ביולוגיה - 1
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
חקר אם יש קשר בין אי נביטת הצמחים מתחת לעץ האורן לתכונות העץ עצמו?
שלום,
להלן מספר תשובות מומחים בנושא עיכוב הנביטה בסביבת עץ האורן:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7652
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3578
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4535
בהצלחה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
עם אלו ריכוזים של דבש כדאי להתחיל לבדוק האם יש עיכוב של גדילת אי קולי או לא?
במקרה זה, הכי מועיל מבחינה לימודית להתחיל מטווח ריכוזים רחב ולמהול כל פעם ב- 5. בדבש טהור החיידק לא אמור לגדול אבל גם התוצאה שלילית חשובה. בשלב השני ניתן להתמקד ולעשות מיהולים של 1:2
ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
איזה מזון עובש מעדיף סוכר, מים, או חלבון בנוסף מזה נבגים. ומה ההבדל בין סוגי העובשים.
האם יש עובש שמעדיף להיות על לחם -עובש זקוק לפחמן וחלבון. בלחם יש סוכר שמספק את הפחמן אבל מאיפה הוא משיג את החלבון.
תודה איתמר נתן ויובל גור תכנית אמירים הרצוג מזכרת בתיה
מצורפים מספר קישורים לתשובות, שהתקבלו בעבר על ידיד ממוחים, הדנות בגורמים שונים המשפעים על העובש ומפנות למקורות מידע נוספים.
תשובות נוספות ניתון למצוא באתר "בשער ברשת" בעזרת חיפוש.
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5723
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4860
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4792
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3954
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5542
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4951
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
הנה כמה אפשרויות
CFTR- הגן שמקודד לחלבון תעלת הכלור CFTR בריאות ופגום בחולי ציסטיק פיברוזיס (CF). יש מגוון מוטציות עם תוצאות 'טכניות' שונות אבל כולן מסתכמות בתעלה פגומה ובהצטברות נוזלים בראות.
מידע נוסף על המוטציות השונות:
וגם
2. חלבון נוסף ששווה לבדוק הוא הגן לחלבון glucose-6-phosphate dehydrogenase שמוטציות מקושרות לרגישות לפול אצל יוצאי עיראק. לקישור http://ghr.nlm.nih.gov/gene/G6PD לרשימת מוטציות (בגוף הטקסט)- http://omim.org/entry/305900
3. גם המופיליה סוג A בהחלט רלוונטית (hemophilia A). לקישור http://ghr.nlm.nih.gov/condition/hemophilia
ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך
האם אחוז לחות גבוהה מגביר תהליך הפוטוסנטיזה?
באיזה אופן משפיע הלחות על התהליך?
שלום,
הלחות תשפיע בעיקר דרך מאזן המים. בלחות גבוהה הפיוניות עשויות (אם אין עקת מים מסיבות שונות) להיות פתוחות יותר מאשר בלחות נמוכה ולכן כניסת פחמן דו חמצני מהסביבה לחללי האויר בעלה תהייה טובה יותר ומכאן גם שיעור פוטוסינטזה גבוה יותר מאשר בלחות נמוכה.
מקווה שעוזר,
פרופ' אהרון קפלן
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית
תלמידי מבצעים ניסוי בו הם בודקים את השפעת האוקסין על התארכות הצמח.
כיצד מוסיפים את האוקסין?
אוקסין ניתן להמיס במים ולהוסיף לתמיסת המזון או מצע הגידול.
ניתן לגדל נבטים על צלחות מצע על בסיסי אגר ולהוסיף את תמיסת האוקסין לפני שהאגר מתקרר או לאחר מכן .
יש לחשב ריכוז סופי בהתאם לכמות המצע בו משתמשים.
פרופ' ניר אוהד
ביולוגיה מולקולרית ואקולוגיה של צמחים
אוניברסיטת תל אביב
בשאור מלבד לשמרים מתפתחים גם חיידקים לקטים. לכן זו מערכת עם מיקרואורגניזמים שונים (שמרים וחיידקים) ונחשבת לעשירה יותר מבחינת הטעם המתפתח בבצק.
