ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב,
ישנה אפשרות לבטא חלבונים (כולל אנזימים) בתאי בעלי חיים באמצאות הנדסה גנטית. אחת הטכניקות אכן משתמשת בוירוסים כ"מעבירי" הDNA המהונדס גנטית לתאי המטרה.
פרופ' גדי שוסטר
דיקן הפקולטה לביולוגיה
הטכניון
שלום,
אני וחברותי עושות פרוייקט בביולוגיה על השפעות ריסוס אורגני לעומת ריסוס כימי על עגבניות
רצינו לדעת אם יש לכם מחקרים ומאמרים בנושא ואם כן נשמח אם תשלחו לנו
תודה מראש
שלום לשואלות,
השאלה כל כך לא ממוקדת עד שאינני יודע איך לגשת אליה.
ריסוס כימי או אורגני – נגד מה? בעד מה?
יש ריסוסים להדברת מזיקים (חרקים בעיקר)
יש ריסוסים להדברת מחלות (פטריות בד"כ)
יש ריסוסים להתעוררות מתרדמה
יש ריסוסים לשילוך (זירוז השרת עלים)
יש ריסוסים להזנה
ויש ריסוסים אחרים.
גם המונח "ריסוס אורגני" מול "ריסוס כימי" לא ברור לי.
האם הכוונה ב"ריסוס אורגני" היא לריסוס בחומר אורגני, או לריסוס בחומר בעל אישור לשימוש בחקלאות אורגנית?
ובאופן דומה, ב"ריסוס כימי" – האם הכוונה לריסוס בחומר כימי (הכימיה כוללת גם את הכימיה האורגנית...), או ריסוס בחומר מינרלי, לא אורגני? או אולי הכוונה לריסוס בחומר "אסור" עפ"י כללי החקלאות האורגנית? או – כוונה אחרת?
שלב ראשון במחקר (כולל בעבודת ספרות) הינו הגדרה מדויקת של שאלת המחקר. לאחר מכן יש להקפיד על מינוח נכון ומדויק, ואז אפשר לצאת לדרך.
בברכה,
משה שנקר
המחלקה לקרקע ומים
הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית
האוניברסיטה העברית
שלום כלנית,
הנדסה גנטית היא טכנולוגיה בה מוכנס
DNA זר לגנום הצמח. אנו השתמשנו בגנים של העגבנייה עצמה על מנת להגדיל את היבול. הגנים מועברים בשיטות הכלאה טבעיות שהאנושות משתמשת במשך אלפי שנים. בברכה,פרופ' דני זמיר
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום רב
בהרצאה ששמעתי של ד"ר רונית בנדורי אמרו שיש טכנולוגיות חדישות הנכנסות לגוף החולה ואף מפתחות סביבם רקמה פיברובלסטית או רקמה בעלת כלי דם ורציתי לשאול איך לא רק שאין דחייה של הגוף נוסף לכך יש גם איחוי / תוספת של רקמות?
תודה
איתי
שלום איתי,
ברפואה נעשה היום שימוש נרחב במכשור המוחדר לתוך הגוף באופן קבוע: לדוגמא – קוצב לב, תומכי כלי - דם
(stent), מפרקים מלאכותיים (ירך, ברך ואחרים).משתמשים בחומרים שהגוף מגיב אליהם בצורה מינימלית – טיטניום, חומרים קרמיים
(ceramics) ואחרים. במקרים רבים הגוף "קולט" את החומר המלאכותי ומצפה אותו ברקמה חיה. בהשמה של סטנט למשל משתמשים בתרופות כדי לצמצם גידול מחודש של רקמה באזור השתל.במקרה שתיארתי בהרצאה, דובר במכשור המחקה לבלב מלאכותי, שבניסוי בבעלי חיים, לאחר תקופה ממושכת, מכיוון שהיתה אינטראקציה דינמית עם המכשור, לא רק שנוצר מעטה אלא שאפילו כלי דם התפתחו באזור
. מקווה שהדברים מובנים יותר.בברכה,
ד"ר רונית בנדורי
אוורגרין ניהול השקעות
בהמשך לתשובה לגבי אנטיגנים בחיות, נשאלת השאלה אם כן, מדוע ישנה אפשרות להשתיל לב חזיר באדם ? האם מדובר בהשתלה זמנית ומתן נוגדי דחייה או חיה מהונדסת ?
