אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה

אאאא
אבולוציה
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
24273
01/12/2022
קוניוגציה
שאלה מספר 24273 - קוניוגציה

שלום רב,
האם תהליך הקוניוגציה בחיידקים הוא תהליך תוך מיני או שהוא מתקיים גם בין מינים שונים של חיידקים?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

          קיום הקוניוגציה תלוי בנוכחות הגנים של "זכריות". גנים אלה מסוגלים לגרום להעברה של האלמנט הגנטי שבו הם נמצאים - פלסמיד או כרומוזום. אם הם נמצאים על הכרומוזום החיידק נקרא אז Hfr = high frequency recombination. הגנים שמועברים יכולים לעבור בתוך אותו מין, אבל גם למינים אחרים. למשל – חיידק E. coli יכול להעביר כרומוזום שלם גם לחיידקים קרובים, כמו Salmonella

בהצלחה

 

פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24212
01/12/2022
מנגנון הפעולה של פרופוליס על חיידקים
שאלה מספר 24212 - מנגנון הפעולה של פרופוליס על חיידקים
במסגרת עבודת הביו-חקר גילינו שהפרופוליס מעכב במידה ניכרת גידול חיידקים מסוג סטפילוקוקוס אלבוס. למדנו שפרופוליס משמש את הדבורים לחיטוי הכוורת וחניטה של בע"ח פולשים, מה היא אם כן ההשפעה של הפרופוליס על חיידקים אלו? על איזה מנגנון משפיע הפרופוליס בתאי החיידקים? תודה אוראל ותומר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022



 

שלום רב,

 

בעבודה שחקרה השפעה של פרופוליס (שיש בו מספר מרכיבים) על חיידקים גרם-חיוביים, שיש להם דמיון פיסיולוגי לסטפילוקוקוס אלבוס ראו החוקרים שהממברנה החיידקית נפגעת ואיתה היכולת של החיידק לייצר ATP (אנרגיה) הנובעת מפוטנציאל הממברנה.

 

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24186
01/12/2022
ביוחקר השפעת היון אצטט על קצב גידול חיידקים
שאלה מספר 24186 - ביוחקר השפעת היון אצטט על קצב גידול חיידקים

שלום וברכה,

במסגרת עבודת ביוחקר אנו בודקות את השפעת היון אצטט על קצב גידול חיידקים ואת השפעת עיתוי הוספת חומצה אצטית על קצב גידול חיידקים.
רצינו לשאול:
א. מה ההבדל בין חומצה אצטית ליון אצטט?
ב. במטרה לבחון את שאלת החקר הראשונה - האם הגורם לעיכוב הגדילה של חיידקי e.coli הוא רמת החומציות או שמא נוכחות היון אצטט אנו מתכוונות לנטרל את החומצה האצטית במבחנות בעזרת NaOH שאלתנו היא, האם הוספת הבסיס תגרום לתגובת לוואי כימית שיש לקחת בחשבון.

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
  1. כשחומצה אצטית מאבדת אטום מימן בקבוצת הקרבוקסיל מתקבל יון אצטט עם מטען שלילי (אניון)  -CH3COO

 

  1. חומצה אצטית היא חומצה קרבוקסילית חלשה וידועה כחומר משמר המעכב גידול חיידקים. הטוקסיות שלה נובעת ממספר סיבות כשאחת מהן היא היכולת של החומצה (אך לא של יון האצטט) להכנס באופן חופשי לתא דרך קרום התא השומני ולשחרר פרוטונים (יוני מימן, הקטיון של החומצה) בציטופלסמה ובכך להעלות את החומציות בתא ולהעלות את ריכוז יון האצטט הטוכסי בתא.

 

ככל שהחומציות מחוץ לתא גבוהה הרי ריכוז יון האצטט בתוך התא יהיה גדול. באם תגרום להורדת החומציות מחוץ לתא על ידי הוספת הבסיס NaOH ויצירת המלח הנתרני של החומצה תקטין את מידת הכניסה של החומצה האצטית לתא, תקטין את העלאת החומציות בתא ותקטין את הריכוז של יון האצטט בתא. היות והשינוי שתגרום יהיה ביותר ממשתנה אחד (ריכוז יון האצטט) לא תוכל להגיע למסקנה חותכת לגבי השפעתו של משתנה זה לבדו על גידול החיידק המסוים. אל יאוש, גם כיום ההסבר או המנגנון (המנגנונים) המדויק לעיכוב הגידול של החיידקים על ידי חומצה אצטית לא ברור די צרכו.



 

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

24150
01/12/2022
התאמת חיידקי חומצת החלב לסביבה מלוחה
שאלה מספר 24150 - התאמת חיידקי חומצת החלב לסביבה מלוחה

שלום רב,

מהי ההתאמה המבנית או הביוכימית, המקנה לחיידקי חומצת החלב את יכולתם לחיות ולהתרבות בסביבה מלוחה?

