ביולוגיה - 1

אאאא
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
24538
01/12/2022
השפעת СuSo4 על נביטה (אנזים עמילאז)
שאלה מספר 24538 - השפעת СuSo4 על נביטה (אנזים עמילאז)
ברצוני לשאול לגבי השפעת נחושת גופרתית (СuSo4) על נביטה של זרעי מש. ידוע לנו שהחומר משפיע על פעילות האנזים עמילאז אך לא מצאנו שום מקור מידע מהימן לגבי הנושא. האם באמת הСuSo4 פוגע בפעילות האנזים עמילאז ובכך גורם לפגיעה בתהליך הנשימה התאית והפקת האנרגיה לנביטה של הזרע? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24540
01/12/2022
השפעת ריכוז גלוקוז על נביטת חומוס וזרעי מש
שאלה מספר 24540 - השפעת ריכוז גלוקוז על נביטת חומוס וזרעי מש

שלום רב במסגרת עבודות חקר שאנו מבצעים עם תלמידי כיתה ט ערכנו ניסוי הבודק את השפעת ריכוז הגלוקוז במי ההשקיה על אחוז הנביטה בזרעי חומוס וזרעי מש התוצאות שהתקבלו היו: בריכוזים מעל 1% גלוקוז - היה עיכוב של הנביטה בזרעים ביחס לבקרה ואילו בריכוזים נמוכים מ-1% ראינו כי קיים זירוז בנביטה של הזרעים לעומת הבקרה לצערי לא הצלחנו למצוא מידע בנושא ואשמח להסברים .

תודה רבה בברכה סנדרה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24544
01/12/2022
שאלות בנושא עבודת הביוחקר העוסקת בהשפעת ריכוזי מיצוי שום על מידת התמותה בחיידקים?
שאלה מספר 24544 - שאלות בנושא עבודת הביוחקר העוסקת בהשפעת ריכוזי מיצוי שום על מידת התמותה בחיידקים?
חברתי ואני מעוניינות לשאול כמה שאלות: 1)האליצין שבשום מעכב את האינזימים ציסטאין פרוטאינז ואלכוהול דהידרוגנז שבתא החיידק. כיצד הוא מעכב אותם מבחינה כימית-מולקולרית? 2)מה תפקידם של האינזימים שבשאלה הראשונה בתא החיידק? 3) למה האליצין נוצר רק בעת פציעה ולא באופן תמידי?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24517
01/12/2022
NaNO3 כחומר משמר
שאלה מספר 24517 - NaNO3 כחומר משמר
שלום אנו עושות עבודת חקר על חומרים משמרים והחומר אותו בחרנו לבדוק הוא הניטראט NaNO3. אנו מתקשות להבין כיצד החומר משמר את המזון (הסבר ביולוגי), ומונע התפתחות של עובש וחיידקים על האורגניזם. בנוסף, ביצענו ניסוי בו שינינו את ריכוז הניטראט NaNO3 ואותו טפטפנו על עגבניות המצויות בתוך צלחות פטרי עם אגר. שמנו לב שכאשר ריכוז הניטראט היה גבוה התפתח עובש על האגר ולא על העגבנייה, ולעומת זאת ככל שריכוז הניטראט היה גבוה יותר, העגבנייה עצמה נשמרה יותר (התפתח עליה פחות עובש ומצבה היה יותר טוב). אנו מתקשות למצוא לתופעה זו הסבר ביולוגי. תודה רבה, נועה, שירלי ושני.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24519
01/12/2022
השפעת שמן אקליפטוס על חיידקי אי קולי
שאלה מספר 24519 - השפעת שמן אקליפטוס על חיידקי אי קולי

שלום,
במסגרת המחקר בנושא  - השפעת שמן אקליפטוס על חיידקי אי קולי, רציתי לדעת כיצד   לדלל את השמן כדי ליצור ריכוזים שונים, וגם לא באיזה ריכוזים צריך לפעול כדי שזה יעבוד.

תודה ויום נעים

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24528
01/12/2022
השחמה איזימטית בתפוח עץ.
שאלה מספר 24528 - השחמה איזימטית בתפוח עץ.
שלום וברכה אנו תלמידות כיתה י"ב ובמסגרת ביצוע הביוחקר נתקלנו במקורות סותרים באינטרנט. האם ההשחמה אינה מתרחשת בתפוח לפני החיתוך מכיון שאין מגע עם החמצן וכך הפנולים לא מתחמצנים ומשחימים או כמו שמצאנו במקור אחר שהפנולים בתוך התאים והאנזימים מחוץ לתאים ורק בשעת החיתוך הם נפגשים?(אם כן איפה נמצאים האנזימים? בנוזל הבין-תאי?) תודה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורף בזה קישור למספר תשובות בנושא  שהתקבלו ע"י מומחים 

לתשובה מספר 1 ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה מספר 2 ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה מספר 3 ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה מספר 4 ניתן ללחוץ כאן

בנוסף,  מצורף מאמר שיוכל לעזור למצוא עוד חומר מדעי על הנושא.

בהצלחה במחקר,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24489
01/12/2022
אוקסין
שאלה מספר 24489 - אוקסין

קראנו שהאור גורם לפירוק האוקסין. האם ככל שאעלה את עוצמת האור האוקסין יתפרק? האם יש לכם מאמרים בנושא? ידוע לי שאוקסין מביא להארכה של גבעולים. מהם הריכוזים האופטימלים לכך?
 תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

צורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא שיוכלו לענות על שאלותיך

 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4704

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=12

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7417

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7941

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8083

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8192
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24492
01/12/2022
ניסוי באללופתיה בשמן אקליפטוס
שאלה מספר 24492 - ניסוי באללופתיה בשמן אקליפטוס
שלום, אני עושה ביוחקר השנה, הנושא שלי הוא על אללופתיה בשמן אקליפטוס על נביטת זרעי חיטה. רציתי לדעת איזה ריכוזי כדי לבחור לניסוי. תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


מידע מורחב בנושא השמנים האתרים באקליפטוס ואללופתיה נמצא בקישורים המצורפים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4912

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7448

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7457 

 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24501
01/12/2022
נוגדנים לאנטיגנים ABO
שאלה מספר 24501 - נוגדנים לאנטיגנים ABO
מה ההסבר לכך שאדם בעל סוג דם A, למשל,נולד עם נוגדנים אנטיB. מקובל לחשוב שאנו נולדים עם פוטנציאל ליצירת נוגדנים ורק בחשיפה ראשונה לאנטיגן מתפתחת תגובה חיסונית ראשונית.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

תינוק נולד ללא הנוגדנים anti-A, anti-B (בהתאם לסוג הדם שלו).

