ביוכימיה

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26389
01/12/2022
 מלפפונים חמוצים
שאלה מספר 26389 -  מלפפונים חמוצים
תחומי דעת:ביוכימיהכימיה
שלום אנחנו תלמידות כיתה יב ונשמח אם תוכלו להסביר לנו קצת על תהליך התסיסה הלקטית ולהסביר כיצד הוא גורם להחמצה של המלפפונים.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

תסיסה לקטית היא תהליך הקיים ביצורים רבים שבמהלכו אנזימים בתוך התא מפרקים סוכר לגורמים קטנים כדי ליצור אנרגיה. 

אם יש חמצן בסביבה כשהתהליך הזה קורה, הוא לא נעצר בייצור של חומצה לקטית, וממשיך הלאה עד לפירוק מוחלט של הסוכר ל CO2. זה מה שקורה אצלנו ברוב המקרים: אנחנו נושמים אויר, והחמצן באוויר משמש כדי לפרק את הסוכר לגורמים. אם אין חמצן בסביבה, שזה מה שקורה בצנצנת חמוצים אטומה, התהליך עוצר באמצע ובמקום שיווצר CO2, נוצרת חומצה לקטית. החומצה הזאת מצטברת ונותנת למלפפונים (או ליוגורט) את הטעם החמוץ שלהם.

איפה עוד יש חומצה לקטית? בשרירים שלנו. כשאנחנו מתאמנים בצורה קשה ואינטנסיבית, לא מגיע מספיק חמצן לשרירים שלנו, ומצטברת בהם חומצה לקטית. לגוף לוקח זמן לפנות את החומצה הלקטית לפירוק בכבד, ועד שהיא מתפנה, אנחנו מרגישים שרירים תפוסים.

 

המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

26141
01/12/2022
השפעה של אדוויל על צמחים
שאלה מספר 26141 - השפעה של אדוויל על צמחים
שלום במסגרת עבודת אקוטופ אנו בודקות את ההשפעה של אדוויל במים על צמיחה של נבטים. אדוויל הוא חומר הפועל על מערכת העצבים ואנחנו משערות שלא נראה השפעה על צמחים. באיזו דרך כדאי לנו לבדוק את ההשפעה של אדוויל. תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום טל,
אדוויל מכיל חומר פעיל בשם  ibuprofen
במאמר  שהתפרסם ברשת מצאתי דווח זה על בחינת הפשעת חומר שה על צמחים ראי קישור:
 
אני גם מצרף את המאמר עליו דובר בכתבה המתאר  השפעתו של חומר זה על ,לדברי החוקר , על צמחים שבדק
 
לאור זאת אני מציע לקרוא את המאמר ולנסות לחזור על מהלך הניסוי שלהם.
מקווה שזה מסייע
כל טוב ושנשאר בריאים,

 

פרופ' ניר אוהד
ביולוגיה מולקולרית ואקולוגיה של צמחים
אוניברסיטת תל אביב
26109
01/12/2022
השפעת רמת בשלות העגבנייה על העובש הנוצר- ביוחקר
שאלה מספר 26109 - השפעת רמת בשלות העגבנייה על העובש הנוצר- ביוחקר
שלום, אנחנו יערה ונטע מכיתה יא ויש לנו שאלה לגבי הביוחקר שלנו, שקיבל תוצאות שאנחנו לא יודעות להסביר למה הן קרו. הניסוי שלנו כלל 4 רמות בשלות של עגבנייה- עגבנייה לא בשלה כלל (ירוקה) , עגבנייה מעט בשלה, עגבנייה בשלה בדיוק ועגבנייה בשלה מדי. בניסוי, חתכנו ושקלנו מכל עגבנייה 4 חתיכות באותו המשקל וגודל, ושמנו כל חתיכה בצלחת פטרי, כך שמ4 עגבניות ו4 טיפולים היו לנו 16 צלחות פטרי. הנחנו את כל צלחות הפטרי הסגורות באותו מקום סגור למשך כמה ימים. כשבדקנו לאחר כמה ימים גילינו שהעגבנייה הירוקה ביותר (הכי לא מוכנה) הייתה עם הכי הרבה עובש ! ההנחה שלנו הייתה שהעגבנייה הבשלה ביותר תהיה העבשה ביותר מכיוון שהיא הכי לחה - ולחות מגבירה את צמיחת העובש. נשמח אם מישהו יוכל לעזור לנו ולהסביר לנו למה זה קרה. תודה (;
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום לכן. אני מציע שתוודאו שמדובר באותו עובש ( פטרייה) על חלקי פירות העגבנייה. פטריות שונות יגדלו באופן שונה. בפרי בכל גילי העגבנייה יש כמות מים מספקת לגידול פטריות העובש כך שנוכחות מים אינה הגורם המגביל. גידול עובש אכן מושפע מהמים אבל הגורמים המגבילים יכולים להיות סוגי חומרי המזון והריכוז שלהם והם מתאימים לגידול פטריות במידה שונה. לדוגמה ריכוזי גלוקוז, פרוקטוז או סוכרים אחרים, ריכוזי חומצות אמינו ריכוזים של חומצות אורגניות ועוד. הפרי גם משנה את הpH שלו והחומציות משפיעה על פטריות.