אני מציע לקרוא את הספרות בנושא. ניתן לחפש באינטרנט תחת המושג: לחם שאור או Sourdough .
בהצלחה,
פרופ' יחזקאל קאשי
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
העמדנו ניסוי שבו הנבטנו חיטה, עדשים ואפונה. בבוקר - בראש כל נבטי החיטה הייתה טיפה של מים ואילו על שאר הנבטים לא הייתה טיפה. האם זה קשור למבנה הנבט (חד פסיגי) או לדיות מיוחד שיש בנבט החיטה לעומת הנבטים האחרים?
תודה
שלום רב
התופעה מכונה ״דמיעה״ (guttation) ואינה אפיינית רק לחיטה, אלא מוכרת במיני צמחים רבים. לדעתי הפרשת הנוזל שבה מדובר מתרחשת מאברים מיוחדים המכונים הידאטודות (hydathodes).
ניתן למצא פרטים על אברים מיוחדים אלו בספרים העוסקים באנטומיה של הצמח.
בברכה,
פרופ' שחל עבו
האוניברסיטה העברית
שלום,
מצ"ב קישורים לתשובות מומחים בנושא כפי שפורסמו בעבר:
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4066
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7098
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4699
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4870
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4274
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5687
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אני תלמידת כיתה יב' העושה ביוחקר בנושא תסיסת יין. אני צריכה לבדקו את הקשר בין ריכוזי השמרים לקצב התסיסה במיץ ענבים שנכין בעצממנו (נסחט ענבים) שאלתי מהי הדרך הנכונה לקביעת קצב התסיסה? כי ידוע לי שמסיסות הפחמן הדו חמצני במים גבוהה כך שייתכן מצב ובו כל מולקולת פד"ח שתתקבל בתסיסה תתמוסס במיץ ולא תפלט החוצה וגובה הקצף במבחנה לא ישתנה למרות שהתהליך יתקדם. האם רצויי למדוד את שינויי ה PH כתלות בתסיסה?
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער":
לתשובה מספר 1 ניתן ללחוץ כאן.
לתשובה מספר 2 ניתן ללחוץ כאן.
לתשובה מספר 3 ניתן ללחוץ כאן.
לתשובה מספר 4 ניתן ללחוץ כאן
בנוסף, מצורף מאמר שיוכל לעזור למצוא עוד חומר מדעי על הנושא.
בהצלחה במחקר,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
מה היא השפעת הנחושת על הארכת חיי המדף של פרחי נוי
מצורפת תשובה לשאלתך כפי שפורסמהבעבר באתר "בשער ברשת"
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7868
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום. אנחנו מתכננות ניסוי חקר לבגרות בביולוגיה ששאלת החקר היא "מהי השפעת אורכי גל שונים על קצב תהליך הפוטוסינתזה ?". וברצוננו לדעת אם זה אפשרי שנשתמש בצבע מאכל בצבעים שונים במים שבכוס הכימית בה נשים את המבחנות עם הצמח ושנאיר באור לבן על הכוס הכימית? או שמא ישנה דרך אחרת לבצע את הניסוי? תודה מראש, אור ניר ואורטל נאמן
מצורף לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער":
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7552
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5901
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3397
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7760
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב החלטנו לערוך ניסוי ביוחקר הבודק השפעת ריכוז סבון כלים על עיכוב התפתחות חידקי א.קולי שיערנו כי הסבון יפרק את דופן החידק , האם זה אכן מה שיקרה ואם כןכיצד הפירוק קורה .
