ביולוגיה - 1

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26390
01/12/2022
הפריה בין ביצית לביצית
שאלה מספר 26390 - הפריה בין ביצית לביצית
האם זה אפשרי להפרות בהפריה מלאכותית גרעין מביצית לתוך ביצית של אישה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

ביונקים לא ניתן ליצור עובר ללא הפרייה מינית. כלומר צריך גרעין אבהי וגרעין אימהי כדי שהעובר יתפתח. אם יוכנסו 2 גרעינים מביצית, תהיה הפרייה ואפילו אפשר לקבל תאי גזע עובריים, אבל התוצאה תהיה גידול ולא עובר תקין.
 
ההסבר לזה הוא שישנם מספר מצוצמם של גנים "מוחתמים" ביונקים (קצת יותר מ 100 באדם) אשר מתבטאים אך ורק מהכרומוזום האבהי או מהאימהי (כלומר יש גנים שמוחתמים רק מהאם וגנים שמוחתמים רק מהאב) - במידה והעובר לא נושא עותק אחד אבהי ועותק אחד אימהי הגנים הללו לא מתבטאים וביטוי שלהם הוא חיוני להתפתחות העובר.
 
שימי לב כי לא מדובר על כרומוזומי המין. כלומר אפשר להכניס גרעין אבהי עם כרומוזום x וגרעין אמהי עם כרומזום x והתוצאה כמובן תהיה עובר ממין נקבה. אך לא ניתן לעשות אותו דבר עם שני גרעיניים מביציות.. ולא ניתן לעשות אותו דבר עם שני זרעים עם כרומוזומם x. חייבים עותק אימהי ועותק אבהי.
 
דבר זה מבטיח כי ביונקים לא תתבצע הפרייה א-מינית. ביציות יכולות להשתכפל בקלות ואם לא הייתה בקרה כזו, נשים יכלו לייצר עוברים  (תמיד ממין נקבה..) בעלי זהות גנטית רבה מאוד לאם (כלומר הפריית בתולין, שמתרחשת במספר מינים - לדוגמה חלזונות). דבר זה כמובן לא מועדף מבחינה אבולוציונית כיוון שיקטין את השונות בין פרטים. 
 
מקווה שלא ארוך ומסובך מידי - אם צריך הסבר יותר פשוט תכתבי לי שוב, בסדר?

ד"ר יונתן שטלצר
ביולוגיה
מכון ויצמן למדע

26391
01/12/2022
שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שאלה מספר 26391 - שלב התפתחות הגלוטן בחיטים ושעורים
שלום וברכה רציתי לברר באיזה שלב בהבשלת החיטה מתפתח הגלוטן, מקריאה בויקיפדיה ראיתי שהוא מתפתח בסוף ההבשלה. חשוב לי לדעת מידע מדוייק יותר מאיזה שלב יש כבר גלוטן הניתן להתפחה. השאלה היא בהקשר לכתוב ביהושע פרק ה, יא 'וַיֹּאכְלוּ מֵעֲבוּר הָאָרֶץ מִמָּחֳרַת הַפֶּסַח מַצּוֹת וְקָלוּי בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה', נכנסנו בכיתה קצת לתהליכי הכימיים של חימוץ מול מצה, וכפי שאני מבין החימוץ וההתפחה צריכים את הגלוטן כדי להתפתח. ורצינו לברר באיזה שלב מתפתח הגלוטן, והאם חיטה בשלב הזה של השנהה, יכול בכלל לבוא להחמצה/תפיחה? שאלה משנית, מאיזה שלב (בצמיחה, ובעונות השנה) החיטה כבר בשלה, שאם יזרעו אותה היא תצמיח? כמו כן, לגבי כל השאלות הנ''ל מה קורה בשעורים? תודה רבה יחיאל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

גלוטן היא רשת שנוצרת מקשרים (הצלבה) בין חלבונים שנמצאים בדגן (גליאדינים וגלוטינים). קשרים נוצרים על ידי חמצון כאשר התבואה נטחנת לקמח ומערבבת במים. בתוך התבואה, בשטח, חלבוני האגירה מתחילים להיות מסונתזים ~ 15 ימים לאחר ההפריה, אך הם נארזים בגופי חלבון קטנים ואינם נחשבים כרשת הגלוטן המעניקה לבצק הלחם את גמישותו.

בשדה, אם יש גשם, הוא לא מתחיל תסיסה והחיטה לא הופכת ל"חמץ". גרגר החיטה מורכב מעובר (נבט החיטה) ומהאנדוספרם המכיל את הקמח. כאשר העובר בוגר, הדגן יכול לנבוט. זה קורה ~ באמצע התפתחות הזרעים (מספר הימים תלוי בסוג החיטה ובתנאים). אבל זה לא רלוונטי לגלוטן.

כל האמור לעיל רלוונטי גם לשעורה, אלא ששעורה מתפתחת מהר יותר מחיטה (פורחת לפני ומבשילה לפני החיטה).


