שלום רב, אנו תלמידי מגמת ביולוגיה בתיכון מקיף יהוד, ובמסגרת עבודת הביוחקר שלנו, בדקנו את השפעתם של ריכוזים שונים של אתנול, על קצב תהליך התסיסה בשמרים. במהלך הניסוי, בדקנו את השפעת ריכוזי אתנול שונים (0%, 10%, 15%, 20%, 25%) על שמרים. כל מבחנה הכילה 10 מ״ל תמיסת סוכרוז, 4 מ״ל תרחיף שמרים ו2 מ״ל אתנול. את קצב התסיסה בדקנו בעזרת פיפטה, המחוברת למחט הנעוץ בתוך פקק האוטם את המבחנה. CO2, שהוא אחד מתוצריו של תהליך התסיסה, גורם לעליית הנוזל במבחנה בפיפטה. כך שככל שקצב תהליך התסיסה גדול יותר, כך הנוזל בפיפטה גבוה יותר. השערתנו הייתה שבריכוז מסויים של אתנול, רוב אוכלוסיית השמרים תפגע וקצב הפעילות ירד בקצב דרסטי. בניסוי ערכנו 3 חזרות וסיכמנו בממוצע את התוצאות (בדקנו את אורך הנוזל במבחנה בכל ריכוז של אתנול, כך שהיו 5 מבחנות בכל חזרה.) 0% אתנול- 28.5 10% אתנול – 18.375 15% אתנול – 14 20% אתנול – 9.5 25% אתנול – 16 ניתן לראות שיש ירידה מתונה בקצב התסיסה עד ל20% אתנול, אך ב25% אתנול ישנה עלייה לא צפויה בקצב התסיסה. חזרנו על מערך הניסוי שוב, ויצאו תוצאות דומות- הייתה עלייה ב25% אתנול. רצינו לדעת מדוע הייתה עלייה לא צפוייה בריכוז אתנול זה? נשמח מאוד לתשובתך, תודה מראש צוף