סדרת הפורום להשכלה גבוהה לשנת 2025

הפורום להשכלה גבוהה של "בשער" ומוסד שמואל נאמן | סידרה בנושא:

על מדידה, הערכה ודירוגים באקדמיה –

שימוש ראוי, אי־שימוש, שימוש לרעה ושימוש מוטעה

סדרת הפורום להשכלה גבוהה לזכרו של ד”ר יוסף צ’חנובר

סדרת הפורום להשכלה גבוהה של "בשער" ומוסד שמואל נאמן לשנת 2025 מוקדשת לזכרו של ד"ר יוסף צ'חנובר, כאות הערכה לפועלו ולמורשתו. תרומה נדיבה לזכרו התקבלה ממר סמי סגול, חברו של יוסף, אשר ביקש לכבד גם את אחיו, פרופ' אהרן צ'חנובר,
חבר עמותת "בשער". הקדשה זו משקפת את ההוקרה לפועלו הייחודי ותרומתו רבת השנים למדינת ישראל

יוסף צ'חנובר (1 באוקטובר 1933 – 17 בספטמבר 2024) היה משפטן, דיפלומט, כלכלן ואיש ציבור ישראלי שתרם תרומה משמעותית לתחומי המשפט, יחסי החוץ, הביטחון, הכלכלה והחינוך. הוא נולד בחיפה להורים שעלו מפולין, היה נשוי לעטרה ז"ל ואב לשלושה ילדים. אחיו, אהרן צ'חנובר, הוא חתן פרס נובל לכימיה.

צ'חנובר סיים תואר במשפטים באוניברסיטה העברית, תואר שני באוניברסיטת ברקלי ודוקטורט באוניברסיטת בוסטון. הוא החל את דרכו במשרד החקלאות, שם מינה אותו משה דיין ליועץ משפטי של המשרד כמעט מיד לאחר שסיים את לימודי המשפטים. כיועץ משפטי צעיר, הוביל יוזמות חקיקה לישראל הצעירה, כחוק רשות הגנים הלאומיים ושמורות הטבע. בהמשך שימש כיועץ המשפטי של מערכת הביטחון, שם סייע בגיבוש חוקים מרכזיים, ובהם חוק נציב תלונות החיילים. בין 1978 ל-1980 כיהן כמנכ"ל משרד החוץ, היה מעורב במשא ומתן לשלום עם מצרים, ופעל להידוק הקשרים עם ארצות הברית, במיוחד בהקשר שיקום צה"ל לאחר מלחמת יום הכיפורים.

צ'חנובר עמד בראש ועדות ממלכתיות חשובות, בהן ועדת החקירה בפרשת ניסיון חיסול ח'אלד משעל (1997), הוועדה ליישום דו"ח טירקל (2014), וייצג את ישראל בוועדת פאלמר של האו"ם לחקירת המשט הטורקי (2010). בתחום הכלכלי, כיהן בתפקידים בכירים רבים בהם יו"ר מועצת המנהלים של בנק דיסקונט, יו"ר אל־על ונשיא החברה הכלכלית לישראל, כמו כן היה שותף בהקמת קרנות הון סיכון.

צ'חנובר שימש בתפקידי ניהול ציבוריים רבים, בהם בחבר הנאמנים של האוניברסיטאות המובילות בישראל, דירקטור במוזיאון ישראל, הקרן הלאומית למדע ומפעלי חינוך.

על פועלו זכה באותות הוקרה ופרסים רבים, בהם עיטור לגיון הכבוד הצרפתי, מדליית השירות המצטיין של משרד ההגנה האמריקאי ופרס ישראל על מפעל חיים.

הרקע לסידרה (קישור לרקע בהרחבה):
 

פיטר דרוקר, שנחשב לאבי תורת הניהול המודרנית, טבע את המשפט: "אינך יכול לנהל את מה שאינך יכול למדוד" – ‏You can't manage what you can't measure. האם המשפט הזה נכון גם לניהול האקדמיה עצמה?

באקדמיה ישנם היבטים מהותיים כמו יצירתיות, חדשנות והשפעה ארוכת-טווח שקשים למדידה כמותית, ולכן נדרש איזון עדין בין שימוש במדדים לבין הבנת מגבלותיהם. כמו כן בעידן של דרישה גוברת לאחריותיות (accountability) ושקיפות, המדידה חיונית לניהול אפקטיבי והקצאת משאבים.
 
