בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 5273 - תסיסה בשמרים תאריך: 05/10/2011
תחומי דעת:  התא- מבנה ופעילות [ ביולוגיה - 1 ]  , מיקרואורגניזמים [ ביולוגיה - 1 ]  , שאלות מבחינות בגרות [ ביולוגיה - 1 ]  

בניסוי שביצענו בדקנו מהי השפעת סוג הסוכר על קצב תסיסה בשמרים. שיערנו כי בין סוכרוז לגלוקוז הקצב המהיר ביותר יהיה בגלוקוז. זאת משום שהסכורוז צריך לעבור קודם פירוק לגלוקוז ופרוקטוז.. לכן הכנסנו לשתי מבחנות שמרים בריכוז ונפח זהים וגלוקוז לעומת סוכרוז שניהם בריכוז 10% (באותו נפח כמובן). התוצאות היו הפוכות קצב התסיסה בסוכרוז היה מהיר יותר.. מדוע? האם ייתכן שריכוז 10% בשני הסוכרים הוא בעצם ריכוז גבוה יותר בסוכרוז כי הסוכרוז מתפרק לשני חד סוכרים שמנוצלים ביעילות ע"י השמרים או שיש סיבה אחרת לכך

תשובה מאת: פרופ' חגי אבליוביץ
   


כעקרון שמרים אמורים לגדול יותר מהר על גלוקוז, אם רק משום שהאנזים שמפרק סוכרוז, האינברטז, אינו מיוצר באופן קונסטיטוטיבי. הבדלים בקצב הגידול יימצאו בעיקר בשמרים שבתנאים ההתחלתיים לא היו מותאמים לגידול בסוכרוז ולוקח להם זמן לסנתז את האנזים.
אבל ייתכן שמה שקורה בניסוי שלכם הוא שהלחץ האוסמוטי של מצע הגלוקוז כל כך גבוה שהוא כבר מפריע לגידול. 10% גלוקוז זה בערך 0.55 מולר, בעוד ש 10% סוכרוז הם בערך 0.29 מולר. ייתכן שההבדל בקצב הגידול נובע מכך שמצע הגידול בגלוקוז מפריע לגידול בשל שוק אוסמוטי, בעוד שהשוק באוסמוטי של מצע הסוכרוז צנוע יותר. הייתי חוזר על הניסוי עם 2% ריכוז סוכרים, שזה הריכוז המקובל בניסויים פיזיולוגיים בשמרים, כדי לבחון השערה זו.

ד"ר חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up