שנה טובה תשפ"ה וסקירת השנה החולפת
כבר למעלה משנה אנחנו בסיוט מתמשך הכופה עלינו להתמודד יום יום עם אובדן, כאב, ודאגה עמוקה לביטחוננו ולעתידנו, ותקווה לשובם של החטופים לחיק משפחותיהם, לחזרת המפונים לבתיהם ולשובם של החיילים הביתה בשלום.
עם סיומם של חגי תשרי ולקראת פתיחת השנה שלנו – השנה האקדמית תשפ"ה –וכשעדיין איננו רואים את סופה של התקופה המאתגרת הזו, אנו מאחלות לכל אחת ואחד מכם את הכוחות להמשיך בדרככם האקדמית, להתמודד עם האתגרים היומיומיים, ולמצוא נחמה ומשמעות בעשייה המחקרית והחינוכית.
בתקופה מתמשכת זו של משבר, קהילת "בשער" הוכיחה את חוסנה ואת כוחה של סולידריות ומחויבות חברתית. לאורך כל השנה, תוך התאמות מתמידות לנסיבות המשתנות, פעלנו, יזמנו, ארגנו ונזכיר כאן כמה מהדברים שעשינו ועושים:
ישראל במלחמה | "בשער" מגיב
מייד עם פרוץ המלחמה "בשער" נתרם לפעילות בכמה ערוצים מקבילים:
- מאבק האקדמיה בישראל למול תגובות מהעולם האקדמי ביחס לאירועים החל ממתקפת החמאס הרצחנית ב 7.10.23 –
א. תגובות "בשער" להצהרות של גופים בקהילה האקדמית ברחבי העולם, ביחס למתקפה הרצחנית של החמאס, ובהמשך ביחס לחרם האקדמי בעקבות המלחמה.
ב. הקמת פורטל ייעודי, בעברית ובאנגלית, המוקדש לפעילות בחזית האקדמית למול העולם שבו רוכזו: מכתבי "בשער", עצומות לחתימת הקהילה האקדמית והצהרות תמיכה בישראל ממוסדות אקדמיים בעולם.
ג. קמפיין להשבת החטופים בצורה של חתימות מייל המציגות בקצרה תמונה וסיפור של חטוף/ה.
ד. הפקת מדריך מקוון לקשרי מדע אחרי ה 7/10 המיועד לחוקרים/ות ישראלים בעמודתם מול חו"ל. במדריך מספק מידע מועיל, המלצות, עצות והפניות המבוססות על הניסיון העולה מהמקרים בשטח ומהווה מקור תומך לקהילה האקדמית בהתמודדות הלא פשוטה של הזמן הזה. את יוזמת המדריך מובילה חברת "בשער" פרופ' מיכל נאמן.
תמיכה לימודית לתלמידות ולתלמידי חטיבות ביניים ותיכון בקהילות שפונו מבתיהן
במיזם זה של "בשער – אקדמיה מתנדבת" אנו מציעים תמיכה לימודית וסיוע בגישור על פערים שנוצרו בעקבות המלחמה והפינוי ומנסים לקרב את התלמידות והתלמידים ככל הניתן לחזרה שגרת לימוד ולהצלחה בבחינות. המיזם זכה במקום ראשון בתחרות מיזמים בחינוך לשעת חירום של בית ברל והמועצה הציונית
בהזדמנות זו תודה ענקית לכל המתנדבות והמתנדבים של "בשער" שנרתמו למשימה. הצורך בסיוע הזה הוא עדיין גדול ודחוף ונשמח להצטרפות של כל מי שיכול להקדיש מזמנו לנושא. פרטים על המיזם, משמעות ההתנדבות והצטרפות למאגר המתנדבים בו בקישור הזה.
את המיזם מובילים פרופ' שרה לביא וד"ר לב טל-אור

ערוץ אקדמי-ציבורי
פורום השכלה גבוהה
בסוף שנת 2023 קיים הפורום 2 מפגשי אד-הוק האחד בנושא: האקדמיה הישראלית למול המגמות האנטי-ישראליות והאנטישמיות באקדמיה בעולם בכלל ובארה"ב בפרט, בעקבות מתקפת החמאס ב-7.10 (28.11.23) בהשתתפות: פרופ' רבקה כרמי (יו"ר ומנחה), פרופ' גיל זוסמן, פרופ' רצף לוי, פרופ' מיכל פרנקל ופרופ' יעל שטרנהל; והשני: על גבולות חופש הביטוי במרחב האקדמי בעקבות ה 7/10 (27.12.23) בהשתתפות פרופ' נטע זיו (יו"ר ומנחה), פרופ' עלי זלצברגר (יו"ר ומנחה) פרופ' גור אלרואי, פרופ' סיביל היילברון, פרופ' נעם זהר, פרופ' רנדה חי'ר עבאס, פרופ' ברק מדינה ופרופ' יולי תמיר. ההקלטות והדוחות המסכמים של המפגשים זמינים בקישור זה.
