אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
שלום רב,
האם תהליך הקוניוגציה בחיידקים הוא תהליך תוך מיני או שהוא מתקיים גם בין מינים שונים של חיידקים?
שלום רב,
קיום הקוניוגציה תלוי בנוכחות הגנים של "זכריות". גנים אלה מסוגלים לגרום להעברה של האלמנט הגנטי שבו הם נמצאים - פלסמיד או כרומוזום. אם הם נמצאים על הכרומוזום החיידק נקרא אז Hfr = high frequency recombination. הגנים שמועברים יכולים לעבור בתוך אותו מין, אבל גם למינים אחרים. למשל – חיידק E. coli יכול להעביר כרומוזום שלם גם לחיידקים קרובים, כמו Salmonella
בהצלחה
פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
בעבודה שחקרה השפעה של פרופוליס (שיש בו מספר מרכיבים) על חיידקים גרם-חיוביים, שיש להם דמיון פיסיולוגי ל- סטפילוקוקוס אלבוס ראו החוקרים שהממברנה החיידקית נפגעת ואיתה היכולת של החיידק לייצר ATP (אנרגיה) הנובעת מפוטנציאל הממברנה.
ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום וברכה,
במסגרת עבודת ביוחקר אנו בודקות את השפעת היון אצטט על קצב גידול חיידקים ואת השפעת עיתוי הוספת חומצה אצטית על קצב גידול חיידקים.
רצינו לשאול:
א. מה ההבדל בין חומצה אצטית ליון אצטט?
ב. במטרה לבחון את שאלת החקר הראשונה - האם הגורם לעיכוב הגדילה של חיידקי e.coli הוא רמת החומציות או שמא נוכחות היון אצטט אנו מתכוונות לנטרל את החומצה האצטית במבחנות בעזרת NaOH שאלתנו היא, האם הוספת הבסיס תגרום לתגובת לוואי כימית שיש לקחת בחשבון.
תודה רבה
- כשחומצה אצטית מאבדת אטום מימן בקבוצת הקרבוקסיל מתקבל יון אצטט עם מטען שלילי (אניון) -CH3COO
- חומצה אצטית היא חומצה קרבוקסילית חלשה וידועה כחומר משמר המעכב גידול חיידקים. הטוקסיות שלה נובעת ממספר סיבות כשאחת מהן היא היכולת של החומצה (אך לא של יון האצטט) להכנס באופן חופשי לתא דרך קרום התא השומני ולשחרר פרוטונים (יוני מימן, הקטיון של החומצה) בציטופלסמה ובכך להעלות את החומציות בתא ולהעלות את ריכוז יון האצטט הטוכסי בתא.
ככל שהחומציות מחוץ לתא גבוהה הרי ריכוז יון האצטט בתוך התא יהיה גדול. באם תגרום להורדת החומציות מחוץ לתא על ידי הוספת הבסיס NaOH ויצירת המלח הנתרני של החומצה תקטין את מידת הכניסה של החומצה האצטית לתא, תקטין את העלאת החומציות בתא ותקטין את הריכוז של יון האצטט בתא. היות והשינוי שתגרום יהיה ביותר ממשתנה אחד (ריכוז יון האצטט) לא תוכל להגיע למסקנה חותכת לגבי השפעתו של משתנה זה לבדו על גידול החיידק המסוים. אל יאוש, גם כיום ההסבר או המנגנון (המנגנונים) המדויק לעיכוב הגידול של החיידקים על ידי חומצה אצטית לא ברור די צרכו.
פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית
שלום רב,
מהי ההתאמה המבנית או הביוכימית, המקנה לחיידקי חומצת החלב את יכולתם לחיות ולהתרבות בסביבה מלוחה?
מדוע הם לא עוברים תהליך של פלסמוליזה כמו שאר התאים?
תודה מראש.
שלום,
מה הקשר בין S100B ל- p53 ולסרטן המלנומה?
תודה מראש.