בברכה

יגאל

 

פרופ' יגאל אלעד
פתולוגיה של צמחים וחקר עשבים
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

26116
01/12/2022
השערה על שאלת ביו חקר
שאלה מספר 26116 - השערה על שאלת ביו חקר
שלום, אני עוסקת בשאלת חקר שהיא: מהי השפעת ריכוזים שונים של דטרגנט מסוג ספציפי על קצב גידול חייקי E.COLI? אני צריכה לכתוב השערה לשאלת החקר אבל אני מתקשה בכך ואשמח אם מומחה יוכל להביא לי רעיון להשארה על שאלת החקר. תודה :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום נוגה

שאלות זהות לשאלתך נענו על ידי המומחים שלנו

ניתן לעיין בתשובות בקישורים הבאים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9426

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8739

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7472

כמו כן מצורף קישור למאמר שפורסם באתר בשער בנושא מניעת התפתחות חיידקים

http://www.bashaar.org.il/News.asp?id=121
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26095
01/12/2022
פעילות שמרים בריכוז סוגר גבוה
שאלה מספר 26095 - פעילות שמרים בריכוז סוגר גבוה
האם יתכן שאי פעילות השמרים בריכוז סוכר גבוה קשורה ללחץ האוסמוטי הגבוה? האם יש בשמרים פלסמוליזה? תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום קרן,

השאלה שלך נשאלה בעבר על ידי מספר חוקרים.   ההתעניינות בנושא קשורה לתעשית האלקוהול המבוססת על תהליכי תסיסה ברכוזים גבוהים של גלוקוז.  באופן חלקי התגובות לעקה אוסמוטית דומות לתגובות לגורמים אחרים שמשפיעות על הלחץ הזה כגון מלח גבוהה, תנאי ייבוש, וכו,.  אבל בנוסף, לסוכר גלוקוז  ברכוזים גבוהים יש השפעות נוספות כגון אינדוקרציה של מסלולים מטבולים שונים, והשפעות על תהליכי שעתוק ותרגום של צברים של גנים.  :

 

Response of yeast cells to high glucose involves molecular and physiological differences when compared to other osmostress conditions 

Mercè Gomar-Alba, Ma Ángeles Morcillo-Parra, Marcel·lí del Olmo

FEMS Yeast Research, Volume 15, Issue 5, August 2015, fov039, https://doi.org/10.1093/femsyr/fov039

Published:

 

05 June 2015

לשמרים יש דופן מאוד קשיח,  כדי לפרק את הדופן יש צורך בהוספת אנזימים ספציפים מבחוץ או שימוש בציוד מיוחד כדי לפרק את התא השמרי.  כמובן אם מורידיח את הדופן במעבדה, יש אפרות לקבל וסיקולות (vacuoles) בעלי ממברנה שמשברת בקלות.

אני מציע שתתקשרי לפרופ' מרטין קופייק School of Cell Moledcular Biology and Biotechnology אוניברסיטת תל אביב.

בברכה,

דוד גוטניק


 

פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26100
01/12/2022
התהליך שקורה למתכת במים
שאלה מספר 26100 - התהליך שקורה למתכת במים
שלום אנחנו תלמידי י"ב במגמת כימיה העוסקים השנה בהשפעת מטבעות על מים קראנו כי בימי קדם השתמשו במטבעות על מנת לטהר מים כך שיהיו ראויים לשתייה ויהיו פחות מחלות רצינו לשאול אתכם האם המתכת יוצרת תגובות עם המים?אלו תגובות?האם יש השפעה לסוג המתכת/סגסוגת? האם יש השפעה של המתכת על רמת הקשיות במים?או על ריכוז יוני חנקות?תגובות חימצון חיזור? והאם תהיה השפעה גם על שומנים או חלבונים במים?איזה תגובה? תודה מראש תלמידי הרטוב מגמת כימיה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

לא ידוע לי על טיהור מים בעזרת מטבעות או על הסבר מדעי כלשהו לטענה כזאת..
 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

26101
01/12/2022
סבילות שמרים לאלכוהול
שאלה מספר 26101 - סבילות שמרים לאלכוהול
שלום רב , אנחנו תלמידות ביולוגיה בכיתה יב , עובדות על ביוחקר בנושא שמרים . ברצוננו לדעת מהי ההבדל בין הסבילות לאתנול של שמרי יין , שמרי בירה ושמרי אפייה ? תוןדה מראש , הילה אפוטה , יהל מור וטל לוי .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שאלות דומות לשאלתכן נענו באתר בשער

ניתן לעיין בקישורים

 

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5004

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26103
01/12/2022
האם כאשר רמת הסידן בדם גבוהה מהתקין, ייכנסו יותר יוני סידן לתא ?
שאלה מספר 26103 - האם כאשר רמת הסידן בדם גבוהה מהתקין, ייכנסו יותר יוני סידן לתא ?
האם כאשר רמת הסידן בדם גבוהה מהתקין, ייכנסו יותר יוני סידן לתא, דרך התעלות, בהשוואה למצב שרמת הסידן בדם תקינה , בהינתן שכל שאר הפרמטרים זהים ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רותם

שאלות דומות לשאלתך נענו בעבר על ידי המומחים שלנו

ניתן לעיין בקישורים http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=10336

וכן ניתן לעיין בכתבה של מכון דוידסון על הסידן הגוף וספיגתו

https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/doubt/%D7%90%D7%99%D7%A4%D7%94-%D7%94%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%9F
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26074
01/12/2022
השפעת המלח (תרכובת יונית) על העמילן והשפעת הסוכר (תרכובת מולקולרית) על העמילן
שאלה מספר 26074 - השפעת המלח (תרכובת יונית) על העמילן והשפעת הסוכר (תרכובת מולקולרית) על העמילן
תחומי דעת:ביוכימיה
ערכנו ניסוי ובו בדקנו כיצד מינונים שונים של תמיסת מים עם ומלח משפיעים על עמילן והמים. ובדקנו כיצד מינונים שונים של סוכר עם מים ישפיעו על העמילן והמים. התוצאות שקיבלנו הן: העמילן עם התמיסה של המלח (תרכובת יונית)- החומר היה קשה העמילן ותמיסת הסוכר (תרכובות מולקולרית)- החומר היה נוזלי. השאלה שלנו היא למה קיבלנו את התוצאות האלה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

קשה לענות מבלי לראות בדיוק את הניסוי והתוצאות (התיאור כאן לא היה מדוייק). בעקרון סוכר (באיזה סוכר השתמשתם?) יכול לחקות את האינטראקציות בין סיבי העמילן ולהוות תחרות לאינטראקציות העצמיות, ולכן להמיס את הסיבים. מכיוון שהעמילן לא טעון, מלח לא ישנה את התנהגות העמילן במים.