שלום יובל,
אני לא מכיר השתלת לב ממקור חיה. משתמשים כן ברקמות כמו לדוגמא מסתמי לב ממקור חזיר. הפתרון היותר קרוב מאיברי חיה לגבי השתלת לב הוא השתלת לב מלאותי. למעשה היום יש מכשירים כאלו התומכים בפעולת החדר השמאלי של הלב הנקראים באנגלית
(assist device) ויכולים להחזיק את החולה למשך חודשים עד ההשתלה. כיום יש חולים גם בארץ שהושתל אצלם מכשיר כזה והם מסתובבים איתו גם מעל שנה לאחר השתלתו.בברכה,
פרופ' איתן מור
מנהל מחלקת ההשתלות
המרכז הרפואי ע"ש רבין קמפוס בלינסון
1. יש מחלות או חיסונים אשר משאירים תאי זיכרון לטווח זמן ארוך - אפילו לכל החיים, ויש אחרים אשר יש צורך לחסן מחדש כל שנה או כמה שנים, כמו טטנוס במחלה. מהו ההבדל?
2. תאי זיכרון אשר נוצרים בעקבות חשיפה לאנטיגן, האם מתחלקים בתקופה שאין חשיפה לאנטיגן או שיכולים להישמר שנים ואף לכל החיים אם אין חשיפה/הדבקה?
שלום רב,
1. ההבדל נובע מסוג תרכיב החיסון שבו משתמשים. באופן כללי, תרכיבי החיסון מתחלקים לשתי קבוצות: 1. תרכיבים המכילים מיקרואורגניזמים מומתים, שאינם יכולים להתרבות לאחר הזרקתם, אך יכולים להשרות תגובה חיסונית. קבוצה זו כוללת גם תרכיבים המכילים מרכיב מסוים של המיקרואורגניזם, כמו הרעלן של חיידק הטטנוס, שכמובן אינו מתרבה אך משרה תגובה חיסונית. 2. תרכיבים המכילים מיקרואורגניזמים חיים אך מוחלשים. מיקרואורגניזמים מוחלשים עברו תהליך מיוחד שביטל את האלימות שלהם, אך לא פגע ביכולתם להתרבות. לכן כשהם מוזרקים, הם מתרבים בגוף מבלי לגרום למחלה. כתוצאה מכך, מערכת החיסון נחשפת לרמה גבוהה של אנטיגן לאורך זמן רב יותר ומפתחת תגובה יותר יעילה וארוכת טווח. מה שיותר חשוב הוא, שתגובות החיסון כנגד התרכיבים מקבוצה 1 הן בעיקרן תגובות הומורליות (יצירת נוגדנים), ואילו תרכיבים מקבוצה 2 שמתרבים בגוף, משרים גם תגובות הומורליות וגם תגובות חיסון תאיות של תאי T , שהן בעלות חשיבות גדולה בהקניית עמידות. לפיכך, תרכיבי חיסון מקבוצה 1, כמו החיסון נגד חיידקי הטטנוס או השעלת, הוא קצר טווח ודורש חיסונים חוזרים במהלך החיים, ואילו תרכיבי חיסון מקבוצה 2, כמו החיסון נגד נגיף החצבת, הם ארוכי טווח ומחסנים לכל החיים.
2. לשאלה זו אין תשובה חד משמעית והיא שנויה במחלוקת. יש הסוברים שתאי הזיכרון אינם מתחלקים כל עוד אין חשיפה לאנטיגן, ויש הסוברים שתאי הזיכרון חייבים להתחלק מדי פעם כדי לשמור על הזיכרון. אם הסברה השנייה היא הנכונה, נשאלת השאלה מה מקור האנטיגן שמשרה את התחלקות התאים. זה כמובן יכול להיות האנטיגן עצמו, שכן האנטיגנים שאנחנו נחשפים אליהם נפוצים בטבע. אבל יש גם הסוברים שזה לא חייב להיות האנטיגן הספציפי, אלא יכול להיות אנטיגן נפוץ אחר שדומה במבנהו לאנטיגן הספציפי. אין הוכחות חד משמעיות לאף אחת מהסברות.
