בוטניקה

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26150
01/12/2022
ביוחקר- שמרים וסוכרים
שאלה מספר 26150 - ביוחקר- שמרים וסוכרים
תחומי דעת:בוטניקה
שלום, אני וחבריי לקבוצת הביוחקר ערכנו ניסוי שעוסק בשאלה: כיצד משפיעים סוגי סוכר שונים על קצב הנשימה התאית של שמרים. בניסוי שלנו השתמשנו בחמישה סוגי סוכר: לקטוז, פקורטוז, גלוקוז, סוכרוז ועמילן והשתמשנו בשמרים יבשים. בניסוי בדקנו את כמות הCO2 הנפלטת כתוצאה מתהליך הנשימה של השמרים במגע עם כל אחד מהסוכרים. בתוצאות הניסוי קיבלנו שעם הסוכרוז תהליך הנשימה התאית התבצע בצורה המיטבית, אחר כך עם הגלוקוז ואחר כך עם הפרוקטוז, וקילבנו גם שעם העמילן והלקטוז השמרים לא ביצרו כלל נשימה תאית. לפיכך רצינו לשאול שתי שאלות מרכזיות: 1. מדוע הסוכרוז הוא הסוכר המתאים ביותר לנשימת השמרים ולא הגלוקוז (כמו שציפינו שיקרה)? שהרי הגלוקוז הוא חד סוכר והסוכרוז הוא דו סוכר. 2. מדוע השמרים לא ביצעו כלל נשימה תאית עם העמילן והלקטוז? תודה רבה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
 
שלום רוני,
תוכלו לעיין בתשובות לשאלות דומות בקישורים הבאים:
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26135
01/12/2022
חומציות בלחם מחמצת
שאלה מספר 26135 - חומציות בלחם מחמצת
תחומי דעת:בוטניקה
במחקר של גיל שחר- (https://www.rambam-medicine.org.il/category/sourdough) ראינו שבזרעי הדגנים ישנה חומצה שנקראת חומצה פיטית, אנו מעונינות לבדוק האם יש קשר בין אחוז הסיבים בקמח (כוסמין לבן, 70% מלא ו100% מלא) לרמת החומציות של לחם מחמצת הנוצר ממנו? האם יש בסיס מדעי לשאלת החקר הזו? תודה מראש! תלמידות כיתה ח' בית ספר חב"ד.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום נועה,

נדמה לי שההנחה בשאלה היא שחומציות של לחם מחמצת נובעת מנוכחות חומצה פיטית. וזה כנראה לא נכון.

חומצה פיטית בזרעים היא משמשת לאגירת זרחן. בקמח היא קשורה למינרלים שונים– ברזל, אבץ, מגנזיום ונחושת (לכן פוגעת בקליטתם בזמן עיכול המזון), ולא קיימת  בצורת חומצה ולכן לא יכולה לגרום לחומציות שבלחם.

החומציות נובעת מפעילות חיידקים המפרישים חומצות שונות והם הגורמים לחומציות.

מתוך אתר: http://www.ishelehem.com/blog/?ContentID=16929

  • המחמצת עוזרת לעיכול טוב יותר של הלחם בקיבה שלנו, מפני שבתהליך ההתססה חלק מהחיידקים והאנזימים הקיימים בקמח משנים את צורתם והופכים זמינים וקלים יותר לעיכול.

ההתססה של הבצק מאזנת ומורידה את החומצות הטבעיות הנמצאות בקמח, בעיקר את החומצה הפיטית וכך אנו מצליחים לספוג יותר מינרלים טובים הנמצאים בלחם -בעיקר ברזל, מגנזיום, אבץ וסידן.

  • בלחם מחמצת מקמח מלא יש כמות נמוכה יותר של סוכרים זמינים (כי חלקם כבר פורקו על ידי החיידקים ונאכלו ע"י השמרים הרעבתנים), ועל כן יש לו ערך גליקמי נמוך יותר (הוא מכיל פחות סוכרים) בהרבה מאשר ללחם שלא עבר תהליך של תסיסה או מלחם המכיל קמח לבן.
  • הפוטון היא תרכובת חשובה לאגירת פוזפט.

לשאלה: האם יש קשר בין אחוז הסיבים בקמח (כוסמין לבן, 70% מלא ו100% מלא) לרמת החומציות של לחם מחמצת הנוצר ממנו.

השאלה בסדר אך לא קשורה לפיטין.

מציע שתבדקו ב-WIKIPEDIA את הערך PHYTIC ACID

 

 

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

 

26140
01/12/2022
השפעת אור על נביטה בזרעי מש
שאלה מספר 26140 - השפעת אור על נביטה בזרעי מש
תחומי דעת:בוטניקה
בניסוי שלנו בדקנו השפעת אורכי גל שונים (צבעים) על קצב הנביטה של זרעי מש (אורך שורשון). מצאנו שבכל אורכי הגל כולל חושך הייתה נביטה די דומה, כלומר אורכי השורשונים היו דומים מאוד. אנחנו מתקשים להסביר את התוצאות ולהסיק מסקנות. האם תוכלו להנחות אותנו לבסיס ביולוגי מתאים ולהפנות אותנו לספרות בנושא? תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום לוטן,
תוכל למצוא מידע רחב בנושא בשאלה דומה שנשאלה:
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26141
01/12/2022
השפעה של אדוויל על צמחים
שאלה מספר 26141 - השפעה של אדוויל על צמחים
שלום במסגרת עבודת אקוטופ אנו בודקות את ההשפעה של אדוויל במים על צמיחה של נבטים. אדוויל הוא חומר הפועל על מערכת העצבים ואנחנו משערות שלא נראה השפעה על צמחים. באיזו דרך כדאי לנו לבדוק את ההשפעה של אדוויל. תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום טל,
אדוויל מכיל חומר פעיל בשם  ibuprofen
במאמר  שהתפרסם ברשת מצאתי דווח זה על בחינת הפשעת חומר שה על צמחים ראי קישור:
 