מדוע הם לא עוברים תהליך של פלסמוליזה כמו שאר התאים?

תודה מראש.

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24153
01/12/2022
פרויקט בנושא p53 ומלנומה
שאלה מספר 24153 - פרויקט בנושא p53 ומלנומה

שלום,

מה הקשר בין S100B ל- p53 ולסרטן המלנומה?

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24146
01/12/2022
בדיקת פעילות bifidus actiregularis?
שאלה מספר 24146 - בדיקת פעילות bifidus actiregularis?

שלום,

האם ביוגורט האקטיביה ישנם חיידקים המסייעים לפעילות מערכת העיכול (bifidus actiregularis)?

ואם כן, בעזרת איזה אינדיקטור ניתן לבדוק את ריכוז החיידקים אשר יש באקטיביה?

תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24134
01/12/2022
שתנן בעובר
שאלה מספר 24134 - שתנן בעובר

שלום לכם,

יש לי מספר שאלות:

א. על פי מה שאני יודעת העובר אינו מייצר שתנן .האם זה נכון?

ב. מהם חומרי ההפרשה שעוברים מהעובר לדם האם? פחמן דו חמצני בלבד? האם נכון שהורמונים עוברים מדם האם לעובר?

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24136
01/12/2022
מה חיידקי ספטילוקוקוס אלבוס עושים?
שאלה מספר 24136 - מה חיידקי ספטילוקוקוס אלבוס עושים?

שלום רב,

אנו חוקרים על חיידקי הסטפילוקוקוס אלבוס ונשמח אם תוכלו להפנות אותו למקור מידע אמין לגבי תפקודם של החיידקים הללו.

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

נוי אירופה שלום רב,

שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.

כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער" וניתן לצפות בה כאן.

בנוסף, ניתן למצוא מקורות מידע נוספים ואמינים לדוגמא ב- Google scholar.

 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24137
01/12/2022
מנגנון פירוק הסוכרים בשמרים
שאלה מספר 24137 - מנגנון פירוק הסוכרים בשמרים

שלום רב,

ניסינו לברר מהו סוג הסוכר שבעזרתו שמרים תופחים הכי מהר.

השתמשנו בחד סוכרים (גלוקוז ומלטוז), בדו סוכרים (סוכרוז, פרוקטוז ולקטוז) וברב סוכרים (עמילן). גילינו שישנם שניי סוגיי אנזימים המפרקים את הסוכרים בשמרים, מליבאז המפרק חד סוכרים ואינוורטאז המפרק דו סוכרים.

בנוסף, גילינו בתוצאות הניסוי שיש שוני בקצב הפירוק (ולכן בקצב תפיחת השמרים) בין חד סוכר לחד סוכר אחר וכן בין דו סוכר לדו סוכר אחר.

רצינו לשאול איך מנגנון הפירוק שלהם מתבצע בצורה כזו, שלמרות שאותו אנזים מפרק אותם והם בנויים בצורה דומה (חד סוכר לחד סוכר שני) עדיין יש שוני?

תודה רבה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

גלוקוז הוא הסוכר העדיף על כל האורגניזמים. על מנת לפרק סוכרים אחרים יש צורך בהשקעת אנרגיה, ולכל סוכר דרוש יותר מאנזים אחד. סביר להניח שההבדלים שרואים קשורים ליעילות בה שמרים מסוגלים לפרק כל סוכר, לפי צורתו (דו-סוכרים שונים מתפרקים ע"י אנזימים שונים).

מקווה שזה עוזר...

מרטין

 

פרופ' מרטין קופאייק

אוניברסיטת תל אביב

24140
01/12/2022
סוגי שמרים
שאלה מספר 24140 - סוגי שמרים

שלום,

בביוחקר שלי אני מעוניין להשוות בניסוי המקדים בין סוגי שמרים שונים לפי קצב תסיסתם.

סוגי השמרים שבחרתי הם שמרי אפייה (בשקית), שמרי יין ושמרי בירה. לשם כך אני רוצה לדעת מהו ריכוז המים שעליי לשים בו את כל אחד מהשמרים (הרי השמרים מצויים בתמיסה נוזלית) ומהי כמות הסוכרוז בה כל אחד מהסוגים מתחיל לבצע נשימה תאית.

בנוסף, אני מעוניין לדעת מהי הטמפרטורה המיטבית לכל אחד מסוגי השמרים. בנוסף האם ניתן בצורה כלשהי להשוות גם עם שמרי פרא? למיטב ידיעתי שמרי הפרא אינם מוצאים למכירה ולכן לא מצאתי.

תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24142
01/12/2022
עובש בלחם
שאלה מספר 24142 - עובש בלחם

שלום רב,

שאלת החקר שלנו היא - מהי השפעתה של הלחות על מהירות התפתחות העובש בלחם?

