הזנה בצמחים ובבעלי חיים
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
השאלה מתייחסת לתהליכי הפירוק האנזימטי שמתרחשים במערכת העיכול.
האם תגובות אנזימטיות אלה (לדוגמה: פירוק חלבונים בעזרת פפסין, פירוק פחמימותבעזרת עמילאז ועוד) צורכות ATP ?
אם כן - איך מגיעות מולקולות ATP לחלל המעי - בניגוד להכללה שהATP- אינו מועבר דרך קרום התא החוצה.?
שלום טלי,
האנזימים בתגובות אשר ציינת אינם משתמשים ב ATP ולפיכך אין בעיה.
להלן קישורים (בעברית) המתארים את פעילות האנזימים עמילאז ופפסין:
http://www.proteopedia.org/wiki/index.php/User:Amir_Mitchell/hebrew_amylase
http://www.proteopedia.org/wiki/index.php/User:Amir_Mitchell/hebrew_pepsin
בברכה,
פרופ' גדעון שרייבר
כימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
שלום רב,
ברצוני לדעת איך מייצרים חלב עם אחוזי שומן שונים ? האם החלב מדולל במים?
בברכה טלי
שלום טלי,
חלב המגיע מהפרות מכיל כ- 3.5% שומן. אחוז זה משתנה בהתאם לעונות השנה, תזונת הפרות, וכו'.
עם הגיעו למחלבה עובר החלב תהליך בו בעזרת צנטריפוגה ייעודית, מופרד השומן מהחלב ומתקבל מצד אחד חלב כחוש, קרי חלב ללא שומן, ומצד שני נוזל המכיל כ- 40% הלא הוא השמנת.
בהמשך, בהתאם לאחוז השומן במוצר המיוצר, נעשה מינון של שומן חזרה אל החלב הכחוש, והחלב שמכיל את אחוז השומן הרצוי עובר תהליכים של הימגון, פיסטור וכו' בדרך להכנת המוצר הסופי.
החלב לא מדולל במים.
בברכה,
ד"ר קובי מאירי
טכנולוג מחקר ופיתוח
תנובה
שלום למומחה,
שמעתי שהמימוזה הבישנית שואפת חמצן ופולטת פחמן דו חמצני,ההפך מכל הצמחים האחרים. האם זה נכון? אודה לכם אם תשיבו לי בהקדם.
בכבוד רב, ליאור גני
שלום ליאור
,לא ידוע לי על הבדל מהותי בהתנהגות בתחום זה בין מימוזה לצמחים ירוקים אחרים.
כל הצמחים מנצלים חמצן ופולטים דו תחמוצת הפחמן בתהליך הנשימה, המתרחש באברוני תא מיוחדים הנקראים מיטוכונדריה.
בתהליך הנשימה הצמח מפיק אנרגיה מחיבור החמצן (חימצון) למולקולות מורכבות (כגון סוכרים) ואוגר אותה במולקולות מיוחדות כגון ה ATP בנוסף לתהליךהנשימה, הקיים גם בבעלי חיים, מקיימים הצמחים תהליך אחר, שאינו מבוצע בבע"ח, הפוטוסינטזה.
הפוטוסינטזה מתרחשת באברוני תא המכילים כלורופיל (שצבעו ירוק) והקרויים כלורופלסטים.
בפוטוסינטזה קולט הצמח את דו תחמוצת הפחמן ופולט חמצן לסביבה.
בפוטוסינטזה מנוצלת אנרגיה של האור וגם כאן היא נאגרת לבסוף במולקולות ATP.
בסיכום יממתי כולל (ובתנאים רגילים), למרות שצמחים נושמים כל הזמן ואילו הפוטוסינזה מתרחשת בדרך כלל רק ביום, עולה כמות החמצן הנפלטת על זו הנקלטת, וכמות הדו תחמוצת הפחמן הנקלטת עולה על זו הנפלטת.
הוא הדין במימוזה שגם היא צמח ירוק, גם אם היא (כלומר, "מימוזה ביישנית") מגיבה למגע בקיפול זמני של עליה....
בברכה,
ד"ר נאוה מורן
מדעי החקלאות, המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום! אני עושה את הביודע שלי על תופעת הנסטיות בגזניה. כחלק מהניסוי אנו בודקים את השפעת הצלופן על מעבר קרני האור וההשפעה של קרני האור השונות על פתיחה וסגירה של פרח הגזניה.. שאלתי היא כיצד נייר הצלופן בצבעים השונים(כחול אדום צהוב) משפיע על מעבר קרני האור?
תודה רבה שיר
לשיר שלום
האור הנראה מורכב מגלים באורכים שונים. כל אורך גל נקלט בעין כבעל צבע שונה. קרני האור באורך של 400 ננומטר הם נקלטים כבעלי צבע סגול וקרניי אור באורך גל של 800 ננומטר נקלטים כצבע אדום – בתוך טווח זה נמצאים כל אורכי הגל הנראים לעין הכוללים את כל הצבעים
.כאשר קרניי האור פוגעות בגוף מסוים, חלק מאורכי הגל נבלעים וחלקם מוחזרים, איזה גלים נבלעים ואיזה מוחזרים קובע את צבע הגוף. למשל פלסטיק בצבע אדום בולע את קרני האור באורכי הגל השונים מלבד אדום, גלי האור האדומים מוחזרים לעין שלנו ולכן הפלסטיק נראה אדום. גופים לבנים –מחזירים את קרני האור בכל אורכי הגל, וגופים שחורים בולעים את קרניי האור בכל אורכי הגל
.בצלופן זה אותו עקרון- כאשר האור עובר דרך צלופן בצבע מסוים (למשל כחול) קרניי האור בכל אורכי הגל נבלעים מלבד אורכי הגל שיוצרים את הצבע הכחול שעוברים לצמחי הגזניה שלך
.בהצלחה
בן רימון
תלמיד לתואר דוקטור בהנחייתו של פרופסור אלכסנדר ויינשטיין
פרופ' אלכסנדר וינשטיין
מכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
תודה
שלום נורית,
שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור לתשובה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=1455
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שאלת המשך לפרופ' יצחק אוהד
תודה על הפרוטוקול.