אני גם מצרף את המאמר עליו דובר בכתבה המתאר  השפעתו של חומר זה על ,לדברי החוקר , על צמחים שבדק
 
לאור זאת אני מציע לקרוא את המאמר ולנסות לחזור על מהלך הניסוי שלהם.
מקווה שזה מסייע
כל טוב ושנשאר בריאים,

 

פרופ' ניר אוהד
ביולוגיה מולקולרית ואקולוגיה של צמחים
אוניברסיטת תל אביב
26142
01/12/2022
חומציות בלחם מחמצת
שאלה מספר 26142 - חומציות בלחם מחמצת
תחומי דעת:בוטניקה
אנחנו עושות חקר במסגרת שיעור מדעים. רצינו לחקור את השפעת אחוז הסיבים (המלאות בקמח) בקמח חיטה מלא. לפי האחוזים של הקמח: 50%, 70%, 100% על רמת החומציות שבלחם מחמצת. ראינו במחקר של ד"ר גיל יוסף שחר שבגרעיני החיטה יש חומצה פיטית ולפי זה ככל שגרעין החיטה נשמר קרוב יותר למקור (מלא יותר) כך רמת החומציות בלחם תעלה. הנה ציטוט ממחקרו של ד"ר גיל יוסף שחר: הדגנים (חיטה, כוסמין, שיפון) הם זרעים המכילים חומצה שנקראת חומצה פיטית. חומצה זו מעכבת ספיגה של מינרלים מחלל המעי אל מחזור הדם. התפחה של בצק בן אם על ידי שמרים מתורבתים ובין אם על ידי מחמצת שיאור מנטרלת חלק מהותי מחומצה זו וכך משפרת את ספיגת המינרלים. ---------- בלחם שהותפח עם שמרים, כמות החומצה הפיטית הייתה נמוכה ב -52% בהשוואה לזו שבקמח עצמו. לחם שאור הגדיל לעשות – כמות החומצה הפיטית הייתה נמוכה ב -71% בהשוואה לקמח המלא. באותו המחקר בדקו את ספיגת המינרלים בחולדות. החולדות חולקו לשלוש קבוצות כאשר כל קבוצה קיבלה מקור אחר לחיטה המלאה (קמח, לחם שמרים ולחם שאור) ואכן נמצא שספיגת המינרלים – ברזל, אבץ, מגנזיום ונחושת הייתה גבוהה משמעותית בקבוצת החולדות שאכלו לחם שאור. האם יש לנו בסיס מדעי מספיק כדי לצאת לדרך? תודה!!!!!! למחקר המלא: https://www.rambam-medicine.org.il/category/sourdough
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום אביטל,
תוכלו לעיין בתשובה מעמיקה בנושא בקישור הבא:
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחיםש
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26145
01/12/2022
ההבדלים בין שמן רוזמרין לבין שמן עשב
שאלה מספר 26145 - ההבדלים בין שמן רוזמרין לבין שמן עשב
תחומי דעת:בוטניקה
מהם ההבדלים בין שמן רוזמרין לבין שמן עשב הלימון שיכולים להסביר את ההבדלים ביניהם בהשפעתם על רמת עיכוב נביטה של זרעי חיטה?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום אורה,
בקישור הבא תוכלי לעיין במאמר מקיף בנושא של שמנים אללופתיים והשפעתם על עיכוב נביטה של זרעי חיטה:
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26109
01/12/2022
השפעת רמת בשלות העגבנייה על העובש הנוצר- ביוחקר
שאלה מספר 26109 - השפעת רמת בשלות העגבנייה על העובש הנוצר- ביוחקר
שלום, אנחנו יערה ונטע מכיתה יא ויש לנו שאלה לגבי הביוחקר שלנו, שקיבל תוצאות שאנחנו לא יודעות להסביר למה הן קרו. הניסוי שלנו כלל 4 רמות בשלות של עגבנייה- עגבנייה לא בשלה כלל (ירוקה) , עגבנייה מעט בשלה, עגבנייה בשלה בדיוק ועגבנייה בשלה מדי. בניסוי, חתכנו ושקלנו מכל עגבנייה 4 חתיכות באותו המשקל וגודל, ושמנו כל חתיכה בצלחת פטרי, כך שמ4 עגבניות ו4 טיפולים היו לנו 16 צלחות פטרי. הנחנו את כל צלחות הפטרי הסגורות באותו מקום סגור למשך כמה ימים. כשבדקנו לאחר כמה ימים גילינו שהעגבנייה הירוקה ביותר (הכי לא מוכנה) הייתה עם הכי הרבה עובש ! ההנחה שלנו הייתה שהעגבנייה הבשלה ביותר תהיה העבשה ביותר מכיוון שהיא הכי לחה - ולחות מגבירה את צמיחת העובש. נשמח אם מישהו יוכל לעזור לנו ולהסביר לנו למה זה קרה. תודה (;
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום לכן. אני מציע שתוודאו שמדובר באותו עובש ( פטרייה) על חלקי פירות העגבנייה. פטריות שונות יגדלו באופן שונה. בפרי בכל גילי העגבנייה יש כמות מים מספקת לגידול פטריות העובש כך שנוכחות מים אינה הגורם המגביל. גידול עובש אכן מושפע מהמים אבל הגורמים המגבילים יכולים להיות סוגי חומרי המזון והריכוז שלהם והם מתאימים לגידול פטריות במידה שונה. לדוגמה ריכוזי גלוקוז, פרוקטוז או סוכרים אחרים, ריכוזי חומצות אמינו ריכוזים של חומצות אורגניות ועוד. הפרי גם משנה את הpH שלו והחומציות משפיעה על פטריות.