גם נושא סדרת הפורום לשנת 2024 "הגנה על האקדמיה וערכיה בתקופות חירום ומשבר" שיקף תגובה והתייחסות של הפורום למצב בעקבות המלחמה. התקיימו במסגרת הסדרה 2 מפגשים: הראשון "סכנות, איומים ופגיעה באקדמיה בזמן חירום ומשבר" (16.4.24) בהשתתפות פרופ' מנואל טרכטנברג (יו"ר ומנחה), פרופ' מרק שטייף (יו"ר ומנחה) פרופ' אביעד כהן, עו"ד דינה זילבר ופרום' מירי ימיני; והשני "קולה של האקדמיה – אתגרים וגבולות" (9.7. 24) בהשתתפות העיתונאי אורן נהרי (יו"ר ומנחה) פרופ' יפעת ביטון ופרופ' אריאל פורת. במפגש זה התקיימה גם במה פתוחה בה חברות וחברי קהילת "בשער" ביטאו עמדותיהם בנושא.
הקלטות המפגשים זמינות בקישור זה (הדוח המסכם יעלה לאתר בקרוב).
מתוכננים מפגשים נוספים של הפורום לשנת 2024 ואנו כמובן נעדכן בהמשך.
יו"ר הפורום להשכלה גבוהה הוא פרופ' שמעון ינקלביץ' וחברי וועדת ההיגוי של הפורום הם: פרופ' שמעון מרום, פרופ' אהרן צ'חנובר, פרופ' חגית מסר ירון, מר עמוס שפירא, פרופ' יערה בר-און וד"ר ורד אריאל-נהרי.
ניירות עמדה וגילויי דעת
במהלך השנה החולפת פרסמנו ניירות עמדה בנושאים בוערים שונים, האחרון שבהם בנושא "התנגדות להרחבת ההפרדה בין המינים בהשכלה הגבוהה" שגם נשלח למל"ג בתגובה לבקשתם להתייחסות הציבור לתוכנית החומש שכללה לימודים בהפרדה.
כל ניירותה עמדה של "בשער" זמינים בקישור זה.
בג"ץ פרס ישראל – הישג משמעותי בעקבות העתירה
ב-5.3.24 "בשער", בשיתוף מאבק האקדמיה ופורום העסקים בישראל, הגיש בג"ץ כנגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל את פרסי ישראל התשפ"ד בתחומים הראשיים. בעקבותיו השר הודיע שהוא חוזר בו מכוונתו לבטל השנה את פרסי ישראל בתחומי המדע, הרוח התרבות, היצירה והחדשנות והפרסים חולקו כסדרם. העתירה הוגשה ע"י עו"ד גילי שפר ממשרד בן ארי, פיש ושות'. כל הפרטים בקישור זה.
מיזם "עומדים בשער" והקו-החם
הקו-החם לשמירה על חופש אקדמי ואוטונומיה מוסדית ולמניעת ניצול ואפליה במרחב האקדמי, טיפל בפניות שהגיעו על רקע התבטאויות על המלחמה ופגיעה בחופש האקדמי.
הכנס בנושא מדיניות מתן ציונים במוסדות להשכלה גבוהה שנקבע ותוכנן ל-12.10.23 נדחה בשל המצב שוב ושוב. בימים אלה ועדת ההיגוי של הכנס מתכננת לפרסם White-Paper הכולל תובנות והמלצות מהדיונים והפעילות שנעשו בנושא, שיופץ למוסדות ויהיה זמין לכל.
חברי.ות ועדת ההגיוי של הכנס: פרופ' יהודית גל-עזר, פרופ' אילן הירשברג, פרופ' סיון טולדו, פרופ' עפר עציון, פרופ' גליה צברפרופ' שמעון ינקלביץ' וד"ר ורד אריאל-נהרי.
