אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה

אאאא
אבולוציה וטיפוח
אופטיקה
אזרחות
אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה
אנטמולוגיה
אסטרוכימיה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה ומדעי החלל
אפיגנטיקה
אקולוגיה
אקולוגיה ואבולוציה
אקלים וסביבה
ארכיאולוגיה
בוטניקה
ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר
ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית
ביוכימיה
ביולוגיה
ביולוגיה - 1
ביולוגיה ימית
ביולוגיה מולקולרית
ביולוגיה סינתטית
ביופיזיקה
גיאוגרפיה
גנטיקה
הוראת המדעים
הזנה בצמחים ובבעלי חיים
היסטוריה
המרחב העירוני
הנדסה
הנדסה ומדעי המחשב
הנדסת חשמל
הנדסת מזון
התא- מבנה ופעילות
התנהגות בעלי חיים
וטרינרי
זואולוגיה
חינוך
חינוך ועבודה סוציאלית
כימיה
כימיה אורגנית
כימיה אנאורגנית
כימיה אנליטית
כימיה פיזיקלית
כלכלה
כללי
מבוא לביולוגיה של האדם
מבנה התא וגנטיקה
מדעי החברה
מדעי החיים / מדעי הטבע
מדעי הטבע
מדעי המוח
מדעי המחשב
מדעי הסביבה
מדעי הרוח
מדעי כדור הארץ
מדעי כדור הארץ והיקום
מדעים מדויקים
מוט"ב
מזרע לזרע
מיקרואורגניזמים
מיקרוביולוגיה
מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה
משפטים
מתמטיקה
נוירוביולוגיה
ננוטכנולוגיה
פיזיולוגיה ורפואה
פיזיולוגיה של הצמח
פיזיקה
פיזיקה גרעינית
פסיכולוגיה
פרקינסון
קטלאז
קינטיקה
קרקע ומים
רבייה
רעידות אדמה והתפרצויות געשיות
רפואה
רפואה ומקצועות הבריאות
רפואת שיניים
שאלות מבחינות בגרות
שאלות מחוץ לתכנית הלימודים
שאלות שאינן בתחום טיפולנו
שונות
תורשה
תזונה ובריאות
תנ"ך
תקשורת ויסות ותאום
26132
01/12/2022
השפעת מיצוי בצל על התפתחות חיידקי איקולי
שאלה מספר 26132 - השפעת מיצוי בצל על התפתחות חיידקי איקולי
בניסוי שערכנו בדקנו את השפעתם של מיצויי בצל ושום בריכוזים שונים על מצה חיידקי איקולי. בשום קיבלנו תוצאות יפות של הילות בגדלים שונים על פי הריכוזים שסמנו, אילו בבצל בכל הריכוזים השונים לא קיבלנו כלל תוצאות . האם דבר זה הוא הגיוני?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום נועה

שאלות דומות נשאלו בעבר באתר בשער ונענו על ידי המומחים שלנו

ניתן לעיין בקישורים: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8321

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4699


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4870

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=4066

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26138
01/12/2022
ספטל סקרב (עבודת חקר)
שאלה מספר 26138 - ספטל סקרב (עבודת חקר)
היי, כחלק מלימודי הביולוגיה (5 יחידות) נדרשנו לעשות עבודת חקר. בעבודת החקר בחרנו לחקור את השפעת הספטל סקרב (הסבון בו משתמשים בבתי החולים) על חיידקי E.coli. במהלך כתיבת העבודה נתקלנו בקושי בהבנת דרך הפעולה של הספטל סקרב- איך הוא משפיע על חיידקים. לא מצאנו מידע זה בשום מקום באינטרנט. ולכן אנו פונות אליכם מכיוון שאולי אדם בתחום הביולגיה או הכימייה יוכל להסביר לנו כיצד פועל הספטל סקרב ועל החומרים שלו. תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום לינעם,
תוכלי לעיין בתשובתו של פרופ' אורי גופנא בקישור הבא: http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9426
 
בברכה,
 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
26116
01/12/2022
השערה על שאלת ביו חקר
שאלה מספר 26116 - השערה על שאלת ביו חקר
שלום, אני עוסקת בשאלת חקר שהיא: מהי השפעת ריכוזים שונים של דטרגנט מסוג ספציפי על קצב גידול חייקי E.COLI? אני צריכה לכתוב השערה לשאלת החקר אבל אני מתקשה בכך ואשמח אם מומחה יוכל להביא לי רעיון להשארה על שאלת החקר. תודה :)
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום נוגה

שאלות זהות לשאלתך נענו על ידי המומחים שלנו

ניתן לעיין בתשובות בקישורים הבאים:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9426

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8739

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7472

כמו כן מצורף קישור למאמר שפורסם באתר בשער בנושא מניעת התפתחות חיידקים

http://www.bashaar.org.il/News.asp?id=121
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26125
01/12/2022
חיידק בגרון
שאלה מספר 26125 - חיידק בגרון
אם אני יודע שכעבור בדיוק שעתיים, כלומר בשעה 3.00 כל המבחנה תהיה מלאה בחיידקים, באיזו שעה היא תהיה חצי מלאה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

אביעד שלום,

התשובה לשאלתך קצת מורכבת. עקום הגידול של החיידקים כולל מספר שלבים: lag phase, growth or exponential phase, stationary phase and death or decline phase. הגידול האקספוננציאלי (המעריכי) תלוי בקצב הגידול הספציפי של כל חיידק ובמצע בו הוא גדל. היות ולא פרטת את הנתונים הדרושים לא ניתן לענות על שאלתך במדויק.

בברכה,

ישראל.

