הבדל בהשפעת פרוקטוז וגלקטוז על נשימה תאית בשמרים.

שלום וברכה,
אני תלמידת כיתה י"ב ועושה ביוחקר בנושא: השפעתם של סוגי חד סוכרים שונים (גלוקוז, פרוקטוז, גלקטוז) על קצב הנשימה התאית של שמרי אפייה.
את קצב הנשימה התאית בדקתי ע"י מדידת כמות הפד"ח שנפלטה (פעם אחת באמצעות שינוי ברמת החומציות של המים שבהם היו השמרים ופעם נוספת באמצעות מדידת נפח הגז שנפלט לתוך בלון). בשתי דרכי המדידה התוצאות הראו שבגלוקוז התבצעה נשימה תאית בקצב הגבוה ביותר, בפרוקטוז מעט פחות ובגלקטוז פחות משניהם בצורה ניכרת. השערתי היתה שמכיוון שהגלוקוז הוא חד הסוכר הנפוץ ביותר בטבע , לפי עקרון האבולוציה בתאי השמרים אינזימי הנשימה התאית יהיו מותאמים לגלוקוז. אך באשר לפרוקטוז ולגלקטוז לא ברור לי מה גרם להבדל- האם הוא נגרם מכיוון שהפרוקטוז נפוץ יותר בטבע מהגלקטוז? (יכול להיות יותר מסוג אחד של אינזימי נשימה תאית בתא?) האם השינוי נגרם כי תהליך הפירוק של הגלקטוז ארוך/ מסובך יותר מפירוק הפרוקטוז? או שמדובר בגורם אחר?
תודה רבה.

כתיבת תגובה