ברצוני לשאול כמה שאלות:

1. האם לפטרייה שגודלת על הלחם יש שם?

2. בניסוי שלנו אנו לוקחים פרוסות לחם לבן רגיל ורוצים לשים אותם בתנאי לחות שונים, השאלה היא איך אוכל ליצור תנאי לחות שונים? (אני צריכה 5 מצבי לחות).

3. כמה זמן מומלץ להשאיר את הלחם בכל ניסוי?

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום

1. בחלק מהמקרים הפטריה שצומחת על הלחם היא Penicillium (ממנה מופרש האנטיביוט פניצילין – הקרוי על שמה).

2. כדאי לקחת 5 פרוסות לחם דומות. – אחת להשאיר יבשה, לאחרת להוסיף מים, באמצעות כלי מדידה, עד שתהיה ספוגה לגמרי.  לשלוש הפרוסות הנותרות יש להוסיף מחצית, רבע ושמינית ממה שהוספנו לפרוסה הספוגה במים – ולנסות לפזר זאת על פני כל הפרוסה בצורה אחידה. את חמשת הפרוסות הייתי מניח על מגש פתוח לאוויר (כדי שיגיעו נבגים של הפטריה).

3. הייתי בודק מה קורה בניסוי אחת ליום/יומיים במשך כשבועיים. יתכן שיהיה צורך ביותר זמן.

בברכה,

דרור

 

ד"ר דרור בר-ניר
המחלקה למדעי הטבע והחיים
האוניברסיטה הפתוחה

24123
01/12/2022
ביוחקר - השפעת החומר "מסטיקא" על חיידקי הפה
שאלה מספר 24123 - ביוחקר - השפעת החומר "מסטיקא" על חיידקי הפה

שלום,

קראתי שהחומר "מסטיקא" מעכב את חיידקי הפה.

חשבתי להעמיד ניסוי על ההשפעה של ה"מסטיקא" על חיידקי גראם שלילי וחיובי.

רציתי לשאול איך החומר משפיע על החיידקים?

ובאיזה ריכוזים של ה"מסטיקא" אתם ממליצים להשתמש?

אשמח לקבל כל מידע.

תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24106
01/12/2022
עובש
שאלה מספר 24106 - עובש

שלום רב,

לאחרונה קראתי שיש לזרוק באופן מיידי חפצים עם עובש ושזה מסוכן,

האם זה נכון ומה הסכנה לבריאות?

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24090
01/12/2022
חומץ תפוחים ושמרים
שאלה מספר 24090 - חומץ תפוחים ושמרים

שלום רב,

אנחנו עושים את עבודת הביוחקר על השפעת חומץ התפוחים על שיעור התרבות השמרים, אך לא הצלחנו למצוא בסיס ביולוגי אמין. האם תוכלו לעזור לנו?

כמו כן, האם צפוי הבדל בהשפעה בין חומץ תפוחים לחומץ רגיל?

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24080
01/12/2022
למה צבע הדם הוא אדום?
שאלה מספר 24080 - למה צבע הדם הוא אדום?

שלום לכם,

יש לי מספר שאלות לגבי צבע הדם.

1. למה צבע הדם שלנו הוא בצבע אדום?

2. למה כאשר אניח חוסם עורקים על היד, יווצר כיחלון? כלומר, למה נראה שהדם בצבע כחול?

אשמח להבין איך ולמה זה קורה בצורה מעמיקה.

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

חי שלום רב,

שמחנו לקבל את שאלתך ואנו מקווים כי התשובה הינה מספקת ואף סייעה לך.

כל מומחי "בשער ברשת" הינם מדענים, אנשי אקדמיה ומומחים בתחומם.

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת באתר "בשער":

לתשובה בנושא כיחלון ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה בנושא ציאנוזיס ניתן ללחוץ כאן.

לתשובה בנושא המוגלובין ניתן ללחוץ כאן.

 

המשך יום טוב ובהצלחה בהמשך.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24083
01/12/2022
ביוחקר: השפעת רטלין על קצב הלב
שאלה מספר 24083 - ביוחקר: השפעת רטלין על קצב הלב

שלום רב,

תלמידי עובדים במסגרת הביוחקר בנושא השפעת רטלין על קצב לב של דפניות ואשמח לדעת

מהו החומר הפעיל ברטלין? האם הוא ידוע כבעל השפעה על קצב הלב באדם?

אשמח כמובן גם לחומר קריאה מדעי מהימן בעברית.

תודה מראש וכל טוב

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

מצורף קובץ מפורט על השפעות הריטלין שנוסח ע"י ענבל יפרח- דמארי וניתן לצפות בו כאן.