 

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

26095
01/12/2022
פעילות שמרים בריכוז סוגר גבוה
שאלה מספר 26095 - פעילות שמרים בריכוז סוגר גבוה
האם יתכן שאי פעילות השמרים בריכוז סוכר גבוה קשורה ללחץ האוסמוטי הגבוה? האם יש בשמרים פלסמוליזה? תודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום קרן,

השאלה שלך נשאלה בעבר על ידי מספר חוקרים.   ההתעניינות בנושא קשורה לתעשית האלקוהול המבוססת על תהליכי תסיסה ברכוזים גבוהים של גלוקוז.  באופן חלקי התגובות לעקה אוסמוטית דומות לתגובות לגורמים אחרים שמשפיעות על הלחץ הזה כגון מלח גבוהה, תנאי ייבוש, וכו,.  אבל בנוסף, לסוכר גלוקוז  ברכוזים גבוהים יש השפעות נוספות כגון אינדוקרציה של מסלולים מטבולים שונים, והשפעות על תהליכי שעתוק ותרגום של צברים של גנים.  :

 

Response of yeast cells to high glucose involves molecular and physiological differences when compared to other osmostress conditions 

Mercè Gomar-Alba, Ma Ángeles Morcillo-Parra, Marcel·lí del Olmo

FEMS Yeast Research, Volume 15, Issue 5, August 2015, fov039, https://doi.org/10.1093/femsyr/fov039

Published:

 

05 June 2015

לשמרים יש דופן מאוד קשיח,  כדי לפרק את הדופן יש צורך בהוספת אנזימים ספציפים מבחוץ או שימוש בציוד מיוחד כדי לפרק את התא השמרי.  כמובן אם מורידיח את הדופן במעבדה, יש אפרות לקבל וסיקולות (vacuoles) בעלי ממברנה שמשברת בקלות.

אני מציע שתתקשרי לפרופ' מרטין קופייק School of Cell Moledcular Biology and Biotechnology אוניברסיטת תל אביב.

בברכה,

דוד גוטניק


 

פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

26101
01/12/2022
סבילות שמרים לאלכוהול
שאלה מספר 26101 - סבילות שמרים לאלכוהול
שלום רב , אנחנו תלמידות ביולוגיה בכיתה יב , עובדות על ביוחקר בנושא שמרים . ברצוננו לדעת מהי ההבדל בין הסבילות לאתנול של שמרי יין , שמרי בירה ושמרי אפייה ? תוןדה מראש , הילה אפוטה , יהל מור וטל לוי .
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


שאלות דומות לשאלתכן נענו באתר בשער

ניתן לעיין בקישורים

 

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5625

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5004

http://old.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5847

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26076
01/12/2022
השפעת מלח על תסיסת השמרים
שאלה מספר 26076 - השפעת מלח על תסיסת השמרים
שלום אני אני עושה ביוחקר, ואני בודקת את השפעת המלח על תסיסת השמרים רציתי לדעת בדיוק כיצה המלח מפשיע בתהליך האוסמוזה על תסיסה השמרים ובנוסף כיצד השמרים ניזונים תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום עמית

שאלות דומות לשאלתך נשאלה באתר בעבר ונענתה ע"י פרופ' ישראל גולדברג מהמכון למיקרוביולוגיה של האוניברסיטה העברית 

ניתן לעיין בקישורים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7879

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8160

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8160

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26062
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה ביו על חיידקים
שאלה מספר 26062 - השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה ביו על חיידקים
היי הנושא שלנו בביוחקר הוא השפעת ריכוזים שונים של אבקת כביסה על חיידק בצילוס ואיקולי. אשמח אם תוכלו לתת לנו מידע בנושא או להפנות אותנו למאמרים,אתרים ועוד.(כרגע אנו לא מוצאים מאמרים כלל) בתודה מראש.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום שיר

התשובה לשאלתך תלויה בהרכב אבקת הכביסה, להלן מצגת של המשרד לאיכות הסביבה בקשר להרכב אבקות כביסה 

http://www.sviva.gov.il/subjectsenv/wastewater/industrialwastewater/domesticsector/documents/laund_source_1_1.pdf

כתבה על מרכיבים פעילים בסבונים (גם אבקת כביסה היא סוג של סבון) והצעה לבדיקת השפעת סבונים שונים על חיידקים ממכון דוידסון 

https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%9E%D7%94%D7%95%20%D7%94%D7%97%D7%95%D7%9E%D7%A8%20%D7%94%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%20%D7%91%D7%A1%D7%91%D7%95%D7%9F%20%D7%94%D7%9B%D7%9C%D7%99%D7%9D%20%D7%94%D7%A0%D7%95%D7%96%D7%9C%D7%99%3F%20%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%9C

תשובה לשאלה שנשאלה באתר בשער בעבר, בנושא שפעת נתרן כלורי (מרכיב פעיל בסבונים ואקונומיקה) על חיידקים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=8739
 

לשאלות והבהרות נוספות אנא פני אלינו שוב

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26063
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי
שאלה מספר 26063 - השפעת ריכוזים שונים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי
שלום רב!! אני עובד על הנושא של השפעת ריכוזים של אתנול על קצב התפתחות חיידקי אי קולי ורציתי לברר מספר נושאים: 1. מהו הרקע הביולוגי לגבי השפעת האתנול 2. מהו הניסוי המקדים אותו יש לבצע 3. כיצד נכון לבצע את הניסוי תודה רבה מראש לכל העונים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022


http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5915

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5004

מצורפות הנחיות לתכנון נכון של מחקר מדעי ממוזיאון המדע בירושלים

https://www.mada.org.il/education/research/experiment

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26068
01/12/2022
היי אשמח לדעת איך סוגים שונים של אלכוהול ( פרופנול , אתמול , מתנול) ישפיעו על קצב גדילת חיידקי איקולי ובצילוס ?
שאלה מספר 26068 - היי אשמח לדעת איך סוגים שונים של אלכוהול ( פרופנול , אתמול , מתנול) ישפיעו על קצב גדילת חיידקי איקולי ובצילוס ?
אשמח לדעת מי מהם הכי המון על בצילוס ולמה ? מי מהם הכי המון על אי קולי ולמה ? אני תקועה על זה המון זמן וזה ממש יעזור לי תודה רבה לעונים !
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לירז

שאלות דומות לשאלתך נמצאות באתר בשער

ניתן לעיין בקישורים: 

