בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 4807 - השפעת תמיסות בריכוזים שונים של מלח על אחוז הנביטה ואחוז הגדילה של חד שנתיים תאריך: 23/01/2011
תחומי דעת:  כימיה  , בוטניקה [ ביולוגיה ]  , מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  , הזנה בצמחים ובבעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  

שלום רב!


אני עושה עם עוד שני תלמידים עבודה בביולוגיה- ביוחקר ל-5 יחידות לימוד בביולוגיה. במהלך העבודה ערכנו ניסוי ונתקלנו בתוצאות בלתי צפויות ולא מובנות.


כדי לבדוק את אחוז ההשפעה של תמיסות מלח בריכוזים שונים על אחוז הנביטה של חד שנתיים, ערכנו את הניסוי הבא:


הכנו תמיסות בריכוזים של 0%, 0.25%, 0.5%, 1% מלח. הכנו צלחות ובהן שמנו 15 זרעי צנון. השקנו 3 צלחות בתמיסה בריכוז 0%, 3 צלחות בריכוז 0.25% וכן הלאה, כך שנוצרו לנו 15 צלחות. את כל הצלחות חשפנו לאותם תנאי טמפרטורה, אור, חמצן וכו'. עקבנו אחר ההתפתחות במשך 7 ימים.


לבסוף קיבלנו את התוצאה, שזרעי הצנון שהושקו במים מזוקקים, ללא מלח, קיבלו בממוצע את התוצאות הטובות ביותר- אחוז הנביטה היה הגדול ביותר. זוהי תוצאה צפויה, שכן זוהי התמיסה המהולה ביותר ולכן מים רבים נכנסו לזרעים באוסמוזה.


התוצאה הבלתי שגרתית הייתה שקיבלנו תוצאות טובות יותר, באופן משמעותי בתמיסה בריכוז 0.5% מאשר בתמיסה בריכוז 0.25% מלח. כיצד ניתן להסביר זאת? הרי תמיסה בריכוז ל0.5% היא תמיסה מרוכזת יותר מתמיסה בריכוז 0.25%, מפל הריכוזים שנוצר נמוך יותר, ולכן פחות מים עוברים אל הזרעים, והם צריכים להתפתח בצורה פחות טובה.


אם כן, מדוע קיבלנו תוצאה הפוכה? מדוע הזרעים שהושקו בתמיסת מלח בריכוז 0.5% התפתחו בצורה טובה יותר באופן משמעותי מהזרעים שהושקו בתמיסת מלח בריכוז 0.25%?

תשובה מאת: פרופ' יעקב פרידמן
   

לאריאל שלום

נתוני בדיקות שנראים חריגים, הם לעיתים מענינים לא פחות מנתונים שנתקבלו כמצופה, הדרך הנכונה היא לחזור על הבדיקות מספר פעמים על פי המרשם המקורי לכן, מחקר נקרא באנגלית Research .

מכאן לא מספיקות 3 חזרות שהכנתם בבדיקה הראשונה שעשיתם אלא לחזור בנפרד באופן בלתי תלוי על אותה בדיקה , ניתן להניח כי טעיתם ברישום או בסמון הכלים בהם העמדם את הבדיקות וכדי לודא זאת, ראוי לחזור על הבדיקות תוך תשומת לב, את לא מצינת באיזה מלח עבדת, האם היה זה מלח בישול (סודיום כלוריד) או מלח אחר כלשהו, מה היתה רמת ניקיונו, מיהו היצרן או הספק של המלח . לכל סוג של מלח השפעות ייחודיות של על הנביטה הן תודות להשפעות האוסמוטיות שלו והן תודות לסוג היונים שבתמיסה , כדאי להתייעץ עם המורה לביולוגיה או לכימיה .

כדי להעריך את ההשפעה האוסמוטית של המלח שהשתמשתם מן הראוי להכין תמיסות מלח בריכוזים שאותם תחשבו במול ולא באחוזים . השוואות בין ההשפעה של תמיסות שונות בערכים אוסמוטיים שווים (תמיסות איזואוסמוטיות) עשויות לתת לכן תמונה על ההשפעות הייחודיות של המלחים השונים .

אם מדובר במלח בישול, המלח מתמוסס במים והופך בהם ברובו הגדול לתמיסה יונית ולכן הערך האוסמוטי של התמיסה גבוה כמעט פי שניים בהשואה לתמיסת סוכר בת אותו ריכוז מולרי

Na+ + -Cl

לפרטים כדאי שתתיעצו עם המורה לביולוגיה או לכימיה

בהצלחה

פרופ. יעקב פרידמן

נ.ב.

א. הנבטה של זרעים בתמיסות כלשהן מחייבת סגירה מרבית למניעה התאדות בתמיסות ההנבטה, ולכן צריך לחתום את צלחות ההנבטה עד לספירת הנביטה ו/או לשקול אותן במאזניים עדינים מידי יום ולהשלים את משקל המים שהתאדו מהצלחות.

ב. מול אחד הוא המשקל המולקולרי של המלח הנבדק כשהוא מומס באחד ליטר מים במידה והמומס אינו מתפרק ליונים (לדוגמה סוכר קנה) הוא מוערך בפוטנציאל אוסמוטי של 22.4 אטמוספרות , במידה והוא ידוע כמתפרק ליונים בתמיסה , יש לבדוק בספרות המתאימה את הערכים האוסמוטיים של תמיסה של כל מלח בנפרד.



פרופ' יעקב פרידמן
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up