 

פרופ' אבי לוי,

מחלקה למדעי הצמח מכון ויצמן

26396
01/12/2022
הכלאה בין שני מיני צמחים
שאלה מספר 26396 - הכלאה בין שני מיני צמחים
שלום רב, לפני זמן מה שלחתי שאלה האם ניתן לבצע הכלאה בין מינים שונים של צמחים, למשל מצליבים וסולניים. לא קיבלתי מענה ואשמח אם תבדקו אם השאלה הלכה לאיבוד. תודה מראש על המענה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

!לא

מבחינה גנטית ההגדרה של שיכות למין מסויים היא כל הפרטים שיכולים להכליא אחד את השני ולתת צאצאים פוריים. גם בתוך הסולנים ינם מינים שונים לא ניתן להכליא עגבניות עם חציל או פלפל.  מכאן ברור שלא ניתן להכליא בין סולנים למצליבים

 

ד"ר יונתן אלקינד
מדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות.ישום של הנדסה גנטית בצמחים
האוניברסיטה העברית

26386
01/12/2022
המעי הדק
שאלה מספר 26386 - המעי הדק
בוקר אור, תלמידי מגמת ביולוגיה שואלים מהו עובי המעי הדק באדם? מהו קוטר המעי הדק ? מכמה שכבות תאים בנוי המעי הדק? נשמח לתשובתכם קמפוס קרית שרת חולון
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
אינני בטוח שאני הכתובת אבל אנסה
אם הכוונה ב"עובי" לעובי דופן המעי אז התשובה היא כ-1 מ"מ (אבל משתנה באזורים שונים של המעי, בין אנשים, עם הגיל,  ועוד פרמטרים) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22504939/
 
קוטר המעי הדק בממוצע 2.5 ס״מ - ראו התקציר בקישור https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365521.2014.898326?journalCode=igas20
 
מספר השכבות תלוי בצורת הספירה (רקמות אינן חומר אחיד). באיור הבא אפשר להבחין ב-6 שכבות (מתוך https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/circular-folds)

ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך

25072
01/12/2022
השפעת הטמפרטורה על פעילות אנטיביוטיקה
שאלה מספר 25072 - השפעת הטמפרטורה על פעילות אנטיביוטיקה

שאלת החקר בביוחקר שלנו היא מהי השפעת טיפול מקדים בטמפרטורה למוקסיפן על התרבות חיידקים. אנו צריכות לרשום במבוא בסיס ביולוגי להשערה שטמפרטורת מקרר היא האופטימלית לפעילות מוקסיפן (כיוון שיש לשמור מוקסיפן במקרר) לא מצאנו מידע על כך. נשמח לדעת איך משפיעה טמפרטורה על פעילות המוקסיפן. וכן מקורות מידע. תודה רבה!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב, 

אני חוששת שאין לי תשובה מתאימה לשאלה, מכיוון שהנחת היסוד, שיש לשמור מוקסיפן במקרר איננה  מתאימה. מוקסיפן נשמר בטמפרטורת החדר והוא אנטיבקטריאלי יעיל כל עוד לא פג תוקף השימוש בו. אולי הכוונה לשמור אותו בקירור כדי להאריך את ״חיי המדף״ שלו? 

אשמח לענות כאשר השאלה תובהר יותר. 

מקור מידע מצויין לפרמקולוגיה הוא הספר basic and clinical pharmacology, 13th ed שם העורך הוא B. Katzung.

 

ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24700
01/12/2022
השפעת שמן איקליפטוס על חיידקי E.COLI
שאלה מספר 24700 - השפעת שמן איקליפטוס על חיידקי E.COLI
שלום רב, הביוחקר שלנו עוסק בהשפעת שמן איקליפטוס על התפתחות חיידקי אי קולי. חיפשנו רבות אך איננו מצליחות למצוא מקורות מידע המספרים בפירוט על הדרך והתהליך שבהם משפיע שמן האיקליפטוס על החיידקים. תוכלו לכתוב לנו כיצד שמן האיקליפטוס משפיע על החיידקים ומונע את התפתחותם? תודה מראש ענבר כפיר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן קישור לתשובות מומחים בנושא 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7457

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24611
01/12/2022
השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים
שאלה מספר 24611 - השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים
שלום רב, במסגרת עבודת הביוחקר בביולוגיה אנו בודקות את השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים. בדקנו חד סוכר- גלוקוז. דו סוכר- סוכרוז ורב סוכר עמילן. בעמילן כמעט ולא התבצע נשימה תאית- אנו יודעות ששמרים אינם מפרקים עמילן. אולם בכול חזרות הניסוי קצב הנשימה התאית היה גבוה יותר בסוכרוז מאשר גלוקוז. לא ברור לי למה? (ריכוז תמיסת הסוכרים היה 6%, וברגע הוספת הסוכר לתמיסת השמרים השרנו למשך 10 דק' את המבחנות באמבט מים בטמפ של 36 מעלות.) תודה רבה, דניאל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7522

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273


בהצלחה,

 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24601
01/12/2022
לימון בהשחמה אינזימטית.
שאלה מספר 24601 - לימון בהשחמה אינזימטית.

שלום, עשינו עבודת ביוחקר על השפעה של מיצים שונים על קצב ההשחמה האינזימטית. בדקנו את ההשפעה של קיווי, לימון, תפוז, קלמנטינה ורימון. הבנו שויטמין c הוא מעקב חומציות ולכן ע'מ לשער מהו המיץ שיימנע את ההשחמה בצורה הטובה ביותר, הוא המיץ עם הכמות הגדולה ביותר של ויטמין c. עפ האתר "מידע שימושי- ערכים תזונתיים במזון" ראינו כי קיווי יש 164 מ"ל. לימון 112 מ"ל תפוז 53 מ"ל קלמנטינה 36 מ"ל רימון 6 מ"ל. אך בניסוי ראינו כי קצב השחמה אינו לפי כמות הויטמין c, אלא קלמנטינה, תפוז, רימון, קיווי ואז הלימון. ולכן רצינו לדעת מהו הגורם הנוסף שמשפיע על קצב ההשחמה חוץ מהויטמין c?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורף בזה קישור למספר תשובות בנושא  שהתקבלו ע"י מומחים 


תשובה 1

תשובה 2

תשובה 3

תשובה 4

 

בנוסף,  מצורף מאמר נוסף שיוכל לעזור למצוא עוד חומר מדעי על הנושא.