 

חגי

 

פרופ' חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

26076
01/12/2022
השפעת מלח על תסיסת השמרים
שאלה מספר 26076 - השפעת מלח על תסיסת השמרים
שלום אני אני עושה ביוחקר, ואני בודקת את השפעת המלח על תסיסת השמרים רציתי לדעת בדיוק כיצה המלח מפשיע בתהליך האוסמוזה על תסיסה השמרים ובנוסף כיצד השמרים ניזונים תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום עמית

שאלות דומות לשאלתך נשאלה באתר בעבר ונענתה ע"י פרופ' ישראל גולדברג מהמכון למיקרוביולוגיה של האוניברסיטה העברית 

ניתן לעיין בקישורים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7879

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8160

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8160

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26069
01/12/2022
השפעת משחת שיניים על החיידק בצילוס
שאלה מספר 26069 - השפעת משחת שיניים על החיידק בצילוס
שלום אנחנו תלמידי תיכון בליך ואנחנו עושים את עבודת החקר שלנו במגמת הביולוגיה על השפעת משחת שיניים מסוג אקווה-פרש על חיידק הבצילוס. רצינו לדעת מהו המרכיב הפעיל במשחת שיניים אשר גורם לתגובה אצל חיידקי הבצילוס וכיצד גרם למותם (בסיס ביולוגי)? תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לינוי

תשובה לשאלות דומות פורסמה בעבר באתר בשער

ניתן לעיין בקישור:http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9621 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5721

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5727

במידה ויש לך שאלות נוספות את מוזמנת לכתוב לנו שוב
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26072
01/12/2022
הקשר בין חומצה ציטרית להולכת חשמל
שאלה מספר 26072 - הקשר בין חומצה ציטרית להולכת חשמל
שלום אני וכמה חברות עושות עבודה בכימיה ושאלת החקר שלנו היא: כיצד כמות החומצה הציטרית בפירות הדר שונים ישפיעו על ההולכה החשמלית שלהם? אנחנו מתקשות למצוא את הקשר הישיר בין החומצה הציטרית להולכה החשמלית ונשמח לקבל החבנה בנושא זה. תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום גבריאלה

ישנו אתר אינטראקטיבי של מכון דוידסון בו תוכלו לבצע ניסוי און-ליין ולראות את התוצאות עם חומר קרע נוסף

https://davidson.weizmann.ac.il/online/tikshuv/chemistry/%D7%AA%D7%92%D7%95%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%97%D7%95%D7%9E%D7%A6%D7%94-%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1


 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26058
01/12/2022
.
שאלה מספר 26058 - .
שלום,נשמח לקבל את המאמר עליו הסתמכת בתשובה הנ"ל.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום הדס

מסתבר שלא דייקתי בתשובתי הקודמת - יש עבודה אחת שהראתה לפרופוליס פעילות אנטי-חיידקית חלשה

בכל מקרה המאמרים שעליהם התבססתי הם: 

Biological activities and chemical composition of three honeys of different types from Anatolia

 Food Chemistry, 2009

and

The contribution of catalase and other natural products to the antibacterial activity of honey: a review

 Food Chemistry, 2000 

 

פרופ' אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26059
01/12/2022
מדוע ככל שמוסיפים יותר סוכר הטמפרטורה נשמרת יותר? וזה שומר על בידוד המשתנים?
שאלה מספר 26059 - מדוע ככל שמוסיפים יותר סוכר הטמפרטורה נשמרת יותר? וזה שומר על בידוד המשתנים?
בניסוי הראשון שלנו לקחנו 100 גרם גלידה טמפרטורת הגלידה הייתה -12.3. הקצפנו ביצה אחת עם 50 גרם סוכר למשך 2.30 דקות. זילפנו על הגלידה את המרנג (הביצה והסוכר) ולאחר מכן לקחנו ברנר ושרפנו את המרנג במשך 30 שניות ממרחק מסויים. לאחר מכן בדקנו שוב את טמפ'הגלידה וזה עלה ל-8.9 עשינו עוד שני ניסויים שמרנו על אותם גורמים קבועים חוץ מכמות הסוכר וגילינו שככל שמוסיפים יותר סוכר טמפרטורת הגלידה נשמרה יותר. מדוע? מה גורם בסוכר שעושה כך שהוא שומר יותר על טמפרטורת הגלידה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום קמה

תשובה לשאלתך פורסמה בכתבה של מכון דוידסון למדע על סוכר כחומר מונע קיפאון ושימושו בטבע

https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencepanorama/%D7%9B%D7%9A-%D7%9E%D7%AA%D7%97%D7%9E%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%99%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%9D