את הפעילות בקו החם מובילה פרופ' יהודית גל-עזר.
כנס "בשער": מאבק על נרטיבים – זירת ויקיפדיה בארץ ובעולם אחרי 7/10 | 16.7.24
בכנס עסקנו בניסיונות השפעה על ידע וקרבות נרטיב על רקע המלחמה וכן במבט היסטורי. את המפגש הובילה עו"ד עדנה הראל פישר.
הקלטה ודוח מסכם של המפגש זמינים בקישור זה .
בנוסף "בשער" הציע לחברות ולחברי קהילת "בשער" שתי הכשרות עריכה בוויקיפדיה : האחת, סדנא לויקיפדיה האנגלית (כבר התקיימה) – ביוזמת ד"ר שלומית אהרוני ליר ובהובלת מר דוד שי, והשנייה קורס לוויקיפדיה העברית בשיתוף עם ויקימדיה ישראל – עדיין ניתן להירשם – הפרטים בקישור זה.
רשת בשער-אקדמיה-ישראל
הרשת הפעילה בשני ערוצים – במייל ובפייסבוק – ממשיכה להוות מרחב לדיון ער בכל הנושאים שמעסיקים את הקהילה האקדמית ומונה אלפי חברות וחברים.
לאחרונה עודכנו כללי הפרסום ברשת והם זמינים בקישור זה.
ד"ר אפרת פיטרסה מנהלת את הרשת במייל.
פרופ' דוד לוי פאור, מייסד הרשת וד"ר אורנה רז מנהלים את הרשת בפייסבוק.
ועדת ההיגוי של הרשת: פרופ' חגית מסר ירון, פרופ' רונית בוגלר, פרופ' צבי הכהן, פרופ' עודד נבון, פרופ' דוד לוי פאור, ד"ר אפרת פיטרסה, גב' אילה קרניול, ד"ר ורד אריאל נהרי.
יוזמת אקדמיה-תעסוקה
יוזמה של "בשער" בממשק אקדמיה-כלכלה-חברה-תעסוקה, שחברה אליה כשותפה אסטרטגית התאחדות התעשיינים בישראל. במסגרת העשייה ביוזמה חברת ארנסט אנד יאנג (EY) התגייסה פרו-בונו לבצע פיילוט ומיפוי שמהם ייגזרו פעולות בשטח. תוצאות הפיילוט יוצגו לחברי.ות ועדת ההיגוי של היוזמה במהלך חודש נובמבר הקרוב.
מר עמוס שפירא מוביל את היוזמה. רשימת חברי.ות ועדת ההגוי של היוזמה זמינה בקישור זה.
ערוץ חינוכי - הנגשת ידע מדעי בכל תחומי המחקר האקדמי
הרחבת הקהילה שלנו
חברות וחברי קהילת "בשער"
בשנה החולפת שמחנו לקלוט חברות וחברי קהילה רבים חדשים – אנחנו כבר מעל 2000 חברות וחברי קהילה ממגוון המוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
אנו מזכירים שחברות וחברי קהילת בשער מוזמנים לשדרג מעמדם.ן לחברות בעמותה, דבר שמאפשר להבחר לתפקידים ולקחת חלק בתהליכי קבלת החלטות ובקביעת מדיניות העמותה. קישור להסבר על סוגי החברות ומשמעותם וכן להסבר על אופן השדרוג בקישור זה.
תמיכה בפעילות "בשער"
אנחנו ב"בשער" עוסקים בפעילות ענפה, בשמירת ערכי האקדמיה והמדינה, בתגובה לנסיבות המשתנות והמלחמה, בערוץ החינוכי ועוד. כדי שנוכל להמשיך ולקדם את מטרות העמותה ולתרום לחברה בישראל אנחנו זקוקים לתמיכה כספית.
כל תמיכה תסייע לנו. זה קישור לתרומה באמצעות כרטיס אשראי, ביט או גוגל פיי. ניתן לתרום תרומה חד פעמית או בהוראת קבע בכל סכום שנראה לכם/ן. כמובן שניתן לתרום גם בהעברה בנקאית (הפרטים בקישור זה) – התרומות ל"בשער" מוכרות לזיכוי מס לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.
ולסיום
לחברי וחברות הקהילה שלנו, לחברות ולחברי העמותה, לחברות ולחברי הוועד המנהל – תודה רבה על האמון, העשייה וההתנדבות בכל ערוצי הפעילות שלנו!