שלום,
האם ביוגורט האקטיביה ישנם חיידקים המסייעים לפעילות מערכת העיכול (bifidus actiregularis)?
ואם כן, בעזרת איזה אינדיקטור ניתן לבדוק את ריכוז החיידקים אשר יש באקטיביה?
תודה.
שלום לכם,
יש לי מספר שאלות:
א. על פי מה שאני יודעת העובר אינו מייצר שתנן .האם זה נכון?
ב. מהם חומרי ההפרשה שעוברים מהעובר לדם האם? פחמן דו חמצני בלבד? האם נכון שהורמונים עוברים מדם האם לעובר?
תודה מראש.
שלום רב,
אנו חוקרים על חיידקי הסטפילוקוקוס אלבוס ונשמח אם תוכלו להפנות אותו למקור מידע אמין לגבי תפקודם של החיידקים הללו.
תודה מראש.
נוי אירופה שלום רב,
שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.
כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת
באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.
בנוסף, ניתן למצוא מקורות מידע נוספים ואמינים לדוגמא ב- Google scholar.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
ניסינו לברר מהו סוג הסוכר שבעזרתו שמרים תופחים הכי מהר.
השתמשנו בחד סוכרים (גלוקוז ומלטוז), בדו סוכרים (סוכרוז, פרוקטוז ולקטוז) וברב סוכרים (עמילן). גילינו שישנם שניי סוגיי אנזימים המפרקים את הסוכרים בשמרים, מליבאז המפרק חד סוכרים ואינוורטאז המפרק דו סוכרים.
בנוסף, גילינו בתוצאות הניסוי שיש שוני בקצב הפירוק (ולכן בקצב תפיחת השמרים) בין חד סוכר לחד סוכר אחר וכן בין דו סוכר לדו סוכר אחר.
רצינו לשאול איך מנגנון הפירוק שלהם מתבצע בצורה כזו, שלמרות שאותו אנזים מפרק אותם והם בנויים בצורה דומה (חד סוכר לחד סוכר שני) עדיין יש שוני?
תודה רבה.
שלום,
גלוקוז הוא הסוכר העדיף על כל האורגניזמים. על מנת לפרק סוכרים אחרים יש צורך בהשקעת אנרגיה, ולכל סוכר דרוש יותר מאנזים אחד. סביר להניח שההבדלים שרואים קשורים ליעילות בה שמרים מסוגלים לפרק כל סוכר, לפי צורתו (דו-סוכרים שונים מתפרקים ע"י אנזימים שונים).
מקווה שזה עוזר...
מרטין
פרופ' מרטין קופאייק
אוניברסיטת תל אביב
שלום,
בביוחקר שלי אני מעוניין להשוות בניסוי המקדים בין סוגי שמרים שונים לפי קצב תסיסתם.
סוגי השמרים שבחרתי הם שמרי אפייה (בשקית), שמרי יין ושמרי בירה. לשם כך אני רוצה לדעת מהו ריכוז המים שעליי לשים בו את כל אחד מהשמרים (הרי השמרים מצויים בתמיסה נוזלית) ומהי כמות הסוכרוז בה כל אחד מהסוגים מתחיל לבצע נשימה תאית.
בנוסף, אני מעוניין לדעת מהי הטמפרטורה המיטבית לכל אחד מסוגי השמרים. בנוסף האם ניתן בצורה כלשהי להשוות גם עם שמרי פרא? למיטב ידיעתי שמרי הפרא אינם מוצאים למכירה ולכן לא מצאתי.
תודה.
שלום רב,
שאלת החקר שלנו היא - מהי השפעתה של הלחות על מהירות התפתחות העובש בלחם?
ברצוני לשאול כמה שאלות:
1. האם לפטרייה שגודלת על הלחם יש שם?
2. בניסוי שלנו אנו לוקחים פרוסות לחם לבן רגיל ורוצים לשים אותם בתנאי לחות שונים, השאלה היא איך אוכל ליצור תנאי לחות שונים? (אני צריכה 5 מצבי לחות).