לשאלות נוספות אנא כתבי לנו 
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26061
01/12/2022
האם יש קשר בין רמות סידן בדם, לרמות סידן בתוך התאים ?
שאלה מספר 26061 - האם יש קשר בין רמות סידן בדם, לרמות סידן בתוך התאים ?
האם יש קורלציה בין רמות סידן ב2 המדורים- בדם, ןבתוך התאים ? והאם הקשר הוא סיבתי ? כ ך שרמות סידן בדם מבוקרות גם ע"י רגולוציה מכוונת. מעבר לגורמים האחרים ששולטים ברמות סידן בדם [סיבות הורמונליות (PTH, ויטמין D), תיפקודי כליה וכו']. בתאים un-stimulated, רמות סידן מאד מאד נמוכות. בכל האברונים ובציטופלזמה. רק שמתחילה סטימולציה למעלה בממברנה (רצפטורים GPCR ), ובהמשך מעבר אותות בתוך התא (סינגלינג), סידן תוך-תאי, מתחיל להעלות. אם נצא מנקודת הנחה, שעודף סיגנלינג, או רמות סידן תוך-תאי גבוהות, זה מצב פחות רצוי לבריאות. (למשל במע' העצבים, עודף איקטוב NMDA, מביא לexcitotoxicity. וגם בסוכרת, ובסרטן , דרך קינאזות PKC, וכו'). אז אם למשל ניקח קצה אחד של הספקטרום: רמות סידן בדם קצת נמוכות (בטווח התחתון, או היפוקלצמיה קלה). מה נכון מבין 2 האפשריות שלהלן: 1. יש בעיה ביציאת סידן מהתאים. הסידן לא מספיק יוצא החוצה מהתאים  לכן הוא מצטבר גבוה בתאים, ובדם הוא יחסית נמוך 2. מכל מיני סיבות מסוימות, יש רמות סידן גבוהות מדי בתאים. ולכן הגוף במכוון (מסיבות של רגולציה), הוריד רמות סידן בדם, כדי לעודד יציאת סידן מהתאים (השוואת ומפל ריכוזים). כלומר מה כיוון הסיבתיות- איזה אירוע הוא הראשון, ואיזה אירוע הוא השני. תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

התשובה, כמו גם תנועת והשפעת יוני הסידן בגוף היא מורכבת למדי.

רמה תקינה של יוני הסידן בדם היא נתון שנקבע על פי הגורמים שכתבה השואלת, ובמצב תקין היא נעה בין 8.5-10.5mEq/L. רמת הסידן התוך-תאי היא נמוכה, ויוני הסידן "מאוחסנים" לדוגמה בסרקופלסמיק רטיקולום. בתחילת גירוי לפעילות בתוך התא, תעלת הסידן (ויש הרבה סוגים שלה), נפתחת, יוני סידן זורמים לתוך התא, ומפעילים את התגובה. לאחר ההפעלה, התעלה חוזרת למצב המנוחה, מוכנה לגירוי הבא.

בתשובה לשאלה, אין קשר ישיר בין רמת הסידן בדם לבין רמתו בתוך התא. אם סידן מצטבר בתא מעל לרמות תקינות, למשל בשריר הלב, הוא יוצא מהתא בכמה מנגנונים (למשל המשחלף נתרן-סידן) וגורם שיבושים ניכרים בפעילות החשמלית. הצטברות כזו לא תשפיע על רמת הסידן בדם, שהיא גדולה לעין ערוך מהכמות המזערית שגורמת לשינויים גדולים בתוך התא. כאשר רמת הסידן בדם נמוכה מהתקין, ייתכנו שיבושים בכניסה יעילה של יוני הסידן דרך התעלות, ובמצב כזה הגירוי שאמור לגרום לפעילות בתוך התא יהיה חלש מידי (או בכלל לא יקרה).

 

ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26062
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה ביו על חיידקים
שאלה מספר 26062 - השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה ביו על חיידקים
היי הנושא שלנו בביוחקר הוא השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה על חיידק בצילוס ואיקולי. אשמח אם תוכלו לתת לנו מידע בנושא או להפנות אותנו למאמרים,אתרים ועוד.(כרגע אנו לא מוצאים מאמרים כלל) בתודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום שיר

התשובה לשאלתך תלויה בהרכב אבקת הכביסה, להלן מצגת של המשרד לאיכות הסביבה בקשר להרכב אבקות כביסה 

http://www.sviva.gov.il/subjectsenv/wastewater/industrialwastewater/domesticsector/documents/laund_source_1_1.pdf

כתבה על מרכיבים פעילים בסבונים (גם אבקת כביסה היא סוג של סבון) והצעה לבדיקת השפעת סבונים שונים על חיידקים ממכון דוידסון 

https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%9E%D7%94%D7%95%20%D7%94%D7%97%D7%95%D7%9E%D7%A8%20%D7%94%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%20%D7%91%D7%A1%D7%91%D7%95%D7%9F%20%D7%94%D7%9B%D7%9C%D7%99%D7%9D%20%D7%94%D7%A0%D7%95%D7%96%D7%9C%D7%99%3F%20%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%9C

תשובה לשאלה שנשאלה באתר בשער בעבר, בנושא שפעת נתרן כלורי (מרכיב פעיל בסבונים ואקונומיקה) על חיידקים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8739
 

לשאלות והבהרות נוספות אנא פני אלינו שוב

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26063
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי
שאלה מספר 26063 - השפעת ריכוזים שונים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי
שלום רב!! אני עובד על הנושא של השפעת ריכוזים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי ורציתי לברר מספר נושאים: 1. מהו הרקע הביולוגי לגבי השפעת האתנול 2. מהו הניסוי המקדים אותו יש לבצע 3. כיצד נכון לבצע את הניסוי תודה רבה מראש לכל העונים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5915

