שאלות לגבי קרום התא ודופן התא בעת חימום ל-100 מעלות

שלום רב,



אני תלמיד 5 יח"ל ביולוגיה, ועלתה לי שאלה לגבי קרום התא ודופן התא, בעקבות ניסוי שעשינו בכיתה:



1) בעת חימום תא צמח בתוך תמיסה ל-100 מעלות צלזיוס, התא נהרס – מתרחשת דנטורציה בחלבוני התא, הקרום מתפזר והנוזלים שהיו בתוך התא יוצאים החוצה. ניתן לראות זאת לדוגמא על ידי הוספת KMNO4 שמאבד את צבעו במגע עם חומרים מחזרים שיוצאים מהתא. השאלה שלי היא כיצד קרום התא מתפרק/מתפזר ב-100 מעלות? הרי לקרום התא יש תכונות מסוימות של נוזל ואחרות של מוצק, הוא משהו בין לבין. אז היא לא אמורה להתפרק רק בטמפ' הרי יותר גבוהות?



2) בעת חימום תא צמח בתוך תמיסה ל-100 מעלות צלזיוס, דופן התא לא מתפרק כי הוא מבנה קשיח יחסית. אם מסתכלים במיקרוסקופ על תאים צמח שחוממו ל-100 מעלות, רואים שהם מכווצים בגלל הדנטורציה, פיזור הקרום ויציאת המים, אבל הדופן נשאר יציב במקומו ללא שינוי. השאלה היא האם יש איזושהי טמפ' שבה נראה שהדופן כן מתפרק? יש טמפ' גבוהה מספיק שהתאית תהפוך לנוזל ואז כשנסתכל במיקרוסקופ נראה דופן נוזלי?



בתודה מראש



דור



כתיבת תגובה