בברכה

יגאל

 

פרופ' יגאל אלעד
פתולוגיה של צמחים וחקר עשבים
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

26118
01/12/2022
מידע על הצמח מנטה
שאלה מספר 26118 - מידע על הצמח מנטה
תחומי דעת:בוטניקה
האם אפשר לקבל מידע מפורט על הצמח מנטה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

סיוון שלום,

צמח המנטה הוא למעשה נענע משובלת או בשמו המדעי Mentha longifolia

באנגלית הצמח נקרא Horse Mint.

צמח רב שנתי זה שייך למשפחת השפתניים.

ניתן למצוא מידע על צמח זה ושימושיו לאדם באתר ויקיפדיה, במאמר המצורף וכן באתרים נוספים כגון:

https://flora.org.il/plants/MENLON/

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Mentha+longifolia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171855/

 

בברכה,

כרמית זיו


 

ד"ר כרמית זיו
מדעי הצמח
מכון ויצמן למדע

26070
01/12/2022
ויטמין c בלימון
שאלה מספר 26070 - ויטמין c בלימון
היי, רציתי לדעת אם האלל של היצור ויטמין c בלימון הוא רטציסיבי או דומיננטי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26065
01/12/2022
האם סוכר מעכב השכמה בתפוחי עץ
שאלה מספר 26065 - האם סוכר מעכב השכמה בתפוחי עץ
אנו תלמידות אולפנית טבריה עורכות ניסוי בעיכוב השחמה בתפוחי עץ. ראינו שמיץ לימון מעכב מאוד את השחמת התפוחים לעומתם מים שמומס בהם סוכר מעכבים את ההשכמה אך לא בצורה טוטאלית כמו מיץ הלימון. האם אתה יכול לתת לנו הסבר על תופעה זו?
26066
01/12/2022
השפעת אבקת כביסה בריכוזים שונים וגל כביסה על נביטה של זרעי מש
שאלה מספר 26066 - השפעת אבקת כביסה בריכוזים שונים וגל כביסה על נביטה של זרעי מש
היי רציתי לדעת איך לדעתך תשפיע אבקת כביסה בריכוזים שונים על נביטה של זרעי מש וכמו כן מה תהיה השפעת גל כביסה באותם ריכוזים על נביטה של זרעי מש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

אין לי מושג....

לדעתי התלמידים צריכים לדעת קודם מהו ההרכב של אבקת הכביסה, מהי הפעילות של כל חומר, ואחכ, מה הריכוז של כל מרכיב בתמיסה שהם מכינים. יש לעשות השוואה דומה לג'ל כביסה ולהבין את מהות ההבדל ביניהם עבור אפקט הניקוי. רק כשיודעים את זה אפשר יהיה להניח השערת מחקר מה יקרה לנבטים.

 

ד"ר עידית גינזברג
המכון למדעי הצמח
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

26031
01/12/2022
חקר מדעי
שאלה מספר 26031 - חקר מדעי
שלום, אני תלמיד כיתה ט בבית הספר הכפר הירוק. אנו עושים עבודה לשיעור ביולוגיה בנושא חקר מדעי ובחרנו את שאלת החקר :" מהי השפעת עוצמת השמש על כמות אברוני הכלורופלסט בעלים של הצמח?" על איזה צמח הייתם ממליצים לנו לעשות? תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
26035
01/12/2022
מה זמן הבישול עושה לוויטמין c שבלימון
שאלה מספר 26035 - מה זמן הבישול עושה לוויטמין c שבלימון
במהלך הניסוי בדקנו האם זמן הבישול משפיע על כמות הוויטמין c. רציתי לדעת מה הבישול עושה לוויטמין c ולמה הוא נעלם.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום ניר

להלן קישור ממכון דוידסון בו מפורטת התשובה לשאלתך

https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/chemistry/%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%A2-%D7%95%D7%99%D7%98%D7%9E%D7%99%D7%9F-c-%D7%A0%D7%94%D7%A8%D7%A1-%D7%91%D7%97%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%9D-%D7%95%D7%9E%D7%94%D7%95-%D7%94%D7%AA%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9A-%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%9E%D7%99-%D7%90%D7%95%D7%AA%D7%95-%D7%94%D7%95%D7%90-%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%A8-%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%9C

