בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 3491 - השפעת המלח על נביטת זרעים תאריך: 13/05/2008
תחומי דעת:  כימיה  , ביוכימיה [ ביולוגיה ]  , בוטניקה [ ביולוגיה ]  , מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  , הזנה בצמחים ובבעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  

במסגרת ניסוי בו נבדקה השפעת ריכוזי מלח בישול, שונים (0%-2%) על נביטת זרעים, נמצא שרוב סוגי הזרעים אינם נובטים ב- 2% מלח. בספרי הלימוד כתוב שהסיבה היא אי כניסת מים בגלל ריכוז המלח. תלמיד טען שיש מספיק מים כדי לחדור לזרע ואכן ביצענו ניסויי שקילה של זרעים שהושרו בריכוזי מלח שונים ובריכוז של 2% חודרת אותה כמות מים לזרעים כמו 0%. בדקנו השפעה של סוכר בריכוזים2-4% והזרעים נבטו. שאלתנו היא: " האם המלח שחודר הוא הגורם שמעכב נביטה ואם כן מהו מנגנון העיכוב המדוייק"?


תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   

שלום רב,

1- תהליך הנביטה הוא תהליך של צמיחת העובר בזרע (גדילה בנפח של רקמות העובר), התארכות השורשון, ופריצתו דרך קליפות הזרע. התהליך מבוסס על גדילת התאים כתוצאה מקליטת מים מהסביבה של הזרע, יצירת לחץ טורגור (הידרוסטטי) בתוך התאים, שמתגבר על הלחץ הנגדי של דפנות התאים, ומביא להתארכותם (נפח התאים).

2- תנועת המים לתוך הזרע ולתאי העובר היא בהתאם למפל פוטנציאל המים בתמיסה החיצונית ובתוך התאים, שבמידה רבה נקבע על ידי הפרש הריכוזים המולריים (וליתר דיוק: הריכוז של חלקיקים בתמיסה: יונים (כגון Na ו- Cl במקרה של המלח) ומולקולות (כמו סוכרוז במקרה של סוכר).

3- כניסת המים צריכה להיות בכמות מספקת כדי ליצור לחץ הטורגור הדרוש ל"ניפוח" התאים של העובר, במיוחד של השורשון.

4- מכאן שבתמיסת המלח 2% המים חדרו לזרע, כולל לתאי העובר. מכיוון ש-: א) המים מרטיבים גם את קליפות הזרע , ב) החלק היחסי של העובר בזרע קטן, ו- ג) הפער בין כניסת מים הצפויה במים מזוקקים לעומת תמיסת מלח קטן מאד, שיטת השקילה לא הייתה מספיק רגישה כדי למדוד הבדלים אלה בקליטת מים ע"י העובר (שקלו את הזרע, לא את העובר).

5-ניתן להסביר חוסר נביטה במלח בשתי דרכים שיכולות לפעול בו זמנית:

א)תמיסת המלח הייתה מרוכזת מדי ולא חדרו מספיק מים לעובר, מעל ערך סף של הטורגור הדרוש לגדילת התאים.

ב)השפעות טוקסיות של המלח, המעכבות תהליכם ביולוגיים.

6-למה הייתה נביטה באותו ריכוז 2% של סוכר?

א) הסוכר לא טוקסי.

ב) מבחינת קליטת מים לפי הפרשי ריכוזים: לא ניתן להשוות ריכוזי מומסים לפי % (גרם ל100 מ"ל), במיוחד כאשר משווים מולקולות השונות במשקל וביכולת יצירת יונים בתמיסה (המלח מכפיל מספר החלקיקים בתמיסה). מספר החלקיקים היוצרים 2% של סוכרוז לעומת החלקיקים של 2% מלח הרבה יותר קטן (בפועל התמיסה פחות מרוכזת), ולכן מאפשר יותר קליטת מים על ידי העובר.


בסיכום: מעורבים כאן שני גורמים.תהליכים: השפעות טוקסיות והשפעות על קליטת מים ע"י תמיסה מרוכזת. צריך לתכנן הניסויים בצורה אחרת. למשל: א) השוואת ריכוזים שונים של סוכר, ב) השוואת של מלח עם מלח אחר לא טוקסי (למשל KCl) על בסיס של ריכוזים מולריים דומים, ולא ב-%.


בברכה,

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
תגובות      [ הוסף תגובה ]
 
1 בירור סוגי מלח לא טוקסנים
מאת: אופיר אסיף     //


שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up