האנטיגנים A ו- B  הנם סוכרים פשוטים ונפוצים בטבע: האנטיגנים מצויים על פני ווירוסים, חיידקים, ואפילו על זרעים ודגנים.

כאשר תינוק נולד, הוא נחשף בשימים ובשבועות הראשונים של חייו לאותם מרכיבים שמתחילים לאכלס דרכי הנשימה ודרכי העיכול העליונות. האנטיגנים על פני הווירוסים, החיידקים והמזון נושרים, חוצים את ריריות דרכי הנשימה ודרכי העיכול ופוגשים שם לימפוציטים. הלימפוציטים מזהים אחד או שני האנטיגנים (לפי סוג הדם) ומתחילים לייצר הנוגדן המתאים (אדם בעל סוג דם A מייתר anti-B וכו') כך שרק אחרי חודשיים-3 חדשים ניתן לזהות לראשונה הנוגדנים בדם התינוק.

(במקרה של אדם בעל סוג דם AB, אזי שני האנטיגנים מוכרים ללימפוציטים כאנטיגנים עצמיים, ואף נוגדן לא נוצר).

 

ד"ר מרטין אליס
מנהל המכון ההמטולוגי ובנק הדם
בית החולים מאיר

24502
01/12/2022
שאלה על חיידקי Staphylococcus Albus
שאלה מספר 24502 - שאלה על חיידקי Staphylococcus Albus
שלום רציתי לשאול האם בתאי החיידק Staphylococcus Albus יש קופסית? לא מצאתי מידע על כך באינטרנט תודה שקד
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

ראשית הבהרה - אני מניח שבקופסית כוונתך ל-Capsula?

שנית, השם המקובל יותר ל- Staphylococcus albus הוא Staphylococcus epidermidis סביר להניח שזו הסיבה שלא מצאת מידע.

ולגוף השאלה, אכן Staphylococcus epidermidis יודעים לייצר קופסית, גם מיני סטפילוקוקוס אחרים יודעים לייצר אותה אם כי נראה שלא כולם.

מידע נוסף ומפורט תוכל למצוא בקישור הבא:http://www.antimicrobe.org/new/b234.asp 

 

 

ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך

24505
01/12/2022
השפעת חומצה אסקורבית הנחשפת לאוויר על השחמת תפוח עץ ירוק
שאלה מספר 24505 - השפעת חומצה אסקורבית הנחשפת לאוויר על השחמת תפוח עץ ירוק

שלום, במסגרת הביוחקר אני בחרתי לחקור את השפעת החומצה האסקרובית הנחשפת לאוויר בפרקי זמן של 20 דקות על תהליך ההשחמה. חשפתי את החומצה(בריכוז של 1%) לאוויר כל 20 דקות סגרתי עד ל 120 דקות . כאשר שפכתי את החומצה המחומצנת קיבלתי תוצאות הפוכות להשערתי. מצאתי שהחומצה האסקורבית גם אם היא נחשפהה וגם אם לא היא גרמה לעיכוב תהליך ההשחמה. ציפיתי שהחומצה שנחשפה לפרקי זמן של 120 דקות ו- 80 דקות לא תעכב את תהליך ההשחמה ואני אראה השחמה של התפוח. בנוסף שמתי לב שכאשר שפכתי את החומצה המעט חום שהצטבר בזמן החלוקה לצלחות הבהיר (חלקים שהושחמו חזר לצבעו).בדקתי את ה Ph של החומצה והוא 3.
כיצד ניתן להסביר את התוצאות הנ"ל ? ואיך אני יכל להצליח את הניסוי שלי ע"פ ההשערה שלי ?
תודה רבה אשמח לתשובה.  
בברכה , איציק אברהם.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

איציק שלום,

לפי הבנתי, לא השגת את התוצאה הצפויה בגלל אי-התאמה בין הטיפול שנתת שהיה עדין מדי (חשיפה קצרה יחסית לאוויר, לא ברור באיזה תנאים) לבין שיטת הערכת הפעילות שהייתה לא כמותית ("עובד – לא עובד") ולא רגישה מספיק.

מצ"ב המאמר העוסק בקביעת תנאים לניסוי מהסוג הזה במסגרת הכשרת המורים באינדונזיה – כדי שיעשו אותו בכיתה. תתעלם מהצד החישובי (או שאל תתעלם אם זה מעניין אותך – אבל זה לא הכרחי לנו כעת). המאמר מראה כי אפילו ב-80 מ"צ ייקח יותר מ-10-11 שעות (600-700 דקות) כדי שריכוז החומצה יופחת לחזי מהערך ההתחלתי (half-time). אבל בריכוז שלקחת גם חצי ממנו  – 0.5% - הוא גבוה מאד וככל הנראה לא תראה הבדל במערכת הבדיקה הלא רגישה שלך. אם כי, גם במאמר הזה לא כל התנאים פורטו מספיק. בפרסומים אחרים ראיתי ערכים שונים של ה-half-time, אבל בכל מקרה, זמן החשיפה לאוויר שנתת היה לא מספיק כדי לגרום לאובדן משמעותי של כושר חיזור בתמיסת החומצה האסקורבית.