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5004

מצורפות הנחיות לתכנון נכון של מחקר מדעי ממוזיאון המדע בירושלים

https://www.mada.org.il/education/research/experiment

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26065
01/12/2022
האם סוכר מעכב השכמה בתפוחי עץ
שאלה מספר 26065 - האם סוכר מעכב השכמה בתפוחי עץ
אנו תלמידות אולפנית טבריה עורכות ניסוי בעיכוב השחמה בתפוחי עץ. ראינו שמיץ לימון מעכב מאוד את השחמת התפוחים לעומתם מים שמומס בהם סוכר מעכבים את ההשכמה אך לא בצורה טוטאלית כמו מיץ הלימון. האם אתה יכול לתת לנו הסבר על תופעה זו?
26066
01/12/2022
השפעת אבקת כביסה בריכוזים שונים וגל כביסה על נביטה של זרעי מש
שאלה מספר 26066 - השפעת אבקת כביסה בריכוזים שונים וגל כביסה על נביטה של זרעי מש
היי רציתי לדעת איך לדעתך תשפיע אבקת כביסה בריכוזים שונים על נביטה של זרעי מש וכמו כן מה תהיה השפעת גל כביסה באותם ריכוזים על נביטה של זרעי מש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

אין לי מושג....

לדעתי התלמידים צריכים לדעת קודם מהו ההרכב של אבקת הכביסה, מהי הפעילות של כל חומר, ואחכ, מה הריכוז של כל מרכיב בתמיסה שהם מכינים. יש לעשות השוואה דומה לג'ל כביסה ולהבין את מהות ההבדל ביניהם עבור אפקט הניקוי. רק כשיודעים את זה אפשר יהיה להניח השערת מחקר מה יקרה לנבטים.

 

ד"ר עידית גינזברג
המכון למדעי הצמח
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

26032
01/12/2022
רדיקאלים חופשיים
שאלה מספר 26032 - רדיקאלים חופשיים
תחומי דעת:ביוכימיהכימיה
במהלך עבודת חקר נתקלנו במונח רדיקאלים חופשיים. ניסינו להבין באינטרנט, אך ללא הצלחה. תוכלו לפרש עבורנו את המושג רדיקל חופשי? תודה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום תומר

מצורפים קישורים עם מידע מפורט ומהימן לשאלתכם:

https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/life_sci/%D7%A8%D7%93%D7%99%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%97%D7%95%D7%A4%D7%A9%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%9B%D7%91%D7%99-%D7%97%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%9F

במידה ותהיינה שאלנו נוספות, אתה מוזמן לכתוב לנו שוב.
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26033
01/12/2022
שאלת ביוחקר
שאלה מספר 26033 - שאלת ביוחקר
שלום. הנושא שלנו בביוחקר הוא השפעת האלכוהול על הכבד. לקחנו כבדי עוף והודו טריים וחתכנו שש כבדים לשש חתיכות כל אחד. את החתיכות הכנסנו לשש צלחות פטרי נפרדות בכל צלחת הוכנסו שש חתיכות כבד כאשר כל חתיכה נלקחה מכבד אחר, ובכל צלחת השרנו את הכבדים ב 15 מ"ל תמיסת אלכוהול בריכוזים שונים (0%-100% ).את החתיכות השרנו במשך שעה בריכוזים השונים בתום השעה הוצאנו את הכבדים והכנסנו אותם למשורות נפרדות. לכל משורה הוספנו 3 מ"ל תמיסת מי חמצן בריכוז 3%. עם הכנסת מי החמצן אמורה להתרחש תגובה של קצף שתראה את רמת התפקוד של הכבד. הבעיה היא שלא התקבל אצלנו קצף.. מה יכול היה לגרום לכך?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אין לי תשובה חד-משמעית לשאלה, מכיוון שישנם לפחות שני גורמים אפשריים להעדר התגובה של "קצף" שזהו למעשה שחרור חמצן.

האחד: מי החמצן, שהם חומר לא ממש יציב, בעיקר בסביבה בסיסית, איבדו את פעילותם ולכן לא התקבלה תגובה.

השני: האנזימים הפעילים ברקמת הכבד איבדו את פעילותם במהלך הטיפול בהם, שאולי לא נעשה בתמיסה פיזיולוגית, ב-pH נכון או בטמפרטורה מתאימה.

בברכה,

עדנה 

 

ד"ר עדנה אופנהיימר
רפואה/החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26035
01/12/2022
מה זמן הבישול עושה לוויטמין c שבלימון
שאלה מספר 26035 - מה זמן הבישול עושה לוויטמין c שבלימון
במהלך הניסוי בדקנו האם זמן הבישול משפיע על כמות הוויטמין c. רציתי לדעת מה הבישול עושה לוויטמין c ולמה הוא נעלם.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום ניר

להלן קישור ממכון דוידסון בו מפורטת התשובה לשאלתך

https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/chemistry/%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%A2-%D7%95%D7%99%D7%98%D7%9E%D7%99%D7%9F-c-%D7%A0%D7%94%D7%A8%D7%A1-%D7%91%D7%97%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%9D-%D7%95%D7%9E%D7%94%D7%95-%D7%94%D7%AA%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9A-%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%9E%D7%99-%D7%90%D7%95%D7%AA%D7%95-%D7%94%D7%95%D7%90-%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%A8-%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%9C