במידה ויש לך שאלות נוספות, אתה מזומן לכתוב לנו שוב.
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26039
01/12/2022
המשך לשאלה
שאלה מספר 26039 - המשך לשאלה
היי ותודה שענית אך אנחנו עדיין לא מצליחות להסביר מהי הסיבה שתוצאות הניסוי שלנו יצאו כלא מוכיחות את השערתינו שאכן שמן האתרי רוזמרין יעכב את הפטרייה אשמח אם תוכל לכוון אותנו יותר רותם.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב

תשובה דומה לשאלתכם פורסמה באתר "בשער" בעבר

 

 :תוכלו לעיין בקישורים הבאים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=10176

 http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4688

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26019
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של מלח בישול על קצב נביטה
שאלה מספר 26019 - השפעת ריכוזים שונים של מלח בישול על קצב נביטה
תחומי דעת:בוטניקה
שלום, אני עושה ניסוי על השאלת חקר הנ''ל רציתי לשאול מה ריכוז המלח המומלץ לניסוי זה כדי שיצאו לי תוצאות לא מופרכות. חשבתי לעשות ריכוזים הולכים ועולים מ-0% עד 2% תודה:)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום אוריה, מוזמנת לעיין בתשובות המומחים לשאלות דומות בקישורים הבאים:
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26020
01/12/2022
סוגי קרקע והתאמתם ליבול
שאלה מספר 26020 - סוגי קרקע והתאמתם ליבול
תחומי דעת:בוטניקה
שלום רב האם יש מיון לסוג יבול מסויים באיזה קרקע יתן תפוקה יותר גדולה ? שמתי לב שהתפוקה של עץ זית הרבה יותר גדולה בקרקע לבנה מאשר עצים שגדלו בקרקע אדומה. האם זה נכון ? והאם יש מאמרים בתחום ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום צאבי,
אתה מוזמן לעיין בתשובתו המעמיקה של ד"ר פיין לשאלה דומה בנושא השפעת הקרקע על החיטה:
במידה והינך מעוניין להוסיף שאלות המשך לשאלה זו, מוזמן לכתוב שאלות חדשות באתר.
בהצלחה!
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26024
01/12/2022
שינוי דרגת חומציות
שאלה מספר 26024 - שינוי דרגת חומציות

היי. אני רוצה לדעת איך אפשר לשנות רמת ph בפירות בדרך ביתית לצורך ניסוי כיתתי.

באילו חומצות ניתן להשתמש או אולי להשתמש בחומר ניקוי חומצתי?

אשמח לתשובה, רחלי.

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום הדר,

הרבה פירות הם חומציים, ובפרט לימון. אפשר להשתמש בחומץ מאכל (חומצה אצטית שהיא חומצת לימון).

בברכה,

רבקה

 

ד"ר רבקה אלבאום
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע
האוניברסיטה העברית

26026
01/12/2022
ניסוי בפוטוסינתזה
שאלה מספר 26026 - ניסוי בפוטוסינתזה
שלום, אני רוצה לבצע ניסוי על כיצד משפיע ריכוז הכלורופלסטים על קצב הפוטוסינתזה בעלה בהיר ובעלה כהה יותר אז השאלה היא איזה עלים עדיף לי לבחור
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שלום רועי

נשאלה שאלה דומה לשלך בנושא ריכוזי כלורופלסטים והשפעתם על הפוטוסינתזה באתרנו

אתה מוזמן לעיין בקישור 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=10305

כמו כן לגבי השאלה האם ניתן להשתמש בעלים שונים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8073

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25992
01/12/2022
שאלה בנושא השפעת עוצמת האור על קצב הדיות בעלי הסלרי
שאלה מספר 25992 - שאלה בנושא השפעת עוצמת האור על קצב הדיות בעלי הסלרי
אנחנו בכיתה יב עושים ביוחקר על השפעת עוצמת האור על קצב הדיות בעלי הסלרי באמצעות מתילן כחול. (בדקנו את הגובה שאליו הגיע המתילן הכחול לאורך הגבעול של הסלרי) בניסוי המקדים בדקנו שלוש עוצמות אור שונות. חושך, 25w 125w . בעוצמות האור התוצאות יצאו כמו שציפינו אבל בחושך הייתה העליה הכי גדולה של המתילן הכחול, מה שנוגד את ההשערה שלנו כי בחושך הפיוניות אמורות להיות סגורות. ( לפני תחילת הניסוי הסלרי שהה במגירה חשוכה בערך שעתיים) רציני לדעת אם יש הסבר הגיוני לזה ולמה העלייה בחושך הייתה הכי גבוהה. (לאחר הניסוי הראשון החזרנו את הסלרי למגירה וחיכינו עוד בערך שעתיים כדי לנסות שוב פעם ובאמת התוצאה הייתה זהה המתילן הכחול על ממש עד למעלה.)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום רפאלה,

אכן זו תוצאה לא צפויה,

ההשערה שלכם היא סבירה בהחלט שכן פיוניות מגיבות לאור וסביר להניח שהפיוניות יהיו פתוחות יותר באור ויאפשרו יותר טרנספירציה מאשר באור נמוך או בחושך.

איני יודע מה ההסבר לתצפית שלכם אך אני יכול להציע השערה שלא מדובר בטרנספירציה אלא בהחזרת מים אוסמוטית לסלרי.

