הנדסת מזון

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
25173
05/08/2017
כיצד נשמרת צורה הנטיפית של שוקולד צ`פס בזמן אפייה?
שאלה מספר 25173 - כיצד נשמרת צורה הנטיפית של שוקולד צ`פס בזמן אפייה?

שלום,

אני מדריכה תלמידות בעבודת חקר במדעים כתה ט. תהינו כיצד נשמרת צורת הטיפה של השוקולד צ'יפס בהכנת עוגיות שוקולד צ'יפס, בדקנו ומצאנו שבתהליך האפייה "תוך הטיפה" מותך אך המעטפת של הטיפה שומרת על מצב יציב ולא נשפך. כיצד?

מדובר בשוקולד ציפס שקונים מוכן. הכנו את הבצק ואח"כ ערבבנו עם הבצק ויצרנו עוגיות, היות והעוגיות די שטוחות השוקולד ציפס בחלקו בולט החוצה. 

אפינו את השוקולד ציפס גם בנפרד ויצא אותו דבר. 

לא בדקנו בסוגי שוקולד שונים. הנחנו שבדרך כלל השוקולד נמרח ולא שומר על צורתו.

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 05/08/2017

שלום רב,

אני משערת שהאויר החם בתנור גורם ליציאת מים מפני השוקולד, ואף יצירת קרמל (השחמה) של הסוכר בפני השטח, והתייבשות הקרום (שכבה) החיצוני שגורמת להקשחת הטיפה.

תוך הטיפה נותר לח כי אדי המים לא יוצאים בשל השכבה הקשיחה שנוצרה ומונעת אידוי מתמשך. בשל הטמפרטורה הגבוהה, תוך טיפת השוקולד נשאר נוזלי. כאשר העוגיה תתקרר, גם תוך הטיפה יתקשה בשל ירידת הטמפרטורה.

גם באפיית לחם יש לנו השחמה של השכבה החיצונית (בשל תגובת מייארד בין סוכרים וחלבונים), ותוך הלחם נשאר לח כי הרטיבות בפנים נשמרת.


בברכה,

פרופ' אילת פישמן
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון

25237
04/05/2017
עידן הפלסטיק
שאלה מספר 25237 - עידן הפלסטיק
שלום, מדוע ניתן לקרוא לתקופה הנוכחית "עידן הפלסטיק"? תודה מראש, דני
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 04/05/2017


דני היי!

אני מניחה שאתה מתכוון לעידן הפלסטיק בשימוש בכלים מתכלים ולא במובן הבנקאי של המילה (עידן כרטיסי האשראי). אם אכן כך, הכוונה לעידן, החל משנות ה70 ועד היום, שבו השימוש בכלים חד פעמיים (בקבוקים, כוסות, צלחות, וכו') הלך וגבר. רק בשנים האחרונות נעשינו יותר מודעים להשלכות שיש לפלסטיק על חיינו בין אם ישירות מחומרים שמשתחררים מהפלסטיק בחימום וכו', ובין שלא ישירות מפלסטיק שמזהם סביבה וזיהום זה מגיע אלינו מבעלי החיים שאנו אוכלים כגון דגים. להלן גרף הלקוח מוויקיפדיה שמתאר את עליית השימוש בפלסטיק מ1950 ועד 2015.

היקף הייצור העולמי של פלסטיק במיליוני טונות (1950-2015)

 

כאמור, ציר הx מתאר את השנים וציר הY הם ערכים במיליוני טונות(!!!!!). כלומר, נראה שאין דבר שבו אנו לא משתמשים בפלסטיק, ולכן תקופה זו נקראת כך. חלב לדוגמה, בעבר הרחוק, היו רוכשים אותו בבקבוקי זכוכית וכאשר היה נגמר היו משתמשים שוב בבקבוקים אילו (אתה יכול לשאול את הסבים והסבתות שלך איך היה בתקופת קום המדינה). היום, אנו קונים הכל בבקבוקי פלסטיק שאנו זורקים (בתקווה שלמיחזור :)) בתום השימוש.

בנוסף, אני מצרפת לך כתבה מעניינת מאוד על הפלסטיק והשלכותיו.

תמשיך לשאול שאלות מעניינות וחג שמח!

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24105
12/10/2013
חלודה במדפים במקרר
שאלה מספר 24105 - חלודה במדפים במקרר

שלום רב,

לאחרונה ראיתי שבתומכים למדפים מזכוכית, על הטוסטר ובסיר שעומד ליופי יש חלודה. זה מטריד אותי כי אולי זה מסוכן (במיוחד בכל מה שקשור לאוכל או לגבי רעילות)? האם זה נכון?

תודה רבה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 12/10/2013

שושי שלום רב,

שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.

כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.

 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23813
04/10/2013
פרי וירק עם סימני עובש
שאלה מספר 23813 - פרי וירק עם סימני עובש

שלום רב

קראתי בעבר שאסור לאכול פירות וירקות עם כתמי עובש/ ריקבון מפני שהעובש מפריש רעלנים

לפרי כולו, ומסיבה זו אין גם להסיר את החלק עם העובש ולאכול את השאר.

אשמח לקבל תשובה עם הסבר על הנושא.

בברכה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 04/10/2013
0
23978
09/08/2013
עוגיות במילוי ריבה האם יש דרך למנוע ניידות המים
שאלה מספר 23978 - עוגיות במילוי ריבה האם יש דרך למנוע ניידות המים
תחומי דעת:הנדסת מזון

האם ישנה דרך למנוע ניידות מים מן הריבה לבצק ולשמור את המים קשורים לריבה.

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 09/08/2013

 שלום,

פרטי המומחה הועברו לשואלת על מנת לקבל הסבר/ הבהרות לגבי נתוני השאלה.



 

פרופ' יואב ליבני
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון

24039
11/05/2013
שמושי מלח לימון באוכל
שאלה מספר 24039 - שמושי מלח לימון באוכל
תחומי דעת:הנדסת מזון

שלום רב,

האם השריית קטניות במלח לימון גורמת לאיבוד הויטמינים?

אודה מאוד על תשובה, 

תודה מלכה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 11/05/2013

מלכה שלום רב,

שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.

מצורף קישור למאמר על תזונה דלה בנתרן, ניתן לראות אותו כאן.

לשים לב בעיקר לסעיפים 3 ו- 11 שעוסקים בקטניות ובמלח לימון.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

דילוג לתוכן