בנוסף, מצ"ב המצגת של (ככל הנראה) תלמיד/ה אשר עסק/ה בנושא דומה אבל שיטת המדידה שם הייתה יותר מתוחכמת וכמותית (ספירת טיפות של תמיסת ויטמין C – אצלם זה היה מיץ תפוזים – הנדרשת כדי לשנות את צבע הנוזל לרמה מסוימת).

 

על סמך כל השיקולים הנ"ל הייתי ממליץ כך לשפר את המערכת הניסיונית שלך:

1.      להפחית את ריכוז החומצה ההתחלתי ע"י מיהול של התמיסה של 1% שהייתה לך פי-10 או אולי אפילו פי-100.

2.      להעלות את משך החשיפה משעות לימים

3.      לשפר את מגע של התמיסה עם אוויר על ידי שפיכת תמיסת החומצה האסקורבית לכלי שטוח ורדוד (נגיד, צלחת/ות פטרי) ומדי פעם לנער אותם בזהירות ובעדינות. כדי להימנע משינוי בריכוז החומצה עקב אידוי המים כדאי לסמן את רמת הנוזל ההתחלתי ולהוסיף מים נקיים (אך לא את תמיסת החומצה! – החומצה לא מתנדפת, רק המים) עד הרמה ההתחלתית.

4.      אפשר היה לחשוב על דרכים נוספות להגביר את חמצון החומצה כמו הוספת חומרים מעודדי חמצון (כגון מלחי נחושת או ברזל, וכו') אבל הייתי מסתפק במה שתיארתי לעיל, לפחות בהתחלה.

5.      להפוך את מערכת מדידת הפעילות שלך לכמותית. לצורך כך, במקום פרי התפוח הייתי משתמש במיץ תפוח סחוט שגם לו נותן לעמוד זמן מה במגע עם אוויר כדי שישחים, אך שלא יתסוס ולא יתעפש  – אולי מספר שעות. אז, כמו שבמצגת, אפשר לספור כמה טיפות של תמיסות חומצה אסקורבית שונות נדרשות כדי להביא את המיץ לצבע מסוים אחיד.

6.      בבדיקה עצמה הייתי משווה בין תמיסה שהוכנה מיד לפני הבדיקה לתמיסה שעמדה חשופה יום אחד, יומיים וכד', וסופר כמה טיפות של כל תמיסה צריך כדי להביא את המיץ לאותה רמה של צבע.

 אני בעצמי לא עשיתי ניסוי כזה ולכן לא יכול להמליץ בדיוק איזה ריכוז לקחת, כמה זמן להחזיק ואיך בדיוק להכין את המיץ הכהה, וכו'. יתכן ותצטרך לעשות ניסויים הקדמיים כדי להגיע לצירוף תנאים מיטבי. אבל בשביל זה עושים את הפרויקט, לא?

 אם ייצא משהו מעניין אשמח לשמוע (כלומר לראות את הדיווח). ואם צריך יהיה עוד לחשוב ביחד, אל תהסס לשאול.

   בהצלחה! 

 

ד"ר ויקטור רודוב
מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני

24506
01/12/2022
תוצאות ניסוי ביוחקר
שאלה מספר 24506 - תוצאות ניסוי ביוחקר
במסגרת לימודי ביולוגיה עשינו ניסוי הקשור לעבודת הביוחקר. לאחר שבדקנו את השפעת ריכוז המלח בתמיסה על שיעור נביטת זרעי עדשים ערכנו ניסוי נוסף לבדיקת השפעת הPH על הנביטה. הנבטנו בשלוש דרגות PH שהן : 2,7,10. השערתנו הייתה שבדרגה 7 ינבטו הכי הרבה זרעי עדשים אך למעשה נבטו רק ב- 10 PH חלק מהזרעים ואילו בPH7וPH2 לא נבטו כלל. האם יש לכך הסבר ביולוגי? בתודה גל ינקוביץ'
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,
בקישור המצורף תוכלו למצוא תשובת ממוחה העונה לשאלתכם

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4943

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24508
01/12/2022
סוגי פטריות בלחם
שאלה מספר 24508 - סוגי פטריות בלחם

שלום רב, אנחנו תלמידי נחשון עושים ביודע על התפתחות עובש התפתחות פטריות על לחם. אחת מהשאלות שלנו הייתה מה היא השפעת הלחות על התפתחות עובש בלחם, בסוף הניסוי ראינו שהתפתחו מספר סוגים של פטריות בצבעים שונים על לחם, צבעים: צהוב, כתום, שחור, לבן וירוק, התקשינו למצוא את סוגי הפטריות השונות. תוכלו לעזור לנו בבקשה למצוא את סוגי הפטריות.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לתלמידי נחשון,

הצבע בלבד אינו מספיק בדרך כלל לקביעת מין העובש.
להלן סיווג לפי התמונות שנשלחו.

בברכה,

פרופ' עמיר שרון
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

24482
01/12/2022
תוצאות ניסוי לא ברורות-צמיחת שורשים בהשפעת אוקסין
שאלה מספר 24482 - תוצאות ניסוי לא ברורות-צמיחת שורשים בהשפעת אוקסין
שלום, אני כרגע עובד על הביוחקר שלי בנושא "הקשר בין ריכוז אוקסין להתארכות שורשים ונצרונים בזרעי עדשים" ע"פ מקורות ספרות שונים גילינו כי מריכוז אוקסין של 10^-5 ועד 10^-13 אנו אמורים לצפות להתארכות רציפה(או לפחות לאורך קבוע) בריכוז של 10^-3 ועד ריכוז של 10^-5 ציפינו להתעכבות צמיחה. תוצאות הניסוי הראו כי מריכוז 10^-5 ועד ריכוז 10^-7 אכן ישנה התארכות באורכי השורשים. אך מריכוז 10^-7 עד ריכוז 10^-9 ישנה התעכבות בצמיחה. (אורכי השורשים האורכים ביותר נמדדו ב10^-7) רצינו הסבר אפשרי לתופעה זו מכיוון שאין ביכולתנו להסבירה. תודה רבה, נתאי ואופק
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום לנתאי ואופק

לתגובת שרשים לאוקסין יש עקומת אופטימום ובריכוזים נמוכים מאד הוא לא מעודד כמו גם בריכוזים גבוהים מאד הוא מעכב.