נשמח לעזרה. תודה מראש ספיר, נוגה ונטלי
סבון כלים מכיל חומרים פעילי שטח שברמה כזו או אחרת נועדו להמס שומנים (הנקראים גם ליפידים). הממברנות של החיידק (לאשריכיה קולי ממברנה חיצונית וממברנה פנימית אשר בנויות בעיקר מליפידים ולכן חומרים פעילי שטח מערערים את יציבות הממברנות ופוגעים בתא במספר דרכים - למשל דליפת נוטריינטים, פגיעה ביכולת לייצר ATP וכו'). דווקא הדופן שבנויה מפוליסכריד ומקנה חוזר מכני לתא החיידק, יותר עמידה לחומרים אלה.
ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום, רציתי לשאול כיצד זמן חשיפת תרחיף שמרים לריכוז מלח נמוך משפיעה על קצב התסיסה של השמרים בריכוזי מלח גבוהים יותר לאחר מכן?
האם תאי השמרים נפגעים בכלל עקב חשיפה לריכוזי מלח ברמות שונות?
האם ייתכן כי גנים מסוימים מתבטאים בעקבות חשיפה ראשונית לריכוז מלח נמוך דבר המסייע לתאי השמרים להמשיך להתקיים ולבצע תסיסה גם בריכוזי מלח גבוהים יותר? או שמא מדובר בברירה טבעית של תאי השמר, ורק התאים העמידים לריכוז מלח גבוה שורדים ומבצעים תסיסה?
תודה מראש
תאי שמרים רגישים למלח בריכוזים מעל ל- 1.5% מלח. ישנם שמרים שעמידים בריכוזי מלח גבוהים (שמרים אוסמוטולרנטים). המלח משפיע על מערכות רבות בתא, פרט לאפקט הלחץ האוסמוטי שהוא יוצר, כגון על הרכב קרום התא – הרכב חומצות השומן.
ישנם הרבה גנים שמתבטאים עקב חשיפה למלח (כגון HAL1,2,3,4, and 5).
לא נראה לי שחשיפת השמרים לריכוז מלח נמוך תשפיע באופן ניכר (שיפור משמעותי) על העמידות של השמר הרגיל (כמו שמר המאפה Saccharomyces cerevisiae) על התסיסה בריכוז מלח גבוה (לא תהיה תסיסה!).
היות ומספר רב של מערכות וגנים מושפעים ממלח אי אפשר לעשות אדפטציה משמעותית לשמר לחיות ולבצע תסיסה בריכוזי מלח גבוהים. לכן משתמשים, או יכולים להשתמש, בשמרים אוסמוטולרנטים בתסיסות בהן ריכוז המלח גבוה.
להתראות,
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום במסגרת ביוחקר רצינו לבדוק כיצד משפיעה האנטיביוטיקה על נביטת הצמח? האם הוא מאריך חיים? ובאיזה צמח כדי לעשות את הניסוי?
שלום,
תנסו צמחי טבק או כל צמח עם זרעים קטנים.
האנטיביוטיות הממולצות kanamycin 100 mg/ml
Spectinomycin 50 mg/ml
Streptomycine 50 mg/ml
Ampicyline 150 mg/ml
בברכה
ד"ר עדי אבני
הפקולטה למדעי החיים/המחלקה למדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
להלן מספר תשובות בנוגעות לנושא האתילן.
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4103
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5735
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7861
בחיפוש הנושא באתר תוכל למצוא עוד תשובות שיוכלו לעזור לך.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אנו מבצעות ניסוי במסגרת הביו חקר. והניסוי הוא בדיקת גדילת החסה במתן מינונים שונים של דשן.אנו רוצות לבצע עוד ניסוי קטן שקשור בנושא,ורצינו לדעת אם צבע הצמח משתנה בהשפעת הכלורופיל בעקבות מינון שונה של דשן. (אנו מעונינות לבצע את שני הניסויים בשתיל החסה.)
בתודה מראש נועה כהן.
בתגובה לדשן כלשהו וחנקני בפרט, יהיה שינוי ברור בצבע – מבהיר (ירוק צהבהב) לירוק כהה, כתלות בהרכב המינרלים בדשן. למשל, אם יש די חנקן אך לא ברזל, תהיה תגובה לברזל וכה הלאה.