הספקטרופוטומטר שברשותנו יכול לקרוא רק אורכי גל יחידים, ועד כמה שידוע לי אינו יכול לסרוק טווח (או שכל ספקטרופוטומטר יכול ואיני יודעת?).
במקרה כזה - מהם אורכי הגל אותם יש לבדוק ולפי אילו נוסחאות מחשבים את ריכוזי הפיגמנטים בעלים?
אודה לך על תשובתך,
תודה
נגה מנו
Measure the absorption of the green solution as follow:
פרופ' יצחק אוהד
הפקולטה למדעי הטבע
האוניברסיטה העברית
ידוע כי בד"כ בפרמידת מזון המתארת סביבה יציבה בש"מ, ככל שהרמה הטרופית גבוהה יותר, כך הביומסה פוחתת וכמות האנרגיה האצורה ברמה נמוכה יותר.
ובכל זאת תלמידי הקשו, ואני פתאום התלבטתי - ב 100 ג"ר סטייק יש יותר אנרגיה מאשר ב 100 ג"ר חסה . ?
לפי החישוב לא, ממה שידוע בפועל כן. כלומר לא נכון להשוות 100 ג"ר ?
אז בבקשה עיזרו לי לעשות סדר בהגדרות לעצמי כך שאוכל להבהיר את העניין לתלמידי.
תודה מראש
שלום אילנה,
אכן ב 100 גר' סטייק יש יותר קלוריות מאשר ב 100 גר' חסה אולם בפירמידת הביומסה
אנו לא מתייחסים באופן מספרי- לא למספר הפרטים ולא מבחינה משקלית ובטח שלא קלורית.אנו מתייחסים לביומסה כלומר לכמות החומר האורגני היבש הנמצא ביח' שטח מוגדרת
.מבחינה אקולוגית התיאור של פירמידה זו הוא נכון כיון שבחסה למשל- החלק שאנו
אוכלים אמנם חסר קלוריות כי אין שם חלבונים/פחמימות/שומנים אולם בהיבט של הצמח חלקים אלו הם המקור. המבלע נמצא בשורשים - אותו חלק שאנו בני האדם לא אוכלים אמנם, אבל מנק' ההיבט של הצמח הרי ששם נמצא פוטנציאל החומר האורגני שלו- מה שיצורים צמחוניים אחרים כן אוכלים.אם נתייחס לבית גידול מסוים, הרי שהדרך הנכונה לתאר את כמות החומר האורגני היבש, הכמות הזמינה להיררכיה הבאה הוא בצורה הזו
.מקווה שעזרתי
.אורית וייס
דיאטנית קלינית M.Sc, RD
מהו הקשר בין הוספת זבל עופות לצמח המנגולד לבין עיכוב בשבועות הראשונים לגדילת הצמח?
שלום שיר
זבל עופות עלול לעכב התפתחות צמחים מכמה סיבות:
א. אם יושם בכמות רבה מידי
ב. אם גרם להמלחה
ג. עודף תרכובות חנקן
התופעה לא יחודית למנגולד אבל צמחים שונים נבדלים ברגישותם.
כדאי להשתמש בזבל אורגני איכותי ואם אפשר בקומפוסט
פרופ' יצחק הדר
הפקולטה לחקלאות, מיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
במסגרת עבודת ביודע בה תלמידים חוקרים אספקטים שונים של שיחור מזון של נמלת הקציר, הם מבקשים לדעת האם לנמלה יש העדפות לזרעים על פי ההרכב הכימי שלהם. לצורך כך שאלתם: האם יש אפשרות לדעת מהי תכולת החלבונים, ליפידים ופחמימות בזרעים הבאים או לחילופין מקור אליו ניתן לפנות?
1. שעורת התבור
2. שיבולת שועל
3. אספסת מצויה
4. אספסת כילינית
5.כרבולת מצוי
6. גגרנית ירושלים
תודה רבה ובברכה,
מנון
האם בפקעת תפו"א ניתן למצוא פיוניות? (שהרי היא גלגול של גבעול המשמש איבר אגירה) ואם כן - האם הן פעילות?
תודה, אסתי
פקעת של תפוח אדמה היא אכן גבעול מעובה. כאשר הפקעת גדלה, נוצר פרידרם
פרופ' אלי זמסקי
הפקולטה לחקלאות-בוטניקה חקלאית
האוניברסיטה העברית
במסגרת ניסוי בו נבדקה השפעת ריכוזי מלח בישול, שונים (0%-2%) על נביטת זרעים, נמצא שרוב סוגי הזרעים אינם נובטים ב- 2% מלח. בספרי הלימוד כתוב שהסיבה היא אי כניסת מים בגלל ריכוז המלח. תלמיד טען שיש מספיק מים כדי לחדור לזרע ואכן ביצענו ניסויי שקילה של זרעים שהושרו בריכוזי מלח שונים ובריכוז של 2% חודרת אותה כמות מים לזרעים כמו 0%. בדקנו השפעה של סוכר בריכוזים2-4% והזרעים נבטו. שאלתנו היא: " האם המלח שחודר הוא הגורם שמעכב נביטה ואם כן מהו מנגנון העיכוב המדוייק"?