3. כמה זמן מומלץ להשאיר את הלחם בכל ניסוי?
תודה מראש.
שלום
1. בחלק מהמקרים הפטריה שצומחת על הלחם היא Penicillium (ממנה מופרש האנטיביוט פניצילין – הקרוי על שמה).
2. כדאי לקחת 5 פרוסות לחם דומות. – אחת להשאיר יבשה, לאחרת להוסיף מים, באמצעות כלי מדידה, עד שתהיה ספוגה לגמרי. לשלוש הפרוסות הנותרות יש להוסיף מחצית, רבע ושמינית ממה שהוספנו לפרוסה הספוגה במים – ולנסות לפזר זאת על פני כל הפרוסה בצורה אחידה. את חמשת הפרוסות הייתי מניח על מגש פתוח לאוויר (כדי שיגיעו נבגים של הפטריה).
3. הייתי בודק מה קורה בניסוי אחת ליום/יומיים במשך כשבועיים. יתכן שיהיה צורך ביותר זמן.
בברכה,
דרור
ד"ר דרור בר-ניר
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה
שלום,
קראתי שהחומר "מסטיקא" מעכב את חיידקי הפה.
חשבתי להעמיד ניסוי על ההשפעה של ה"מסטיקא" על חיידקי גראם שלילי וחיובי.
רציתי לשאול איך החומר משפיע על החיידקים?
ובאיזה ריכוזים של ה"מסטיקא" אתם ממליצים להשתמש?
אשמח לקבל כל מידע.
תודה.
שלום רב,
לאחרונה קראתי שיש לזרוק באופן מיידי חפצים עם עובש ושזה מסוכן,
האם זה נכון ומה הסכנה לבריאות?
תודה
שלום רב,
אנחנו עושים את עבודת הביוחקר על השפעת חומץ התפוחים על שיעור התרבות השמרים, אך לא הצלחנו למצוא בסיס ביולוגי אמין. האם תוכלו לעזור לנו?
כמו כן, האם צפוי הבדל בהשפעה בין חומץ תפוחים לחומץ רגיל?
תודה מראש.
שלום לכם,
יש לי מספר שאלות לגבי צבע הדם.
1. למה צבע הדם שלנו הוא בצבע אדום?
2. למה כאשר אניח חוסם עורקים על היד, יווצר כיחלון? כלומר, למה נראה שהדם בצבע כחול?
אשמח להבין איך ולמה זה קורה בצורה מעמיקה.
תודה מראש.
חי שלום רב,
שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.
כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.
מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת באתר "בשער":
לתשובה בנושא כיחלון ניתן ללחוץ כאן.
לתשובה בנושא ציאנוזיס ניתן ללחוץ כאן.
לתשובה בנושא המוגלובין ניתן ללחוץ כאן.
המשך יום טוב ובהצלחה בהמשך.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
תלמידי עובדים במסגרת הביוחקר בנושא השפעת רטלין על קצב לב של דפניות ואשמח לדעת
מהו החומר הפעיל ברטלין? האם הוא ידוע כבעל השפעה על קצב הלב באדם?
אשמח כמובן גם לחומר קריאה מדעי מהימן בעברית.
תודה מראש וכל טוב
שלום רב,
מצורף קובץ מפורט על השפעות הריטלין שנוסח ע"י ענבל יפרח- דמארי וניתן לצפות בו כאן.
בברכה,
ד"ר נירית אבירן ברק
רפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה
קופת חולים מכבי
שלום רב,
תלמיד עושה מחקר על תחרות בין חיידקים אלו (חיידקי E COLI, בצילוס וסט.אלבוס).
האם ניתן להבחין בין המושבות של החיידקים השונים כשהם גדלים ביחד?
תודה מראש.
שלום,
השאלה שלי היא, האם כאשר משתילים מח עצם של אדם מחוסן (לדוגמא, לאבעבועות רוח) לאדם לא מחוסן, האם מקבל מח העצם יהפוך למחוסן?