יתכן כי במהלך השהיה במגרה הסלרי איבד נוזלים וכאשר הכנסתם אותו למים הוא החזיר לעצמו נוזלים בדיפוסיה (ללא טרנספירציה) ובזמן קליטת הנוזלים האוסמוטית הוא קלט גם את הצבע.

ראו את הסרטון הבא שמראה התאוששות אוסמוטית של סלרי : https://www.youtube.com/watch?v=FzeGtxeOH_M

אם בכוונתכם לחזור על הניסוי, אולי כדאי לשמור את הסלרי בחושך אבל שהוא רווי במים ובכך למנוע ממנו להתיבש, את הצבען אתם יכולים להוסיף עם ההוצאה של הסלרי לאור.

זו יכולה להיות תצפית שתבחן את ההשערה,

בכל מקרה שיהיה בהצלחה

 

פרופ' מנחם מושליון
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית
25978
01/12/2022
ריכוזי אקונומיקה על עמידות צמחים
שאלה מספר 25978 - ריכוזי אקונומיקה על עמידות צמחים
תחומי דעת:בוטניקה
שלום, אני לומדת בכיתה יב' ובמסגרת הביוחקר מעוניינת לחקור איך הוספת אקונומיקה משפיעה על פרחים באגרטל. עברתי על כל השאלות הנמצאות באתר בנושא ולא מצאתי מענה ל-2 שאלותיי, אשמח לעזרתכם. 1. איזה טווח של ריכוזי אקונומיקה כדאי לבדוק כדי לקבל תוצאות שמראות השפעה מיטיבה של אקונומיקה והשפעה הרסנית לפרח? וזה בסדר למהול אקונומיקה במים? 2. מתלבטת איך לבדוק את העמידות של הפרח. כמות עלים שנשרו מהגבעול? נשירת עלי כותרת? תודה רבה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום עדי,

אני מציע להוסיף כמות של כפית לאגרטל, ראשית לשים את כפית האקונומיקה ואחר כך להוסיף מים.

כמו כן, כדאי לבדוק איך הטיפול משפיע על עמידות ואורך החיים של העלים, באיזה קצב הם מצהיבים ומתים.

 

פרופ' רוני אלוני
הפקולטה למדעי החיים
אוניברסיטת תל אביב

 

25982
01/12/2022
הנדסה גנטית בתרביות צמחים ע``י נגיף
שאלה מספר 25982 - הנדסה גנטית בתרביות צמחים ע``י נגיף
למדנו שכיום לא משתמשים בנגיפים כשיש צורך להכניס מקטע DNA לתוך תא צמח, וזאת היות שהפעולה לא יעילה. והשאלה שלי היא מדוע? אם משתמשים בנגיף בשלב ההתחלתי, כשיש רק רקמה קטנה של צמח, ומדביקים את כל התאים ברקמה זו בנגיף,ולאחר מכן נגיד נהפוך אותה לתרבות קלוס, בתרבית הזו כל התאים יהיו לאחר שינויו של הנגיף, מפני שבתאים ההתחלתיים(הרקמה הראשונית) הנגיף הודבק והחדיר את הDNA שלו לתאים, ולכן גם בתאי הבת השינוי יתקיים. מה לי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25956
01/12/2022
איך מודדים בשלות של קומפוסט?
שאלה מספר 25956 - איך מודדים בשלות של קומפוסט?
הייתי רוצה לדעת איזה מדדים פיזיקלים, כימיים, ביולוגיים ניתן למדוד בעזרתם בשלות של קומפוסט לאחר תקופות זמן מסויימות ובנוסף לדעת מה רמת איכותו בעקבות מדידת מדדים אלו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
שלום ליאור,

מדד פיזיקאלי: מעקב רציף אחרי טמפרטורת הקומפוסט במרכז הערימה. הוא אמור להגיע לטמפרטורת הסביבה. בדרך כלל יום-יומיים לאחר הפיכת הקומפוסט המתבצעת לעיתים תדירות חלה עליה בטמפרטורה. כאשר הטמפ. לא עולה יותר והיא מתחת ל 40 מ"צ הדבר מעיד על בשלות.

מדדים כימיים: יש לבדוק את ריכוזי האמון והחנקה במיצוי מימי של הקומפוסט. בקומפוסט בשל הסתיים תהליכי הניטריפיקציה ורמת החנקה גבוהה בהרבה (לפחות פי 4) מרמת האמון.

מדד ביולוגי: יש לבדוק את צריכת החמצן של הקומפוסט בתנאי אינקובציה קבועים. עם תהליך ההבשלה צריכת החמצן יורדת מאד.   