בברכה,
ד"ר נורית הולנדר
ביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3547499,00.html
שלום,
בקישור למעלה מופיעה ידיעה אודות נער שגילה חיידקים אוכלי פלסטיק. רציתי לדעת האם המידע שמופיע בכתבה הוא נכון מבחינה מדעית.
בברכה, אוה שוורץ
אכן, הניסוי שערך התלמיד 'עשה הרבה גלים' בתקשורת ועל פניו נראה כי אכן החיידקים פרקו פלסטיק נותרו מספר סימני שאלה אשר לא נענו בדיווח המקורי. למשל, החיידקים לעיתים מפוררים את הפלסטיק אך לא מעכלים אותו והיות והתלמיד בדק ירידת משקל בלבד ייתכן כי נותרו בקרקע חתיכות קטנות שלא ניתן היה להבחין בהן ולכן לא נשקלו גרבימטרית.
ד"ר אלכס סיון
ביוטכנולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון
בס"ד
שלום רב,
התברר לי שלא כל חלב יונקים עובר גיבון (בעזרת אנזים). אשמח לקבל הסבר מדוע לא כל חלב מתגבן? ומהו מנגנון הפעילות של האנזים (רנין) בחלב המתגבן ומדוע אינו פועל ב"חלב האחר"?
תודה מראש.
דודי שלום,
הקזאינים המתגבנים ע"י רנין הם תערובת של מספר חלבונים. רנין באופן ספציפי עושה הידרוליזה של אחד מהקזאינים - קפא קזאין -
ודבר זה יוצר גיבון של חלב. אם חלב של יונק מסויים אינו מתגבן באמצעות רנין הדבר קשור ככל הנראה להרכב הקזאינים שלו ולמבנה של הקומפלקס שהם יוצרים.
אנו יודעים הרבה על חלב פרה ובני משפחתה,
אולם לא מספיק על חלב של יונקים אחרים.
בברכה,
פרופ' אורי קוגן
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
שלום,
גן העמידות בחרקים נגד הדברה כימית נמצא בגנום החרק לפני השימוש בהדברה או שחלה מוטציה או שיחלוף וכך הגן הזה התפתח אחרי השימוש בהדברה ?
אודה לכם מאוד לתשובה.
שלום,
כידוע, הרוב המוחלט של תוצרי כלאיים בבע"ח הם סטריליים.
רציתי לדעת מה המצב בצמחים לגבי פוריותם של תוצרי כלאיים? ומה הסיבה לכך?
(גמישות במערכי כורמוזומים?)
תודה.
Shalom,
Hybrids occur between closely related species
when there is no barrier in mating and in development of the zygote.
It is
true that hybrids in animals are usually sterile due to lack of homology in
their chromosomes and inefficient pairing between homologs during gamete
formation (at meiosis).
The same applies to plant, however, this is less
of a problem in all plants that have vegetative propagation.
There are case,
like in sunflower, where the hybrids between different species manage to produce
a few seeds and after a few generation, a new fertile hybrid (homoploid) species
can be formed.
More frequently, though, plant hybrids can overcome sterility
via chromosome doubling giving rise to a polyploid.
For example, the bread
wheat genome contains the genome of three different grass species and is a
fertile polyploid.
For more details, I suggest you check the wikipedia
entries on Hybrid (biology) and hybrid
speciation.
Best,
Avi
פרופ' אברהם לוי
המחלקה
למדעי הצמח
מכון ויצמן למדע
בשנים האחרונות מדברים על חיסון
אוכלוסיות נחשלות באמצעות המזון:
הוספת אנטיגן (מוחלש) למזון
או הוספת נוגדנים למזון.