תהליך ההתארכות בשורש קשור גם להורמון אתילן וכדאי לבדוק אם הסגירה של המיכלים אינה מאפשרת אוורור שיכול להשפיע . יש מידע בספרות על ההשפעה המשולבת של שני ההורמונים

מקווה שהמידע יעזור

בברכה

פרופ' מאירה זיו
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה
האוניברסיטה העברית

24483
01/12/2022
שאלת המשך לשאלות על ניסוי הדיות.
שאלה מספר 24483 - שאלת המשך לשאלות על ניסוי הדיות.

את הניסוי ערכנו בצורה הבאה: מילאנו 5 אמבטיות זכוכית בכ150 מ"ל מתילן כחול, כאשר כל אמבטיה הצבנו מול מנורת הלוגן במרחק שונה ומדדנו את עוצמת האור בנקודה זו. עוצמות האור הן 2000, 1600, 600, 300 ו180 LUX. (הגברת עוצמת האור אינה לוותה בעליית הטמפרטורה.) לכל אמבטיה הוכנסו בבת אחת 3 פטוטרות סלרי. בתום המתנה של 30 דקות, הוצאנו את כל הפטוטרות מכל האמבטיות וחתכנו אותן מלמטה (צבוע ביותר) במרווחים של ס"מ, עד שהפסיקו להופיע נקודות כחולות המעידות על מעבר מתילן בצינורות העצה. אני מזכירה את התוצאות - התקבל כי הדיות הרב ביותר התרחש בעוצמת אור של 1600 LUX, ולאחר מכן התרחשה ירידה עקבית בשאר עוצמות האור. השאלה היא האם ישנה עוצמת אור מסויימת בה מתרחש דיות ובעוצמות אור גבוהות יותר הפיוניות נסגרות. נשמח לתשובה, תודה רבה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

עוצמות האור בהם השתמשתם אינן גבוהות כלל (העוצמה הגבוהה ביותר  בה השתמשתם 2000 lux  היא אחת חלקי חמישים מעוצמת אור השמש) לכן לדעתי לא הגעתם לתחום הרוויה של האור ולא עוצמת האור היוותה גורם מגביל  בניסוי שלכם.

מנורת הלוגן פולטת חום רב וקרובה כדי לחזק את עוצמת האור סביר להניח שחימם את האוויר סביב העלה (שינוי טמפ' ולחות יחסית משפיעים מאד על הטרנספירציה),

מסיבות אלו אני סבור שראיתם תגובה שאינה קשורה לאור.

בכל מקרה לשאלתכם, הפיוניות מגיבות בצורה חיובית לאור ומעלות את מוליכותן עד עוצמות אור גבוהות (אם כי איני בקי ברגישות האור של פיוניות צמח הסלרי).

בברכה

ד"ר מנחם מושליון
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית

24485
01/12/2022
ריכוזי מלח אופטימליים להנבטת חיטה
שאלה מספר 24485 - ריכוזי מלח אופטימליים להנבטת חיטה

התחלתי ביוחקר ורציתי לדעת מה הם הריכוזים האופטימליים להנבטת חיטה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב להלן תשובות מומחים בנושא .

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8097


 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24487
01/12/2022
השפעת שמן אתרי על תהליך התאבדות התא בחיידקים (אפופטוזיס)
שאלה מספר 24487 - השפעת שמן אתרי על תהליך התאבדות התא בחיידקים (אפופטוזיס)

שלום אני עושה ניסוי בביוחקר על השפעת שמן אתרי על חידקיי סטרפטוקוקוס. אני מעוניין לדעת כיצד השמן גורם להתרחשות תהליך האפופטוזיס

תודה אבי ומתן

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 


בקישור המוצרף תוכלו למצוא תשובת מומחה העונה על שאלתכם.
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4688

בהצלחה.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24488
01/12/2022
השפעה של גופרית להתפחת שמרים
שאלה מספר 24488 - השפעה של גופרית להתפחת שמרים
שלום רב, מאוד אשמח לדעת מה הקשר והאם קיים בכלל בין גופרית להתפחה מהירה של בצקי שמרים? כעת אני התחלתי לנהל סדנאות אפייה ובישול לילדים, נוער ובוגרים. אני בעיקר עושה דגש על אפייה מבצקי שמרים, אך דבר אחד אינו ברור לי. קיימת כיום דעה רווחת כי אם להניח קופסת גפרורים מעל הניילון שמכסה את קערת הבצק, כך הבצק יתפח מהר יותר. אני אישית לא רואה הגיון בטענה זו ולא הצלחתי למצוא שום פיסת המידע (בשלוש שפות: עברית רוסית ואנגלית) התומך בקביעה זו. חשוב להדגיש שאין כל מגע בין קופסת הגפרורים בבצק או באוויר הבא במגע עם הבצק, אלא קופסת הגפרורים מונחת מעל הניילון שמעל הקערה ושאינו נוגע בבצק. יש טוענים כי בצורה כזאת הבצק תופח מהר הרבה יותר. מניסוי שערכתי לא מצאתי כל שינוי בין התפחה עם קופסת הגפרורים להתפחה בלעדיה. אשמח מאוד לקבל תשובה על מנת להעביר את הסדנאות ולדעת לענות לשאלה זו לכל המשתתפים. תודה מראש!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום רב להלן תשובת ממוחה כפי שניתנה בעבר לשאלתך:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5806
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24452
01/12/2022
שאלה בנושא ניצול סוכרים ע"י שמרים
שאלה מספר 24452 - שאלה בנושא ניצול סוכרים ע"י שמרים
שלום רב. תלמידים שלי עושים עבודת מחקר בנושא ניצול סוכרים ע"י שמרים. הם בדקו את קצב הנשימה בשמרים כאשר בכל פעם השתמשו במקור אנרגיה אחר, גלוקוז וסוכרוז. התלמידים שערו כי קצב הנשימה על גלוקוז יהיה גבוה יותר מזה שעל סוכרוז. הניסוי נעשה מס' פעמים ובכולם קיבלו קצב גבוה יותר בסוכרוז. מה יכול להיות ההסבר לתופעה זו? בתודה משה אהובה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב להלן תשובת ממוחה כפי שניתנה בעבר לשאלתך:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24453
01/12/2022
השפעת יוד על חיידקים - הרחבה
שאלה מספר 24453 - השפעת יוד על חיידקים - הרחבה
שלום , שלחנו אליכם שאלה בנוגע להשפעת יוד על חיידקי אי קולי , קיבלנו תשובות טובות אך היינו רוצים לדעת קצת יותר לעומק מהי השפעת היוד על החיידקים- על אילו תהליכים בחיידקים היוד משפיע וכיצד, כיצד היוד לא פוגע בתאי הגוף אם מורחים אותו על הפצע, האם ליוד השפעה זהה על חיידקי גראם + וגראם -? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הטיפול נחשב יעיל נגד חיידקים גרם חיוביים וגרם שליליים כאחד, כמו גם נגד טפילים חד-תאיים וכו' - הוא אינו ספציפי מאד אבל היות ושכבת העור החיצונית מלאה תאים מתים גם כך ומתחדשת מהר, הפגיעה בתאי העור בדרך כלל זניחה.