בסדרת המפגשים נרצה לבחון את נושא הדירוגים והמדדים על האספקטים השונים שלו. בין הנושאים שיעלו לדיון:
  • מטרות וייעדי ההשכלה הגבוהה – במבט מוסדי, מבט של המדינה, תפקיד הרגולטור, ההלימה שלהם למדדים והשתקפותם בדירוגים
  • חשיבות בניית מדדים ודירוגים לבחינת הפעילות בתחומי מחקר והוראה
  • חוזקות וחולשות של המדדים בדירוגים הקיימים
  • האם המדדים אוניברסליים על פני התחומים או שבתחומים שונים יש לפתח מדדים שונים
  • האם להפריד או לאחד מדדים להוראה, מחקר ופעילות אקדמית אחרת (חברתית, יזמית)?
  • השימוש במדדים ליחסי ציבור הן בתחרות בין המוסדות והן מול תורמים
  • מדדים ודירוגים כסוכני התנהגות וסדרי עדיפויות במוסד
  • הטיות בפעילות והתיישרות על פי המדדים והדירוגים בתוך המוסדות.
  • עד כמה מוסד מוכן ללכת בכדי לשפר את דירוגו הן בהטיית נתונים והן בקביעת פעילותו האקדמית
  • איך למצות את התועלות בהטמעת מערכת ה־CRIS, מבלי להיקלע להשלכות השליליות

מפגש פתיחה: מדידת איכות באקדמיה אל מול היעדים והמטרות – שיטות והשלכות

יום חמישי, ה־6 במרץ 2025, בשעה 19:15-17:00 | בזום

תוכנית המפגש :

ברכות
ד"ר ורד אריאל נהרי, מנכ"לית "בשער"
פרופ' אהרן צ'חנובר – דברים לכבוד אחיו ד"ר יוסף צ'חנובר ז"ל

דברי פתיחה:
יו"ר ומנחת המפגש:
פרופ' מיכל בלר, לשעבר נשיאת המרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט

חלק ראשון: 
יעדים ומטרות של מערכת ההשכלה הגבוהה ומדדים ככלים להשגתם ובחינתם – מבט מוסדי, מבט של המדינה ותפקיד הרגולטור
פרופ' מנואל טרכטנברג, בית הספר לכלכלה ע"ש איתן ברגלס, אוניברסיטת תל אביב, בשיחה עם פרופ' מיכל בלר 

  • מהם היעדים והמטרות של מערכת ההשכלה הגבוהה מבחינת המערכת עצמה.
  • מה היעדים והמטרות בראיית המדינה
  • מה מידת ההלימה בקביעת היעדים והמטרות בראיית מערכת ההשכלה הגבוהה ובראיית המדינה ותפקיד הרגולטור בהקשר זה
  • הקשר בין היעדים למדדים – האם מגוון המדדים הקיימים (מודל ות״ת, ועדות סוקרות בינלאומיות ברמת הרגולטור, ועדות סוקרות מוסדיות ככל שהן קימות, דירוגים בינלאומיים) משקפים את מטרות המערכת ומתמרצים אותה לעמוד בהם ברמה המוסדית וברמת המדינה?
  • מדדים כקריטריונים לתקצוב והשפעתם על מטרות האקדמיה

חלק שני: 
דירוגים באקדמיה – סקירה על מגוון הדירוגים הקיימים ברמה הארצית והבינלאומיות
מר אהוד אור, לשעבר מנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה וסמנכ"ל לתכנון אסטרטגי ולשיווק באוניברסיטת תל אביב

  • סקירה של המדדים הקיימים והדירוגים הבינלאומיים במחקר והוראה – דירוגים מוסדיים כלליים ודירוגים תחומיים במוסדות.
  • מה הם מודדים בפועל, מידת התקפות שלהם.
  • שימוש מושכל בכלי המדידה.
  • מה התמונה המצטיירת מהמדדים והדירוגים על מערכת ההשכלה הגבוהה בארץ.

חלק שלישי:
דירוגים ומדדים בפעולה – שימושים והשלכות
פרופ' צילה סינואני־שטרן,
אוניברסיטת בן גוריון

  • שימושים ראויים ושאינם ראויים במדדים ודירוגים
  • יתרונות וחסרונות של השיטות הקיימות
  • מדדים כקריטריונים לתקצוב
  • השלכות והשפעות של השימוש במדדים על מדיניות וקבלת החלטות
  • יתרונות וסכנות בתהליכי המדידה והדרוג

דיון ושאלות מהקהל

רקע לסדרה | בהרחבה

פיטר דרוקר, שנחשב לאבי תורת הניהול המודרנית, טבע את המשפט: "אינך יכול לנהל את מה שאינך יכול למדוד" – ‏You can't manage what you can't measure. האם המשפט הזה נכון גם לניהול האקדמיה עצמה?