לכן, דשן מאוזן הוא כזה שיש בו כל הייסודות: חנקן, זרחן, אשלגן, ברזל, מנגן, אבץ, נחושת ומוליבדן. ההנחה היא שבמי ההשקיה (ובקרקע) יש די סידן, מגניון, גפרית, כלוריד ויסודות קורט אחרים.
אם רוצים לבצע בדיקה של מינון-תגובה למרכיב דשן כלשהוא, המדיום (הקרקע ותמיסת ההזנה) צריך להכיל את כל יתר היסודות החיוניים. כדי להשיג שליטה מלא על הרכב המצע, רצוי לבצע את הניסוי במצע שאין בו כלל היסודות הללו (כגון, חול או פרלייט) ולהוסיף את כולם (או חלקם).
בברכה,
ד"ר פנחס פיין
קרקע, מים וסביבה
מכון וולקני
השיטה בה בדקו את רמת הפד"ח בדיסקיות הבננה איננה נכונה.
קודם כל הדיסקיות מאוד קטנות 0.4 ס"מ ולא ברור איזה מדגם זה.
בשביל לבדוק פד"ח ברקמה צמחית הפד"ח צריך לבעבע לתוך תמיסת בסיס. הבסיס מתחבר עם הפד"ח ונוצר מלח. עודף הבסיס מטוטר ע"י חומצה ואז עושים את החישובים.
The determination of mixtures containing NaOH and Na2CO3 or Na2CO3 and NaHCO3 by titration is a common experiment in a Quantitative Analysis course. This determination can be adapted for the analysis of CO2 within a sample. The CO2 is released and absorbed in a solution containing excess NaOH. Titration with standard HCl leads to the determination of CO2 present in the sample.
טיטרציה של הנוזל בו היו הדיסקיות עם בסיס לא נותנת כל תשובה לגבי פד"ח
בברכה,
ד"ר עדנה פסיס
המחלקה לחקר תוצרת חקלאית
מכון וולקני
צוות בשער שלום, אני עושה עבודת ביוחקר על השפעת קפאין (ע"י קפה שחור) על קצב לב הדפניות בריכוזים שונים וכן רטלין רציתי לקבל ביסוס מדעי לעבודה האם קצב לב הדפניות מושפע מקפאין ורטלין.
תודה רבה
שלום,
להלן תשובה לשאלתך כפי שפורסמה באתר "בשער ברשת" בעבר.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
מצ"ב קישורים לתשובות מומחים כפי שפורסמו בעבר בנושאים הקשורים לשאלתך:
בעזרת חיפוש באתר תוכלי למצוא תשובות נוספות בנושא.
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7121
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5972
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5389
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4870
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4274
http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4066
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5800
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7130
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6097
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6023
בהצלחה
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
חברתי ואני עושות עבודת ביוחקר המתבסס על השאלה - איך משפיעים ריכוזים שונים של ריטלין על קצת פעימות הלב. אנו מבצעות את הניסוי על דפניות אך איננו יודעות באילו ריכוזים אנו אמורות להשהות את הדפניות מאחר והן יצור מיקרוסקופי, כדי שהניסוי יתבצע כראוי. נשמח לקבל תשובה בהקדם האפשרי.
תודה רבה מראש, טל
להלן תשובה לשאלתך כפי שפורסמה באתר "בשער ברשת" בעבר.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב.
אני מעוניין לערוך נבטי עם ג׳יברלין. ברצוני לברר מספר שאלות: האם הוא מזרז נביטה של זרעי חיטה? מה הן הכמויות בהן יש להשתמש? האם להשרות את הזרעים בתמיסה שלו (וכמה זמן אם כן), או לשים אותו ישירות במצע הגידול? תוך כמה זמן לערך הוא משפיע? באיזה ריכוזים להשתמש? נגיד גרם אחד לצלחת, או גרם ל-100 מ״ל?
תודה רבה, יותם.