שלום רב,
1- תהליך הנביטה הוא תהליך של צמיחת העובר בזרע (גדילה בנפח של רקמות העובר), התארכות השורשון, ופריצתו דרך קליפות הזרע. התהליך מבוסס על גדילת התאים כתוצאה מקליטת מים מהסביבה של הזרע, יצירת לחץ טורגור (הידרוסטטי) בתוך התאים, שמתגבר על הלחץ הנגדי של דפנות התאים, ומביא להתארכותם (נפח התאים).
2- תנועת המים לתוך הזרע ולתאי העובר היא בהתאם למפל פוטנציאל המים בתמיסה החיצונית ובתוך התאים, שבמידה רבה נקבע על ידי הפרש הריכוזים המולריים (וליתר דיוק: הריכוז של חלקיקים בתמיסה: יונים (כגון Na ו- Cl במקרה של המלח) ומולקולות (כמו סוכרוז במקרה של סוכר).
3- כניסת המים צריכה להיות בכמות מספקת כדי ליצור לחץ הטורגור הדרוש ל"ניפוח" התאים של העובר, במיוחד של השורשון.
4- מכאן שבתמיסת המלח 2% המים חדרו לזרע, כולל לתאי העובר. מכיוון ש-: א) המים מרטיבים גם את קליפות הזרע , ב) החלק היחסי של העובר בזרע קטן, ו- ג) הפער בין כניסת מים הצפויה במים מזוקקים לעומת תמיסת מלח קטן מאד, שיטת השקילה לא הייתה מספיק רגישה כדי למדוד הבדלים אלה בקליטת מים ע"י העובר (שקלו את הזרע, לא את העובר).
5-ניתן להסביר חוסר נביטה במלח בשתי דרכים שיכולות לפעול בו זמנית:
א)תמיסת המלח הייתה מרוכזת מדי ולא חדרו מספיק מים לעובר, מעל ערך סף של הטורגור הדרוש לגדילת התאים.
ב)השפעות טוקסיות של המלח, המעכבות תהליכם ביולוגיים.
6-למה הייתה נביטה באותו ריכוז 2% של סוכר?
א) הסוכר לא טוקסי.
ב) מבחינת קליטת מים לפי הפרשי ריכוזים: לא ניתן להשוות ריכוזי מומסים לפי % (גרם ל100 מ"ל), במיוחד כאשר משווים מולקולות השונות במשקל וביכולת יצירת יונים בתמיסה (המלח מכפיל מספר החלקיקים בתמיסה). מספר החלקיקים היוצרים 2% של סוכרוז לעומת החלקיקים של 2% מלח הרבה יותר קטן (בפועל התמיסה פחות מרוכזת), ולכן מאפשר יותר קליטת מים על ידי העובר.
בסיכום: מעורבים כאן שני גורמים.תהליכים: השפעות טוקסיות והשפעות על קליטת מים ע"י תמיסה מרוכזת. צריך לתכנן הניסויים בצורה אחרת. למשל: א) השוואת ריכוזים שונים של סוכר, ב) השוואת של מלח עם מלח אחר לא טוקסי (למשל KCl) על בסיס של ריכוזים מולריים דומים, ולא ב-%.
בברכה,
פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
כיצד מועבר הסוכרוז, שהוא הסוכר העיקרי המועבר בשיפה, דרך קרומי תאי השיפה?
אני מלמדת, שהסוכרוז הוא דו-סוכר, מולקולה גדולה, שאינה עוברת דרך קרומי תאים.
Shalom Ilana,
In the phloem (SHIFA) of plants cells plant there are specific sucrose transporters (NASAIM) that are delivering the sucrose across the plasmalema.
Basically, your answer was right.
Best wishes and CHAG SAMEACH,
Shmulik Wolf
פרופ' שמואל וולף
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
רציתי לשאול שאלת המשך בקשר לשאלה הזאת:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3449
קודם כל תודה רבה לפרופסור מאיר על התשובות, אשמח מאוד אם תוכלו להפנות אליו(או אל כל אחד אחר שתמצאו לנכון) את השאלות הנוספות.
1) כאשר מקפיאים תאי צמח, נוצר קרח בתוך התא. קרח רחב יותר ממים, ולכן קורע את קרום התא והמים יוצאים החוצה. מדוע הקרח המתרחב לא קורע גם את דופן התא? שוב – זה בגלל הקשיחות של הדופן?
2) האם דופן התא בררני למים ולמומסים? הרי כשמניחים תא צמח בתמיסה היפר טונית/היפוטונית – נכנסים/יוצאים מים , כיצד הם עוברים דרך דופן התא – האם הוא כמו מסננת או מה? מים ומומסים עוברים בחופשיות דרכו או שיש שם גם איזשהם תעלות מיוחדות כמו בקרום התא?
3) בתשובה לשאלה 2(שאלה 2 הקודמת לגבי חימום תא צמח ודופן התא) אמרת את הדבר הבא:
A cell wall heated will therefore partially chemically intact, but no longer functional.
מה זה אומר שהוא לא יתפקד יותר? במה זה יבוא לידי ביטוי בתפקידיו?
בתודה מראש
דור
The cell wall does break because it is quite resistant and also has a fair amount of elasticity so that is can under go considerable distortion. Indeed when a plant cell swells it takes up water which tends to distend the cell wall, which is later stabilized by addition of further cellulose ( and other) components into the cell wall.
The meaning of no longer functional is very simple: although the basic composition of the cell wall and the membranes is not changed it function is because its functions depends on the ab
I would strongly recommend to do a little reading and not just be satisfied with written answers to questions.
פרופ' א.מ. מאיר
המחלקה לבוטניקה
האוניברסיטה העברית
שלום למומחה,
כידוע, כל תא חי מוקף בקרום הבנוי מפוספוליפידים, שאנו נוטים לייחס להם את היותם המרכיב השומני בקרום.