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24592
01/12/2022
השפעת מליחות על תהליכי התרבות של שמרים
שאלה מספר 24592 - השפעת מליחות על תהליכי התרבות של שמרים
מצאנו בביוחקר שמליחות של מצע גידול שמרים משפיע על קצה התרבותם. ראינו שברמות מליחות נמוכות עד 500 מילימולר השמרים מתפתחים בקצב נמוך בהרבה בהשוואה להתפתחותם במצע גידול ללא מלחים. רצינו לדעת אלו מנגנונים בתוך השמרים הקשורים להתרבותם עלולים להיות מושפעים באופן ישיר ממליחות מצע הגידול וכיצד השמרים מתמודדים עם תנאי מליחות? ( בנוסף לאובדן מים לסביבה בתהליכי אוסמוזה).
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום, 

מצורפת תשובה שפרסמ באתר לגבי השפעת מלחים על  שמרים


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7879

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24593
01/12/2022
התפתחות מנבגים (פטריית ריזופוס)
שאלה מספר 24593 - התפתחות מנבגים (פטריית ריזופוס)
במסגרת קורס צמחים ירודים אנו מבצעים נסוי על התפתחות פטריית הריזופוס בתנאי אור שונים. בתנאי האור החזק הבחנו בהבדל משמעותי בין החזרות, בצלחת אחת היו מלא מנבגים מפותחים, לעומת זאת בצלחת אחרת התפתח רק עובש בלי מנבגים מפותחים. אז רציתי לדעת מה הסיבה להבדל זה? תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24595
01/12/2022
קומפוסטציה
שאלה מספר 24595 - קומפוסטציה
שלום, במהלך הוראת תהליך הקומפוסטציה נתקלתי במושג "חומרים פיטוטוקסים" לא הצלחתי למצוא הסבר למהותם ומשמעותם של חומרים אלו? אשמח לקבל הגדרה- מהם חומרים אלו? וכיצד הינם משתלבים בתהליך הקומפוסטציה? תודה רבה! חמי זלצר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

חמי שלום,

זוהי אכן שאלה טובה.

ראשית, פיטוטוקסיות (רעילות לצמחים) של קומפוסטים נמדדת במהלך הכנתם, והיא יכולה להיות מדד להערכת מידת בשלותם ומוכנותם לשימוש חקלאי.

המדידה נעשית ע"י הכנת מיצוי מימי של הקומפוסט ביחס מים:קומפוסט 1:5 או 1:10, ושימוש במיצוי הזה להרטבת מצע להנבטת זרעים (כאן הבחירה מגוונת).

גורמי הרעילות יכולים להיות אמוניה, חומרים אורגניים רעילים (פנולים, גזים אוגגניים, תרכובות מרקפטו ואחרים), מליחות, pH, מתכות מסיסות (כגון, נחושת ואבץ), וכמובן כל מה שאיננו יודעים לכנות בשם או לבדוק. פיטוטוקסיות יכולה להיות קשורה גם לחומרים אללופתיים (המופרשים ע"י צמח אחד ואשר פוגעים בצמחים אחרים) המצויים בין חומרי הגלם לקומפוסטציה (למשל, נוכחות עלי אורן או אקליפטוס בקומפוסט).

ככלל, אינני מתלהב ממדידה של פיטוטוקסיות בשיטות אלו. בפועל, אופן המדידה מאד משפיע על התוצאה, ולדעתי לפיטוטוקסיות במעבדה אין בהכרח קשר להערכה נכונה של התועלת החקלאית של הקומפוסט. עומס היישום של קומפוסט בקרקע הנו נמוך בדרך כלל, והקרקע היא תווך המשכך פעילות פיטוטוקסית אפשרית, שבמיצוי מימי יכולה להיות דומיננטית. כל הגורמים שמניתי לעיל הנם תלויי מינון, ותלויי תווך: כך, מתכות מסיסות תספחנה בחוזקה על חלקיקי החרסית בקרקע, ה-pH ישוכך ע"י כושר הבופר הגבוה של הקרקע, קצבי האינאקטיבציה בקרקע (כגון, ספיחה, וביודגרדציה) הנם גבוהים מכדי של גורמי הפיטוטוקסיות תוכל להיות השפעה משמעותית (או אף, השפעה כלשהי). יתרה מזאת, זריעה של גידולי שדה מתרחשת זמן רב אחרי פיזור זבלים או קומפוסטים, זמן המאפשר ביטול כל פיטוטוקסיות אפשרית.

המלצתי לחקלאים בד"כ היא לא להתחשב כלל בגורם עלום זה ולהעדיף קומפוסטים פחות בשלים ליישום בגידולי שדה. זמינות יסודות ההזנה במקרה כזה הנה משמעותית יותר, והיא פוחתת בחדות כשהקומפוסט מבשיל יתר על המידה.