שלום,
זה תלוי. אם משתילים גם את הלויקוציטים של התורם עם תאי הגזע (כמו נוגדנים המייצרים תאי B ) הם עשויים להעביר גם את תאי הזיכרון שיספקו הגנה. יחד עם זאת, אם זה לא המקרה והם 'מרוקנים' את הלימפוציטים על מנת למנוע דחייה ע"י תאי מערכת החיסון (GVHD,Graft Versus Host Disease) ומשתילים רק את תאי הגזע והאב מדם התורם, במקרה זה לא יהיה תהליך העברת הזיכרון חיסוני.
כל טוב,
פרופ' צבי לפידות
המחלקה לאימונולוגיה
מכון ויצמן למדע
שלום
רציתי להתייעץ איתכם בשאלה האם וירוסים הם יצורים חיים?
מצד אחד אחד וירוסים/נגיפים אינם מסוגלים להתרבות באופן עצמאי ולקיים את שאר הגדרות החיים.
אך מצד שני הם מכילים חומר גנטי ויכולים להתרבות תוך שימוש בתא מארח.
גם יצורים חיים (בצורה מובהקת) אינם יכולים להתרבות ללא מקורות מזון חיצוניים ואם אדם יהיה ללא מזון גם הוא לא יוכל להתרבות לנשום או לקיים את הגדרות החיים.כלומר אם נתיחס לתא המארח כמזון ושהוירוס פשוט ניזון ממנו ומתרבה הןא לא שונה מייצור חי אחר.
ויקיפדיה לא נותנת תשובה מובהקת: "הנגיף חסר כל פעילות חיה מחוץ לגוף המאכסן; לאחר חדירתו לתא, מערכות התא מאפשרות את התרבותו.בשל עובדה זו, הנגיף אינו נחשב לחומר חי, עד כניסתו לתא חי. אולם הוויכוח על הגדרתם של נגיפים בזמן פעולתם בתוך התא עדיין נמשך במדע ובפילוסופיה. רוב המדענים אינם מגדירים את הנגיף כיצור חי הואיל והוא אינו תא, ויכולת ההתרבות שלו תלויה לחלוטין בתא המארח."
אשמח לקבל תשובה לשאלתי,
תודה
שלום רב,
זו שאלה ששייכת יותר למומחים בתחום הפילוסופיה של המדע. למרות שאינני מתימר להיות מומחה בנושא, אני יודע שיש יצורים רבים, גם כאלה שיותר מפותחים בעץ האבולוציוני מהנגיפים, ואף הם זקוקים לפונדקאי כדי להתקיים/להתרבות. מאחר ולנגיפים יש חומר גנטי והם משתמשים במנגנונים מאד דומים לאלה של תאים אחרים כדי להתרבות, יהיה זה נכון לקבוע שהנגיפים הם יצורים חיים לכל דבר.
בברכה,
פרופ' אברי בן-זאב
המחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא
מכון ויצמן למדע
שלום,
מדוע תא זרע חודר לתא ביצה למרות זרותו?
תודה.
שלום,
בתא הביצית אין מרכיבים של מערכת החיסון.
השאלה היותר מעניינת בהקשר זה היא - כיצד העובר שהוא זר לאם, מושרש ברחם ומתפתח ואינו נידחה ע"י האם? כאן כבר יש שיליה ומערכת דם.
גם בהקשר זה רב הנסתר על הגלוי.
בברכה,
ד"ר דלית בן יוסף
המעבדה להפריה חוץ גופית
המרכז הרפואי תל-אביב
שלום!
ערכנו ניסוי במסגרת הביוחקר שלנו, ועשינו סדרה של כמה ריכוזים,עם 4 חזרות לכל ריכוז. אך רצינו לדעת מדוע מהלנו בפעם הראשונה עם מים ופעם השנייה עם אתנול לחוד? מהי הסיבה לכך ומה רצינו לבדוק כאן.