מדוע, מבחינת ערך קלורי, אנו מחשיבים אורגניזמים צמחיים כדוגמת מלפפון כחסרי שומן כלל?, האם זה בגלל זניחות יחס משקלי של קרומי התאים ביחס לכלל האורגניזם?
האם יהיה נכון לומר, באופן ככלי, שכל אורגניזם חי מכיל בתוכו כמות מסויימת של שומנים עקב היותו בעל קרום תא?
תודה.
כל תא חי (חיידקים, ארכיה או אאוקריוטים) מכיל ממברנות (לעיתים יותר מסוג אחד של ממברנה). הממברנות מורכבות מסוגים שונים של ליפידים, המכילים את החומצות השומניות
.השאלה שלך היא לגבי הערך הקלורי. כמובן שכל מאכל, המכיל פחמימנים שונים (חלבונים, סוכרים, ליפידים וכו') חייב שיהיה לו ערך קלורי. אך יש לי רושם שתזונאים (אינני תזונאי) לעיתים מחסירים מהערך הקלורי המלא של האוכל את כמות האנרגיה שדרוש לאכילת המאכל. אני חושב שלמלפפון (שללא הקליפה מכיל בעיקר מים, ומעט מאוד פחמימנים) יש ערך קלורי, אך הוא בערך דומה לכמות האנרגיה הנדרשת לפרק את המאכל כך שיהיה ניתן להשתמש בו. הנה אתר המפרט את תכולת האנרגיה של המלפפון (ללא קליפה
) http://www.calorie-count.com/calories/item/11206.html ויש כאן 2 קלוריות משומן (מתוך 166 גרם).פרופ' נועם אדיר
ביוכימיה
הטכניון
ראשית תודה רבה על התשובה.
ברצוני לדעת דבר נוסף, באיזה שלב של המאמץ יתחיל התא לפרק את הקריאטין
פוספט ובאיזה שלב יחל שלב ניצול הגליקוגן בשריר?
פרופ' מיקי שיינוביץ
מכון הלב, בית חולים שיבא.
המכון למחקר קרדיווסקולרי, המרכז הרפואי וושינגטון, ארה"ב.
ידוע לי כי בשרירי שלד קיימים מספר מסלולים שבהם מופקת אנרגיה :המסלול האירובי, האנאירובי (גליקוליזה) ומסלול הקריאטין פוספט. ברצוני לדעת:
א. האם מסלולי הפקת האנרגיה בשריר שלד מתקיימים במקביל?
ב. האם בשריר לב שהוא איבר אירובי מתקיים מסלול אנאירובי (גליקוליזה קריאטין
פוספט)?
ג. מה קורה בשרירים חלקים מבחינת הפקת האנרגיה בהם?
בתודה מראש
א. האם מסלולי הפקת האנרגיה בשריר שלד מתקיימים במקביל? התשובה היא בהחלט כן אך היא יחסית לעצימות המאמץ ולמשכו. כלומר, ככל שעצימות המאמץ גבוה יותר, יהיה ניצול רב יותר של מקורות הפוספגנים ובהמשך תהליך גליקוליזה.
ב. האם בשריר לב שהוא איבר אירובי מתקיים מסלול אנאירובי (גליקוליזה קריאטין פוספט)? לא. שריר הלב הינו איבר אירובי הניזון מחמצן לצורך יצירת ה- ATP לשריר (הלב) המתכווץ. יכולתו ליצור ATP בנתיבים אנאירוביים הוא קצר ביותר וקורה רק במצבים פתולוגיים דוגמת אוטם שריר הלב.
ג. מה קורה בשרירים חלקים מבחינת הפקת האנרגיה בהם? מכיוון שמדובר בשריר המתכווץ באופן איטי ביותר ובעצימות נמוכה ביותר, מרבית האנרגיה לשריר מקורה בתהליכים אירוביים.
בברכה,
פרופ' מיקי שיינוביץ
מכון הלב, בית חולים שיבא.
המכון למחקר קרדיווסקולרי, המרכז הרפואי וושינגטון, ארה"ב.
פפסין הוא אנזים המתחיל את פירוק החלבונים בקיבה מדוע אם כך הוא לא מפרק את עצמו?
שלום אורנה,
תשובה מפורטת בנושא שאלתך ניתנה בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור לתשובה: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2433
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
קהילה אקדמית למען החברה בישראל
בשער שלום
אשמח לקבל מידע בנוגע לקולטני הכולסטרול בכבד, בייחוד בנוגע למחלת ה אייץ-אף היפרקולסטרולומיה משפחתית
תודה למומחים
שלום יואב,
להלן מאמרו של פרופ' מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה בטכניון.במאמר זה
ניתן למצוא תשובות לשאלותיך.
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
"בשער ברשת"
שלום למומחי בשער
בעבר קיבלתי תשובה לשאלתי בעניין תרומת צמחים לרמת החמצן בכדור הארץ (שאלה 261).
פרופ אשל אמר שתהליכי הפרוק הגלובליים (צורכי החמצן) שווים בעוצמתם לתהלכי ההרכבה(פוטוסיתיזה), ועל כן טעות לחשוב שגינה או שדה, תורמים להעלאת רמת החמצן באטמוספירה. מאידך , רמת הפחמן הדו חמצני, עולה בהתמדה- בגלל כריתת יערות ושריפת דלק וגם בגלל תהליכי פרוק הנובעים מהרס בתי גידול.
מה ההבדל העקרוני בין שני המחזורים (בצרוף התערבות האדם) שמאפשר שמירת רמת החמצן אך אינו מאפשר שמירת רמת הפחמן הדו חמצני? שהרי רמת החמצן ורמת הפחמן הדו חמצני משתנים זה עם זה יחד (שריפה או נשימה ופוטוסינתיזה).