כל זה בדרך של הנדוס המזון באופן גנטי.
בשני המקרים , לא ברור לי איך "החיסון" יעזור?
הרי החלבונים מתעכלים במערכת העיכול
(בין אם מדובר בחלבון המשמש כנוגדן או כאנטיגן )!!
תודה הניה (מורה )
שלום הניה,
שאלה דומה נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת", להלן קישור לשאלה:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2618
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
"בשער ברשת"
פרוייקט שאלות למומחים
קהילה אקדמית למען החברה בישראל
כחצי שעה לאחר סחיטת פרי הדר, מרבית הוויטמין C שבו מתחמצן.
אם רוצים לשמור על כמות גבוהה של ויטמין C במיץ לאורך זמן, צריך להוסיף חומרים משמרים.
אם כך:
(1) איך חברות המיצים מתפארות בתכולת ויטמין C גבוהה במיץ הספציפי שלהם ובכך שהם לא מוסיפים חומרים משמרים?
(2) איך ויטמין C יכול לשמש כנוגד חמצון בגוף אם עד שהוא מגיע לדם ולתאים הוא כבר התחמצן?
תודה :)
שלום רב,
כחצי שעה לאחר סחיטת פרי הדר אין כמעט כל פגיעה בכמות הוויטמין C שבמיץ. לאורך זמן יש צורך בתנאי אחסון מתאימים כמו שמירה בטמפרטורה נמוכה ובמקרים מסוימים ע'י שימוש באריזות המגבילות את כמות החמצן המגיעה אל המיץ. אין חומרי שימור המגנים על ויטמין זה, לכן אין טעם להשתמש בכאלו למטרה זו. חומרים משמרים מוסיפים אך ורק כדי לספק הגנה כנגד קלקול מיקרוביאלי ולא לצורך שמירת ויטמין C. אולם את רב מוצרי המיצים ניתן לשמר לתקופה מסחרית סבירה, ללא חומרי שימור כלשהם.
משום כך בסיס השאלות אינו נכון. כיוון שאין צורך בחמרים משמרים במיצים, אין סיבה שלא להאמין לדברי חברות המיצים. בנוסף, כמות הוויטמין C הנשארת במיץ בתנאי אחסון נאותים היא בדרך כלל גבוהה, ומגיעה לדם בצורה פעילה.
בברכה,
פרופ' שמעון מזרחי
פרופ' שמעון מזרחי
הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
למדנו בכיתה על כך שאנו צריכים לאכול אוכל שיש בו נוקלאוטידים.
למה אנו צריכים תוספת חיצונית של נוקלאוטידים ממקור מזון (לאחר ההתבגרות)? האם הנוקלאוטידים בתא ממוחזרים כל הזמן? (אם הנוקלאוטידים ממוחזרים הרי שאנו צריכים רק קצת מקור חיצוני לנוקלאוטידים) אם אכן הם ממוחזרים, מה קורה לנוקלאוטידים שאנו אוכלים?
תודה,
הילה זיו מתיכון למדעים על"ה לוד.
אולגה רז
יחידת תזונה
בית החולים איכילוב
תודה על התשובה, אך לצערי לא נענתה השאלה.
אני חוזרת על השאלה, ומפרקת אותה לשם הבהרה ל-3 שאלות קצרות:
מערכת הנשא הנפוצה כיום בהנדסה גנטית בצמחים מבוססת על החיידק שבקרקע Agrobacterium tumfaciens. חיידק זה מדביק צמחים דן-פסיגיים וגורם להופעת עפצים. בתהליך ההדבקה, החיידק מעביר חלק מהפלסמיד, אותו חלק המכיל את הגן לייצור אופינים, לצמח. החיידק מבצע את התהליך הזה כדי שהצמח יפיק עבורו את האופינים
1.למה הבקטריה לא מיצרת בעצמה את האופינים? הלא יש לה את הגן ליצירת האופינים?
2. למה הבקטריה תוקפת רק צמחים דו-פסיגיים?
3. האם יש קשר נסיבתי בין שתי השאלות?