שלום,
מצורפים בזאת שני מקורות מידע העשויים לתת הסבר לתוצאות שהתקבלו:
1. קישור לתשובת מומחה שהתפרסמה באתר:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6130
2. מצורפת מצגת לעבודת ביוחקר בנושא שאלת החקר שלכם: לחץ כאן לצפייה במצגת.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
נגיף HIV גורם לכשל חיסוני המערער את היכולת להתגונן מפני פתוגנים. האם הוא גם מונע באיזשהו אופן יצירה והפרשה של אינטרפרון , כפי שקורה בדרך כלל בתאים המודבקים בנגיפים? (וכפי שכנראה עושה נגיף הגורם להפטיטיס C?)
שלום נשמח אם תוכלו לעזור לנו. אנחנו עושים ביוחקר- השפעת ריכוזי אקונומיקה על התפתחות חיידקי סטפילוקוקוס אלבוס וחיידקי E.coli.
לא מצאנו מידע כללי על חיידקים אלו, נודה לכם אם תוכלו לכתוב לנו מידע עליהם.
תודה רבה :)
גל שלום,
מצ"ב קישור לתשובה בנושא השפעת אקונומיקה על חיידקים:
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5556
כמו כן, מצורף מסמך המסביר בפירוט על סוגי החיידקים השונים ואופן פעילותם. לצפייה במסמך לחץ כאן.
שמחנו לסייע,
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום רב,
ברצוני לדעת כיצד החומרים האנטיביוטיים חודרים לתאי החיידקים?
תודה רבה
אורנה שלום,
מצ"ב מאמר מקיף ומעניין בנושא: אופן השפעת אנטיביוטיקה על חיידקים.
בברכה,
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
אני מבקשת הפניה למאמרים באנגלית בנושא חייידקים מפרקי נפט.
סמדר שלום,
מיקרוביולוגיה של הנפט הוא נושא מאוד מורכב. השטח כולל הרבה אספקטים שונים כגון: אופי החיידקים עצמם, תהליכים פיזיולוגיים כולל אלו חיידקים מפרקים איזה פרקציות של הנפט, בידוד החיידקים, יישום פעילות החיידקים בשטח, וכו'. אני מציע לרשום ב Google את הערך "Bacterial Degradation of Crude Oil" ומתוך הרשימה של המאמרים שתופיע, אני ממליץ על מאמר גדול של פרופסור R.Atlas בעיתון בשם: Microgbiology Reviews שעכשיו נקרא MMBR.אם משתמשים ב-Google אפשר להוריד את המאמר כולו למחשב. למרות שהוא קצת ישן, הוא מכיל כמעט את כל הידע הבסיסי ומהמאמר אפשר לקבל תמונה די טובה של השטחים.
פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
השאלה הראשונה שלי - האם ידועים הבדלים ניכרים בין סוגי דבש שונים ברמת ההשפעה שלהם על קצב התפתחות חיידקים?
השאלה השנייה שלי - איזה מאפיינים/מרכיבים בדבש תורמים ליכולת האנטיבקטריאלית שלו? אני יודע שפרופוליס זה מרכיב אחד, והמורה שלי אמרה שגם העובדה שדבש הוא תמיסה היפרטונית תורמת לכך. האם יש עוד?
בתודה מראש, מעיין.
שמי נעה ואני תלמידה בכיתה יב' במגמת ביולוגיה. שאלת החקר ב"ביוחקר" שאני כותבת היא השפעת ריכוז מי הפה על עיכוב גדילת החיידקים.
אני מקווה שתוכלו לענות לי על השאלות הבאות:
כיצד החומרים הפעילים במי פה משפיעים על החיידקים? איך הם גורמים לעיכוב הגדילה? האם יהיה הבדל בהשפעה של מי הפה בין חיידקי גרם חיוביים לשליליים?
בקצרה אציין שבניסוי השתמשתי במי פה מחברת אורביטול וטבלתי דיסקיות מנייר סופג בריכוזים שונים של מי הפה (0%,25%,50%,100%). את הדיסקיות הנחתי על מצע עם חיידקי E.Coli ועל מצע עם חיידקי CNS.
