הזנה בצמחים ובבעלי חיים

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
24720
01/12/2022
מזון ארנבות
שאלה מספר 24720 - מזון ארנבות
באחת השאלות למבחן בכתה ט נטען שארנבות שניזונו שבועיים בחלבון שמקורו בתירס חלו.ואז הוחלף התפריט לחלבון שמקורו מחלב , והארנבות התאושדו ממחלתן. האם ייתכן? אבקש להתייחס לנתונים שלי נראים קצת בעייתיים, לפחות לנוכח העובדה שארנבות ניזונות ממזון צמחי ( לפחות בטבע). תודה מראש לרה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24653
01/12/2022
שאלת חקר - האם אנזימים (ואילו אנזימים) משפיעים על נביטה של זרעים שונים
שאלה מספר 24653 - שאלת חקר - האם אנזימים (ואילו אנזימים) משפיעים על נביטה של זרעים שונים
האם תלמידים יכולים לערוך עבודת חקר בנושא ? האם הם יראו קשר ? מיהם האנזימים ועל אילו נבטים ישפיעו ? תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

  שלום, 

בכל נביטה של זרעים יש מעורבות של אנזימים המפרקים את חומרי התשמורת שבזרעים היבשים. 
בזרעים של קטניות (למשל שעועית, אפונה ופול) יש חומרי תשמורת בעיקר חלבון ושמן הנמצאים בפסיגים הבשרניים (לכן יש צורך בפרוטאזות לפירוק החלבון ובליפאזות שונות לפירוק טיפות השמן). 
בזרעים של דגניים (למשל תירס, חיטה, שעורה) יש בעיקר עמילן, מעט שמן ומעט חלבון (לפירוק העמילן יש צורך בעמילאזות) וחומרי התשמורת מצויים באנדוספרם. 
במקרה הקלסי של נביטת גרגרי דגניים, תפיחת הגרגר גורמת ליצירה ושחרור של ההורמון ג'יברלין מציר העובר אל האנדוספרם.  ההורמון מגיע אל שכבת האלוירון העוטפת את האנדוספרם (מתחת לקליפת הגרגר) ומזרז שם יצירת והפרשת עמילאזות המפרקות את גרגרי העמילן שבאנדוספרם. תוצרי פירוק העמילן (גלוקוז) עוברים בדיפוזיה אל העובר ומזרזים את צמיחתו.
הגרגר  של הדגניים הוא פרי בעל זרע אחד לכן הוא מכונה "גרגר" ובו קליפת הפרי מאוחה עם קליפת הזרע ומכילה 7 שכבות. אפשר להבחין בצד אחד של גרגר התירס (קרוב לקצהו המחודד) בשקע ברור המוגבל על ידי קו בהיר בצורת אליפסה המסמנת את גבול המגינית (הפסיג של הדגניים).

אני מניח שברמה של בית הספר, תלמידים אינם יכולים לבצע ניסוי לזיהוי פעילות של אנזימים ולכן אני מציע לעקוף את הבעיה הזו באופן הבא- מאחר ובכל פעילות של אנזימים יש לטמפרטורה השפעה ולכל אנזים יש טמפרטורת אופטימום לפעולתו, אז אפשר לבצע ניסויי נביטה של זרעים על נייר סופג לח בתוך בצלחות פטרי (עטופות בנייר כסף כי אור לעיתים מעכב נביטה) בטמפרטורות שונות ולצפות כל יומיים באחוז הזרעים הנובטים. אפשר להשיג טמפרטורות שונות על ידי השארה בחדר, בתוך פריג'ידר, בתא הקפאה של הפריג'דר ובתנור בטמפרטורה של 40-60 מעלות. הביטוי של הנביטה ישקף באופן כללי את פעילות האנזימים מבלי הצורך לקבוע איזה אנזימים. בכל מקרה של הנבטת זרעים יש צורך, לפני תחילת הניסוי, להשרות אותם במים ולשטוף לעיתים קרובות כדי לסלק את מעכבי הנביטה המצויים בקליפות (הכי טוב לשים זרעים בכוס, לכסות עם גאזה, להדק את הגאזה עם גומייה סביב הכוס ולהניח מתחת לברז מטפטף).

בהצלחה

 

פרופ' אלי זמסקי
חקלאות/בוטניקה חקלאית
האוניברסיטה העברית

24654
01/12/2022
ביו חקר בנושא סם ממריץ לעומת סם מדכא
שאלה מספר 24654 - ביו חקר בנושא סם ממריץ לעומת סם מדכא
ידוע לי שלקפאין יש השפעה על התפתחות של שורשי בצל. רציתי לדעת האם יש חומר שמתפקד כסם מדכא (לדוגמה ריטלין או רסקיו) שישפיעו גם הם על שורשי בצל בכדי לערוך השווה של השפעת סמים ממריצים (קפאין) לעומת השפעת סמים מדכאים (ריטלין/רסקיו) על גדילה והתפתחות של בצל.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

לפי המאמר המצ"ב, ריטלין השפיע על התפתחות שורשים לפחות בצמח שנבדק. שווה לנסות גם בבצל.

כל טוב,

 

ד"ר יהושע קליין
המכון למדעי הצמח
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

24629
01/12/2022
ריכוזי מגנזיום גבוהים במי השקיה
שאלה מספר 24629 - ריכוזי מגנזיום גבוהים במי השקיה

עשיתי ביוחקר על השפעת הריכוזים של המגנזיום במי ההשקיה .

