראינו דבר.
האם יש תופעה כזו בשמרים? הרי הם מורכבים מקרום ודופן? האם יש לכם רעיון, כיצד לבדוק פגיעה בחדירות תאי שמרים בעקבות שינויים אוסמוטיים?
בתודה
תמי בן דור
ברצוני לבצע ניסוי חקר בכיתה ט' אשר ישתלב בעבודת חקר ובו התלמידים יבדקו את השפעת חומצות שונות על תהליך החמצת החלב , כהדמיה על התהליך המתרחש בקיבת האדם.
היות ואין לנו מכשור משוכלל אלא רק ציוד נורמטיבי של ביה"ס אשמח אם תתנו לי רעיון כיצד לבצע את הניסוי שיהיה כמותי ולא רק איכותי, ואיזה פרמטרים אפשר לבדוק בתוצר של קזאין ומים שמתקבלים בתהליך.
אם יש לכם רעיונות אחרים שניתן לבדוק בנוסף לרמת ה - pH, וריכוז חיידקים בעזרת מתילן כחול
אשמח לקבל תגובה זריזה.
בתודה,
לאונור
שלום,
לא ברורה לי מטרת הניסוי.
תהליך החמצת החלב על ידי חיידקים כולל פירוק של הלקטוז, סוכר החלב, בתהליך תסיסה שיוצר חומצה. החומצה מורידה PH וברגע שהוא יורד לבערך 4.6, חלבון הקזאין יוצר אגרגטים ושוקע, תוך שהוא נפרד מן המים.
כל חומצה שתוריד את הPH לערך הנדרש תגרום לאותו אפקט.
בקיבה מתקבל אפקט דומה מכיוון שה PHנמוך יותר.
ניתן לעשות ניסוי שבו שמים ריכוזים שונים של חומצה, או חומצות חלשות וחזקות, יוצרות תמיסה בערכי PH שונים, ואז למדוד כמה חלבון שקע: מסננים את החלב דרך נייר סינון, מייבשים, ושוקלים את המשקע שעל הנייר. אפשר גם למדוד את כלל החלבונים שנשארו בתמיסה בשיטות שונות להערכת חלבון בתמיסה כמו
BIO RAD לאחר שהקזאין שקע, חלבונים אלו הם חלבוני מי הגבינה.
בהצלחה
ירון סימה
ד"ר סימה ירון
המחלקה לביוטכנולוגיה והנדסת מזון
הטכניון
כמה מולקולות ATP מקבלים בסוף תהליך הנשימה האירובית 30 או 36 או 38 האם אפשר לפרט כמה מקבלים בכל שלב ושלב. |
ההבדל בחישובים נובע מהאיבר שבו נמדד ה- ATP ולפי מה חושב
א.
יש המחשבים 3 ATP לכל NADH
ו-2 ATP לכל 2FADH
ולפי תיאוריה אחרת זה 2.5
ATP לכל NADH ו- 1.5 ATP לכל
2 FADH
ב.
בנוסף בשריר מקבלים פחות ATP אחד לכל NADH
יחסית לכבד
ג.
אם מתחילים מגלוקוז מקבלים פחות ATP אחד יחסית לאם יוצאים מגליקוגן (כי חוסכים את ה-ATP הראשון של הפוספורילציה לגלוקוז 6 פוספט)
אני מקוה שתסתדרו – אם לא אנא חזרו אלי
בברכה
אילה הוכמן
פרופ' אילה הוכמן
ביוכימיה וביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
מדוע פעמים רבות ישנו הבדל של כמעט ק"ג 1 בבדיקת משקל בבוקר לעומת השקילה בלילה לפני השינה?
כאמור לא הגיוני שבמהלך הלילה "נשרפת" כל כך הרבה אנרגיה
בתודה,
שחר
מצ"ב קישור העונה על שאלתך:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3396237,00.html
נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום
רנא פולימראז מסנטז רנא לפי רצף של דנא.
לפני הרצפים המתועתקים יש אתר מקדם שעליו נקשר האנזים ושממנו מתחיל לתעתק
השאלה היא איך האנזים יודע לאיזה פרומוטור להיקשר ?
תודה
מורה נכבד שלום,
רנא פולימראז מזהה את הפרומוטר בדנא - אתר תחילת התעתוק, ובכך מתחיל תהליך תעתוק רנא על פי תבנית הדנא. ידוע כי בתנאים שונים
ו/ או ברקמות גנים שונים מתועתקים. מעניין עם כן להבין כיצד "בוחר האנזים רנא פולימראז פרומוטרים מסויימים וכיצד נמנע התעתוק מפרומוטרים אחרים?
מחקר רב בוצע בתחום זה כבר לפני עשרות שנים וקיום אנו יודעים על מנגנוני רגולציה רבים השולטים בתהליך זה. בתשובתי אזכיר רק מקצתם.
בחידקים רנא פולימראז מופע כקומפלקס של מספר חלבונים (תת יחידות) הנקרא גם הולואנזים. תת היחידה סיגמה אחראית לזהוי הפרומוטר. סיגמה נקשרת בדרך כלל לאזורים הנמצאים לפני נקודת תחילת התעתוק
(10- ו 35- בסיסים לפני הנוקלאוטיד המתועתק הראשון).
רצפים אלו שונים בפרומוטרים שונים. ברגיל סיגמה 70 (תת יחידה בעלת משקל מולקולארי של 70 קילו דלטון) נקשרת לסדרה של פרומוטרים הנקראים house keeping genes
ומקדמת את התעתוק של גנים אלו. אך במצבי עקה כגון heat shock או רעב לחנקן מתחלפת תת היחידה סיגמה מ 70 ל- 32 (במקרה של heat shock) או 54 במקרה של עקת חנקן. סדרה של גנים הנחוצים במצבים אלו כעת מתועתקים על ידי רנא פולימראז בעל הסגמה הרלוונתית. רגולציה נוספת נצפתה כאשר במתחם הקרבוקסילי של סיגמה נמצאו חומצות אמינו מסויימות הנקשרות לחלבון בקרת שעתוק מרכזי הנקרא CRP או CAP. האחרון קובע בתנאים מסויימים אם אופרונים / גנים מסויימים יתועתקו או ישתקו תוך מדידת ריכוז ה cAMP
בתא החיידק - כך למשל "מחליט" החידק אם לנצל גלוקוז או לאקטוז כמקור פחמן.
רמת בקרה נוספת היא שמוש הרנא קצר sRNA. האחרון נצפה בבקטריופאג'ים ופלסמידים בשנות השמונים "והתגלה מחדש" ע"י חוקרים בשנות 2000 באאוקריוטים. רצפים של רנא קצר נקשרים לאזורי בקרה ומווסטים את פעילות האנזים.
בחידקים ובאאוקריוטים קיימים גם חלבונים הנקשרים לאזור הפרומוטר ומשתיקים אותו (כלומר מונעים מרנא פולימראז את יכולת התיעתוק) או משפעלים אותו (כלומר קוראים לרנא פולימראז ומקדמים את התעתוק) חלבונים אלו נקראים repressors
או gene activators
בהתאמה. באאוקריוטים הם בדרך כלל קומפלקסים של מספר חלבונים. כפי שציינתי שיטות רגולציה נוספות נצפו אך לא אוכל להרחיב על כך כאן.
אני מקווה כי תשובה זו מספקת אותך, ברכה גלי פרג
המחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב