לקובץ PDF של המכתב: מכתב בשער למלג_השכלה גבוהה בהפרדה בין המינים_11.9.24
נייר העמדה של "בשער" בנושא זה וחומרים נלווים בקישור זה
11.9.2024
לכבוד:
חברי וחברות המל"ג
חברי וחברות ועדת ההיגוי להרחבת נגישות ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה החרדית
נושא: התנגדות להרחבת ההפרדה בין המינים בהשכלה הגבוהה ודרישה לעצירת ההליך החפוז לדיון בנושא
שלום רב,
אנו פונים אליכם לקראת הדיון במל"ג לאישור התכנית הרב-שנתית להנגשת ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה החרדית, הכוללת הרחבת ההפרדה בין המינים בלימודים אקדמיים, ובפרט לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה ובטיפול באומנויות. אנו מודעים למורכבות הנושא, למצוקת המחסור במטפלים ומטפלות במקצועות אלה בחברה החרדית ובכלל לרצון לעשות ככל האפשר לשילוב האוכלוסייה החרדית בהשכלה הגבוהה.
יחד עם זאת, אנו מביעים דאגה עמוקה מהאופן החפוז והבלתי מעמיק שבו מתנהל תהליך קבלת ההחלטות בנושא כה מהותי. העובדה כי מובאת החלטה לאישור בטרם נערך דיון ממצה בהערות ובתגובות שהועברו למל"ג לפני פחות משבוע, מעלה חשש כבד כי מדובר בהליך פגום שאינו מאפשר בחינה רצינית של ההשלכות ארוכות הטווח.
יתרה מזאת, ולגופן של תוכניות המקדמות הפרדה בין המינים באקדמיה, קיימת בעיה מהותית ביכולת של המל"ג לאכוף את המגבלות וההגבלות שנקבעות בביצוע תוכניות לחברה החרדית. למל"ג אין, ומעולם לא היו כלים מספקים לפיקוח ובקרה על התנהלות המוסדות בפועל. האחריות על ההתנהלות נופלת בעיקר על הסגל האקדמי, שהוא ליבת המוסד. לפיכך, גם אם על הנייר תכנית לחברה החרדית תהיה מוגבלת במגוון תנאים, אין ערובה שאלו יישמרו בפועל. מצב זה מחזק את עמדתנו כי עדיף לא לאשר תוכניות אלו מלכתחילה.
לאור חשיבות הנושא והשלכותיו הרחבות על מערכת ההשכלה הגבוהה והחברה הישראלית:
- אנו דורשים לעצור מיידית את ההליך המזורז הנוכחי להרחבת ההפרדה בין המינים.
- אנו דורשים לקיים דיון מעמיק ומקיף בכל ההערות והתגובות שהתקבלו מהציבור ומגורמים מקצועיים ולבצע בחינה יסודית של ההשלכות ארוכות הטווח של הרחבת ההפרדה בין המינים בהשכלה גבוהה על איכות ההשכלה הגבוהה ועל החברה הישראלי בכללה.
- אנו מבקשים לקחת בחשבון את המגבלות של המל"ג באכיפה למול המצב בשטח (ראו למשל המצב בקמפוסים החרדים של מכללת הדסה, או בצלאל) ולמנוע מראש את הדרדרות המצב בפועל.
- אנו חוזרים ומדגישים כי ההפרדה בין המינים באקדמיה פוגעת בערכי היסוד של האקדמיה, באיכות ההשכלה ובשוויון. היא אינה אמצעי זמני המוביל לשילוב מיטבי בחברה הישראלית כולה, אלא מהווה מדרון חלקלק להפרדה בכל התארים המתקדמים. ההפרדה פוגעת באיכות ההכשרה המקצועית, ומפרה התחייבויות קודמות והנחיות בג"ץ. בנוסף, היא מבזבזת משאבים ציבוריים שיכולים לשמש לשילוב אפקטיבי יותר במסגרות הרגילות.
רק באמצעות שילוב מלא ושוויוני של החברה החרדית בהשכלה הגבוהה נוכל לקדם חברה ישראלית משגשגת, תוך שמירה על ערכי היסוד של האקדמיה והחברה הדמוקרטית.
אנו מבקשים כי תשקלו היבטים אלה בכובד ראש ומצפים להתייחסות לדרישתנו לעצור את ההליך הנוכחי, לקיים דיון מעמיק ומקיף בנושא ולפעול לטובת החברה הישראלית כולה.
בברכה,
פרופ' חגית מסר-ירון פרופ' שמעון ינקלביץ' ד"ר ורד אריאל נהרי
יו"ר "בשער" יו"ר הפורום להשכלה גבוהה, "בשער" מנכ"לית "בשער"
קישור לנייר העמדה של "בשער" בנושא