לא הבנתי למה ריכוזים של 150 ppm גרמו לצמח למות , הצמח השחיר ונבל בריכוז זה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

באופן כללי 150 ח"מ של מגנזיום במי ההשקיה יכולים לגרום לנזק אך לא אמורים לגרום לתמותה של צמחים. ישנם מספר אפשרויות להסבר התופעה המדווחת כולל, מין צמח רגיש למליחות או למלח המגנזיום שהשתמשתם בו. לחילופין מימשק גידול שהחמיר את המצב. לדוגמא מי ההשקיה לא הכילו תמיסה מאוזנת של מרכיבי המינרלים הנחוצים לגידול. אנחנו יודעים שיש תחרות בין סידן ומגנזיום ולכן הגברה של כל אחד פוגעת ומקטינה את הקליטה של השני. יכול להיות שהתופעה המתוארת הינה תגובה של מחסורי סידן חמורים. יש צורך בעוד פרטים על מנת לאתר את הבעיה.

בברכה,

 

ד"ר אורי ירמיהו
המחלקה לקרקע ומים, מרכז מחקר גילת
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

24638
01/12/2022
השפעת עומק זריעת זרעי עדשים על אורך השורשון והנצרון
שאלה מספר 24638 - השפעת עומק זריעת זרעי עדשים על אורך השורשון והנצרון
שלום למשיב ערכנו ניסוי בכתתנו בנושא השפעת עומק הזריעה על גדילת הנבט ב5 טיפולים : 0 1 סמ,3ס"מ ,5ס"מ,7ס"מ קיבלנו את התוצאות הבאות אורך שורשון: עד לעומק 3 ס"מ קיבלנו את הנבטים בעלי אורך שורושון הגדול ביותר בזריעה 5 ו7 האורך התקצר אורך נצרון: עד לעומק 5ס"מ קיבלנו את הנצרון ארוך ביותר קשה לנו לתת הסבר ביולוגי לתופעה שצפינו בה אשמח מאוד אם תעזרו לי בשאלתי בברכה רבה יוסי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת". להלן קישור לתשובה:
 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7723

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24595
01/12/2022
קומפוסטציה
שאלה מספר 24595 - קומפוסטציה
שלום, במהלך הוראת תהליך הקומפוסטציה נתקלתי במושג "חומרים פיטוטוקסים" לא הצלחתי למצוא הסבר למהותם ומשמעותם של חומרים אלו? אשמח לקבל הגדרה- מהם חומרים אלו? וכיצד הינם משתלבים בתהליך הקומפוסטציה? תודה רבה! חמי זלצר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

חמי שלום,

זוהי אכן שאלה טובה.

ראשית, פיטוטוקסיות (רעילות לצמחים) של קומפוסטים נמדדת במהלך הכנתם, והיא יכולה להיות מדד להערכת מידת בשלותם ומוכנותם לשימוש חקלאי.

המדידה נעשית ע"י הכנת מיצוי מימי של הקומפוסט ביחס מים:קומפוסט 1:5 או 1:10, ושימוש במיצוי הזה להרטבת מצע להנבטת זרעים (כאן הבחירה מגוונת).

גורמי הרעילות יכולים להיות אמוניה, חומרים אורגניים רעילים (פנולים, גזים אוגגניים, תרכובות מרקפטו ואחרים), מליחות, pH, מתכות מסיסות (כגון, נחושת ואבץ), וכמובן כל מה שאיננו יודעים לכנות בשם או לבדוק. פיטוטוקסיות יכולה להיות קשורה גם לחומרים אללופתיים (המופרשים ע"י צמח אחד ואשר פוגעים בצמחים אחרים) המצויים בין חומרי הגלם לקומפוסטציה (למשל, נוכחות עלי אורן או אקליפטוס בקומפוסט).

ככלל, אינני מתלהב ממדידה של פיטוטוקסיות בשיטות אלו. בפועל, אופן המדידה מאד משפיע על התוצאה, ולדעתי לפיטוטוקסיות במעבדה אין בהכרח קשר להערכה נכונה של התועלת החקלאית של הקומפוסט. עומס היישום של קומפוסט בקרקע הנו נמוך בדרך כלל, והקרקע היא תווך המשכך פעילות פיטוטוקסית אפשרית, שבמיצוי מימי יכולה להיות דומיננטית. כל הגורמים שמניתי לעיל הנם תלויי מינון, ותלויי תווך: כך, מתכות מסיסות תספחנה בחוזקה על חלקיקי החרסית בקרקע, ה-pH ישוכך ע"י כושר הבופר הגבוה של הקרקע, קצבי האינאקטיבציה בקרקע (כגון, ספיחה, וביודגרדציה) הנם גבוהים מכדי של גורמי הפיטוטוקסיות תוכל להיות השפעה משמעותית (או אף, השפעה כלשהי). יתרה מזאת, זריעה של גידולי שדה מתרחשת זמן רב אחרי פיזור זבלים או קומפוסטים, זמן המאפשר ביטול כל פיטוטוקסיות אפשרית.

המלצתי לחקלאים בד"כ היא לא להתחשב כלל בגורם עלום זה ולהעדיף קומפוסטים פחות בשלים ליישום בגידולי שדה. זמינות יסודות ההזנה במקרה כזה הנה משמעותית יותר, והיא פוחתת בחדות כשהקומפוסט מבשיל יתר על המידה.

עם זאת, פיטוטוקסיות יכולה להיות משמעותית יותר בקומפוסטים המשמשים מרכיב משמעותי במצע הגידול בגידול במצע מנותק. במקרה כזה יש להקפיד על בשלות ועל מניעת המלחה שמקורה בקומפוסט (בעיקר בקומפוסטים מזבלי בע"ח) וריכוזי אמוניה גבוהים (זבלי עוף, בוצות שפכים, זבלי חזיריות וכד').

אחרים ודאי חושבים אחרת (יעל לאור ומיכה רביב, אף הם ממינהל המחקר החקלאי), ותוכל למצוא מקורות רבים (בעברית ובאנגלית) בגוגל ובויקיפדיה.

יום טוב,

 

ד"ר פנחס פיין
קרקע, מים וסביבה
מכון וולקני

24586
01/12/2022
הובלת סוכר מהשורשים לנצר
שאלה מספר 24586 - הובלת סוכר מהשורשים לנצר
שלום רב, תלמידות בכתת הביולוגיה ראו בניסוי את תופעת האטיולציה והעלו את השאלה האם ניתן להאריך את תקופת הצמיחה של צמחים בחושך או לשפר את הצמיחה באמצעות הוספת סוכר למצע הנקלט על ידי השורשים. לשם כך הנביטו זרעי אפונה וזרעי חיטה בחושך על מצע אגר הכולל 5 ריכוזים שונים של סוכר. העבודה נעשתה בתנאים סטריליים בזרעים מחוטאים בכדי למנוע זיהום על ידי מיקרואורגניזמים שישתמשו בסוכר. העבודה התבססה על מספר מאמרים מדעיים שחקרו קליטת סוכרים על ידי שורשי צמחים, שם נטען כי שורשים יכולים לקלוט כמויות קטנות של סוכרים באמצעות השורש (בעיקר סוכרים שיצאו מתאי השורש והשורש עושה re-uptake. השאלה היא הבאה: ברור שאם תאי השורש קולטים סוכרים מהמצע זה עשוי לשפר את התפתחות השורש אך האם הדבר יכול להשפיע גם על הנצר? האם צמחים יכולים להוביל בתאי העצה תמיסה שכוללת מים מלחים וגם סוכרים וכך להוביל סוכרים אל הנצר מהשורש? האם דבר זה יכול לשפר צמיחה של נצר בתנאי החשכה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24568
01/12/2022
ויטמין סי בלימון
שאלה מספר 24568 - ויטמין סי בלימון
במסגרת עבודת הביודע הבשלה בלימונים , נתקלתי בשאלה למה הלימון מייצר ויטמין סי, משקיע בייצורו .... מה בעצם הצורך של הלימון בויטמין סי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24540
01/12/2022
השפעת ריכוז גלוקוז על נביטת חומוס וזרעי מש
שאלה מספר 24540 - השפעת ריכוז גלוקוז על נביטת חומוס וזרעי מש

שלום רב במסגרת עבודות חקר שאנו מבצעים עם תלמידי כיתה ט ערכנו ניסוי הבודק את השפעת ריכוז הגלוקוז במי ההשקיה על אחוז הנביטה בזרעי חומוס וזרעי מש התוצאות שהתקבלו היו: בריכוזים מעל 1% גלוקוז - היה עיכוב של הנביטה בזרעים ביחס לבקרה ואילו בריכוזים נמוכים מ-1% ראינו כי קיים זירוז בנביטה של הזרעים לעומת הבקרה לצערי לא הצלחנו למצוא מידע בנושא ואשמח להסברים .

תודה רבה בברכה סנדרה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24460
01/12/2022
האנזים אוקסידאז בבננה
שאלה מספר 24460 - האנזים אוקסידאז בבננה
שלום אנחנו עושות ביוחקר בביולוגיה על פירוק הויטמין סי ע"י האנזים אוקסידאז שבבננה. לא הצלחנו למצוא חומר על השאלות הבאות, נשמח אם תעזרו לנו :) מה התועלת של האנזים אוקסידאז בבננה? (למה יש את האנזים הזה) ואיך הוא לא מפרק את הויטמין סי שבבננה? תודה רבה :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24461
01/12/2022
ביוחקר בנושא הזדקנות פרחים
שאלה מספר 24461 - ביוחקר בנושא הזדקנות פרחים
שלום, אני תלמידת יב ואני וחברותיי עושות ביוחקר. שאלת החקר שלנו היא: מהי השפעתם של ריכוזים שונים של אנטיביוטיקה על הזדקנות פרח הציפורן? לצורך ניסוי זה אנחנו עושות ניסוי מקדים. שאלת החקר של הניסוי המקדים היא מהי השפעת סוגי אנטיביוטיקות שונים על קצב הזדקנות פרח הציפורן. בניסוי במקדים יש לנו ארבעה סוגי אנטיביוטיקה (פניצילין, טטרקצילין, סולפה ומוקסיפן). הבעיה שלנו היא שאיננו יודעות מהו הריכוז הממוצע שהאנטיביוטיקה משפיעה על הצמח. כלומר מהו טווח הריכוזים שבהם האנטיביוטיקה תשפיע במידה מסוימת על הזדקנות הצמח ומצד שני לא תהרוג אותו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24434
01/12/2022
חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שאלה מספר 24434 - חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שלום רב קבוצת תלמידים עורכת ביוחקר בנושא השפעת ריכוז חיידקי ניטריפיקציה במים המכילים אמוניה על קצב צמיחת צמחי מים. התלמידים בודקים האם ריכוז גבוה יותר של חיידקים יגרום לכך שהחיידקים יהפכו את החנקן שבאמוניה זמין לצמח ויגבירו קצב צמיחתו. שאלתנו, באיזה ריכוז יש להכין את האמוניה במים כך שתהיה בריכוז גבוה מהמותר למי שתייה אך עדין המים לא יהיו רעילים עבור הצמחים (מדובר בצמחי מים). הצלחנו למצוא במקור מידע את הריכוז 0.07% אמוניה, האם בריכוז כזה המים נחשבים מזוהמים? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24394
01/12/2022
כיצד מוסיפים אוקסין לנבטים?
שאלה מספר 24394 - כיצד מוסיפים אוקסין לנבטים?

תלמידי מבצעים ניסוי בו הם בודקים את השפעת האוקסין על התארכות הצמח.
כיצד מוסיפים את האוקסין?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

אוקסין ניתן להמיס במים ולהוסיף לתמיסת המזון או מצע הגידול.
ניתן לגדל נבטים על צלחות מצע על בסיסי אגר ולהוסיף את תמיסת האוקסין לפני שהאגר מתקרר או לאחר מכן .

יש לחשב ריכוז סופי בהתאם לכמות המצע בו משתמשים.

 

פרופ' ניר אוהד
ביולוגיה מולקולרית ואקולוגיה של צמחים
אוניברסיטת תל אביב

24373
01/12/2022
השפעת אורך גל על קצב הפוטוסינתזה
שאלה מספר 24373 - השפעת אורך גל על קצב הפוטוסינתזה

שלום. אנחנו מתכננות ניסוי חקר לבגרות בביולוגיה ששאלת החקר היא "מהי השפעת אורכי גל שונים על קצב תהליך הפוטוסינתזה ?". וברצוננו לדעת אם זה אפשרי שנשתמש בצבע מאכל בצבעים שונים במים שבכוס הכימית בה נשים את המבחנות עם הצמח ושנאיר באור לבן על הכוס הכימית? או שמא ישנה דרך אחרת לבצע את הניסוי? תודה מראש, אור ניר ואורטל נאמן

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

מצורף לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער":

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7552

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5901

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3397

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7760

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24218
01/12/2022
התפתחות לימון
שאלה מספר 24218 - התפתחות לימון

נשמח לדעת האם האתילן משפיע על התפתחות הלימון? ואם כן באיזה אופן?

תודה רבה !

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022



 

שלום רב,

 

אתילן משפיע על פירות לימון בכך שהוא מזרז את שבירת הצבע מירוק לצהוב, ולכן טיפול הבחלה באתילן מיושם באופן מסחרי.

בזן הלימון 'וילה פרנקה' יש בעיה ספציפית בכך שאתילן גם גורם לנזקי קליפה המכונים 'רד בלוטש', ולכן פותחו טכנולוגיות שונות להבחלת פירות לימון מזן זה ללא גרימת נזקי קליפה.

נא ראה מאמר מצורף.

בברכה,

 

דר' רון פורת
המחלקה לחקר תוצרת חקלאית לאחר הקטיף
מרכז וולקני

24189
01/12/2022
השפעת קצב הרוח על תהליך הדיות בפרח הציפורן
שאלה מספר 24189 - השפעת קצב הרוח על תהליך הדיות בפרח הציפורן

שלום רב,
אני מור אבני ואני בכיתה יב מבאר שבע אני עושה את פרוייקט הביוחקר עם מרילינה דרטמן תלמידה מכיתתי. במהלך תכנון המחקר נתקלנו בבעיה. רצינו לדעת אם  אין עלים על הגבעול הפרח עצמו תהליך הדיות בכל זאת יואץ בעזרת הרוח? (אנו למדנו שהפיוניות נמצאות על העלים האם הן נמצאות גם על עלי הכותרת?).
הניסוי העיקרי שלנו הוא לשים פרחים באותם כלים עם אותו אורך גבעול כלומר, אותם תנאים לכולם וההבדל יהיה בעוצמת הרוח אותו כל פרח מקבל ואנו מתכוונן לראות את השינוי ועוצמת הדיות כאשר במים שנשים בפרח נשים גם צבע מאכל כחול וככה ניראה את מהירות תהליך הדיות.
נשמח לקבל תשובות, תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022



 

מור שלו רב,

הפיוניות נמצאות גם בעלי הכותרת של פרחים ממינים רבים (אולי יש יוצאים מן הכלל, אבל אני לא מודע להם).
לכן נצפה לקבל גם אידוי מעליי כותרת. לפעמים ישנן פיוניות בגבעול. כך בניסוי שלך  אובדן המים יכול להתרחש מהגבעולים.
לכן כאשר אתה תחולל רוח על הפרחים, יש לצפות שזה גם יאיץ את אובדן המים, אולם זה צריך להיות פחות מהר מאשר כאשר העלים הם גם נמצאים. אידוי מים דרך הפיוניות על פני השטח של עלי הכותרת הוא הכוח שמושך את הצבע מהמים בתחתית האגרטל לראש (עלי הכותרת) בניסוי שלך - זה צריך להיות מואץ עם הרוח.

 

פרופ' אברהם לוי
המחלקה למדעי הצמח
מכון ויצמן למדע

24195
01/12/2022
השפעת ההורמון ג`ברלין על נביטת חיטה.
שאלה מספר 24195 - השפעת ההורמון ג`ברלין על נביטת חיטה.

שלום,

מה היא בדיוק פעילותו של ההורמון  ג`ברלין בתהליכי נביטה וכיצד כמויות שונות של ההורמון ישפיעו על התהליך בנבטי חיטה?
בנוסף רציתי לדעת  מהי הדרך הטובה ביותר לאופטימזציה של כמות ההורמון שאנחנו מוספרים בתהליך.


 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24177
01/12/2022
השפעת מים אפורים על תהליך הנביטה
שאלה מספר 24177 - השפעת מים אפורים על תהליך הנביטה
אני תלמיד כיתה ט' ואני וחברי לקבוצה עושים ביוחקר. אנו בחרנו בנושא השפעת מים אפורים על תהליך הנביטה. אנו תוהים לאילו חומרים ישנה השפעה על תהליך זה. בתודה עומר,רועי ואיתי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

עומר שלום,

שאלתך בנושא "השפעת מים אפורים על תהליך הנביטה"  נענתה בעבר באתר ע"י מומחים בתחום. מצ"ב קישורים לתשובות המומחים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4758
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5648
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7278

שמחנו לסייע,

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24178
01/12/2022
האם ניתן לגדל צמח בארון כשנשקה אותו במים עם גלוקוז?
שאלה מספר 24178 - האם ניתן לגדל צמח בארון כשנשקה אותו במים עם גלוקוז?

לעבודת מחקר בבית הספר בחרנו לחקור את השאלה הבאה:

האם ניתן לגדל צמח בארון כשנשקה אותו במים עם גלוקוז?

בנוסף לכך נשמח לדעת איזה צמח יוכל לצמוח יחסית מהר.

תודה מראש, זיו.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24002
01/12/2022
השפעת סוכר על צמיחה
שאלה מספר 24002 - השפעת סוכר על צמיחה

שאלת החקר שלנו היא: השפעת כמויות שונות של סוכר ממקור חיצוני על כמות וקצב הצמיחה.

עלינו לבחור צמח לניסוי , אבל אנחנו לא יודעים איזה צמח ישפיע סוכר ממקור חיצוני (לא מפוטוסינטזה).

אנחנו צריכים מקורות לניסוי ולא מצאנו אז נשמח לקבל עזרה.

תודה אגם ואלעד.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אלעד שלום,

מצ"ב קישור לתשובות מומחים שהשיבו באתר "בשער ברשת" לשאלות בנושא השפעת הוספת גלוקוז על קצב הנביטה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5853
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5352
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4471

לאחר עיון בחומר המצ"ב, נשמח להשיב על שאלות נוספות במהלך עבודת הביוחקר,

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23938
01/12/2022
העשרת הקרקע בחיידקי ריזוביום
שאלה מספר 23938 - העשרת הקרקע בחיידקי ריזוביום

שלום,

האם כאשר מעשירים את הקרקע בחיידקי ריזוביום, יש צורך לזרוע בה גם צמחי קטניות, או שהחיידקים מסוגלים להעשיר את הקרקע באמוניה גם ללא קטניות?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

רחלי שלום,

להלן קישור לתשובות שניתנו בנושא ע"י מומחים באתר:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5365
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4621
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23910
01/12/2022
מקור מהימן לביוחקר
שאלה מספר 23910 - מקור מהימן לביוחקר

אשמח לקישור למקור הקשור לשאלת החקר:

השפעת ריכוזי אבקת כביסה על נשימה תאית בזרעי חומוס.

תודה רבה לעוזרים!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אודיה שלום,

מצ"ב קישורים לתשובות מומחים בנושא שאלת החקר שהצגת בשאלתך:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5937

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4758

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23875
01/12/2022
איזה מינרל הכי נחוץ לגדילת הצמח ?
שאלה מספר 23875 - איזה מינרל הכי נחוץ לגדילת הצמח ?

איזה 3 מירנרלים הכי ישפיעו על טיב צמיחת הצמח ? והאם בהעדר אחד מהם הצמח יכול להתפתח כרגיל ?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שקד שלום,

מצ"ב קישור לאתר העונה לשאלה: "אילו מינרלים הצמח צריך" וכיצד יושפע הצמח במקרה של עודף או מחסור במינרלים:

http://www.haderech.co.il/garden27.html
 

כמו כן, מצורף קישור לאתר המסביר עם אילו סוגי מים עדיף להשקות צמחים:

http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%A2%D7%9D-%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%95-%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%9B%D7%93%D7%90%D7%99-%D7%9C%D7%94%D7%A9%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%99-%D7%91%D7%A8%D7%96-%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%A8%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%95-%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%A0%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23605
01/12/2022
רמות חומציות אופטימליות לגידול זרעים
שאלה מספר 23605 - רמות חומציות אופטימליות לגידול זרעים
הייתי רוצה לדעת באילו רמות חומציות של האדמה עם וללא דשן זרעים של לוביה, שעועית, חיטה יכולים לגדול בצורה מיטבית, בזמן שישנם זרעים רגישים יותר שלא יוכלו לגדול ברמת חומציות זו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הראל שלום,

שאלה בנושא "השפעת רמת חומציות הקרקע על נביטת זרעים" נענתה בעבר באתר.

להלן הקישור: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4943

בברכה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23587
01/12/2022
השפעת גלוקוז על צמחים בחושך
שאלה מספר 23587 - השפעת גלוקוז על צמחים בחושך

שלום רב!
בביוחקר שלנו רצינו לבדוק מה יקרה לצמח שיגדל ללא אור כלל ואנחנו ניתן לו גלוקוז כתחליף לאור כדי שימשיך להתקיים.
את הגלוקוז אנו ממיסים במים שאנו משקים את הצמח ואנו מצפים שהצמח כמו שהוא שותה את המינרלים כך יקלוט את הגלוקוז מהשורשים וימשיך להתקיים.
בניסוי המקדים שלנו אנו רוצים לגדל חיטה עד שתנבט לגובה של כעשרה ס"מ ואז ננכניס את הצמחים לחושך מוחלט ונתחיל להוסיף גלוקוז.
כמובן שיש ביקורת של עציץ בחושך ללא גלוקוז וכן צמחים באור עם גלוקוז ובלי גלוקוז.
רצינו שתבארו לנו את העניין האם התהליך שלנו נכון או שיש לעשות את הניסוי שבצורה שונה, כמו צמח אחר או צורות שונות של הוספת הגלוקוז, או סוג סוכר אחר.
בתודה מראש,
רותם אביאל ושאול!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לרותם, אביאל ושאול,


הרעיון שלכם נכון אבל, לצערי, הניסוי שלכם יכשל.
גלוקוז הוא חומר מזון לרוב האורגניזמים, כולל מיקרואורגניזמים רבים בקרקע. הוספת גלוקוז תגרום לגידול מואץ של חיידקים ופטריות שיהרגו את הצמחים.
אני הייתי נמנע מהוספת גלוקוז לחלוטין. לצמחים יש מאגרי גלוקוז גדולים בתוך התאים שלהם. הגלוקוז אגור בצורת עמילן.
 

הניסוי שאני הייתי מציע לכם הוא שונה:
א) שיתלו חיטה באדמה ועקבו אחר לוח הזמנים לנביטה. רישמו כמה זמן מאז ששתלתם עבר עד שנבטים התחילו לצוץ ומה קצב הגידול לאחר הנביטה, במשך כשבוע.
ב) העמידו ניסוי נוסף עם מספר עציצים (חישבו כמה חזרות דרושות). מצוידים במידע מסעיף א - העבירו עציצים עם נבטים לחושך שלושה ימים לפני הנביטה, יומיים לפני הנביטה, יום לפני הנביטה, ביום הנביטה, יום לאחר הנביטה, יומיים לאחר הנביטה, שלושה ימים לאחר הנביטה.
ג) היו מאוד סבלניים. צמחים רגישים מאד לאור כדי שהניסוי יצליח החושך צריך להיות מוחלט. לא להציץ!
ד) חשוב שלצמחים יהיו כמויות מים שוות במהלך הניסוי. ניתן לשים כל עציץ בתוך כלי המכיל מים. כמה מים? תצטרכו לקבוע לבד בניסוי המקדים (סעיף א).
ה) לאחר שבוע בחושך בידקו את התוצאות. רישמו מה השתנה במבנה הצמחים (אורך העלים, מספר העלים) ובצבעם. אני חושב שתראו דברים מעניינים.
אם תמצאו את הכיוון הזה  מעניין, יהיה שווה להשוות את התוצאות של החיטה לתוצאות של אפונה (שני צמחים עם תוכנית התפתחותית מאוד שונה).
אני מקווה שזה עוזר ואל תהססו לפנות אלי אם יש לכם עוד שאלות.
 

ד"ר ניר קרן
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית

23533
01/12/2022
מעכבים ומזרזים אנאורגניים
שאלה מספר 23533 - מעכבים ומזרזים אנאורגניים

שלום,


בהמשך לתשובתו של פרופ' עמרם אשל, ובמיוחד המשפט שלהלן:


לדעתי, הרבה יותר קל יהיה להדגים עיכוב או זירוז של נביטה ע"י מלחים אנורגניים (מלח בישול - מעכב, מלחי חנקן בריכוז מתאים – מזרזים):


רציתי לדעת:


1) מהם מלחי חנקן שפועלים כזרזי נביטה?


2) מהו טווח הריכוזים האפשריים של אותם מלחי חנקן שמתאימים לניסוי של בדיקת התופעה במעבדה בית ספרית?


3) זרעים של אילו סוגים של צמחים מתאימים יותר לניסוי כזה?



תודה,


סלי.


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,


מלחי החנקן שיכולים לשמש לזירוז נביטה הם חנקת אשלגן, חנקן סידן וחנקן אמון. הריכוזים המומלצים הם עד 5 מילימולר. צריך יהיה לבדוק לכל טיפוס של זרעים בניסוי מקדים מה הריכוזים המתאימים.

להדגמה יש להנביט על מצע עני כגון נייר סופג או צמר-גפן נקי. אפשר גם להשתמש בוורמיקוליט או פרלייט בתנאי שאינם מכילים תוספות דשן.


בחירת הזרעים איננה קלה כי כל סוג של זרעים מסחריים טובים שנמכרים לחקלאות או לגינון בדרך-כלל ינבטו בשיעור קרוב ל-100% גם ללא תוספות, אבל אפשר לבדוק. ייתכן שניתן למצוא זרעים קטנים (כגון חסה או עגבניות) שיגיבו יפה. לגבי קצב הנביטה קשה לדעת, כי הוא יהיה תלוי בטמפרטורה ובתנאי הארה.


אם אפשר, כדאי לנסות על זרעים של צמחי בר שניתן לאסוף בשפע בקרבת ביה"ס. העדיפות לזרעים קטנים (דגניים או מצליבים) ולא לזרעים גדולים (קטניות) שמכילים הרבה חומרי תשמורת וביניהם גם תרכובות חנקן, כך שצפוי שיגיבו חלש לתוספת חיצונית.


אין לאסוף זרעים של צמחי בר מוגנים או של אלה שגדלים בשמורות טבע!


עמרם



פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
23508
01/12/2022
חלודה
שאלה מספר 23508 - חלודה

שלום,

בסיר ה"פויקה" שלי נוצרה חלודה.

התפתח דיון בין החברים האם אפשר לבשל בו או לא.

אלה שהיו בעד הבישול אמרו שאין בעיה לאכול חלודה כי הגוף זקוק לברזל. לעומת זאת, אלה שהיו נגד הבישול בגלל החלודה אמרו שזה מסוכן לבריאות.

מי צודק ומה הנימוק המדויק?



תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שאלה מעניינת.

על פי המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) אין בעיה בריאותית לאכול חלודה. טעם האוכל יהיה כנראה מתכתי.

יום טוב

יורם


פרופ' יורם אפשטיין
רפואה
בית חולים שיבא

23484
01/12/2022
הבסיס הביולוגי למלח NaCl כמלח טוקסי
שאלה מספר 23484 - הבסיס הביולוגי למלח NaCl כמלח טוקסי
בעבודת הביוחקר - בדקנו את השפעת המלחים KCl ו NaCl על נביטת זרעי חיטה. ורצינו לדעת מהו הבסיס הביולוגי לכך שהמלח NaCl טוקסי. תודה רבה !
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


להלן קישור לתשובה בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5609

נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23451
01/12/2022
השפעת אור על פעילות חלזונות
שאלה מספר 23451 - השפעת אור על פעילות חלזונות

ידוע כי חלזונות פעילים בחורף בעיקר בשעות החושך. במחקר שעשו תלמידים הם ראו הבדל בפעילות החלזונות באור לעומת החושך. החלזונות היו פעילים יותר בחושך מאשר באור.