עם זאת, פיטוטוקסיות יכולה להיות משמעותית יותר בקומפוסטים המשמשים מרכיב משמעותי במצע הגידול בגידול במצע מנותק. במקרה כזה יש להקפיד על בשלות ועל מניעת המלחה שמקורה בקומפוסט (בעיקר בקומפוסטים מזבלי בע"ח) וריכוזי אמוניה גבוהים (זבלי עוף, בוצות שפכים, זבלי חזיריות וכד').

אחרים ודאי חושבים אחרת (יעל לאור ומיכה רביב, אף הם ממינהל המחקר החקלאי), ותוכל למצוא מקורות רבים (בעברית ובאנגלית) בגוגל ובויקיפדיה.

יום טוב,

 

ד"ר פנחס פיין
קרקע, מים וסביבה
מכון וולקני

24596
01/12/2022
ביוחקר- השפעת סבון כלים על התפתחות שעועית מש
שאלה מספר 24596 - ביוחקר- השפעת סבון כלים על התפתחות שעועית מש
שלום, יש לי לעשות ניסוי עם סבון כדי לבדק את ההשפעה על שעועית מש, ואיני יודעת איזה מיהולים של הסבון לעשות עם המים. אני צריכה לעשות 5 טיפולים, אשמח לעזקה תודה (:
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצורפים מספר קישורים לתשבות מומחים שפורסמו בעבר  הכוללות תשובות רלוונטיות לנשוא וכן גם הפניות לחומר רקע נוסף :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5836

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7073

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7278

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5648

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8271

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8250

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24598
01/12/2022
השפעת שמן אתרי על נביטת זרעי חיטה ?
שאלה מספר 24598 - השפעת שמן אתרי על נביטת זרעי חיטה ?
ברצוני לדעת איך בדיוק שמן אתרי(אקליפטוס) מעכב את הנביטה( מבחינת תהליך כימי/פיזי)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מידע מורחב בנושא השמנים האתרים באקליפטוס ואללופתיה נמצא בקישורים המצורפים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4912

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7448

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7457 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24599
01/12/2022
ריבוי וגטטיבי בחבצלת החוף
שאלה מספר 24599 - ריבוי וגטטיבי בחבצלת החוף
שלום, מחפשת תשובה לגבי התרבות בצלים של חבצלת החוף. מתי, באיזה חודש או עונה מתרבים הבצלים (ריבוי וגטטיבי) של חבצלת החוף? בברכה תמי צור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

 

יצירה של בצלי בת היא תהליך רב שנתי. התעוררות ניצן צדדי חלה בעונת הצמיחה בחורף. גדילת הניצן והתעבותו לבצל בת נמשכת בעונות הבאות.

רק לאחר שכל הגלדים שמחוץ לאותו בצל בת התרוקנו הוא מופיע בהיקף בצל האם וניתן להפריד אותו לצמח עצמאי. התהליך יכול להימשך שנה או שנתיים.

 

אם רוצים לעקור בצלים בוגרים ולהפריד מהם את בצלי הבת רצוי לעשות זאת בקיץ. לפני עונת הצמיחה.

 

זכרו שחבצלת החוף, ככל הגיאופיטים, הוא צמח מוגן על-פי חוק ואין לקטוף או לעקור צמחים בטבע, לא בשמורות ולא מחוץ להן.

 

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

24600
01/12/2022
עזרה בעבודת ביוחקר- השפעת החומציות על הנביטה
שאלה מספר 24600 - עזרה בעבודת ביוחקר- השפעת החומציות על הנביטה
שלום רב, ערכנו ניסוי בו אנו רצינו לבדוק את השפעת החומציות על תהליך הנביטה של זרעי מש. לפי תוצאות הניסוי, גילינו שככל שרמת החומציות נמוכה יותר - כלומר חומצית יותר, פחות זרעי מש נבטו. הזרעים הושמו בשתי רמות חומציות שונות: pH6 ו pH3. בעבודת הביוחקר דרוש בסיס ביולוגי לניסוי, וכשחיפשנו באינטרנט ובמקורות מידע נוספים' למה החומציות משפיעה על תהליך הנביטה, כלומר למה דבר זה מעכב את תהליך הנביטה, לא מצאנו תשובה. אשמח אם תוכלו לעזור לי במציאת בסיס ביולוגי לניסוי שלנו. השאלה היא: כיצד רמת חומציות נמוכה מעכבת את תהליך הנביטה? תודה רבה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,
בקישור המצורף תוכלו למצוא תשובת ממוחה העונה לשאלתכם

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4943

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24578
01/12/2022
השפעת רמת חומציות על תסיסה בשמרים
שאלה מספר 24578 - השפעת רמת חומציות על תסיסה בשמרים
שלום רב, אני עושה ביוחקר על השפעת סוג הפרי על קצב תסיסה בשמרים? אנחנו אפיינו את המיצויים ע"י רמת גלוקוז וע"י רמת חומציות. ורציתי לדעת,מה היא רמת חומציות בו פועלים אנזימי נשימה תאית בתאי שמר? תודה רבה,
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום רב, 
להלן קישורים בנוגעים לנושא חומציות ושמרים ויוכלו לעזור לכם :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7914

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8194

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7595

 

בהצלחה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24579
01/12/2022
ניסוי השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים
שאלה מספר 24579 - ניסוי השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים
במסגרת עבודת הביוחקר חקרתי את השאלה מה השפעת סוג הסוכר על קצב הנשימה התאית בשמרים. בדקתי את הנשימה התאית לפי פליטת הפחמן הדו חמצני. בתוצאות יצא שסוכרוז היה הכי יעיל, אחריו פרוקטוז ואז גלוקוז. האם יש הסבר לתוצאות אלה? לפי השערתי חשבתי שהגלוקוז יהיה הכי יעיל.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7522

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273


בהצלחה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24580
01/12/2022
מידע בנוגע לאליצין והשפעתו
שאלה מספר 24580 - מידע בנוגע לאליצין והשפעתו

שלום,  האם האליצין המשתחרר מהשום פוגע בדופן החיידקים? איך האליצין פוגע בחיידקים? 