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6132

 

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24455
01/12/2022
השפעת סודיום בנזואט כחומר אנטי בקטריאלי ברמות PH נמוכות
שאלה מספר 24455 - השפעת סודיום בנזואט כחומר אנטי בקטריאלי ברמות PH נמוכות
אנו מעוניינים לבחון השפעת סודיום בנזואט על גידול חיידקים וקראנו שהשפעתו היא בPH נמוך מ3.5. כמו כן, קראנו שמזונות רבים שנמצאים בתנאי שימור נמצאים בPH בטווחים הללו. האם זה אפשרי לצרוך מזון כל כך חומצי? האם זה לא עושה נזק? האם החיידקים לא מתים גם כך ברמות הPH הנמוכות הללו? רצינו לבחון את ההשפעה של החומר הזה על אי קולי, האם חיידקים אלה לא ימותו בגלל הPH הנמוך ללא קשר לנוכחות הסודיום בנזואט? תודה מראש חן ויעקב
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,
להלן קישור לשאלה בנושא שנשאלה ונענתה ע"י מומחה:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8055
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24456
01/12/2022
יציאת mRNA מהגרעין
שאלה מספר 24456 - יציאת mRNA מהגרעין
מהו ההסבר ליציאת mRNA מהגרעין לציטופלסמה ולריבוזומים? תודה7
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הרנא שליח עובר תהליכי עיבוד בגרעין, בסוף התהליכים האלה הוא הופך מקדם-רנא שליח לרנא שליח בוגר. בשלב הזה יש עליו חלבונים שממוקמים במקומות בהם הרנא עבר עיבוד.

אחד מאתרי העיבוד נמצא בקצה ה5' של מולקולת הרנא שעובר תהליך הוספה של מבנה CAP (כובע). אל ה-CAP  נקשרים חלבונים ספציפיים.

בדיפוזיה מולקולת הרנא הבשלה נעה בתוך הגרעין עד שהיא מגיעה לתעלות הממוקמות בממברנת הגרעין (תעלות ממברנת הגרעין). החלבונים שקושרים את מבנה ה-CAP נקשרים לתעלה. התעלה נפתחת ומאפשרת למולקולת הרנא לעבור מהגרעין לציטופלזה.

בציטופלזה הרנא שליח נקשר לשתי תת היחידות של הריבוזומים שסורקים את המולקולה במורד בזרם מה-CAP עד שהם מגיעים לקודון תחילת התרגום לחלבון (תמיד מתיונין), מימנו הריבוזום קורא את הנוקלאוטידים בשלשות (קודונים) ויוצר חלבון.

 

בהצלחה

פרופ' גיל אסט
המחלקה גנטיקה מולקולארית של האדם וביוכימיה
הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר
אוניברסיטת תל אביב

24460
01/12/2022
האנזים אוקסידאז בבננה
שאלה מספר 24460 - האנזים אוקסידאז בבננה
שלום אנחנו עושות ביוחקר בביולוגיה על פירוק הויטמין סי ע"י האנזים אוקסידאז שבבננה. לא הצלחנו למצוא חומר על השאלות הבאות, נשמח אם תעזרו לנו :) מה התועלת של האנזים אוקסידאז בבננה? (למה יש את האנזים הזה) ואיך הוא לא מפרק את הויטמין סי שבבננה? תודה רבה :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24461
01/12/2022
ביוחקר בנושא הזדקנות פרחים
שאלה מספר 24461 - ביוחקר בנושא הזדקנות פרחים
שלום, אני תלמידת יב ואני וחברותיי עושות ביוחקר. שאלת החקר שלנו היא: מהי השפעתם של ריכוזים שונים של אנטיביוטיקה על הזדקנות פרח הציפורן? לצורך ניסוי זה אנחנו עושות ניסוי מקדים. שאלת החקר של הניסוי המקדים היא מהי השפעת סוגי אנטיביוטיקות שונים על קצב הזדקנות פרח הציפורן. בניסוי במקדים יש לנו ארבעה סוגי אנטיביוטיקה (פניצילין, טטרקצילין, סולפה ומוקסיפן). הבעיה שלנו היא שאיננו יודעות מהו הריכוז הממוצע שהאנטיביוטיקה משפיעה על הצמח. כלומר מהו טווח הריכוזים שבהם האנטיביוטיקה תשפיע במידה מסוימת על הזדקנות הצמח ומצד שני לא תהרוג אותו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24467
01/12/2022
ניסוי בעובש
שאלה מספר 24467 - ניסוי בעובש
 