שלום יותם,
להורמון ג'יברלין חשיבות גדולה ביותר בנביטה של זרעי דגניים, כולל זרעי חיטה. ג'יברלין מיוצר ע"י העובר בעקבות חדירת מים לזרע. ההורמון מופרש ע"י העובר ונע לשכבת תאי האלאורון שם הוא מפעיל מספר גנים כולל את הגן אלפא-עמילאז. גנים אלה מקודדים לאנזימים מקבוצת ההידרוליזות אשר מופרשים ע"י תאי האלאורון לאנדוספרם שם הם מפרקים את העמילן לגלוקוז והוא משמש לתזונת העובר המתפתח.
הבעיה בניסוי שאתה רוצה לערוך היא העובדה שהעובר עצמו מייצר ג'יברלין ואז לג'יברלין חיצוני לא תהיה השפעה משמעותית. הדרך לבצע ניסוי זה היא להנביט את הזרע בנוכחות מעכב סינתזת ג'יברלין, כמו פקלובוטרזול (10 מ"ג לליטר). חומר זה יעכב את ייצור הג'יברלין ע"י העובר ויעכב את הנביטה. במקרה זה למתן ג'יברלין חיצוני תהיה השפעה ברורה וחזקה על הנביטה (המעכב לא יעכב את פעולת הג'יברלין החיצוני, כיוון שהוא מעכב רק את ייצורו). אני מציע לך לערוך שלושה טיפולים, טיפול ביקורת ללא מעכב וללא ההורמון, טיפול ביקורת שלילית, רק עם מעכב וטיפול עם המעכב והג'יברלין (100 מ"ג לליטר).
בהצלחה,
פרופ' דוד וייס
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
מצורף בזה קישור לתשובות שהתקבלו ע"י המומחים אליו הופנו שאלות בנושא
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7282
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5798
בהצלחה בביוחקר
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
מצ"ב קישור להסבר מפורט שניתן ע"י מומחה באתר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
בניסוי מקדים לבדיקת השפעת הקפאין על נביטת זרעי מש חל עיקב בנביטה בהשקית הזרעים בקפאין . הph ההתחלתי של תמיסת הקפה היא 5 לאחר נביטה הph הוא 7 מהו התהליך המשפיע על שינוי הph?
שלום,
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.
בהצלחה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום, אני מעוניינת לעשות ביוחקר על השפעת ריטלין על קצב הלב של דפניות. רציתי לדעת אם כדאי לי לעשות את הביוחקר שלי על הנושא הזה, האם אגיע לתוצאות? האם התוצאות יהיו נראות לעין ומשמעותיות?שאני נכנסת לתהליך...? תודה רבה מראש, טל.
להלן תשובה לשאלה דומה כפי שפורסמה באתר "בשער ברשת" בעבר.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
במסגרת הביוחקר שאני צריך לעשות, עליי להכין ניסוי שיענה על שאלת חקר שהרכבתי. חשבתי על רעיון בעזרתו של רופא, שהרעיון מתבסס על בדיקת השפעה פיזית על חיידקים (E-coli). כלומר בדיקת תמותה/פגיעה של חיידקים בסיבוב בצנטריפוגה בזמנים ובמהירויות שונות. מעניין אותי לדעת האם הסיבוב עשוי לגרום נזק לחיידקים ואפשר לפגוע בהם בדרכים שלא בעזרת אנטיביוטיקה או חומר כימי. הקושי בו נתקלתי הוא שעליי לכתוב מה הבסיס הביולוגי במחקר זה. אשמח אם תוכלו לתת לי הסבר קצר ופשוט לבסיס ביולוגי אשר מדוע עשויה להיות פגיעה בחיידקים עקב סיבוב מהיר.
תודה גדולה.
בדרך כלל רוב החיידקים בטבע עטופים בדופן מאוד מאוד חזק שמגן עליהם מפני כוחות שנוצרים מצנטריפוגציה. אינני מכיר מחקר שמראה רגישות של חיידקים לכוחות צנריפוגציה.