תוד מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצ"ב קישורים לתשובות מומחים בנושא כפי שפורסמו בעבר:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8322

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4066

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7098

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4699

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4870

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4274

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5687

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24582
01/12/2022
השפעת ריכוז הסוכרוז על גדילת פטריית הבוטריטיס.
שאלה מספר 24582 - השפעת ריכוז הסוכרוז על גדילת פטריית הבוטריטיס.

שלום רב! ערכנו מחקר ובו בדקנו כיצד משפיע ריכוז הסוכרוז על גדילת פטריית הבוטריטיס. תוצאות המחקר הראו לנו שמ0% ל0.5% הייתה עלייה, מ0.5% ל1% הייתה ירידה חדה, בין 1% ל5% הייתה עלייה מאד מאד מתונה. ומ5% ל20% הייתנה ירידה חדה עד שבריכוז 20% הפטרייה מתה. כל התוצאות הנ"ל הן לאחר שבוע. יש לי 2 שאלות על התוצאות: 1. איך אפשר להסביר את העלייה המתונה שהייתה בין 1% ל5%? 2. בריכוז 20% בימים הראשונים הייתה גדילה, אמנם מאד שולית, של פטריית הבוטריטיס, ורק לאחר מספר ימים היא התכווצה ומתה לגמרי- איך אני יכול להסביר את הגדילה שהייתה בהתחלה? תודה רבה! דביר הריסון.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24586
01/12/2022
הובלת סוכר מהשורשים לנצר
שאלה מספר 24586 - הובלת סוכר מהשורשים לנצר
שלום רב, תלמידות בכתת הביולוגיה ראו בניסוי את תופעת האטיולציה והעלו את השאלה האם ניתן להאריך את תקופת הצמיחה של צמחים בחושך או לשפר את הצמיחה באמצעות הוספת סוכר למצע הנקלט על ידי השורשים. לשם כך הנביטו זרעי אפונה וזרעי חיטה בחושך על מצע אגר הכולל 5 ריכוזים שונים של סוכר. העבודה נעשתה בתנאים סטריליים בזרעים מחוטאים בכדי למנוע זיהום על ידי מיקרואורגניזמים שישתמשו בסוכר. העבודה התבססה על מספר מאמרים מדעיים שחקרו קליטת סוכרים על ידי שורשי צמחים, שם נטען כי שורשים יכולים לקלוט כמויות קטנות של סוכרים באמצעות השורש (בעיקר סוכרים שיצאו מתאי השורש והשורש עושה re-uptake. השאלה היא הבאה: ברור שאם תאי השורש קולטים סוכרים מהמצע זה עשוי לשפר את התפתחות השורש אך האם הדבר יכול להשפיע גם על הנצר? האם צמחים יכולים להוביל בתאי העצה תמיסה שכוללת מים מלחים וגם סוכרים וכך להוביל סוכרים אל הנצר מהשורש? האם דבר זה יכול לשפר צמיחה של נצר בתנאי החשכה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24588
01/12/2022
מה השפעת זמן אחסון של תמצית מלפפון על פעילות האנזים קטלאז?
שאלה מספר 24588 - מה השפעת זמן אחסון של תמצית מלפפון על פעילות האנזים קטלאז?
למה פעילות האנזים יורדת אחרי שמאחסנים את התמצית במקרר?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


אנזימים מאבדים פעילות לאט יותר במקרר מבטמפרטורת החדר בדרך כלל, אבל כשמדובר בתמצית לא טהורה שיש בה גם מלחים רבים שהייה בקירור יכולה לגרום לשקיעה של חלבונים ובהם גם אנזימים ולאובדן פעילות.

 

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24569
01/12/2022
החומרים הפעילים בסבון
שאלה מספר 24569 - החומרים הפעילים בסבון
שלום, אני וחברותיי עורכות מחקר בנוגע להשפעה של סבון "רגיל" (פרי) על נביטה של זרעי חיטה. ראינו כי בריכוזים גבוהים יותר של סבון, יש פחות נביטה. אך איננו יודעות מהו החומר שמונע זאת. רצינו לדעת: 1. מהו החומר אשר "מדכא" את הנביטה? 2. באיזו דרך אפשר לראות מה משפיע על הנביטה? בתודה מראש, סיטאר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שאלות בנושא  נענו בעבר באתר ע"י מומחים בתחום.
מצ"ב קישורים לתשובות המומחים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7655

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24570
01/12/2022
אללופתיה בגרניום לימוני
שאלה מספר 24570 - אללופתיה בגרניום לימוני
שלום, אשמח לדעת מה הם החומרים בגרניום הלימוני שיוצרים את תופעת האללופתיה. וכן מידע על אללופתיה ועל זרעי עדשים וזרעי מאש. תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מידע מורחב בנושא "אללופתיה ונביטה" נמצא בקישורים המצורפים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4912

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7448

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3280

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5332

 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24571
01/12/2022
מה היא חשיבות המלח(NACL) לזרעים במהלך הנביטה?
שאלה מספר 24571 - מה היא חשיבות המלח(NACL) לזרעים במהלך הנביטה?
האם יש לו תפקיד מסוים בתוך הזרעים ? מה היא השפעתו על עובר? ואיך הזרע מקבל אותו? שאלות אלה חשובים לביוחקר שלי !
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער":

לתשובה מספר 1 ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה מספר 2 ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה מספר 3 ניתן ללחוץ כאן.