באקדמיה ישנם היבטים מהותיים כמו יצירתיות, חדשנות והשפעה ארוכת-טווח שקשים למדידה כמותית, ולכן נדרש איזון עדין בין שימוש במדדים לבין הבנת מגבלותיהם.

בעידן של דרישה גוברת לאחריותיות (accountability) ושקיפות, המדידה חיונית לניהול אפקטיבי והקצאת משאבים:

  • בהשכלה הגבוהה האחריותיות נובעת מהצורך להוכיח למשלמי.ות המיסים, המממנים את האקדמיה, את הערך והתועלת של ההשכלה הגבוהה, וכן מהצורך להנגיש מידע צרכני למתעניינים.ות בלימודים גבוהים וגם להוריהם.
  • השקיפות הינה הפן המשלים של האחריותיות, והיא נדרשת גם על ידי המוסדות המבקשים לדעת היכן הם נדרשים להשתפר.

בין הדירוגים והמודלים אליהם נתייחס בסידרה:

  1. דירוגים בינלאומיים של מוסדות אקדמיים
    דירוגים אלו נעשים הן ברמה של המוסד כולו והן ברמה של תחומים בתוך המוסדות. חלקם כלליים יותר ובוחנים אספקטים של הוראה ומחקר וחלקם שמים דגש חזק יותר על מדדים האמורים לשקף מחקר ומצוינותו (דוגמת דרוג ליידן ודירוג טאיוואן).
    הדירוגים נבנו מלכתחילה כשירות לסטודנטים האמורים לבחור את המוסד ללמוד בו (ולכן חלקם מתמקדים יותר באספקטים של הוראה) אך עם השנים, חלקם צבר יוקרה והפך למייצג של איכות/מצוינות המוסד. המצב היום בו מוסדות מתחרים חזק על סטודנטים, על תשתיות מחקר ועל תורמים הפכו הדירוגים הבינלאומיים לכלי תחרותי. ראינו מספר מקרים, גם של מוסדות יוקרתיים (ראה המקרה של אוניברסיטת קולומביה), שהיו מוכנים להטות ביודעין נתונים בכדי לעלות בדרוג. במקרים רבים מוסדות דירבנו יחידות להתיישר בפעילויותיהם על פי מדדי דרוג זה או אחר.

  2. מודל התקצוב התחרותי של ות"ת
    מודל התקצוב של מוסדות ההשכלה הגבוהה המתוקצבים בארץ, מבוסס זה מכבר על תפוקות מחקר (אוניברסיטאות) ותפוקות הוראה (אוניברסיטאות ומכללות) – יש הטוענים שמודל זה הינו בין המניעים את המערכת להשתפר.
    תפוקות אלו נמדדות באופן תחרותי בין תחומים שבמוסדות וזאת על פי מדדים שונים שאמורים למדוד איכות במחקר והוראה. במסגרת מודל תקצוב זה ניתן גם תמרוץ/תגמול למוסדות המובילים בתחומים שונים במדדי האיכות (בפרט אלו של רכיבי המחקר). כתוצאה מכך המוסדות יכולים להשוות את התרומה הכלכלית פר חוקר במחקר ובהוראה בכל תחום.

  3. ועדות האיכות של המל"ג
    המל"ג מביאה בעשור האחרון ועדות סוקרות בינלאומיות בתחומים השונים (כשלוש בשנה). כל ועדה מגישה דוח כללי על המצב של התחום בארץ ודוח פרטני לכל אחד מהמוסדות הרלוונטיים. בלחץ המוסדות הועדות נמנעות מלתת דרוג תחרותי של איכות/מצוינות התחום במוסדות השונים בארץ. המוסדות היותר חזקים חוששים שלא יהיו ראשונים ואילו היותר חלשים חוששים מקבלת חותם ככאלו. בשנים הראשונות הוועדות התבקשו לשים דגש על הוראה. כמובן שלא ניתן לנתק הוראה ממחקר ובשנים האחרונות נכנס נושא המחקר בצורה חזקה יותר, הגם שעדיין ההוראה מובילה.