שלום,
ההבדל העיקרי בין שני המחזורים הוא בכך שהאטמוספרה כיום מכילה כ- 21% חמצן ורק כ- 0.037% של דו-תחמוצת הפחמן. לכן, שינוי במחזורים שעלול להביא להכפלת ריכוז דו-תחמוצת הפחמן, שהוא נחשב לערך שעלול לגרום לשינויים מפליגים באקלים כדור הארץ בעשרות השנים שלפנינו, יביא רק לשינוי מזערי בריכוז החמצן, שלא יורגש כלל. מאותה סיבה גם הדיבורים על-כך שהעצים או הגינות מהווים "ריאות ירוקות" לעיר או לאזור הם חסרי שחר. אם נאטום חדר ונגדל בו צמחים שינצלו לחלוטין את כל דו-תחמוצת הפחמן שבו, השינוי בריכוז החמצן יהיה כל-כך קטן שלא ניתן יהיה למדוד אותו כלל. וכידוע, אוויר העיר איננו סגור אלא מתחלף ברוח עם אוויר מאזורים אחרים. לעצים יש השפעה ברורה על לחות האוויר וגם על הטמפרטורה בקרבתם, בתנאים מסוימים, אך לא על ריכוז החמצן.
הבדל נוסף בין המחזורים הוא ששריפת דלק, שמבוסס על פחם, נפט, או גז שמוצאים ממעמקי האדמה, מהווה צריכת חמצן ותוספת של דו-תחמוצת הפחמן לאטמוספרה. תהליך זה איננו מאוזן ע"י תהליכי פוטוסינתיזה והוא הגורם העיקרי לעליית ריכוז דו-תחמוצת הפחמן במאה האחרונה. גם שריפת עצים שנכרתו ביער ופירוק כל שאר החומר האורגני שהצטבר בו משחררת דו-תחמוצת הפחמן לאטמוספרה. השאלה היא מה יהיה עתידו של אותו שטח. אם הוא יהפוך לשטח מיושב או לגידול חקלאי אינטנסיבי הרי הוא לא יצבור יותר חומר אורגני. אבל אם הוא ישוב להיות יער, הרי בשנותיו הראשונות הוא יהווה מבלע לדו-תחמוצת הפחמן, עד שתהליכי הפירוק בו יגיעו לאיזון עם תהליכי הצבירה של החומר האורגני.
נ"ב, לדעתי התרגום הנכון לעברית של Carbon dioxide הוא "דו-תחמוצת הפחמן" ולא "פחמן דו חמצני". יש לשים לב להבדל בין סדר של שמות העצם והתואר בעברית ובאנגלית. בעוד שבאנגלית בא התואר לפני השם: "Good question", הרי בעברית בא השם לפני התואר: "שאלה טובה". המונח Carbon dioxide באנגלית מתאר את סוג התחמוצת. יש גם דו-תחמוצת של גופרית וכד'. לכן לדעתי, נכון להשתמש בשם המסורתי "דו-תחמוצת הפחמן" ולא ב"פחמן דו-חמצני".
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
שלום
אני מעוניין לדעת מה התהליך שמתרחש בעלים טרם הנשירה.
אני יודע שחומרי המזון ,הגלוקוז, חוזר לגזע ולשורש ושואל מה קורה לכלורופיל???
העלמות הצבע הירוק קשורה כמובן בהתפרקות הכלורופיל, שחומצות האמינו שבונות אותו מועברות גם הן
אל חלקי הצמח האחרים. במקרים בהם התפרקותם של צבענים אחרים שישנם בעלים, כגון קרוטנואידים, מושהית מופיעים עלי השלכת בצבעים צהובים, כתומים ואדומים.
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
אני מבקש לדעת כיצד ניתן להבדיל ביין לבנונית אהרוני S.aharoni
ללבנונית קמוטת פה S.zonoata לבנונית הבתות S .fimriata
כמו כן אשמח לדעת את מחזור חיהן וממה הן ניזונות
בברכה ובתודה
יובל קררי
פרופ' יוסף הלר
מדעי הטבע/ המכון למדעי החיים
האוניברסיטה העברית
אודה ליסף הלר אם יוכל להרחיב על מחזור החייים של שבלולית המדבר. ולענות לי על השאלות הבאות:
תלמידות השנה שעברה, לקחו שבלוליות מן השדה למעבדה לצור סימון ומדידות (קוטר ומשקל) והחזירו את השבלולים לשדה, לצורך מדידת מרחק הליכה אישיים של השבלולים המסומנים.
קיבלנו שהשבלולים הלכו הרבה גם בקיץ (לא כולם) ובמשך כל השנה , שבלולים הלכו בלילה יותר ממטר ואפילו יותר משני מטר (בקו אויר), כי המסלול אינו בדיוק ידוע.
תלמידי השנה הזו טוענים שהשבלולים אינם הולכים בסתו (ספט-אוקט) הם לא ניתקו אותם (מן השיח (צמרנית הסלעים
שאלותי - האם יתכן שהשבלולים הלכו בקיץ בגלל הניתוק שלהם מן הצמח בזמן התרדמה, והם פשוט התעוררו?
האם יש להניח שמדידות המשקל אינן נכונות כי הם איבדו מים בדרך למעבדה ובחזרה לשדה?.
האם יתכן שהשבלולים הולכים כמה מטרים ביממה, גם בקיץ?