 

בהצלחה במחקר והמשך יום טוב

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24572
01/12/2022
האנזים אוריאז וסויה
שאלה מספר 24572 - האנזים אוריאז וסויה

אני כותבת עבודת חקר על השפע ריכוזי מיצוי סויה על קצב פירוק אוריאז. הניסוי שלי מסתמך על שאלת בגרות ורציתי לדעת למה בודקים דווקא השפעת סויה ולא זרעים אחרים כמו למשל חומוס? 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן קישור לתשובת מומחה לשאלה בנושא:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7656
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24575
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של סוכרוז על תהליך הנשימה של שמרים.
שאלה מספר 24575 - השפעת ריכוזים שונים של סוכרוז על תהליך הנשימה של שמרים.
שלום, יש לי שאלה במסגרת הביוחקר שעליי לעשות. עלינו לעשות 2 שאלות חקר. השאלה הרשאונה הייתה מהי השפעת ריכוזים שונים של מלח על תהליך הנשימה בשמרים והשערתנו הייתה שאם נשים שמרים בתוך תמיסה שהיא היפר-טונית - תמיסה עם ריכוז מומסים גבוה אז פעילות השמרים תיפגע. ולכן ככל שנעלה את ריכוז המלחים במבחנה כך קצב הנשימה של השמרים תיפגע. ואכן, ההשערה אומתה במהלך הניסוי. ושאלתנו השנייה הייתה מהי השפעת ריכוזים שונים של סוכרוז על תהליך הנשימה של שמרים והשערתנו הייתה זהה לשאלה הקודמת, אך בניסוי עצמו נוכחנו לגלות כי לא הייתה פגיעה בתהליך הנשימה של השמרים. המבחנות הכילו 5 מיל' תמיסת שמרים בריכוז 15% ו 9 מיל' תמיסת גלוקוז בריכוז 4% שאליה הוספנו ריכוזים שונים של מלחיםסוכרוז. *חשוב לציין כי ריכוז הסוכרוז בשאלה השנייה היה זהה לריכוז המלחים בשאלה הראשונה. שאלתי היא מדוע נשימת השמרים לא נפגעה בתמיסות שהכילו ריכוזים שונים של סוכרוז בדומה לתמיסות שהכילו ריכוזים זהים של מלחים? הרי גם פה אמור לקרות תהליך של אוסמוזה ויציאת נוזלים מתא השמר ולכן גם תהליך הנשימה שלהם יפגע. תודה, דוד .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7522

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273


בהצלחה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24576
01/12/2022
השפעת הדטרגנט על גדילת הצמח
שאלה מספר 24576 - השפעת הדטרגנט על גדילת הצמח
שלום רב, כחלק מעבודת החקר שלי במגמת הביולוגיה עשיתי ביוחקר על השפעת ריכוזי הדטרגנט על גדילתה של חיטה. עפ״י התוצאות, בטיופל עם ריכוז הדטרגנט הכי גבוה אכן הייתה פגיעה בגדילת הצמח והצמח הפך לצהוב. לא מצאתי בשום מקום באינטרנט הסבר מדעי מדוע הדטרגנט פוגע בצמח. אני יודעת מהמורה שלי לחקלאות שהדטרגנט הוא בעל חלק הידרופובי והידרופילי והוא מסוגל לפגוע בפוספוליפידים שבקרום התאים ולהרוס אותם. האם זה נכון? אשמח להסבר מדעי לפגיעה של הדטרגנט בצמחים. תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

 
 

להלן תשובות מתאימות בנושא השפעת "דטרגנט על נביטה" שנענו ע"י ממוחים בעבר ובהן תוכלו להשתמש לשם השוואה:


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5937

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3977

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4758

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5648
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24577
01/12/2022
דבש
שאלה מספר 24577 - דבש

שלום, רצינו לשאול מהי השפעת סוג הדבש על עיכוב גדילת חיידקי אי קולי. השתמשנו בדבש פרחי בר, דבש אקליפטוס, דבש הדרים, דבש אשל, דבש אבוקדו מה מאפיין כל דבש?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום להלן קישור לתשובה הדנה בהשפעת דבש על חיידקים.