שלום רב, בדקנו באיזה ממרח מתפתח יותר עובש וגילינו שהממרח הוא חומוס. אנו לא יודעים להסביר מסת הלחם עם החומוס ירדה ככל שהתפתח העובש. ציפינו שתעלה. האם תוכלו להסביר לנו? תודה מראש, שיר, מאיה והודיה

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24449
01/12/2022
השפעת מלח על שמרים
שאלה מספר 24449 - השפעת מלח על שמרים
במסגרת הביו חקר שלנו העוסק בקשר בין ריכוז המלח NaCl לנשימה תאית בשמרים, בתוצאות הניסוי מצאנו כי בריכוז נמוך של מלח הייתה פליטה של פד"ח רבה יותר לעומת 0% מלח. מה ההסבר הביולוגי לתופעה? לאילו תהליכים ביולוגיים נדרש המלח בתאים השמרים ? נשמח לקבל מקורות מידע. בתודה רבה מראש, אוריאן, ליגד ושליו מתיכון אחד העם פ"ת.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום, 
מצורפת תשובה שפרסמ באתר לגבי תהליך הנשימה התאית בשמרים


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7879
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24450
01/12/2022
השפעת סבון על קרום התא
שאלה מספר 24450 - השפעת סבון על קרום התא
רצינו לדעת: אם הסבון הורס את קרומי תאי החיידקים באמצעות המסת השומנים שלהם בקרום התא, כיצד הוא לא הורס את התאים בעור של בני האדם המשתמשים בו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

הסבון הורס את תאי העור על ידי המסת השומנים בקרום התא באופן דומה לפעולתו בחיידקים. ואכן התגובה של העור לסבון בבני אדם שונים היא שונה וישנם בני אדם שרגישים לסבון. גם השימוש בסבון בתכיפות מזיקה לעור.

 

לשכבת העור בבני אדם יש מבנה המונע נזק חריף משימוש בסבון ותוכל לקרוא על כך באינטרנט.

לסיכום, סבון גורם להמסת השומנים בקרום התא בחיידקים או בתאי עור.

 

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

24430
01/12/2022
השפעת קפאין כמעכב עכל נביטת זרעי עדשים
שאלה מספר 24430 - השפעת קפאין כמעכב עכל נביטת זרעי עדשים
שלום יש לי תוצאות של ניסוי,שבו בדקתי ריכוזים שונים של נביטה והשפעות שטח פנים על נביטת זרעי עדשים בתוצאות התגלה שקפאין משמש כגורם מעכב לא הבנתי איך? ואשמח אם תשלחו לי מאמרים בנושא גורמים מעכבים תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה שאלה בנושא 

בהצלחה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24433
01/12/2022
בהמשך לשאלה הקודמת..
שאלה מספר 24433 - בהמשך לשאלה הקודמת..
שלום רב, דבר ראשון תודה רבה על התשובה המהירה שלכם על שאלתי. דבר שני, עקב התשובה עלתה לי שאלה, האם רמת האלקרוסטטיות משפיעה על קצב גידול העובש? האם ככול שרמת הסטטיות גבוהה יותר כך זה משפיע על קצב גידול הפטריות? אם התשובה היא כן האם אני יכולה לעשות את הניסוי הזה בזמן ממושך של שבוע וכבר לראות תוצאות או שזה ניסוי ארוך שלוקח זמן רב? דבר שלישי, על מנת לקבל פטריות יצרתי בעזרת לחם עם מים עובש, אך על הלחם יש סוגים שונים של חיידקים ופטריות, איך אני יכולה להבדיל בין הפטריות לבין החיידקים? והאם סוג הפטריה משנה בשביל הניסוי? הרי יכול להיווצר מצב שאותו סוג פטריה גדל בעיקר על הלחם וקשה לו יותר להתפתח על משטחים שונים.. או שזה לא משנה בכלל? אשמח לתשובה מהירה! ותודה רבה רבנ על תשובתכם הקודמת היא עזרה לי מאוד! כל טוב, מוריה כהן.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 

קיימים שלושה שלבים בגידול העובש/הפטריה:

(א)   שלב הגעת הנבגים למצע, (ב) שלב התבססות והנביטה, (ג) שלב גידול התפטיר.

המטענים האלקטרוסטטיים מתקשים לשלב הראשוני בלבד. כאשר הנבגים נתפסים על-גבי המצע קיימת חשיבות למזון שמאפשר להם לגדול.

לגבי סוגים שונים של עובש/פטריות – נדרש ציוד מיקרוסקופי בכדי להבחין בכך וההגדרה אינה פשוטה. יש לציין, צבע וצורה אינם בהכרח מעידים על מינים שונים, אלא (ובדרך-כלל) מעידים על שלב במחזור החיים. התפטיר משנה את מיקרו-המבנה שלו במהלך הגידול ובשלב מסוים הוא מוציא את גופפי הרבייה שלו (מנבגים) שצורתם וצבעם שונה לחלוטין. כך למשל, נוף ירקרק משתנה לנוף שחרחר עם התקדמות הגידול.

לצורך זיהוי חיידקים נדרש כבר מיק' משוכלל ומומחיות ולפיכך כדאי להתרכז בפטריות/עובש שנראים לעין ומרתקים בבינוקולר פשטני. ניתן להסתכל על ההתפתחות תחת מיקרוסקופ סטריאוסקופי באופן רציף.