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9601

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=9563

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

26044
01/12/2022
כיצד ניתן לשנות את ריכוז החמצן במערכת סגורה?
שאלה מספר 26044 - כיצד ניתן לשנות את ריכוז החמצן במערכת סגורה?
כיצד ניתן לשלוט על ריכוז החמצן במערכת סגורה? תודה מראש יעזור לנו מאוד בביוחקר.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום אהד

שאלה דומה לשאלתך נענתה באתרנו ע"י דר' בלונדר

ניתן לעיין בקישורים

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3437
http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=3448

במידה ולאחר קריאת התשובות יהיו לך שאלות נוספות אתה מוזמן לפנות אלינו בהמשך

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

 

26021
01/12/2022
שאלת ביוחקר
שאלה מספר 26021 - שאלת ביוחקר
מה השפעת ריכוז משקה xL על קצב התרבות החיידקים והאם זה משפיע בכלל ?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שלום שיראל,

שאלת שאלה מעניינת, אך אני לא יודעת אם מישהו בדק את זה. אפשר לבדוק זאת בקלות באמצעות ניסוי!

בברכה,

 

פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב
26025
01/12/2022
השפעת הכורכום על חיידקי איקולי
שאלה מספר 26025 - השפעת הכורכום על חיידקי איקולי
שלום, שמי יעל מבאר שבע, אני עורכת מחקר על השפעת ריכוזי כורכום שונים על קצב הגידול של חיידקי אי קולי. במבוא לעבודתי אני צריכה לתאר את הפגיעה של הכורכום בחיידקי האי קולי אך לא מצאתי מידע על מנגנון הפעולה של כורכום על אי קולי, מצאתי רק שבכורכום יש כורכומין המשמש כחומר אנטי-בקטריאלי המשפיע לרעה על החיידקים בכלליות אך לא מצאתי *כיצד* הוא משפיע(האם הוא פוגע בדופן? בגרעין? איך?) וכיצד הוא משפיע על אי קולי בפרט? . אשמח אם תוכלו להסביר לי עליו. תודה מראש! יעל
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום הילה,

יעל שלום אני מאד שמחה על התענינות המעמיקה שלך.

מצ"ב 2 מאמרים כ

PDF

ובכתובות :

https://www.hindawi.com/journals/jtm/2016/2853045/

https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2017/ra/c7ra07303h

 

במאמר הראשון, בתמונה 2 מסבירים השערה של מנגנון הפעולה. גם בשני יש הסבר עם איור.

בברכה,רבקי


 

ד"ר רבקה אופיר
המחלקה למיקרוביולוגיה
אוניברסיטת בן גוריון

26028
01/12/2022
מהו הבסיס הביולוגי להשערת : ככל שריכוז האתנול יעלה בשמרים כך קצב גידולם יהיה קטן יותר
שאלה מספר 26028 - מהו הבסיס הביולוגי להשערת : ככל שריכוז האתנול יעלה בשמרים כך קצב גידולם יהיה קטן יותר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

נור שלום,

אתנול משפיע על קרום התא וכך מעכב גידול. יש התייחסות לנושא זה בתשובות קודמות ל"בשער".

נא לעיין בקישור:

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5286

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

26005
01/12/2022
סרטן - גרורות
שאלה מספר 26005 - סרטן - גרורות

שלום, האם סרטן נוזלי, כמו לוקימיה, להבדיל מסרטן מוצק, יכול לשלוח גרורות? תודה, אסף

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

אמנם אני לא מומחה לסרטן של מערכת הדם והלימפה, בהם יש סוגי סרטן מהסוג ה״נוזלי״ (אליהם הכוונה בשאלתך), אבל גם במערכת הדם והלימפה יש אזורים מוגדרים בהם תאים אלה נמצאים באופן רגיל/נורמלי (בטחול, במערכת הלימפה).  מובן שבמקרה של סרטן באיברים אלה ניתן למצוא התפשטות של גידולים סרטניים גם לאזורים מחוץ לאזור הטבעי/הנורמאלי.  אז במילה אחת, התשובה לשאלה שלך היא, כן.

 

מקווה שזה עונה לשאלתך.

 

בברכה,

 

אברי בן-זאב


 

פרופ' אברי בן-זאב
המחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא
מכון ויצמן למדע

25179
01/12/2022
השפעת טיון דביק על התפתחות עובש
שאלה מספר 25179 - השפעת טיון דביק על התפתחות עובש

שלום,

תלמידות שלי בכתה ט' עושות עבודת חקר בנושא השפעת טיון דביק על התפתחות עובש על גבי נבטים ועל גבי פיתות.

בחלק הראשון הן השרו זרעים במים בלבד בגלל האללופתיה של טיון. אחרי שהתקבלו נבטים הן השקו חלק במים, חלק בתמצית מהולה של טיון וחלק בתמצית מרוכזת של טיון. חלק מהזרעים רק מושקים וחלק קודם עוברים שטיפה ואז מושקים.

התוצאות - השנוי לא מאוד משמעותי אך רואים התפתחות של שכבה חומה על הזרעים שבמים ואילו על הזרעים שבטיון רואים מעט נקודות חומות. התוצאות לא חד משמעיות וציפינו למשהו ברור יותר בעקבות הידע הקודם שמצאנו. מה יכלה להיות הבעיה בניסוי? אולי לא העמדנו מספיק מדויק את הניסוי?

 

שאלה נוספת: בחלק השני של הניסוי הרטיבו חלקי פיתה במים, חלק בתמציות  מהולות של טיון  וחלק במרוכזות. נראה בברור שינוי. על הפיתות עם הטיון אין עובש ירוק או שחור.  מה שכן מתחיל להתפתח אלו נקודות לבנות. נשמח לדעת מהן.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

ראי בבקשה התייחסות בצמוד לשאלות:

מה יכלה להיות הבעיה בניסוי? אולי לא העמדנו מספיק מדויק את הניסוי?

קשה מאד לענות על שאלתך מאחר ואין מספיק מידע בתיאור העמדת הניסוי ובעיקר של הממצאים. לא ברור למשל האם הכיסוי החום כפי שהגדרת אותו הוא ממקור צמחי (פיגמנט, חומר אחר) או מיקרוביאלי (ואם כן מאיזה סוג). בעניין אללופטיה אני ממליץ שתפני לפרופסור יעקב פרידמן (jfried@post.tau.ac.il) שהוא ממוחה בתחום זה.

שאלה נוספת: בחלק השני של הניסוי הרטיבו חלקי פיתה במים, חלק בתמציות מהולות של טיון וחלק במרוכזות. נראה בברור שינוי. על הפיתות עם הטיון אין עובש ירוק או שחור. מה שכן מתחיל להתפתח אלו נקודות לבנות. נשמח לדעת מהן.

לא ברור מהתיאור האם הניסוי כלל קבוצת ביקורת של פיתות שהורטבו במים בלבד (אני מניח שכן), והאם המים שהשתמשתם עברו סטריליזציה או מי ברז ללא טיפול. תשובתי היא בהנחה שמי ברז ללא סטריליזציה, ובהנחה שכוונתך שעל פיתות שקיבלו תמצית צמחים לא התפתחו עובשים ואילו על פיתות שקיבלו מים כן התפתח עובש:

  1. ניתן לשער שלתמציות פעילות מעכבת התפתחות של פטריות (עובשים). תוכלי לבדוק זאת בקלות: קחי צלחת מזון (למשל מצע תפוחי אדמה POTATO DEXTROSE AGAR או אפילו אגר מים), שימי במרכז דיסקית רוויה בתמצית, ובשולי הצלחת שימי טיפה של נבגים שגרדת מאחד העובשים. עשי זאת עבור כל אחד מסוג עובש שברצונך לבדוק. העובש יגדל, במידה ויש פעילות מעכבת על ידי התמציות תבחיני בהילה סביב הדיסקית שבה אין גדילה של הפטריה. חשוב כמובן לכלול ביקורת מים בלבד.
  2. הנקודות הלבנות שהתפתחו מאוחר יותר יכולות להיות גורם מיקרוביאלי חדש, למשל שמר או חיידק, שאינו רגיש לתמציות, והוא מצליח לגדול מכיוון שהעובשים לא התפתחו. אפשרות נוספת, שהפעילות של החומר פגה, העובש נקטל לכן לא גדל, אבל גורם אחר התבסס וכעת יכול להתפתח.


 

פרופ' עמיר שרון
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

25180
01/12/2022
חומציות כעקה בשמרים
שאלה מספר 25180 - חומציות כעקה בשמרים

למה ואיך חומצה גורמת לעקה בשמרים?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מחיפוש באינטרנט עולה שהעקה שנגרמת לשמרים ע"י חומציות יתר היא כתוצאה מדנטורציה של חלבונים:

ה-PH המיטבי [לתסיסה] הוא 4.8-5.0. אם הוא יותר חומצי מזה, ניתן להניח שהחלבונים מתעוותים ומתפרקים.

"The optimum pH is about 4.8 - 5.0. After this we can assume that the pH bends the proteins out of shape too much, and the protein is said to have been denatured." מקור

דנטורציה כתוצאה מ-PH חומצי
 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25149
01/12/2022
הקשר בין אחוז השומן בחלב לקלקולו
שאלה מספר 25149 - הקשר בין אחוז השומן בחלב לקלקולו

שלום, אני יהלי מבית ספר א. ד. גורדון בתל אביב.

אני וחבריי עושים עבודת חקר במדעים על השפעת אחוז השומן בחלב על קצב החמצת החלב. במסגרת העבודה עלינו לכתוב השערה מבוססת מדעית לניסוי. קראנו באתר שכתבתם שהחלב בעל האחוז הנמוך ביותר יחמיץ הכי מהר. נשמח אם תסבירו מדוע זה מה שיקרה. תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

אכן נשאלו באתרנו שאלות בנושא זה.

תשובה ניתן למצוא בקישור: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5928

בעקבות תשובה זו ראו פירוט על התפקיד של חיידקים בקלקול: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=5479

וגם פה: http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6409

 


 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25136
01/12/2022
מחלות אוטואימוניות
שאלה מספר 25136 - מחלות אוטואימוניות
שלום, אני עושה עבודת גמר באימונולוגיה ואימונותרפיה של סרטן ורציתי לשאול, ניתן לראות את מחלת הסרטן כמחלה אוטואימונית?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

להלן תרגום (מקור) ממאמר ב-National Cancer Institute:

"במחלה אוטואימיונית, מערכת החיסון תוקפת תאים רגילים ורקמות בגוף שמזוהות בשגרה כ'עצמיים' ובדרך כלל לא מעוררים תגובה חיסונית. אוטואימיוניות יכוה להתרחש במחלות זיהומיות ובסרטן".

 

אנחנו מקווים שזה עוזר.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25146
01/12/2022
שמרים בסביבה ללא חמצן
שאלה מספר 25146 - שמרים בסביבה ללא חמצן

שלום,

אנחנו עושים ניסוי על השפעת הטמפרוטרה על הנשימה התאית בסביבה ללא חמצן על שמרים. אנחנו מנסים למצוא מידע על הנושא לסקירת ספרות שלנו.

האם אתם יכולים לכוון אותנו לאיזה אתר שיוכל לתת לנו תשובה? תודה רבה, יעל

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

יש מידע רב זמין ברשת על נשימה אנארובית של שמרים.

לשאלה דומה באתרנו

שאלה נוספת באתרנו

הסבר קצר על סוגי נשימה של שמרים מהרשת

כמו כן מומלץ לעיין בויקיפיה בערך "שמרים" ו-"תסיסה".

אם אתן צריכות מידע יותר ספציפי ומאמרים מדעיים ניתן לחפש ב-google scholar תחת הערך yeast, unaerobic או ערך דומה...

 

אם ברצונך לשאול שאלה ספציפית שמופנית למומחה את מוזמנת לפנות אלינו שנית.