להלן הקישור: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5800

 

בהצלחה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24560
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אלכוהול על קרומי התא של סלק
שאלה מספר 24560 - השפעת ריכוזים שונים של אלכוהול על קרומי התא של סלק
אנחנו בכיתה י"א ואנחנו עושות ביוחקר על השפעת ריכוזי אלכוהול שונים על חדירות קרומי התא של סלק. עשינו כבר ניסוי ובו שמנו חתיכות שוות של סלק בריכוזים שונים של אלכוהול (15% 40% 80%...) ומדדנו את חדירות הקרומים לפי צבע התמיסות, בריכוזים הנמוכים מעט מאוד אלכוהול הרס את קרומי התא ולכן הדיפוזיה לא התגברה בהרבה ומעט פיגמנטים השתחחרו (התמיסות היו בגווני שקוף- ורדרד חלש) בריכוזים היותר גבוהים של הכהל יותר קרומי תא נהרסו ויותר פיגמנטים השתחררו לתמיסה בדיפוזיה (התמיסות היו בגווני אדום וורוד עזים יותר). בריכוזים המאוד גבוהים של הכהל (96% למשל) צבעי המים לא היו עזים יותר אלא חלשים יותר.. לא הצלחנו להבין למה ריכוז אלכוהול גבוה מאוד לא משפיע בצורה חזקה יותר על קרומי התא של הסלק אלא יוצר תוצאות שוות לתוצאות מהמבחנות עם הריכוזים הנמוכים יותר... נשמח אם מישהו יוכל להסביר לנו מה בדיוק קרה שם...
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24563
01/12/2022
שמנים אתרים כמדבירים ביולוגים
שאלה מספר 24563 - שמנים אתרים כמדבירים ביולוגים
שלום, בימים אלה אני עובדת על עבודת הביוחקר שלי שהנושא שלה הוא:האם יש קשר בין מספר טיפות של שמן אתרי של אקליפטוס ובין שיעור הנבטיה והתפתחות זרעי החיטה? הצדקתי לחקר הייתה שהתרכובות הכימיות האחראיות לתופעת האללופתיה מהוות מקור פוטנציאלי חשוב לחומרי הדברה ומניעת נביטה של עשבים רעים. העובדה שמקור חומרים אלה הוא מהטבע מאפשרת להשתמש בחומרים אלה כ-"חומרים אורגניים" ידידותיים לסביבה ולאדם. בשמנים האתרים יש השפעה של אללופתיה כמעכב נביטה . השמנים האתרים יכולים בהדברה ביולוגית להחליף קוטלי עשבים. קוטלי עשבים בדרך כלל מעכבים את התפתחות השורשון או הנצרון לאחר הנביטה, וכך מונעים הצצתם מן הקרקע. שאלתי היא האם יתכן שכתוצאה מהדברת עשבים רעים על ידי שמן אתרי לא נפגע גם בנביטה וצמיחה של צמחים אחרים ? הרי גם הם יושפעו מההשפעה האללופתית וכך נמנע גם נביטה של עשבים רעים אך גם נגפעה בהתפתחות זרעים אחרים. (אז מה בעצם הרווחנו בכך?) תודה מראש על העזרה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

מצורפים קישורים לתשובות רלוונטיות שניתנו בעבר ע"י ממוחים כפי שמוצגות באתר "בשער ברשת"

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7076

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5929

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5939

http://www.Bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5332

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24564
01/12/2022
סוכרלוז - תכונותיו
שאלה מספר 24564 - סוכרלוז - תכונותיו
שלום, נתון שסוכלוז משמש כמתפיח ובניסוי ניתן לראות גם שנותנים כמצע לשמרים הם מבצעים נשימה תאית, מאידך נאמר שהוא אינו תורם למאזן האנרגטי? כיצה השמרים מבצעים איתו נשימה ומאידך לא מופקת אנרגיה? אשמח לקבל מידע תודה אורי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

להלן קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא השפעת הסוכרים בתהליך תסיסת שמרים :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7522

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273

בהצלחה, 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24566
01/12/2022
ביוחקר - גלקטוז ושמרים
שאלה מספר 24566 - ביוחקר - גלקטוז ושמרים
שלום , במסגרת הלימודים שלנו בביולוגיה היינ ו צריכים להכין ביוחקר . אחת השאלות שהביוחקר שלנו עוסק בהם היא "כיצד סוגים שונים של חד סוכרים משפיעים על קצב הנשימה התאית בשמרים ?" עשינו את הניסויים על שמרי אפייה (קובייה) התוצאות היו שהגלוקוז הניב לנו את התוצאה הכי יפה הפרוקטוז כמו הגלוקוז והגלקטוז לא הניב לנו תוצאה בכלל . השאלה היא למה השמרים לא יכולים להשתמש בגלקטוז כמקור אנרגיה ??
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

מצורפים מספר קישורים רלוונטים לתשובות של מספר ממוחים בנושא :

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5996

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3913

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5273

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24567
01/12/2022
הצמח אחירנטוס Iresine Iindeni
שאלה מספר 24567 - הצמח אחירנטוס Iresine Iindeni

במסגרת עבודת ביוחקר בו הושוו שני צמחים : יהודי נודד ואחירנטוס היה קושי במציאת מידע על הצמח אחירנטוס. אשמח למידע על הצמח ועל סוגי הכרומופלאסטים המצויים בו. מהתבוננות בתכשיר מיקרוסקופי באפידרמיס של עלה מכל אחד מבין הצמחים ניתן לראות את העובדות הבאות:
1. ביהודי הנודד ישנן כ 20 פיוניות (בממוצע) גדולות בשדה הראיה וישנם כלורופלאסטים בתאי הסגירה של הפיונית ובתאי האפידרמיס.
2. בצמח אחירנטוס ישנן כ 200 פיוניות (בממוצע) קטנות מאוד בשדה הראיה. כרבע מגודלן של הפיוניות ביהודי הנודד. עם זאת, לא ניראים כלורופלאסטים, אלה כרומופלאסטים בגוון בורדו.
בשאלת מחקר שערכה השוואה בין קצב הפוטוסינטזה של שני צמחים אלו בכמות אור משתנה (אור מלא, אור חלקי בשתי דרגות ובחושך) ניתן לראות כי בצמח יהודי הנודד קצב הפוטו' היה גבוה יותר. כביכול שטח פנים גדול ביחס לנפח של פיוניות היה צריך להשפיע על תוצאות המחקר (שבו העלים היו בתמיסת נתרן ביקרבונט אופטימאלי), עם זאת, ידוע לנו שישנם גורמים נוספים שמשפיעים על קצב הפוטו'.
לכן ברצוני להבין אילו סוגי כרומופלאסטים מצויים באחירנטוס? והאם קליטת אורכי הגל המסוימים בהם מגבירה את קצב הפוטו'?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