בברכה,

ד"ר נירית אבירן ברק
רפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה
קופת חולים מכבי

24065
01/12/2022
האם ניתן להבדיל בין מושבות של חיידקי E COLI, בצילוס וסט.אלבוס
שאלה מספר 24065 - האם ניתן להבדיל בין מושבות של חיידקי E COLI, בצילוס וסט.אלבוס

שלום רב,

תלמיד עושה מחקר על תחרות בין חיידקים אלו (חיידקי E COLI, בצילוס וסט.אלבוס).

האם ניתן להבחין בין המושבות של החיידקים השונים כשהם גדלים ביחד?

תודה מראש.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23999
01/12/2022
השתלת מח עצם
שאלה מספר 23999 - השתלת מח עצם

שלום,

השאלה שלי היא, האם כאשר משתילים מח עצם של אדם מחוסן (לדוגמא, לאבעבועות רוח) לאדם לא מחוסן, האם מקבל מח העצם יהפוך למחוסן?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

זה תלוי. אם משתילים גם את הלויקוציטים של התורם עם תאי הגזע (כמו נוגדנים המייצרים תאי B ) הם עשויים להעביר גם את תאי הזיכרון שיספקו הגנה. יחד עם זאת, אם זה לא המקרה והם 'מרוקנים' את הלימפוציטים על מנת למנוע דחייה ע"י תאי מערכת החיסון (GVHD,Graft Versus Host Disease) ומשתילים רק את תאי הגזע והאב מדם התורם, במקרה זה לא יהיה תהליך העברת הזיכרון חיסוני.

כל טוב,
 

פרופ' צבי לפידות
המחלקה לאימונולוגיה
מכון ויצמן למדע

23939
01/12/2022
האם וירוסים הם יצורים חיים
שאלה מספר 23939 - האם וירוסים הם יצורים חיים

שלום
רציתי להתייעץ איתכם בשאלה האם וירוסים הם יצורים חיים?
מצד אחד אחד וירוסים/נגיפים אינם מסוגלים להתרבות באופן עצמאי ולקיים את שאר הגדרות החיים.
אך מצד שני הם מכילים חומר גנטי ויכולים להתרבות תוך שימוש בתא מארח.
גם יצורים חיים (בצורה מובהקת) אינם יכולים להתרבות ללא מקורות מזון חיצוניים ואם אדם יהיה ללא מזון גם הוא לא יוכל להתרבות לנשום או לקיים את הגדרות החיים.כלומר אם נתיחס לתא המארח כמזון ושהוירוס פשוט ניזון ממנו ומתרבה הןא לא שונה מייצור חי אחר.
ויקיפדיה לא נותנת תשובה מובהקת: "הנגיף חסר כל פעילות חיה מחוץ לגוף המאכסן; לאחר חדירתו לתא, מערכות התא מאפשרות את התרבותו.בשל עובדה זו, הנגיף אינו נחשב לחומר חי, עד כניסתו לתא חי. אולם הוויכוח על הגדרתם של נגיפים בזמן פעולתם בתוך התא עדיין נמשך במדע ובפילוסופיה. רוב המדענים אינם מגדירים את הנגיף כיצור חי הואיל והוא אינו תא, ויכולת ההתרבות שלו תלויה לחלוטין בתא המארח."
 

אשמח לקבל תשובה לשאלתי,

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

 

שלום רב,

זו שאלה ששייכת יותר למומחים בתחום הפילוסופיה של המדע. למרות שאינני מתימר להיות מומחה בנושא, אני יודע שיש יצורים רבים, גם כאלה שיותר מפותחים בעץ האבולוציוני מהנגיפים, ואף הם זקוקים לפונדקאי כדי להתקיים/להתרבות.  מאחר ולנגיפים יש חומר גנטי והם משתמשים במנגנונים מאד דומים לאלה של תאים אחרים כדי להתרבות, יהיה זה נכון לקבוע שהנגיפים הם יצורים חיים לכל דבר.

 

בברכה,

 

 

פרופ' אברי בן-זאב
המחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא
מכון ויצמן למדע

23865
01/12/2022
זרע כגוף זר
שאלה מספר 23865 - זרע כגוף זר

שלום,

מדוע תא זרע חודר לתא ביצה למרות זרותו?

תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

בתא הביצית אין מרכיבים של מערכת החיסון.

 השאלה היותר מעניינת בהקשר זה היא  - כיצד העובר שהוא זר לאם, מושרש ברחם ומתפתח ואינו נידחה ע"י האם? כאן כבר יש שיליה ומערכת דם.

גם בהקשר זה רב הנסתר על הגלוי.

בברכה,

ד"ר דלית בן יוסף
המעבדה להפריה חוץ גופית
המרכז הרפואי תל-אביב

23866
01/12/2022
השפעת ריכוזי מיצוי שום על חיידקים E-COli
שאלה מספר 23866 - השפעת ריכוזי מיצוי שום על חיידקים E-COli

שלום!