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25148
01/12/2022
בופר FACS
שאלה מספר 25148 - בופר FACS
רציתי לשאול, מהי ההגדרה של בופר FACS?
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

מחיפוש ברשת עולה כי אלו מרכיבי בופר FACS:

PBS, 0.5-1% BSA or 5-10% FBS, 0.1% NaN3 sodium azide

(קישור למקור)

מדובר בסוג של בופר שמשמש לניסויים בביולוגיה.
 

אם יש שאל יותר ספציפית ניתן לפנות שנית דרך אתרנו.

בברכה,

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25122
01/12/2022
חומצת לימון וחיידקים
שאלה מספר 25122 - חומצת לימון וחיידקים

אני עושה עבודת חקר על חיידקים ואני אשמח לדעת מהי השפעת חומצת לימון על חיידקים? ואם אפשר לפרט על תהליך הנזק שנגרם לחיידקים

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

חיפוש באינטרנט העלה את התשובה הבאה:

קישור

 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

25123
01/12/2022
סינרגיזם ביולוגי ברמה המולקולרית
שאלה מספר 25123 - סינרגיזם ביולוגי ברמה המולקולרית

שלום רב

ברצוני לדעת מה מתרחש ברמה המולקולרית, כאשר מערבבים שני חומרים והם גורמים לאפקט סינרגיסטי. למשל בערבוב שני ממתיקים שמוביל לרמת מתיקות שהיא גבוהה יותר מסכום המתיקות של כל ממתיק בנפרד

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25093
01/12/2022
החמצת מלפפונים במלח
שאלה מספר 25093 - החמצת מלפפונים במלח

אנו תלמידות יב, עושות ניסוי ביוחקר על החמצת מלפפונים, ורצינו לשאול כמה שאלות הקשורות בנושא. מדוע דווקא חיידקי חומצת החלב נשארים בחיים בעת הכנסת המלח לכלי בהחמצה?

איך המלח והחומץ גורמים לחמצן "להעלם"?

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

לא רק לקטובצילים שורדים, במלפפונים חמוצים יש עוד חיידקים.

אבל לקטובצילים נמצאים במספרים גבוהים והתנאים של ההחמצה מאד מתאימים להם, כך שהם מתרבים במהירות. כשהם מתרבים הם צורכים את החמצן, הוא לא נעלם בגלל המלח והחומץ כי אם מנוצל על ידי החיידקים. בתהליך הזה הם יוצרים חומצת חלב כתוצר עיקרי של הפרמנטציה.

פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

25094
01/12/2022
השפעת פלואוריד על חיידקי סטפילוקוקוס
שאלה מספר 25094 - השפעת פלואוריד על חיידקי סטפילוקוקוס

ידועה לי השפעת הפלואוריד על חיידקי סטרפטוקוקוס מנטוס. שאלתי- האם הפלואוריד פועל עם אותם מנגנונים גם לחיידקי סטפילוקוקוס? אם לא, מהי השפעת הפלואוריד על חיידקי סטפילוקוקוס?

תודה רבה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
25096
01/12/2022
תאי דם לבנים
שאלה מספר 25096 - תאי דם לבנים
ברצוני לשאול מדוע קיים "בית חרושת" לתאי דם לבנים בדמות מח העצם אם למעשה יש להם גרעין והם מסוגלים להתרבות? זאת, בניגוד לתאי דם אדומים שהם חסרי גרעין ולכן ברור מדוע הם חייבים להווצר במח העצם!! תודה רבה! רותי ניר
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רותי,

כל תאי הדם, האדומים והלבנים, מקורם מתאי אב משותפים  (hematopoietic stem cells) שמיקומם במח עצם.

שם התאים עוברים התמיינות לשורות התאים השונות. בשלב מסוים תאי הדם המיועדים להפך לתאי דם אדומים (שבמקור היו עם גרעין) מאבדים את הגרעין,

הם הופכים לתאי דם פונקציונלים שהם בעצם שק חלבונים הדרושים בתהליך הנשימה. בדרך זו נחסכת האנרגיה הדרושה לחלוקת תאים.

תאי דם הלבנים הממוינים חלקית ממשיכים להתחלק במקומות נוספים בגוף עד שלב של תא בוגר מתפקד, שאינו מתחלק יותר.

אני מקווה שהתשובה מספקת.

ד"ר נחמה סמורודינסקי
חקר התא ואימונולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

25080
01/12/2022
חומרים אנטי דלקתיים במרק עוף
שאלה מספר 25080 - חומרים אנטי דלקתיים במרק עוף

שלום,

אנחנו רוצות לעשות עבודת חקר על השפעת מרק העוף על התפתחות חידקים. ידוע כי מרק עוף מכיל חומרים אנטי דלקתיים המשפעים על צינון ,שפעת ,ברונכית וכו רצינו לדעת - האם ידוע שם חומר אנטי דלקתי במרק עוף?

והאם הוא נמצא בכל חלקי העוף או רק בעצמות וכו..?

תודה

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום,

לא ידוע על אנטיביוטיקה ספציפית הנמצאת במרק העוף.

באתר הבריאות באינטרנט מצאתי את הכתבה הבאה שנכתבה על ידי אלכס דורון ב 2009  רצ"ב למטה הכתבה.

צריך לקחת בחשבון שמרק העוף היהודי מכיל מלח כתוצאה מההכשר שהוא חומר אנטי חיידקי (אבל מאידך מעלה לחץ דם). כדאי גם להתחשב בטמפרטורת המרק והשום שנמצא במרק (אשר מכיל אליצין).

שימי לב שהעוף מקבל גם אנטיביוטיקה במהלך גידולו, הדיאטה שעליה גדל העוף (במידה ומכילה מינרלים, וויטמינים  )

 

ההכרה במרק עוף כתרופה התבססה בתקופה שבה אנשים לא אכלו הרבה בשר ולכן כל תוספת מזון ובמיוחד תוספת עוף מאוד עזרה להם להתחזק.

