בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 5506 - מעכב נביטה בעגבניה תאריך: 12/2/2012
תחומי דעת:  מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  , מערכת הובלה, נשימה, הפרשה והגנה [ ביולוגיה - 1 ]  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  

שלום רב, אנחנו תלמידות בכיתה י"ב ובמסגרת לימודי ביולוגיה מורחב שלנו, אנחנו עושות עבודת ביוחקר. הנושא שבחרנו הוא השפעת גיל מיצוי העגבניה על קצב הצצת זרעי העגבניה. אנחנו יודעות כי ישנו גורם מעכב גדילה בעגבניה אך לא הצלחנו למצוא מהו, נשמח אם תוכלו לתת לנו מידע על החומר המעכב או להפנות אותנו למקורות מידע רלוונטים.


תודה רבה מראש, טל שגיא.


תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   


כללית: זרעים לא נובטים בתוך פרי עסיסי (למרות זמינות מים) משילוב סיבות: א) נוכחות מעכב (ABA חומצה אבסיצית) בזרעים המונע נביטתם (גורם מרכזי לתרדמה זרעים בכלל), 2) נוכחות מעכב זה ומעכבים אחרים ב"בשר" של הפרי, 3) ריכוז גבוה מאד של מומסים במיץ של הפרי המונע כניסת מים נטו לזרעים (עיכוב אוסמוטי), 4) יתכן שנשימת רקמות הפרי הסגור מפחיתה רמת חמצן בפרי הסגור ומונעת נביטה.


בניסוי התלמידים רוב הגורמים הפעילים בפרי השלם מבוטלים כאשר פותחים אותם, מדללים תמצית המיץ (ירידה בריכוז מעכבים, שחלקם עוברים גם חימצון וביטול פעילותם. בנוסף, בניסויים שלא מבוצעים בתנאים סטריליים לעיתים קרובות מתפתחים מיקרואורגניזמים הניזונים מתמציות הפרי ומפרישים חומרים שיכולים לעודד או לעכב נביטה.


לכן זה לא מפתיע שברוב הניסויים לא מקבלים תוצאות ברורות.


מצרף מאמר הדן בכל היבטים האלה.

בברכה
פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up