בכל הצמחים, גם באלה שנראים אדומים מצד אחד או משני הצדדים, הפוטוסינתיזה מתבצעת בכלורופלסטים ירוקים (מכילי כלורופיל) שנמצאים בתאי המזופיל.

לכלורופלסטים שבפיוניות אין חשיבות רבה בביצוע הפוטוסינתיזה למרות שהם אולי שותפים בתהליך פתיחת הפיוניות.

בהשוואה בין מינים שונים יש גורמים רבים שאחראים להבדלים בקצבי פוטוסינתיזה בנוסף להתנגדות הפיוניות, ביניהם ריכוזי הפיגמנטים, מבנה העלה, פעילות אנזימתית וכו'.

התנגדות הפיוניות עצמה נקבעת ע"י שילוב של מספר הפיוניות, גודלן ומידת הפתיחה שלהן, כך שלא פשוט לקבוע לפי התבוננות במיקרוסקופ מי היה צריך לבצע פוטוסינתיזה  בקצב מהיר יותר.

למרות שקל יותר למדוד את קצב הפוטוסינתיזה בעלים ששרויים בתמיסה, זה הרי לא מצבם הטבעי של צמחי יבשה אלה. מדידה ריאלית יותר צריכה להתבצע כשעלים באוויר, אך היא דורשת מכשור יקר ומסובך.

 

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

24568
01/12/2022
ויטמין סי בלימון
שאלה מספר 24568 - ויטמין סי בלימון
במסגרת עבודת הביודע הבשלה בלימונים , נתקלתי בשאלה למה הלימון מייצר ויטמין סי, משקיע בייצורו .... מה בעצם הצורך של הלימון בויטמין סי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24531
01/12/2022
השפעת אשלגן כלורי ונתרן כלורי על זרעי חיטה
שאלה מספר 24531 - השפעת אשלגן כלורי ונתרן כלורי על זרעי חיטה

ערכנו ניסוי הבודק את השפעת ריכוז מלחים שונה (אשלגן כלורי ונתרן כלורי) על צמיחה של זרעי חיטה נבוטים. הוספנו ניסוי בקרה- השקינו במים מזוקקים. הריכוזים היו: 0.05, 0.1, 0.15, 0.2, 0.25. בתוצאות ראינו שזרעי החיטה שהושקו במים מזוקקים צמחו הכי הרבה. איך זה יכול להיות, כשאנו יודעים שזרע חייב ריכוז מסוים של מלחים כדי להתפתח?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

חסרים לי פרטים מפורטים יותר על הניסוי לכן קשה לי לענות.

ההנחה שלי היא שבנוסף למלחים הוספו נוטריאנטים למי ההשקייה.

אם הדבר נכון, הרי שסופקו המלחים ואבות המזון החיוניים.

אפשרות נוספת היא שבמידה והצמיחה היתה לזמן קצר בלבד התכולה בנבט מספיקה להתפתחות.

 

ד"ר ברוריה הויאר
המחלקה לקרקע, מים ומדעי הסביבה
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

24533
01/12/2022
נשימה תאית של שמרים (בנוכחות קמח/ חלבונים)
שאלה מספר 24533 - נשימה תאית של שמרים (בנוכחות קמח/ חלבונים)

כיצד בדיוק שמרים מפיקים אנרגיה מקמח? מהם המרכיבים בקמח המשמשים את השמרים להפקת אנרגיה ומהם השלבים שבהם מרכיבים אלה מתפרקים? (מה סדר הפירוק של המרכיבים (אם יש סדר)). האם ניתן לדעת אילו חלבונים משמשים שמרים בצורה יעילה יותר לצורכי הפקת אנרגיה והאם ניתן להאיץ נשימה תאית של שמרים בשילוב חלבונים שונים?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


ד"ר רוני שפירא
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, המכון לביוכימיה מדעי המזון והתזונה
האוניברסיטה העברית

24535
01/12/2022
השום
שאלה מספר 24535 - השום
האם בשום מתקיים נביטה או גדילה? והאם בשום יש עמילן?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

תשובה לשאלתך תוכל למצוא במאמר הבא.

מאמרים נוספים ניתן למצוא בחיפוש ברשת.
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24537
01/12/2022
שימוש בזרעי צמחים בכריות חימום
שאלה מספר 24537 - שימוש בזרעי צמחים בכריות חימום
שלום, במסגרת עבודת חקר שאנחנו עושים, לא הצלחנו למצוא הסבר מדעי מפורט לשאלה: "מה הסיבה לשימוש בזרעי כוסמת, פשטן, חיטה או אפילו אורז בכריות חימום? האם יש חומר מיוחד בזרעים אלה?"
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
דילוג לתוכן