 

http://www.nrg.co.il/online/29/ART1/877/872.html

בברכה

ד"ר יוספה אברהם
המחלקה למטבוליזם ותזונת האדם, בית הספר לרפואה
האוניברסיטה העברית

24762
01/12/2022
חלבוני G
שאלה מספר 24762 - חלבוני G
האם תאורטית הכנסת כמות של GTPASE לתוך תא יכולה לעכב תהליך ספציפי של חלבוני G או שהיא משביתה את כולם לגמרי , והאם יש מספר סוגים שונים של GTPASE ? והאם הכנסה GTPASE זהה להכנסה של חלבוני RGS לתא? ואיפה אפשר לקרא REVIEW של מחקרים אחרונים בנושא תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24666
01/12/2022
שאלות בביולוגיה
שאלה מספר 24666 - שאלות בביולוגיה

שלום, אודה לקבלת תשובה על שאלות שאיני בטוח לגבי תשובתן:

1. באיזו ריאקציה תאית תלויים לחלוטין כל הנגיפים? א.סינטזת DNA ב. סינטזת תרגום RNA

2.שחרור חומצת גרען- uncauting יכול להתריש ב: א.ממברנה ב.אנדוזום ג.ממברנת הגרעין ד.כל אחד מהאזורים הנ"ל

תודה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24560
01/12/2022
השפעת ריכוזים שונים של אלכוהול על קרומי התא של סלק
שאלה מספר 24560 - השפעת ריכוזים שונים של אלכוהול על קרומי התא של סלק
אנחנו בכיתה י"א ואנחנו עושות ביוחקר על השפעת ריכוזי אלכוהול שונים על חדירות קרומי התא של סלק. עשינו כבר ניסוי ובו שמנו חתיכות שוות של סלק בריכוזים שונים של אלכוהול (15% 40% 80%...) ומדדנו את חדירות הקרומים לפי צבע התמיסות, בריכוזים הנמוכים מעט מאוד אלכוהול הרס את קרומי התא ולכן הדיפוזיה לא התגברה בהרבה ומעט פיגמנטים השתחחרו (התמיסות היו בגווני שקוף- ורדרד חלש) בריכוזים היותר גבוהים של הכהל יותר קרומי תא נהרסו ויותר פיגמנטים השתחררו לתמיסה בדיפוזיה (התמיסות היו בגווני אדום וורוד עזים יותר). בריכוזים המאוד גבוהים של הכהל (96% למשל) צבעי המים לא היו עזים יותר אלא חלשים יותר.. לא הצלחנו להבין למה ריכוז אלכוהול גבוה מאוד לא משפיע בצורה חזקה יותר על קרומי התא של הסלק אלא יוצר תוצאות שוות לתוצאות מהמבחנות עם הריכוזים הנמוכים יותר... נשמח אם מישהו יוכל להסביר לנו מה בדיוק קרה שם...
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24508
01/12/2022
סוגי פטריות בלחם
שאלה מספר 24508 - סוגי פטריות בלחם

שלום רב, אנחנו תלמידי נחשון עושים ביודע על התפתחות עובש התפתחות פטריות על לחם. אחת מהשאלות שלנו הייתה מה היא השפעת הלחות על התפתחות עובש בלחם, בסוף הניסוי ראינו שהתפתחו מספר סוגים של פטריות בצבעים שונים על לחם, צבעים: צהוב, כתום, שחור, לבן וירוק, התקשינו למצוא את סוגי הפטריות השונות. תוכלו לעזור לנו בבקשה למצוא את סוגי הפטריות.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום לתלמידי נחשון,

הצבע בלבד אינו מספיק בדרך כלל לקביעת מין העובש.
להלן סיווג לפי התמונות שנשלחו.

בברכה,

פרופ' עמיר שרון
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

24502
01/12/2022
שאלה על חיידקי Staphylococcus Albus
שאלה מספר 24502 - שאלה על חיידקי Staphylococcus Albus
שלום רציתי לשאול האם בתאי החיידק Staphylococcus Albus יש קופסית? לא מצאתי מידע על כך באינטרנט תודה שקד
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

ראשית הבהרה - אני מניח שבקופסית כוונתך ל-Capsula?

שנית, השם המקובל יותר ל- Staphylococcus albus הוא Staphylococcus epidermidis סביר להניח שזו הסיבה שלא מצאת מידע.

ולגוף השאלה, אכן Staphylococcus epidermidis יודעים לייצר קופסית, גם מיני סטפילוקוקוס אחרים יודעים לייצר אותה אם כי נראה שלא כולם.

מידע נוסף ומפורט תוכל למצוא בקישור הבא:http://www.antimicrobe.org/new/b234.asp 

 

 

ד"ר יורם גרשמן
ביולוגיה
אורנים - המכללה האקדמית לחינוך

24453
01/12/2022
השפעת יוד על חיידקים - הרחבה
שאלה מספר 24453 - השפעת יוד על חיידקים - הרחבה
שלום , שלחנו אליכם שאלה בנוגע להשפעת יוד על חיידקי אי קולי , קיבלנו תשובות טובות אך היינו רוצים לדעת קצת יותר לעומק מהי השפעת היוד על החיידקים- על אילו תהליכים בחיידקים היוד משפיע וכיצד, כיצד היוד לא פוגע בתאי הגוף אם מורחים אותו על הפצע, האם ליוד השפעה זהה על חיידקי גראם + וגראם -? תודה מראש
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

הטיפול נחשב יעיל נגד חיידקים גרם חיוביים וגרם שליליים כאחד, כמו גם נגד טפילים חד-תאיים וכו' - הוא אינו ספציפי מאד אבל היות ושכבת העור החיצונית מלאה תאים מתים גם כך ומתחדשת מהר, הפגיעה בתאי העור בדרך כלל זניחה.

http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=6132

 

