בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 3913 - שמרים ולקטוז תאריך: 17/02/2009
תחומי דעת:  ביוכימיה [ ביולוגיה ]  , תזונה ובריאות [ ביולוגיה ]  , מבוא לביולוגיה של האדם [ ביולוגיה - 1 ]  , התא- מבנה ופעילות [ ביולוגיה - 1 ]  , מיקרואורגניזמים [ ביולוגיה - 1 ]  

האם לשמרים יכולת לפרק לקטוז?


בניסוי שביצענו במעבדה אשר הישווה תסיסת סוכרים שונים ע"י שמרים תוך כדי השוואת נפח הפד"ח הנפלט מצאנו כי לא נפלט פד"ח במבחנת הלקטוז במשך 40 דקות של הניסוי.


האם ניתן להסיק מכך שלשמרים אין יכולת לפרק לקטוז?

תשובה מאת: פרופ' חגי אבליוביץ
   

שלום נורית,

ברשותך, הייתי מחלק את השאלה לשניים: אחד, האם ניתן להסיק מהניסוי המתואר את המסקנה המתבקשת, ושניים, האם שמרים (שמרי אפייה) יכולים או לא יכולים לנצל לקטוז כמקור פחמן ומדוע.

קודם כל, אני רוצה להתייחס להיבט השני. לקטוז הוא דו-סוכר של גלוקוז וגלקטוז, שני סוכרים ששמרים מסוגלים לנצל. כדי שהשמרים ינצלו את הלקטוז הם צריכים שתי תכונות: הם צריכים לייצר את האנזים בטה-גלקטוזידז, או לקטאז, שמפרק את הלקטוז לגלוקוז וגלקטוז, והם גם צריכים (אלא אם כן האנזים בטה-גלקטוזידז מופרש מהתא) מערכת של פרמאז שיחדיר את הלקטוז אל תוך התא. מסתבר ששמרי האפיה Saccharomyces cerevisiae אינם מייצרים לא את זה ולא את זה, ולכן אינם יכולים לגדול על לקטוז כמקור פחמן.

לגבי הניסוי והמסקנות שניתן להסיק. לא. איני סבור שמהניסוי שתיארת ניתן להגיע למסקנה ששמרים לא מפרקים לקטוז. קיימות כמה בעיות עם הניסוי בצורה שבה הוא מתואר. ראשית, משך הניסוי הוא קצר ביותר, ובמיקרים רבים מיקרואורגניזמים (ושמרים ביניהם) דורשים זמן אדפטציה (שמשתנה מאורגניזם לאורגניזם ובין סוגי מצע שונים) כדי לנצל סובסטרט חדש. שנית, לאור מה שכתבתי למעלה ייתכן למשל, לאור הניסוי, שהשמרים כן יכולים לפרק את הלקטוז אך מסיבה כלשהי אינם מחדירים אותו אל תוך התא מהמצע.

אז לסיכום, למרות שנכון ששמרי אפייה לא מנצלים לקטוז, איני סבור שהניסוי שתיארת מספיק על מנת להגיע למסקנה זו.

בברכה,

ד"ר חגי אבליוביץ
ביוכימיה, מדעי המזון ותזונה
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up