 

בברכה

 

ד"ר עוז גולן
הנדסת חומרים
אפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב

24434
01/12/2022
חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שאלה מספר 24434 - חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שלום רב קבוצת תלמידים עורכת ביוחקר בנושא השפעת ריכוז חיידקי ניטריפיקציה במים המכילים אמוניה על קצב צמיחת צמחי מים. התלמידים בודקים האם ריכוז גבוה יותר של חיידקים יגרום לכך שהחיידקים יהפכו את החנקן שבאמוניה זמין לצמח ויגבירו קצב צמיחתו. שאלתנו, באיזה ריכוז יש להכין את האמוניה במים כך שתהיה בריכוז גבוה מהמותר למי שתייה אך עדין המים לא יהיו רעילים עבור הצמחים (מדובר בצמחי מים). הצלחנו למצוא במקור מידע את הריכוז 0.07% אמוניה, האם בריכוז כזה המים נחשבים מזוהמים? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24435
01/12/2022
ביוחקר- תסיסה אנארובית של שמרים
שאלה מספר 24435 - ביוחקר- תסיסה אנארובית של שמרים
אני עושה ביוחקר ושאלת החקר שלי היא השפעת טמפ' על עוצמת תסיסת השמרים. רציתי לדעת להשערה שלי באיזה PH השמרים יבצעו תהליך תסיסה טוב יותר ואם אפשר לקבל מאמרים ואתרים בנושא. תודה לכל העוזרים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן קישורים לתשובות מומחים שניתנו בעבר ויכולות לענות על שאלתך:


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7730

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5441

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7460

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24438
01/12/2022
השפעת קפאין על נשימת שמרים
שאלה מספר 24438 - השפעת קפאין על נשימת שמרים

שלום רב, קראתי את תשובותיך הקודמות. ערכנו ניסוי הבודק השפעה של כמויות שונות של קפה שחור על נשימת שמרים. התוצאות הראו שיש השפעה וקצב הנשימה (גובה קצף) עלה עם העליה בכמות הקפה. בתשובות הקודמות התייחסת להשפעת הקפאין כגורם לשמרים להתנהג כאילו הרעיבו אותם. האם יש קשר בין השפעה זו לנשימה תאית? אנו מתקשות להסביר את הקשר והבסיס הביולוגי לכך. נודה לעזרתך.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

נכון, קפאין גורם לשמרים לחוש כאילו הם מורעבים, משום שהוא מעכב פעילות של חלבון ספציפי שמדווח לתא על שובע.

בהתייחס לשאלה: מחד, בהחלט ייתכן שמצב השובע התאי משפיע על קצב הנשימה. מאידך, הניסוי שלכם כלל אינו מוסבר ברמת פירוט שמאפשרת לנתח מה קרה.

בין השאר, בקפה שחור יש עוד מרכיבים מלבד קפאין, וגם גובה הקצף יכול להיות תוצאה ישירה של כמות הקפה ללא קשר לקצב נשימה של השמרים.

 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

24441
01/12/2022
השפעת יוד על חיידקים
שאלה מספר 24441 - השפעת יוד על חיידקים
שלום אני עושה ביוחקר בנושא השפעת יוד על חיידקי E.coli רציתי לשאול אם למישהו יש הסבר ביולוגי בקשר להשפעת היוד על החיידק . תודה לעונים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער":

 

תשובה 1
תשובה 2

תשובה 3 

בהצלחה, 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24444
01/12/2022
פוליפנול בקפאין ונביטה
שאלה מספר 24444 - פוליפנול בקפאין ונביטה

מהיא השפעת הפוליפנול שבקפאין (הבנתי שקפאין מכיל פוליפנול) על נביטת צמחים? ואיך זה נגרם? תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
 
 

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה שאלה בנושא 

בהצלחה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24445
01/12/2022
בסיס ביולוגי לשאלת חקר
שאלה מספר 24445 - בסיס ביולוגי לשאלת חקר
שלום, שמי נטע לוי ואני תלמידת כיתה יב במגמת ביולוגיה. השאלה הנוספת בעבודת החקר שלי היא "מה הקשר בין ריכוז הקפאין לגדילת זרעי מש?" לאחר שהשאלה נשלחה לבדיקת המפקחת נאמר לי ולקבוצתי כי הבסיס הביולוגי להשערתנו אינו ברור. שאלתי היא האם תוכלו לעזור לנו למצוא בסיס ביולוגי מתאים לשאלה זו? תודה מראש, נטע לוי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24417
01/12/2022
השפעת עוצמת אור על התפתחות ניצנים בתפוחי אדמה
שאלה מספר 24417 - השפעת עוצמת אור על התפתחות ניצנים בתפוחי אדמה
אנחנו מבצעות ביוחקר בנושא התפתחות ניצנים בתפוחי אדמה. בנינו 2 קופסאות ובכל אחת מהן שמנו מנורה ו5 צלחות. כל אחת מהצלחות נמצאת במרחק שונה מהמנורה. בכל אחת מהן 3 תפו"א. יש חוצץ חשוך שבו יש תפו"א. בחושך היה הנצה מוגברת עם ניצנים לבנים ובאור היתה הנצה ירוקה מופחתת. השאלה שלנו זה מה הגורם לכך? הבנו שיש הורמונים בתפו"א כמו אוקסין וג'יברלין המשפיעים על כך. מהם וכיצד משפיעים? תודה רבה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24395
01/12/2022
נשימה תאית בשאור ובשמרי אפייה
שאלה מספר 24395 - נשימה תאית בשאור ובשמרי אפייה
שלום, כחלק מן הביוחקר שלנו אני וחבריי רצינו לברר האם יש הבדל בין קצב הנשימה התאית בשמרי אפייה לבין שאור? ומדוע? אם תוכלו לעזור לנו לענות על השאלה, נשמח מאוד. תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

בשאור מלבד לשמרים מתפתחים גם חיידקים לקטים. לכן זו מערכת עם מיקרואורגניזמים שונים (שמרים וחיידקים) ונחשבת לעשירה יותר מבחינת הטעם המתפתח בבצק.

אני מציע לקרוא את הספרות בנושא. ניתן לחפש באינטרנט תחת המושג: לחם שאור  או Sourdough .