ערכנו ניסוי במסגרת הביוחקר שלנו, ועשינו סדרה של כמה ריכוזים,עם 4 חזרות לכל ריכוז. אך רצינו לדעת מדוע מהלנו בפעם הראשונה עם מים ופעם השנייה עם אתנול לחוד? מהי הסיבה לכך ומה רצינו לבדוק כאן.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מצורפים בזאת שני מקורות מידע העשויים לתת הסבר לתוצאות שהתקבלו:

1. קישור לתשובת מומחה שהתפרסמה באתר:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6130
 

2. מצורפת מצגת לעבודת ביוחקר בנושא שאלת החקר שלכם: לחץ כאן לצפייה במצגת.
 

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23794
01/12/2022
אינטרפרון ואיידס
שאלה מספר 23794 - אינטרפרון ואיידס

נגיף HIV גורם לכשל חיסוני המערער את היכולת להתגונן מפני פתוגנים. האם הוא גם מונע באיזשהו אופן יצירה והפרשה של אינטרפרון , כפי שקורה בדרך כלל בתאים המודבקים בנגיפים? (וכפי שכנראה עושה נגיף הגורם להפטיטיס C?)

 

 

 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23694
01/12/2022
ביוחקר- השפעת ריכוזי אקונומיקה על התפתחות חיידקים.
שאלה מספר 23694 - ביוחקר- השפעת ריכוזי אקונומיקה על התפתחות חיידקים.

שלום נשמח אם תוכלו לעזור לנו. אנחנו עושים ביוחקר- השפעת ריכוזי אקונומיקה על התפתחות חיידקי סטפילוקוקוס אלבוס וחיידקי E.coli. 

לא מצאנו מידע כללי על חיידקים אלו, נודה לכם אם תוכלו לכתוב לנו מידע עליהם.  

תודה רבה :) 

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

גל שלום,

מצ"ב קישור לתשובה בנושא השפעת אקונומיקה על חיידקים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5556
 

כמו כן, מצורף מסמך המסביר בפירוט על סוגי החיידקים השונים ואופן פעילותם. לצפייה במסמך לחץ כאן.

שמחנו לסייע,

בברכה,
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23657
01/12/2022
השפעת אנטיביוטיקה מסוגים שונים וחדירות לתאי חיידקים
שאלה מספר 23657 - השפעת אנטיביוטיקה מסוגים שונים וחדירות לתאי חיידקים

שלום רב,

ברצוני לדעת כיצד החומרים האנטיביוטיים חודרים לתאי החיידקים?

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אורנה שלום,

מצ"ב מאמר מקיף ומעניין בנושא: אופן השפעת אנטיביוטיקה על חיידקים.

לחצי כאן לעיון במאמר.

בברכה,

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23611
01/12/2022
מאמרים בנושא חיידקים מפרקי נפט
שאלה מספר 23611 - מאמרים בנושא חיידקים מפרקי נפט

אני מבקשת הפניה למאמרים באנגלית בנושא חייידקים מפרקי נפט.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

סמדר שלום,

מיקרוביולוגיה של הנפט הוא נושא מאוד מורכב. השטח כולל הרבה אספקטים שונים כגון: אופי החיידקים עצמם, תהליכים פיזיולוגיים כולל אלו חיידקים מפרקים איזה פרקציות של הנפט, בידוד החיידקים, יישום פעילות החיידקים בשטח, וכו'.  אני מציע לרשום ב Google  את הערך  "Bacterial Degradation of Crude Oil" ומתוך הרשימה של המאמרים שתופיע, אני ממליץ על מאמר גדול של פרופסור R.Atlas  בעיתון בשם:  Microgbiology Reviews שעכשיו נקרא MMBR.אם משתמשים ב-Google  אפשר להוריד את המאמר כולו למחשב. למרות שהוא קצת ישן, הוא מכיל כמעט את כל הידע הבסיסי ומהמאמר אפשר לקבל תמונה די טובה של השטחים.

פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

23560
01/12/2022
דבש
שאלה מספר 23560 - דבש
אני עושה ביוחקר על השפעת דבש על קצב התפתחות חיידקים.
השאלה הראשונה שלי - האם ידועים הבדלים ניכרים בין סוגי דבש שונים ברמת ההשפעה שלהם על קצב התפתחות חיידקים?
השאלה השנייה שלי - איזה מאפיינים/מרכיבים בדבש תורמים ליכולת האנטיבקטריאלית שלו? אני יודע שפרופוליס זה מרכיב אחד, והמורה שלי אמרה שגם העובדה שדבש הוא תמיסה היפרטונית תורמת לכך. האם יש עוד?

בתודה מראש, מעיין.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23518
01/12/2022
השפעת מי פה על חיידקי גרם שלילי וחיובי
שאלה מספר 23518 - השפעת מי פה על חיידקי גרם שלילי וחיובי
שלום,
שמי נעה ואני תלמידה בכיתה יב' במגמת ביולוגיה. שאלת החקר ב"ביוחקר" שאני כותבת היא השפעת ריכוז מי הפה על עיכוב גדילת החיידקים.