אודה לכם אם תענו במהירות האפשרית!
נעה שגב
כדי שניתן יהיה לענות על השאלה צריך לדעת את הרכב החומרים הפעילים במי הפה בהם מדובר ולא רק את המותג.
ניתן למצוא זאת על החוברת המלווה את המוצר.
לאחר מכן, כאשר יהיו לך הנתונים הנדרשים ניתן יהיה לפנות בשנית למומחה למתן תשובה מפורטת יותר.
בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
שלום.
ככל הידוע לי, נגיף זה משתלב בגנום המצוי בכרומוזום 17 (וכנראה, גם בכרומוזום 7).
מה הסיבה לכך ? מה מיוחד בהם, או המנגנון המאפשר לו לעשות זאת ?
אשמח גם לקבל מקורות / ספרות העוסקת במנגנון ההשתלבות עצמו.
תודה, בנצי.
שלום בנצי ושירי,
SV40 הוא וירוס שהחומר הגנטי שלהם שמור כ-DNA דו גדילי. לרצף ה-DNA הזה יש איזורים שזהים לרצפים מסויימים בגנום האנשי, ולכן, בתהליך של רקומבינציה, עם קצת עזרה מחלבון ויראלי
הם יכולים להיות מוכנסים לתוך הגנום.
קשה לי לחוות דעה לגבי סיבות (בביולוגיה כל מה שיכול לקרות קורה...).
וירוסים שעוברים אינטגרציה לגנום האלו יכולים להשאר לא-אקטיבים בגנום במשך זמן רב, ולהתחיל לפעול ולהתרבות הרבה זמן אחרי ההדבקה. אני לא יודעת עם זה המצב בוירוס הזה.
בברכה,
ד"ר עינת סיטבון
חברת הזרע ג'נטיקס
שלום,
אחנו קבוצת תלמידים שעושים עבודת ביוחקר בנושא: השפעת ריכוזים שונים של גלוקוז וסוכרוז על עיקוב התפתחות חיידקי סטפילוקוקס אלבוס.
נשמח לקבל מידע אודות חיידקי הסטפילוקוקס אלבוס:
מידע כללי אודות החיידק: איזה מחלות מחולל החיידק,קצת התרבות החיידק כו'
והאם יש לחיידק זה יש אינזים אשר מפרק סוכרוז לניצול אנרגיה להתפתחותו
בתודה רבה מראש
שחר פז ומתן
שלום שחר פז ומתן
החיידק הנדון אינו גורם מחלה. הוא חיידק נפוץ בעור ויכול להמצא גם בגרון אבל נוכחותו אינה מזיקה
לגבי פירוק סוכרוז – חלק גדול מהסטפילוקוקים מפרקים סוכרוז אבל לא יודעת אם S. albus עושה זאת.
זה ניתן לבדיקה בקלות – אתם מגדלים את החיידק עם סוכרוז כמקור פחמן יחיד. אם הוא גדל – הוא יודע לפרק אותו
בהצלחה
אליאורה
פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום!
בעבודת ביוחקר התלמידים בודקים את הקשר בין ריכוזי האקונומיקה להתפתחות חיידקים.
רצינו לשאול:
1. מהו המנגנון בו פוגע הנתרן תת כלורי (שבאקונומיקה) בחיידק?
2. האם יש הבדל בתגובה או במנגנון בין חיידק גראם + לחיידק גראם -?
בתודה מראש
מיכל
החומר הפעיל באקונומיקה חמר המחמצן מאוד חזק. כתוצאה, נוצרים מרדיקלים חופשיים שפוגעים ברוב חלבוני התא החיידקי. כמו כן, היות והחומר הפעיל מכיל כלור, תוך כדי חמצון הוא בעצמו מתחזר ונוצרות חומצות חזקות שמורידות את החומציות התןך-תאית
של חיידקים. חיידקים מאוד רגישים לשינויים חזקים ב- PH
הפנימי של התא.
אינני יודע על הבדלים ברגישות בין חיידקים גרם שליליים וחיוביים.
פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
שלום רב,
ברצוני לשאול:
1. כיצד תרופות אנטיביוטיות חודרות את קרומי התא של חיידקים?
2. האם טטרציקלין יכולה לפגוע בתאים אוקריוטים?
3. האם צפוי הבדל בגידול חיידקי גראם + וחיידקי גראם - בנוכחות טטרציקלין?
4. כיצד ניתן להסביר את העובדה שטטרציקלין גרמה לעיכוב גדול יותר בגדילת חיידקי E.coli לעומת חיידקי סטפילוקוקוס?
תודה, אורנה
שלום, אנו שלוש תלמידות י"ב אשר עורכות ניסוי במסגרת יחידת הביוחקר בנושא השפעת ריכוזים שונים של מיצוי שום על עיכוב התרבות חיידק E.Coli
רצינו לשאול מדוע מיצוי השום גורם לעיכוב התרבות אצל חיידק הE.Coli
בתודה מראש-
ליטל וחברותיה
בספרות מקובל לחשוב שחומר פעיל נדיף בשם אליצין (allicin) המקנה לשום כתוש טרי
את ריחו החזק הוא המרכיב האנטי-בקטריאלי העיקרי. האליצין מגיב עם
החומצה האמינית ציסטאין באנזימים של החיידק ומנטרל אנזימים שהציסטאין חשוב לפעילותם (נמצא באתר הפעיל שלהם)
שחלקם חשובים למטבוליזם של החיידק ולכן פגיעה בהם מעכבת את גידולו. פרופ' דוד מירלמן ממכון ויצמן חקר את הנושא בשנות ה- 90 ופרופ' אנקרי שהיה אז תלמידו והיום נמצא בפקולטה לרפואה בטכניון ידע אולי לתרום פרטים נוספים.
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
לימפוציטים B מגיבים לאינטרלויקין ובעקבות כך נוצרים נוגדנים. מה מאפשר יצירת נוגדנים ספציפיים, על ידי הלמפוציטים הנ"ל?
שלום רב
שלחנו שאלה לפני כחודשיים בקשר להשפעת בצל על התפתחות חיידקים
קיבלנו תשובה מצויינת מאת הפרופ' חיים רבינוביץ
אנחנו מחפשים מאמר אחד או שניים(רצוי בעברית) העוסק בחומר הפעיל בבצל והשפעתו
נשמח לעזרתכם בעניין זה
תודה רבה
אורנה
שלום רב
,למיטב זכרוני העיתון מדע פרסם לפני כעשור או יותר מאמר המסכם את הרכב חמרי הגפרית ופעולתם. אין לי עותק והשואל מוזמן לגשת לאחת הספריות האוצרות את כרכי העיתון הזה, לבדוק את האינדקס ולמצוא את המאמר
.סיכום מדעי ניתן למצוא בספר
Rabinowitch HD and Brewster JL 1990. Onions and Allied Crops volume 3. Augusti , K. T. Therapeutic and medicinal values of onions and garlic. pp 93-108.
Rabinowitch, H.D., Currah, L. eds. (2002). Allium Crop Science: Recent Advances. CABI, Wallingford, U.K. 515pp
. בפרק 14 W.M. Randle and J.E. Lancaster. Sulphur compounds in alliumsin relation to flavour quality . pp. 329-356.חיפוש ברשת בעזרת מילות מפתח כמו שום, בצל, בקטריוצידים, אנטימיקרוביאלים וכד' עשוי להעלות מגוון של מאמרים פופלאריים שאינני יכול להיות ערב לתוכנם, לדיוק ולאיכות
בברכה,פרופ' חיים רבינוביץ'
פקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
שלום וברכה
ידוע לי שככל שיש פחות שומן בחלב (או במוצריו) כך המוצר מתקלקל מהר יותר (מתפתחים מיקרואורגניזמים)
מה הסיבה לכך? מה הקשר בין אחוז השומן לקצב התפתחות המיקרו'? תודה
מדוע יש חיסונים שמספיק לתת פעם אחת לקבלת חסינות, בעוד אחרים מצריכים חיסוני דחף? קראתי שהצורך בחיסון חוזר נגד טטנוס הוא משום שמדובר בחיסון סביל. אבל אם כך הדבר, כיצד מוקנית חסינות כה ארוכה של חמש שנים? ואם החיסון הוא פעיל מדוע יש צורך בחיסון חוזר כל חמש שנים?
