קובץ PDF של טור הדעה: אנו מתקרבים למגה־אירועים שיסכנו את המדינה_אריאל פורת_30.11.24
קישור לנייר עמדה של "בשער" בעקבות פרסום טור הדעה
בעיצומה של המלחמה ואף בחסותה מתבצעת הפיכה חסרת תקדים לשינוי שיטת המשטר בישראל, הכוללת מהלכי השתלטות על המשטרה, התקשורת, האקדמיה, החינוך, השירות הציבורי, ומה לא. ברצוני להתמקד בשלושה מגה־אירועים שעלולים לקרות בחודשים הקרובים, ובתגובות הנדרשות להם ממנהיגי הציבור.
אם אירוע אחד או יותר מבין אלו יתרחשו, ישראל תעמוד בפני סכנה גדולה במיוחד. לכן כללים של ניטרליות של נושאי תפקידים ציבוריים צריכים לסגת בפני ערכים חשובים יותר. אמות הספים חייבות יהיו לרעוד. עכשיו זה הזמן שבו מנהיגי הציבור צריכים להצהיר בריש גלי מה בכוונתם לעשות אם אירועים אלו יתממשו. כך יגדל הסיכוי למנעם. מה הם שלושת המגה־אירועים הללו?
פיטורי היועצת המשפטית לממשלה. היועמ"שית ממלאת את תפקידה במקצועיות ובאומץ לב. היא עובדת ציבור ולא פוליטיקאית, לכן פיטוריה אינם סתם פיטורים, והם חמורים לאין שיעור מפיטורי השר יואב גלנט (החמורים כשלעצמם). היועצת היא שומרת הסף החשובה ביותר מפני פגיעה אפשרית של הממשלה (כל ממשלה!) בזכויותיהם של תושבי המדינה. היא גם שומרת על סדרי משטר תקינים.
פיטורי ראש השב"כ. מה הבעיה בפיטוריו של אחד האחראים לאסון ה–7 באוקטובר? ראשית, לא מתקבל על הדעת שהממשלה — האחראית העיקרית לאסון — תפטר אחרים בעוד שהיא נשארת על כנה. ומה שיותר חשוב, ראש השב"כ נהפך מכורח הנסיבות לשומר סף שחשיבותו דומה לזו של היועצת. הוא התריע על הסיכונים הביטחונים שיצרה המהפכה החוקתית, ולא היסס לצאת נגד השר לביטחון לאומי בשל "תרומתו" לליבוי המתח בגדה המערבית. מעבר לכך, הוא איש מקצוע לא פוליטי, ופיטוריו עלולים להביא למינוי ראש שב"כ "פוליטי", שייכנע לגחמות הממשלה ואולי אף ינסה להפעיל את השב"כ נגד מבקריה.
סירוב לציית לפסיקת בית המשפט העליון. באחרונה הביעו שרים וח"כים את הדעה ששר המשפטים אינו צריך לציית לפסיקת העליון, שחייבה אותו לכנס את הוועדה למינוי שופטים, בין היתר לשם בחירת נשיא לעליון. בעת כתיבת שורות אלו נראה שהשר יכנס את הוועדה, אך לא ברור אם יאפשר קבלת החלטות. אם בית המשפט יחייבו לאפשר קבלת החלטות והוא יסרב לעשות כן, נעמוד בפני מגה־אירוע. גם אם בית המשפט יקבל את העתירות שלפיהן יש לחייב את ראש הממשלה לפטר את בן גביר בשל הפרה שיטתית של פקודת המשטרה ונתניהו יסרב, הרי זה מגה־אירוע.
כל אחד מהאירועים האלו, אם יתרחש, יהיה מדרגה בדרך להפיכתה של ישראל לדיקטטורה. מה מנהיגי הציבור יכולים לעשות?
על ראשי רשויות מקומיות וראשי מוסדות אקדמיים לשבות, להפגין ולמחות כנגד הממשלה, ולקרוא לאחרים להצטרף. כך בכוונתי לעשות. התוצאה עשויה להיות דומה להשבתה, אך היא מותירה בידי אלו הפועלים במסגרת הגופים שבראשם עומדים בעלי התפקידים הציבוריים את הבחירה אם להשתתף במחאה או לא.