ד"ר אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24433
01/12/2022
בהמשך לשאלה הקודמת..
שאלה מספר 24433 - בהמשך לשאלה הקודמת..
שלום רב, דבר ראשון תודה רבה על התשובה המהירה שלכם על שאלתי. דבר שני, עקב התשובה עלתה לי שאלה, האם רמת האלקרוסטטיות משפיעה על קצב גידול העובש? האם ככול שרמת הסטטיות גבוהה יותר כך זה משפיע על קצב גידול הפטריות? אם התשובה היא כן האם אני יכולה לעשות את הניסוי הזה בזמן ממושך של שבוע וכבר לראות תוצאות או שזה ניסוי ארוך שלוקח זמן רב? דבר שלישי, על מנת לקבל פטריות יצרתי בעזרת לחם עם מים עובש, אך על הלחם יש סוגים שונים של חיידקים ופטריות, איך אני יכולה להבדיל בין הפטריות לבין החיידקים? והאם סוג הפטריה משנה בשביל הניסוי? הרי יכול להיווצר מצב שאותו סוג פטריה גדל בעיקר על הלחם וקשה לו יותר להתפתח על משטחים שונים.. או שזה לא משנה בכלל? אשמח לתשובה מהירה! ותודה רבה רבנ על תשובתכם הקודמת היא עזרה לי מאוד! כל טוב, מוריה כהן.
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

 

קיימים שלושה שלבים בגידול העובש/הפטריה:

(א)   שלב הגעת הנבגים למצע, (ב) שלב התבססות והנביטה, (ג) שלב גידול התפטיר.

המטענים האלקטרוסטטיים מתקשים לשלב הראשוני בלבד. כאשר הנבגים נתפסים על-גבי המצע קיימת חשיבות למזון שמאפשר להם לגדול.

לגבי סוגים שונים של עובש/פטריות – נדרש ציוד מיקרוסקופי בכדי להבחין בכך וההגדרה אינה פשוטה. יש לציין, צבע וצורה אינם בהכרח מעידים על מינים שונים, אלא (ובדרך-כלל) מעידים על שלב במחזור החיים. התפטיר משנה את מיקרו-המבנה שלו במהלך הגידול ובשלב מסוים הוא מוציא את גופפי הרבייה שלו (מנבגים) שצורתם וצבעם שונה לחלוטין. כך למשל, נוף ירקרק משתנה לנוף שחרחר עם התקדמות הגידול.

לצורך זיהוי חיידקים נדרש כבר מיק' משוכלל ומומחיות ולפיכך כדאי להתרכז בפטריות/עובש שנראים לעין ומרתקים בבינוקולר פשטני. ניתן להסתכל על ההתפתחות תחת מיקרוסקופ סטריאוסקופי באופן רציף.

 

בברכה

 

ד"ר עוז גולן
הנדסת חומרים
אפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב

24434
01/12/2022
חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שאלה מספר 24434 - חידקי ניטריפיקציה כמטהרי מים עם אמוניה.
שלום רב קבוצת תלמידים עורכת ביוחקר בנושא השפעת ריכוז חיידקי ניטריפיקציה במים המכילים אמוניה על קצב צמיחת צמחי מים. התלמידים בודקים האם ריכוז גבוה יותר של חיידקים יגרום לכך שהחיידקים יהפכו את החנקן שבאמוניה זמין לצמח ויגבירו קצב צמיחתו. שאלתנו, באיזה ריכוז יש להכין את האמוניה במים כך שתהיה בריכוז גבוה מהמותר למי שתייה אך עדין המים לא יהיו רעילים עבור הצמחים (מדובר בצמחי מים). הצלחנו למצוא במקור מידע את הריכוז 0.07% אמוניה, האם בריכוז כזה המים נחשבים מזוהמים? תודה רבה
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022
0
24441
01/12/2022
השפעת יוד על חיידקים
שאלה מספר 24441 - השפעת יוד על חיידקים
שלום אני עושה ביוחקר בנושא השפעת יוד על חיידקי E.coli רציתי לשאול אם למישהו יש הסבר ביולוגי בקשר להשפעת היוד על החיידק . תודה לעונים
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

מצורף בזה קישור לתשובה שהתקבלה ע"י המומחה אליו הופנתה השאלה כפי שהיא מוצגת

באתר "בשער":

 

תשובה 1
תשובה 2

תשובה 3 

בהצלחה, 

 

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

24397
01/12/2022
חומרים משמרים
שאלה מספר 24397 - חומרים משמרים
שלום! אנחנו עושים עבודת ביוחקר על השפעת חומר משמר סודיום בנזואט על קצב התרבות חיידקים..ולא הצלחנו למצוא מידע לגבי סדיום בנזואט נשמח אם תוכלו להסביר לנו על מנגנון הפעולה שלו.תודה רבה!! יעקב
תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

המנגנון המקובל להסבר של הפעולה המשמרת של סודיום בנזואט קשורה לעובדה שחומצה בנזואית היא חומצה אורגנית חלשה אשר בסביבה חומצית קיימת בעיקר בצורתה הלא יונית. האפקט המשמר של בנזואט קיים אך ורק לגבי מוצרים חומציים שבהם הבנזואט המיונן הופך לחומצה בנזואית בלתי מיוננת. בצורה זו, הבלתי מיוננת, היא חודרת לתאי החיידק. אולם החיידק דורש לצורך פעילותו סביבה ניטרלית, בתוך התא, בערך  ב-pH7 אשר בה החומצה הבנזואית שנכנסה לתא הופכת ליונית. התא מנסה להפטר מהחומצה המיוננת אך בהצלחה מעטה. בצורה כזו הנוזל הפנים תאי הופך לחומצי ולכן פוגע בפעילות האנזימטית של תא החיידק. מניעה זו של פעילות החיידקים גורמת לאפקט המשמר. אגב מנגנון זה משותף גם לחומצות אורגניות חלשות אחרות כמו חומצה לקטית  ופרופיונית . מנגנון זה מצביע על כך שאפקט השימור תלוי בטיב החומצה החלשה (במונחים של pK), בריכוזה וב- pH של מוצר המזון.