הרבה שבלולים נעלמו מהשטח. מי יכול לטרוף אותם, האם עורבים? לטאות? עכברים? השטח הוא שדה בלב העיר (ב"ש), ולא צפינו שם בבעלי חיים רבים
כל מידע יהיה לי לעזר רב בהנחיית הביוטופ
בתודה מראש,
יעל בר
שלום יעל
צר לי, אך תשובותי אינן חד-משמעיות. שבלוליות מדבר מקיצות מתרדמתן גם בתגובה לטל כך שייתכן ששיטוטיהן בלילות הקייץ היו בתגובה לטל, אך גם ההינתקות מן הגבעול של השיח נראית לי סיבה טובה ליקיצתן. את מרחקי ההליכה של השבלוליות כדאי אולי לבטא לא רק במחק במטרים אלא גם באורכי-גוף מקורבים. אשר להיעלמותן מהשטח, - זה קצת תמוה בעיני כי טורפים רבים משאירים את שאריות הקליפות המפוצחות כך שניתן לדעת, על פי אופן הפיצוח, מיהו הטורף. מכל מקום ציפורים בהחלט באות בחשבון (עורבים, בולבולים) וכן גם קוצנים, גרבילים ויפי-זנב מבין המכרסמים. האם בחלקה יש חדפים או קיפודים? לטאות בישראל לא אוכלות הרבה שבלולים, למעט הקמטן, ואני בספק אם הוא נמצא באזור באר שבע
..לא נראה לי שהשבלוליות איבדו מים במעבר מהשדה למעבדה
.בברכה
יוסי הלר
פרופ' יוסף הלר
מדעי הטבע/ המכון למדעי החיים
האוניברסיטה העברית
איך משתנה ריכוז חומצה אסקורבית וריכוז גלוקוז בתהליך ההבשלה בפירות הדר
שלום חיה,
שאלות בנושא חומצה אסקורבית נשאלו בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור למס' דוגמאות: (חיפוש הצמד
"חומצה אסקורבית/ויטמין C יוביל אותך למאגר התשובות שניתנו בעבר).
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2497
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2454
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
"בשער ברשת"
פרוייקט שאלות למומחים
קהילה אקדמית למען החברה בישראל
פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
תמיד לימדתי שכולסטרול מצוי בד"כ במזון מן החי ואינו נמצא בשמנים מהצומח.
בספר: ביולוגיה של האדם- עדי מרקוזה הס דידה פרנקל,ונורית בשן(עמ' 33), מצוין שכולסטרול מצוי בשמן דקלים. הכיצד? ומה ההסבר האבולוציוני לנוכחות האנזימים המתאימים?
שאלה ששאלו אותי ולא ידעתי לענות לעומק בדבר הקשר בין פוטוסנתזה ונשימה תאית- האם הצמח מבצע נשימה תאית רק בלילה, וכן, האם החמצן הנפלט
בפוטוסנתזה לא יכול להוות אלטרנטיבה לקליטת החמצן בנשימה התאית.
תודה
שלום נועה,
שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור לתשובה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2881
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל
א. בתא צמח מתבצע תהליך הפוטוסינתזה בשעות היום,בלבד. מתי מתבצע תהליך הנשימה התאית?
ב. אם בתהליך הפוטוסינתזה נפלט חמצן לו הצמח זקוק לתהליך הנשימה התאית, לשם מה שני התהליכים? החמצן הנפלט לא מתקזז עם החמצן הנקלט בתהליך הנשימה?
כמו כן, הצמח גם פולט פחמן דו חמצני בנשימה תאית. האם זה לא מתקזז עם הפחמן דו חמצני שנקלט?
תודה
שלום רב,
ד"ר דרור נוי
מדעי הצמח
מכון ויצמן
במסגרת לימודי הביולוגיה התלמידים שלי השנה עושים עבודת מחקר במסגרת הביודע בנושא אגבה אמריקאית.
מצאנו שלושה מרכזים של צמחי אגבה, האחד בסביבת בית החולים פוריה, השני במורדות פוריה והשלישי בקיבוץ חקוק ליד הכנרת. מצמח האם יצאו צמחי בת, צמח האם צמח לגובה תוך כמה שבועות.
הצמח הראשון נמצא באזור כ12 שנהה או יותר ורק השנה פרח לראשונה.
כ"נל לגבי הצמח שנמצא בחקוק, לגבי הצמח במורדות פוריה אין לנו מידע.
האם ניתן דרככם לקבל מידע נוסף על אותו הצמח שיאפשר לנו להסביר את התופעה ויאפשר מחקר של תלמידים בתחום (מלבד ייצור טקילה).
בברכה, עירית.
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
שלום!
אני מחפשת מידע על מבנה העלים של צמחים ממשפחת השושניים כמו עירית למשל, להם עלים נבובים.
האם המבנה נוצר מסגירת טרף ואז צפוי למצוא אפידרמיס פונה גם לחלל הפנימי או אולי אחרת?
והיכן ממוקמות הפיוניות?