בברכה,

 

ד"ר מיכאל רביב
המחלקה לגינון סביבתי, מרכז המחקר נוה יער
מכון וולקני
25961
01/12/2022
השרייה וזריעה
שאלה מספר 25961 - השרייה וזריעה
שלום, אשמח אם תוכלו להגיד לי מה משך הזמן להשריית שעועית לבנה, ואיך משפיעה טמפרטורת המים על הזריעה, תודה רבה!
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25928
01/12/2022
השפעת סוג הטיפול בקליפה על נביטת זרעי תורמוס
שאלה מספר 25928 - השפעת סוג הטיפול בקליפה על נביטת זרעי תורמוס
תחומי דעת:בוטניקה
רציתי לדעת איך השריית הזרעים בתמיסה בסיסית משפיעה על נביטת הזרעים מכיוון שבניסוי קיבלנו שהסביבה הבסיסית משפיעה יותר לטובה מאשר מאשר סביבה חומציות? ונוסף מה השפעת גלי האור על הנביטה ועל קושי הקליפה? גם רציתי לדעת איך ניתן לקשר בים העמילן לחומרים אורגניים לנושא של העבודה שלי תודה רבה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25856
01/12/2022
אללופתיה
שאלה מספר 25856 - אללופתיה
אני תלמידת יא ועושה עבודת ביוחקר בנושא אללופתיה. וברצונינו לשאול איזו חומרים אללופטים מופרשים בכלל ומצמחי אפונה בפרט אשר יכולים לגרום להאטת צמיחה של צמחים אחרים וכיצד הם יכולים להשפיע על התפתחות שורשים של צמחים אחרים. היינו מבקשות להבין מהו מנגנון הפעולה של חומרים אלו? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25133
01/12/2022
השפעת האספרין על הפרחים באגרטל
שאלה מספר 25133 - השפעת האספרין על הפרחים באגרטל

נשמח להבין מהו המנגנון הכימי או הביולוגי שעומד מאחורי ההמלצה לכתוש אספרין ולשים במי הגרטל על מנת להאריך את חיי הפרחים.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25141
01/12/2022
שאלת המשך לשאלה 9226 - השפעת ההורמון ג`יברלין על צמיחת אמנון ותמר
שאלה מספר 25141 - שאלת המשך לשאלה 9226 - השפעת ההורמון ג`יברלין על צמיחת אמנון ותמר

איזה עוד צמחים נחשבים זקופים וניתן בקלות להשיג אותם כדי לבדוק את השפעת ההורמון ג'יברלין עליהם? חוץ מעגבניה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

הרבה צמחים, כולל אפונה, שעועית, חמנית ועוד. לא להשתמש בניסוי זה בצמחי שושנת (צמחים שיוצרים שושנת עלים לפני התארכות ופריחה כמו חסה, כרוב וכו.).

פרופ' דוד וייס
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות
האוניברסיטה העברית

25090
01/12/2022
השפעות חומרים על פוליפנול אוקסידאז בתפוח אדמה
שאלה מספר 25090 - השפעות חומרים על פוליפנול אוקסידאז בתפוח אדמה
שלום רב . רציתי לדעת מה ההשפעה של מלח,ומהיא ההשפעה של ויטמין C על קצב הפעילות של האינזים פוליפנול אוקסידאז בתפוח אדמה וכיצד היא נמדדת . תודה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

נענו באתרנו שאלות דומות בעבר, אתה מוזמן להכנס ולפנות אלינו שנית אם יש שאלה יותר ספציפית:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5342

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5603

 

בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25095
01/12/2022
הנבטת זרעי כשות השדה
שאלה מספר 25095 - הנבטת זרעי כשות השדה
תחומי דעת:בוטניקה
תלמידות רוצות לעשות ניסוי המצריך הנבטה של זרעי כשות השדה. ניסינו להשרות את הזרעים בחומצה כלורית 10% למשך חצי שעה אבל הזרעים לא נבטו לנו. האם יש טיפול מיוחד לזרעים אלו?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

תודה על השאלה בדבר הנבטת זרעי כשות. 

 

תשובתי:

זרעי כשות השדות עטויים בקליפה קשה שמונעת נביטה. על מנת להנביטם מלאכותית יש לפגוע בקליפה ולאפשר חדירת מים לעובר.

ניתן לעשות זאת על ידי שיוף הקליפה בין שני גליונות של נייר זכוכית עדין, או על ידי השרייה בחומצה גופרתית מרוכזת, בדרך כלל למשך חצי שעה עד שעה. 

אני ממליץ על השיטה הראשונה, כי השימוש  בחומצה הגופרתית מסוכן ואינו מומלץ לבתי ספר (טיפת חומצה גורמת לכוויה, ואם פוגעת בבגד - מיידית  לחורים  בבד).

 

בברכה,

ד"ר דני יואל
המחלקה לחקר עשבים, מנהל המחקר החקלאי
מרכז מחקר נווה יער

25099
01/12/2022
השפעת צפיפות על נביטה
שאלה מספר 25099 - השפעת צפיפות על נביטה

מה ההסבר שאחוז הנביטה בזרעים צפופים יותר גבוה מזרעים פחות צפופים? התוצאות שקבלנו בשלוש חזרות: 100 זרעים= 92% 50 זרעים=25% 40 זרעים=20% 30זרעים=10% 20זרעים=5% 10 זרעים=1%

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

באיזה תנאים הונבטו הזרעים? בקרקע עם השקיה כך שיש שטיפה? או במיכלים סגורים, כך שחומרים (מומסים ו/או גזים) הנוצרים מהזרעים התפוחים או מהנבטים שהולכים ומצטברים במיכל הסגור עשויים להשפיע ולעודד נביטה של יתר הזרעים.