תודה על ההתייחסות לשאלה זו.
ד"ר אליאנה תפוחי
הפרומוטר של הגנים הללו הוא פרומוטר אוקריוטי שלא מתבטא בחיידק.
וגם מייצרת חומרי מזון לחיידק שהצמח לא יכול להשתמש בם.
החיידק מתקיף צמחים שמשחררים חומרים מסוימים (בעיקר לאחר פציעה). חומרים אלו גורמים לביטוי גנים בחיידק המאפשרים את הטרנספורמציה של הצמח.
טרנספורמציה בעזרת אגרובקטריום
הטכניקה מתבססת על המנגנון הביולוגי בו משתמש חיידק האגרובקטריום על מנת להכתיב לתאי הצמח המאחסן אילו חומרים לייצר כלומר החדרת מקטע DNA – פלסמיד הכולל את הגנים המבוקשים: T-DNA, רצפי גבול איזור וירולנטיות המכתיב את שילוב ה-T-DNA בגרעין הצמחי. ניתן "לתפוס טרמפ" על האגרובקטריום באמצעות החלפת ה-T-DNA של זן הבר ברצף DNA המקודד לגנים המבוקשים תוך שמירה אך ורק על רצפי הגבול המקוריים של הפלסמיד.
ד"ר עדי אבני
הפקולטה למדעי החיים/המחלקה למדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
האם פיסטור של חלב אשר כבר עבר פיסטור פעם ראשונה ותוקפו פג
האם ניתן לפסטר פעם שניה , שלישית וכו'
האם פיסטור חוזר כזה פוגע באיכות החלב או בערכו התזונתי
וכמה פעמים אפשר לפסטר בלי לפגוע באיכות החלב
תודה מראש אתי סמל
שלום אתי,
באתר בשער ברשת נשאלו בעבר שאלות הדומות לשאלתך. תוכלי להכנס לאתר ולחפש את המילה - פיסטור חלב. תוצאות החיפוש יובילו אותך אל התשובות שהתקבלו בנושא. מצורף קישור לאחת השאלות:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=168
אם לאחר זאת יתעוררו שאלות נוספות, נשמח להפנותן למומחינו.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום,
אני עורכת מחקר בעבודת הביודע במהלכו נשאלה השאלה: כיצד משפיע גיל העגבניה [בוסר- ירוק, חצי בשל-כתום ובשל מאוד-אדום]על אחוז נביטת זרעי עגבניה אולם לא מצאתי מספיק מידע בנוגע להאם קיימת כמות שונה של מעכבי נביטה בין העגבניות במידת בשלות שונה.
אשמח לדעת האם קיים הבדל של כמות המעכבים בין העגבניות בגילאים השונים והיכן מצוי יותר מעכב. תודה רבה!!!!!!!!
קרן אור
Shalom Keren,
Developing seed produce germination inhibitors that are, normally, degraded along the process of seed development and maturation. Seed development and maturation occur within the developing fruit and, therefore, usually the level of inhibitors is higher in green tomato fruit than in mature red fruit.
The name of the inhibitor is ABA (Abscisic Acid).
Hope that I could help.
KOL TUV,
Shmulik
פרופ' שמואל וולף
המכון למדעי הצמח וגנטיקה
בחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
אני עושה עבודה בנושא התפתחות עובש בפירות הדר.
מהם הגורמים שדרושים להתפתחות העובש ומשפיעים על התפתחותו.
אודה על התייחסותכם.
שרון
שלום שרון,
עובש ירוק (Penicillium digitatum) היא הפטריה התוקפת פירות הדר לאחר שנקטפו ומביאה לריקבונם. בעבר, נתנה תשובה בנושא זה באתר
"בשער ברשת", להלן קישור:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=97
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער- קהילה אקדמית למען החברה בישראל
בס"ד
שלום,
לאחרונה מוצעים מוצרי מזון כמו אקטימל ואקטיביה הטוענים שיש בהם חיידקים המועילים לתהליך העיכול.