תודה, רחל
שלום רחל,
מרבית החיסונים הניתנים כיום הם חיסונים פעילים ולא סבילים.
חיסון פעיל מכיל את האנטיגן (חי או מומת, הפתוגן השלם או חלקים ממנו, או טוכסין) חיסון סביל מכיל נוגדנים כנגד הפתוגן.
חיסון פעיל תקף לתקופות ארוכות יותר של מספר שנים בעוד שחיסון סביל תקף למספר שבועות או חדשים.
הדבקה טבעית בפתוגן מקנה הגנה לטווח יותר ארוך, לפעמים לכל החיים או עד גיל מבוגר, תלוי בסוג הפתוגן.
ברוב הגדול של החיסונים מנה אחת אינה מספיקה להקניית הגנה מפני הפתוגן ויש לתת מנות חוזרות עד להשגת כייל נוגדנים מגן.
גם לאחר מכן, החסינות הולכת ודועכת עם הזמן וכדי לשמור עליה יש לתת מנות דחף חוזרות.
באופן ספציפי, תרכיב החיסון כנגד דיפטריה וטטנוס (אסכרה ופלצת) הוא תרכיב חיסון פעיל האמור להינתן כל 10 שנים לאחר השלמת חיסוני הילדות השגרתיים.
באם אדם נפצע פציעה חמורה ונחשף לסיכון גבוה של התפתחות זיהום של חיידק הטטנוס- נותנים מנת דחף באם עברו 5 שנים מאז המנה האחרונה.
מקווה שעניתי לשאלה
בברכה,
פרופ' אלה מנדלסון
מדעי החיים
אוניברסיטת בר-אילן
שלום רב,
האם יכולה להתקיים תופעת פלזמוליזה/ דפלזמוליזה בחיידקים בעלי דופן?
אשמח לתשובה, בתודה מראש.
שלום נדב,
פלסמוליזה ודפלסמוליזה, תהליכים הנגרמים כתוצאה משנויים בלחצים האוסמוטיים בין תוך וחוץ תא בעל דופן. על פי הגדרה מאפיינים תאים בעלי דופן – חיידקים, תאי צמח. לעיתים השנויים בהתרחקות הממברנה הציטופלסמטית מהדופן הינם שנויים מיקרוסקופיים.
בברכה,
פרופ' יאיר אהרונוביץ
מדעי החיים/מיקרוביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב
מדוע מערכת החיסון מפתחת עמידות יציבה כלפי מחלות כגון הבעבועות רוח אבל אינה מפתחת חסינות ועמידות יציבה כלפי דלקות כמו סינוסיטיז ומחלות אחרות?
איך מערכת החיסון מפתחת עמידות נגד מחלות מסוימות כמו הבעבועות רוח אבל נגד חלק מהמחלות כמו דלקת ראות היא לא מפתחת עמידות?
מה ההסבר לזה והאם זה יכול גם להישתנות בהמשך האבולוציה או לא?
בוקר טוב
אני מבקשת באם אפשר לקבל מידע על בוטריטיס,אופן הדבקה- אילו תנאי הדבקה נדרשים?כמה שעות חושך,ובכלל כל מה שאפשר בנושא זה.
אשמח אם זה יהיה בעברית.
תודה רבה מראש
בילי
שלום בילי,
מצ"ב מידע אודות בוטריטוס שהתקבל מפרופ' יגאל אלעד, המחלקה לפתולוגיה של צמחים וחקר העשבים, מינהל המחקר החקלאי, מכון וולקני.
בברכה,
"בשער ברשת"