עובדי מדינה בכירים, ובעיקר ראשי מערכת הביטחון, מנועים בדרך כלל מלמחות נגד הממשלה מאחר שהם כפופים לדרג המדיני. אך אם יתרחש אחד מאותם מגה־אירועים, מחאתם תהיה מוצדקת. חובת הנאמנות של עובדי מדינה בכירים לציבור תחייב אותם להשמיע את קולם, להתריע על הסכנה, ולבקר את פעולתה של הממשלה. כך עשה ראש השב"כ כאשר התריע על הסכנה הביטחונית שיצרה המהפכה החוקתית לפני ה–7 באוקטובר.
מה יכולים לעשות אנשי מפתח בסקטור הפרטי? אין זה סוד שלאלו יש מה להפסיד ממחאה כנגד הממשלה אולי יותר מלאחרים (באובדן לקוחות ובשיבוש שיתוף הפעולה עם הממשלה). אך ישנם מקרים שבהם מוטלת על אדם חובה מוסרית לקבל עליו אחריות על החברה שבה הוא חי ושממנה הוא מתפרנס. לכן, בהתקיים אחד מאותם אירועים המפורטים למעלה, אף עליהם לשבות, ואולי אף להשבית את העסקים שבבעלותם.
לבסוף, ראשי האופוזיציה. קטונתי מלהציע להם דרכי פעולה, אולם ברור כי עליהם להיערך כבר עכשיו לאפשרות שאחד מהמגה־אירועים יתממש, ולא לחכות לרגע האחרון. בשביל זה נבחרו.
חיוני במיוחד שמנהיגי הציבור יבהירו כבר עכשיו לממשלה אילו צעדים הם מתכוונים לנקוט אם יתרחש אחד מאותם מגה־אירועים. זאת, כדי שהממשלה תביא "איום" כזה בחשבון בעת שהיא מכלכלת את צעדיה. לאחר התממשות האירוע, יקשה יותר על הממשלה לחזור בה מפעולה שעשתה; קל יותר להימנע ממנה מלכתחילה.
זה הזמן לפעול להצלתה של ישראל.
פרופ' פורת הוא נשיא אוניברסיטת תל אביב, ולשעבר דקן הפקולטה למשפטים בה
תגובות לטור הדעה:
נייר עמדה של "בשער" | 1.12.24
מול קווים אדומים
ארגון "בשער – קהילה אקדמית למען החברה בישראל" שם לו כמטרה להתריע בשער בנושאים שעל סדר היום של האקדמיה והחברה בישראל, ולקדם את ערכי האקדמיה שהם ערכי יסוד של חברה דמוקרטית.
מתוך מחויבות זאת שלנו כנשות ואנשי אקדמיה, ארגון "בשער" מחזק את פרופסור אריאל פורת נשיא אוניברסיטת תל-אביב על טור הדעה החד והנוקב שפורסם בדפוס ביום 1/12/24, בו הוא מבהיר מה יעשה אם ייחצו קווים אדומים שהינם מגה־אירועים: פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, פיטורי ראש השב״כ ואי ציות של הממשלה לפסיקת בית המשפט העליון. מגה־אירועים אלו, המנפצים את יסודות המשטר הדמוקרטי, מחייבים נושאות ונושאי משרות ציבוריות לצאת מתחום הנוחות של הניטרליות ולומר באומץ את מה שבכוונתם לעשות אם מגה־אירועים אלו, או אחרים, יתממשו.
ארגון "בשער" תומך בגישתו של פרופסור פורת, כי חציית קווים אדומים זו מחייבת נשות ואנשי ציבור, בפן האישי, לצאת למחות, להפגין ולקרוא לאחרים לנהוג כך, גם אם התוצאה המעשית מכך תוביל להשבתה.
ארגון "בשער" קורא לראשי המוסדות להשכלה גבוהה לאמץ גישה זאת ולהכריז בגלוי מה יעשו אם ייחצו קווים אדומים אלו, או אחרים.
אכן חיוני כי נשות ואנשי הציבור המכהנים בצמתים החשובים בחברה הישראלית יבהירו כבר עכשיו לממשלה כיצד ינהגו אם אותם מגה־אירועים יתרחשו.