מחפשת מקור ספרותי המתייחס להשפעת האור על פעילות החלזונות, או הסבר כיצד האור משפיע על פעילותם. בתודה מראש

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

תשובתי כוללנית בלבד.אני לא בקי בספרות העוסקת בהיבטים אלה של השבלולים אך כהכללה, להרבה מאוד בעלי חיים יש מחזור יממתי: לא-פעילים ביום אך מגיחים לפנות ערב, וזאת בתנאי ששוררים תנאי סביבה מתאימים (כגון לחות באוויר או בקרקע); אחרים הם פעילי יום ולא פעילים בלילה. יש ספרות למכביר על מחזורי יממה בעולם החי, המתנהלים כשעונים מולקולריים פנימיים. בניסוי אפשר להפוך יום ללילה ולעקוב אחר פעילות השבלולים.

פרופ' יוסף הלר
מדעי הטבע/ אבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה
האוניברסיטה העברית

23444
01/12/2022
אנזימים בתפוחים משחירים
שאלה מספר 23444 - אנזימים בתפוחים משחירים

שלום,

לי ולחברה שלי יש עבודה בביוחקר בנושא השחרת תפוחים, גורמי ההשחרה, ואיך מיץ לימון מונע את ההשחרה.

המורה שלנו אמרה לנו למדוד את האנזימים שבתפוח אבל אנחנו לא ממש יודעות איך למדוד,השאלה שלנו בעצם היא:
איך מודדים את האנזימים?
ומה הוא הגורם המשפיע והמושפע

נשמח אם תענו לנו מהר אנחנו רק בהתחלה ומעלות השערות

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן תשובות בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5603

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5342

נשמח להמשיך ולסייע
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23447
01/12/2022
השפעת אקונומיקה על ורדים באגרטל
שאלה מספר 23447 - השפעת אקונומיקה על ורדים באגרטל
בניסוי שערכנו לבדיקת השפעת מספר טיפות אקונומיקה על אורך חיי הורד הקטוף באגרטל (נבדק ע"י זוית כיפוף הראש של הפרח), מצאנו שללא אקונומיקה כלל או בכמות מועטה מאוד של טיפות - לא היה כיפוף כלל, בכמויות בינוניות היה כיפוף, אך בכמות גדולה (80 טיפות ב-300 מ"ל)שוב לא היה כיפוף .ידוע לנו שאקונומיקה מונעת התפתחות חיידקים ומאפשרת הובלת מים בעצה, אך בכמויות גדולות אמורה לפגוע ברקמות חיות ,לכן אנחנו לא מצליחות להסביר את התוצאות שקיבלנו. האם יש סיבה שבגללה כמויות בינוניות של אקונומיקה לא מנעו את הכיפוף של הורד?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


תופעה אכן מעניינת ופורסמה לאחרונה גם על ידי חוקרים מקניה (ראו פרסום http://www.m.elewa.org/JAPS/2011/11.2/2.pdf) .
אבל משך חיי המדף נקבע לא רק על ידי כיפוף הראש אלא גם על ידי נשירת עלים ועלי כותרת והשחרת עלים. ישנה אפשרות שהריכוז של הגבוה של היפוכלוריט (החומר הפעיל באקונומיקה) גורם להפרעה בתהליכים פיזיולוגיים אשר גורמים לכיפוף אבל עדיין לא מאריך את חיי המדף של הורד.

ד"ר משה ראובני
המחלקה לפרחים וצמחי נוי, מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני

23424
01/12/2022
השפעות טוקסיות של מלח על תהליך הנביטה
שאלה מספר 23424 - השפעות טוקסיות של מלח על תהליך הנביטה

בתשובה לשאלתי הקודמת הפנתם אותי לתשובות המדברות שמלח יכול להיות טוקסי אך אין הסבר למה הוא טוקסי או מה גורם לתהליך הנביטה בכך שהוא טוקסי.


אשמח לתשובה לשאלה.


תודה מראש

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


מלח יכול להיות רעיל מלחץ אוסמוטי הכרחי לספיגת המים, וגם ע"י שיבוש חלבונים / אנזימים הדרושים לצמיחת הזרע.


פרופ' אלכסנדר לוין
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית

23401
01/12/2022
מקור הצבע של היהודי הנודד הארגמני
שאלה מספר 23401 - מקור הצבע של היהודי הנודד הארגמני

שלום,


יש לי בבית את הצמח היהודי הנודד הארגמני, שמתי לב שכאשר הוא נמצא בתנאי צל , צבעו משתנה מסגול- ארגמני לירוק, מכאן הסקתי שאין לצמח פיגמנטים סגולים אם כך, מה מקור הצבע הסגול?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

לצמח יהודי נודד יש פיגמנט סגול- אנטוציאנין המצוי ברקמת האפידרמיס של העלה. בעוצמות אור נמוכות יורד ייצור הפיגמנט ונחשף הכלורופיל המצוי ברקמה מתחתיו.
האנטוציאנין פועל בעלים לסינון הקרינה האולטרה סגולה, וייצורו תלוי בעוצמת הקרינה. כיוון שעוצמת האור יורדת, יש ירידה בייצור הפיגמנט כיוון שאינו נדרש יותר להגנה. מצד שני בעוצמת האור הנמוכה הצמח זקוק לכל האור לפוטוסינטזה והירידה באנטוציאנין ברקמת האפידרמיס מאפשרת ליותר אור להגיע לכלורופיל.

