שלום רב,
אני תלמידת כיתה י"ב באולפנת צפירה במגמת ביולוגיה. השנה עלי לעשות ביוחקר בנושא השפעה של אבקת כביסה על נשימה תאית באפונה.
שאלת המחקר שלנו הייתה מהי ההשפעה של משך זמן ההשהיה של האפונה בריכוזים שונים של אבקת כביסה על קצב הנשימה התאית באפונה.
השרנו את האפונה למשך שעה, 4 ו- 24 שעות בריכוזים שונים של אבקת כביסה מהולה במים ( בריכוזים של 0%, 1%, 2.5%). לאחר ההשריה של האפונה במים עם אבקת הכביסה, העברנו את האפונה למבחנות עם 5 טיפות מן האינדיקטור פנול פתלאין (המשנה את צבעו מאדום לשקוף בסביבה חומצית, ולכן כאשר האפונה נושמת ופולטת co2 בסביבה המימית שבמבחנה, הסביבה נהפכת לחומצית והפנול פתלאין משנה את צבעו מאדום לשקוף) וכדורי זכוכית המפרידים בין האפונה לפנול פתלאין. פקקנו את המבחנות על מנת לוודא כי מקור ה- co2 במבחנה הוא כתוצאה מנשימת האפונה.
ככל שצבע הפנול פתלאין משתנה מאדום לשקוף לאט יותר קצב הנשימה התאית באפונה איטי יותר. השערתנו הייתה כי ככל שהאפונה תושרה זמן רב יותר באבקת הכביסה, קרומי התאים יהרסו יותר (בעקבות הדטרגנטים שבאבקת הכביסה) ויותר תאים יהרסו, ולכן נשימת האפונה תהיה איטית יותר, ויעבור זמן רב יותר עד שצבע האינדיקטור פנול פתלאין ישנה את צבעו מאדום לשקוף.
כאשר העברנו את האפונה שהושרתה בריכוזים שונים של אבקת כביסה למשך שעה ו- 4 שעות למבחנות עם הפנול פתלאין וכדורי הזכוכית, לקח מספר שעות עד שהפנול פתלאין שינה את צבעו מאדום לשקוף (למעט המבחנה עם האפונה שהשרנו בריכוז של 0% -שעברו דקות אחדות עד שהפנול פתלאין שינה את צבעו מאדום לשקוף). לעומת זאת, באופן מפתיע, כאשר העברנו את האפונה שהושרתה בריכוזים שונים של אבקת הכביסה למשך 24 שעות למבחנות, הפנול פתלאין שינה מייד (בדיוק ברגע שהכנסנו את האפונה למבחנה) את צבעו מאדום לשקוף, בכל הריכוזים. יש לציין כי חזרנו על החלק הזה של הניסוי 4 פעמים, ובכולן התוצאות היו זהות.
אני אשמח מאוד אם תסייעו לי למצוא הסבר לתוצאות הניסוי.
תודה מראש,
חן