אני מקווה שתוכלו לענות לי על השאלות הבאות:
כיצד החומרים הפעילים במי פה משפיעים על החיידקים? איך הם גורמים לעיכוב הגדילה? האם יהיה הבדל בהשפעה של מי הפה בין חיידקי גרם חיוביים לשליליים?

בקצרה אציין שבניסוי השתמשתי במי פה מחברת אורביטול וטבלתי דיסקיות מנייר סופג בריכוזים שונים של מי הפה (0%,25%,50%,100%). את הדיסקיות הנחתי על מצע עם חיידקי E.Coli ועל מצע עם חיידקי CNS.

אודה לכם אם תענו במהירות האפשרית!
נעה שגב
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

כדי שניתן יהיה לענות על השאלה צריך לדעת את הרכב החומרים הפעילים במי הפה בהם מדובר ולא רק את המותג.

ניתן למצוא זאת על החוברת המלווה את המוצר.

לאחר מכן, כאשר יהיו לך הנתונים הנדרשים ניתן יהיה לפנות בשנית למומחה למתן תשובה מפורטת יותר.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

23413
01/12/2022
השתלבות הנגיף SV40 בכרומוזום 17 בגנום האנושי
שאלה מספר 23413 - השתלבות הנגיף SV40 בכרומוזום 17 בגנום האנושי

שלום.


ככל הידוע לי, נגיף זה משתלב בגנום המצוי בכרומוזום 17 (וכנראה, גם בכרומוזום 7).


מה הסיבה לכך ? מה מיוחד בהם, או המנגנון המאפשר לו לעשות זאת ?


אשמח גם לקבל מקורות / ספרות העוסקת במנגנון ההשתלבות עצמו.


תודה, בנצי.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום בנצי ושירי,

SV40 הוא וירוס שהחומר הגנטי שלהם שמור כ-DNA דו גדילי. לרצף ה-DNA הזה יש איזורים שזהים לרצפים מסויימים בגנום האנשי, ולכן, בתהליך של רקומבינציה, עם קצת עזרה מחלבון ויראלי
הם יכולים להיות מוכנסים לתוך הגנום.

קשה לי לחוות דעה לגבי סיבות (בביולוגיה כל מה שיכול לקרות קורה...).
וירוסים שעוברים אינטגרציה לגנום האלו יכולים להשאר לא-אקטיבים בגנום במשך זמן רב, ולהתחיל לפעול ולהתרבות הרבה זמן אחרי ההדבקה. אני לא יודעת עם זה המצב בוירוס הזה.

בברכה,

ד"ר עינת סיטבון
חברת הזרע ג'נטיקס

23403
01/12/2022
סטפילוקוקס אלבוס
שאלה מספר 23403 - סטפילוקוקס אלבוס

שלום,


אחנו קבוצת תלמידים שעושים עבודת ביוחקר בנושא: השפעת ריכוזים שונים של גלוקוז וסוכרוז על עיקוב התפתחות חיידקי סטפילוקוקס אלבוס.


נשמח לקבל מידע אודות חיידקי הסטפילוקוקס אלבוס:


מידע כללי אודות החיידק: איזה מחלות מחולל החיידק,קצת התרבות החיידק כו'


והאם יש לחיידק זה יש אינזים אשר מפרק סוכרוז לניצול אנרגיה להתפתחותו


בתודה רבה מראש


שחר פז ומתן

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שלום שחר פז ומתן

החיידק הנדון אינו גורם מחלה. הוא חיידק נפוץ בעור ויכול להמצא גם בגרון אבל נוכחותו אינה מזיקה

לגבי פירוק סוכרוז – חלק גדול מהסטפילוקוקים מפרקים סוכרוז אבל לא יודעת אם S. albus עושה זאת.

זה ניתן לבדיקה בקלות – אתם מגדלים את החיידק עם סוכרוז כמקור פחמן יחיד. אם הוא גדל – הוא יודע לפרק אותו

בהצלחה

אליאורה


פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

23407
01/12/2022
נתרן תת כלורי
שאלה מספר 23407 - נתרן תת כלורי

שלום!


בעבודת ביוחקר התלמידים בודקים את הקשר בין ריכוזי האקונומיקה להתפתחות חיידקים.


רצינו לשאול:


1. מהו המנגנון בו פוגע הנתרן תת כלורי (שבאקונומיקה) בחיידק?


2. האם יש הבדל בתגובה או במנגנון בין חיידק גראם + לחיידק גראם -?