במידה ויש לך שאלות נוספות, אתה מזומן לכתוב לנו שוב.
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26037
01/12/2022
ההבדל בין דנ"א לרנ"א
שאלה מספר 26037 - ההבדל בין דנ"א לרנ"א
בדנ"א יש ארבעה סוגי נוקליאוטידים: אדנין (A), גואנין (G), תימין (T) וציטוזין (C). וברנ"א יש כמעט אותם סוגים: אדנין (A), ציטוזין (C), וגואנין (G), ואורציל (U). השאלה שלי היא, מדוע ברנ"א יש את הנוקליאוטיד אורציל, ובדנ"א יש את הנוקליאוטיד תימין? כיצד השינוי הזה משפיע על תהליך תעתוק הדנ"א? הרי האורציל והתימין יוצרים קשרי מימן עם אותו נוליאוטיד - ציטוזין. ובנוסף, המבנה הכימי שלהם מאוד דומה. אשמח להבהרת הנקודה, תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אלעזר שלום

מצורפים קישורים עם מידע מהימן שעונים על שאלתך: 

https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/chemistry/rna-%D7%95-dna
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26039
01/12/2022
המשך לשאלה
שאלה מספר 26039 - המשך לשאלה
היי ותודה שענית אך אנחנו עדיין לא מצליחות להסביר מהי הסיבה שתוצאות הניסוי שלנו יצאו כלא מוכיחות את השערתינו שאכן שמן האתרי רוזמרין יעכב את הפטרייה אשמח אם תוכל לכוון אותנו יותר רותם.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב

תשובה דומה לשאלתכם פורסמה באתר "בשער" בעבר

 

 :תוכלו לעיין בקישורים הבאים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=10176

 http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4688

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26044
01/12/2022
כיצד ניתן לשנות את ריכוז החמצן במערכת סגורה?
שאלה מספר 26044 - כיצד ניתן לשנות את ריכוז החמצן במערכת סגורה?
כיצד ניתן לשלוט על ריכוז החמצן במערכת סגורה? תודה מראש יעזור לנו מאוד בביוחקר.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום אהד

שאלה דומה לשאלתך נענתה באתרנו ע"י דר' בלונדר

ניתן לעיין בקישורים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3437
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3448

במידה ולאחר קריאת התשובות יהיו לך שאלות נוספות אתה מוזמן לפנות אלינו בהמשך

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

 

26011
01/12/2022
השפעת האנזים על כמות המיץ המופק
שאלה מספר 26011 - השפעת האנזים על כמות המיץ המופק
מה הריכוז של אנזים המתאים לבדיקת השפעתו על כמות המיץ המופק ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום ספא,
עבור הריכוזים המומלצים של האנזים פקטינאז והשפעתו על המיץ המופק, ניתן למצוא הנחיות מומלצות באתר משרד החינוך כפי שהן נמצאות במצגת הבאה: 
http://cms.education.gov.il/NR/rdonlyres/997F15AD-5C25-44A0-99F6-64CECB7EECB1/151939/resource.ppt
בשקופיות 9 ו-10 כתובים הריכוזים המומלצים, וכן ניסויים נוספים שאפשר ללמד במסגרת פעילות זו.
בהצלחה!
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26024
01/12/2022
שינוי דרגת חומציות
שאלה מספר 26024 - שינוי דרגת חומציות

היי. אני רוצה לדעת איך אפשר לשנות רמת ph בפירות בדרך ביתית לצורך ניסוי כיתתי.

באילו חומצות ניתן להשתמש או אולי להשתמש בחומר ניקוי חומצתי?

אשמח לתשובה, רחלי.

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום הדר,

הרבה פירות הם חומציים, ובפרט לימון. אפשר להשתמש בחומץ מאכל (חומצה אצטית שהיא חומצת לימון).

בברכה,

רבקה

 

ד"ר רבקה אלבאום
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע
האוניברסיטה העברית

26027
01/12/2022
האם חומצות והורמונים יכולים להתרבות
שאלה מספר 26027 - האם חומצות והורמונים יכולים להתרבות
אנחנו תלמידים מכיתה ט בבית הספר עמל תחומי רמות מקיף ז בבאר שבע , אנו משתתפים בפרויקט בשם ספייסלאב בו אנו צריכים לחקור ולעשות ניסוי שקשור לחלל אנו חוקרים על השפעת מיקרוגרביטציה על התרבות של החומצה ההורמונלית ג'יברלין Ghibelline , השאלה שלנו היא האם החומצה ההורמונלית ג'יברלין יכולה להתרבות, מה יכול לגרום לה להתרבות ובאילו תנאים? תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

על מנת שהמומחים שלנו יוכלו לענות על השאלה אתה מתבקש להבהיר את כוונתך בנוגע למונח "מתרבות". כידוע מולקולות אורגניות אינן מתרבות באופן ספונטני (בעצמן, ללא יצור חי שמייצר אותן)

המונח "התרבות"  שייך ליצורים חיים בלבד. (חומר לעיון נוסף מצורף בקישורhttps://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/life_sci/%D7%9E%D7%94%D7%9D-%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D)

האם כוונתך לשלוח יצור חי לחלל? או לבדוק את השפעת הגרביטציה על מבנה הג'יברלין?

אנא פרט את הניסוי שבכוונתך לעשות ואת שאלת המחקר.


 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25976
01/12/2022
השפעת טבק על הכלפורלי בעגבניות שרי
שאלה מספר 25976 - השפעת טבק על הכלפורלי בעגבניות שרי
אני תלמיד כיתה יב , במסגרת שיעורי ביולוגיה אנחנו כותבים ביוחקר. נושא החקר שלנו הוא השפעת ריכוז ניקוטין במי ההשקיה על ריכוז הכלורופיל בצמח. גילנו שניקוטין (המצוי בטבק המשמש ) משמש כחומר הדברה מפני מזיקים. ריכוז גבוה ניקוטין בעלים של צמחים מעניק לצמח הגנה טובה , ללא צורך בריסוס, והשאלה שלנו היא כיצד ההגנה זו משפיע על קצב הפוטוסיטזה בצמח?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום יותם,

התשובה הקצרה היא שאין קשר ביוכימי ישיר בין ניקוטין לבין פוטוסינטזה.