מי הם חיידקים אלו (אם אפשר לא רק שם אלא גם פרטים נוספים)?
כיצד הם "מסייעים לתהליך העיכול"?
תודה
שלום דוד,
שאלות דומות לשאלתך נשאלו בעבר באתר "בשער ברשת". חיפוש הערך פרוביוטים/חידקים פרוביוטים לדוגמא, יוביל אותך למגוון השאלות. מצ"ב קישור לאחת מהן:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=2776
נשמח לעמוד לרשותך במידה ויתעוררו שאלות נוספות.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער- קהילה אקדמית למען החברה בישראל
לתאים להפוך לבלתי ממוינים? לא ברור לי מה המנגנון שפועל כאן? תודה.
מיקה שלום,
שאלה דומה לשאלתך נשאלה בעבר באתר "בשער ברשת".
מצ"ב קישור לתשובה.
http://www.bashaar.org.il/view_question.asp?id=1678
אם עדיין ישארו שאלות בלתי פתורות, נשמח שתפני אלינו שוב.
בברכה,
"בשער ברשת"
שלום
בכיתתי עלתה השאלה: מדוע אין אפשרות בטכניקה של מיקרומניפולציה להחדיר
גרעין של תא ביצית לתא ביצית אחר ולקבל הפריה וזיגוטה?
האם זה קשור בהשלמת המיוזה של הביצית?
האם זה קשור בגרעין של תא הזרע עצמו?
תודה
יפה זיסמן תיכון "פלך" קרית-עקרון
יפה שלום,
טכניקת המיקרומניפולציה מאפשרת מחקר רב בנושא, ניתן כמובן ל"הזריק" גרעין של ביצית לביצית וכל קומבינציה אחרת. השאלה מה נוצר? והתשובה היא מנגנון ההחתמה - imprinting. כלומר מזה מספר שנים ידוע שבחלוקת המיוזה מעורב גם תהליך של החתמה ש"מחתים" שונה את הגנים שיבואו לידי ביטוי כתלות באם עברו החתמה נקבית (במערכת המין הנקבית) או החתמה זכרית (בתהליך יצירת הזרע בזכר). בגלל חשיבותו של תהליך זה לא ניתן ליצור עובר ללא גנום זכרי.
לגבי נגיפים?
תשובתה של פרופ' מייה הורביץ, גנטיקה, מדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב:
באופן עקרוני אפשר להשתמש בפלסמידים ובנגיפים על מנת לבטא גנים בתאים ממקורות שונים.
אבל כדי להכניס פלסמיד צריך להשתמש בתערובות כימיות מסוימות (תערובות טרנספקציה) ויעילות טרנספקציה נמוכה. לעומת זאת, יש נגיפים שמכירים תאים מסוימים ואז הם ידביקו 90% מהתאים וכך יעילות ההחדרה לתוך התא מאד גבוהה.
כאשר עושים מניפולציות עם נגיפים אפשר להשתמש באלמנטים שלהם שמאפשרים לחומר הגנטי להתרבות בתאים דבר שהוא פחות נוח עם פלסמיד.
הנגיפים יכולים להתרבות בגרעין או בציטופלסמה, ובגרעין החומר הגנטי שלהם יכול להתרבות כחלק מהחומר הגנטי של התא או מחוץ לו באופן עצמאי. לכן הנטייה הגדולה היום היא להשתמש בנגיפים מהונדסים.
שלום עדי,
הביצית מתוכננת כדי לתת סביבה מתאימה להתפתחות העובר כאשר התהליך מתחיל מהפריה עם תא זרע. מפני שבשיבוט אנו מכניסים גרעין תא מבוגר ושאינו תא מין, עלינו להביא ל"תכנות מחדש" של המערכת ול"בלבל" אותה בהתאם. מסתבר ששוק חשמלי מתאים עושה זאת. תוכל למצוא יותר חומר על כך באתר סנונית ובמאמר בכרך הראשון של סינטיפיק אמריקן בעברית מהשנה שבוודאי יש אצלכם בספריה.
בברכה
פרופ' גדי שוסטר - הטכניון