בתודה מראש


מיכל

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022



החומר הפעיל באקונומיקה חמר המחמצן מאוד חזק. כתוצאה, נוצרים מרדיקלים חופשיים שפוגעים ברוב חלבוני התא החיידקי. כמו כן, היות והחומר הפעיל מכיל כלור, תוך כדי חמצון הוא בעצמו מתחזר ונוצרות חומצות חזקות שמורידות את החומציות התןך-תאית
של חיידקים. חיידקים מאוד רגישים לשינויים חזקים ב-
PH
הפנימי של התא.
אינני יודע על הבדלים ברגישות בין חיידקים גרם שליליים וחיוביים.

פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

23085
01/12/2022
חיידקים
שאלה מספר 23085 - חיידקים

שלום רב,


ברצוני לשאול:


1. כיצד תרופות אנטיביוטיות חודרות את קרומי התא של חיידקים?


2. האם טטרציקלין יכולה לפגוע בתאים אוקריוטים?


3. האם צפוי הבדל בגידול חיידקי גראם + וחיידקי גראם - בנוכחות טטרציקלין?


4. כיצד ניתן להסביר את העובדה שטטרציקלין גרמה לעיכוב גדול יותר בגדילת חיידקי E.coli לעומת חיידקי סטפילוקוקוס?


תודה, אורנה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23087
01/12/2022
השפעת ריכוזי מיצוי שום שונים על התרבות חיידק הE.Coli
שאלה מספר 23087 - השפעת ריכוזי מיצוי שום שונים על התרבות חיידק הE.Coli

שלום, אנו שלוש תלמידות י"ב אשר עורכות ניסוי במסגרת יחידת הביוחקר בנושא השפעת ריכוזים שונים של מיצוי שום על עיכוב התרבות חיידק E.Coli


רצינו לשאול מדוע מיצוי השום גורם לעיכוב התרבות אצל חיידק הE.Coli


בתודה מראש-


ליטל וחברותיה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

בספרות מקובל לחשוב שחומר פעיל נדיף בשם אליצין (allicin) המקנה לשום כתוש טרי
את ריחו החזק הוא המרכיב האנטי-בקטריאלי העיקרי. האליצין מגיב עם
החומצה האמינית ציסטאין באנזימים של החיידק ומנטרל אנזימים שהציסטאין חשוב לפעילותם (נמצא באתר הפעיל שלהם)
שחלקם חשובים למטבוליזם של החיידק ולכן פגיעה בהם מעכבת את גידולו. פרופ' דוד מירלמן ממכון ויצמן חקר את הנושא בשנות ה- 90 ופרופ' אנקרי שהיה אז תלמידו והיום נמצא בפקולטה לרפואה בטכניון ידע אולי לתרום פרטים נוספים.


בברכה,


ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

23062
01/12/2022
ייצור נוגדנים על ידי לימפוציט B
שאלה מספר 23062 - ייצור נוגדנים על ידי לימפוציט B


לימפוציטים B מגיבים לאינטרלויקין ובעקבות כך נוצרים נוגדנים. מה מאפשר יצירת נוגדנים ספציפיים, על ידי הלמפוציטים הנ"ל?


תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23041
01/12/2022
מאמרים
שאלה מספר 23041 - מאמרים

שלום רב


שלחנו שאלה לפני כחודשיים בקשר להשפעת בצל על התפתחות חיידקים


קיבלנו תשובה מצויינת מאת הפרופ' חיים רבינוביץ


אנחנו מחפשים מאמר אחד או שניים(רצוי בעברית) העוסק בחומר הפעיל בבצל והשפעתו


נשמח לעזרתכם בעניין זה


תודה רבה


אורנה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

למיטב זכרוני העיתון מדע פרסם לפני כעשור או יותר מאמר המסכם את הרכב חמרי הגפרית ופעולתם. אין לי עותק והשואל מוזמן לגשת לאחת הספריות האוצרות את כרכי העיתון הזה, לבדוק את האינדקס ולמצוא את המאמר.

סיכום מדעי ניתן למצוא בספר

Rabinowitch HD and Brewster JL 1990. Onions and Allied Crops volume 3. Augusti , K. T. Therapeutic and medicinal values of onions and garlic. pp 93-108.

Rabinowitch, H.D., Currah, L. eds. (2002). Allium Crop Science: Recent Advances. CABI, Wallingford, U.K. 515pp. בפרק 14 W.M. Randle and J.E. Lancaster. Sulphur compounds in alliumsin relation to flavour quality . pp. 329-356.