לעומת זאת טיפולים פיזים אחרים כגון חימום תחת לחץ, הקרנה באור אולטרה סגול, חשיפת החיידקים לזרם חשמלי חזק, מכות חזקות בחלקיקים קטנים, או חשיפה להפרשי לחץ גבוהים מביא לידי מוות לחיידקים. אבל, יש לציין שתמיד אפשר למצוא קבוצה מאוד קטנה של שורדים. כמו כן לא כל זן של חיידקים רגיש באותה מידה לטיפול כל שהוא.
פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום, אני עושה ביוחקר על הקשר בין ריכוזים שונים של אקונומיקה לקצב תמותת חיידקי אי קולי הנמדד עי שיטת הדסקיות. מה הם הריכוזים של האקונומיקה שאני צריך להשתמש בהם בכדי לקבל תוצאות משמעותיות?
וכיצד האקונומיקה תשפיע על החידקים?
שלום רב,
רכוזים הגיוניים יהיו 0.1 מ"ג/מל (מיליגרם למיליליטר) ומטה.
כדאי לעשות מיהולים של 1:10.
כלומר ככה: 0.1 מ"ג/מל, 0.01מ"ג/מל , 0.001 מ"ג למל. ועוד ועוד
ד.א. 0.1מג= 100 מיקרוגרם.
בהצלחה,
ד"ר רבקה אופיר
המחלקה למיקרוביולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
כיצד ניתן לתכנן ולהעמיד ניסוי לחישוב קללוריות במזון במסגרת עבודת הביוחקר?
מצורף קישור לניסוי שבו מחשבים קלוריות לפי חישוב אנרגיית חום.
www.education.com/science-fair/article/bomb-calorimeter/
האם הניסוי כפי שמתואר בקישור הוא נכון ומדוייק?
תודה רבה,
דינה פליקוביץ'
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת באתר "בשער": לתשובה מספר 1 ניתן ללחוץ כאן. לתשובה מספר 2 ניתן ללחוץ כאן. לתשובה מספר 3 ניתן ללחוץ כאן. בנוסף, מצורף מאמר שיוכל לעזור למצוא עוד חומר מדעי על הנושא. בהצלחה במחקר, |
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום במסגרת ניסוי הביוחקר רציתי לשאול כיצד גז אתילן שמופרש מפירות ישפיע על נביטת השום
התלמידים זרעו חיידקים על מצע מזין, והניחו דסקיות הטבולות במיצוי של שום באתנול 99%. ריכוזי השום:100%, 50%, 25% 12.5%, 6.25%, וכן דיסקיות עם אתנול נקי (99%). התוצאות היו משונות, כי השום השפיע רק בריכוז השום הנמוך ביותר. ואילו בשאר הצלחות נוצרו מושבות ללא הילה כלל! האם יש לכם אפשרות להסבר לכך? יש לציין שכאשר מהלנו את השום נוצרה מעין התגבשות בתוך המבחנות. (גושים) נודה על תשובה מהירה!
שלום,
מצורפים בזאת שני מקורות מידע העשויים לתת הסבר לתוצאות שהתקבלו:
1. קישור לתשובת מומחה שהתפרסמה באתר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6130
2. מצורפת מצגת לעבודת ביוחקר בנושא שאלת החקר שלכם: לחץ כאן לצפייה במצגת.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
בניסוי הביוחקר שלנו עבדנו על תסיסה בשמרים אפייה. הגורם המשפיע היה ריכוזי גלוקוז שונים. ברצוננו לדעת: 1. מהי הסיבה לכך שבריכוזי גלוקוז גבהים 40% ומעלה קצב התסיסה ירד ולא עלה. 2. כמו כן במבחנה שנפקקה נותר מעט אוויר למעלה (כ-3 מ"ל) האם במהלך 10 דקות השמרים עברו מנשימה תאית לתסיסה או שביצעו במקביל?