 

בהצלחה, 
 

פרופ' יחזקאל קאשי
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון

24396
01/12/2022
מה משמעות הטיפה בקצה של נבט החיטה
שאלה מספר 24396 - מה משמעות הטיפה בקצה של נבט החיטה

העמדנו ניסוי שבו הנבטנו חיטה, עדשים ואפונה. בבוקר - בראש כל נבטי החיטה הייתה טיפה של מים ואילו על שאר הנבטים לא הייתה טיפה.  האם זה קשור למבנה הנבט (חד פסיגי) או לדיות מיוחד שיש בנבט החיטה לעומת הנבטים האחרים?

תודה 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב

התופעה מכונה ״דמיעה״ (guttation) ואינה אפיינית רק לחיטה, אלא מוכרת במיני צמחים רבים. לדעתי הפרשת הנוזל שבה מדובר מתרחשת מאברים מיוחדים המכונים הידאטודות (hydathodes).
ניתן למצא פרטים על אברים מיוחדים אלו בספרים העוסקים באנטומיה של הצמח.

 

בברכה, 

פרופ' שחל עבו
האוניברסיטה העברית

24397
01/12/2022
חומרים משמרים
שאלה מספר 24397 - חומרים משמרים
שלום! אנחנו עושים עבודת ביוחקר על השפעת חומר משמר סודיום בנזואט על קצב התרבות חיידקים..ולא הצלחנו למצוא מידע לגבי סדיום בנזואט נשמח אם תוכלו להסביר לנו על מנגנון הפעולה שלו.תודה רבה!! יעקב
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

המנגנון המקובל להסבר של הפעולה המשמרת של סודיום בנזואט קשורה לעובדה שחומצה בנזואית היא חומצה אורגנית חלשה אשר בסביבה חומצית קיימת בעיקר בצורתה הלא יונית. האפקט המשמר של בנזואט קיים אך ורק לגבי מוצרים חומציים שבהם הבנזואט המיונן הופך לחומצה בנזואית בלתי מיוננת. בצורה זו, הבלתי מיוננת, היא חודרת לתאי החיידק. אולם החיידק דורש לצורך פעילותו סביבה ניטרלית, בתוך התא, בערך  ב-pH7 אשר בה החומצה הבנזואית שנכנסה לתא הופכת ליונית. התא מנסה להפטר מהחומצה המיוננת אך בהצלחה מעטה. בצורה כזו הנוזל הפנים תאי הופך לחומצי ולכן פוגע בפעילות האנזימטית של תא החיידק. מניעה זו של פעילות החיידקים גורמת לאפקט המשמר. אגב מנגנון זה משותף גם לחומצות אורגניות חלשות אחרות כמו חומצה לקטית  ופרופיונית . מנגנון זה מצביע על כך שאפקט השימור תלוי בטיב החומצה החלשה (במונחים של pK), בריכוזה וב- pH של מוצר המזון.

בהצלחה,

פרופ' שמעון מזרחי
הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון

24398
01/12/2022
עוד שאלה על שום מבושל
שאלה מספר 24398 - עוד שאלה על שום מבושל

שלום, אני עושה ביוחקר על השפעת שום על חיידקים. אחת משאלות המחקר שלי היא: מה הקשר בין זמן בישול השום לבין השפעתו על עיקוב חיידקים. לשם כך עשינו ניסוי מקדים בו בישלנו בתנור 2 ראשי שום שלמים ועטופים. ראש אחר בישלנו 10 דקות וראש אחד בישלנו 30 דקות. ריסקנו את השומים, טבלנו ברסק דסקיות של נייר סינון והנחנו על צלחות פטרי עם אגר וחיידקים. בשני המקרים לא נוצרה הילה מסביב לדסקיות. לכן רציתי לדעת: א'- האם יש זמן מסוים שלמרות הבישול תכונותיו של השום המעקבות חיידקים לא יפגעו?
ב'- כדי להמשיך את הניסוי, האם עדיף לבדוק מקרים שבהם זמן הבישול הוא פחות מ10 דקות באותה שיטה שבה השתמשנו, או שעדיף לעשות קודם מיצוי משום טרי ואז לבשל את המיצוי האורכי זמן שונים?

 תודה רבה-שושנה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שושנה שלום,

הניסוי שלך מעניין רבים. שאלת העל היא, האם בשום יש חומר (או חומרים) המעכבים גידול חיידקים? ומה תכונות החומר הזה (או החומרים האלה)? השאלה הניסויית היא: האם החומר הזה רגיש לבישול? לבישול אין הגדרה מדעית מדוייקת. שום צעיר יתבשל אחרת משום בוגר. שום מתבשל אחרת מירק אחר כמו גזר. לכן, השאלות הן: 1. מה ההגדרה של בישול? 2. מה הייתה הטמפרטורה בתנור? 3. כמה זמן השום שהה בטפרטורה זאת?

4. בעצם, מה הייתה הבקרה בניסוי? האם השתמשת בתמצית משום טרי (לא מבושל)? בכל ניסוי חייבים בקרה. 

הצעתי לערוך את הניסוי אחרת: לחמם את שיני השום (באותו הגודל) בכוסות מים בטמפרטורות שונות (5, 30, 60 ו-90 מעלות צלסיוז) למשך עשר דקות, אח"כ לכתוש, למצות בדיסקיות ולבדוק. אפשר גם אחרת להכניס את שיני השום לכוס גדולה שיש בה מים בטמפרטורה של, נגיד 90 מעלות, להוציא שיניים בזמנים שונים כמו, דקה, דקותיים, חמש, עשר, עשרים ושלושים דקות. לכתוש, למצות ולבחון. חשוב לשמור על טמפרטורה קבועה במהלך שני הניסויים ע"י הוספת מים חמים או קרים בהתאם. בכל מקרה חייבים לבחון את העיכוב של שום שלא טופל כלל בחום.

בהצלחה!

פרופ' אברהם לאלזר
כלנית עוצמת הטבע מרכז לבריאות האדם

דילוג לתוכן