חיפוש ברשת בעזרת מילות מפתח כמו שום, בצל, בקטריוצידים, אנטימיקרוביאלים וכד' עשוי להעלות מגוון של מאמרים פופלאריים שאינני יכול להיות ערב לתוכנם, לדיוק ולאיכות

בברכה,

פרופ' חיים רבינוביץ'
פקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
23009
01/12/2022
אחוז השומן בחלב
שאלה מספר 23009 - אחוז השומן בחלב

שלום וברכה


ידוע לי שככל שיש פחות שומן בחלב (או במוצריו) כך המוצר מתקלקל מהר יותר (מתפתחים מיקרואורגניזמים)


מה הסיבה לכך? מה הקשר בין אחוז השומן לקצב התפתחות המיקרו'? תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
23018
01/12/2022
תדירות מתן חיסון
שאלה מספר 23018 - תדירות מתן חיסון

מדוע יש חיסונים שמספיק לתת פעם אחת לקבלת חסינות, בעוד אחרים מצריכים חיסוני דחף? קראתי שהצורך בחיסון חוזר נגד טטנוס הוא משום שמדובר בחיסון סביל. אבל אם כך הדבר, כיצד מוקנית חסינות כה ארוכה של חמש שנים? ואם החיסון הוא פעיל מדוע יש צורך בחיסון חוזר כל חמש שנים?


תודה, רחל

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רחל,

מרבית החיסונים הניתנים כיום הם חיסונים פעילים ולא סבילים.

חיסון פעיל מכיל את האנטיגן (חי או מומת, הפתוגן השלם או חלקים ממנו, או טוכסין) חיסון סביל מכיל נוגדנים כנגד הפתוגן.


חיסון פעיל תקף לתקופות ארוכות יותר של מספר שנים בעוד שחיסון סביל תקף למספר שבועות או חדשים.


הדבקה טבעית בפתוגן מקנה הגנה לטווח יותר ארוך, לפעמים לכל החיים או עד גיל מבוגר, תלוי בסוג הפתוגן.


ברוב הגדול של החיסונים מנה אחת אינה מספיקה להקניית הגנה מפני הפתוגן ויש לתת מנות חוזרות עד להשגת כייל נוגדנים מגן.


גם לאחר מכן, החסינות הולכת ודועכת עם הזמן וכדי לשמור עליה יש לתת מנות דחף חוזרות.


באופן ספציפי, תרכיב החיסון כנגד דיפטריה וטטנוס (אסכרה ופלצת) הוא תרכיב חיסון פעיל האמור להינתן כל 10 שנים לאחר השלמת חיסוני הילדות השגרתיים.

באם אדם נפצע פציעה חמורה ונחשף לסיכון גבוה של התפתחות זיהום של חיידק הטטנוס- נותנים מנת דחף באם עברו 5 שנים מאז המנה האחרונה.


מקווה שעניתי לשאלה

בברכה,

פרופ' אלה מנדלסון
מדעי החיים
אוניברסיטת בר-אילן

23021
01/12/2022
חיידקים
שאלה מספר 23021 - חיידקים

שלום רב,

האם יכולה להתקיים תופעת פלזמוליזה/ דפלזמוליזה בחיידקים בעלי דופן?

אשמח לתשובה, בתודה מראש.



תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום נדב,

פלסמוליזה ודפלסמוליזה, תהליכים הנגרמים כתוצאה משנויים בלחצים האוסמוטיים בין תוך וחוץ תא בעל דופן. על פי הגדרה מאפיינים תאים בעלי דופן – חיידקים, תאי צמח. לעיתים השנויים בהתרחקות הממברנה הציטופלסמטית מהדופן הינם שנויים מיקרוסקופיים.

בברכה,

פרופ' יאיר אהרונוביץ
מדעי החיים/מיקרוביולוגיה מולקולרית
אוניברסיטת תל אביב

23008
01/12/2022
מערכת החיסון
שאלה מספר 23008 - מערכת החיסון

מדוע מערכת החיסון מפתחת עמידות יציבה כלפי מחלות כגון הבעבועות רוח אבל אינה מפתחת חסינות ועמידות יציבה כלפי דלקות כמו סינוסיטיז ומחלות אחרות?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
22991
01/12/2022
מערכת החיסון
שאלה מספר 22991 - מערכת החיסון

איך מערכת החיסון מפתחת עמידות נגד מחלות מסוימות כמו הבעבועות רוח אבל נגד חלק מהמחלות כמו דלקת ראות היא לא מפתחת עמידות?


מה ההסבר לזה והאם זה יכול גם להישתנות בהמשך האבולוציה או לא?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
22997
01/12/2022
בוטריטיס
שאלה מספר 22997 - בוטריטיס

בוקר טוב



אני מבקשת באם אפשר לקבל מידע על בוטריטיס,אופן הדבקה- אילו תנאי הדבקה נדרשים?כמה שעות חושך,ובכלל כל מה שאפשר בנושא זה.


אשמח אם זה יהיה בעברית.



תודה רבה מראש


בילי

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום בילי,

מצ"ב מידע אודות בוטריטוס שהתקבל מפרופ' יגאל אלעד, המחלקה לפתולוגיה של צמחים וחקר העשבים, מינהל המחקר החקלאי, מכון וולקני.

בברכה,

"בשער ברשת"

דילוג לתוכן