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

25102
01/12/2022
מה הם החומרים הפעילים בשמן עץ התה
שאלה מספר 25102 - מה הם החומרים הפעילים בשמן עץ התה
שלום השאלה שלי היא כזאת מה שמות החומרים הפעילים בשמן עץ התה וכיצד הם פועלים ואיך משפיעים הם על החיידקים ( חיידקי E-COLI) תודה רבה והמשך יום טוב , רז
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן הרכיבים הפעילים בשמן עץ התה:

30% terpinene-4-ol, cineol, pinene, terpinenes, cymene, sesquiterpenes

לחץ למקור
 

שים לב גם לתשובה שניתנה דרך מומחה באתר שלנו בקישור הבא:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4688
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24860
01/12/2022
השפעת טיפול קור על בצלי הצבעוני
שאלה מספר 24860 - השפעת טיפול קור על בצלי הצבעוני
שלום רב, ערכנו ניסוי במסגרת הביוחקר. בדקנו את השפעת טיפול קור בצלי הצבעוני על צמיחה של הצבעוני.. בספרות יש המלצה לחמישה שבועות של קירור. אך.. אנחנו גילינו ששבוע אחד של קירור הביא לגידול ווגטטיבי ופריחה מיטבים. כיצד אפשר להסביר את התוצאות? רחל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24863
01/12/2022
חישוב הפקת פוטוסינתזה
שאלה מספר 24863 - חישוב הפקת פוטוסינתזה
שלום רב. שמי אסף קליינר, ואני עובד על פרוייקט העוסק בפוטוסינתזה. ברצוני לדעת אם יש דרך שבה אפשר למדוד את כמות החמצן שמופק בתהליך הפוטוסינתזה של צמח האלודיאה ביחס לשטח הפנים שלו. תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24867
01/12/2022
תגובה לתשובה בנושא ההדרים
שאלה מספר 24867 - תגובה לתשובה בנושא ההדרים
שלום רון, תודה רבה רבה על התשובה:) הארנו על הקלמנטינות באמצעות מנורות אור ספירלות רגילות (בדקנו והמנורות ספירלות אינן מחממות אלא רק מנורות הלהט מחממות) המדדים להבשלה בניסוי שלנו היו צבע, ריכוז הסוכר, רמת חומציות, גודל ורכות. מקוות שהוספנו עוד מידע כדי שתוכל לענות על שאלתנו. בנוסף אם אתה טוען שכן יש פוטוסינתזה נשמח להסתמך על טענתך ולא לחפש הסבר אחר להשפעת האור על זירוז ההבשלה.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 

לגבי הפרוייקט של תאורה והבשלת מנדרינות - 

 

ראשית, אני רוצה להחמיא לכם על העבודה ועל התשובות המנומקות והמדוייקות שלכם: 

1)  הנורות הספירליות החדשות הינם בעלי עוצמה גבוהה אך כפי שאמרתם אינן מחממות, ולכן אכן קיימת האפשרות שהם הגבירו את שיעור הפוטוסינתיזה.  אם זאת, רק פרי צעיר ירוק מבצע פוטוסינתיזה, ופרי בשל בשבירת צבע או צבע מלא אינו מבצע פוטוסינתיזה.

2) כל הכבוד על מדדי ההבשלה שציינתם (צבע, ריכוז הסוכר, רמת חומציות, גודל ורכות) - זה רעיון טוב לבחור במספר מדדי הבשלה שונים ונכונים.

בהצלחה,

 

ד"ר רון פורת
המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית
מכון וולקני

24829
01/12/2022
פוטוטרופיזם
שאלה מספר 24829 - פוטוטרופיזם
היי, אני עושה עבודת ביוחקר בנושא פוטוורופיזם ורציתי לדעת על איזה צמחים אני יכולה לבצע ניסוי בכדי להראות שמתקיים באותו צמח פוטוטרופיזם, וגם אשמח לקבל קישור למאמר אמין בנושא פוטוטרופיזם כי אני צריכה להוסיף לעבודת חקר שלי מאמר בנושא. תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן קישורים לתשובות אשר ניתנו על ידי מומחים ופורסמו בעבר באתר "בשער ברשת"


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5461

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5409

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8470

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8511

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24814
01/12/2022
האנזים המחזר חומצה אסקורבית בעגבנייה
שאלה מספר 24814 - האנזים המחזר חומצה אסקורבית בעגבנייה
שלום, אני עורכת ביוחקר בנושא השפעת טמפ' על מידת ויטמין C בעגבנייה, ורציתי לשאול מספר שאלות 1) מהו שם האנזים? 2) האם בטמפ' הגבוהות (95 מעלות) כמות ויטמין הC במבחנה נותרת גבוהה בגלל הרס האנזים המחזר (שנמנע מלחמצן את הויטמין ונמנע מלהוציא אותו מחוץ למבחנה), או שמא הויטמין עצמו עובר דנטורציה? 3) האם האנזים מחזר בעצמו או מסייע לחיזור? תודה רבה, שלי
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24828
01/12/2022
פוליפנולים בתה ודלקות עיניים
שאלה מספר 24828 - פוליפנולים בתה ודלקות עיניים

שלום רב. הייתי מעוניית לשאול שאלה: איך הפולינולים שנמצאים בתה משפיעים על דלקות בעיניים כגון: שעורה וכו... וקיצר הם משפיעים על החיידק הנקרא סטפילוקוקוס? והאם זה מומלץ יותר מתרופות אנטיביוטיות?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24780
01/12/2022
פוטוסנתזה ופירות הדר
שאלה מספר 24780 - פוטוסנתזה ופירות הדר