זה אמור במיוחד לראשי המערכת האקדמית, שהעקרונות שלה והאתוס שלה נטועים עמוק במשטר הדמוקרטי־ליברלי.
המשכיל בעת ההיא לא יידום!
=================
ועד הסגל האקדמי, אוניברסיטת תל אביב | 2.12.24
חברות וחברי סגל יקרים,
אנו, ועד הסגל האקדמי הבכיר של אוניברסיטת תל אביב, מביעים תמיכה מלאה בדבריו של נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריאל פורת ומחזקים את ידיו בהתרעתו על הסכנות חסרות התקדים המאיימות על שומרי הסף של שלטון החוק במדינת ישראל. שמירה על שלטון החוק ועל זכויות העובדים היא בלב מחויבותנו כארגון עובדים.
פיטורין של היועצת המשפטית לממשלה או של ראש השב"כ, לצד הפרת פסיקות בית המשפט העליון על-ידי הממשלה, יובילו לפגיעה קשה בדמוקרטיה, בזכויות האזרח ובזכויותינו כעובדים באקדמיה. היועצת המשפטית לממשלה, שב"כ ומערכת משפט עצמאיים וא-פוליטיים מהווים חיץ בין שלטון דמוקרטי תקין לשלטון ללא רסן ומעמדם הוא תנאי בסיסי להבטחת זכויות אזרח בכלל וחופש אקדמי בפרט.
מעבר לכך, אנו מתריעים על שורת צעדי חקיקה שממשלת ישראל מקדמת ואשר יסבו נזק חמור לאקדמיה ולתנאי ההעסקה של הסגל. למשל:
"חוק ההשתקה" – הצעת חוק שתאפשר לשר החינוך לאלץ ראשי מוסדות לפטר חברי סגל בהליך מזורז וללא דיון משפטי. חוק זה יבטל את עצמאות האקדמיה, יכפיף אותה לשליטה פוליטית ויפגע בזכויותינו ובחופש האקדמי. יתרה מזאת, התוצאה של אקדמיה אשר תלויה בחסדי הממשלה ושאינה עצמאית, יכשיר החרמות של אוניברסיטאות ישראליות, יפגע בשיתופי פעולה מחקריים ויקטין את אפשרות החוקרים להתחרות על קרנות בחו"ל.
"חוק ההפרדה המגדרית" – הצעת חוק שתאפשר מסלולי לימוד נפרדים מגדרית, תוך עקיפת פסיקת בג"ץ וקביעה כי הפרדה זו אינה מהווה אפליה. חוק זה, שמעורר התנגדות עזה במל"ג ובהנהלות האוניברסיטאות, עלול באצטלה של שוויון הזדמנויות בהשכלה הגבוהה לגרום בעתיד הקרוב לאפליה תעסוקתית כנגד מרצות (משום שגברים יוכלו ללמד הן נשים והן גברים, אבל נשים לא תוכלנה ללמד גברים).
חוקים אלו ואחרים יפגעו במעמד הסגל ובתפקידה של האקדמיה כמנוע לקדמה ולחדשנות בישראל. אנו מחויבים להגן על זכויות העובדים והעובדות שלנו ולהבטיח את המשך פעילותה של אקדמיה עצמאית, חופשית וחזקה.
על כן נמשיך להשמיע את קולנו, להתריע מפני הסכנות ולפעול במסגרת החוק למען עתיד האקדמיה ובכלל זה הפעלה של מגוון צעדים ארגוניים ומשפטיים. סכסוך העבודה עליו הכרזנו ביחס לחוק ההשתקה קיים ועומד. במידה והחוק יקודם, לא נהסס להחריף את צעדינו.
אנו קוראים לכל חברי הסגל הבכיר באוניברסיטת תל אביב לעמוד יחד במאבק זה. מחויבותנו כקהילה חזקה ומאוחדת היא המפתח לשמירה על זכויותינו, על תנאי העסקתנו ועל תפקידה המרכזי של האקדמיה בישראל.
בברכה,
ועד הסגל האקדמי הבכיר, אוניברסיטת תל אביב