אבל כל השפעה כללית על בריאות הצמח תשפיע בעקיפין גם על הפוטוסינטזה.

 

בברכה,

 

ד"ר ניר קרן
מדעי הצמח והסביבה
האוניברסיטה העברית
25170
01/12/2022
ריח קלמנטינה
שאלה מספר 25170 - ריח קלמנטינה

מה בקלמנטינה עושה את הריח? ולמה הוא כל כך חזק?

אני צריכה את התשובות בשביל עבודה שלא מצאתי לה שום מקורות מידע!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

ניתן למצוא תשובה מפורטת במאמרו של ד"ר רון פורת:

"הארומה של הפרי נקבעת על ידי נוכחותם של עשרות חומרי ארומה נדיפים שונים וביניהם טרפנים, כוהלים, אלדהידים, אסטרים, לקטונים ועוד, המקנים סוגי ריחות שונים כגון מתקתק, פירותי, פרחוני, מנטה, כוהלי, פטרייתי, ועוד"
אם יש שאלה יותר ספציפית, אנא פני שוב ונשמח להעביר אותה למומחה.



בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25149
01/12/2022
הקשר בין אחוז השומן בחלב לקלקולו
שאלה מספר 25149 - הקשר בין אחוז השומן בחלב לקלקולו

שלום, אני יהלי מבית ספר א. ד. גורדון בתל אביב.

אני וחבריי עושים עבודת חקר במדעים על השפעת אחוז השומן בחלב על קצב החמצת החלב. במסגרת העבודה עלינו לכתוב השערה מבוססת מדעית לניסוי. קראנו באתר שכתבתם שהחלב בעל האחוז הנמוך ביותר יחמיץ הכי מהר. נשמח אם תסבירו מדוע זה מה שיקרה. תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

אכן נשאלו באתרנו שאלות בנושא זה.

תשובה ניתן למצוא בקישור: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5928

בעקבות תשובה זו ראו פירוט על התפקיד של חיידקים בקלקול: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5479

וגם פה: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6409

 


 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25138
01/12/2022
טיטרצייה לקביעת כמות ויטמין c
שאלה מספר 25138 - טיטרצייה לקביעת כמות ויטמין c
תחומי דעת:ביוכימיה

שלום רב, אנו שתי תלמידות בכיתה יב'.

בספר "כימיה... זה בתוכנו" נכתב בפרוצדורה לקביעת כמות ויטמין C כי יש להכניס לתוך ארלנמייר 9 מל' של חומצה אצטית, 1 מל' של HCl ו-2 מל' של תמיסת ויטמין C. את הביורטה, יש למלא בתמיסת DPIP 2,6.

רצינו לשאול מדוע יש צורך בהוספת ה-HCl והחומצה האצטית? מה מבטיח שהאינדיקטור שלנו לא יגיב עימן במקום או בנוסף לויטמין C?

כלומר האם מדידת כמות ה DPIP 2,6 שתידרש לסתירת כל החומצה בארלנמייר לא מודדת למעשה הן את הכמות הנדרשת לסתירת הויטמין C והן את החומצה האצטית וה-HCl?

תודה רבה ונשמח לתשובה, ניצן ומור

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

זה נעשה בסביבה חומצית המייצבת את ויטמין C ומאפשרת תגובה עם הראגנט.

 

פרופ' יוסף קנר
ביוכימיה ומדעי המזון
האוניברסיטה העברית

25147
01/12/2022
השפעת שמן מנטה על תפוחי אדמה
שאלה מספר 25147 - השפעת שמן מנטה על תפוחי אדמה

שלום , אנחנו תלמידות כיתה י"א מבית ספר הדסים מגמת ביולוגיה.

בעקבות עבודת הביוחקר שלנו בנושא השפעת ריכוז שמן המנטה על קצב התפתחות ניצנים בתפוחי אדמה, חיפשנו מקורות מידע בנושא ומצאנו ששמן המנטה הוא גורם המעקב התפתחות ניצנים בתפוחי אדמה.

מעבר לכך לא מצאנו עוד מידע בנושא ואנחנו זקוקות לעוד מקורות מידע שנוכל להסתמך עליהם בכדי לעשות את עבודת הביוחקר. נשמח לקבל את עזרתכם. תודה!

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

שאלה דומה נשאלה באתרנו בעבר, כפי שאפשר למצוא באמצעות החיפוש:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7470

 

בנוסף ישנם מאמרים זמינים בנושא שניתן למצוא דרך google scholar, למשל:

http://link.springer.com/article/10.1007/s00425-010-1154-5
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25123
01/12/2022
סינרגיזם ביולוגי ברמה המולקולרית
שאלה מספר 25123 - סינרגיזם ביולוגי ברמה המולקולרית

שלום רב

ברצוני לדעת מה מתרחש ברמה המולקולרית, כאשר מערבבים שני חומרים והם גורמים לאפקט סינרגיסטי. למשל בערבוב שני ממתיקים שמוביל לרמת מתיקות שהיא גבוהה יותר מסכום המתיקות של כל ממתיק בנפרד

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25128
01/12/2022
הקשר בין שומן וחומציות בחלב
שאלה מספר 25128 - הקשר בין שומן וחומציות בחלב

איך אחוז השומן בחלב משפיע על החומציות שלו?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מדידה של pH לא רגישה מספיק כדי לקבל הבדלים בין חלב עם אחוזי שומן שונים. אם נרצה לראות הבדלים, צריך למדוד חמיצות מטוטרת.

