בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 4912 - אללופתיה תאריך: 11/05/2011
תחומי דעת:  בוטניקה [ ביולוגיה ]  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  

שלום רב,


אני תלמידת יב' ואני עובדת על עבודת הביוטופ.נתקלתי בקושי למצוא חומר על אללופתיה בקרב האקליפטוס ובקרב האלון שביניהם אני עושה השוואה.


אשמח מאוד אם תוכלו לעזור לי בשאלת החקר שלי


תודה.

תשובה מאת: פרופ' יעקב פרידמן
   


שלום רב

אלרוי רייס בספרו אללולופטיה מתאר מגוון רחב של תופעות שנגזרות מיחסים טאללופטיים בין צמחים:


Rice, Elroy Leon (1984), Allelopathy, (first edition, november 1974 by the same editor) (Second ed.), Academic Press, pp.
422
p, ISBN
978-0-12-587058-0

Rice, Elroy Leon (1984), Allelopathy, (first edition, november 1974 by the same editor) (Second ed.), Academic Press, pp.
422
p, ISBN
978-0-12-587058-0


מצורף גם תקציר של מאמר הדן בהשפיעות אללופטיות של מיקרואורגניזמים על צמחים עילאיים

Allelopathic Bacteria and Their Impact on Higher Plants

2001, Vol. 27, No. 1 , Pages 41-55

Oz Barazani and Jacob Friedman

Department of Plant Sciences, The George S. Wise Faculty of Life Sciences, Tel-Aviv University, Tel Aviv 69978, Tel Aviv, Israel


Referee: Dr. Kermit Cromack, Jr., Dept. of Forest Science, Oregon State University, Corvallis, OR 97331

The impact of allelopathic, nonpathogenic bacteria on plant growth in natural and agricultural ecosystems is discussed. In some natural ecosystems, evidence supports the view that in the vicinity of some allelopathically active perennials (e.g., Adenostoma fasciculatum, California), in addition to allelochemicals leached from the shrub's canopy, accumulation of phytotoxic bacteria or other allelopathic microorganisms amplify retardation of annuals. In agricultural ecosystems allelopathic bacteria may evolve in areas where a single crop is grown successively, and the resulting yield decline cannot be restored by application of minerals. Transfer of soils from areas where crop suppression had been recorded into an unaffected area induced crop retardation without readily apparent symptoms of plant disease. Susceptibility of higher plants to deleterious rhizobacteria is often manifested in sandy or so-called skeletal soils. Evaluation of phytotoxic activity under controlled conditions, as well as ways to apply allelopathic bacteria in the field, is approached.

The allelopathic effect may occur directly through the release of allelochemicals by a bacterium that affects susceptible plant(s) or indirectly through the suppression of an essential symbiont. The process is affected by nutritional and other environmental conditions, some may control bacterial density and the rate of production of allelochemicals.

Allelopathic nonpathogenic bacteria include a wide range of genera and secrete a diverse group of plant growth-mediating allelochemicals. Although a limited number of plant growth-promoting bacterial allelochemicals have been identified, a considerable number of highly diversified growth-inhibiting allelochemicals have been isolated and characterized. Some species may produce more than one allelochemical; for example, three different phyotoxins, geldanamycin, nigericin, and hydanthocidin, were isolated from Streptomyces hygroscopicus. Efforts to introduce naturally produced allelochemicals as plant growth-regulating agents in agriculture have yielded two commercial herbicides, phosphinothricin, a product of Streptomyces viridochromogenes, and bialaphos from S. hygroscopicus.

Many species of allelopathic bacteria that affect growth of higher plants are not plant specific, but some do exhibit specificity; for example, dicotyledonous plants were more susceptible to Pseudomonas putida than were monocotyledons. Differential susceptibility of higher plants to allelopathic bacteria was noted also in much lower taxonomical categories, at the subspecies level, in different cultivars of wheat, or of lettuce. Therefore, when test plants are employed to evaluate bacterial allelopathy, final evaluation must include those species that are assumed to be suppressed in nature.

The release of allelochemicals from plant residues in plots of ‘continuous crop cultivation’ or from allelopathic living plants may induce the development of specific allelopathic bacteria. Both the rate by which a bacterium gains from its allelopathic activity through utilizing plant excretions, and the reasons for the developing of allelopathic bacteria in such habitats, are important goals for further research.

Keywords

allelopathy, soil-borne bacteria, deleterious rhizobacteria, plant growth promoting rhizobacteria, allelochemicals, phytotoxic bacteria




Read More: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/20014091096693


בהצלחה

פרופ. יעקב פרידמן

מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up