בהצלחה,

פרופ' שמעון מזרחי
הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון

24398
01/12/2022
עוד שאלה על שום מבושל
שאלה מספר 24398 - עוד שאלה על שום מבושל

שלום, אני עושה ביוחקר על השפעת שום על חיידקים. אחת משאלות המחקר שלי היא: מה הקשר בין זמן בישול השום לבין השפעתו על עיקוב חיידקים. לשם כך עשינו ניסוי מקדים בו בישלנו בתנור 2 ראשי שום שלמים ועטופים. ראש אחר בישלנו 10 דקות וראש אחד בישלנו 30 דקות. ריסקנו את השומים, טבלנו ברסק דסקיות של נייר סינון והנחנו על צלחות פטרי עם אגר וחיידקים. בשני המקרים לא נוצרה הילה מסביב לדסקיות. לכן רציתי לדעת: א'- האם יש זמן מסוים שלמרות הבישול תכונותיו של השום המעקבות חיידקים לא יפגעו?
ב'- כדי להמשיך את הניסוי, האם עדיף לבדוק מקרים שבהם זמן הבישול הוא פחות מ10 דקות באותה שיטה שבה השתמשנו, או שעדיף לעשות קודם מיצוי משום טרי ואז לבשל את המיצוי האורכי זמן שונים?

 תודה רבה-שושנה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

שושנה שלום,

הניסוי שלך מעניין רבים. שאלת העל היא, האם בשום יש חומר (או חומרים) המעכבים גידול חיידקים? ומה תכונות החומר הזה (או החומרים האלה)? השאלה הניסויית היא: האם החומר הזה רגיש לבישול? לבישול אין הגדרה מדעית מדוייקת. שום צעיר יתבשל אחרת משום בוגר. שום מתבשל אחרת מירק אחר כמו גזר. לכן, השאלות הן: 1. מה ההגדרה של בישול? 2. מה הייתה הטמפרטורה בתנור? 3. כמה זמן השום שהה בטפרטורה זאת?

4. בעצם, מה הייתה הבקרה בניסוי? האם השתמשת בתמצית משום טרי (לא מבושל)? בכל ניסוי חייבים בקרה. 

הצעתי לערוך את הניסוי אחרת: לחמם את שיני השום (באותו הגודל) בכוסות מים בטמפרטורות שונות (5, 30, 60 ו-90 מעלות צלסיוז) למשך עשר דקות, אח"כ לכתוש, למצות בדיסקיות ולבדוק. אפשר גם אחרת להכניס את שיני השום לכוס גדולה שיש בה מים בטמפרטורה של, נגיד 90 מעלות, להוציא שיניים בזמנים שונים כמו, דקה, דקותיים, חמש, עשר, עשרים ושלושים דקות. לכתוש, למצות ולבחון. חשוב לשמור על טמפרטורה קבועה במהלך שני הניסויים ע"י הוספת מים חמים או קרים בהתאם. בכל מקרה חייבים לבחון את העיכוב של שום שלא טופל כלל בחום.

בהצלחה!

פרופ' אברהם לאלזר
כלנית עוצמת הטבע מרכז לבריאות האדם

24346
01/12/2022
ביוחקר - טיפול פיזי האם פוגע בחיידקים.
שאלה מספר 24346 - ביוחקר - טיפול פיזי האם פוגע בחיידקים.

שלום,
במסגרת הביוחקר שאני צריך לעשות, עליי להכין ניסוי שיענה על שאלת חקר שהרכבתי. חשבתי על רעיון בעזרתו של רופא, שהרעיון מתבסס על בדיקת השפעה פיזית על חיידקים (E-coli). כלומר בדיקת תמותה/פגיעה של חיידקים בסיבוב בצנטריפוגה בזמנים ובמהירויות שונות. מעניין אותי לדעת האם הסיבוב עשוי לגרום נזק לחיידקים ואפשר לפגוע בהם בדרכים שלא בעזרת אנטיביוטיקה או חומר כימי. הקושי בו נתקלתי הוא שעליי לכתוב מה הבסיס הביולוגי במחקר זה. אשמח אם תוכלו לתת לי הסבר קצר ופשוט לבסיס ביולוגי אשר מדוע עשויה להיות פגיעה בחיידקים עקב סיבוב מהיר.
תודה גדולה.

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

 

בדרך כלל רוב החיידקים בטבע עטופים בדופן מאוד מאוד חזק שמגן עליהם מפני כוחות שנוצרים מצנטריפוגציה. אינני מכיר מחקר שמראה רגישות של חיידקים לכוחות צנריפוגציה.

לעומת זאת טיפולים פיזים אחרים כגון חימום  תחת לחץ, הקרנה באור אולטרה סגול, חשיפת החיידקים לזרם חשמלי חזק, מכות חזקות בחלקיקים קטנים, או חשיפה להפרשי לחץ גבוהים מביא לידי מוות לחיידקים. אבל, יש לציין שתמיד אפשר למצוא קבוצה מאוד קטנה של שורדים. כמו כן לא כל זן של חיידקים רגיש באותה מידה לטיפול כל שהוא.

 

פרופ' דוד גוטניק
מיקרוביולוגיה וביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

24273
01/12/2022
קוניוגציה
שאלה מספר 24273 - קוניוגציה

שלום רב,
האם תהליך הקוניוגציה בחיידקים הוא תהליך תוך מיני או שהוא מתקיים גם בין מינים שונים של חיידקים?

תשובה מאת:
פורסם בתאריך: 01/12/2022

שלום רב,

          קיום הקוניוגציה תלוי בנוכחות הגנים של "זכריות". גנים אלה מסוגלים לגרום להעברה של האלמנט הגנטי שבו הם נמצאים - פלסמיד או כרומוזום. אם הם נמצאים על הכרומוזום החיידק נקרא אז Hfr = high frequency recombination. הגנים שמועברים יכולים לעבור בתוך אותו מין, אבל גם למינים אחרים. למשל – חיידק E. coli יכול להעביר כרומוזום שלם גם לחיידקים קרובים, כמו Salmonella

בהצלחה

 

פרופ' אליאורה רון
מיקרוביולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

דילוג לתוכן