תודה
st
שאלה יפה, בודדים נותנים את הדעת על סוגיה זו. היא מעניינת, מורכבת, מאתגרת, ולכן ארחיב. התשובה נעוצה קודם כל בהבנה של אופן התפתחות עלה נבוב של צמחים ממשפחת השושניים, כמו למשל זה של בצל הגינה (,Allium cepa "שום נבוב"). עלה נבוב אינו נוצר ע"י "סגירת הטרף" ולכן גם מבנהו הפנימי הוא מיוחד. עלה נבוב נוצר ע"י פעילות מריסטמתית סביב לקודקוד הצמיחה. העלה צומח ומתחיל להתפתח כפרימורדיום טבעתי, מסביב לקודקוד הצמיחה של הנצר, בניגוד לעלה רגיל שהפרימורדיום שלו מתפתח מצדו האחד של הקודקוד. לאחר התרוממות הטבעת מעל לקודקוד (בכעין גליל בעל פתח בצידו העליון) ממשיכות החלוקות והתארכות התאים בקצב מזורז בצדו האחד של העלה וחדלות בצדו האחר של העלה. העלה עצמו מתפתח עכשיו בצמיחה קודקודית, מצידו האחד של קודקוד הנצר. מכאן יוצא שבבסיסו של כל עלה נבוב ישנו פתח אלכסוני זעיר (כי העלה התפתח והתרומם בתחילה בכעין "טבעת" סביב קודקוד הצמיחה של הגבעול ורק אח"כ התארך צד אחד של ה"טבעת" ולכן הפתח נדחק הצידה ונראה כעין חריץ אלכסוני) שדרכו יפרוץ העלה הבא. כאשר בוחנים את בסיסי החלק הירוק של עלי הבצל, אפשר להבחין שכל עלה בוקע דרך החריץ הצדדי של העלה שקדם לו. כידוע, העלים הצעירים הם תמיד מעל העלים המבוגרים, או במקרה של עלה נבוב, עלה צעיר מתפתח פנימה לעלה שקדם לו ובוקע דרך הפתח הצדדי המצוי בעלה הקודם. שוב, בהתבוננות בבסיסי העלים הירוקים ניתן להבחין כי החריצים פונים לסרוגין, פעם אחת שמאלה ופעם אחת ימינה ובהתאם לכך "בקיעת" העלים, זה מתוך זה, פעם לצד שמאל ופעם לצד ימין. אני מציע למורה להראות לתלמידים את עלי הבצל הבוקעים זה מתוך זה ולהציג להם את שאלת ההתפתחות (מרביתם יאמרו- עלה אחד בוקע- כלומר מחורר בכוח, את העלה שקדם לו. מובן שאין הדבר כך).
אופן התפתחות העלה הנבוב משפיע גם על מבנהו האנטומי של העלה (מאחר והוא לא התפתח ע"י "סגירת הטרף" במוסבר בראשית דברי). בחתך רוחב של עלה בצל ניתן לראות כי הוא בנוי רק מהצד האבאקסיאלי (תחתון) של עלה נורמאלי. עלה כזה מכונה בספרות "עלה חד-פרצופי" (unifacial). פרושו של דבר- אין אפידרמיס בצד הפנימי הגובל בחלל הפנימי, לכן גם אין פיוניות בצד הפנימי, אין בעלה כזה רקמת עמודים או רקמה ספוגית והפיוניות מצויות רק באפידרמיס שבצד החיצוני (שמוצאו האנטומי מהאפידרמיס ה"תחתון").
פרופ' אלי זמסקי,
הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית.
שלום, כמה מולקולות של ATP מתקבלות מפירוק של יחידה אחת של גלוקוז כתוצאה
מתהליך הנשימה התאית? בחלק מן הספרים כתוב 36 ובחלק 38???? תודה
שלום מיקה,
שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת". מצ"ב קישור לתשובה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=828
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
קהילה אקדמית למען החברה בישראל
הוספת מלח בריכוזים שונים ליוגורט על מנת ליצור לֵבנֱה גורמת להגרת (יציאת) מים
בקצב ובכמות שונה.-ככל שכמות המלח גדולה יותר כמות המים היוצאים גדולה יותר
א. מה הסיבה?
ב. מה הם ההשפעות של המלח על היוגורט: על מבנה החלבון (מבנה ראשוני, שניוני שלישוני...) , על ההומוגנציה של חומרי החלב עם המים? על דברים אחרים שלא חשבתי עליהם
ג. אשמח לקבל בנוסף חומר רקע מתאים רצוי בעברית?
הסיבה העיקרית לתופעה המתוארת, היא מיסוך אלקטרוסטאטי:
בpHשל היוגורט שהוא בסביבות 3.9-4.5 שהוא מתחת לpH האיזו-אלקטרי של החלבון (ה-pH בו לחלבון יש אותו מספר מטענים חיוביים ושליליים) שהוא 4.6~, יש מעט דחייה בין החלבונים הטעונים נטו במטען חיובי. הוספת מלח המתפרק במים ליונים חיוביים (Na+) ושליליים (Cl-) גורמת ל"הסתרת" המטענים החיוביים של החלבון (ע"י יונים שליליים שמתקרבים אליהם) ממטענים חיוביים אחרים בחלבון, כך שהדחייה ביניהם נחלשת. כתוצאה הג'ל (הגבן) שיוצר החלבון (הג'ל הוא מעין רשת תלת מימדית של מולקולות חלבון המחוברות זו לזו בקשרים שונים) מתכווץ ומפריש יותר מים החוצה.
השפעות על מבנה החלבון (מבנה שלישוני ושניוני אך לא ראשוני) מתחילות להיות משמעותיות רק בריכוזי מלח ממש גבוהים, שם מתגברת תופעה הנקראת salting out ומורידה את מסיסות החלבון – עקב אינטראקציות בין המלח והמים, אך ההסבר לתופעה זו מורכב הרבה יותר, וקצרה היריעה כאן מלפרט על כך.
לצערי חומר טוב בנושא זה בעברית מועט מאד- יש לשלוט באנגלית כדי ללמוד את הנושא לעומקו.
בברכת המשך הסקרנות והשאלות המדעיות המעניינות,
דר' יואב ליבני
ד"ר יואב ליבני
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
שלום למומחי בשער,
לאחרונה מופץ ברשת מכתב אזהרה לציבור, על כך שמחלבה מפורסמת ביותר, מפסטרת חלב שפג תוקפו וחזר למחלבה מרשתות השיווק, עד 5 פעמים.