דודו


פרופ' דוד וייס
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית

23357
01/12/2022
השפעת סוכר על הארכת חיי מדף של פרח
שאלה מספר 23357 - השפעת סוכר על הארכת חיי מדף של פרח

שלום וברכה


במסגרת ביוחקר אנו בודקים את השפעת הסוכר על הארכת חיי הדף של פרח.


רצינו לבקש הפניה למאמר בנושא.


תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23334
01/12/2022
השפעת מים אפורים(של כביסה)על אורך גדילה ונביטת זרעי קטניות
שאלה מספר 23334 - השפעת מים אפורים(של כביסה)על אורך גדילה ונביטת זרעי קטניות
במסגרת ביוחקר בחרנו לעשות עבודה על השפעת מים אפורים(של כביסה)על אורך גדילה ונביטת זרעי קטניות. רצינו לדעת איפה אנו יכולות למצוא מחקרים מהימנים על הנושא ללא אינטרסים.
בנוסף, רצינו לדעת אם יש הבדל בכמות המלחים לפי סוגי אבקות שונות. בהנחה שאכן יש, איך הבדלי המלחים מתבטא בסוגי האבקות(אבקה מרוכזת, אבקה לא מרוכזת, אקולוגית, נוזלית)
תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן קישור לתשובה בנושא:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4758

נשמח להמשיך ולסייע,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23339
01/12/2022
פוטוטרופיזם
שאלה מספר 23339 - פוטוטרופיזם
אני לא מוצאת מאמר לפוטוטרופיזם כדי להכניס אותו לעבודת חקר שאני עושה . אם תוכל לשלוח לי מאמר לאמייל אני אשמח מאוד , תודה עדן .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


להלן קישורים בנושא:

http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma112.htm

http://www.snunit.k12.il/heb_journals/mada/255256.html

נמשיך לסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23313
01/12/2022
הצצה בנוריות
שאלה מספר 23313 - הצצה בנוריות
על הנוריות יש לטפטף מים כ12 שעות לפני מועד השתילה. אנו נבצע 4 טיפולים שונים על הנוריות. הראשון ללא שטיפה השני עם 6 שעות שטיפה השלישי 12 שעות והרביעי 24 שעות. השאלה שלנו היא האם זה ישפיע גם על הצימוח הוגטטיבי או רק על הפריחה?
תודה מראש,
עינת וליאור.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23269
01/12/2022
השחמה אנזימטית בתפוח עץ
שאלה מספר 23269 - השחמה אנזימטית בתפוח עץ

שלום,


מה שם האנזים שגורם להשחמה של התפוח?


מיהם הסובסטרט והתוצר בתהליך זה?


באילו פירות נוספים קיים אותו אנזים?


(השאלות הן לצורך חקר מדעי שמבצעים תלמידי)


תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23273
01/12/2022
הזרקת סוכרים לצמח
שאלה מספר 23273 - הזרקת סוכרים לצמח

לד"ר ניר קרן


שלום אנחנו רוצים לחקור במסגרת הביוחקר שלנו את ההשפעה של הזרקת סוכרים לצמח על גדילתו ויבולו. נשמח אם תוכל להפנות אותנו למידע לגבי איזה צמח כדאי לבדוק, לאן בדיוק כדאי להזריק ובאיזה ריכוז כדאי להזריק. האם ישנו סוכר מסויים להזרקה, או שכל סוכר מתאים?


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


ישנו מידע רב על נושא יצור והובלת סוכרים בצמחים. רובו באנגלית.

בקצרה, צמחים מייצרים גלוקוז ופרוקטוז ברקמות הירוקות שלהם כתוצאה מהפעילות הפוטוסינטתית.

סוכרוז (גלוקוז+פרוקטוז) הוא הסוכר המשמש להובלה בין רקמות הצמח . מהעלים לשורש לדוגמא.

לצמחים יש מערכת הובלה לסוכרים וחומרים אחרים הנקראת פלואם או שיפה בעיברית.

אם תרצו להוסיף סוכר לצמח תצטרכו להשתמש בסוכרוז ולהזריק אותו לשיפה. זו משימה בעיתית למדי וקשה לי לראות איך תוכלו לבצע זאת ללא עזרה של מומחה.

אפשרות שנייה היא להוסיף סוכרוז דרך מערכת השורשים. צמחים מסוימים, אך לא כל הצמחים, מסוגלים לספוג סוכר מהשורשים. צמח הארבידופסיס (תודרנית לבנה) מסוגל לעשות זאת. במידה ותנסו לעבוד בשיטה זו תצטרכו לשמור על תנאים סטריליים. הסוכר הוא מקור מזון מצויין לחידקים ופטריות שיהרסו את הניסויי.

הוספת סוכר למצע הגידול של ארבידופסיס מגדילה את קצב הגידול.

אני מקווה שתשובתי מספקת במידה ודרושת הבהרות אני אשמח לענות שוב ניר.



ד"ר ניר קרן
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית

23243
01/12/2022
השפעת אורכי גל שונים על ייצור כלורופיל
שאלה מספר 23243 - השפעת אורכי גל שונים על ייצור כלורופיל

שלום וברכה


תלמידי יב שלי רוצים לבצע עבודת חקר על השפעת אורכי גל שונים על ייצור כלורופיל בנבטי חיטהץ הם לא מצאו חומר שמתייחס לזה בד"כ מדובר על עצמת האור והשפעתה על ייצור הכלורופילץאשמח לקבל מידע אם אכן קיים קשר כזה.


תודה


רונית תשובה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


מצ"ב קישור לתשובה בנושא זה:

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3397

נשמח להמשיך ולסייע,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

דילוג לתוכן