שלום וברכה נשאלתי על ידי תלמידות שעושות ביודע בנושא הבשלת פירות, האם הפרי מבצע פוטוסנתזה כיון שקליפת הפרי של ההדרים ירוקה בתחילת תהליך ההבשלה, כלומר מכילה כלורופיל. אם לא, מה תפקיד הכלורופיל בשלב זה? תודה רבה אמירה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום אמירה,

בשלבים המוקדמים של התפתחות פירות הדר הם אכן מבצעים פוטוסינתיזה, ואולם עם התקדמות הליך ההבשלה כאשר הפרי הופך מירוק לצבעוני האברונים של הכלורופלסטים הופכים לכרומופלסטים, ובמקום הפיגמנט הירוק כלורפיל מצטברים בקליפה פיגמנטים קארוטנואידים בצבע צהוב וכתום.

 

ד"ר רון פורת

המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית
מכון וולקני

24787
01/12/2022
השפעת ריכוז הדשן על קצב גדילת עדשת המים - מנגנון פיצוי?
שאלה מספר 24787 - השפעת ריכוז הדשן על קצב גדילת עדשת המים - מנגנון פיצוי?

לפני כשבוע, ערכנו ניסוי בו בדקנו את השפעת ריכוז הדשן על קצב גדילת עדשת המים. בטיפולים בהם היה ריכוז הדשן גבוה, הייתה הביומסה גדולה גם כן. לעומת זאת, בטיפולים בהם היה ריכוז הדשן נמוך יחסית, היה ריכוז החלבונים גבוה יותר מטיפולים בעלי ריכוז דשן גבוה.

האם מותר להניח כי מדובר באיזשהו מנגון פיצוי ע"י החלבונים? אם כן, האם תוכלו להפנות אותי למקור מידע בעניין?

תודה, ינאי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

בטיפול דשן גבוה הייתה ביומסה גדולה יותר וריכוז חלבונים קטן יותר. ההנחה שלי לאור התוצאות היא שתאי עדשת המים גדלו בנפחם ותוספת הביומסה (בדקתם כנראה משקל טרי) הייתה תאים גדולים יותר (אפשר לבדוק במיקרוסקופ) עם חלליות גדולות יותר כתוצאה בעיקר מקליטת מים. לכן בתאים גדולים יותר חלבוני הציטופלסמה נמהלו. מכאן אני מניח שריכוז גבוה של דשן לא גרם לחלוקות תאים אלא לגדילת התאים הקיימים. בריכוז דשן נמוך התאים נשארו קטנים יותר ובתוכם פחות מים וציטופלסמה יותר צפופה ולכן ריכוז החלבונים גבוה יותר. לפני שנים רבות פרסמתי מאמר שדן בסוגיה הזו בהבדלים שבין אשרושים של מיני סלק. מקווה שעזרתי ונתתי לכם חומר למחשבה מה כדאי לבדוק כדי לאשש את השערתי.

 

פרופ' אלי זמסקי
חקלאות/בוטניקה חקלאית
האוניברסיטה העברית

24775
01/12/2022
פוטוסינתזה בצמח המים אלודאה
שאלה מספר 24775 - פוטוסינתזה בצמח המים אלודאה

מדוע בצמח האלודאה שהוא צמח מים חסר פיוניות שלא מבצע דיות, קצב הפוטוסינתזה מתחיל להאט לאחר הטמפרטורה האופטימלית עד אשר נפסק לחלוטין ועובר דנטורציה בכ-65 מעלות צלזיוס. בנוסף בכל המקורות שבדקתי הטווח האופטימלי לגידול צמח זה הוא בין 15-28 מעלות אך לפי מחקרים שונים הטווח אופטימלי הוא כ40 מעלות צלזיוס. הרי ידוע כי אין דיות, והצמח לא מאבד נוזלים. מה קורה לצמח ומדוע אין פוטוסינתזה גם כאשר הצמח לא מאבד מים? תודה, גיא

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום גיא,

 

תהליך הפוטוסינתיזה כולל מספר ריאקציות ביוכימיות המבוצעות ע"י מספר אנזימים, שהם חלבונים פעילים. בנוסף לכך לשם הביצוע של חלק מהתהליכים צריך להישמר המבנה של הממברנות בכלורופלסט שגם הן מולקולות אורגניות מורכבות. גם החלבונים וגם  מרכיבי הממברנות נפגעים בטמפרטורה גבוהה ועוברים שינוי מבנה דראסטי הנקרא, כפי שציינת, דנטורציה שפירושו איבוד המבנה הטבעי. לאחר דנטורציה החלבונים והממברנות לא יכולים למלא את תפקידם והפוטוסינתיזה נעצרת.

לכל חלבון יש טווח טמפרטורות לו הוא מותאם, אבל כולם בדרך-כלל פעילים בטווח 15 – 35 מעלות צלזיוס. ביצורים המותאמים לסביבות חמות מאוד, כגון מעיינות חמים למשל, ניתן למצוא חלבונים העמידים לטמפרטורות גבוהות יותר. האלודיאה היא צמח מים שאיננו מותאם לטמפרטורות גבוהות ולא פלא שהפוטוסינתיזה, וכנראה גם תהליכים אחרים בתאים שלה, לא יהיו פעילים בטמפרטורות גבוהות.

 

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

דילוג לתוכן