ככל שאחוז השומן בחלב גבוה יותר, מידת החמיצות (המטוטרת) נמוכה יותר.

 

בברכה,

ד"ר קובי מאירי
טכנולוג מחקר ופיתוח
תנובה

25101
01/12/2022
השפעת מתח חשמלי על חדירות קרומים
שאלה מספר 25101 - השפעת מתח חשמלי על חדירות קרומים
שלום, האם רמות שונות של מתח חשמלי או עוצמת זרם חשמלי יכולים להשפיע על חדירות קרומי עדשת מים לדישון?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מאד קשה לדעת רק חומרים בעלי מטען (לא נטרלי) יהיו מושפעים ממתח חשמלי. כמו כן איזה חומר דישון (חלק מהחומרים בדישון יהפכו ליונים בתמיסה מימית). היונים יכולים להיות מושפעים ממתח חשמלי.

באופן כללי ממה שאני מבין מהשאלה  רוצים  לגדל את צמח עדשת המים לדשן  תחת מתח חשמלי ולראות מה קורה.

בתנאי מעבדה פשוטים לא יראו דבר.

תלוי במתח ובזרם שמשתמשים ובציוד לבדיקת חדירות של קרומים.

 

יש  מחקר נרחב  העוסק במעבר יונים דרך קרומים והשפעת שזרם  (פרופ' נאוה מורן מהפקולטה לחקלאות עוסקת בתחום)

בברכה,

ד"ר עדי אבני
הפקולטה למדעי החיים/המחלקה למדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

25064
01/12/2022
השפעת חומצה גופרתנית (H2S04) על נביטת זרעים
שאלה מספר 25064 - השפעת חומצה גופרתנית (H2S04) על נביטת זרעים
 

בכדי לבחון את שאלת המחקר השפעת חומצה גופרתנית (H2S04) על נביטת זרעים (חיטה, מש, עדשים) אשמח לדעת את המידע הבא:

מהו טווח הריכוזים ההתחלתי המומלץ לנביטה לאור העובדה שחומצה זו רעילה ומגיעה בריכוז גבוהה מהספק?

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25068
01/12/2022
נשימה קלימקטרית
שאלה מספר 25068 - נשימה קלימקטרית

שלום,

אנחנו בודקים השפעת אתילן על הבשלת אבוקדו. על פי הספרות שקראנו יש עליה בקצב הנשימה וזה אחד הסימנים לפרי קלימקטרי.

מה שלא ברור לנו מהי חשיבות הנשימה הקלימקטרית להבשלה דווקא.

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24817
01/12/2022
כיצד ניתן לבודד את ההורמון פיטואסטרוגן מפולי סויה?
שאלה מספר 24817 - כיצד ניתן לבודד את ההורמון פיטואסטרוגן מפולי סויה?
במסגרת עבודת הביוחקר כחלק מהבגרות בביולוגיה, אני וחברותיי למחקר בחרנו לחקור את השפעת ריכוז הורמון הפיטואסטרוגן על קצב נשימה התאית בתאי השמרים. בחרנו בהורמון זה מכיוון שהוא מצוי בפולי סויה בריכוז יחסית גבוה וכמו כן הוא דומה במבנהו להורמון האסטרדיול הנשי שבתאי האדם ולכן קל במסקנות המחקר לקשר את התוצאות על הגוף שלנו. האם הבחירה בתאי שמרים נכונה? בחרנו בהם מכיוון שהם אאוקריוטים ומחזור הרבייה שלהם יחסית מהיר ונוח למחקר. אך איננו יודעות אם הוא מכיל את קולטני האסטרדיול שאליהם נקשר הפיטואסטרוגן. והשאלה המרכזית שאותה רצינו לשאול היא כיצד אפשר לבודד את ההורמון מפולי הסויה? מכיוון שישנם מרכיבים נוספים בתאי הסויה שעלולים להוות גורמים משפיעים ואנחנו בודקות את השפעת ההורמון הספציפי הזה. (תכננו תחילה לעשות מיצוי לפולים) חשוב לציין שאנו תלמידות בכיתה יב, והאמצעים הטכנולוגים שלנו מוגבלים. תודה רבה מראש, מאי שני, ליאת אלדד ונועה ממן. תיכון רמון גדרה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב מאי, ליאת ונועה ,

פיטואסטרוגנים הם קבוצה של חומרים צמחיים המתקשרים לרצפטורים לאסטרוגן ויכולים להפעילם או לחסום אותם [ עיכוב תחרותי בפני אסטרוגנים אנדוגניים יותר פוטנטיים]. זה לא חומר אחד אלא מספר חומרים ולכן יהיה קשה לבודד את כולם מהסויה המכילה מספר פיטואסטרוגנים ...

אני מצרף חלק מהמידע הזמין בויקיפדיה [ ערך PHYTOESTROGENS] שם תמצאו את זה ועוד, כולל מראי מקום רבים לקריאה נוספת...
 

בהצלחה בפרוייקט

ובכבוד רב'

 

פרופ' זאב בלומנפלד
אנדוקרינולוגיה של הרבייה, נשים ויולדות
הטכניון ובי"ח רמב"ם

24649
01/12/2022
השפעת קרה על תהליך פוטוסינתזה
שאלה מספר 24649 - השפעת קרה על תהליך פוטוסינתזה
האם קיימים מנגנונים בצמח שמגנים בתנאי קרה על תהליכים ביוכימים בתא כגון פוטוסינתזה. אשמח לתשובה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
דילוג לתוכן