(מספר הפסטורים רשום על קרטון החלב למטה מ-1 ועד 5) שאלתי עקרונית - האם ניתן לפסטר חלב שפג תוקפו (והוא אולי כבר חלב מקולקל) ואם כן האם החלב הזה ראוי לשתיה מבחינה תזונתית? במכתב שהופץ - טענו שאחרי 5 פסטורים, ערכו התנותי של החלב זהה לזה של מים
בתודה
יעל בר
שלום יעל,
חל איסור לשווק, ולמכור חלב שפג תוקפו, לפיכך חל גם איסור לפסטרו בשנית. פיסטור חלב מספר פעמים אכן פוגע בערכו התזונתי אך לא מביאו למצב "התזונתי" של מים.
בברכה,
פרופ' אורי קוגן
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
אני מבקשת להבין, חומצה אקורבית היא סוג של סוכר בעצם, ולא חלבון, איך היא נהרסת בחימום?
האם היא קשורה לאנזים מסוים?
תודה על התשובה
שלום
להלן תשובה שהתקבלה בעבר ע"י מומחה מתנדב "בשער".
במידה ותשובה זו אינה עונה על שאלתך נשמח שתפני אלינו בשנית.
בברכה,
בשער ברשת
השילוב הזה מגדיל את כמות האור שהעלה יכול לקלוט בתנאי האור החלש.
בתנאי חושך מוחלט יש חוסר מוחלט של כולורפיל, יחד עם תופעות נוספות, כגון התארכות ענפים ועלים, הנקראות בשם הלועזי תגובות אטיולנטיות. לפיכך דרושה רמת אור מינימלית לתחילת הסינתיזה של הכלורופיל. אך בעוצמת אור גבוהה מאוד נהרס הכלורופיל ותכולתו בתאים יורדת. את הריכוזים הגבוהים ביותר של כלורופיל מוצאים, כפי שציינת בצמחים, או בעלים, הגדלים בצל.
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
עלי צמח הסטיביה משמשים כממתיק חסר קלוריות.
האם ידוע ההרכב הכימי של החומר הממתיק בעלים?
וכיצד אינו מספק קלוריות?
תודה
רונית
ד"ר זהר כרם
ביוכימיה מדעי המזון והתזונה
האוניברסיטה העברית
שלום,
האם בעורקי הצמח, שם קיימת מערכת הובלה יש אנזימים כמו בתאים שבעלה? האם יתכן שבעורקי העלה נוצר ויטמין C?
תודה על ההבהרה
שלי.
פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
השאלות מתיחסות לעיכול המזון בתריסריון.
1. בתריסריון נמשך עיכול המזון ומתרחש תיחלוב השומנים בעזרת מיץ המרה. האם תיחלוב השומנים הוא תהליך מכני?
2. האם העיכול בתריסריון הוא עיכול מכני וכימי?
בברכה ובתודה
ג'רמן
ג'רמן שלום,
מיץ המרה מופרש מהכבד, נאגר בכיס המרה ומופרש לתרסריון יחד עם הנוזל המופרש מהלבלב. בזמן עיכול המזון תפקידו של מיץ המרה בתרסריון הוא להיות חלק מתהליך ניטרול החומר המגיע מהקיבה (החומצי), אמולסיפיקציה (יצירת תחליב) השומנים שבמזון ואקטיבציה של הליפאז בתרסריון. יצירת המיצלות של מלחי המרה והשומנים מאפשרת גם ספיגה מהירה של תוצרי פירוק השומנים מחלל המעי לאנטרוציטים. ניתן לומר שתפקיד מיץ המרה בתרסריון מדגים את התהליך המכני, הכימי והאנזימתי של העיכול.
בברכה,
פרופ' אהוד זיו
האוניברסיטה העברית
אם כך, מדוע אין לנשים הסובלות מאנורקסיה תופעה זו ?
המחלה הנפוצה באיזורי מצוקה (לדוגמא באפריקה בתקופות בצורת), הנקראת Kwashiorkor , אינה תוצאה של רעב אלא של מזון עני בחלבונים, (למרות שכמותו מבחינה קלורית עשויה להיותה מספקת) וכתוצאה , יורד ריכוז החלבונים בדם. מאחר והחלבונים חשובים לשמירת מאזן הנוזלים בגוף, ירידת ריכוזם בדם (hypoproteinemia) גורמת ליציאת נוזלים ממחזור הדם אל הרקמות והיווצרות בצקת (במיוחד בחלקי גוף תחתונים, כמו ברגליים). אם המצב נמשך לאורך זמן מופיעים נזקים נוספים, כמו בכבד (הגורמים לתופעת הבטן הנפוחה) ופגיעה ביכולת השכלית.
האנורקסיה דומה יותר למצב של רעב (malnutrition) שבו כמותו הכללית של המזון קטנה מדי, אולם רמת החלבונים עדיין מספקת למניעת התופעות המוזכרות לעיל.
בברכה,
פרופ' אהוד סקוטלסקי
הפקולטה לרפואה
אוניברסיטת תל-אביב
תמר שלום,
אם מדובר על סכרים ואספרטם התשובה היא לא.
אם מדובר בסוכרים כהלים ששמים בתוך ממתיקים מלאכותיים (כמו סורביטול), הם אינם מעלים את רמת האינסולין אך מספקים קלוריות בדיוק כמו סוכר ולכן לא יכולים לשמש כתחליף דל קלורי לסוכר.
בברכה,
פרופ' שמעון ויצמן
רפואה, אוניברסיטת בן-גוריון
האם צמחים ממשפחת הדגניים בכלל וצמחי חיטה בפרט ידועים כ"חובבי תרכובות
חנקן"?
אודה לכל מי שיענה ואף יפנה למקור מידע שאוכל לקרוא.
עדית ארליכמן, בי"ס פלך ירושלים