  4. מדדים ודירוגים פנים־מוסדיים

    בשנים האחרונות, בעקבות הדירוגים הבינלאומיים ומודל התקצוב של ות״ת יש נטייה במוסדות לבחון את פעילות התחומים השונים אצלם במדדים הנכנסים לדירוגים אלו ולפעול לשפרם. הדירוגים הבינלאומיים, ועוד יותר הדירוג הארצי המתבטא במודל התקצוב של ות"ת, משפיעים על הנהלות המוסדות ואלה לוקחות אותם בחשבון בתוכניות הפעולה שלהן. כך, למשל, כל מוסד פועל למקסימיזציה של הכנסותיו על פי מודל ות"ת.

    הדבר מתחזק בימים אלו עם מערכת ה־CRIS, שמערכת כמוה פועלת באוניברסיטאות מובילות רבות בעולם כבר יותר מעשור. מערכת ה־CRIS אוצרת באופן (כמעט) אוטומטי מידע על תוצרי מחקר של חברות וחברי הסגל, והיא יכולה לאצור גם מידע על הוראה, פרסים, פטנטים ועוד. למותר לומר שהמידע על תוצרי המחקר של כל חוקר.ת זמין ממילא ברשת – הנגשתו יכולה לשרת גם את החוקרים.ות (יצירת CV אוטומטי, איתורם.ן על-ידי תלמידי.ות מחקר שמחפשים.ות מנחים.ות, ועוד) וגם את ראשי היחידות האקדמיות שיוכלו לדעת טוב יותר את כמות ואיכות תוצרי המחקר של חברי וחברות הסגל שלהם.

    המערכת תוכל גם לסייע בניטור הפערים בין כמות תוצרי המחקר לבין איכותם – פערים שהינם אחת הסיבות לירידה במיקום של האוניברסיטאות הישראליות בדירוגים הבינלאומיים.

    מנגד, מערכת כזאת גורמת לניטור של תחומים וחוקרים במדדים מאוד מסוימים, המסתמכים על מאגרי מידע שאינם בהכרח שלמים, ולכן לא משקפים נכון את כל העשייה האקדמית של החוקרים.ות בתחום. קיים חשש שניטור כזה יגרום לרצון לנהל דברים ולדחוף יחידות לפעול על פי תכתיבים הנובעים רק ממדים אלו. מעבר לכך ישנה ההרגשה של "האח הגדול" הרואה הכול, בצד דרוג אישי של חברי וחברות הסגל ובמקרים מסוימים השמת חותם על פי מדדים שלא תמיד נותנים תמונה מלאה של איכות העשייה האקדמית שלהם.ן.

    בשנים האחרונות, בעקבות הדירוגים הבינלאומיים ומודל התקצוב של ות״ת יש נטיה במוסדות לבחון את פעילות התחומים השונים אצלם במדדים הנכנסים לדירוגים אלו ולפעול לשפרם.


בסדרת המפגשים נבחן את נושא הדירוגים והמדדים על האספקטים השונים שלו. בין הנושאים שיעלו לדיון:

  • מטרות וייעדי ההשכלה הגבוהה – במבט מוסדי, מבט של המדינה, תפקיד הרגולטור, ההלימה שלהם למדדים והשתקפותם בדירוגים
  • חשיבות בניית מדדים (ברור שבשום מקרה מדד אחד אינו יכול להקיף את הנושא ודרושים כמה מדדים עם משקלות שונים) ודירוגים לבחינת הפעילות בתחומי מחקר והוראה
  • חוזקות וחולשות של המדדים בדירוגים הקיימים
  • האם המדדים אוניברסליים על פני התחומים או שבתחומים שונים יש לפתח מדדים שונים
  • האם להפריד או לאחד מדדים להוראה, מחקר ופעילות אקדמית אחרת (חברתית, יזמית)?
  • השימוש במדדים ליחסי ציבור הן בתחרות בין המוסדות והן מול תורמים
  • מדדים ודירוגים כסוכני התנהגות וסדרי עדיפויות במוסד
  • הטיות בפעילות והתיישרות על פי המדדים והדירוגים בתוך המוסדות.
  • עד כמה מוסד מוכן ללכת בכדי לשפר את דירוגו הן בהטיית נתונים והן בקביעת פעילותו האקדמית
  • איך למצות את התועלת בהטמעת מערכת ה־CRIS, מבלי להיקלע להשלכות שליליות

חומר נוסף בנושא

פרופ' שמעון מרום [Academia-IL-Bashaar] ייעוד אוניברסיטאות המחקר, פורסם ברשת אקדמיה ב־27.2.2025

דילוג לתוכן